2015-04-09 239 瀏覽
今日阿老細12:30就捉我們出去午餐,沒想到我們下午茶會肚餓的TOT!!我們大約12:45就到米飯主題餐廳,一坐低就睇下是日例牌、例湯,唔岩飲,所以都係點番餐牌入面果D,雖然貴少少,但是岩心水D。我就點左蔥燒肥牛鐵板飯配照燒汁,我們都覺得呢個飯都幾多肥牛喎,黑椒又多,粟米配蔥加黑椒呢個配搭果真唔錯,照燒汁甜甜地都幾好食,但是飯太散,不過去到底發現有飯焦食,都幾好。

2015-04-09
1 分鐘 (堂食)
剛新蒲剛見完客,經過見到有間紅色餐廳很熟面口,原來是次前食過的深水埗RedRice,因為感覺以為是OpenRice,所以印度深刻。一行四人坐低,地方好大,不過這裡餐牌有點不同,有鐵板排and咖哩鍋食。3個人叫左個1份鐵板雜排($57份)同2份鐵板牛排($54份),大大份又有日本珍珠米食,牛肉好食,似食花園餐廳,不過呢個價錢肉質合格有特,超級低食,感覺低食過茶餐廳。另一個朋友叫左咖哩雞鍋($47),又係日本珍珠米,呢性價比都好爽,呢個份量同質素$70我都覺得正常,不過而家$40幾蚊就食到,難怪開工廠區?叫左客小食,肉醬炸薯條,OOKK無咩得別,薯條一般,食完就算。最後因有女士在場,被餐牌的甜點吸引住,叫左個我都忘記是什麼名的甜品,多士加朱古力醬,對於小弟不太食甜點,無咩感覺haha
2015-02-04
$59.5 (晚餐)
有天小弟約了朋友去新蒲崗玩攀石,玩累了, 系附近想穩間餐廳坐坐食d野。行行下見到間紅噹噹ge 餐廳叫Red Rice, 好奇下去試試。哈哈。。。一坐底見到張餐紙竟然系講婚禮。。。(小弟正lum緊同女友拉埋天窗)影低左張紙。。。之後睇。。。食野先天氣凍,見到有個煲, 就叫左個豬扒煲包埋野飲。物超所值,豬扒入味鬆化, 熱辣辣大家值得一試

影低左張紙。。。之後睇。。。食野先

天氣凍,見到有個煲, 就叫左個豬扒煲包埋野飲。

物超所值,豬扒入味鬆化
, 熱辣辣
大家值得一試
2015-01-28
3 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
2015-01-26 368 瀏覽
好少去新蒲崗果頭,經過門口,被它的宣傳片吸引,價錢都可以接受,試下啦。 我叫左個炸蝦蛋包飯,d飯真係俾隻蛋包住 ! 我咁講係因為有時 d 所蛋包飯只係用隻蛋蓋住d飯,極其量都只可以叫佢地做芙蓉蛋飯。呢間就正宗啦,d飯都唔係白飯,似係有d炒底咁,配埋咖哩汁,都幾滋味。不過,佢 d。炸蝦反而有驚喜,食落好鮮嫩。

鮮嫩。
2015-01-06 359 瀏覽
係新蒲崗返工 經過朋友介紹 知道有依間餐廳 我一向對工廠區餐廳無乜興趣 但一黎到感觉吾錯 首先望落去比其他工廠餐廳清潔 而且又吾洗點等位 之后望落餐牌有是日套餐 單係是日套餐已经有吾同style既餐 鐡板飯蒸餸焗野都有 都係普通價錢 絕對吾贵 之后仲有其他餐牌 入面有更多選擇 雖然吾包野飲 但加埋野飲都係多幾蚊 都吾過45 野食方面 我當日兩個人食左鐡板飯同蛋包飯 飲左香芋牛奶同熱奶茶 先講肥牛鐡板飯 我睇應該都係鐵板飯既首選 肥牛黎到都吾會太熟 岩岩好 另外食既係炸虾蛋包飯 我個陣吾知咩係胡麻汁 所以就試下 點知原来炸虾配胡麻汁幾好食 比起其他汁更特别 值得一試而飲品方面 香芋牛奶我下一次黎一定會再飲好香香芋味 係外面飲既都好甜 但依度既香芋牛奶有香芋味但又吾會太甜 總括黎講 比起其他工廠餐廳依度更勝一籌既地方係環境闊落清潔價錢大眾化 值得一試👍
而飲品方面 香芋牛奶我下一次黎一定會再飲
  • 炸虾蛋包飯
  • 蔥燒肥牛鐡板飯
2014-11-12 443 瀏覽
今日唔想行去荷里活廣場果度食,就行下大有街一帶,見到這店好光猛而且是日午餐有好幾款,好吸引咁。我搵左炸雞柚子沙律配紅湯及多士丶熱咖啡,個紅湯好多蔬菜,味道剛好炸雞柚子沙律好靚,柚子醬+芝麻醬混合做沙律汁,味道酸甜又有芝麻醬香,好特別,生菜好新鮮,有粟米粒丶紅蘿蔔絲丶紫椰菜絲丶好爽囗的蕃茄。炸雞原來係炸雞粒,炸雞粒食落去冇雞肉又冇雞肉味,似雞皮沾上炸漿炸出來,唔好食。蒜蓉牛油多士睇様幾得,不過⋯凍既!熱咖啡係即磨,好味。侍應好好又有禮貎,環境以白色為主,燈光又夠光,整體望落去好乾淨企理。

蒜蓉牛油多士睇様幾得,不過⋯凍既

熱咖啡係即磨,好味。

2014-11-12
2014-08-28 525 瀏覽
星期六新浦崗工廠區唔想食茶仔,朋友介紹呢間餐廳,屬於高級版的工廠食堂,見佢Menu上d野食選擇好多(d焗飯望落去都幾正,連「圓形鐵版牛肉飯」好似pepper lunch個款都有~!!),而且價錢唔算貴,食物都幾好味,會再來的!叫左:1. 「韓式柚子炸雞沙律 配 雜菜湯,蒜蓉包, 凍飲+$2」 - 份量夠,賣相都幾靚,酸酸甜甜,幾開胃,推~

叫左:

韓式柚子炸雞沙律
題外話/補充資料: 呢間野因為位處於工廠區,所以唔做星期一至六夜市和星期日(全日),咁都明既.....
2014-08-24
韓式柚子炸雞沙律