2017-01-10 1385 瀏覽
今天獨個兒在新蒲崗吃午餐,米飯主題餐廳在這區內算不錯的餐廳,地方夠寬敞和坐位也算濶落。食物出品以價錢來計,算是性價高!今次選了黑椒雙腸漢堡蛋包飯,不是為吃那些雞肉腸或漢堡扒,其實想吃他們的蛋包飯,蛋皮軟滑和份量洽好,飯也用茄膏軽炒過,加上沙律菜伴碟,不論買相和食物配搭都是做得不錯。加多一杯咖啡,多謝40元!

2016-12-24 1107 瀏覽
我都已經幫親過2次,今次食系第3次,吾寫食評都吾得啦!我系會中午中餐- 叫咗個巨大漢堡扒鐡鈑飯餐(蕃茄汁)我同事叫咗個咖喱雞扒鐡鈑飯餐~我哋一坐低發覺冷氣對住我地,🌬吹住我地好鬼冬。👋🏻我就舉手同家姐講(那個位吹到正好冬,請幫我換位)亞姐樂意幫我換😀😀非常有禮貌,午餐來到,我地又覺得唔夠汁又叫亞姐加汁,佢地有好樂意加俾我地。食食吓又叫亞姐俾2杯水我地,她又樂意,態度還好好👍🏽👍🏽👍🏽。因為我地要求多多。👍🏽👍🏽👍🏽。我个餐就麻麻哋,因為係番茄汁,我同事咖喱汁就好味。推介
2016-12-23
慶祝紀念
聖誕節
2016-10-05 1890 瀏覽
今日本打算頹食中午飯。被同事帶去一間四不像餐廳。看似港系,餸似日韓😳雖然係咁,食物素質非常好!睇落真係以為係韓國餐廳。見到個日本定食盒😂地獄肥牛定食!個肥牛真係辣到無朋友,又花椒,又八角,仲有辣椒。一入口就要飲水,食得辣一定一定要試!另有幾片菜減辣。個飯用珍珠米,無煮冧,一粒一粒,真係要俾一百分佢。見到唔覺辣,一入口辣到媽咪叫。同事點鴨胸飯,肉唔多,但勝在米飯一樣咁完美。位位41。中午飯黎講性價比好高。
今日本打算頹食中午飯。
被同事帶去一間四不像餐廳。
看似港系,餸似日韓😳
雖然係咁,食物素質非常好!
睇落真係以為係韓國餐廳。
見到個日本定食盒😂
地獄肥牛定食!
另有幾片菜減辣。
個飯用珍珠米,無煮冧,一粒一粒,真係要俾一百分佢。
見到唔覺辣,一入口辣到媽咪叫。
同事點鴨胸飯,肉唔多,但勝在米飯一樣咁完美。
位位41。中午飯黎講性價比好高。
2016-10-05
10 分鐘 (堂食)
2016-10-03 1185 瀏覽
lunch喺呢間野食,同事介紹。見個名咁得意,米飯主題餐廳...完全唔明點解米飯喺香港會做到主題餐廳,每日都食咖喎是日午餐其中一個:意式雞丸蛋包飯,配熱檸水雖然lunch hour好多人,都好快有得食,應該一早整定晒。個蛋睇落好滑溜~有5粒雞肉丸同沙律伴碟。沙律有芝麻醬,正!义開隻蛋,入面係茄汁飯。外面嘅茄汁係有香草嘅,但同成碟野都唔係幾夾喎肉丸食落味道有d似傢俬店賣嘅雪藏嗰隻。份量係大嘅,呢個價絕對值得!
lunch喺呢間野食,同事介紹。

是日午餐其中一個:意式雞丸蛋包飯,配熱檸水
個蛋睇落好滑溜~有5粒雞肉丸同沙律伴碟。沙律有芝麻醬,正!

肉丸食落味道有d似傢俬店賣嘅雪藏嗰隻。
份量係大嘅,呢個價絕對值得!
2016-09-06 1178 瀏覽
嗌咗個雞脾薯條嘅下午茶餐,啲薯條加埋唔夠十條,問店員嘅時候,佢再補多兜俾我(紅兜),但係總數都唔過廿條,仲要硬過法國麵包同埋係凍嘅......😡😡😡😡😡😡
2016-09-02 734 瀏覽
新蒲崗蒲開嘅朋友,有邊個唔識呢粒紅米?!中西日意嘅食物都有,係我嘅早餐必選!今日食好「西」,唔食蕃茄米,一樣咁好味!炒蛋好滑,唔會過熟,充滿蛋香,今日嘅營養目標達成!
新蒲崗蒲開嘅朋友,有邊個唔識呢粒紅米?!
中西日意嘅食物都有,係我嘅早餐必選!
今日食好「西」,唔食蕃茄米,一樣咁好味!
炒蛋好滑,唔會過熟,充滿蛋香,今日嘅營養目標達成!
2016-08-12 995 瀏覽
位於新廿蒲崗嘅餐廳、每次來這裡開工都會選擇黎呢度食,原因係選擇好多,又好味因為工廠區放午飯嘅時間超多人,要有心理準備雞扒雜菜冷烏冬,配芝麻醬,大熱天時食呢個冷烏冬都係超正,賣相又靚,而且落足料,份量十足餐飲配埋杯紅豆人冰
因為工廠區放午飯嘅時間超多人,要有心理準備

餐飲配埋杯紅豆人冰
2016-08-02 769 瀏覽
有驚喜! 假期經過新蒲崗工廠區發現咗一間有鐵板飯食嘅餐廳, 有牛雞揀, 係無pepper lunch咁好食同多款架喇, 但係勝在夠平, 呢個輕營下午茶只係$32連凍飲, 下次口痕可以再戰
2016-05-02
下午茶
  • 鐵板餐
2016-07-23 747 瀏覽
路經新蒲崗,發現一間隱世餐廳,好鬼多野食一入去個收銀員望住我笑,感覺好親切,完全唔似茶記果啲一來就急急腳問你食咩 。於是我柯打左一隻熱狗,唔算太特別,但真心好食,菜夠脆夠爽,包夠熱,汁夠香,腸就到到都一樣嫁啦咪問啦,有機會再同各位報告其他野食
路經新蒲崗,發現一間隱世餐廳,好鬼多野食
於是我柯打左一隻熱狗,唔算太特別,但真心好食,菜夠脆夠爽
,包夠熱
,汁夠香
,腸就到到都一樣嫁啦咪問啦
,有機會再同各位報告其他野食
法蘭克福珍寶熱狗
2016-07-22
下午茶
法蘭克福珍寶熱狗
2016-07-22 493 瀏覽
其實這個餐廳都內外不同。在外面望,在一片工業區既悶到死既街景當中,有一個紅色主題既餐廳,感覺奪目出眾,但一進去,就一陣極嘈雜的音浪撲過來。坐下的時候,白色的桌面有久年難除的污漬,白色的梳化邊邊位都有烏黑痕跡。我瞬間不淡定了,怎麼區別這麼大呢? 原本還以為是一個亂世中的閑靜食飯之所,點知個真相係大排檔中既大排檔。無論怎樣,既然都坐低了,就食野啦。叫左個雞扒喇沙湯米線。米線較腍,喇沙湯都幾香,唔算太辣。味道ok 啦,但對於吃過正宗有喇沙葉碎的喇沙的我,當然沒有這麼容易滿足。雞扒是一般水準,稍嫌過油,但大塊又嫩,可以。
2016-07-16
午餐
2016-07-19 456 瀏覽
番工最驚食飯冇野好揀,米飯主題餐廳就可以解決我食lunch既難題,餐廳每日提供至少7-8個精選組合,提供不同種類既lunch比客人選擇,而且精選套餐亦會比單點平少少,包飲品有啲餐仲會跟湯添,適合唔同既打工仔黎一試。餐廳地方寬敞,即使午餐時間都好快有位,大卡位仲可以坐到7-8個人,可以同一大班同事一齊食飯。因為天氣太熱,今日lunch叫左個沙律套餐食,雖然單點沙律款多,但係是日溫泉蛋沙律亦不失為一個好選擇,二話不說就點左佢,而且仲有蒜容包同餐湯送!唔好以為沙律餐就一定食唔飽,沙律既份量大不特止,而且麻醬十足,唔會話食到底就冇曬醬,食埋蒜容包、飲埋碗湯同野飲都咪話唔飽!而我位同事就叫左豬扒蛋包飯,未食已經流曬口水,外觀唔單止吸引,蛋仲有蛋汁,唔會話煮到乾曬,配合埋醬汁令人更開胃,配埋豬扒亦恰到好處,就算係大熱天時都可以食曬成個飯。性價比十分高,下次可以試埋其他既口味添!
。餐廳地方寬敞,即使午餐時間都好快有位
,大卡位仲可以坐到7-8個人,可以同一大班同事一齊食飯。

,沙律既份量大不特止
而我位同事就叫左豬扒蛋包飯
,未食已經流曬口水,外觀唔單止吸引,蛋仲有蛋汁
,唔會話煮到乾曬,配合埋醬汁令人更開胃
,配埋豬扒亦恰到好處,就算係大熱天時都可以食曬成個飯
。性價比十分高,下次可以試埋其他既口味添
2016-07-18
5 分鐘 (堂食)
2016-07-14 268 瀏覽
上左朋友公司,佢地叫下午茶問我食唔食,其實我唔太餓,不過陪食下啦,佢地一個二個成個餓鬼咁,又麵又包咁,我淨係叫左個豬排包,可能已經係五點幾,唔使點等,一陣就已經送到過黎。原來個包都幾大個下,塊豬排都好足料,好厚身。個包表面脆,內鬆軟。豬排連骨,好滑,好多汁。連餐有杯飲品同一個小沙律先三十個大洋。

2016-07-06
外賣送餐
  • 豬排包
2016-06-28 570 瀏覽
係Ins 上見人介紹依度有類似pepper lunch 等唔同既野食,好似幾多野揀,於是專程過黎一試。間野既裝潢以紅色加可愛風為主,比人感覺還好。入到去叫左個午餐,亦即係泡菜雞絲定食,一黎到,一食啲雞絲,已經覺得微伏,因為係凍既。我仲以為係熱既添,以前係其他餐廳食泡菜豬肉都係熱食,點解泡菜雞絲變左凍? 已經冇乜食欲。泡菜唔算辣,但都算脆。雞絲,凍食係幾爽嫩,但味道就冇乜特別。依啲都算啦,重點係,我番到屋企個肚唔舒服-__- 唔理啦,總之唔會再幫襯!
2016-05-25 850 瀏覽
上星期夜晚黎左依度食飯,因為有個朋友係依頭返工,所以約埋食完飯先走依度D野雖然味道唔錯,不過聽聞味精都幾重下….所以我都剩係食左個米線雞扒米線,雞扒煎得唔算特別香,亦都唔係特別好味,不過入口尚算可以,勉強合格,起碼唔係勁多肥糕勁油果種米線幾爽口,幾滑,而且無乜斷線,不過味道就淡左D,雖然係幾健康$36午餐都算係咁,下次過黎見客之後都可以再食下
依度D野雖然味道唔錯,不過聽聞味精都幾重下….

所以我都剩係食左個米線

$36午餐都算係咁,下次過黎見客之後都可以再食下

2016-05-17 808 瀏覽
蛋包飯癮又起,所以這日趁late lunch時間,人少D便過去red rice幫襯一下!是日set lunch的蛋包飯是 配  黑椒汁炸雞塊蛋包飯水準依然,蛋汁豐富,入口依然嫰滑!!不過炸雞塊就失色了一點,炸漿較厚,而且雞塊的肉質偏硬而且只有5,6件,這份量對於男仕,應該唔夠食記得以往set lunch的蛋包飯 是會 配炸蝦/豬扒/雞扒這類 大件夾抵食的最近一兩次幫襯,好像都是豬柳腸仔/ 炸雞塊等較慳功夫兼冇咁抵食的種類食到一半,原來已經是他們的下午茶時間,店員放上下午茶時段餐牌看來選擇頗多見到有巨人自家漢堡包,望落幾吸引,看看下次找機會試一下
蛋包飯癮又起,所以這日趁late lunch時間,
人少D便過去red rice幫襯一下!

是日set lunch的蛋包飯是 配  黑椒汁炸雞
蛋包飯水準依然,
蛋汁豐富,入口依然嫰滑!!

不過炸雞塊就失色了一點,
炸漿較厚,而且雞塊的肉質偏硬
而且只有5,6件,這份量對於男仕,應該唔夠食

食到一半,原來已經是他們的下午茶時間,
店員放上下午茶時段餐牌
看來選擇頗多
見到有巨人自家漢堡包,望落幾吸引,
看看下次找機會試一下