REFLECT Restaurant & Bar

Exotic cocktail selection and an extensive wine menu. This rooftop bar in Mongkok is famous for their in-house Mexican cuisines. Their bartenders are skilled and you could find cocktails fused with interesting ingredients like wasabi, peanuts, jalapeno, Sichuan peppercorn, you name it. Appealing Mexican set for two: we chose crispy tacos with chicken, and medium ribeye steak. The former was loaded with spicy salsa and guacamole; the latter was served with a salted egg sauce and beef au jus. Ver

Chicken  tacos

Appealing Mexican set for two: we chose crispy tacos with chicken, and medium ribeye steak. The former was loaded with spicy salsa and guacamole; the latter was served with a salted egg sauce and beef au jus. Very delicious tacos, and the steak was huge. Mushroom soups and drinks included, my pick was a gingery jasmine gin, served in a totem cocktail mug. Felt like a tipsy version of healthy ginger shots.

Ribeye  steak
Mushroom  soup
Xipe  Totec;  Passion  Fruit  Fizz

Worth a selfie at their signature mirror glass before you leave! There are outdoor seats at their relaxing rooftop too, but it’s better to go after summer ends.

2024-07-27 154 瀏覽
有個人說最近工作很累,想找一間好吃的餐廳慰勞一下自己🤔剛好阿婆最近想吃點不一樣的,就帶他來到這間在旺角的手工墨西哥菜餐廳吃看看囉🤣使用了秘製調味料烤製的燒墨魚🌟調料味道很惹味,墨魚肥美大隻♥️多汁爽彈,鮮味十足🌟很特別的黑松露野菌薯團🌟黑松露香氣滿滿~薯團在網上看得多,吃倒是第一次🌟口感很新奇~有薯仔的綿密又有麵團的彈性♥️本來不愛吃薯仔的某人表示這個薯團好好吃😂還點了兩款富有墨西哥特色的牛肉辣肉餡捲餅和牛肉芝士餡餅🌟兩款都是用玉米餅包裹著肉肉再附加芝士、莎莎醬和牛油果醬的配料醬料製作而成的🌟分別在於捲餅是打芝士鋪滿在面層再進行焗烤,味道更濃♥️餡餅是把牛肉和芝士一齊夾在玉米餅中煎或烙香,口味較為清爽🌟我個人是喜歡餡餅多一點🤭
有個人說最近工作很累,想找一間好吃的餐廳慰勞一下自己🤔
Grilled Cuttlefish
Wild Mushroom Gnocchi
Beef Quesadilla
Beef Enchilada
分別在於捲餅是打芝士鋪滿在面層再進行焗烤,味道更濃♥️
2024-07-24
  • 秘製燒墨魚
  • 黑松露野菌薯團
  • 牛肉芝士餡餅
2024-07-27 129 瀏覽
#20240723 📝📍 REFLECT Restaurant & Bar @reflect_hk 旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#是日餐湯 $58💭 原來旺角有間手工墨西哥料理,真係唔係有人介紹都唔識尼🇲🇽是日靚湯係蘑菇湯,啲菇blend到蓉咁,杰身既湯飲落好濃郁既蘑菇味,面頭啲忌廉畫龍點睛咁令碗湯更香更滑🍄‍🟫.#香煎蟹餅 $148💭 呢個crab cake唔係想像中咁用模cup出尼,反而係軟身再煎香佢,所以做到外脆內軟既質地,每一啖都食到一梳梳既蟹肉超正,就咁食味道偏重,可以唧啲檸檬汁再配埋跟碟既多士就岩岩好喇🦀.#墨西哥烤肉 #牛肉 $238💭 粟米餅應該墨西哥好主要既澱粉質,見到佢有好多唔同整法,一碟呢個有6塊小薄餅,其實都幾飽肚🫓牛肉非常之淋,好容易可以咬得開🐮用左三色椒🫑洋蔥🧅芝士🧀炒香,配埋啲蕃茄芫荽粒🍅酸忌廉醬同牛油果醬🥑會好想一塊接一塊咁食晒去~.#墨魚肉醬寬條麵 $188💭 平時食啲肉醬意粉都係用豬肉或者牛肉去整個肉醬,呢個用墨魚真係好特別🦑而且佢個醬入面都有好多菇令到口感好彈牙,寬條麵同樣地都有啲彈牙既口感,夾埋食
#20240723 📝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#是日餐湯 $58

#香煎蟹餅 $148

#墨西哥烤肉 #牛肉 $238

#墨魚肉醬寬條麵 $188
💭 平時食啲肉醬意粉都係用豬肉或者牛肉去整個肉醬,呢個用墨魚真係好特別🦑而且佢個醬入面都有好多菇令到口感好彈牙,寬條麵同樣地都有啲彈牙既口感,夾埋食幾得意又好味🍝

#旺角美食 #🐷在旺角 #🐷_食
2024-07-25 160 瀏覽
之前同朋友食過唔錯放工係附近行完街就過黎食前菜叫左Mozzarella Stick酥炸馬蘇里拉芝士棒配蒜蓉蛋黃醬好夾入面既芝士有拉絲效果叫左份BBQ 燒烤雞肉手工Pizza入面有齊芫荽、雞肉、洋蔥仲有黑椒、橄欖、自製燒烤醬Pizza底好似簿脆咁,唔錯最後叫左份炭燒澳洲肉眼牛扒配炸薯條、烤蒜同埋焗菇牛扒叫左五成熟,肉質比較實飲品叫左杯Toxic Slush,揀左Mix Berry配左菠蘿汁同橙汁,沙冰好Refreshing整體食物水準唔錯,值得一試!
之前同朋友食過唔錯
放工係附近行完街就過黎食
前菜叫左Mozzarella Stick
酥炸馬蘇里拉芝士棒配蒜蓉蛋黃醬好夾
入面既芝士有拉絲效果
叫左份BBQ 燒烤雞肉手工Pizza
入面有齊芫荽、雞肉、洋蔥
仲有黑椒、橄欖、自製燒烤醬
Pizza底好似簿脆咁,唔錯
最後叫左份炭燒澳洲肉眼牛扒
配炸薯條、烤蒜同埋焗菇
牛扒叫左五成熟,肉質比較實
飲品叫左杯Toxic Slush,揀左Mix Berry
配左菠蘿汁同橙汁,沙冰好Refreshing
整體食物水準唔錯,值得一試!
酥炸馬蘇里拉芝士棒
BBQ 燒烤雞肉手工Pizza
2024-07-17
酥炸馬蘇里拉芝士棒
BBQ 燒烤雞肉手工Pizza
2024-07-23 156 瀏覽
燒烤雞肉手工披薩配料包括:雞肉、洋蔥、黑橄榄等,加上自製燒烤醬好惹味~值得一提就係披薩餅底勁薄,好脆口👍🏻海膽醬帶子扁意粉珍寶帶子真係好大粒!兩面煎得香煎,肉質彈牙鮮甜👍🏻每條意粉都掛滿海膽醬,極為濃郁🥰辣肉餡捲餅(雞肉)我會形容佢係焗咗嘅Nachos牛油果醬、莎莎醬、酸忌廉再加上芝士,醬汁好惹味〰️粟米片口感好特別!拉絲芝士松露薯條強烈推介😍薯條炸得勁脆,灑上松露同埋巴馬臣芝士,在點上蒜蓉蛋黃醬真係冇得彈REFLECT Restaurant & Bar (旺角)旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓
燒烤雞肉手工披薩

海膽醬帶子扁意粉

辣肉餡捲餅(雞肉)
我會形容佢係焗咗嘅Nachos

拉絲芝士松露薯條
強烈推介😍

REFLECT Restaurant & Bar (旺角)
旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓
REFLECT Restaurant & Bar旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓Score 分數: A/85+價錢:~HK$200/人墨西哥菜餐館在香港不算普遍,所以偶爾試一下墨西哥菜,絕對係新鮮嘅選擇。味道方面,還以為會好多辣椒,但這間餐館嘅菜式味道已融入香港人口味,一D都唔辣,菜式新穎味道又好。總之一句: “好鬼正”。環境氣氛感覺沉實,場地衛生算好,雖然黑黑地,但感覺舒服,待應態度友好。真心可以一試。
REFLECT Restaurant & Bar

Score 分數: A/85+
價錢:~HK$200/人

✨旺角一間天台酒吧餐廳🍸室內室外環境都好Chill🤟🏻 ✨獨特格調既環境非常適合Chill住約會😎主打墨西哥fusion料理🤎食物飲品既賣相同款式都十分吸引🍹🍝🌮🍖👍🏻今次叫左個二人餐👭價錢黎講都幾合理$688有餐湯、主食、肉類、飲品🍸飲品方面仲可以叫到Signature Cocktail🍹 當日餐湯係蘑菇忌廉湯🍄‍🟫菇味都幾香濃,口感亦算幼滑✨跟住主食點左餐廳熱門既墨魚肉醬意粉🍝由慢煮墨魚製作而成🐙配上蕃茄醬意大利寬麵🍅每條麵條都掛滿咸香可口嘅醬汁,非常juicy🤤而且仲夾雜住好多墨魚粒粒 口感十足👍🏻肉類方面選擇左慢煮加拿大保濕豬鞍🍖肉厚而嫩滑,食落充滿肉汁,配埋阿根廷香草醬食別有風味❤️飲品方面點左兩杯Mocktail🍹🍸Fuzzy Fuzzy 同埋 Toxic Slush仙人掌味😆 酸酸甜甜兼果香濃郁 都幾好飲🫶🏻💰需加一💰

💰需加一💰
  • 墨魚肉醬寬條麵
  • Fuzzy Fuzzy
  • Calamari Bolognese
2024-07-22 130 瀏覽
今日我到了旺角一家墨西哥餐廳。order了牛肉餡餅和 BBQ 汁燒墨魚,整體感受不錯。燒墨魚是這家餐廳的亮點 - 入口即化,鮮嫩多汁,搭配 BBQ 汁更是讓人難忘。餐廳的用餐環境同樣不錯。戶外用餐區配有舒適的沙發座椅,加上精心佈置的裝飾,營造出輕鬆休閒的氛圍。不過,由於缺乏遮蔽,夏日用餐可能會感到悶熱。

Reflect 是旺角一間全新開張的天台手工墨西哥fusion餐廳,無論係鐘意墨西哥菜定係想試下新嘅fusion風味,呢度都眼前一亮。餐廳位於高樓層嘅天台,環境開揚,晚風輕拂,簡直係一個鬧市中嘅小綠洲。入到去氣氛非常chill。拉絲芝士松露薯條$78。呢道菜一上枱就已經勾起我食慾,金黃酥脆嘅薯條上面鋪滿咗番荽、松露油、巴馬臣芝士,仲有一碟香濃嘅蒜蓉蛋黃醬。薯條炸得外脆內軟,每一口都充滿咗松露嘅濃香,同芝士嘅鹹香完美結合,係一個必試之選。海膽醬大帶子扁意粉$208。香煎大帶子煎到剛剛好,外面微脆,內裡鮮嫩多汁,配上濃郁嘅海膽醬,味道層次豐富。雜錦香菇加入咗一絲清新嘅口感,而扁意粉吸收晒所有醬汁嘅精華,每一口都係極致享受。絕對係一道豪華但又不失親民嘅選擇。甜品方面,我哋試咗自家製蘋果金寶批$98同自家製流心朱古力撻$98。蘋果金寶批外皮酥脆,內裡嘅蘋果餡甜而不膩,配上香草雪糕同焦糖醬,口感豐富而多變。而自家製流心朱古力撻就更加不得了,撻皮薄脆,內裡嘅朱古力醬濃郁香滑,一刀切開,朱古力如岩漿般流出,配上清新嘅士多啤梨雪糕,簡直係甜品愛好者嘅天堂。飲品方面,Jardin Secreto $78

飲品方面,Jardin Secreto $78同Fresco Kiss$78都係非常refreshing嘅選擇。Jardin Secreto 用咗Elderflower、Apple、Mint、Lemon同Soda,味道清新甘甜,夏天飲一流。而Fresco Kiss 用咗Cucumber、Apple、Lime同自家製嘅Thyme Syrup,味道獨特而清爽,令人一試難忘。

Reflect 係一間非常值得一試嘅餐廳,啲店員都好有熱誠,仲會同客人打成一片一齊飲嘢傾偈,壓力盡消!無論係食物質素定係環境氣氛都相當出色。如果鐘意試新嘢,又想喺繁忙嘅都市中搵個地方chill下,呢度絕對係好選擇。
同到屋企人慶祝生日,去咗位於旺角,城市中心頂樓嘅REFLECT Restaurant and Bar 到食lunch,環境唔錯,地方夠大同寬敞,另外有天台。我地嗌咗以下呢幾樣:1. BBQ Chicken Pizza 燒烤雞肉手工披薩 ($128):鐘意佢薄、脆既口感,係好足料既薄批,而且佢一塊既size唔會太多,食完會想食多第二塊!2. Calamari Bolognese 墨魚肉醬寬條麵 ($188):味道濃郁,每一條闊條麵都沾滿醬汁,配上唔同嘅食材,令闊條麵嘅口感多咗唔同嘅層次。3. Beef Cheek Ragu 燴牛面頰捲麵 ($188):第一次食呢隻捲麵,口感有啲似貝殼粉,配上牛面,好特別嘅味道,推薦推薦!4. Pork Loin Chop 慢煮保濕豬鞍 ($298):等咗好耐,終於壓軸登場嘅主菜,肉質爽嫩,配上甜薯同酸菜,意想不到嘅好味道~上面嘅3、4包咗喺餐廳同OpenRice 合作嘅墨西哥風味特色雙人套餐($688)裏面,個套餐仲包咗兩個餐湯同兩杯嘢飲:5. 是日餐湯--南瓜湯($58):好濃郁嘅南瓜湯,配上忌廉,口感細滑,十分推薦!6. 自選飲品--Passion

6. 自選飲品--Passion Fruit Fizz ($78):本身預佢會好甜,但最終出乎意料地好fresh,好解膩,飯後飲一杯喺會覺得好滿足~

總括而言,餐廳環境寬敞,食物質素不錯,好適合同一班朋友嚟聚會/慶祝,有機會會再同朋友黎!😆唯一個人唔太喜歡係戶外少許煙味吹到入嚟,而且樓面人手唔係好足夠,點餐同上菜都係同一個員工,每次有咩需要都要行出戶外叫員工幫手唔太方便,可能因為嗰段時間其他放lunch hour啦~

Calamari Bolognese 墨魚肉醬寬條麵
  • 燴牛面頰捲麵
  • 燒烤雞肉手工披薩
  • 慢煮保濕豬鞍
  • 南瓜湯
喺人來人往繁忙嘅旺角,有冇諗過有一個地方可以望住開陽天空🌌飲番杯?「Reflect」擁有旺角少見開揚天台,主打墨西哥菜嘅酒吧餐廳🇲🇽最啱同朋友過嚟chill嘆特色墨西哥菜式😎餐廳分室內及室外座位,可惜當日真係太熱冇勇氣坐室外🤣否則睇住個夜景真係好正😌店內吧枱位勁有feel,好啱同朋友摸住酒杯吹水🫶🏻.🍴墨西哥烤肉(牛肉)💰$238烤牛腰肉、洋蔥、三色椒配特製墨西哥醬,味道酸酸辣辣,牛肉肉質軟腍好濃肉味😋除咗就咁食之外,仲可以配墨西哥餅卷加酸忌廉、牛油果醬及莎莎醬,勁飽肚😚.🍴燴牛面頰捲麵💰$188紅酒香草煮牛頰肉🍷紅酒酒味揮發過後留下餘韻,牛頰肉入口即溶,配以煙靭口感意大利捲麵,成件事好match🤓.🍴焗玉米片💰$128玉米片上放滿芝士及碎牛肉再焗製,最後放上大量牛油果醬及莎莎醬😍一流佐酒小食👍🏻

🍴墨西哥烤肉(牛肉)
💰$238

🍴燴牛面頰捲麵
💰$188

🍴焗玉米片
💰$128

2024-07-15 313 瀏覽
I would not recommend this place to anyone. I’m pretty sure half of these reviews are written by “friends” of some sort. For the prices they charge, you’re better off going to Taqueria Super Macho.The food is bad, and the service is even worse. The staff were just playing games and laughing while I waited for them to come to our table. The nachos were soggy af, fajitas had 20/80 ratio meat to veggies with tiny tortillas. We ordered drinks to make this disaster a little better and the cocktails t

The food is bad, and the service is even worse. The staff were just playing games and laughing while I waited for them to come to our table. The nachos were soggy af, fajitas had 20/80 ratio meat to veggies with tiny tortillas. We ordered drinks to make this disaster a little better and the cocktails took half an hour to make!

I’m truly disappointed in this place and the reviews which brought me there. Avoid at all cost.
Nachos
2024-06-27
第二次去食呢間墨西哥餐廳🍴餐廳質素都係幾好的,假日嘅晚上都full哂建議可以book位先😚🔺黑松露野菌薯團 $138黑松露味頗重的,每一舊薯團也掛上黑松露醬汁🤭薯團口感煙煙靭靭的都偏飽肚再加上芝士碎令整體更香濃👅🔺牛肉墨西哥夾餅(Tacos)🌮$208Tacos配料有雞肉,牛肉同蘑菇選擇🍄‍🟫最後就揀咗牛肉~粟米片很脆配上牛肉,牛油果醬🥑蕃茄他他口感真係好好!!牛肉很淋又有調味過,整體十分夾❤️🔺肉食手工薄餅🍕$148Pizza 餅底係脆身的十分香脆😚而配料有辣肉醬,辣肉腸,巴馬火腿,三色椒同橄欖🫒成個pizza真係超多料,但三色椒同肉醬有點辣的係可接受範圍😝整體十分惹味!!🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔺黑松露野菌薯團 $138

🔺牛肉墨西哥夾餅(Tacos)🌮$208

🔺肉食手工薄餅🍕$148

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
墨西哥菜喺香港遍地開花,百花齊放。難得今晚試到呢間高質素天台餐廳連酒吧嘅型格Mexican 🇲🇽cuisine!第一樣勁eye catching 嘅就係呢個黑松露野菌薯團 gnocchi 138! 喺英國食過之後香港實屬少見。薯團顧名思義就係用薯仔同麵粉搓成一舊麵團波波,口感Q彈,好有咬口同飽肚。野菌份量都唔少,黑松露醬汁調得出色😋小食叫咗炸魷魚圈 88 同牛肉夾餅 148 。份量充足,味道恰到好處,特別值得讚賞Salsa同牛油果醬調味非常好👍🤤甜品一定要試吓咁特別嘅自家製法式鳥結糖冰糕 98 係一舊巨型嘅雪凍咗嘅鳥結糖,但口感冇鳥結糖咁黐牙同實,有少少入口即溶嘅感覺。中間夾雜着大量嘅提子乾、杏脯同杏仁片,幾特別,可以一試💓另外我嗌咗杯fuzzy fuzzy cocktail 78 甜甜地好易入口。白酒方面就偏dry,適合唔鍾意太甜嘅朋友🥂

自家製法式鳥結糖冰糕
自家製法式鳥結糖冰糕
2024-07-14 131 瀏覽
今次算係我第一次正式食墨西哥菜,餐廳位於旺角,主打手工墨西哥料理,味道都幾有驚喜!餐廳環境幾舒適,門口有鏡面反射logo,又有戶外露天天台位置,有幅好大嘅壁畫,幾有特色!幾推薦未食過墨西哥菜嘅朋友仔試吓👍🏻🔸墨西哥夾餅派對(三件) $208推薦🌟夾餅好好食!必叫之選!一份有三件,揀咗tacos party一次過試晒三款口味~有牛肉、雞肉同磨菇,覺得最好食係牛肉味,牛肉軟諗,調味過幾入味又juicy~ 加埋牛油果醬、莎莎醬同酸忌廉,口感豐富又唔會膩!玉米餅好香脆,整體好好味!🔸串燒拼盤 (六串) $78好抵食!有豬肉同雞肉味,兩隻味都肉質軟熟唔乾,幾惹味又唔會好肥膩!🔸秘製燒墨魚 $128都幾大串!墨魚幾鮮味,啱啱熟嘅程度,好厚實有咬口!但有啲位要少少牙力咀嚼😂🔸燒烤雞肉手工披薩 $128都係抵食之選!一份有8件,薄脆餅底好香脆~ 雞肉份量多,燒烤醬幾香濃!抵食又好食!🔸拉絲芝士松露薯條 $78份量都幾多!唔單止面頭有黑松露,連中間位都有,好足料~ 芝士都唔少,因為焗過唔會太香脆,但薯味唔錯,仲可以點醬食!但食得多會有點膩,多人share會更好!

🔸墨西哥夾餅派對(三件) $208

🔸串燒拼盤 (六串) $78