ʀᴇʟɪsʜ 系列餐廳以 ᴀɪʀsɪᴅᴇ 的 ᴅᴇʟɪsʜ 到訪最多位於觀塘的 ʀᴇʟɪsʜ 本店居然一次也沒去過 最近發現有期間限定的「黑白大廚」餐點就立馬拉著友人探店了位於工廠大廈的 ʀᴇʟɪsʜ 推開門後別有洞天 木系裝潢 陽光感的空間角落放著黑膠唱片浸透文藝感 還有招牌月球燈跟 ᴀɪʀsɪᴅᴇ 店的氛圍般舒服又愜意週末 𝟷𝟷ᴀ.ᴍ 起提供多種 ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ價錢包括餐湯/沙律 跟玄米茶𓋪 溏心蛋牛油果蟹籽蟹肉田園沙律𓋪 xᴏ 醬蒜香野菌海鮮炒扁意粉點了沙律跟意粉跟友人分享 都很滿意呢~沙律賣相超加分 半個牛油果上有鮮甜蟹肉絲底下每塊沙律菜都掛上胡麻醬 意粉的海鮮材料豐富 大蝦 帆立貝都超大顆xᴏ醬不算太重的存在感 但蒜香就是惹味的組合𓋪 栗子提拉米蘇大熱節目「黑白大廚」變奏版甜品本來點餐時店員說暫時還沒供應 失望了好一會用餐途中店員特意過來說 現在有供應了 馬上點一份有別於平常咖啡提拉米蘇的濃烈甘苦栗子版的提拉米蘇恰好的輕盈香甜 不過份甜膩也許剛製作的關係 內裡偏濕軟 但我們很 ᴏᴋᴀʏ 是所有人都能接受的提拉米蘇𓐎 玄米茶𓐎 ʟᴀᴛᴛᴇ熱玄米茶清爽帶淡淡米香 可多少解膩一
位於觀塘的 ʀᴇʟɪsʜ 本店居然一次也沒去過
週末 𝟷𝟷ᴀ.ᴍ 起提供多種 ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ
價錢包括餐湯/沙律 跟玄米茶
𓋪 溏心蛋牛油果蟹籽蟹肉田園沙律
𓋪 xᴏ 醬蒜香野菌海鮮炒扁意粉
點了沙律跟意粉跟友人分享 都很滿意呢~
沙律賣相超加分 半個牛油果上有鮮甜蟹肉絲

整體環境跟餐點質素都很不錯
難怪即使週末午餐也坐滿
還有緊貼人氣的栗子提拉米蘇
2024-11-03
之前去過【Relish Cafe】Airside姐妹店(宜家已經改名),覺得食物幾高質、而且裝修幾清新日式木系、所以最近就去左觀塘分店,而且食物都非常唔同。觀塘店晚餐主打fine dining、其實個名叫fine dining不過其實係非常有特色既dinner set(非傳統意義fine dining)。而且menu用黑膠唱片整成、非常有sense。Welcome drink:接骨木花薑啤tonic泡沫:無酒精既、係ginger ale 加左少少花香味、非常清新可以清清味蕾。Trio Starter:阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚籽、青檸柚子松葉蟹水晶脆殼、伏特加西瓜。刁草忌廉芝士。竹炭芝士脆片:阿根廷紅蝦有少少腥味,桂花青瓜果凍味道偏淡唔係好食得出、作爲點綴用途。青檸柚子松葉蟹水晶脆殼:用葛粉之後風乾而成既水晶脆殼再搭配松葉蟹,個texture好特別、蟹肉好鮮甜。伏特加西瓜:西瓜浸泡左伏特加有少少苦味、搭配西瓜既清甜同芝士既鹹香,意外地match。椰香紅菜頭濃湯:呢個超級特別、紅菜頭非常清甜、再搭配椰奶,好清新既一碗湯。野菌忌廉湯:野菌好多、好香濃澳洲M5威靈頓牛柳:非常大舊、裏面牛柳

野菌忌廉湯:野菌好多、好香濃

澳洲M5威靈頓牛柳:非常大舊、裏面牛柳熟度岩岩好、而且非常軟霖。中間加左D野菌碎、而外層酥皮牛油味重又好酥脆。整體味道非常不錯,CP值高。

慢煮法式鴨胸牛肝菌意大利雲吞:意大利雲吞超多餡、野菌醬好香濃,慢煮法式鴨胸好香鴨味、唔係外面果D即食烟熏鴨胸。

Trio Dessert Platter:豆腐芝麻柚子撻。紅棗桑葚沙冰。青梅酒薄荷氣泡水
豆腐芝麻柚子撻:芝麻味偏濃、餅底好鬆化。紅棗桑葚沙冰有D似紅棗蓮子冰糖糖水既沙冰版,好清新。青梅酒薄荷氣泡水:都係無酒精飲品、清爽偏酸、可以作爲最後清潔味蕾既作用。

青瓜檸檬花蜜茉莉花茶:非常清新、青瓜味突出既花茶
自家制菊花蜜梳打:菊花味好濃、好refreshing
2024-11-18 0 瀏覽
bookmark咗呢一間餐廳好耐,見佢地嘅menu係用黑膠唱片製成,覺得好新奇,而且用平民價錢就食到fine dining01 Welcome drink-鼠尾草青提紅酒醋疏打Welcome drink結合咗鼠尾草、青提同紅酒醋。搭配相當獨特。鼠尾草嘅清新草本風味混合青提嘅果香,以及紅酒醋嘅酸味同層次感,味道好豐富02 Trio Starter-48 個月風乾火腿配蜜瓜果凍-冧酒車厘子鵝肝慕絲-火炙日本甜栗忌廉芝士撻配鵪鶉蛋侍應上菜嘅時候會介紹食用嘅先後次序,由淡至濃咁食。三道前菜擺盤好精緻,同時展現咗廚師豐富嘅創意同精湛嘅廚藝。風乾火腿搭配果凍平衡左鹹味同甜味。鵝肝慕絲造型好靚,冧酒味好出,配上鵝肝慕絲順滑嘅口感。而甜栗忌廉芝士撻同鵪鶉蛋嘅組合帶來味道層次好豐富,黑松露味好濃郁。03 Soup-椰絲牛油果蜜瓜凍湯第一次飲凍湯,感覺好似飲緊果汁咁,似係青瓜汁加蜜瓜汁,飲落好清甜,解膩一流,湯嘅質感比較Rich,真材實料打出嚟,表面灑上嘅椰絲更加係畫龍點睛嘅一筆,值得一試-千邑龍蝦濃湯食西餐最鍾意飲嘅就係龍蝦湯,呢度嘅龍蝦湯都好出色。湯嘅質地厚得來依然保持到順滑嘅口感。入口係滿滿嘅龍蝦鮮

01 Welcome drink

-火炙日本甜栗忌廉芝士撻配鵪鶉蛋

03 Soup
-椰絲牛油果蜜瓜凍湯

-千邑龍蝦濃湯
食西餐最鍾意飲嘅就係龍蝦湯,呢度嘅龍蝦湯都好出色。湯嘅質地厚得來依然保持到順滑嘅口感。入口係滿滿嘅龍蝦鮮甜味,而且仲有好大隻嘅蝦可以食。

04 Main
-紅花西班牙海鮮飯 $398
海鮮飯用料非常豐富,有虎蝦、鮑魚、魷魚同蜆,超級足料。海鮮都非常新鮮,成個飯充斥着海鮮嘅鮮味😍飯都煮得恰到好處,口感適中,超級推薦!

-咖啡香料烤澳洲 M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅 $488
牛扒肉質本身就好好,加上廚師烹調得好出色,我哋叫咗五成熟嚟到生熟程度啱啱好,見到色澤好靚。入口有口感得來又唔韌,點汁食有另一番風味,感覺再清新啲。另外煙肉芝士玉米餅亦都好特別,同想像中有啲出入,有d似玉子燒。

05 Trio Desset Platter
-朱古力红桑子開心果脆脆•薰衣草薑檸啤•青檸椰子薄荷意式沙冰

呢個desser platter擺盤又係超級靚,睇得出餐廳花咗好多心思,三種甜品各自有自己獨特嘅風味,由清新到濃郁。個人最鍾意開心果脆脆😋

06 Outro Drinks
-桑格利亞葡萄玉桂梳打
朋友叫咗呢杯梳打,賣相好靚,葡萄味清新

-熱紅蘋果洋甘菊茶
呢杯飲品造型好精緻,入口係一浸迪士尼嘅味道🤣滿滿嘅蘋果同肉桂味,甜度亦都恰到好處,推薦!
  • 干邑龍蝦湯
2024-11-17 138 瀏覽
中低價位嘅Fine dinning。一開始上welcome drink同三個starter,由淡至濃分別係1.火灸日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋,2. 48個月風乾火腿配蜜瓜果凍,3. 冧酒車厘子鵝肝慕斯。Welcome drink鼠尾草青提紅酒醋梳打,正正常常,無咩特別,亦係今次最好飲嘅飲品。Starter1.火灸日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋:係長方形嘅芝士撻上面填充左甜粟米同忌廉,上面放左半隻鵪鶉蛋。長方形嘅芝士撻賣相睇落有D似腐皮壽司。芝士撻入口,味道有d似吞拿魚粟米熟蛋三文治。2. 48個月風乾火腿配蜜瓜果凍,風乾火腿正常味道,蜜瓜果凍無蜜瓜味。喺果凍入面有D爽口嘅脆粒,唔知係馬蹄定蜜瓜,但係無咩蜜瓜味,反而有種馬蹄味,整體感覺似馬蹄糕。3. 冧酒車厘子鵝肝慕斯:Starter入面最好食,鵝肝同火腿味好重,feel到係有一個主要嘅味道,而唔係好雜好散亂。Soup干邑龍蝦濃湯:正常龍蝦湯味道。龍蝦湯底部有兩隻蝦,肉質都幾彈牙,無雪味。Main咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅:咖啡香料味道只係留喺牛扒外圍,牛扒中心無乜調味。再加上咖啡香料其實好淡,味道上與牛扒亦唔夾。今次叫左5成
中低價位嘅Fine dinning。

Welcome drink

Starter

Main
咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅:咖啡香料味道只係留喺牛扒外圍,牛扒中心無乜調味。再加上咖啡香料其實好淡,味道上與牛扒亦唔夾。今次叫左5成熟,但係完全overcook,接近well done。下面配菜選用左炒豆角同燈籠椒,感覺好中式,但係唔覺得配菜同咖啡香料牛扒有咩關係。炒豆角同燈籠椒下面其實有炒蘑菇,但係由於墊底嘅關係,已經吸曬所有油,就無特別食到。
旁邊配左醬汁,應該係用芥末加牛油整嘅醬汁。味道幾香,但係調得太稀,唔夠濃稠。
Overall黎講,味道唔好,牛肉亦都太熟太老,食完覺得好油膩,唔推介。

Dessert
朱古力紅桑子開心果脆脆:幾好食,賣相都靚,有fine dinning feel,推介。

薰衣草姜檸啤:好淡,無咩姜檸啤味,再加上上面放左薰衣草同檸檬乾,香草味較重。

青檸椰子薄荷義式冰沙:薄荷味極重,cover曬所有味道。

用餐體驗
每道餐中間餐具無換,由於每道菜都係用同一副餐具,所有味道都混雜埋一齊。

職員亦只有喺部分菜作介紹,並無每道菜介紹詳情及進食順序。

成餐飯未有感覺到明確嘅主題。雖然材料用左好多唔同種類,但係喺菜單及菜色設計上面,欠缺明確思路。

總結
雖然係中低價位嘅fine dinning,但係我認為當係普通cafe一餐飯比較好,喺味道同體驗上未必達到fine dinning的入場門檻,亦未必能夠歸類為fine dinning。
Welcome  drink  and  Trio  Starter
干邑龍蝦濃湯
咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅
Trio  Dessert  Platter
之前見relish出左新嘅黑膠 6-course tasting menu, 啲菜式幾特別而且好靚, 今日終於去左試😍 Welcome Drink首先會有杯鼠尾草青提紅酒醋梳打, 有青提嘅青香甜味, 加埋紅酒醋有少少酸balance得幾好, 感覺清爽而且開胃Trio Starter另外有份starter plater, 分別有48個月風乾火腿配蜜瓜果凍, 蜜瓜果凍好有驚喜, 口感彈牙中間夾左好多蜜瓜粒粒; 冧酒車厘子鵝肝慕絲, 慕絲充滿鹹香, 加左車厘子粒所以容易入口; 火炙日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋, cream cheese味同粟米味都好出, 撻皮鬆脆😋好豐富Soup之後湯揀左千邑龍蝦濃湯、椰絲牛油果蜜瓜凍湯各一, 龍蝦湯非常濃郁, keep到鮮味, 同埋係上枱先即刻倒出離好有溫度, 而椰絲牛油果蜜瓜凍湯就比較有創意, 估唔到又幾ok, 整體texture係杰身, 蜜瓜味重有少少似食緊甜品MainMain就揀左慢煮三文魚柳伴芝士茄蓉牛肝菌意大利雲吞、咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅, 意大利雲吞食得出係自己包每粒都幾飽滿, 三文魚柳雖然揀左全熟會都唔會好鞋; 牛腹扒大推❗😍

Welcome Drink

Trio Starter

Main
Main就揀左慢煮三文魚柳伴芝士茄蓉牛肝菌意大利雲吞、咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅, 意大利雲吞食得出係自己包每粒都幾飽滿, 三文魚柳雖然揀左全熟會都唔會好鞋; 牛腹扒大推❗😍7成熟, 肉質非常嫩扒邊係烤到好惹味, 煙肉芝士玉米餅都幾特別, 好rich嘅芝士味😍

Trio Dessert Platter
最後甜品又係platter, 有朱古力紅桑子開心果脆脆, 口感層次豐富, 紅桑子味會出啲; 薰衣草薑檸啤; 青檸椰子薄荷意式沙冰好fresh
Outro Drink
飲品桑格利亞葡萄玉桂梳打、秋桂花鳳梨蜜梳打, 桑格利亞葡萄玉桂梳同樣都係主打清新, 帶有微微嘅香料味, 而秋桂花鳳梨蜜梳就相對甜啲, 鳳梨同桂花完全帶出左秋天氣息, 大滿足🌟
又讓我發掘到一家在觀塘附近很不錯的餐廳,這間餐廳裝潢很好看,其中一個角落還佈置了黑膠碟唱片,看出店主是個有品味的人!他們晚餐會做fine dine,午餐就會是set lunch。今天和朋友中午放工後來試試他們的lunch,味道不俗,性價比挺高的!西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜•椰菜花薯蓉•日式洋蔥咖哩汁這個黑毛豬烤得剛剛好,一點也不柴,肉質緊實,咬下去很Juicy,最重要是沒有一點臊味,不錯!另外薯蓉很細滑,而且有淡淡的奶香,好吃!泰式青木瓜烤雞胸沙律這個酸酸辣辣很開胃,雞胸嫩滑多汁,青木瓜沙律爽脆,很清新解膩!這個菜熱量很低,適合on diet的女士!章魚小丸子這個章魚小丸子作為小食也很出色,外皮脆脆的,裏面軟腍腍,章魚味也很濃!套餐還有一碗南瓜湯,南瓜打得很細膩,喝起來濃濃的南瓜味包裹整個口腔,很喜歡這種用心製作的餐湯!總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢相宜,環境也很舒服,下班和朋友來吃飯談心也是個不錯的選擇!

西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜•椰菜花薯蓉•日式洋蔥咖哩汁

泰式青木瓜烤雞胸沙律

章魚小丸子

2024-11-06 572 瀏覽
發現一間位於觀塘工廈嘅fine dinging 。菜式好精緻 味道不錯 認為性價比幾高👍🏻 。環境舒適 餐廳充滿懷舊黑膠碟主題💽 全程播放黑膠碟歌 音響高質 勁有feel❤️. P.S 連餐牌都係用黑膠碟呈現 幾有創意😍——————————————————————🍽️ - set menu - 🍽️-🍴Welcome drink -🍹接木花薑啤配湯力泡沫-🍴Trio starter -🦐阿根廷紅蝦黑桂花青瓜果凍伴魚子醬🦀青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼🧀伏特加西瓜·刁草忌廉發達芝士·竹炭芝士脆片頭盤擺盤十分有創意 利用黑膠碟上菜 好特別 每款前菜都好精緻 賣相吸引。前菜最鐘意松葉蟹肉水晶脆殼 新鮮蟹肉有陣陣柚子香 加上配脆殼 口感好豐富 。另外 伏特加西瓜配芝士脆片 配搭特別又清新 👍🏻👍🏻-🍴Soup -🍵椰香紅菜頭濃湯紅菜頭湯都不錯 清清甜甜嘅紅菜頭湯 有佢特別嘅香味 加上即時淋上嘅忌廉汁 夠香滑🍵南瓜忌廉湯 南瓜忌廉湯好好飲呀 香濃南瓜味 濃湯口感好creamy 又香甜 鐘意😜-🍴Main -🥩澳洲M5威靈頓牛柳 $498 宜道菜真係必叫。威靈頓牛柳要整得好食好難 佢地威靈頓牛柳非常正宗 外

P.S 連餐牌都係用黑膠碟呈現 幾有創意😍

🍵椰香紅菜頭濃湯

🍵南瓜忌廉湯

-🍴Main -

🥩澳洲M5威靈頓牛柳 $498

宜道菜真係必叫。威靈頓牛柳要整得好食好難 佢地威靈頓牛柳非常正宗 外層酥皮 、一層蘑菇碎、 一層ham 包住牛柳。 酥皮鬆化 又吾會太厚同油 中間用香濃嘅蘑菇碎 同ham 包住牛柳 令到牛柳完美地保留肉汁時 肉質又十分粉嫩 同時維持酥皮脆度 十分出色 勁推👍🏻👍🏻😍

🦆慢煮法式鴨胸牛肝菌意大利雲吞 $388

慢煮法式鴨胸都好有驚喜 鴨胸超軟淋 外皮煎到脆香 搭配餡料豐富嘅意大利雲吞 加上勁creamy嘅忌廉汁 😋😋

-🍴Trio dessert platter -
🥧豆腐芝麻柚子撻
🍧紅棗桑意式沙冰
🍻青梅酒薄荷氣泡水

甜品賣相好精緻 口味清新 當中豆腐芝麻柚子撻最出色 整體甜品味道不過不失 但作為餐後甜品都滿足嘅

-🍴Outro -
🍹自家製菊花蜜梳打
🍸柚香橘皮吉樹普洱冰茶

2024-11-06 464 瀏覽
假日早起身周圍搵食,今次係第2次去呢間餐廳度食飯,兩次都冇令我失望。今次去食晏晝,一早起身就去咗食,所以唔使排隊,食咗兩個餐,飲品轉咖啡,再加甜品,共HK$484。北海道帶子蕃茄忌廉汁牛肝菌意式雲吞 HK$158配搭蕃茄忌廉汁,令到成碟野唔會太滯,個餡好好食。鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8oz)伴炒野菜 香草洋蔥烤薯仔HK$198煎得岩岩好,5成熟唔會太生或過熟,牛味濃。轉左兩杯咖啡Dirty Yuzu Lemonade Coffee Soda十分推薦柚子啡,呢個配搭唔係間間都做得到咁出色!最後追加個甜品焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士其實我已經飽到食唔落,但係朋友好想試,好彩有試,佢個皮好脆,吉士唔會太甜,整個配搭都好正。環境方面大大個月球裝飾,好食又衞生,裝修又可打卡,服務態度好既小店真係要寫個食評讚下。

北海道帶子蕃茄忌廉汁牛肝菌意式雲吞 HK$158

配搭蕃茄忌廉汁,令到成碟野唔會太滯,個餡好好食。

煎得岩岩好,5成熟唔會太生或過熟,牛味濃。

轉左兩杯咖啡
Dirty

Yuzu Lemonade Coffee Soda

十分推薦柚子啡,呢個配搭唔係間間都做得到咁出色!

最後追加個甜品
焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士

2024-11-05 398 瀏覽
聽朋友介紹話屋企附近竟然有fine dining 食,價錢仲要唔貴,一於嚟試吓。個環境唔壓迫,唔會有普通fine dining 咁莊嚴,食飯會更加食得舒服,同埋融入個環境Dinner 係有set嘅~ 我同朋友一人一個set,叫左唔同嘢食,可以試多啲食物Welcome Drink - 鼠尾草青提紅酒醋梳打中間就係個welcome drink非常refreshing,有青提同淡淡嘅醋令到飲品更加開胃。48個月風乾火腿配蜜瓜果凍平時ham加蜜瓜食得多,但係配果凍都係第一次。欣賞廚師為普通常見嘅starter加上新意。冧酒車厘子鵝肝慕絲最經艷係呢個將車厘子同鵝肝搞埋一齊打成慕絲,成個味道好有驚喜,混合左車厘子嘅水果味同埋鵝肝嘅香味,係出面嘅餐廳未食過呢個味道。火焰日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋食落口感好豐富,外硬內軟,芝士加蛋都好creamy椰絲牛油果蜜瓜凍湯全部都係水果,同前菜比我嘅感覺一樣,飲落好清新,亦有牛油果帶出嚟嘅油脂感,又有蜜瓜中和,再加上椰絲嘅甜味,有味覺沖激千邑龍蝦濃湯龍蝦湯一啲都唔輸蝕,飲得出真材實料,濃郁嘅龍蝦味道非常吸引,亦唔會有太多cream太滯。榛子芥末烤西蘭羊架煙肉芝士

Welcome Drink - 鼠尾草青提紅酒醋梳打
中間就係個welcome drink

48個月風乾火腿配蜜瓜果凍

冧酒車厘子鵝肝慕絲
最經艷係呢個

火焰日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋
食落口感好豐富,外硬內軟,芝士加蛋都好creamy

椰絲牛油果蜜瓜凍湯

千邑龍蝦濃湯

榛子芥末烤西蘭羊架煙肉芝士玉米餅
個crust係榛子芥末,個人本身好鍾意食芥末醬,鋪落個羊扒嘅味道啱啱好,再加上佢有個紅酒汁,同個榛子芥末好夾。羊扒煮出黎個熟度好好,肉質10分嫩滑,完全唔使用牙就咬得開

紅花西班牙海鮮飯
海鮮都幾多,仲有隻大虎蝦同鮑魚,食得出海鮮嘅質素都唔差。尤其係虎蝦嘅肉質都好彈牙,峴肉調味都好好。

朱古力紅桑子開心果脆脆
薰衣草薑檸啤
青檸椰子薄荷意式沙冰

最好食係開心果脆脆,有開心果一粒粒嘅口感再加紅桑子酸酸甜甜,令人好想encore第二件

桑格莉亞葡萄玉桂梳打
秋桂花鳳梨蜂蜜梳打

成餐飯都留意到,每一樣菜式都處處用花花草草同埋水果入菜,幾有廚師嘅個人特色

大概喺兩年前左右嚟過呢到食下午茶,覺得啲甜品都幾高質,偶爾發現佢轉咗Menu,夜晚就做fine dining。當然唔係話好傳統嘅fine dining,但係感覺到每道餐點都認真諗過,同埋擺盤都相當精緻。見佢定期都會換下menu,好有心機。‣ 鼠尾草青提紅酒醋梳打梳打就連埋前菜一齊上,醋嘅味道唔會話好濃烈,入口都好溫和,再加上梳打帶嚟嘅刺激感,好似幫你打開咗個味蕾咁樣,整體平衡得唔錯。‣ 48 個月風乾火腿配蜜瓜果凍;冧酒車厘子鵝肝慕絲;火炙日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋第一下食咗個忌廉芝士撻先,鵪鶉蛋上面仲有少少嘅魚子醬,因為搭配忌廉芝士,所以口感相當豐富。而個火腿超級香,唔好睇佢好似細細塊咁,入口嘅時候都幾霸道,成個口腔都係佢浸味。如果冧酒車厘子鵝肝慕絲嘅鵝肝一啲都唔腥,好濃郁嘅鵝肝味,我好鍾意最後咬爆個車厘子一齊食,將成個鵝肝嘅鮮味都突顯咗出嚟。‣ 椰絲牛油果蜜瓜凍湯牛油果味都好重,而每一啖你都飲到蜜瓜嘅味道,而好得意嘅係因為蜜瓜係我認知入邊都係好甜嘅生果,但呢一道湯係一道鹹湯,覺得帶比我嘅衝擊同埋新鮮感都幾大。‣ 干邑龍蝦濃湯龍蝦湯相當之濃郁,我都幾鍾意龍蝦湯嘅濃稠度,中間仲有兩嚿蝦

‣ 鼠尾草青提紅酒醋梳打

‣ 椰絲牛油果蜜瓜凍湯

‣ 干邑龍蝦濃湯
龍蝦湯相當之濃郁,我都幾鍾意龍蝦湯嘅濃稠度,中間仲有兩嚿蝦增加個湯嘅口感。而如果你細心品嚐嘅話,都真係確實飲到干邑酒香,將個湯都提升咗一個層次。

‣ 紅花西班牙海鮮飯 $398
加入嘅湯底都係好濃郁嘅龍蝦湯味,但係同餐廳稍稍有啲唔同,聞落已經覺得好香。而一上去就見到大大隻鮑魚,好欣賞餐廳有認真處理過個鮑魚,食得出好新鮮同埋一啲都唔敷衍你。其他仲有虎蝦、魷魚同蜆,相當豐富嘅海鮮飯。而我都幾鍾意啲飯粒嘅口感,濕潤得嚟唔糊,又唔會硬。

‣ 咖啡香料烤澳洲M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅 $488
煙肉芝士玉米餅都幾得意,口感都幾鬆軟,平時食開薯仔,所以新鮮感都幾大。而今次我都係嗌咗medium,一上枱嘅時候就覺得啲肉燒得相當之靚,食得出牛嘅香味,而牛肉嘅質感都相當細嫩,你就咁睇個樣都睇得出。我覺得呢一個主菜真係必嗌,食落口嘅時候會覺得好impressive。而醬汁主要都係以荷蘭醬做底,但係我覺得就咁食已經好正。

‣ 朱古力紅桑子開心果脆脆;薰衣草薑檸啤;青檸椰子薄荷意式沙冰
甜品冇分先後次序,不過我自己就食咗個沙冰先,雖然都幾重青檸同埋薄荷味,但係唔會覺得好酸或者好甜,平衡得好好。而薰衣草薑檸啤就真係好重薰衣草味,但係有咗薑檸啤嘅刺激感,又係清口腔嘅小幫手。而我最鍾意嘅都係開心果脆脆,我覺得最滿意嘅係佢寫得出三種食材,你食落口嘅時候三種食材嘅味都會食得到,咁我覺得已經超晒班,而且本身自己好鍾意脆脆嘅口感,所以真係大讚。

‣ 熱紅蘋果洋甘菊茶
洋甘菊味真係好重,但係我幾鍾意佢擺啲蘋果片喺個杯到,影出嚟真係覺得好靚,而且入口都相當之溫潤,係秋天飲就真係差唔多。

‣ 秋桂花鳳梨蜂蜜梳打
嘢飲本身都有設計過,我幾鍾意杯邊圍住嘅桂花。唔算飲到好重鳳梨味,但係入口就真係好濃嘅蜂蜜味,都係好溫和嘅飲品,再加埋啲桂花,覺得飲落去都係好舒服。而且為咗配合個杯,餐廳嘅冰係特別整做長條型嘅,覺得真係有花心機落去。
2024-10-29 544 瀏覽
估唔到觀塘工業大廈入面有間勁高質又貼地嘅Fine dining-Relish!餐廳環境好Chill,中庭有個大大月球,裝修有個性。黑膠唱片主題menu,好適合打卡。套餐有齊餐飲、前菜、湯、主食、甜品,擺盤好靚,樣式精緻。Welcome Drinks鼠尾草青提紅酒醋梳打,酸咪咪好開胃。Trio Starter48個風乾火腿配醋蜜瓜果凍冧酒車厘子鵝肝慕斯火灸日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋Soup 椰絲牛油果蜜瓜凍湯千邑龍蝦濃湯Main慢煮三文魚柳伴芝士茄蓉牛肝菌意大利雲吞三文魚熟度適中,魚肉嫩滑,配上意大利雲吞夠晒滿足。紅花西班牙海鲜飯賣相唔錯,虎蝦啖啖肉,配上鮑魚、魷魚、大蜆、豐富好味。Trio Dessert Platter朱古力紅桑子開心果脆脆,薰衣草薑檸檬·青檸椰子薄荷意式沙冰0utro Drinks桑格利亞葡萄玉桂梳打、秋桂花凰梨蜂蜜梳打賣相精緻,好適合打卡。

套餐有齊餐飲、前菜、湯、主食、甜品,擺盤好靚,樣式精緻。

Welcome Drinks
鼠尾草青提紅酒醋梳打,酸咪咪好開胃。

Trio Starter
48個風乾火腿配醋蜜瓜果凍
冧酒車厘子鵝肝慕斯
火灸日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋

椰絲牛油果蜜瓜凍湯
千邑龍蝦濃湯

慢煮三文魚柳伴芝士茄蓉牛肝菌意大利雲吞
三文魚熟度適中,魚肉嫩滑,配上意大利雲吞夠晒滿足。

紅花西班牙海鲜飯
賣相唔錯,虎蝦啖啖肉,配上鮑魚、魷魚、大蜆、豐富好味。

Trio Dessert Platter
朱古力紅桑子開心果脆脆,薰衣草薑檸檬·青檸椰子薄荷意式沙冰

0utro Drinks
桑格利亞葡萄玉桂梳打、秋桂花凰梨蜂蜜梳打
賣相精緻,好適合打卡。

和朋友相約飯聚便再次來了愛店💖✨ 觀塘區內很喜歡的一家餐廳😘✂︎ 不同的主菜會令套餐的價格有所不同🥢 餐廳會不定時更換餐牌,這次到訪又試到新菜式,每次來都讓人充滿驚喜🤩 ~~~~~~~~~~~~~~~~𓏲𓏲 ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋꜱ:鼠尾草青提紅酒醋梳打,氣味超級清新🍹✂︎𓏲𓏲 ᴛʀɪᴏ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:①48個月風乾火腿配蜜瓜果凍:咸香配搭清爽,不錯呀🍈②冧酒車厘子鵝肝慕絲:口感綿密又濃郁🍒③火炙日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋:餡料軟滑很美味🌽✂︎𓏲𓏲 ꜱᴏᴜᴘ(每人各選一款湯)➊椰絲牛油果蜜瓜凍湯:冰冰涼涼喝上一口很清爽🍈➋干邑龍蝦濃湯:一邊倒入一邊迎來濃郁的龍蝦的氣味,很好喝🦞👍🏻✂︎𓏲𓏲 ᴍᴀɪɴ(每人各選一款主菜)➊ ❥$𝟯𝟵𝟴 紅花西班牙海鮮飯:海鮮飯中有著一股龍蝦湯的鮮味,米飯吸收了濃郁的醬汁,鮮味十足🐠🫶🏻 海鮮方面有野生虎蝦、鮑魚、魷魚、大蜆🐙 當中的野生虎蝦深得我和同行友人的喜愛🦐👍🏻 肉質爽彈鮮甜,蝦頭內還藏著不少蝦膏,試過一定會喜歡💕➋ ❥$𝟰𝟴𝟴 咖啡香料烤澳洲 M5牛腹扒伴煙肉芝士玉米餅:澳洲 M5牛腹扒外層烤得焦香,中間色澤粉嫩又不帶血水,賣相已相當吸睛😍 放入口
✂︎
~~~~~~~~~~~~~~~~
𓏲𓏲 ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋꜱ:
鼠尾草青提紅酒醋梳打,氣味超級清新🍹
𓏲𓏲 ᴛʀɪᴏ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:
①48個月風乾火腿配蜜瓜果凍:咸香配搭清爽,不錯呀🍈
②冧酒車厘子鵝肝慕絲:口感綿密又濃郁🍒
③火炙日本甜粟忌廉芝士撻配鵪鶉蛋:餡料軟滑很美味🌽

𓏲𓏲 ꜱᴏᴜᴘ
(每人各選一款湯)
➊椰絲牛油果蜜瓜凍湯:冰冰涼涼喝上一口很清爽🍈

𓏲𓏲 ᴍᴀɪɴ
(每人各選一款主菜)
➊ ❥$𝟯𝟵𝟴 紅花西班牙海鮮飯:
澳洲 M5牛腹扒外層烤得焦香,中間色澤粉嫩又不帶血水,賣相已相當吸睛😍 放入口中咀嚼,用咖啡香料烤過的香味充斥著整個口腔,愈嚼肉味愈濃,超。好。吃🥩👍🏻👍🏻 不需沾任何醬料已讓人很滿足💖

𓏲𓏲 ᴛʀɪᴏ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ:
①朱古力紅桑子開心果脆脆💚
②薰衣草薑檸啤💜
③青檸椰子薄荷意式沙冰🍇
很用心的甜品擺盤🎨 三款中最喜歡清新的青檸椰子薄荷沙冰🍧

𓏲𓏲 ᴏᴜᴛʀᴏ ᴅʀɪɴᴋꜱ:
桑格利亞葡萄玉桂梳打🍹
秋桂花鳳梨蜂蜜梳打🍹
兩杯造型都很美😻 完全可以體會到餐廳的用心經營,必定繼續支持🫶🏻

2024-10-28 402 瀏覽
有格調的工廈餐廳🤓同事生日,Lunch就同同事一齊過黎食野慶生,間餐廳裝潢幾靚,場中間有個月亮燈幾特別,環境都簡潔大方,飯枱都大張,坐係到食野傾計都舒服🥰我地叫左幾個lunch set,我叫左Relish醬油漬蛋黃大蝦卡邦尼手工意粉,同事叫左西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜、香茅慢煮三文魚柳蟹籽支豆南瓜蓉意大利飯同XO醬蒜香野菌海鮮炒扁意粉。我都試左少少同事既lunch set,全部都好豐富,味道好夾。我既前菜叫左沙律,沙律有啲沙律菜同藜麥加醋汁,好開胃,同事就叫左餐湯,南瓜湯幾濃郁Relish醬油漬蛋黃大蝦卡邦尼手工意粉手工意粉食得出好香既蛋黃味,卡邦尼醬汁濃厚,個醬油漬蛋黃有啲驚喜,食到一半我將醬油漬蛋黃撈埋意粉食,醬油蛋黃令個意粉鮮味昇華左,大蝦肉質緊緻彈牙香茅慢煮三文魚柳蟹籽支豆南瓜蓉意大利飯同事既意大利飯既汁煮得岩岩好,唔太乾唔太水,好有南瓜香甜味,但個三文魚無煎香,因為無皮所以少左啲魚皮既油脂香味,但三文魚岩岩好熟,一啲都唔鞋西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜同事叫左個梅頭扒,有成3大舊,好厚實,面頭煎得好香,入面都仲有肉汁,無豬蘇味,配埋啲野菜食岩岩好。XO醬蒜香野菌海鮮炒扁意粉同事呢
有格調的工廈餐廳🤓

同事生日,Lunch就同同事一齊過黎食野慶生,
間餐廳裝潢幾靚,場中間有個月亮燈幾特別,
環境都簡潔大方,飯枱都大張,坐係到食野傾計都舒服🥰

前菜沙律

XO醬蒜香野菌海鮮炒扁意粉
同事呢個扁意粉十分足料,有幾隻蝦,青口同帆立貝同大量意粉,我試左個意粉有少少XO醬既辣,但好香蒜味,成個意粉連埋配菜食味道好豐富

玄米茶
呢間係一間好有心創作食物既餐廳,食物新鮮,仲落足料煮你食,值得黎試!☺️
2024-10-21
午餐
2024-10-18 948 瀏覽
係意想不到勁高質又平價既Fine dining,隱身在觀塘工業大廈❤️黎到環境 已經好chill,個晚餐menu印係黑膠唱片上好靚✨前菜擺盤又好靚,打卡一流每樣都好fusion,我最仲意係松葉蟹肉水晶脆殼🫶芝士Vodka西瓜,真係超Fusion🤣 芝士好多!Vodka味好淡,個個都應該食到番茄忌廉湯係好飲既羅宋湯😋威靈頓牛扒真係不得了,498就食到咁足料嘅份量!其他餐廳通常都要800以上,Relish真係超抵🫡個酥皮好厚好香,入面有蘑菇醬同紅酒味好重嘅Parma Ham,牛柳超嫩滑又好有牛味🤤 個醬汁都好食,必食之選沙律有無花果好加分💕另一個主菜又係超好食,鴨胸蘑菇忌廉汁意大利雲吞,鴨胸又係好嫩,超香蘑菇忌廉汁配上意大利雲吞,食到停唔到🤤甜品個擺盤又係好靚😌 我最喜歡係個芝麻豆腐撻,西式嘅牛油撻皮,下面一層好似芝麻糊,上面豆香味重,中西合璧得嚟好夾,一定要試👍👍野飲黎講,朱古力好好飲👍🫶

前菜擺盤又好靚,打卡一流
每樣都好fusion,我最仲意係松葉蟹肉水晶脆殼🫶

番茄忌廉湯係好飲既羅宋湯😋

沙律有無花果好加分💕

野飲黎講,朱古力好好飲👍🫶

• 北海道帶子三重芝士意式雲吞
2024-10-18 801 瀏覽
好耐無二人聚會,之前聽朋友講觀塘有間以黑膠為主題既cafe坐得好舒服,今個weekend 決定去試下。我哋叫咗兩個set lunch.帶子番茄忌廉汁牛肝菌意大利雲吞:一直想試Ravioli 好耐,原來外皮好似彈性版餃子,但入面會再包住好creamy既芝士牛肝菌,淡淡奶香+菌香,鍾意菇菇表示好開心😀值得一讚既係帶子做到外面焦脆,內面軟糯鮮甜,都有畫龍點精既效果。安格斯肉眼扒:呢個本身跟咗薯條,薯條係煎香爽口既質感。個扒肉味都濃,但如果汁多番少少會更好。Colada Coconut Tree:呢個特飲會同Pina Colada比較類近,飲落椰子味會係主調,幾清新有夏日既味道!Yuzu Lemonade Coffee Soda:呢杯個人覺得係必叫,因為soda同coffee好match,面頭仲有好豐盈既咖啡油脂!而且自然既果香加強咖啡層次!個月球都好大好岩打卡。其實食得幾開心,因為我哋發現大家都慢慢食,而店員都唔會好急一食完收你野。杯咖啡值得令我二刷!

我哋叫咗兩個set lunch.

杯咖啡值得令我二刷!