🌟剛剛去完泰國番黎,忍吾住又要去泰國菜😍呢間餐廳之前黎過一次食午巿套餐,好抵食👍🏻今次試下晚餐。🌟餐廳設計好有東南亞渡假的感覺,落地玻璃,景觀開揚。🐮和牛炒寬河粉$148第一次食寬河粉,口感煙韌,炒得好香幾有鑊氣。和牛超好食,肉味濃,肉質幾嫩幾多汁👍🏻🐣泰式青咖哩雞$138成塊炭燒雞排係面頭,雞排肉嫩,燒得幾香。青咖哩汁好多好大碗,原本已經配左3塊蒜蓉包,忍吾住要再加點一個蒜蓉包😍$38有5塊。麵包小脆,配咖哩食一流🤤咖哩入面仲有滿滿的蔬菜,豪不吝啬😆👍🏻意大利香草蒜蓉麵包$38紅莓荔枝梳打$38🌟🌟總括嚟講,餐廳環境同菜式都超水準,回頭率100%!

🌟餐廳設計好有東南亞渡假的感覺,落地玻璃,景觀開揚。

🐮和牛炒寬河粉$148

🐣泰式青咖哩雞$138

意大利香草蒜蓉麵包$38

紅莓荔枝梳打$38

🌟🌟總括嚟講,餐廳環境同菜式都超水準,回頭率100%!

2023-12-01
2023-11-28 29 瀏覽
以前食開嘅呢間泰北菜,在今年打入咗米芝蓮「必比登推介」,真心好好味,而且係香港難得一見嘅泰北菜。泰國廚師主理,地道好味。大角咀利奧坊街鋪環境很清悠,透過落地玻璃的光線加上室入湖水綠主調,有種撲朔迷離感,泰式復古民族風夢幻的裝修打卡都係一流!泰北咖喱金麵💰128HKD呢個係有咖喱湯汁嘅麵,泰北特色金麵由炸麵同粗蛋炒麵混合,口感脆香中有韌性,Q彈掛汁,雞扒軟冧入味,肉質鮮嫩,咖哩湯微辣,充滿香濃椰汁味,濃度適中,非常適合撈麵食。蟹肉奄列 💰158HKDSpecial 推介,小食都不簡單,賣相吸引,配有辣椒醬,夠晒惹味。蛋皮充滿濃郁蛋香味,蛋皮包住豐富的蟹肉,切開可見蟹肉非常澎湃,入口鮮味十足,同蛋皮好夾。菠蘿青檸蜜💰38HKD今日飲熱青檸蜜,青檸味清新舒服,非常潤喉。泰式奶茶💰38HKD凍飲爽口,奶香順滑。

泰北咖喱金麵💰128HKD

蟹肉奄列 💰158HKD

菠蘿青檸蜜💰38HKD
今日飲熱青檸蜜,青檸味清新舒服,非常潤喉。

泰式奶茶💰38HKD
凍飲爽口,奶香順滑。

2023-11-24 23 瀏覽
今日就同朋友喺大角咀Restoran SAYA泰北菜, 餐廳環境裝修好靚, 一入到去就感受到濃厚嘅泰國風情我哋就叫咗小食拼盤, 入面有手工蝦片, 泰式炸雞棗, 炸春卷, 炭燒清邁香腸拼依善糯米腸,外層整得好香脆, 食落辣辣地, 幾重香料味仲有泰北咖喱金麵入面有兩款麵底, 一款炸過, 口感比較鬆脆, 另外一款蛋麵底, 麵條索滿咖喱汁, 雙重口感好香濃, 配埋雞肉煎得啱啱好👍另外我都叫咗芒果糯米飯 🥭 芒果嘅比例超多, 除左砌成芒果玫瑰花嘅形狀, 仲有一粒粒嘅芒果肉, 好清香, 椰漿都啱啱好覆蓋晒每粒糯米, 香滑軟糯

仲有泰北咖喱金麵

另外我都叫咗芒果糯米飯 🥭
2023-11-23 48 瀏覽
restoran saya位於大角咀嘉善街18號利奥坊二期地下G701號舖餐廳裝潢採用湖水綠色配搭藤製傢具和壁畫帶有泰國風情泰籍廚師團隊帶來依善地區的傳統泰菜好似泰北咖喱金麵、依善生菜包等。泰北咖哩金麵$128係咖哩中加入椰漿非常惹味,帶少少辣配合炭烤雞肉非常嫰滑蛋麵掛滿咖哩汁十分回味炭火雞串$128 5串雞肉厚肉多汁炭火燒出香氣唔油膩沙爹醬鋪滿花生配菜有醃青瓜,沙律菜非常清爽芒果糯米飯$78糯米暖暖地軟熟芒果甜整成一朵花,好靚

餐廳裝潢採用湖水綠色
配搭藤製傢具和壁畫
帶有泰國風情

泰籍廚師團隊帶來依善地區的傳統泰菜
好似泰北咖喱金麵、依善生菜包等。
泰北咖哩金麵$128

多汁
炭火燒出香氣
唔油膩
沙爹醬鋪滿花生

配菜有醃青瓜,沙律菜
非常清爽

芒果糯米飯$78
糯米暖暖地
軟熟
芒果甜
整成一朵花,好靚
2023-11-22
  • 泰北咖喱金麵
同朋友👩🏻‍🌾一齊喺大角咀,喺嗰幾條橫街呢度行吓嗰度望吓睇吓有乜好嘢食,行吓行吓見到呢間餐廳🍽️,顏色藍綠幾特別,好似有啲印象,即刻喺人肉電腦💻裏邊搜尋一下😆,發覺好耐好耐之前嚟過,咁係時候番尋味啦,朋友👩🏻‍🌾亦都贊成🤣$88「泰式炒雜菜PAD PAK ROM Fried Mixed Vegetables」:雜菜 包括 芥蘭、西蘭花、椰菜花、粟米芯、蘆筍、紅蘿蔔、豆角、野菌、Brussels Sprouts 等,全部都新鮮,泰式炒加咗大量蒜頭 兼仲好似有啲魚露,好食🤩$138「炭燒豬頸肉 KOR MOO YANG Charcoal Grilled Pork Neck」:豬頸肉燒得好香口,肉質爽滑美味,仲有一碟辣辣哋嘅秘製醬汁可以沾嚟食🤩$128「泰北咖喱金麵 KHAO SOY Northern Thai Coconut Curry Noodle Soup with Charcoal Grilled Chicken」:雞肉🐓切成一片片烤得香口軟熟😋;咖喱汁味道濃郁有層次,加咗椰汁又香又滑🤩;麵條有兩種 - 脆脆哋嘅泰國麵🇹🇭 同埋 軟軟哋仲幾煙靭嘅蛋麵,一脆一軟撈埋濃郁嘅咖喱汁好美味🤩,

$128「泰北咖喱金麵 KHAO SOY Northern Thai Coconut Curry Noodle Soup with Charcoal Grilled Chicken」:雞肉🐓切成一片片烤得香口軟熟😋;咖喱汁味道濃郁有層次,加咗椰汁又香又滑🤩;麵條有兩種 - 脆脆哋嘅泰國麵🇹🇭 同埋 軟軟哋仲幾煙靭嘅蛋麵,一脆一軟撈埋濃郁嘅咖喱汁好美味🤩,我仲特登一啖裏邊有齊蛋麵同泰國麵一軟一脆加咖喱汁一齊食相當之過癮🤣

$28 San Pellegrino 就梗係清新好飲啦🤣
2023-11-22 53 瀏覽
🌟Michelin Bib Gourmand🇹🇭✨泰北咖哩金麵 Khao Soy半份蛋麵經油炸至香脆,壓碎後與麵條和咖哩汁拌勻,麵條充分吸收香濃的醬汁。麵條煙韌又脆口,咖哩的椰汁和香料味濃,配以軟腍多汁的炭燒雞扒,惹味又香口。 ✨炭火燒牛肉Suea Rong Hai牛肉燒至半熟,口感軟熟,粉嫰多汁,散發住淡淡的炭燒香味,配上香料醬汁入口更油潤。 ✨依善辣肉碎生菜包Larb Moo Isan肉碎味道酸辣香料味濃,有一定辣度,拌以口感爽脆的豬耳碎,以生菜和香草葉包裹食用層次豐富。 ✨蟹肉奄列Kai Jiaw以蛋皮包裹住份量十足的蟹肉,外皮金黃酥脆,蘸上微辣的泰式辣醬一併食用突顯蟹肉的鮮味,更具風味。 ✨泰式青檸梳打Thai Lime Soda✨柚子菠蘿梳打Grapefruit & Pineapple Soda
🌟Michelin Bib Gourmand🇹🇭

✨泰北咖哩金麵 Khao Soy

✨炭火燒牛肉Suea Rong Hai

✨依善辣肉碎生菜包Larb Moo Isan

✨蟹肉奄列Kai Jiaw

✨泰式青檸梳打Thai Lime Soda

一間位於大角咀的泰國餐廳,係大角咀利奧坊開咗一間泰國高級餐廳,餐廳環境別具格調,食物擺盤亦見心思。由細到大我同屋企人都好鍾意食泰國菜,咁岩係奧海城行完街,決定近近地行過去試下!----------------------🔴 泰北辣肉碎生菜包(豬肉) HKD128呢個泰北生菜包同平時食開嘅生菜包好唔同,入口已經食得出泰式香料獨有味道,辣度十足,再配上九層塔及薄荷葉,夾雜香料嘅香,不錯。🔴 泰式炸雞棗 HKD88雞棗係用腐片包住免治雞肉包成卷,然後炸香切成粒,再配上泰式辣醬,作為小吃不錯。🔴 炭火燒牛肉 HKD208燒牛肉色澤不錯,的確帶有陣陣炭燒香味,配上獨有香草醬,不錯。🔴 Singha Draft Beer HKD48食泰國野配上一杯清涼啤酒,的確開心。----------------------評價:🍽 食物有特色🌃 環境有格調🌶 食物不錯🍴 擺盤有心思推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)
----------------------

🔴 泰北辣肉碎生菜包(豬肉) HKD128

🔴 泰式炸雞棗 HKD88

🔴 炭火燒牛肉 HKD208

🔴 Singha Draft Beer HKD48
食泰國野配上一杯清涼啤酒,的確開心。
----------------------
評價:

🍽 食物有特色
🌃 環境有格調
🌶 食物不錯
🍴 擺盤有心思

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)

2023-11-19 48 瀏覽
裝修以湖水綠作主調, 藤製座椅🪑配上馬賽克瓷磚餐桌, 充滿異國風情, 好有度假feel🏖!店內仲播放住輕鬆嘅音樂🎵, 感覺好chill~🍜泰北咖喱金麵啲麵有一半係湯麵, 另一半係油炸的, 帶來雙重口感, 好有層次!咖喱汁好香, 屬微辣嘅程度, 啲麵索晒啲湯汁, 香濃惹味!🦀蟹肉奄列推介👍🏻!外層微微焦脆, 邊位幾香口, 裏面超多蟹肉, 啖啖蟹肉, 蛋味香濃, 沾上甜辣醬更惹味!如果叫咖喱🍛, 推介可以叫一籃印度飛餅🫓, 酥鬆柔軟, 又或者係意大利香草蒜蓉麵包🍞, 香脆可口, 食落有蒜蓉香味~
🍜泰北咖喱金麵

🦀蟹肉奄列

2023-11-19
2023-11-17 51 瀏覽
大角咀愈嚟愈多美食!泰國菜都勁多間,有平有貴!今日我地食泰國東北菜,入面裝修偏民族風🇹🇭,幾有格調!呢到上菜都幾快!泰式青咖喱。雞係配左雞扒,而且仲要係煎左,食落多左份香口既感覺🩵!咖喱幾辣,椰香味重,仲配左三塊意大利香草蒜蓉麵包,配咖喱汁食一流!炭燒豬頸肉幾大碟,口感爽口彈牙,配醬汁一齊食💯!芒果糯米飯好靚,芒果砌成一朵玫瑰花,芒果夠甜,糯米飯都幾多下,椰汁可以比多少少就perfect!呢到有happy hour,放工嚟飲酒chill下食泰菜都幾正!

呢到上菜都幾快!

泰式青咖喱。雞

炭燒豬頸肉
幾大碟,口感爽口彈牙,配醬汁一齊食💯!

芒果糯米飯

2023-11-17 47 瀏覽
星期日約咗朋友食得獎泰北菜,餐廳裝修別樹一格,湖水綠主色調令人感到舒適,而且又係打卡嘅好地方。泰北咖哩金麵最鐘意呢道特色菜式,佢系餐廳嘅人氣之選,佢咖哩湯算系非常豐富,特色在於金麵系由硬身嘅炸麵同軟身嘅蛋麵配搭混合在一齊,口感豐富有咬口,另外配有好多塊雞扒肉質嫩滑,淋上青檸調味開胃又清新。蟹肉奄列估唔到份量好多,足夠2-3人食用,以新鮮嘅蟹肉做餡,外皮系蛋皮,香脆可口,切開蛋皮,啖啖蟹肉勁豐富,蟹肉嘅鮮甜味道同焗蛋嘅濃郁口感相互融合,大啖大啖蟹肉倍感滿足。凍菠蘿青檸蜜同凍香茅斑蘭茶,解渴又爽口。Restoran SAYA📍 大角咀利奧坊二期地下G701號舖

泰北咖哩金麵

蟹肉奄列

凍菠蘿青檸蜜同凍香茅斑蘭茶,解渴又爽口。

Restoran SAYA
📍 大角咀利奧坊二期地下G701號舖
呢到多咗好多有啲格調嘅中高價位餐廳例如呢間泰菜呢間裝修幾好睇有好多掛畫 同埋入邊都幾多位~👨🏻‍🍳🤳🏻 蟹肉奄列 Kai Jiaw $158個蛋好香 同埋表面先得微脆😳 切開見到滿滿蟹肉🦀鍾意佢個甜酸醬 同坊間食到嘅有啲唔同😍呢個有再地道惹味啲👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻 炭火燒牛肉Suea Rong Hai $208食落有啲炭燒香嘅牛肉唔係牛味重嗰種肉 咬落偏腍 以鹽調味為主 推薦點佢個泰式香草醬 🌱個醬幾好食 會多一層風味👨🏻‍🍳🤳🏻飛天炒通菜$88好彩唔算太辣葉嘅份量都幾多 啱我口味🫶🏻嗌咗咁多餸所以叫咗個白飯配嚟食😛推薦一班朋友嚟食 可以試多幾種又抵食啲✨
呢到多咗好多有啲格調嘅中高價位餐廳
例如呢間泰菜

呢間裝修幾好睇有好多掛畫 同埋入邊都幾多位~

👨🏻‍🍳🤳🏻 蟹肉奄列 Kai Jiaw $158

葉嘅份量都幾多 啱我口味🫶🏻

嗌咗咁多餸所以叫咗個白飯配嚟食😛

推薦一班朋友嚟食 可以試多幾種又抵食啲✨
  • 蟹肉奄列
先唔理係咪 Michelin Guide但有Khao Soy食已經係贏咗🤣如果你用九龍城個邊嘅泰國餐廳同Saya比無論價錢地點份量都係偏向SayaHave you tried this authentic Thai cuisine in Tai Kok Tsui ? No ? Oh no you should go now !! YES !! NOW !! 🤣 Don’t miss out the bestie and do you know Saya is the new selection of Michelin guide Hong Kong ? I can’t wait to revisit again, can you ? 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Khao Soy 128✨ Green Curry Chicken 138The curry chicken was delicious!With a rich and spicy curry , and the chicken was cooked to perfection, tender and juicy.The no
先唔理係咪 Michelin Guide
但有Khao Soy食已經係贏咗🤣
如果你用九龍城個邊嘅泰國餐廳同Saya比
無論價錢地點份量都係偏向Saya

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Khao Soy 128

✨ Green Curry Chicken 138

The noodles had a great texture. The broth had an aromatic spices and tasted favourable ❤️

Khao Soy 係香港真係唔多地方有~
加上佢地啲雞都幾滑下

✨ Iced Thai Milk Tea 38

✨ Ribena Lychee Soda 38

✨ Thai Milk Tea Panna Cotta 58

Thai Milk Tea was fragrant and the Ribena Lychee Soda was refreshing, while Thai Milk Tea Panna Cotta was smooth and creamy ✌🏻

個Panna Cotta 係好食,不過個泰式奶茶再重味多少少就完美了😍

𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞

⭐️水係無提供嘅,要買sparkling / mineral water
2023-11-15 197 瀏覽
朋友岩岩係泰國返嚟好掛住泰國菜所以帶左佢嚟Restoran saya有michelin 推介之餘😍仲好正宗 侍應都係泰國人亦播住泰國音樂將泰國氛圍完全還原😋✨泰北咖喱金麵 $128啖啖麵條吸滿濃郁咖喱湯汁有兩款麵條 🍲一款麵條Q彈有咬口一款麵條外酥內軟還有多汁的雞排非常滿足😚✨泰式咖哩蟹汁軟殼蟹 $188軟殼蟹香脆多汁🥰咖哩蟹汁香氣撲鼻帶來一股濃烈的香料風味融合了泰式風味和蟹汁的獨特滋味🤩✨印度飛餅 $38印度飛餅外脆內軟🥳炸至金黃酥脆搭配泰式咖哩瞬間散發出香料的誘人香氣🫶🍴Restoran SAYA📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖📞95558452

朋友岩岩係泰國返嚟

泰北咖喱金麵
泰式咖哩蟹汁軟殼蟹
印度飛餅
2023-11-15 24 瀏覽
呢間裝潢甚有格調嘅傳統泰國東北菜餐廳由泰國廚師親自主理,最近仲獲得米芝蓮推介。🍜泰北咖喱金麵 $128當然要一試泰北菜最著名嘅麵食亦都係餐廳主打推薦菜,香濃嘅咖喱醬汁搭配蛋麵,部份麵條先炸搭配麵條帶有嚼勁,雙重口感,盡索咖喱汁嘅精華~🫔小食拼盤 $148兩個人心大心細好多款小食都想試,所以決定揀呢個拼盤,拼盤份量都算大有以下幾款小食,即叫即炸熱辣辣,啖啖香脆惹味~冬蔭手工蝦片泰式炸雞棗炸春卷炭燒清邁香腸拼依善糯米腸🍹椰汁沙冰$58 飲品選擇眾多,揀咗椰汁沙冰味道清新鮮甜,搭配拼盤一流~🥭芒果糯米飯$78賣相非常精緻,芒果清甜糯米飯香軟煙靭~整體食物製作用心,餐廳氛圍有情調,餐具、佈置同食物賣相都好精緻,俾到你愉快嘅用餐體驗。

🍜泰北咖喱金麵 $128

🫔小食拼盤 $148
冬蔭手工蝦片
泰式炸雞
炸春卷
炭燒清邁香腸拼依善糯米腸

🍹椰汁沙冰$58
飲品選擇眾多,揀咗椰汁沙冰味道清新鮮甜,搭配拼盤一流~

🥭芒果糯米飯$78
賣相非常精緻,芒果清甜糯米飯香軟煙靭~

大角咀一個比較少踏足既地方😯不過呢區原來收收埋埋好多小店架我地五點令鐘到果時食客唔多 可以靜靜地傾下計六點令鐘入座率已有九成👍🏻😆即使變得更有氣氛更熱鬧另外小店裝潢真係極具特色用色大膽又夠鮮明🤩非常亮眼服務週到又有禮的雖然職員唔係香港人 但都識識地廣東話架😗⍥ 蟹肉奄列好巨型又重手 靚靚既切割面令餡料表露無遺🥰豐富到不得了薄薄既蛋皮牢牢包卷住一撮撮蟹肉😋口腔裡面充滿鮮味及蛋香味另附上惹味酸辣汁 即刻變得重口味左但我始終都係鍾意食返原味道😌⍥ 泰北咖喱金麵金麵又稱蛋麵 部份先酥炸過有部份係先放湯煮過 掛汁力超強🤤椰香既咖哩汁依附係每條麵條上又軟又脆 層次豐富惹味到令我地一啖接一啖😚雞扒零脂肪 肉質結實但嫩滑一個人獨霸好滿足😌⍥ 菠蘿青檸蜜熱的😆青檸味好出 菠蘿比較內斂 存在感低天氣咁乾燥🫶🏻潤喉最好不過⍥ 泰式青檸梳打梳打配重口味既餸菜一向好夾清新又開胃🤭鋸晒~~~
大角咀一個比較少踏足既地方

菠蘿比較內斂 存在感低
天氣咁乾燥🫶🏻潤喉最好不過

⍥ 泰式青檸梳打
梳打配重口味既餸菜一向好夾
清新又開胃🤭鋸晒~~~

• 泰北咖喱金麵