2012-02-24 8 瀏覽
每當海港城食肆爆滿的時候,就會想起Rice Paper.雖然這裡也要等,但有位時接待員會致電通知客人,省卻在門前等候的麻煩.這晚由拿飛輪候到入座,大約花了45分鐘.但能夠一邊行商場一邊等,時間也特別容易過.餐廳環境不錯,有一定的空間感,燈光微暗頗有情調.若果能夠抵受寒冷氣温,戶外座位還可以欣賞維港景色.也有要詬病的地方,當晚獲安排坐在門口附近,數步以外就是人來人往的商場,比較嘈雜.小圓木枱的尺寸太細,餐廳又喜歡用方形碟子,第三道食物上桌時已經很難放得下,第四道食物--炒通菜上桌時更稍稍凌空,是名乎其實的飛天通菜.服務員又沒有耐性幫客人整理枱面,反正是擺得落就算,完全不會考慮幫客人轉細碟.人手的不足客人完全可以輕易感受到,斟水收碟要揮手多次才有人回應.食物往往在傳菜位置待一會服務員才有空去拿,也因此影響了食物上桌時的温度.這晚女朋友說有點兒肚餓,所以兩個人點了兩個主食跟兩個餸菜,外加一道湯.結局一如以住,女朋友每樣只吃了少少,餘下交給我清枱.燒豬頸肉--這裡的燒豬頸肉特色是一客有串燒和切片兩種口味.串燒的比較軟滑,切片的則比較彈牙,但筆者認為串燒那款盡可刪去.由於是用鋼枝串著,客人們不大

燒豬頸肉--這裡的燒豬頸肉特色是一客有串燒和切片兩種口味.串燒的比較軟滑,切片的則比較彈牙,但筆者認為串燒那款盡可刪去.由於是用鋼枝串著,客人們不大可能原串去吃(一來異相,二來危險).必須要落手落腳先將烤肉拆下,可烤肉又經常牢牢的黏在鋼枝上,往往要花很大力氣去處理.而以食味而言,烤豬頸肉本來就是想吃爽口彈牙的口感,與其添加兩串口感軟滑得像豬柳的串燒給客人,不如將切片豬頸肉的份量加大,相信效果會更好.
牛柳粒紅飯--這是一道比較法式的越南菜,不會有太多香料,屬於非常穩陣的選擇.不過這晚吃到的是一個差勁的牛柳粒紅飯.我已忘記了餐牌上標明的是牛柳粒還是牛肉粒,但那些牛肉真的很韌.汁料又毫不惹味,端出來時的温度又不熱,微暖的紅飯同樣調味不足,味道差得一塌糊塗.
香茅豬扒檳海--檳海即是用米線條做成餅狀,用來點酸辣魚露同吃是很滋味的.可惜這裡走高格調路線,不像小型餐廳那樣,在枱面提供一大瓶魚露任客人添加,只有一小碗的魚露實在吃得不夠過癮.最差勁的還是那兩件香茅豬扒,完全不上味.這麼淡的豬扒,單吃也嫌不夠味,更惶論用生菜包著來吃.東南亞菜是以惹味行先,連基本的醃味功夫做得不好,那就不能給予合格的分數了.
馬拉盞炒通菜--這個炒菜算是整晚最好的菜式,炒得香口惹味.通菜亦能炒得菜葉滑,菜梗爽.要挑剔的話就是份量有點兒少和服務員將它擺放得頗遠,要飛象過河才夾到.
鮮魚清湯--這個湯是中途加單的,所以到用餐末段才端上來.湯的味道實在不錯,很像泰式的冬蔭功但味道比較清.它的味道不是由香料主導,青檸味非常突出,酸香加上微辣,非常醒胃.湯內的魚柳該是急凍魚,沒甚麼魚味,可喜的是也吃不到雪味和腥氣,單純吃它軟滑的口感,也很不錯.
近年在香港越來越難找出色的越南餐廳,回想十多年前,隨便在渡船街找一間都可以吃得很滋味.這晚用了AE信用卡的優惠,À la carte食物半價,二人埋單HKD293,價錢很平而且輪候方便,有機會會再來.
2011-12-29
45 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
  • 馬拉盞炒通菜
2012-02-05 6 瀏覽
去呢度食飯最好要預早訂位,因為成日都滿座。今次坐到卡位,望到維港景同幻彩詠香江,個景確係唔錯餐廳環境唔錯,暗暗地,幾有情調,坐位寬闊,坐得幾舒服。個度坐得奈都唔怕,唔會趕人走,最岩吹水 我地仲坐足3個鐘tim今次食飯野飲任飲,野飲都幾特色架,唔只有普通檸茶汽水,有好多佢地自己較ge野飲,我就飲左士多啤梨波蘿滑冰,唔酸又大大杯,不錯!!野食都唔錯,我地首先食左個芒果帶子米卷,個皮好煙韌,餡料好足,酸酸地幾開胃。之後黎個青木瓜楊桃沙律,味道幾清新。到主菜XO醬雞柳炒金邊粉,微辣,幾惹味。粒粒牛柳配紅飯牛柳唔老,紅飯係撈左茄汁但唔酸唔太濕。我地4個人食都好夠飽,因為碟碟都好大。之後傾左個幾鐘先開始叫dessert,我地叫左木瓜配椰子汁果凍、香蕉酥配雲呢拿雪糕同埋香蕉梳乎里配雲呢拿雪糕。木瓜配椰子汁果凍清清地;香蕉酥配雲呢拿雪糕有3層酥皮,夠脆;香蕉梳乎里好夠香蕉味,黎度個時勁漲卜卜,夠新鮮。dessert一D都唔漏,食左都唔會話好濟
去呢度食飯最好要預早訂位,因為成日都滿座。
今次坐到卡位,望到維港景同幻彩詠香江,個景確係唔錯

餐廳環境唔錯,暗暗地,幾有情調,坐位寬闊,坐得幾舒服。
個度坐得奈都唔怕,唔會趕人走,最岩吹水
 我地仲坐足3個鐘tim
之後黎個青木瓜楊桃沙律,味道幾清新。
到主菜XO醬雞柳炒金邊粉,微辣,幾惹味。

粒粒牛柳配紅飯牛柳唔老,紅飯係撈左茄汁但唔酸唔太濕。
我地4個人食都好夠飽,因為碟碟都好大。
dessert一D都唔漏,食左都唔會話好濟

2012-01-30
慶祝紀念
生日
2011-11-08 6 瀏覽
朋友自老遠的北京回來, 不吃中國菜, 吃越式的, 再一次的AE優惠, 兩個人, 50% OFF, 好抵呀!兩個人叫0左個咖哩牛腩跟飯, 鴨BREAST紙米卷, 楊桃青木瓜沙, 另外再點多個法包。份量兩個人食, 剛好。其實剛睇到依家店咁多喊面, 都唔係好明, 因為食過RICE PAPER好多次, 其實D 水準都好一貫, 無特別唔好食的.依次食飯, 都一樣唔錯. 最好的, 係個法包, 個法包真係超勁蒜香, 又脆得黎入面D包軟軟地. 沙律切得夠細, 而且依個組合好好, 好清新, 又爽口.紙米卷都係比較清新, 因為好多青瓜.服務都好唔錯啊, WAITER都係有要求會盡量配合的.

份量兩個人食, 剛好。

依次食飯, 都一樣唔錯.

沙律切得夠細, 而且依個組合好好, 好清新, 又爽口.

紙米卷都係比較清新, 因為好多青瓜.

服務都好唔錯啊, WAITER都係有要求會盡量配合的.
2011-10-04
2011-10-25 15 瀏覽
自打畢業還是第一次邂逅8號風球,賺回一日假期,人閒下來嘴巴卻閒不住,就去海港城內難得營業(真辛苦…)的Rice Paper吃個下午茶吧,TC打趣說我放假還往公司跑,不是講笑,因打風而放假,反而有點不踏實的感覺呢。我不喜歡越南菜,但印像中這裡的甜品是法越混血,味道頗不錯的,於是便叫了兩件甜點滿足一下甜牙齒French Kiss (太妃糖雪糕夾餅配紅莓雪芭):兩片薄脆的牛油餅乾間夾著牛奶雪糕混合太妃糖與果仁碎,雪糕奶味濃重,間中融合了太妃糖的香甜與杏仁脆脆的口感。紅莓雪芭則清新酸爽,天然純淨,與濃厚的太妃糖雪糕對比鮮明Choco Chocolate: 看名字也知道主角是朱古力,杯裝的是牛奶朱古力慕斯,濃度較低,以香甜為主,朱古力的甘味並不突出;旁邊的則是濃一點的朱古力蛋糕,雖說是濃度高少許,但也吃不出朱古力的苦味來,不夠濃郁吃完有種『高級美心』的感覺,後來發現原來真的是美心旗下的餐廳,水準不差,卻也沒什麼驚喜。話又說回來,打風的日子也有質素尚可的甜點吃,其實也要感謝辛苦返工的侍應與大廚,怎麼說也應該給一枚笑面吧?

• French kiss
2011-10-18 15 瀏覽
不過不失, 環境靚 Sun又係響尖咀HEA, 嗰晚都比較夜先黎食, 所以都無乜人了….叫左個帶子芒果米紙卷 (唔記得影)仲有生牛肉湯河同一個炒菜因為個tea食得太飽, 所以夜晚食得都幾少個牛肉河好好食呀, 又唔會太咸, like....炒菜都好香………(不過始終唔係特別出色)環境幾靚, 幾有心布至到有D越南風格如果坐響window位會仲正D, 正到海嘛………..下次可以再黎試下其他野……..
不過不失, 環境靚
叫左個帶子芒果米紙卷 (唔記得影)

仲有生牛肉湯河同一個炒菜
因為個tea食得太飽, 所以夜晚食得都幾少

環境幾靚, 幾有心布至到有D越南風格

如果坐響window位會仲正D, 正到海嘛………..

下次可以再黎試下其他野……..
2011-08-22 4 瀏覽
蝦餅: 啲炸粉太厚, 又唔好味, 但啲蝦好彩夠多!!!蒜蓉包: 好好味, 蒜蓉夠多, 又香, 又脆, 又熱, 正!!!蟹肉沙律: 本身冇諗住叫的, 原先叫咗炒通菜, 點知佢話今晚乜菜都冇晒, 咁就介紹咗我哋食沙律, 佢問咁鍾意食菜多啲定水果多啲, 我就話要菜, 佢就幫我揀咗呢款$86的蟹肉沙律, 其實都幾貴, 啲蟹肉好好味, 跟住就有啲花生, 青瓜, 生菜, 蕃茄, 加埋柚子醬汁喺底, 真係好好味, 全晚最有驚喜生牛肉河粉: 湯底無味, 淡到死, 啲牛肉好淋, 都夠生, 河粉都好味, 但份量太少, 兩個人分埋得兩個小碗仔都唔滿... 蝦片: 唔知點解送埋比我哋, 都好食French Kiss: 下面的焦糖雪糕好特別, 好好味!!! 上面的草莓雪芭真係酸都爆, 單食佢真係唔掂, 如加埋下面的餅乾同焦糖雪糕都還可以, 但我哋都係頂唔順, 最後都冇食到佢!! 香蕉拿破崙: 好正, 好好味, +埋個雪糕真係無得頂!!! 啲吉士醬好好味呀!!! 本身食主菜時都唔飽, 但食埋甜品就飽晒!!!呢間嘢其實都唔抵食, 價錢貴得嚟, 啲食物又少, 唯一係甜品吸引到我.....為咗佢的甜品, 我會再嚟的!!
蝦餅
蝦餅: 啲炸粉太厚, 又唔好味, 但啲蝦好彩夠多!!!
蒜蓉包
蟹肉沙律
越式生牛肉湯河
蝦片
蝦片: 唔知點解送埋比我哋, 都好食
french kiss
香蕉拿破崙

呢間嘢其實都唔抵食, 價錢貴得嚟, 啲食物又少, 唯一係甜品吸引到我.....為咗佢的甜品, 我會再嚟的!!!

2011-08-21
香蕉拿破崙
  • French Kiss
  • 香蕉拿破崙蛋糕
2011-08-14 1 瀏覽
去到呢間餐廳一定要試嘅就係呢個Honeycom雪糕,真係令人一試難忘,再加埋啲焦糖脆脆就間直滿分,市面上無得賣架,係佢地自家製嘅!一定要試!是晚我地三人行叫左三度甜品,一個係三款雪糕球,一個係心太軟,一個係香蕉酥,雖要改進嘅係香蕉酥如果係熱辣辣咁上就正喇!
一定要試
2011-08-05
2 分鐘 (堂食)
一定要試
  • Honeycom雪糕、心太軟,生牛肉湯河、蚧肉肉碎米線
2011-06-26 27 瀏覽
尖沙咀到處都好多人,想食好多D真係一定記得要BOOK定位..,特別係WEEKEND!越南野九龍城有好多,不過環境一定唔比Rice Paper好啦~坐得舒服,態度又不錯~越南春卷每次都會叫~因為好多料係裡面,又好脆 仲有D生菜添! 燒豬頸肉好好味!又兩串同埋一大塊(已切片)~ 燒得岩岩好,好香又少少脆~ D汁仲好好味

坐得舒服,態度又不錯~
越南春卷
越南春卷每次都會叫~因為好多料係裡面,又好脆

仲有D生菜添!
燒豬頸肉
燒豬頸肉好好味!又兩串同埋一大塊(已切片)~

燒得岩岩好,好香又少少脆~ D汁仲好好味

2011-06-25
越南春卷
燒豬頸肉
2011-05-08 10 瀏覽
Rice Paper 走fustion路線,Service好有禮貌,mango米卷都OK越式蝦醬通菜一般,酥炸魷魚最好味!隻蟹收$198唔新鮮,但今次食物就其實唔係真係咁好食..佢價錢都算貴,呢間野係食環境店子的燈光暗暗的同裝修!
越式蝦醬通菜一般,酥炸魷魚最好味!
隻蟹收$198唔新鮮,但今次食物就其實唔係真係咁好食..
佢價錢都算貴,呢間野係食環境店子的燈光暗暗的同裝修!
一般
差!收$198比隻唔新鮮蟹人食
2011-05-06
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2011-02-20
尖沙咀一到食飯時間就度度都要等見到ricepaper 就即刻快快手入去喇本身入到去個waiter帶左我地去一張枱偏細仲要同另一張枱好近-_- 坐左3分鐘 都係轉出去outdoor喇叫左生牛肉河粉同埋沙嗲串燒生牛肉河粉: D牛肉好un呀..咬左好耐...同埋冇味既係...街邊既牛腩河都仲好味話佢..仲要唔係平...沙嗲串燒: unexpected好食wor 個汁唔錯.. D肉一D都唔老..不過因為坐出面..好快就凍左喇D串燒..建議下次食快D同friend叫左2杯wine傾計傾傾下仲有幻彩詠香江睇!!!好正呀!幾多年冇睇過整體泥講Service好好呀..個個都好有禮貌食物就其實唔係真係咁好食..最主要都係食個景 價錢我覺得都OK 飲埋酒都係$180響TST仲要有海景 唔錯架喇所以記住book定outdoor table喇 最後一提 坐出面可以食煙 岩哂煙民!
尖沙咀一到食飯時間就度度都要等
見到ricepaper 就即刻快快手入去喇

本身入到去個waiter帶左我地去一張枱
靚景 :)
叫左生牛肉河粉同埋沙嗲串燒
好麻麻地呀真係..
街邊既牛腩河都仲好味話佢..仲要唔係平...
沙嗲串燒: unexpected好食wor
個汁唔錯.. D肉一D都唔老..
不過因為坐出面..好快就凍左喇D串燒..
建議下次食快D

同friend叫左2杯wine傾計
傾傾下仲有幻彩詠香江睇!!!好正呀!幾多年冇睇過

整體泥講
Service好好呀..個個都好有禮貌
食物就其實唔係真係咁好食..
最主要都係食個景 價錢我覺得都OK 飲埋酒都係$180
響TST仲要有海景 唔錯架喇
所以記住book定outdoor table喇

最後一提 坐出面可以食煙 岩哂煙民!

2011-02-08
靚景 :)
2010-12-28
今日和朋友係尖沙咀shopping,於是book了rice paper,仲要係outdoor添!一坐低就證明無揀錯,因為近聖誕節,四周大廈都佈置了燈飾,節日氣氛濃厚,心情都被帶動了!食物方面,我們點了xo醬炒金邊粉,好惹味,唔太辣,海鮮配料夠新鮮青咖哩雞+法包,都值得一讚,咖哩味濃,雞肉好滑,配角的小茄子都好好味,法包就外脆內軟,加在一起真係perfect!越南拼盤就麻麻地,粉卷內的蔬菜有青"劫"味,春卷和雞軟骨串都係一般貨色!甜品french kiss ,沒有令人失望,我喜歡果紅苺雪葩,酸酸地,加埋下層暖暖地的鳥結糖,眞想食多一份呀整體來説,services不過不失,價錢偏貴,但勝在環境好,值得再去!
食物方面,我們點了
xo醬炒金邊粉,好惹味,唔太辣,海鮮配料夠新鮮

2010-12-10
平時我係鍾意有飯落肚既人, 但處身於香港, 真係有太多選擇了.帶子芒果米紙卷 – 心頭好, 亦都係我黎呢度既原因.生牛肉湯河 – 肉質ok, 湯底ok,蒜泥波菜 - 不過不失越南粉包 – 足料, 夠口感, 食左會覺得好滿足柑桔蜜 - 普通

帶子芒果米紙卷 – 心頭好, 亦都係我黎呢度既原因.

生牛肉湯河 – 肉質ok, 湯底ok,

蒜泥波菜 - 不過不失

越南粉包 – 足料, 夠口感, 食左會覺得好滿足

柑桔蜜 - 普通
正值 十一 黃金周 成個商場幾乎 全部都係 " 大陸自遊行 " 老實講句 : 十分討厭因為基於 [ 無文化 ] , [ 無修養 ] , [ 無品 ]重點就在今日一個high tea時段 ;今日相約好朋友到harbour city飲下午茶 ,傾心事 朋友介紹這裡的食物還算OK;環境也很好; 就這樣我便走進去了.ORDER了兩個迷你生牛肉湯河; 味道算可以, 作為女士的我; 份量岩岩好,不會太飽.肚子還有空間享用DINNER ; 太好了.結果在我們享用中的過程期間 ; 旁邊兩個 掉下水杯, 整濕我的腳 .心想 ; 怎麼一句對不起都沒有 還要餐廳的侍應們走到我面前不停地向我抱歉. 不幸的又來,一個侍應不慎滑倒在地上, 就是為了送上一盤食物到那兩個女人的桌子上.那麼, 食物就這樣水花四濺的, 嘩 我的朋友和我都被醬汁濺在我兩的衣服上幸好, 店內的職員們都對我們很好 ; MANAGER幫我們清潔衣服, 免費享用了今次的下午茶之外 還送上 兩份 我們自己選擇 的甜品 ; 他們的親切服務態度實在令我很感動.老實說 , 食物來說 , 他們的只屬可以 ; 但環境以及服務態度都是舒服和親切 ;只是 今次的
正值 十一 黃金周

重點就在今日一個high tea時段 ;
環境也很好; 就這樣我便走進去了.

肚子還有空間享用DINNER ; 太好了.

結果在我們享用中的過程期間 ; 旁邊兩個[大陸女人] 掉下水杯, 整濕我的腳 .
心想 ; 怎麼一句對不起都沒有

還要餐廳的侍應們走到我面前不停地向我抱歉.

不幸的又來,

免費享用了今次的下午茶之外

老實說 ,
只是 今次的經歷害我對HARBOUR CITY有點怕 ;
以及對大陸人的印象還是沒有辦法可以改觀的.

最後 ; 我一定會再回來品嚐其他的美食
2010-10-06
2010-10-03 14 瀏覽
響openrie已經見comment唔係好, 但又死係唔信邪要黎試, 試完又要寫衰佢! 哈哈!首先係因為可能食得平民價錢既越南菜多啦打開menu見到生牛河都要$68就即刻唔知仲可以叫d咩!!!呢度叫得做rice paper, 當然試下d米卷叫左個mango米卷...米卷厚, 芒果酸春卷...新鮮炸起既野唔會唔好食既小龍蝦seafood飯...咪即是荷葉飯燒雜菜...no comment我承認我係因為佢價錢貴(compare with other vietnam food)所以無試好多野呢間野係食環境食海港城...但呢間野好嘈, 傾計都唔見舒服

首先係因為可能食得平民價錢既越南菜多啦

呢度叫得做rice paper, 當然試下d米卷
叫左個mango米卷...米卷厚, 芒果酸
春卷...新鮮炸起既野唔會唔好食既
小龍蝦seafood飯...咪即是荷葉飯
燒雜菜...no comment

呢間野係食環境食海港城...但呢間野好嘈, 傾計都唔見舒服
2010-09-30
60 分鐘 (堂食)
2010-08-19 20 瀏覽
星期日在尖沙咀shopping,順理成章在尖沙咀搵食,不如試下越南菜。六點鐘經過,但係當時未餓,同個知客講想訂枱,佢竟然叫我地到時先 walk in,話七時許都唔會太多人,就算要等都唔會等好耐。真係奇聞!因我地當時都未決定要去呢間,所以都冇堅持,但係對其服務真係感到好奇怪!七時許我地返去,都有九成幾滿,幸好都唔駛等位。兩個人,點了︰兩碗生牛肉湯河︰湯底都幾好味,同平時其他地方的越式生牛肉湯河差唔多,但係呢度收$68一碗。燒豬頸肉$58︰不知是否用炭燒,但就食不出炭燒的香味,只係覺得食緊义燒。越式蝦醬通菜$58︰不知越式通菜是否就是如此,但我覺得唔好味!泰式飛天通菜好食好多!有氣礦泉水$25總括來說,食物質素可說是水準之下,服務亦很一般。價錢貴,全因地點及裝修!
有氣礦泉水$25

2010-08-15