2022-06-26 66 瀏覽
今次再次幫襯,上次夜晚嚟,睇唔到日境,今日中午嚟,又係另一種感覺,好光猛,果然係藍天白雲🌤今日叫咗個二人餐,食物分量好多,質素又好,妹妹仔的服務又非常友善🥰成餐感覺都非常舒適,而且我坐榻榻米,完全放鬆的節奏,但人流都真心少😮‍💨希望多啲人去撐吓小店,佢哋完全值得支持❤️
藍天白雲
芒果沙冰
藍天白雲
芒果沙冰
朋友話哩間唔錯,一於就去試吓個二人套餐每樣嘢嘅味道都唔錯,份量都幾大蜜糖芥末雞翼最吸引,酸酸地好開胃pizza都有好多巴馬火腿,足料!餐廳環境坐得好舒服,仲有地方可以俾一班人好似喺party room咁玩~
朋友話哩間唔錯,一於就去試吓個二人套餐
每樣嘢嘅味道都唔錯,份量都幾大
蜜糖芥末雞翼最吸引,酸酸地好開胃
pizza都有好多巴馬火腿,足料!
2022-06-14 42 瀏覽
平時去開旺角都好少何去食啲Cafe因為每一次都好多人排隊等搭lift今次難得見到冇乜人排隊就上去食😍點左芝士焗肉醬意粉同埋一個三文魚沙律真心肉醬意粉好好食,唔會焗到黑曬,意粉嘅面質依然好好食😋,以我食肉醬意粉要求高下佢真係好可以😌當然叫多份沙律菜留返啲菜食下健康啲🤣沙律既份量都好適中,菜嘅份量同味道都好好仲有啲芝士粉😍味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️🚗: 對面商場有停車場但係冇泊車優惠,個幾條加油一部份錶位
平時去開旺角都好少何去食啲Cafe
因為每一次都好多人排隊等搭lift
今次難得見到冇乜人排隊就上去食😍
點左芝士焗肉醬意粉同埋一個三文魚沙律

當然叫多份沙律菜留返啲菜食下健康啲🤣

沙律既份量都好適中,菜嘅份量同味道都好好仲有啲芝士粉😍

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🚗: 對面商場有停車場但係冇泊車優惠,個幾條加油一部份錶位
2022-06-13 98 瀏覽
咁落雨就去咗間café坐下 順便避雨咁呢間café係旺角位置都幾方便上到去餐廳原來佢分咗兩邊一邊就普通卡位另一邊就chill啲坐高地臺但要除鞋咁就坐咗喺chill啲嗰邊呢邊有少少景私隱度幾高 同啲fd傾計、玩都輕鬆啲,門口見佢仲有啲board game可以借黎玩種類都好多上去hea下一流叫咗個二人set 加件cake 個set有兩碗湯、蒜蓉包、一個小食、兩類主食(一個意粉類、一個Pizza類)同兩杯野飲磨菇湯 口感幾豐富 多菇嘅粒粒 菇味幾香蒜片牛柳粒冇乜筋夾埋蒜片一齊食幾香口煙三文魚雜菌天使麵幾creamy  幾香啲菇爽口辣肉腸pizza啲料好好足幾惹味野飲我哋加錢嗌咗焦糖薄脆咖啡正正常常擺咗好耐面層都仲有脆脆地杯藍天白雲係荔枝味唔太甜係幾靚幾得意巴斯克芝士蛋糕好味中間軟心 幾綿滑服務ok~ 啲嘢都幾快一樣跟一樣咁上齊好飽好夠食 食埋個蛋糕完滿~
咁落雨就去咗間café坐下 順便避雨
另一邊就chill啲坐高地臺
但要除鞋
咁就坐咗喺chill啲嗰邊

呢邊有少少景
私隱度幾高 同啲fd傾計、玩都輕鬆啲,
門口見佢仲有啲board game可以借黎玩

巴斯克芝士蛋糕
好味
中間軟心 幾綿滑

服務ok~ 啲嘢都幾快一樣跟一樣咁上齊
好飽好夠食 食埋個蛋糕完滿~
2022-06-08
2022-06-10 65 瀏覽
今日同朋友去旺角行街相聚,想搵間cafe舒適坐一下,hea下吹下水,就去到 @rimicafe 位於旺角登打士廣場20樓全層,果然冇令我失望😄休閒清新風格感覺好舒服乾淨👍🏻呢度都除左食物之外。仲有好多唔同種類既board game 比三五知己及小朋友一齊玩。食物味道😛出乎意料,我同朋友入到去見到餐牌真係好多選擇,呢間真係良心小店,價錢親民❤️我地叫左個煙三文魚配忌廉雜菌天使麵,三文魚嘅份量好多,啲汁亦都好香濃,天使麵唔會煮得太淋蒜蓉牛油焗什菌一大開錫紙,很香香草牛油味,份量其實很多,值得推薦好惹味整體來講十分滿意各方面唔錯,除咗環境靚之外,野食都好有驚喜!可以再Encore💯

蒜蓉牛油焗什菌
一大開錫紙,很香香草牛油味,份量其實很多,值得推薦好惹味

音樂會喚起情感,環境會喚起回憶。原來 Rimi Café 啟業超過12年,是一間歷史悠久的登打士樓上咖啡店。裝潢設計匠心獨運,最奪目是艷麗的鮮紫色大門和四周擺設。正廳主體顏色是紫和綠的渾然配搭,令人感覺新鮮和輕鬆舒暢。左右兩邊是多窗戶的側廳,自然光充沛,環境舒適。其中一個設計成榻榻米專區。 餐牌款式多多有套餐,圖文並茂方便點選,價錢合理,全部食物飲品即叫即製。職員服務有禮 ,招待貼心。推介:煙三文魚天使麵(多菇菌、Creamy而不膩)、芝麻醬沙律(份量豐盈)、巴拿馬火腿Pizza(香脆Juicy)、雞翼拼盤(蜜糖芥末醬很蜜糖很配)。飲品:岩鹽鮮奶咖啡(適合嗜鹽者)、芝士奶蓋宇治金時(補差價享受芝味真療癒)。還有多款 Boardgame,推介妙語說書人 Dixit、5秒定律 適合一班人玩。久違地真係感到好舒服輕鬆!
音樂會喚起情感,環境會喚起回憶。
推介:煙三文魚天使麵(多菇菌、Creamy而不膩)、
芝麻醬沙律(份量豐盈)、
巴拿馬火腿Pizza(香脆Juicy)、
雞翼拼盤(蜜糖芥末醬很蜜糖很配)。
久違地真係感到好舒服輕鬆!
環境:入到去見到分為兩邊。以前嚟過,記得左邊係要除鞋先入得,係坐地下嘅,仲有好大個窗睇到街外景;而右邊就係任何人都入得,有卡位。環境都幾舒適。食物:因為個二人餐有我哋想食嘅嘢,而且選擇超級多,所以直接嗌咗個二人餐 $269 就算啦~🟠 D09. 煙三文魚配忌廉雜菌天使麵煙三文魚配忌廉雜菌係點都唔會失敗嘅配搭(*¯︶¯*) 唯一美中不足嘅係我哋覺得如果轉咗寬條麵應該會更能夠留住個忌廉汁喺麵嘅表面~評分: 🌕🌕🌕🌕🌗回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑🟠 D10. BBQ汁燒豬肋骨配薯菜 超大份!勁抵食。BBQ 個汁偏甜少少,淋滿整個豬肋骨。好多舊豬肋骨,兩個人食呢個都有點挑戰性。豬肋骨已煮到骨肉分離,基本上唔需要好用力去切;入口肉質較軟,配埋BBQ汁都不錯。評分: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑🟣芥末雞中翼 +$5Total 有六隻,每隻雞翼都均勻地塗上咗Honey Mustard醬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 內裡一啲都唔乾身,食落幾入味,不過芥末味就唔係話好出。評分: 🌕🌕🌕🌕🌗回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑⚪️紅白藍膠袋 $16紅白藍分別係士多啤梨、乳酪、藍莓三隻味,飲落又有層次,又可以一次過滿足你三個要求(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不過我

食物:

🟠 D09. 煙三文魚配忌廉雜菌天使麵

🟠 D10. BBQ汁燒豬肋骨配薯菜
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

🟣芥末雞中翼 +$5

⚪️紅白藍膠袋 $16
紅白藍分別係士多啤梨、乳酪、藍莓三隻味,飲落又有層次,又可以一次過滿足你三個要求(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不過我覺得有啲甜,唔係太啱我口味~
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

⚪️芝士奶蓋宇治金時 $17
呢個都一樣有啲甜,後尾發現原來要攪勻咗啲蜜紅豆先飲會好好多。奶蓋唔錯!
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

最後特別想講講呢間有唔同嘅board game 玩,食完仲可以同朋友繼續玩真係好開心!請大家好好愛惜board game~

——————————
👭🏻人數:2
💵人均:$170
🍽份量:最後食埋個豬肋骨超飽!

⏱到達時間:1pm
⏳等候時間:0mins
——————————
Instagram: @lius_foodnetwork

#hkfoodie #hkfood #hk #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #hkfoodpic #hkyummy #hkfoodshare #hkfoodig #hkfoodlover #hkfoodlovers #hkfollower #hkfoodgram #delicious #food #yummy
旺角就最多cafe選擇,今日咁岩係旺角做嘢,就約個朋友食個快lunchRimi cafe位置都幾方便,係登打士廣場,比較近油麻地地鐵站。上到去發現有啲似party room feel,有好多board game玩,幾岩三五知己聚聚。我地叫咗兩個set lunch再加個小食,每個餐都會配返精選餐湯蒜蓉包,同飲品。經典凱撒沙律加煙三文魚因為我地都唔太肚餓,所以就揀咗個沙律。沙律啲菜好新鮮,超級大盤。麵包粒好香脆,加上芝士粉同沙律醬好味。另加嘅三文魚份量都幾多,煙三文魚油香豐富,同個沙律都好夾。卡邦尼意粉$另外就再叫咗個意粉share,蛋黃汁均勻咁撈勻每條意粉,好濃郁。煙肉十分香脆,加埋洋蔥口感豐富。意粉亦都軟硬適中,幾有口感。椒鹽燒賣(小) 平時蒸燒賣就食得多,椒鹽炸到外皮好脆,但入面仲有煙煙靭靭嘅感覺。灑上椒鹽前粉,味道都幾惹味,好食。我地都補咗差價轉特飲芝士奶蓋宇治金時$56)補$17奶蓋好creamy,超級邪惡。宇治金時有好多紅豆,甜道適中,同綠茶嘅回甘中和返,好夾。芝士奶蓋珍珠奶茶$54)補$15呢杯朋友嘅,佢話都好好飲。呢到價錢合理,又有野玩,如果係附近,都幾岩同朋友食飯一聚ME

經典凱撒沙律加煙三文魚

卡邦尼意粉$

椒鹽燒賣(小)

我地都補咗差價轉特飲

芝士奶蓋宇治金時$56)補$17

芝士奶蓋珍珠奶茶$54)補$15

呢杯朋友嘅,佢話都好好飲。

呢到價錢合理,又有野玩,如果係附近,都幾岩同朋友食飯一聚

MENU

其他環境
2022-05-26 70 瀏覽
良心小店~ 旺角登打士廣場20樓-Rimi Café-☺️☺️一出lift就是大門口啦, 有好多連豬~ 有好多不同款式既board game比大家玩~ 店員安排我地坐近窗既卡位, 好舒服見到大大片天空2人餐有餐湯, 蒜茸包, 小食, 主食, 意粉或飯, 飲品嘩, 咁豐富都有既~ 性價比極高呀! 是日餐湯係薯仔忌廉湯, 個湯淡淡地, 唔會太濃味, 用蒜茸包點黎食最match! 😎椒鹽雞軟骨, 無諗過份量有咁多, 即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜, 夠哂大份煙三文魚忌廉雜菌天使麵; 個汁好夠, 麵質唔會過硬/腍, 個味道好夾好rich!Bbq汁燒豬肋骨配薯菜; 肉好腍, bbq汁好入味, 所以都唔洗再額外點醬汁, 薯菜多,有露荀仔, 燒薯仔, 沙律菜.. 豬肋骨大大條, 係好抵食..雲尼拿朱古力咖啡; 好香雲尼拿味, 朱古力唔會過甜搶左咖啡既香味☕menu環境
2人餐有餐湯, 蒜茸包, 小食, 主食, 意粉或飯, 飲品
嘩, 咁豐富都有既~ 性價比極高呀!

menu

2022-05-22 83 瀏覽
呢間cafe完全係中學回憶!!之前都有食過~~Cafe黎講算有返甘上下食物都唔錯 環境衛生都ok 有分兩邊 一邊係正常餐廳座椅一邊係塔塔米 適合大班朋友去gathering 不過要注意假日價錢會貴少少星期日食二人餐 $338加一喔唔記得咗影餐牌 見到唔同人數嘅套餐都會比平時貴70左右
呢間cafe完全係中學回憶!!
之前都有食過~~Cafe黎講算有返甘上下

• 香草烤春雞配薯菜
  • 芝士焗吞拿魚長通粉
  • 芝士焗西蘭花
2022-05-19 76 瀏覽
捱多一日就放假!👻- 二人餐 $269 包小食 餐湯餐包 主菜 飯/意粉 同嘢飲 其實都幾抵食 百幾蚊 可以食咁多嘢 平時淨係食到一個意粉/飯 餐湯+包係南瓜湯 都幾濃嘅南瓜味 好甜 唔會太稀太稠 啱啱好 個蒜蓉包就正正常常小食:蜜糖芥末雞翼 +$5都有六隻 每隻上面吱勻左蜜糖芥末醬 個醬味道偏甜 芥末味唔算好出 個雞翼又熱辣辣焗好 幾juicy 卡邦尼意粉個醬好香蛋味 唔會好似坊間個啲咁白汁咁creamy 所以幾鍾意 不過煙肉就未話煎到十分香脆 勝在多又均勻鋪滿成個意粉 意粉口感正常 彈牙Bbq 豬肋骨配薯菜 好大份 真心抵食 bbq汁幾惹味 係偏甜左啲 肉質咬落都正常 易咬開易切 唔韌 又唔會太乾 呢個價錢包埋其實好抵嘢飲叫左水蜜桃同芒果四季春 都係一般係cafe會飲到個隻味 within expectation 係甜啲啲……………………………….🌝嘢食大件夾抵食 想用百幾蚊去試咁多嘢食 可以一戰🌚有啲沙發已經有啲舊 ……………………………….
捱多一日就放假!👻

- 二人餐 $269

餐湯+包

小食:蜜糖芥末雞翼 +$5

卡邦尼意粉

Bbq 豬肋骨配薯菜

嘢飲

……………………………….
🌝嘢食大件夾抵食 想用百幾蚊去試咁多嘢食 可以一戰
🌚有啲沙發已經有啲舊
……………………………….
2022-05-18 56 瀏覽
餐廳多得令人忘了這個充滿回憶的地方~近門口擺放了不同種類的board game供客人遊玩,店員更非常踴躍介紹遊戲。價錢非常優惠,正正常常且環境坐得舒服,有board game提供,餐廳也是歷史很悠久樓上咖啡店之一。基本Board Games,大富翁也應有盡有,傾計又可以玩下Game! 青醬雞肉意粉簡單易做的食物,青醬好吃雞肉對味,小小一顆卻大大美味,像旅遊吃的感覺,羅勒葉是全世界受人歡迎的綠色醬汁。焗薯角薯角酥脆外殼,內裡鬆軟濕潤,好吃,薯仔不大個,每件薯角一口一口,非常好吃,炸到黃金又脆,其實一個人也可以吃得完。煙三文魚配忌廉雜菌天使面店長推介,煙三文魚配忌廉雜菌天使面面身幼而偏軟,但不過份軟腍仍有咬口。醬汁濃蘑菇味亦多,芝士香味不蓋忌廉味,出色了。雞中翼皮脆肉嫩,醬汁開胃。Cafe分不同的區份,環境和裝修浪漫喔,適合二人享用。意粉很棒,特別的手調飲料,感覺順滑,味道十分棒棒。

青醬雞肉意粉

焗薯角

煙三文魚配忌廉雜菌天使面

雞中翼
皮脆肉嫩,醬汁開胃。

2022-05-17 52 瀏覽
旺角呢間cafe有boardgame玩又有得食,而且環境好靚,佈置簡約,所以我都好中意💕💕今次就同咗媽咪去試一試~今次去到餐廳算多人,見到都有好多年輕人喺度玩game,氣氛都好熱鬧~今次同媽咪去叫咗個2人套餐食,首先係有兩碗餐湯同餐包,餐湯係甘筍湯,絕對唔係普通罐頭湯貨色,反而係好似原條甘筍打成蓉,仲食得到甘筍粒粒。跟住主菜係特式雜菌燴飯。本身諗住燴飯一定好膩😂點知原來唔係wor 有好清新嘅菇菌味,而且樣樣菇嘅份量都好足夠,燴飯汁好夠,唔會太乾,但又唔會d飯爛哂,所以我都好中意,同媽咪一人幾啖,好快就清哂💕💕💕🙈🙈 套餐包兩杯39元飲品,都可以加錢轉其他飲品,我同媽咪各自叫咗一杯熱情果四季春茶同埋水蜜桃四季春茶,味道清清地唔太甜,各自都有果香味🤤 跟住就叫咗兩個小食,一個係BBQ汁燒豬肋骨配薯菜,份量好多,估唔到原條上大大條~調味唔算重,但好香BBQ味,不知不覺就食哂。而值得一讚係豬肋骨冇痴住啲肉,好容易就食到啖啖肉~👍🏽✨✨另一個係巴馬火腿芝士焗薯蓉,巴馬火腿鹹香味好充足,薯蓉底唔算好濃味,但混合芝士同埋巴馬火腿就啱啱好🙈薯蓉好細膩棉滑~好creamy💕總括而言,我幾鍾意呢間店舖嘅氣

另一個係巴馬火腿芝士焗薯蓉,巴馬火腿鹹香味好充足,薯蓉底唔算好濃味,但混合芝士同埋巴馬火腿就啱啱好🙈薯蓉好細膩棉滑~好creamy💕總括而言,我幾鍾意呢間店舖嘅氣氛同埋嘢食,一個套餐價錢就可以食得好飽,仲可以舒舒服服坐下hea下😘正~✨🥳
  • 特式雜菌燴飯
2022-05-12 58 瀏覽
💯🤩Rimi cafe@rimicafe 。放題 $88🥰今日來嘗試$88放題,食物種類都多㗎!可以任食。餐湯🍲。蒜蓉包🥖。三種沙律🥗。燒春雞🐥。豬肋骨🍖。四種口味嘅雞翼🍗。四季春同烏龍茶系列飲品🍵優惠去到4月20號我哋立即捉緊優惠嘅尾巴😂It’s now too late already 🥺整體質素都算唔錯,最好食嘅係豬肋骨,又香又夠味,而且口感一流,婆婆笑言:冇牙嘅都食到雞翼個皮好酥脆,不同醬料亦有不同風味 🥰
💯🤩

Rimi cafe
@rimicafe

放題 $88🥰
今日來嘗試$88放題,食物種類都多㗎!
可以任食
。餐湯🍲
。蒜蓉包🥖
。三種沙律🥗
。燒春雞🐥
。豬肋骨🍖
。四種口味嘅雞翼🍗
。四季春同烏龍茶系列飲品🍵

優惠去到4月20號

2022-04-18
  • 蜜糖雞翼
  • 蜜糖芥末雞翼
2022-05-09 64 瀏覽
落雨日都想出去同朋友玩,但又唔知去邊好?Boardgame cafe都係一個唔錯既選擇! 依間boardgame cafe係旺角登打士大廈,有日式塔塔米,亦有普通沙發式座位,環境舒適,重點係可以任坐! 玩幾耐都得!今次叫左2人餐,total $372,跟餐配湯+面包+飲品🔸️BBQ汁燒豬肋骨配薯菜- 豬肋骨很大份,烤焗後的薯仔香口,BBQ汁很惹味,肉質諗軟! 刀一切就能切到底,以boardgamw cafe黎講,食物質素及味道不錯!✅生酮/低碳人士🔸️煙三文魚配忌廉雜菌天使麵- 煙三文魚ok! 唯天使面略乾,可以多加醬汁! 味道不過不失。🔸️芝士焗西蘭花- 無諗過小食既西蘭花都咁多! 芝士忌廉足夠,一開頭仲有拉絲效果! 西蘭花新鮮滾熱,應該即叫既焗!不錯!🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐⭐✅生酮/低碳人士✅適合想坐底傾計的朋友#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlov

今次叫左2人餐,total $372,跟餐配湯+面包+飲品

打卡度:⭐⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐

✅生酮/低碳人士
✅適合想坐底傾計的朋友

#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos