2013-09-27 252 瀏覽
被我地稱為叉燒的鴨胸,外形極似叉燒,一直系我地一班女仔同事的心頭好。之前一直在灣仔食,而家轉來上環繼續食。味道依舊好正,燒得外面脆脆地,裏面好juicy,汁好正,一d都唔膩,價錢好合理我覺得。自家蛋糕配高雄花茶都唔錯,waffle也中規中矩,不過始終鴨胸最出色。唯一不足上環店座位好少,就在商業大廈大堂旁邊,幸好晚上少人,都算自在,店主也非常nice。不過晚上9點大廈就要落閘,還是早d來比較好呢。
2013-09-27
好好食的鴨胸
因為有openrice 的優惠coupon, 原本$48, 現在$40, 因此在公司print了coupon決定中午食"紅酒鴨胸+salad"~紅酒鴨胸十分香濃, 鴨胸juicy, 而且不會太油膩, 加上沙拉甜味的~幸福的滋味~沙拉菜偏軟身, 少許溫度, 但是暖暖的,不錯~ 最like 沙拉有提子乾, 有口感! 薯容沒有cream 味, 反而有香草味道, 十分清新, 如果可以大球一點, 便perfect!

2013-05-17
10 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
其他
  • 紅酒鴨胸salad
2013-05-15 147 瀏覽
第三次光顧~ 最好味是香蕉CAKE! (不過當天沒有~~~) 今次於是order 了cheese cake, 香濃的芝士味, 上面的strawberry 十分新鮮! strawberry 多汁好味!cake身十分鬆軟, 餅底硬身, 另外加上cream, 不會太油膩。Lavender Tea , 看過星記的「人名笑話」, 我禁不住問身旁的友人, 你何時改名叫 lavender ? (說笑)不慣lavender的味道,十分濃郁, 不敢多喝, 但是因為有安睡作用, 當晚的確十分好睡~~~

題外話/補充資料: 店主提供了一張訂購cake 的優惠, 9 折, 而且可能是接受了早前提供的小意見, 現在可以在MTR交收, 十分方便, 實在是一件好事!
2013-05-10
  • 香蕉cake
2013-02-21 114 瀏覽
新年假期完結lu,理應人人都要收拾心情返工,點知公司想我更心散要我放晒d大假,咁放囉~~失驚無神比其他人多左成個禮拜假 , 本來打算同男友陽光海灘一番,工作至上既佢公司要交人,唓,唯有做個乖女友應承日日陪食lunch。今日第一曰陪飯行動,懶醒早左成個鐘到上環,平時黎開都係做yoga,好,等我趁機周圍行下八下先!噢,原來上環都好有文化色彩,仲有好多細細間特色小店,素有歐洲的氣味啊~ 向往佢公司方向,行下行下見到有間大快活,大堂外面有幾張梳化,咁得意?!行入d再望下個蛋糕櫃,咦,薰衣草蛋糕?!呢個蛋糕咪 係我灣仔公司 附近間coffee shop我超鐘意既蛋糕?!睇下睇下個counter女仔俾左餐牌我睇話有午餐供應,見到個餐牌印左張相~咪係我同Fiona之前每個禮拜都去朝拜既紅酒鴨胸?!我地通常都會去嗰間coffee shop食飯,就係因為呢個好味鴨胸,我地都幫襯左成年但奇怪係上個月我 地大圍人唸住去食點知個侍應話停止供應,又話 冇出過薰衣草呢款蛋糕,去左二次都係話冇,真抓頭!抬頭望望個 logo甘熟,再望下個粉紅色間條牆,個裝修同灣仔都有八成似。我心唸仲有時間,不如偷偷地快唓件薰衣草蛋糕

行入d再望下個蛋糕櫃,咦,薰衣草蛋糕?
又話 冇出過薰衣草呢款蛋糕
,去左二次都係話冇,真抓頭!

抬頭望望個 logo甘熟,再望下個粉紅色間條牆,個裝修同灣仔都有八成似。我心唸仲有時間,不如偷偷地快唓件薰衣草蛋糕,嘩哈哈!
我叫左個cake set $28 ,話可以半價轉飲品 +$14,個女仔推介我試下飲蘋果玫瑰花茶 (個女仔真的十分熱烈推介,我都唔好意思話唔好,但其實佢講野都好搞笑!)等左冇耐,就有得食啦 ,件 蛋糕擺得好靚,淋滿蜜糖,再有粒cream放係旁邊。 急不及待,即刻放入口,嘩!
薰衣草的香味即時上腦,再加上蜜糖的配合真想大叫: 薫衣草蛋糕我們重逢了!!跟住想同個蛋糕轉個圈High 個five!!

試下杯果茶,酸酸甜甜同個蛋糕很襯,見到d果粒成半杯都有,真係真材實料,個女仔話係台灣茶黎既,我係香港都未試過,通常飲親都係茶包,唔錯!!
坐下坐下睇下個餐牌都幾鬼舒服,但係我都要去埋單啦~~本來個女仔幫人落緊單,唔知係味我個樣太心急如焚,佢突然大動作轉身幫我賣單,真貼心,HAAA埋單時俾左張咭片我,上面有facebook個女仔叫我like下佢,哈

跟住我急急腳走了

題外話/補充資料: 後記 原來睇佢地個Facebook (rosehomekitchenmini) 真係搬左,易左手,唔怪得之d野唔同左 我寫呢篇文章都係想話可以有緣尋回往美食,真幸福 我都會搭多二個站支持下 因為是偷偷地行動,忘了映相,淚~~~~
2013-02-18
  • 薰衣草蛋糕
  • 紅酒鴨胸
2011-03-26 171 瀏覽
早排,我感冒菌入腸,成朝坐唔定掛住去洗手間; 老闆娘介紹我去上環文咸東街寶恆商業中心睇醫生,經過 lobby 見到有間蛋糕咖啡小店Rose,蛋糕賣相相當吸引!打算日後幫襯!最近,我攞咗 Rose 單張睇,印刷精美兼顏色奪目,係配合 Rose 嘅粉紅色。相當匹配!Price list 打錯 "司康" 價錢 $10,現售價為 $12。飲品種類不少,而且價錢合理! 熱飲及凍飲各兩種 size 選擇!咖啡由 $15 ~ $30,花果茶由 $18 ~ $26,奶茶由 $22 ~ $25,乳酪沙冰由 $26 ~ $31;蛋糕每件 $25 起,另有簡餐 $22 ~ $26。Rose 店子實在細得很,仲要比台式奶茶店還要細一點! 我肯定店主係愛貓之人,見到店內有些貓貓小擺設,為小店點綴一番!增添趣味!烤雞蕃茄旋風卷 $26用上白色圓形約 1cm 厚餅皮,淡而無味!全靠餡料配搭:集 甜、酸、苦、咸於一身!藍莓酸甜,車厘茄又甜又多汁,生菜配黑醋分開上,味道酸!生菜不太新鮮略帶苦澀,並不討好! 烤雞比預期好食!並非嚡口乾身雞胸肉,則用上雪藏雞柳醃製過,帶點肉汁夠入味!驚喜!份量少只有好幾條!最後配上芝士。C
早排,我感冒菌入腸,成朝坐唔定掛住去洗手間;
Rose 店子實在細得很
蛋糕賣相相當吸引!

飲品種類不少,而且價錢合理!
熱飲及凍飲各兩種 size 選擇!
Price list 打錯 "司康" 價錢 $10
"司康" 現售價為 $12。
Rose 店子實在細得很,仲要比台式奶茶店還要細一點!

我肯定店主係愛貓之人
見到店內有些貓貓小擺設,增添趣味!
烤雞蕃茄旋風卷 $26
烤雞蕃茄旋風卷,生菜配黑醋分開上
Cappuccino ( 買蛋糕送 $22 或以下飲品 )
我起初打算買紅莓蘋果花果茶,俾我發現有部蒸餾咖啡機,不禁叫番杯咖啡試吓!可惜,Cappuccino 以牛奶打成嘅泡沫十分稀薄,完全不合格;
一倒入咖啡糖,糖粒即時下沉,證明泡沫不夠挺身!可比較另一小店 <再來一翅>,同以紙杯裝 Cappuccino,泡沫明顯挺身!至於咖啡味道尚算不裕!只是質感稀了一點!
再來一翅 :http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2155089
買蛋糕送 $22 或以下飲品
Cappuccino
金筍蛋糕 $25
蛋糕面用上芝士,放上一朵乾玫瑰花蕾,兩朵乾薰衣草及一粒杏仁,點綴方面可見花了心思!賣相倒是不錯!
甜味亦恰到好處!蛋糕混入金筍絲、原粒提子乾及提子乾碎,蛋糕尚算鬆軟!質感不及 Ginger Bakery 金筍合桃蛋糕!如可加入果仁粒/合桃,口感會更突出!
Ginger Bakery :http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2151959
蛋糕盒做得精緻
金筍蛋糕
等上 15 分鐘,
即係四份之一嘅 Lunch hour ,頗花寶貴時間,恐怕試一次 Lunch 就夠。

食物及飲品 質素,全部只是 OK !

2011-03-25
15 分鐘 (外賣自取)
我肯定店主係愛貓之人
蛋糕賣相相當吸引!
"司康" 現售價為 $12。
見到店內有些貓貓小擺設,增添趣味!
Rose 店子實在細得很
熱飲及凍飲各兩種 size 選擇!
買蛋糕送 $22 或以下飲品
烤雞蕃茄旋風卷,生菜配黑醋分開上