2007-12-11 107 瀏覽
同龍討論起朱古力,我說排除送禮包裝考慮,單以味道計的話,真正物有所值的朱古力是Royce,其nama系列尤其值得推介。隔了幾天,就收到他送的nama朱古力了.... nama朱古力要雪凍食,冰冰的朱古力入口質感細膩,幾近融化,朱古力味極之濃郁,對愛朱古力的人來說真是個享受。今次試的是bitter味,比食開的cacao味更苦一點,還帶有點點酒味;上官方網(www.e-royce.com)一看,原來內含V.S.O.P呢;cacao味溫醇,bitter味較野,各自都很精彩,也是我的推介! 多謝龍的心意與疼愛~ ^_^

多謝龍的心意與疼愛~ ^_^
萬豚屋
萬豚屋
從新加坡回來的表姐送我一盒Royce Chocolate wafer作手信, 那是我第一次接觸這個品牌, 見它包裝精美, 至少不好吃也好看吧~ 第二天帶回公司, 心想跟同事一同分享, 幸好自己打開包裝盒後, 偷步先吃下第一小包, 怎料...我左手不由自主地打開櫃桶, 把\\\\\\\"ROYCE\\\\\\\"放回原位, 真是非常好吃呀!! 威化含豐富朱古力的質感, 味道香濃而且不會太甜, 餘下的11小包用了5天的時間很不忍心地吃掉了, 同事們sorry!!據知香港也有銷售, 真是一個令人感動的消息呀!! 美食天堂, we are the best!! 已後的聖誕跟新年, 已不會因買禮物而頭痛了!
2007-04-09 85 瀏覽
早一兩日自己draft 咗的食評遲咗少少擺上嚟,原來咁啱又係講朱古力薯片。嗯,入正題!今次主角朱古力薯片都係熊貓爺帶挈我有得食。.因為係朋友贈給本人的復活節禮物呀!多謝。。。感謝友人的心意同了解咩係我杯茶!第一次食。三年前喺 newsgroup 見人踩呢隻零食踩到…話係垃圾!搞到我當時都不了了之冇打算買嚟食。又唔係幾蚊雞~ 怕失望唔敢搏…但今次機緣下收到我一定會試。一試真的不得了~ 好好好好食囉!有一食想再食的衝動。而我呢!?一向唔係薯片粉絲,但我絕對係朱古力fans!一向都係godiva fans。雖然leonidas 都唔差,但我都係仍愛godiva!而且以價錢嚟講,royce 我都鍾意食的,而且幾十蚊都絕不遜色~ 交足貨呀!我討厭食薯片就係憎恨佢鹹、味精強勁同食完好口渴!但今次呢個零食實在太適合我了。原因一:與另外的食家嘅感覺一樣。除了唔會太甜、恰到好處,其次就係食到最後有少許鹽粒,加上口感脆脆的薯片,真係有返食緊薯片的樂趣。(經自己研究蹂躪此零食後,基本上每塊薯片都係只得一面沾上朱古力~ 咁咪唔會太甜太鹹搞到唔似食緊薯片囉!) 原因二:難得在由雪櫃拎出嚟個薯片都不受水氣影響而

嗯,入正題!

第一次食。

原因二:難得在由雪櫃拎出嚟個薯片都不受水氣影響而稔晒!再配合我最愛的朱古力~ 催化劑呀!結果…薯片已三日內俾我一個人ko 晒~ 正打算番兜再買!

平日甚少主動將朱古力擺落雪櫃。就係水氣嘛!除咗送俾人又唔靚,到攞出嚟同室溫溫差太大又會加快融化的速度。我諗冬季時分應該還可以的…很討厭將心愛的truffes 擺落雪櫃~ 影響我喜歡的口感、幼滑感囉!

但今次個朱古力薯片我就會偷雞…用個小碟每次由雪櫃逐少逐少攞一定的份量出嚟食!食幾多攞幾多~ 咁未食嗰 d 薯片咪唔洗受溫差影響而變稔囉!因為朱古力又凍,加上脆的薯片,真係好有脆皮feel 架!

多唔多餘就見仁見智,但為咗食得美味,我會覺得值得同願意付出囉!^^

昨晚有人icq 問我最近食過咩….

本想話我喺 openrice 的牌照就係34D ~ 想知我大概食過咩自己睇啦!但我真係冇勇氣答佢囉!

我唔清楚佢有冇睇開呢個網~ 但緣份都係天注定。至於我寫過咩~ 有緣嘅:佢睇到就睇到,睇唔到就睇唔到。

至於食落肚嘅 ~ 只要記得的話,好食、難食的,得閒我都會嚟呢度撩返篇文章架喇!dismiss…
2007-04-09 95 瀏覽
剛從日本買回來的royce 朱古力薯片, 比香港平宜很多. 睇住香港不斷加價, 尋日去citysuper已經係$65. 日本才600 yen.說回這個朱古力薯片, 自去年一位同事請我食過後, 一直愛上. 好奇怪, 自問平日不好朱古力同薯片, 甚少食., 嫌肥嘛~ 但一試之下, 真估唔到呢兩種味道會擦出火花.朱古力包住薯片的, 不太甜, 還有少少苦, 正合我心意. 食落先甜後有dd咸, 味不會怪, 好正!總之係會追住食.有朋友去開日本, 記住叫佢買返黎呀! 機場就有~

有朋友去開日本, 記住叫佢買返黎呀! 機場就有~
2007-04-08 84 瀏覽
放假前一晚還要上堂。不過其實一收工,我的心情已經開始放假;心情靚靚,反正有時間便去買盒朱古力請同學食! 經過Royce見有新品,便駐足看看。新品是朱古力夾心薄片,有焦糖、咖啡及蜜糖味三種;朱古力片做得極薄,因此必須凍食才不致融化。 櫃檯小姐殷勤的請我試食,分別試了焦糖與咖啡味,兩者都與朱古力味十分匹配,口感帶脆,是幾美味;配合高興的心情,最終選了甜甜的焦糖味。一盒有30片,都是獨立包裝,方便同學分食嘛! 此店給我感覺十分認真,一如酒香軟心朱古力系列,小姐細心的附上硬冰包,再包上隔溫錫紙層;價錢又不算貴,故近來多了幫襯。 然而,後來有半數同學當晚走堂。那就是後話了...

然而,後來有半數同學當晚走堂。那就是後話了...
2007-02-08 124 瀏覽
今次買呢盒朱古力條有10條裝及18條裝.但食落一般,朱古力味不濃,堅果不夠香.
2006-12-30 85 瀏覽
Royce chocolate 應該是日本產品, 點解介紹既菜式是英國呢...? 剛遊完北海道, 買了些回來試...最基本既一塊塊分milk chocolate, guava chocolate...唔同既percentage 可可...呢類產品普普通通, 唔太滑! 另一類要雪既....方形...細細塊...就滑好多好食! 仲有一種係有nuts...脆脆既朱古力...反而麻麻地...金莎仲好食! 係日本買平好多...!
2006-10-31 62 瀏覽
最好味係朱古力薯片,真係勁正呀~開頭諗朱古力加埋薯片咪會好怪...原來唔係~仲會食到停唔到口添bor~3年之內加價加得勁多,開頭3年前買都係40幾蚊,之後加到$52,再加到$55,之後到60幾,之後加到而家$62蚊一盒~不過又真係好好食~
最好味係朱古力薯片,真係勁正呀~
開頭諗朱古力加埋薯片咪會好怪...原來唔係~
仲會食到停唔到口添bor~
2006-09-03 76 瀏覽
喜歡吃甜的我,生日例牌收很多甜品。Royce的朱古力是其中之一;說起來,一整盒的Royce我也是第一次食呢! 雪凍才食的Royce,軟軟的不會太甜,朱古力味幾濃郁。雖然不是我的最愛朱古力,味道也是一點不差的。很多謝好朋友的溫暖心意!

2006-05-06 79 瀏覽
收到友人送贈的"ROYCE STREET"愛吃甜的我頓感幸福.120G的AMANDE CHOCOLAT巧克力味道香濃幼滑,一顆又一顆讓人停不了.(當然,亦因我愛甜的關係)CRIOLLO CHOCOLAT巧克力濃度更高,吃後口中餘下陣陣香濃可可,是心目中的CHOCOLAT KISS.BATON COOKIES只有兩片,一牛油一巧克力,各有千秋.IT IS THE JOYCE FROM ROYCE.食物之外:女生都愛美,連對包裝,也會多著眼.包裝上寶藍色的蝴蝶結,也是讓人加倍期待的因素.果然,沒失望^^
收到友人送贈的"ROYCE STREET"
愛吃甜的我頓感幸福.
一顆又一顆讓人停不了.(當然,亦因我愛甜的關係)
CRIOLLO CHOCOLAT巧克力濃度更高,
吃後口中餘下陣陣香濃可可,
是心目中的CHOCOLAT KISS.
IT IS THE JOYCE FROM ROYCE.

2006-04-30 80 瀏覽
本期限量版有草莓生巧克力($70)。白巧克力和草莓相當配合,但與外邊鋪上的帶苦味可可粉不算相襯。在口中溶化之後感覺到一點草莓籽,增加咬勁。
2006-01-23 65 瀏覽
好耐以前食過人地送o既生朱古力, 上禮拜行過, 忽然有鋪買野o既癮, 於是走左去Royce o既專櫃(九龍塘log on). 買左盒petite truffe pralines (仲有橙味同牛奶朱古力可選擇), 五十五大元, 一盒有十零粒. 個人覺得truffe o既心唔夠軟, 呢一點肯定同Godiva 同一價格四粒都買唔倒果d 冇得比. 味道亦無驚喜, 叫做唔過甜, 同埋幾nutty o羅.買o黎送禮就幾好, 因為包裝一貫日本仔風格, elegant 又精緻. 服務亦好.

2005-12-30 76 瀏覽
前幾日行過,好似幾好咪咁,於是平平地買一排$20的CHOCOLATE 超好味AR,未食過含COCO 80%的CHOCOLATE!好O岩鍾意食DARK/BITTER CHOCOLATE既人~又唔太貴,食得過!(雖然口感比GODIVA差,但還可以接受的,畢竟價$咁平)過左幾日又經過,我表妹想食果仁朱古力(SWEET)我又想食WOR(BITTER)但係$50/包又好似唔係好抵WOR,咁未買左$100盒有3包(SWEET, BITTER, WHITE)但係有D失望,因為朱古力冇想像中咁苦...
超好味AR,未食過含COCO 80%的CHOCOLATE!

但係有D失望,因為朱古力冇想像中咁苦...
2005-10-05 55 瀏覽
嘩,試過一次, 真係上癮.我愛死Nama Chocolate - Bitter (黑朱古力),濃濃可可+酒味,真係不得了.而家一個月起碼幫襯一次.哈哈......
2005-10-02 73 瀏覽
我總在太古城LOG-ON買。巧克力薯片($60)甜甜鹹鹹感覺特別,食不停口,一眨眼消滅一包。生巧克力系列中較喜愛白巧克力,入口即溶,感覺像喝牛奶,香檳和牛奶也是心水選擇。附設小叉,方便奉客。松露系列最愛果仁味,有咬勁。咖啡巧克力咖啡味恰到好處,榛子巧克力曲奇獨立包裝,甜度適中。原粒杏仁系列有黑/白/牛奶巧克力,各有千秋,一樣好吃,四五十元一小包不划算。鐵罐系列有原粒咖啡豆/夏威夷果仁巧克力,愛苦的可選咖啡豆。夏威夷果仁和原粒杏仁最受同事歡迎。賣$100約一條普通筆袋大小的棉花糖果仁巧克力(霎時忘記名字),吃時要用刀切開一塊塊,不太方便,味道平平。Nutty bar份量實在太少,很難嘗出果仁味。純巧克力系列印象麻麻,味道又麻麻(當年有同學請吃純巧克力,不見得比別的巧克力更好,總之印象就是麻麻)。試食過棉花糖系列之後也是沒有買。要彈的是它的包裝,拆開生巧克力的包裝紙,是和包裝紙一模一樣的紙盒,紙盒裡是用膠袋封好的巧克力,膠袋裡又有膠盒,揭開膠盒才可大快朵頤。即使為著保存,有必要用這樣多包裝嗎?我覺得紙盒不應和包裝紙用同樣圖案。自上半年加價以來,只買過兩次,新產品有粟米片巧克力($60),同
我總在太古城LOG-ON買。
松露系列最愛果仁味,有咬勁。
自上半年加價以來,只買過兩次,新產品有粟米片巧克力($60),同事話好味過金莎無數倍,我覺得不過不失,喜歡吃金莎多點。$20的巧克力中,80%可可的不見得特別苦。
要吃新口味的只好買禮盒裝,Royce Selection有兩種口味的即沖咖啡和各式曲奇餅/小蛋糕,如腰果曲奇/酥餅......瑪德蓮小蛋糕太甜了。
Royce Street是巧克力禮盒裝,有些款式在香港買不到,像Flakes、綠色字體的排裝巧克力等。
想試更多的,可上網購買,但網頁是全日文。