2016-04-25 731 瀏覽
無無聊聊自己去搵野食, 行過ruby突然間好想食就入左去, 等左10分鐘左右就有位, 相比平時等位既時間短.坐低叫左個昆黑松露扁意粉, 呢個係露筍黑松露醬同芝士拌扁意粉, 黑松露既香味好濃郁, 配埋露筍加多一份清新感, 芝士同松露醬油膩感減半, 食多少少都唔怕.

2016-03-19
10 分鐘 (堂食)
2016-04-15 732 瀏覽
下午在RUBY TUESDAY HIGH TEA,這個時間食客不多,不用排隊等位。每次在RUBY TUESDAY用膳,帶枱的人都會問我是否會員,每次我都說不是,然後他們就會拿一張關於申請會員的leaflet給我。今次也不例外,有時我會想,是否公司規定店員要這樣做?其實有點煩,加上每張枱的小stand已放了membership information,想申請自然會申請吧,而且很不環保。我點了FAJITA BEEF CREPE(左)這個是菜肉卷,裡面有牛肉,洋蔥和菇食落每一口都充滿著送菜,很有口感塊皮硬度適中,不會太硬或太軟再配佢提供的醬,很好吃!不過我自己還是最喜歡吃這裡的薯片這薯片比較硬身,跟平時在超市買的完全不同但我偏偏就喜歡這質感加少少茄汁就已經好好食右面那個是朋友點的,忘記菜名了不過她說過好吃在這裡坐了近兩小時,邊食邊傾計WAITOR都沒有吹我們走之意,坐得舒服

我點了FAJITA BEEF CREPE(左)
這個是菜肉卷,裡面有牛肉,洋蔥和菇
食落每一口都充滿著送菜,很有口感
塊皮硬度適中,不會太硬或太軟
再配佢提供的醬,很好吃!

不過我自己還是最喜歡吃這裡的薯片
這薯片比較硬身,跟平時在超市買的完全不同
但我偏偏就喜歡這質感
加少少茄汁就已經好好食

右面那個是朋友點的,忘記菜名了
不過她說過好吃

在這裡坐了近兩小時,邊食邊傾計
WAITOR都沒有吹我們走之意,坐得舒服

2016-04-06
2016-04-07 813 瀏覽
其實今次只係我第三次食Ruby Tuesday. 一係因爲佢貴, 二因爲上一次係九龍灣食佢好出名既ribs覺得好乾,所以就覺得唔使再試。今次因爲有平日lunch買一送一所以黎食。我同男朋友分別點左個ribs&磨菇雞長通粉。個set仲有drinks & 湯/salad. 好喜歡呢個咁creamy既湯!架左菜中和左個膩既感覺。而最令我驚喜既係湯旁既小鬆餅。外脆內軟!仲好有蒜蓉味!沙律就正正常常,甜甜酸酸咁,好爽口。今次個ribs同上次九龍灣食好唔同。好juicy同肉質好鮮嫩,少少甜甜地再加好香既豬味!令我喜出望外。男朋友係薯條都加左d pepper, 令整體感覺更好!本來以為有成隻菇芝士味好濃,茹味都好香(點整到架呢?),雞肉好嫩。本身以為好細碟,食落都幾飽。呢度d包真係特別好食。個蒜蓉包好脆!

今次因爲有平日lunch買一送一所以黎食。

餐湯
沙律就正正常常,甜甜酸酸咁,好爽口。
ribs
磨菇雞長通粉
本來以為有成隻菇
2016-04-06
優惠券
ribs
磨菇雞長通粉
2016-03-04 641 瀏覽
放工和同事去食tea,好豪氣咁入左Ruby Tuesday😂不過真係好好食 😋先黎張全家福,樣樣都好好食啊😝 Ribs and Wings - 雞翼小小辣幾好食😍有辣有吾辣,揀左辣好野味!不過真係飲多幾啖水😂個ribs都有幾隻味揀,揀左honey barbecue,個ribs煮得好「㝝」好入味,d肉吾駛點切已經離骨👍🏻正!推介!! Mini Trio - 三個小漢堡,個個吾同味,細細個吾會太飽,食完仲食到其他野😂幾好 薯蓉👍🏻👍🏻跟埋ribs and wing平時食開d薯蓉都冇乜味,呢個加左d忌廉,幾好 Chocolate Tallcake- 同事話好好食,我覺得太甜😂😂好大份,鍾意甜既人應該好鍾意!上面有d cream,雪糕,下面就係朱古力蛋糕,一份大大杯,3個都食吾晒!埋單每人250幾😂😂未食過咁貴既下午茶,不過真係好好食!

😋先黎張全家福,樣樣都好好食啊😝

埋單每人250幾😂😂未食過咁貴既下午茶,不過真係好好食!
2016-02-16 702 瀏覽
就是買一送一才這麼吸引, 等到2pm 入座, 就可享有此優惠先來磨菇忌廉湯配上小蒜蓉包, 湯有濃厚的牛油忌廉味, 好香好creamy。 小蒜蓉包像粒小雪山, 很别緻, 外脆內軟, 很香蒜味。主菜來試克里奥爾鯛魚扒, 很少人嘗試這菜式。 魚扒比我的手掌要大, 魚肉質滑, 但有點鹹, 蓋過魚味。 配上黃薑飯, 有輕度辣薑味, 飯有點硬, 需沾上醬汁才可入口。露比豬肋骨, 列排一定要吃。 肋骨肉很諗很嫩滑, 肉汁鮮美, 的確是本店主打菜。

2016-02-15
  • 露比豬肋骨
2016-01-09 810 瀏覽
原來而家閒日2:00-3:00做緊lunch買一送一優惠,又唔洗會員証,見咁扺即刻入去食下。 lunch有得揀沙津或湯,另外再送飲品,我2樣都揀左。 湯附有個包,幾香蒜蓉味,湯有菠菜味,結結地飲落都幾濃郁。 沙津都幾大份,食落都新鮮 主菜揀左ribs同牛扒,保持返一貫既水準,ribs好好食,BBQ味香,不過牛就韌左少少,肉汁都多。配菜薯條都唔少,3個人share每人$6x埋單,好抵食。

lunch有得揀沙津或湯,另外再送飲品,我2樣都揀左。

湯附有個包,幾香蒜蓉味,湯有菠菜味,結結地飲落都幾濃郁。

沙津都幾大份,食落都新鮮

2016-01-02 662 瀏覽
2016年1月1日第一餐當然食得豐富d啦,近近地係將軍澳食,利申係RT會員18:15早到左因為都有一段時間無食RT,好似換左Manu,見有墨魚汁麵記得我之前係台灣食左個墨魚汁麵超好食,突然好掛住個味道,就點黎試下 大蝦帶子墨魚汁麵 $308可能期望過高,有點失望,以為係墨魚汁,但原來係忌廉汁,同普通意粉差不多,只係變左黑色而已,個麵真係非常普通,帶子(3粒)都好一般,唯一驚喜係隻大蝦(2隻),好彈牙,好好味 煙肉芝士薯條 $118賣相真係一般啦,比起magabox間RT差好遠,但味道補返賣相,還可以 有薯條點可以無啤酒 主菜:安格斯和牛 $478講真我唔知係材料質素唔夠定廚師技術欠奉,我覺得麻麻地,塊扒好多筋,我order 5成熟,但都太熟,同想像中差咁遠既下次我會選擇返去magabox同CWB RT

18:15早到左

因為都有一段時間無食RT,好似換左Manu,見有墨魚汁麵

大蝦帶子墨魚汁麵 $308

煙肉芝士薯條 $118

有薯條點可以無啤酒

主菜:安格斯和牛 $478

下次我會選擇返去magabox同CWB RT
2016-01-01
2015-11-14 671 瀏覽
今晚自己一個人食,所以下班後順便在將軍澳食Ruby Tuesday。Parma Ham,利用清甜的蜜瓜中和火腿的鹹香,雖然不是貴價貨,但味道不錯。芝士大蝦長通粉,每條通粉都被濃厚的醬汁包裹,抵讚!大蝦爽口彈牙,而且size夠大,食落啖啖肉。略嫌麵包過於硬身。
2015-10-03
15 分鐘 (堂食)
2015-10-11 755 瀏覽
D猪肋骨唔用刀切,自動同骨分開,食湯渣一樣,牛排七成熟用一般刀係切唔開,D飯又用生米炒,D魚同湯渣飛水後再羅去煎一樣,😡成千蚊找數: 我都叫垃圾桶,我都頂唔順,食左三分一就找數走人😡😡😡😡買相飛常ok.但食落就……!
2015-10-11
70 分鐘 (堂食)
優惠券
  • 其他菜唔會再去試
2015-10-01 554 瀏覽
早前買左幾枝紅酒,諗住搵間坐得舒服,Cockage又唔會太貴($125每枝)既餐廳試下酒將軍澳呢間分店一向較少人,早2日訂枱就訂到,其實都黎左好幾次,但今次不幸遇到呢個server就只可話唔好彩1. 冇禮貌佢地每晚都要分不同section去serve,咁啱嗰晚就係Cherie (唔肯定係咪咁串) serve我嗰枱,咁當然基本招呼都冇,冇主動問drink, take order, 只顧喺附近set枱,原來set枱重要過serve客。 咁就當星期六晚比較忙,我地唯有揮揮手,佢直行直過冇應我地,叫我地等等都冇,係要佢其他同事提醒佢,先至用不情願既語氣"你等等呀!" 當然我自己做過餐廳,絕對唔會係游水遇溺咁係咁揮手,或暫大叫唔該嗰種人。2. 食物偏鹹我以為而家西餐廳仲會有check back呢回事,即係食到咁上下問下食物ok唔ok, 其實之前黎其他server都有做,仲略嫌太早問,因為未試哂所有野,今次呢個cherie又冇問。冇計啦,我向來認為比意見對餐廳係件好事,嗰晚個promotion Lobster Tail 過鹹,鹹到連我重口味都搞唔掂,所以就反映下。一個可能比較高級,高瘦既staff

1. 冇禮貌

2. 食物偏鹹
我以為而家西餐廳仲會有check back呢回事,即係食到咁上下問下食物ok唔ok, 其實之前黎其他server都有做,仲略嫌太早問,因為未試哂所有野,今次呢個cherie又冇問。冇計啦,我向來認為比意見對餐廳係件好事,嗰晚個promotion Lobster Tail 過鹹,鹹到連我重口味都搞唔掂,所以就反映下。一個可能比較高級,高瘦既staff黎,話可能seasoning所以會鹹,講到牀正常囌,又話換番隻比我地。首先,我地唔係貪心,唔係想discount 或者食多啲,只係衷心比意見,點知對方既態度令我地好不快,所以最後都冇接受,叫佢注意改善就算。

3. 開紅酒訓練不足
我帶2枝紅酒去,每枝差不多$1000,其實真係想自己開番,但又想睇睇一間有名的西餐廳對咁基本既事,係咩質素。點知,呢位cherie小姐開斷"cock"😨 不過我地都好明白,埋枱開酒唔係成日發生,經驗較少,出現問題好正常,cherie肯細細聲講番句唔好意思,我地都覺得ok了。其實我想講既係,客人帶外來酒黎,如果有啲咩問題,餐廳其實係賠償唔到,因為背後實有佢既意義,唔會係用錢可以補償到,所以其實餐廳應該搵較有經驗既人去處理,如果唔係成枝酒都係"cock"碎,想補鑊都補唔到。

4. 埋單講多謝
其實呢個要求唔過份吧,放低張bill冇聲多謝,自問我地又唔係面目可憎既搞事份子,但我地仲有禮貌過個server,唔知以為我地得罪過佢,可能我地8點半入座,阻佢收工?可能做過餐廳關係,一般比tips都唔會太少,可能$20-50,雖然唔及外國人咁豪爽,但應該都唔係太差卦。但cherie既service真係太below standard, 我只可比找錢剩低既coins,其實我係想拎埋走,因為tips係for server's good service,而唔係用黎衡量食客既quality。

我會再去既,希望佢地既service可以有明顯進步,亦希望只係個別server的質素參差。
  • Buffalo Wings
2015-06-10 975 瀏覽
真係好失望!一開始等位,坐吧頭不用等,入座後門口hostess打了2次俾我話有位,當時我已經坐底了叫你野食!叫咗個雞亦combo, burger n dessert.雞亦combo有三款不同的味道,可惜我們只食到不同的辣味,包括起辣bbq 味,buffalo 辣味。落單時並沒有說明所以也辣,最後只有放棄。仲有原來他們是用水喉水俾客飲,這水喉也用來洗酒吧用品!真可怕!
叫咗個雞亦combo, burger n dessert.
2015-04-24 1165 瀏覽
信箱收到ruby tuesday寄嚟既lunch set買一送一優惠就去咗食,好抵食一百蚊既餐五十幾就有得食,三個人食都專登叫四個餐食,其實都食得曬,因為分量有d細,叫咗兩份ribs,bbq醬好味d,d肉好淋,一絲絲肉絲可以撕出嚟,一份有三四條骨,好多薯條,必食帶子意粉:大大粒帶子足足有四粒咁多,真系好大粒好厚身,帶子調味咗,有d辣粉係上面,好重口味,意粉就一d都唔辣既,蒜蓉包都好脆好有蒜蓉同牛油味,帶子真系好正鱸魚:加錢要咗配洋蔥圈,都係薯條好味d,洋蔥圈好脆,個魚好淋,但係調味只限表面,分量最大係呢個
Ribs
帶子意粉
鱸魚
Ribs
帶子意粉
2015-02-12 1274 瀏覽
好耐無食過RUBY,行過東港城見到有 一定要即刻試下。環境同其他RUBY比好似闊D,好多卡位,可能今次早D,唔係好多人,坐到4人卡位 招呼同以前一樣,坐低一陣就有知哥哥過黎打招呼,介紹野飲。其實我都幾鐘意呢D Service,起碼唔會叫極都叫唔到人,耐心等返招呼果知人就得。野食今次叫左知青口同12安士牛排,再飲埋杯Relaxer。青口:呢個唔覺之前Menu有,應該係新野。個汁好好味,有洋蔥,蒜蓉。好食到想Pack果汁返屋企送飯食:yummy 青口都唔細隻好Juicy。12安士牛排:本身唔係咩呢個,12安士怕食唔曬。但個哥哥介紹話呢知Aged過好食D,其實我都唔知咩叫Aged⋯⋯試一試既心態,出到黎個排好濃牛味,好Juicy,我叫4成中間好卜卜架 最好食係佢有條邊,好香。呢個一定下次要Enchore。relaxer:以前都好中意飲,甜甜地,好香peach味,唔似藥水味。見到人地飲大大杯,幾開心⋯⋯呢次食得好滿足,美中不足係太飽食唔到個Tallcake⋯⋯做緊Promo架⋯⋯$98 Ja⋯⋯
好耐無食過RUBY,行過東港城見到有
一定要即刻試下。

野食今次叫左知青口同12安士牛排,再飲埋杯Relaxer。
好食到想Pack果汁返屋企送飯食:yummy
青口都唔細隻好Juicy。

最好食係佢有條邊,好香。呢個一定下次要Enchore。

題外話/補充資料:
2015-02-02
信用卡優惠
2015-01-24 1245 瀏覽
生日諗住近近地食個西餐,選擇咗近屋企嘅呢一間。12點去到,得一枱人,我地係第二枱,可能時間還早,加上平日,亦因為咁,所有waiter 嘅集中去晒我地到,煩煩地。。Lunch 去得食,梗係叫set, 有湯有餐飲,抵啲。 餐湯: 忌廉磨菇湯,好浠,唔係想像中咁creamy, 其實都唔多人食,點解要溝浠佢呢? 唯一驚喜係旁邊嘅蒜蓉muffin ,尚可接受。 主菜: barbecue pork rib + 薯條,pork rib- 好濃,一篤就散晒,都唔駛用力切,好似烚熟再拎去焗,薯條唔夠熱。 另一主菜: 8安士牛扒+薯條,個樣正正常常,可惜我老公一食已經話塊扒好似蒸熟咁,唔似係烤熟,第一啖已經話唔好食,薯條一樣唔夠熱 餐飲: 熱檸水,本來無乜好寫,應該無失準喇,點知佢地唔係用一片片檸檬,係一舊咁擺係杯邊,舊檸檬係已經轉黑,可能切咗好耐,到最後我無擺入水到,只係當熱水飲算。 咁嘅價錢食咁嘅嘢,無下次。。
生日諗住近近地食個西餐,選擇咗近屋企嘅呢一間。

Lunch 去得食,梗係叫set, 有湯有餐飲,抵啲。

唯一驚喜係旁邊嘅蒜蓉muffin ,尚可接受。

咁嘅價錢食咁嘅嘢,無下次。。

Barbecue pork rib
8安士牛扒
慶祝紀念
生日
2014-10-30 1476 瀏覽
未試過Ruby Tuesday的我,一心與家人來到坑口分店晚餐,等了半小時多才能入座,怎知換來這樣........入座後,侍應便問到要冷水或熱水,然後遞過餐牌。猶豫一會兒後,最終選擇了鐵板精選 - 牛扒條拼烤雞胸、海鮮千層闊麵及煙肉芝士薯條。點過菜式後,望望枱上的餐具,十分骯髒 再舉手叫侍應換,他亦面燶燶不停拿新的餐具來,惟加埋現有餐具,來來回回共換了2套也是十分骯髒 ,最後白白放棄了,只好自己用紙巾抹乾淨。先來煙肉芝士薯條,是全晚最好吃的食物。香噴噴,薯條脆卜卜,配合煙煙韌韌的煙肉,好吃! 至於芝士味道不夠出,不過如用薯條一併夾來吃就好好味。旁邊有沙律醬,但太鹹,不用沾醬會比較好吧!海鮮千層闊麵,賣相非常差,黃色一舊,旁邊蒜蓉包亦好燶。千層闊麵超鹹,汁太厚身,而且海鮮亦不夠多,味道完全不行 另點了鐵板精選- 牛扒條拼烤雞胸,先說牛扒條,燶得有點過份,全舊也是黑色的,表皮超燶,肉超硬,味道亦太鹹,吃完要不停飲水。伴菜的薯蓉凍冰冰,少少薯味也沒有,而椰菜生等亦好生,好難食!另一烤雞胸,同樣超燶,肉質太過老,不過沒有牛扒條那麼鹹,如不說質感,味道尚算接受得到。埋單$6xx元,貴得來又不好吃

入座後,侍應便問到要冷水或熱水,然後遞過餐牌。猶豫一會兒後,最終選擇了鐵板精選 - 牛扒條拼烤雞胸海鮮千層闊麵煙肉芝士薯條

點過菜式後,望望枱上的餐具,十分骯髒
 ,最後白白放棄了,只好自己用紙巾抹乾淨。
煙肉芝士薯條
海鮮千層闊麵
鐵板精選 - 牛扒條
鐵板精選 - 烤雞胸

埋單$6xx元,貴得來又不好吃,有種白白將錢掉進大海的感覺,全晚只吃到"燶"味,極度失望
2014-10-19
35 分鐘 (堂食)
煙肉芝士薯條