2017-04-19 831 瀏覽
因為我大愛水牛城雞翼,所以就同老公黎到Ruby Tuesday一解我思翼之情。。。首先黎左餐湯同沙律同湯,湯就好一般,感覺有九成蕃茄膏,但配埋的香蒜小鬆餅味道就不錯。之後黎左我最愛的水牛城雞翼,呢款水牛城汁帶有濃濃的bbq sauce 味,並非本人所喜愛的那一種,令我有點失望,加上旁邊的西芹沒有清理乾淨,實在令人有點倒胃口最後mini burger 和我的strawberry milk 實屬一般,而最最最令我失望的竟然係signature pork rib, 肉質乾身偏硬,並沒有以前試過那種油潤嫩滑的感覺。極失望!

今日與他心血來來潮想食個西餐,黎左哩度。2個人喺哩度其實嗌5到多,因為Ruby Tuesday 出名每樣食物都份量大。哩個小食拼盤,有辣味雞翼三隻,焗薯皮三塊,一堆炸蝦同炸魷魚圈。辣味雞翼嘅味道濃,辣到偏辣,啱晒中2食辣嘅佢。焗薯皮加上濃厚嘅cheese 仲有bacon, 好似食緊一塊好厚嘅薯片咁,好香口!炸魷魚圈好新鮮,非常易入口。唯獨係炸蝦一般水準,覺得太細夠,成$180嘅價錢,用料未為最理想。和牛cheese burger配薯條,$200幾蚊,和牛質素值得推介佢5中2食太生嗌左7成😅依然好淋身,好好味,好香嘅牛味略嫌薯條炸得5夠脆🤔好快就淋晒。Signature 嘅 Honey ribs, 限時promotion, 加$3就有半份,仲有薯蓉做配菜,好抵呀Ribs 味道好特別,雖然5係第一次食,不過每次都有新驚喜不過個薯蓉味道就一般,比較淡味🤔其實即場加$1500就可以join 佢個member,有效2年,即日哩餐仲可以半價,嗰$1500就好似prepaid 左咁,之後2年內用晒佢。不過我同佢都未邊會成日食,所以無join,不過個人認為join 左化算啲。
今日與他
心血來來潮想食個西餐,黎左哩度。
小食拼盤(標準size)

辣味雞翼嘅味道濃,辣到偏辣,啱晒中2食辣嘅佢。

炸魷魚圈好新鮮,非常易入口。

佢5中2食太生嗌左7成😅依然好淋身,好好味,好香嘅牛味
略嫌薯條炸得5夠脆🤔好快就淋晒。
Ribs 味道好特別,雖然5係第一次食,不過每次都有新驚喜
不過個薯蓉味道就一般,比較淡味🤔

2017-04-12
40 分鐘 (堂食)
2017-04-04 712 瀏覽
好耐之前,都已經想試。早前收到傳單,知到下午兩點後,午餐買一送一,咁啱行過、又唔係太多人排隊,即管試試,可惜!等咗大約15分鐘,經侍應引領入坐,地方都幾闊落,但只開一邊,所以先要排隊。兩人入坐,大卡位,坐得舒適,點咗8oz牛扒、fire rib,無要小食;餐湯蕃茄湯,夠熱、好味,仲有件小鬆餅,好食,心諗:應該無揀錯啩?餐來了,牛排要7乘熟,一切!超硬,9乘以上,u n到呢!至於件fire rib,唔入味,霖,似用來煲過湯咁!平均成百蚊食個午餐,話貴又唔係,如果收原價,又唔係太值,食花園餐廳好過;花園d薯條係肥d、林d,d扒嘅汁係多d,餐湯係行貨d,餐包又係普通d…但行得入去,心理有準備。如果係因為買一送一而將貨就價的話,可能弄巧反拙,失望的一個午餐!單獨叫嘅主菜,可能會有所不同,但已經扣哂分!

題外話/補充資料: 真心希望,佢嘅主菜,可以幫佢收復失地!
2017-04-03
15 分鐘 (堂食)
2017-02-09 1216 瀏覽
下午2:00開始 午市餐牌買一送一 不過last order到3:00喔!餐湯方面今次忌廉湯 配芝士蒜蓉鬆餅舊鬆餅好好食迷你露比漢堡 $88之前見人食 好似吾錯咁 今次一於試下有雞/魚/牛揀 可以揀兩款就揀左雞同魚我仲以為有雞扒食 點知原來係雞肉漢堡扒!? 仲要吾係太好食 唉失望個炸魚ok 但得半塊 但個麵包就幾好 烘到熱辣辣 脆卜卜 薯條無咩特別~香辣烤雞凱撒沙律 $86叫多個餐share但估吾到d雞比人切到一粒粒 我一開始仲以為係蒜蓉包粒 心諗d雞呢d雞肉粒勁似m記麥香雞包塊雞被人切碎既味芝士碎少 煙肉碎少認真吾抵食 去m記食烤雞沙律算蜜汁燒雞 $82超愛依度既雞扒 好juicy 甜甜既醬汁又吾會溜 而且意粉好掛汁 不過依個汁係芝士醬黎食多會滯.
餐湯方面

而且意粉好掛汁
不過依個汁係芝士醬黎
食多會滯.
2017-02-09 690 瀏覽
星期一至五 2:00-3:00 Ruby Tuesday都會有午市餐牌 買一送一優惠超級抵食!Lunch set $68-158都有每個set都可以揀沙律或餐湯同配飲品番茄雜菜湯 裏而有d縲絲粉同d雜菜面頭有兩粒焗麵包配homemade garlic cheese biscuit克里奧爾鯛魚扒 $112塊魚扒超大但d醃料對我黎講有d過咸 不過加d檸檬汁又中和返~飯叫brown pilaf 姐係手抓飯 我都吾知乜黎 食落勁似星洲炒米既飯版我超憎個陣味塊魚係好食但d飯我真係接受吾到囉.....食完勁耐都仲係有陣星洲炒米味芝士雞肉西蘭花長通粉 $102周打忌廉雞湯 有d濟但好飲芝士蒜蓉包係我食過最好食夠香脆 吾似其他餐廳一係吾脆一係吾夠味長通粉係我鐘意既硬度吾會軟淋淋 重點係隻芝士醬 好好味甜甜地 吾會咸 芝士仲有焗過雞肉雖然係雞胸肉但吾會鞋一開始見到份量好少 但食完都好飽滯
超級抵食!
Lunch set $68-158都有
每個set都可以揀沙律或餐湯同配飲品
番茄雜菜湯
裏而有d縲絲粉同d雜菜
面頭有兩粒焗麵包
克里奧爾鯛魚扒 $112
塊魚扒超大
但d醃料對我黎講有d過咸 不過加d檸檬汁又中和返~
我超憎個陣味
甜甜地 吾會咸 芝士仲有焗過
雞肉雖然係雞胸肉但吾會鞋
一開始見到份量好少 但食完都好飽滯
2017-01-08 665 瀏覽
難得下晝有少少時間可以開個小差, 就去咗將軍澳呢一間餐廳到食下午茶 ,佢呢一期的下午茶平咗, 大眾化左。就叫咗個煙肉芝士薯條 ,煙肉鹹鹹地, 撈埋啲好香嘅芝士 ,其實都幾惹味 ,但係個份量真係太少太少,雖然係下午茶,但係都可以多少少嘅 。叫咗杯檸樂 ,但係好似溝到好稀咁, 唯一可取就係舊檸檬幾大舊。
2016-12-19 771 瀏覽
老公有午餐的買一送一優惠券於是今天帶我來此吃午餐曾經在另一分店吃晚餐,,老公覺得不抵吃因食物份量少,,但價錢偏高點了ruby's minis&卡邦尼帶子意粉不選凱撒沙律,,選了雞肉周打蜆湯還點了一杯strawberry lemonade老公則點了凍檸茶雞肉周打蜆湯,,整碗湯用料豐富有薯仔粒,,粟米粒,,肉粒等等整碗湯很香很滑老公說這是他最愛喝的餐湯~ruby's minis,,兩個迷你漢堡+薯條漢堡雖然迷你,,,但牛肉都算juicy!包也暖呼呼的,,很好吃!薯條是粗身薯條,,所以很香薯仔味!卡邦尼帶子意粉,,,有4粒帶子但整體份量不多意粉很creamy卡邦尼醬汁味道濃郁,,但吃到底不會覺得膩!帶子不會煎得太熟,,有點嫩滑感!但不夠鮮甜!凍檸茶是這午餐中唯一不好喝的strawberry lemonade的味道則很清新呢!底部是士多啤梨碎,,,還有一片檸檬酸酸甜甜的!不會有糖漿味的感覺!這餐免了較便宜那份午餐的價錢整體的性價比較為合理呢!
老公有午餐的買一送一優惠券

於是今天帶我來此吃午餐

曾經在另一分店吃晚餐,,老公覺得不抵吃

因食物份量少,,但價錢偏高

點了ruby's minis&卡邦尼帶子意粉

不選凱撒沙律,,選了雞肉周打蜆湯

還點了一杯strawberry lemonade

老公則點了凍檸茶
雞肉周打蜆湯
雞肉周打蜆湯,,整碗湯用料豐富

有薯仔粒,,粟米粒,,肉粒等等

整碗湯很香很滑

老公說這是他最愛喝的餐湯~
ruby's minis
ruby's minis,,兩個迷你漢堡+薯條
漢堡雖然迷你,,,但牛肉都算juicy!
包也暖呼呼的,,很好吃!

薯條是粗身薯條,,所以很香薯仔味!
卡邦尼帶子意粉
卡邦尼帶子意粉,,,有4粒帶子

但整體份量不多

意粉很creamy

卡邦尼醬汁味道濃郁,,但吃到底不會覺得膩!

帶子不會煎得太熟,,有點嫩滑感!但不夠鮮甜!

凍檸茶是這午餐中唯一不好喝的
strawberry lemonade
strawberry lemonade的味道則很清新呢!

底部是士多啤梨碎,,,還有一片檸檬

酸酸甜甜的!不會有糖漿味的感覺!

這餐免了較便宜那份午餐的價錢

整體的性價比較為合理呢!
2016-12-09
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
雞肉周打蜆湯
strawberry lemonade
2016-11-13 1350 瀏覽
如果跟人說我對上一次去Ruby Tuesday 用餐是什麼時候的話,定必被說為深山野人,總括來說就是很歷史遠久的事了哈哈。原因是那一次的用餐經歷不太好,二來我偏愛小店,首選通常不會是連鎖式餐,三來如果沒有會員卡的話,價錢是頗貴的,就以上種種就令我卻步。今天卻有幸跟大夥兒同事來食大餐,令我對Ruby Tuesday大大改觀。由於呀頭有這裡的會員卡,散叫menu 一律半價,set lunch menu則85折,非常抵!! 我們一台7個人,好像點了7樣東西(點太多不記得了哈哈), 實在大快朵爾!!一定要提的是個個都期待的Ribs,來這裡都不能不點(尤其有50% off),肉已經煮的很林,很容易切開,醬汁非常惹味,我一個人都吃了三條骨,真的很好吃!還有這個非常邪惡的酸忌廉薯條,剛出爐的薯條配芝士,酸忌廉和少許蔥花,這個組合的味道令人愛不釋手,實在想不到有更好的組合了。另外點了兩個set lunch,先來的燒汁雞扒意粉頗好吃,雞肉煮得剛剛好,皮脆肉嫩,配上燒汁實在好吃。另外的avocado roll 為一桌的肉類添點清新;皮薄,fill滿了牛油果,對於本來是牛油果愛好者的我真是大滿足。 最後點了
另外點了兩個set lunch,先來的燒汁雞扒意粉頗好吃,雞肉煮得剛剛好,皮脆肉嫩,配上燒汁實在好吃。另外的avocado roll 為一桌的肉類添點清新;皮薄,fill滿了牛油果,對於本來是牛油果愛好者的我真是大滿足。 最後點了就是兩個小吃:炸魚柳和炸雞塊,香口惹味,不過不失,還有一客沙律,說實話這頓飯都有點熱氣,很有需要一點蔬菜來平衡一下。 總括來說我對這餐飯真的很滿足,美味之餘同事們也一起吃得很開心。
2016-11-04
2016-10-20 1112 瀏覽
女友之前收到一張 coupon,有七折食tea set 或 dinner,今日下午放假,睇完戲行一陣,因女友要回家食,所以我決定去食 tea代替我今晚嘅晚餐,當時都係五點九左右,路經呢度就醒起咗有 coupons!不過都係門口問聲可唔可以用兼拎個tea set menu望啲嘢啱唔啱食😅 嘩!唔睇都唔知呢度啲 tea set 咁平!$3x-$5x (無記錯應該無嘢貴過$50)。 唔好意思,唔記得影餐牌😛雖然都叫做有七、八樣揀,其實好多樣都係小吃,但對我來講絕對ok 😁 叫咗密西哥薄餠+我哋好鐘意食嘅煙肉芝士薯條,餐飲就要熱檸茶😊熱檸茶到先,哎!唔記得呢類型美式餐廳嘅檸茶係唔同其他,檸檬係一件件,唔係一塊塊,好彩個茶味都不錯。食物到喇,芝士薯條先,其實呢款好難唔好味,呢度當然做得不錯!同埋呢個Tea set size  對我哋來講真係好,平時正常 size 嘅分量對兩個人來講實在太多。 不過芝士份量好似多咗啲,都食淨咗啲芝士😛跟住密西哥薄餅到,好味號,鐘意啲配醬,同埋塊薄餅都有夾住芝士呀,今餐變咗芝士王😆就算下次無coupons都會再來,食tea時間又少人啲,店舖本身又寬敞舒適,到這裡嘆

檸檬茶
香草芝士密西哥薄餅
就算下次無coupons都會再來,食tea時間又少人啲,店舖本身又寬敞舒適,到這裡嘆個小tea都真係唔錯😌😌
2016-10-19
$33.2 (下午茶)
2016-10-11 858 瀏覽
今天用了生日coupon 和十月份coupon,分別叫了五成熟和牛西冷扒及full rack ribs,十分美味!還有叫了一杯Hawaii Sunshine Smoothie,甜甜地好好飲!👍👍
2016-10-10
  • ribs
  • 和牛西冷扒
2016-10-10 636 瀏覽
連基本座位安排都搞唔好,菜單又唔齊,仲唔識加水。給我感覺到會員優先,咁未入會都咁的服務,入左咪更……在表明第一次光顧的情況下,才提供兒童菜單,服務員質素以至培訓就不用說了。失望!
2016-10-10
5 分鐘 (堂食)
2016-07-26 1547 瀏覽
無來Ruby Tue幾個月,今日來到發現,用左起碼2年的Tea Menu換左新Menu食物唔同哂,款式簡單左,價錢亦較之前便宜今次我們點了兩款試試煙肉芝士薯條侍應一放上枱,已經聞到好大陣芝士香味望住這個dish的第一個感覺是好「漏」,但食了幾口又覺得幾好吃!煙肉同大量芝士在薯條面,食落去有很濃香的芝士味煙肉咸咸地送薯條食一向都無得輸,所以整體黎講都好味道美中不足是有部份薯條係燶左,不過是可以接受的程度墨西哥雞條拼中東包這個dish的配搭似以前的menu,我鐘意!雞條拼中東包很大件雞有點咸,加個包一齊食最夾,而且飽肚又健康!初時以為得個雞條拼中東包,點知原來有薯片極力推介這裡的薯片,比出面好食好多這間ruby tuesday一向high tea時段不是很多人環境不錯又幾靜,最岩休休閒閒想搵個地方傾計食飯的朋友!
新Menu食物唔同哂,款式簡單左,價錢亦較之前便宜

今次我們點了兩款試試
煙肉芝士薯條
侍應一放上枱,已經聞到好大陣芝士香味
煙肉同大量芝士在薯條面,食落去有很濃香的芝士味
煙肉咸咸地送薯條食一向都無得輸,所以整體黎講都好味道
美中不足是有部份薯條係燶左,不過是可以接受的程度
墨西哥雞條拉拉中東包
墨西哥雞條拼中東包
這個dish的配搭似以前的menu,我鐘意!
雞條拼中東包很大件
雞有點咸,加個包一齊食最夾,而且飽肚又健康!
初時以為得個雞條拼中東包,點知原來有薯片
極力推介這裡的薯片,比出面好食好多

環境不錯又幾靜,最岩休休閒閒想搵個地方傾計食飯的朋友!
2016-07-19
墨西哥雞條拉拉中東包
2016-05-08 1248 瀏覽
近期熱門話題,離唔開餐廳推廣一個巨無霸漢堡包,餐廳門口排滿等食的人龍,好彩只係等左一個鐘頭左右就可以入內進食。由點餐到上枱,只係等左十分鐘就可以食,個包+薯條份量,女仔係食唔晒。包中間噶漢堡厚度有六層,上面再加上煙肉、芝士、生菜、青瓜,個包都有烤過,薯條碎,肉汁都滲漏出來,好飽肚、正!
2016-05-04 1749 瀏覽
Since you may have already received a flyer promoting the free bacon cheese burger and all you have to pay would be the 10% service charge. I have dropped by one of the branches and found a super long queue of customers at 5pm so I have decided to come back again before their service end at 10pm. I only had to wait for around 5 minutes when I arrived at 10pm with their last order deadline by 10.30pm. Bacon cheese burger ($172)At first, I was told that the bun would be replaced by two pieces of w

Bacon cheese burger ($172)

At first, I was told that the bun would be replaced by two pieces of white bread but luckily I still got two normal pieces of buttered burger bun!
I have asked for medium rare and the burger was cooked with a slightly overcooked pink centre, topped with a semi-melted cheese and two strips of bacon, and a side of fries with ketchup.
Though the bun was buttered, the bacon was not really that crispy while the cheese was barely melted yet. The whole burger was pretty juicy/fatty therefore the whole bottom bun was all soagy which was inedible. The pink center beef tasted with okay with a light taste of beef flavour while the cheese was also pretty mild in taste.
Comparatively, the fries were cooked and seasoned nicely with a good crunch, yet without being overly salted.
With the burger free, we still had to pay the 10% service charge which is $17.2. What more can I ask for for a $17.2 burger? I was in fact more than happy that I could try this burger without queueing up, yeah!
2016-05-02
$17.2 (晚餐)
2016-05-02 866 瀏覽
最近大熱就一定係去Ruby Tuesday食burger啦六層厚既burger 一咬落去你會見到肉汁係飛彈出黎煙肉好香口 配上洋蔥生菜好爽口連個麵包都有烤脆 令到口感更升另一個層次而配角 薯條都不錯 即叫即炸 非常脆口
最近大熱就一定係去Ruby Tuesday食burger啦
六層厚既burger 一咬落去你會見到肉汁係飛彈出黎
煙肉好香口 配上洋蔥生菜好爽口
連個麵包都有烤脆 令到口感更升另一個層次
而配角 薯條都不錯 即叫即炸 非常脆口
30 分鐘 (堂食)