2023-03-30 993 瀏覽
背靠南豐紗廠的荃灣工廠區,在飲食而言可說是「他母親的」貴,比現時恆生指數的表現還要亮麗,比現時樓價更硬正,說是屹立不倒也不為過!姑且不提附近茶餐廳的頹飯如何令人將blue monday伸延到Friday,單說平民貼地的選擇已經少到一隻手能數得完了。而荃灣Running Pig是一家以韓式料理為主打的外賣餐廳,今日試了它的韓式甜醬油雞配紫菜泡菜飯,絕對是窮人餓鬼恩物,大食獸既” 脫生門” ,值得一試。因為這是一個外賣,外觀精美是絕對談不上。不過,紫菜泡菜的綠色,加上甜醬油雞的焦黃色,和其他韓式配菜的紅(泡茶)、綠(青瓜)、白(芽菜),賣想已經算得上合格有餘,令人食指大動。雖然甜醬油雞的味道和口感層次說不上有多豐富有多深度,但滋味絕對十足。甜醬油雞口感有微微乾,但絕不能說是”柴”, 有點美中不足,但已是合格之上。韓式配菜和紫菜都是大路貨色,不過不失,但卻與甜醬油雞異常地完配合,是白飯的天敵。這道外賣的份量十足,非常適合大食獸。相比其他韓式料理,這道菜的價格合理,性價比其高,只需$54元。甜醬油雞是一種傳統的韓式料理,需要時間將雞肉浸泡在甜醬油中醃整,然後炒至金黃色。這種料理賣的是耐心,用料
韓式甜醬油雞配紫菜泡菜飯
甜醬油雞是一種傳統的韓式料理,需要時間將雞肉浸泡在甜醬油中醃整,然後炒至金黃色。這種料理賣的是耐心,用料和大火快炒的技巧。在現今物價天一般高的香港,Running Pig都算是”殷實商人” 的了。
題外話,有同事叫左走青瓜同芽菜,佢會比多D泡菜你同加多隻餃子,十分公道!
總的來說,荃灣Running Pig的韓式甜醬油雞配紫菜泡菜飯是一道抵食可以回頭的外賣之選。它的味道和大份量,加上合理的價格,絕對是荃灣工廠區不能不試的韓式料理。
2023-03-30
外賣自取
👩🏻‍🍳Running Pig🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♀️近排我嘅生活圈子轉左去大西北🫣,令一個新環境嘅所有事物。連做facial,都由銅鑼灣轉咗去屯門。做完Facial就去V city、YOHO行吓街,發現其實大西北都幾方便喎🤔作為咁多年來嘅九龍人,成個大鄉里咁入城🤭希望我嘅生活喺大西北會越嚟越美好❤️❤️❤️🍽10-12人餐今次到會係用KLOOK訂,後來發現IG有得直接訂,而且比較平,不過食物少D,而且種類有D唔同,計返,其實都差唔多,人多食最緊要開心,而且好多盒,包裝得體,無失禮老公,席上個個讚好,仲問我係邊間。不過,如果有老人家,比較傳統,就要留意番啱唔啱食啦!另外,佢地仲送左一個韓式炒粉絲,正!📍地點:荃灣青山公路
👩🏻‍🍳Running Pig🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♀️

🍽10-12人餐

📍地點:荃灣青山公路
  • 烤安格斯牛肉套餐
  • 牛油泡菜炒飯
2022-12-13 509 瀏覽
天氣涼左啲終於到我去下野餐啦😆🏕️今次我就揀左一個相對偏門啲既地點,就係屯門黄金海岸🫣🫣當日成個沙灘計埋我地只有𝟛-𝟜組人,夠哂僻靜,仲可以對住無敵大海景🌊✨第一次野餐就揀左佢地,外賣韓式美食專門店,都有推出野餐懶人包❤️套餐不但只有齊小食、主食、飲品,連甜品都有架😍😍而餐具、手套都會提供埋,真係啱哂我呢啲超級懶人😂😂送貨就視乎地區有運費,送貨叔叔都好有禮貌,送埋入去沙灘比我地,超級滿意💖驚喜位係所有野食到手係好夠熱既😙👍🏻🐔爆谷雞粒 配黑松露蛋黃醬- 好脆卜卜既炸雞粒,香口得黎又夠嫩滑,個黑松露醬仲好香添🤤凍左都一樣咁脆‼️🍙吉列蝦哈紫菜飯捲- 飽肚之選😂每件都好重手👍🏻🧀芝士流心魚柳 配海鹽紫菜- 個魚柳裡面真係有芝心,不過就唔夠熱無流心效果,但好入味亦都好香脆,配埋外面既香草碎一啲都唔會膩😋🥟 韓式炸餃子(追加+$38)- 裡面主要包左冬粉,外脆內軟💕🥩韓式正宗烤五花腩套餐- 除左相裡面既配菜盤,另外仲有一大兜生菜比你用黎包燒肉食🥬五花腩外面燒到微微焦脆,裡面仲係好軟嫩多汁👅肉下面仲墊左好多洋蔥吸哂啲肉汁🧅難怪呢個係佢地既皇牌,真係好好食🤤🤤🧃熊津桃味烏龍茶 /柚子味綠茶- 呢兩款茶都

四隻恐龍去野餐

🐔爆谷雞粒 配黑松露蛋黃醬

🍙吉列蝦哈紫菜飯捲
- 飽肚之選😂每件都好重手👍🏻
吉列蝦哈紫菜飯捲

🧀芝士流心魚柳 配海鹽紫菜

🥟 韓式炸餃子(追加+$38)
- 裡面主要包左冬粉,外脆內軟💕
芝士流心魚柳/韓式炸餃子

🥩韓式正宗烤五花腩套餐
韓式烤正宗五花腩

🧃熊津桃味烏龍茶 /柚子味綠茶
- 呢兩款茶都好好飲😳估唔到佢個桃味好出好香,而茶飲相對解膩解渴,配炸物同烤肉就岩哂❤️❤️

🍮特濃朱古力Oreo奶凍(12月新口味)
- 原本套餐係跟宇治抹茶奶凍,但店家前一日突然通知12月有新口味,因為同行朋友係Oreo朱古力控,即刻就轉左🥳🥳呢個絕對稱得上我食過Top 3既奶凍‼️‼️滑到不得了,而且甜度唔過份,朱古力都好香濃🥹完美咁結束左呢一餐
特濃朱古力Oreo奶凍

𝙿.𝚂. 估唔到可以兩手空空去野餐😆呢次體驗真心唔錯,仲要食到勁飽🤰🏻
吉列蝦哈紫菜飯捲
芝士流心魚柳/韓式炸餃子
韓式烤正宗五花腩
特濃朱古力Oreo奶凍
  • 無骨炸雞粒
2022-01-13 1433 瀏覽
Tried to takeout dinner with grilled beef, side dishes: extra kimchi and garlic. The set came with assorted veg for you to wrap with beef with, bean sprouts, cucumber, pickled white carrot,chili with 2 sauces. They gave you complimentary dessert (chocolate pudding). Happy with the amount of veggie they provide which is more than enough to wrap the beef. The meat was tender and juice when you add the usual Korean dressing, it tasted yum even by delivery (supposedly not as fresh out of kitchen). They wrapped the food nicely which made the experience better. No horrible oily bag. The bill was $8XX but got it at a 50% discount which I thought was fair.
2021-06-18 2377 瀏覽
第一次試這間外賣餐廳,預約到來的,亦都準時到來。醬油烤五花腩套餐,正。韓式炸餃子,普通,可能要即場先好食。shake shake 飯盒,普通,沒什麼特別。辣炒湯年糕,好食,但唔夠熱,可能即場食會更好食。最後因為母親節關係,贈送了甜品,雖然我一度以為是醬汁,但這份心意很好。
第一次試這間外賣餐廳,預約到來的,亦都準時到來。

醬油烤五花腩套餐,正。

韓式炸餃子,普通,可能要即場先好食。

shake shake 飯盒,普通,沒什麼特別。

辣炒湯年糕,好食,但唔夠熱,可能即場食會更好食。

最後因為母親節關係,贈送了甜品,雖然我一度以為是醬汁
,但這份心意很好。
2021-05-09
60 分鐘 (外賣送餐)
慶祝紀念
母親節
2021-06-10 1685 瀏覽
今日落雨本身想出街食,但係又見咁大雨所以唔去路德圍,都係留喺屋企。本身諗住食韓燒,因為呢牌睇韓劇,搞到好想好想食。咁啱朋友同我推介呢間外賣店,睇佢IG覺得應該唔錯就試吓啦。我地叫咗一個二人套餐,個人認為濟州黑毛豬五花腩最好食!包埋生菜口感都唔錯。嗰陣時我地係自取外賣嘅,因為有折扣(八折完$240)。一撳鐘就見到老闆娘,佢份人好好傾,又識一啲韓文,有啲覺得佢似韓國人。10分我會比8分,下次都會叫呢間。

10分我會比8分,下次都會叫呢間。
2021-06-08
15 分鐘 (外賣自取)
  • 韓式烤五花腩便當
2021-05-28 1552 瀏覽
上網見人介紹過,評價唔錯。今日過到嚟荃灣順便外賣返去試吓。位置喺愉景新城附近,買完樓下有巴士返屋企☺️行完Donki打電話落order, 行過嚟就有得拎。好方便而家外賣自取有八折一上到黎就見到個門口第一次食保守啲叫咗個醬燒豬肉set外賣包裝唔記得影🙈包裝得非常好,熱嘅醬燒豬肉有保溫食包住坐左半個鐘頭車返到屋企仲係暖👍🏻配料好多,有紅蘿蔔絲韭菜生蒜青椒粒...沙律菜好乾淨新鮮👍🏻種類好多今日外賣$198,好抵食兩個人好夠飽
上網見人介紹過,評價唔錯。
今日過到嚟荃灣順便外賣返去試吓。
位置喺愉景新城附近,買完樓下有巴士返屋企☺️

行完Donki打電話落order, 行過嚟就有得拎。
好方便

而家外賣自取有八折
一上到黎就見到個門口

第一次食保守啲叫咗個醬燒豬肉set
外賣包裝唔記得影🙈
包裝得非常好,熱嘅醬燒豬肉有保溫食包住
坐左半個鐘頭車返到屋企仲係暖👍🏻

配料好多,有紅蘿蔔絲韭菜生蒜青椒粒...
沙律菜好乾淨新鮮👍🏻種類好多

今日外賣$198,好抵食
兩個人好夠飽

• 正宗韓式烤五花腩套餐
2021-01-03 2441 瀏覽
今年唻個不一樣的冬至,以往的冬至唔係食盤菜就係打邊爐,今年食正宗韓式美食,不論賣相定品質非常吸引,家人都讚不絕口,唯一美中不足係.....可能因為天氣問題(太凍),食物送到來打開一陣已經涼了,服務方面店員非常親切及準時👍🏼👍🏼👍🏼
今年唻個不一樣的冬至,
2020-12-20
慶祝紀念
團年飯
  • 正宗韓式烤五花腩套餐
  • 韓式炸魚糕
  • 烤安格斯牛肉套餐
2021-01-01 1285 瀏覽
元旦晚餐😍韓燒😍❤️醬油烤五花腩套餐🥢.無得去韓國✈️,又無左夜晚堂食🥢都可以嗌外賣🛍,嘆到正宗韓燒🥩買返去99到食😋.💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜我揀左五花腩~薄薄地,用生菜包住點醬食,又唔覺肥膩wor🥩份量仲好多,雖然買左二人餐,但都覺得好飽,啲醬料好好味,用來點肉好正,好惹味呀~💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜
元旦晚餐😍韓燒😍
❤️醬油烤五花腩套餐🥢
無得去韓國✈️,又無左夜晚堂食🥢
都可以嗌外賣🛍,嘆到正宗韓燒🥩
買返去99到食😋
💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜
我揀左五花腩~薄薄地,
用生菜包住點醬食,
又唔覺肥膩wor🥩

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜
2021-01-01
2020-11-04 943 瀏覽
昨天很想去食韓燒,但疫情期間,都要小心。勿發奇想,唔知韓燒可否外賣呢?最後搵到呢間。佢哋的外賣餐十分豐富,有經典的五花肉,亦配有乾燒必備的生菜。最令我想唔到的係前菜都有五,六款配備。實在係一個完整的韓國料理。而最體貼的係配有炒飯,唔怕唔夠飽。整體而言,食材足料,味道尚佳。

而最體貼的係配有炒飯,唔怕唔夠飽。
整體而言,食材足料,味道尚佳。
2020-11-02 731 瀏覽
韓國菜不嬲都好受香港人歡迎,加上呢排疫情,個個都唔敢係出面食,而呢間又主打外賣,感覺都唔錯!機緣巧合之下,因為到工業村有啲野做,就試到呢間外賣。一日到去,有兩個店員,其中一個仲要係韓國人,而呢到既野食係即叫即做,完全唔係整定俾你,睇得出佢地好有心機!而店員都好細心甘叫我坐低等陣。大約十幾分鐘到,就整好個外賣,速度都算ok,唔會令人等得太耐。反到屋企打開,見到佢哋好細心甘將啲野食用保溫袋包住,就係拎到反屋企都可以食到啲熱辣辣既菜。今次叫左個辣醬烤豬肉二人餐,同埋辣炒年糕。💗辣醬烤豬肉二人餐($238)呢個餐除左有主食辣炒豬肉,仲有好多配菜俾埋你,有一大盒既生菜,仲有泡菜,醃蘿蔔,三種唔同既醬,包括必有既生菜包醬,麻醬同辣醬。仲有蒜塊同辣椒,整體既味道都算正宗,都幾辣既!💗辣炒年糕 ($48)呢個好抵食,因為大大份,而且好辣,岩曬中意辣既朋友,同埋年糕同魚糕都好入味,唔錯!呢間野食都好抵食,而家外賣仲8折,如果經過既係幾值得一試!😋😋

今次叫左個辣醬烤豬肉二人餐,同埋辣炒年糕。

💗辣醬烤豬肉二人餐($238)

💗辣炒年糕 ($48)

2020-10-28 448 瀏覽
我聽人哋講荃灣有一間喺food panda排名好高嘅韓燒外賣店, 喺屋企都可以食到正宗韓燒🤭🤭嗰日咁啱去荃灣愉景新城做嘢就順便叫外賣拎返屋企試下係咪真係咁好味💕提早少少打電話上去book, 好快就有得拎原來佢哋真係正宗韓國人主理, 最鍾意佢哋包裝好講究一定要保持食物嘅溫度, 令客人就算外賣拎到返屋企都仲係熱嘅🥰🥰今次我哋嗌咗 #正宗韓式烤五花腩套餐 韓燒五花腩你睇下佢啲配菜幾吸引, 全部都好新鮮好fresh, 教曬你點樣配搭最好味 五花腩燒得啱啱好, 最緊要係過咗成個鐘頭仲係熱嘅, 肥瘦均勻, 而且份量仲好多添辣炒湯年糕覺得佢唔會太辣, 年糕好煙韌, 加埋魚糕, 真係好好味炸紫菜粉絲卷外脆內軟, 不停食, 外面咁脆粉絲都仲係好彈牙, 讚韓式炸魚糕大人小朋友嘅最愛, 加咗糖喺上面, 再配埋酸甜醬汁, 口感好特別牛油泡菜炒飯已經好耐冇試過正宗泡菜炒飯, 真係好鍾意佢嗰陣酸酸地嘅味道佢哋基本上消費二百幾蚊就已經包全港嘅外賣送貨, 所以其實都好抵, 如果大家好掛住韓國嘅味道真係要試下

今次我哋嗌咗 #正宗韓式烤五花腩套餐

韓燒五花腩

辣炒湯年糕
覺得佢唔會太辣, 年糕好煙韌, 加埋魚糕, 真係好好味

炸紫菜粉絲卷
外脆內軟, 不停食, 外面咁脆粉絲都仲係好彈牙, 讚

韓式炸魚糕

牛油泡菜炒飯
已經好耐冇試過正宗泡菜炒飯, 真係好鍾意佢嗰陣酸酸地嘅味道

外賣自取
Running Pig專做韓式外賣,最近自取仲有八折!主廚係韓國人,係真正宗韓國料理呀!因為係外賣自取,所以上到去直接就拎得!拎前老闆好細心咁講解每一樣野係咩,要點樣食,好貼心!呢款係無骨炸雞粒,食落夠香口,仲有肉汁,唔會覺得好油~雞粒入面唔算太多脂肪,咬落係啖啖肉,好味阿!韓式炸魚糕嘅份量都幾多,食落煙煙韌韌,唔係好林果隻,上面有D糖,會甜甜地,惹味!雜錦薯條好大份,有齊薯角、薯格、粗幼薯條,全部都好脆口,絕對滿足到唔同人既口味~炸蝦天婦羅嘅粉皮唔會太厚,炸得岩岩好,食落夠酥脆,而且蝦嘅生熟程度啱啱好,咬落仲係彈牙~另外嘅年糕都好好食,好入味,正!最後係韓國飲品,揀咗梨汁同提子汁~食完呢餐感覺真是好像去了韓國,好好味!價錢算平,份量又多,非常豐富,可以一試!!
Running Pig專做韓式外賣,最近自取仲有八折!

主廚係韓國人,係真正宗韓國料理呀!
因為係外賣自取,所以上到去直接就拎得!
拎前老闆好細心咁講解每一樣野係咩,要點樣食,好貼心!

呢款係無骨炸雞粒,食落夠香口,仲有肉汁,唔會覺得好油~
雞粒入面唔算太多脂肪,咬落係啖啖肉,好味阿!

想食韓式燒肉又唔想出街食,就緊係打個電話去Running Pig啦XD 可以訂正宗韓式外賣番屋企食!外賣自取仲可以有8折添同朋友叫咗份辣椒醬烤五花腩套餐,$248~依個係二人招牌韓燒套餐,套餐入面有每日精心挑選既新鮮蔬菜、烤五花腩、酸辣韭菜沙律、韓式醃蘿蔔片、炒酸辣泡菜、生蒜片、青辣椒片、包飯醬、椒鹽純芝麻油!店主仲好細心準備左小教學俾客人建議點去包黎食,我就係揀咗完美主義者+酸味愛好者+嬉皮士嘅食法,即係全部包埋一齊一啖食XD 真係好滿足好正!外賣自取嘅好處絕對喺唔洗驚對手會有細菌,可以直接包嚟食,咁樣食得特別爽XD 除咗辣椒醬烤五花腩套餐,仲叫咗份韓式烤五花腩便當加韓式飲品~ $108 便當就係有齊烤五花腩、泡菜、醃蘿蔔片、韭菜沙律、珍珠飯,仲要包埋韓式飲品真係幾抵!蘆薈汁夠晒清甜!

第一次試呢間韓國野呀,整體體驗非常唔錯喔,介紹下比大家!辣炒湯年糕辣度啱啱好,唔會太辣,啱晒食得唔太辣嘅我炸紫菜粉絲卷幾特別嘅配搭,送酒小食韓式炸魚糕炸咗嘅魚糕同平時食開湯魚糕唔同風味,配埋沙糖,香口時加點甜,另外仲有茄汁同沙律醬,多個選擇DIY韓式飯團睇落簡單,食落好有驚喜,飯配上紫菜、黃蘿蔔粒、芝麻、沙律醬,攪拌好一個個球狀,一啖一球,酸甜開胃又有芝麻紫菜香口,大人小朋友都會鐘意牛油泡菜炒飯原本以為會好膩,但完全無呢回事,食到牛油香之餘加埋泡菜嘅酸辣,平衡配搭!
第一次試呢間韓國野呀,整體體驗非常唔錯喔,介紹下比大家!

辣炒湯年糕
辣度啱啱好,唔會太辣,啱晒食得唔太辣嘅我

炸紫菜粉絲卷
幾特別嘅配搭,送酒小食

韓式炸魚糕

DIY韓式飯團