SAVVY

話說又到一年一度嘅生日月,好姊妹Baby特別揀咗呢間位於海港城又大又時尚又有多國菜吃的Savvy 同我慶祝生日🥰🥰我哋心大心細乜都想話試吓🤭🤭於是揀咗SAVVY特色分享餐單(四人用) $1595 嘅個級數既餐廳來說價錢十分親民😍😍🔸泰式海蝦柚子沙律酸酸甜甜超好開胃,仲有好大隻海蝦添!🔸印尼沙嗲串 8件今次我哋揀咗雞肉燒得幾嫩口,點埋沙嗲汁食 好入味啊~🔸「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功湯第一次飲冬陰功湯飲到咁有儀式感❣️staff 會用火槍燒個玻璃瓶翻熱呢壼冬陰功,每人分到一大碗,大頭蝦多膏,冬陰功湯酸辣適中,啱我口味👍🏻🔸大連活鮑魚(每位一隻)鮑魚比我想像中大隻,而且好彈牙一啲都唔韌,用刀叉食,真係特別美味😋🔸另外還有鐵板燒挪威三文魚,其實比起三文魚刺身,我更鍾意鐵板燒三文魚的惹味🔥🔸澳洲 M5 和牛西冷和牛西冷顏色非常粉嫩,還有網紋,牛味十足,冇根冇渣,煎得啱啱好,一上碟已經分好四件,非常方便一班friend 開心Share 😝😝最後當然唔少得慶生環節啦🎉🎉今次我地冇叫一個個的蛋糕,反而想喺Staff 推着的甜品車上面揀不同口味的cake 試試,呢度選擇也不少,我哋揀左荔枝味、藍莓、椰子、朱

我哋心大心細乜都想話試吓🤭🤭
於是揀咗SAVVY特色分享餐單(四人用) $1595
嘅個級數既餐廳來說價錢十分親民😍😍

🔸泰式海蝦柚子沙律
酸酸甜甜超好開胃,仲有好大隻海蝦添!

🔸印尼沙嗲串 8件
今次我哋揀咗雞肉燒得幾嫩口,點埋沙嗲汁食
好入味啊~

🔸「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功湯
大頭蝦多膏,冬陰功湯酸辣適中,啱我口味👍🏻

🔸大連活鮑魚(每位一隻)
鮑魚比我想像中大隻,而且好彈牙一啲都唔韌,
用刀叉食,真係特別美味😋

🔸澳洲 M5 和牛西冷
非常方便一班friend 開心Share 😝😝

最後當然唔少得慶生環節啦🎉🎉

今次我地冇叫一個個的蛋糕,反而想喺Staff 推着的甜品車上面揀不同口味的cake 試試,呢度選擇也不少,我哋揀左荔枝味、藍莓、椰子、朱古力、栗子🫢
因為我同Baby都係蛋糕控,所以我哋四個人揀五件,樣樣都想試,爭啲想成車要晒,哈哈😆

多謝Baby每年都為我慶祝生日🥳🥳
今年我哋又多咗個新話題傾添~~
而今年的生日願望都係好簡單,希望可以一一實現💖💖

2024-04-21
生日
2024-04-25 185 瀏覽
Happy Friday~Lunch都特別開心!今次黎到尖沙咀海港城Savvy 食個Lunch semi-buffet🍽️,餐廳屬於酒店旗下,質素仍屬酒店級數,裝潢以Cyber酒吧+空間感餐廳為主,很舒適呀。🍴Menu (主打亞洲特色菜)▪️精選自助頭盤配主菜麵包、沙律、火腿、海鮮例如小龍蝦🦞、青口、熱盤、中西湯,等自助任選,種類多又新鮮。▪️Main Course 主菜。印式秘製咖喱拼盤(蝦)配烤餅烤餅配以4款不同咖哩,有椰香青咖哩、爽口大蝦、青口、蔬菜、印度米飯、mini辣脆薄餅,每款口味不同,不太辣,醒胃又美味。。燒澳洲西冷配扒意大利青瓜燒薯仔黑椒汁西冷肉質腍而多汁,與伴菜薯仔、青瓜一起伴食豐富而不膩。☕️咖啡或茶

🍴Menu (主打亞洲特色菜)
▪️精選自助頭盤配主菜

▪️Main Course 主菜
。印式秘製咖喱拼盤(蝦)配烤餅
。燒澳洲西冷配扒意大利青瓜燒薯仔黑椒汁
西冷肉質腍而多汁,與伴菜薯仔、青瓜一起伴食豐富而不膩。

☕️咖啡或茶

2024-04-16
Savvy特色分享餐單(二人)($798)~ 日式海蝦蔬菜拼盤🥗呢盆蔬菜拼盤有紫椰菜 ,青瓜🥒,蘿蔔絲🥕,青瓜絲,青蘋果🍏,牛油果🥑同埋海蝦🦐。新鮮嘅蔬菜配埋啲辣嘅沙律醬都幾清爽開胃😌。~ 北海道刺身級帶子🐚有擺盤夠哂精緻😌。北海道帶子鮮甜,蘆筍夠嫩👍🏻。底下嘅醬汁有淡淡嘅醬油香,都幾提升到帶子嘅鮮味😝。~SAVVY 特色雜菜湯🥣呢款雜菜湯用咗平日餐廳少有嘅紅菜頭做基底🤓,加埋蕃茄🍅嘅襯托飲落後係偏甜身嘅😌。入面啲蔬果都煲得好軟腍,但有少少咬口保留咗,喺一款幾有特色嘅雜菜湯😚。~鐵板印度香烤拼盤🍗呢款拼盤呢三種肉類都用咗唔同嘅調味🤔,羊肉腸嘅調味係比較重香料味🫙同埋偏辣🌶️,魚🐟就用咗黃咖喱粉,但唔會掩蓋到魚肉味😙。配埋牛油烤餅同印度薄荷青醬味道岩岩好呀😎。~澳洲乳飼羊扒,豆芽及蘆筍配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁🐑羊扒大膽咁叫咗三成熟🫢,上枱切開入面嘅粉色好完美啊😍。入口幼嫩細緻😋,乳飼嘅羊特別帶有濃郁嘅羊味😌,但同時一啲臊嘅味嘅感覺都無,好推介呢個✨。~北印度香炸雜菜🥦雖然配上青綠色嘅醬汁令人有啲卻步🫢,但食落去味道係唔錯嘅😙。炸雜菜表面炸到酥脆,但係一咬就入面嘅雜菜蓉就完全化開哂☺️,配埋酸
Savvy特色分享餐單(二人)($798)

~ 日式海蝦蔬菜拼盤🥗

~ 北海道刺身級帶子🐚

~SAVVY 特色雜菜湯🥣

~鐵板印度香烤拼盤🍗

~澳洲乳飼羊扒,豆芽及蘆筍配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁🐑

~北印度香炸雜菜🥦
雖然配上青綠色嘅醬汁令人有啲卻步🫢,但食落去味道係唔錯嘅😙。炸雜菜表面炸到酥脆,但係一咬就入面嘅雜菜蓉就完全化開哂☺️,配埋酸味嘅醬汁充滿印度風情呀😌。
2024-04-23 124 瀏覽
和閨蜜來到海港城太子酒店Savvy下午茶,品嘗Savvy聯乘Dermalogica的膠原活膚下午茶,餐廳環境裝修優雅有格調,餐桌和座位都很闊落,三層架Tea Set鹹甜點設計很精緻,食物質素都很高,而且店員非常有禮貌,整個用餐過程都很舒適。膠原活膚下午茶 $568/2位鹹點燒帶子配芒果汁 - 微烤過令帶子更香口,加上芒果汁酸甜的很開胃意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬 - 巴馬火腿鹹香油潤配無花果醬很搭比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬 - 撻皮香脆,芝士很濃郁,和果醬一起吃鹹甜滋味炸蝦餃子 - 炸得十分香脆,餡料滿滿甜點士多啤梨芝士蛋糕 - 芝士蛋糕香濃,口感香滑香茉芒果蛋卷 - 芒果香甜蛋卷軟綿經典馬卡龍 - 鬆脆偏甜柚子蛋白撻 - 柚子醬果味清香怡人,撻皮鬆化紅桑子朱古力條 - 朱古力慕絲超滑而且香濃英式鬆餅配忌廉及果醬 - 外酥內軟,充滿牛油香氣藍莓瑪德蓮蛋糕 - 外表鋪上藍色朱古力,很吸睛,口感綿密Signature Earl Grape Ice Tea上桌時由店員打伯爵茶倒進杯中,杯中的冰都是用茶製成的,所以不會變淡,附上焦糖醬,自行調較甜度,茶味濃郁,散發提子果香,非常好喝
膠原活膚下午茶 $568/2位

鹹點
炸蝦餃子 - 炸得十分香脆,餡料滿滿

甜點
士多啤梨芝士蛋糕 - 芝士蛋糕香濃,口感香滑
香茉芒果蛋卷 - 芒果香甜蛋卷軟綿
經典馬卡龍 - 鬆脆偏甜
柚子蛋白撻 - 柚子醬果味清香怡人,撻皮鬆化
紅桑子朱古力條 - 朱古力慕絲超滑而且香濃
英式鬆餅配忌廉及果醬 - 外酥內軟,充滿牛油香氣
藍莓瑪德蓮蛋糕 - 外表鋪上藍色朱古力,很吸睛,口感綿密
Signature Earl Grape Ice Tea
2024-04-23 98 瀏覽
🍽️SAVVY特色分享餐單*2人用$798(另加一)北海道刺身級帶子外層有輕微烤香,咬落嫩滑細緻鮮甜,再配搭蘆筍,恰到好處👍🏼日式海蝦蔬菜拼盤多種蔬菜椰菜絲,紅蘿蔔絲🥕青瓜絲🥒再配上牛油果青蘋果,海蝦,加上自家製醬料微辣,好惹味開胃🤤SAWY 特色雜菜湯紅菜頭湯,配上蕃茄,洋蔥🧅紅蘿蔔🥕味道好清新✨ 鐵板印度香烤拼盤配 蒜蓉烤餅烤雞,烤魚,肉腸:印度🇮🇳經典菜式,配料有洋蔥🧅青椒🫑黃椒等,香氣撲鼻!我特別喜歡係烤魚,魚肉好嫩滑👍🏻蒜蓉烤餅:厚度適中有咬口,點啲薄荷醬,食到上癮食唔停口🫢澳洲乳飼羊扒(兩件)豆芽及蘆筍配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁:羊扒5成熟剛剛好,外層香烤,內裡肉汁滿滿不太羶,配搭豆芽蘆筍,充滿東南亞風味😘北印度香炸雜菜:外表炸至金黃,但唔會太油膩😋內裡雜菜豐富,配搭薄荷汁食用恰到好處😇

🍽️SAVVY特色分享餐單*2人用$798(另加一)

北海道刺身級帶子
外層有輕微烤香,咬落嫩滑細緻鮮甜,再配搭蘆筍,恰到好處👍🏼

SAWY 特色雜菜湯
紅菜頭湯,配上蕃茄,洋蔥🧅紅蘿蔔🥕味道好清新✨

鐵板印度香烤拼盤配 蒜蓉烤餅

蒜蓉烤餅:厚度適中有咬口,點啲薄荷醬,食到上癮食唔停口🫢

澳洲乳飼羊扒(兩件)

2024-04-23 107 瀏覽
多國菜 Lunch 半自助餐 今日行過海港城商場經過隔籬港威中心,見到呢間酒吧,原來佢係下午都有半自助餐食✨🤭見到佢咁特別就一於試吓🤩✨Sami buffer lunch ✨頭盤沙律、湯同前菜任你食食到你夠為止,仲有好泰風味青口、泰式沙律、螺絲粉、西蘭花忌廉湯唔會太重嘅忌廉味,味道啱啱好。忍唔住再添多一碗🤭✨燒澳洲西冷配扒意大利寿瓜燒奢仔黑椒汁大大件嘅西冷牛扒,外邊微微焦糖色,裏面肉質五成熟,入口好嫩好重牛肉味😊✨印式秘製咖喱拼盤(蝦)配烤餅自己就order咗一個印度咖喱🍛配上烤餅上枱,賣相非常吸睛😍每個小碗裏面都裝滿唔同特色嘅印度咖喱配菜,中間小碗裏蝦肉非常彈牙帶少少辣椒🌶️,配上印度白飯撈起咖喱醬汁,簡直係食唔停口,薄餅烤到啱啱好唔會太過油膩😌點上咖喱青咖喱醬好清新,咁多配菜呢邊我就比較鍾意紅咖喱啦😄,裏面仲有青口同鮮蝦好豐富嘅材料,好好味😋✨甜品柑橘蛋糕🍰好靚橙色整個柑橘造型精緻,吸引我眼球😍味道酸酸甜甜唔會好甜,我最鍾意❤️特濃朱古力蛋糕🍰超勁濃郁朱古力,酒味特別香濃,配上外層朱古力脆三種層次,朋友超like🤩✨+$40 /1人可有甜品✨+$48 /1 人 可有餐酒、汽水同果汁🍹
多國菜 Lunch 半自助餐

✨Sami buffer lunch ✨
頭盤沙律、湯同前菜任你食
忍唔住再添多一碗🤭

✨+$40 /1人可有甜品

✨+$48 /1 人 可有餐酒、汽水同果汁🍹

2024-04-16
2024-04-23 59 瀏覽
未去過亞洲特色餐廳SAVVY😋見到佢地聯乘Dermalogica嘅「膠原活膚下午茶」即刻去試!😍有11款鹹、甜點🍴甜點包括士多啤梨芝士蛋糕、藍莓瑪德蓮蛋糕、紅桑子朱古力條、柚子蛋白撻、香茉芒果蛋卷、馬卡龍同英式鬆餅🧁鹹點就有意大利巴馬火腿配加拿餅乾配無花果醬、比爾芝士配核桃及蔓越莓橙酒醬、燒帶子配芒果汁同炸蝦餃子🥟我自問食唔少high tea😆今次我覺得份量幾好,唔會勁飽/嘥嘢👍🏻而且甜點都精緻好食💯咸點又有新意多變化🈵而且每惠顧都可獲贈Dermalogica體驗套裝✨有全新膠原蛋白修護精華5ml、強效多種維他命再生面膜10ml同氨基酸潤面霜7ml🥳又食又拎又chill覺得好好😆😆
未去過亞洲特色餐廳SAVVY😋

有11款鹹、甜點🍴

而且甜點都精緻好食💯

咸點又有新意多變化🈵

而且每惠顧都可獲贈Dermalogica體驗套裝✨

又食又拎又chill覺得好好😆😆
2024-04-17
2024-04-22 59 瀏覽
香港太子酒店新餐廳SAVVY ,位於尖沙咀海港城,佔地超過 8,000 平方呎,非常寬敞,一入到去先會經過時尚摩登嘅酒吧,整體環境氣氛時尚優雅。【 SAVVY's SIGNATURE SHARING MENU 】🔸北海道刺身級帶子 使用高品質的北海道帶子,淋上醬汁,味道鮮美。🔸日式海蝦蔬菜拼盤 🌱蝦子和蔬菜混合在一起,賣相吸引,是一道健康美味的菜品。🔸SAVVY 特色雜菜湯 🥣採用多種蔬菜熬煮而成,口感濃郁。🔸鐵板印度香烤餅 🥘可以選擇蒜蓉烤餅或牛油烤餅,是一道具有印度風味的烤餅菜品。🔸扒澳洲乳飼羊扒(兩件) 🐑澳洲乳飼羊扒配上蘆筍和燒汁,味道濃郁。🔸 新蟹肉餅 🦀其實這是素菜蟹肉餅,但無論賣相定係口感,一D都唔似素🤣素食者必點!🔸北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯 🥘這是一道北印度風味的咖喱素菜拼盤,搭配烤餅和印度飯,值得一試!🔸香煎挪威三文魚 🍣三文鮮香煎得皮脆嫩滑,還能保持住入口即溶的魚脂,帶來了獨特的風味和口感。🔸芝士汁焗大啡菇🍄大啡菇經焗烤後淋上芝士汁,口感濃郁。🔸蒜蓉炒菜心🥦炒菜心時加入蒜蓉,讓菜品更具風味。Drinks 🍹Ring a Bell🍹SAVVY Cocktail

🔸北海道刺身級帶子

使用高品質的北海道帶子,淋上醬汁,味道鮮美。

🔸日式海蝦蔬菜拼盤 🌱

蝦子和蔬菜混合在一起,賣相吸引,是一道健康美味的菜品。

🔸SAVVY 特色雜菜湯 🥣

採用多種蔬菜熬煮而成,口感濃郁。

🔸鐵板印度香烤餅 🥘

可以選擇蒜蓉烤餅或牛油烤餅,是一道具有印度風味的烤餅菜品。

🔸扒澳洲乳飼羊扒(兩件) 🐑

澳洲乳飼羊扒配上蘆筍和燒汁,味道濃郁。

🔸 新蟹肉餅 🦀

🔸北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯 🥘

🔸香煎挪威三文魚 🍣

🔸芝士汁焗大啡菇🍄
大啡菇經焗烤後淋上芝士汁,口感濃郁。

🔸蒜蓉炒菜心🥦
炒菜心時加入蒜蓉,讓菜品更具風味。

Drinks
  • 北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯
  • 印式秘製咖喱羊肉配烤餅
  • 餐車精緻甜品
2024-04-21 90 瀏覽
位於海港城太子酒店內的SAVVY,是一間充滿現代感的亞洲特色餐廳,有酒吧及酒廊,裝潢高級奢華,環境寬敞舒適Savvy x Dermalogica COLLAGEN ELIXIRAfternoon TeaHK$568 for two 鹹點-燒帶子配芒果汁-比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬-意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬-炸蝦餃子甜點-士多啤梨芝士蛋糕-香茉芒果蛋捲-柚子蛋白撻-紅桑子朱古力條-經典馬卡龍-英式鬆餅配忌廉及果醬-藍莓馬德蓮蛋糕有一陣子沒有約朋友了,忽然來一場下午茶,對我來說也是一個減壓的好方法!個人比較喜歡鹹點,燒帶子配芒果汁入口清新,頓時打開味蕾。另外巴馬火腿配加拿餅乾這個同時有三種口感,火腿的鹹香加上無花果的香甜,再配合餅乾的酥脆,喜歡這個組合。甜點方面賣相精緻,各有特色,我喜歡香苿芒果蛋捲和柚子蛋白撻,前者清甜入口也不會膩,後者酸酸甜甜讓人精神一振,其他對於我來說稍為偏甜最後會獲贈Dermalogica膠原體驗套裝-全新膠原蛋白修護精華-氨基酸潤面霜-強效多種維他命再生面膜及港幣$100現金券這個護膚套裝,很適合去旅行時候用 ,整體性價比高,我和朋友也很滿意

Savvy x Dermalogica

COLLAGEN ELIXIR
Afternoon Tea

HK$568 for two

鹹點
-燒帶子配芒果汁
-比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬
-意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬
-炸蝦餃子

-氨基酸潤面霜
-強效多種維他命再生面膜
及港幣$100現金券

2024-04-15
呢日同男友早上去咗海港城做野,Lunch想食好少少獎勵一下自己,決定行下搵間特別啲既! 邊行邊搵下見到呢間店既門口好有型,氣派十足,一開始仲以為係啲搞藝術既高級會所。好奇心推動下走去睇睇,發現原來係太子酒店既餐廳黎,有半自助餐食又唔算貴,咁當然要試試佢啦! 🧡Semi-buffet lunch($288/位)自助餐區既選擇好豐富,無論係冷盤、沙律、海鮮都好足,質素亦係中上水平,呢個價黎講,計埋餐廳環境同地區,CP值真係好高!主菜方面都有好多選擇,主要係亞洲特色既菜,無論中、日、韓、泰、印既選擇都有!雞、豬、牛、魚既選擇亦都齊,總有一款啱水心~我同男友就選擇咗下面兩款: 🔸輕煎鱸魚柳配薯蓉露荀薄荷汁鱸魚煎得好靚仔,金黃表皮,魚味足,肉唔散,出色!露荀無渣,薯蓉Creamy,正!🔸香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁肉質嫩,肉味香,大份啖啖肉,非常滿足!整體黎講成個用餐體驗係好好既,環境靚,坐得舒服,食物都算高質,自助區亦選擇豐富,侍應禮貌好,收碟都快,第日有機會都可以encore 下。

🧡Semi-buffet lunch($288/位)

我同男友就選擇咗下面兩款:

🔸輕煎鱸魚柳配薯蓉露荀薄荷汁

🔸香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁
肉質嫩,肉味香,大份啖啖肉,非常滿足!

2024-04-21 49 瀏覽
太子酒店時尚酒吧餐廳【SAVVY】最近與專業皮膚護理品牌【Dermalogica】聯乘,推出以膠原蛋白為主題出的「膠原活膚下午茶」,惠顧套餐每位還附送Dermalogica體驗套裝。 下午茶以三層架盛載,共有十一款精緻的鹹甜點。為配合主題,多款食物都以含豐富膠原蛋白的食材製作,如莓果及柑橘類水果。飲品則有各式花茶果茶或咖啡可供選擇。 鹹點包括"燒帶子配芒果汁"、"比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬"、"意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬"和"炸蝦餃子"。當中以無花果醬與Parma Ham的配搭最為驚豔,果醬溫潤的酸甜令巴馬火腿的甘香更顯層次。 甜點有"士多啤梨芝士蛋糕"、"香苿芒果蛋卷"、"柚子蛋白撻"、"紅桑子朱古力條"、"經典馬卡龍"、"英式鬆餅配忌廉及果醬"及"藍莓瑪德蓮蛋糕"。大部份甜食以酸酸甜甜的水果製作,感覺輕怡不會太膩。

SAVVY連接海港城商場三樓、佔地超過8,000平方呎,由時尚酒吧🍹優雅現代酒廊及個性不凡的餐廳三個不同區域串連而成,主打亞洲美饌及特色燒烤🍖環境舒適寬敞,侍應服務殷勤,非常適合一班朋友聚餐SAWY's SIGNATURE SHARING MENU (For Two) $798🔸北海道刺身級帶子 北海道帶子新鮮且厚實,底面兩邊輕輕煎到金黃色,口感軟嫩,味道鮮甜🤤底層鋪上嫰口的蘆筍,非常搭配。🔸日式海蝦蔬菜拼盤這個拼盤色彩繽紛,有海蝦🦐牛油果🥑松子果、青蘋果🍏青瓜🥒紅蘿蔔絲🥕等,味道清新,再加上店家自家調配的辛辣乳酪醬,酸酸辣辣,十分開胃。🔸 SAVVY 特色雜菜湯特色雜菜湯以紅菜頭、番茄🍅洋蔥🧅蘿蔔為主,味道清甜暖胃。香草🌿味亦十分特出,味道豐富🔸 鐵板印度香烤拼盤拼盤包含烤鷄髀切件🐓咖喱魚塊🐠和香草肉腸。雞髀件大大塊,帶有一點辛辣和香茅味道,咖喱魚塊非常滑嫩,肉腸充滿香料味道。🔹可選配蒜蓉烤餅或牛油烤餅大大塊烤餅兩邊塗滿牛油再烤到金黃色,厚度適中,點上綠色的薄荷醬💚味道好夾🔸 澳洲乳飼羊扒 (兩件) 羊扒選了5成熟,生熟度恰到好處🐏内裏肉質粉嫰,配上濃郁的香草味道,豆芽及蘆筍,點上馬

🔸北海道刺身級帶子

🔸日式海蝦蔬菜拼盤

🔸 SAVVY 特色雜菜湯

🔸 鐵板印度香烤拼盤

🔹可選配蒜蓉烤餅或牛油烤餅
牛油烤餅

🔸 澳洲乳飼羊扒 (兩件)
羊扒選了5成熟,生熟度恰到好處🐏内裏肉質粉嫰,配上濃郁的香草味道,豆芽及蘆筍,點上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁😋十分惹味
澳洲乳飼羊扒

🔸 北印度香炸雜菜
雜菜整成蓉,點上炸粉,炸得香脆可口💥十分特別

🔸 鐵板龍蝦 $298
鐵板龍蝦即叫即烤🦞其表面呈現微焦的金黃色,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,值得一試👍🏻
鐵板龍蝦

🔸甜品
侍應推住甜品車過嚟,有七款甜品可選,我地揀左檸檬熱情果蛋糕🍋同埋芒果椰子蛋糕🥭前者酸酸甜甜,後者帶點椰香及芒果的微酸,兩款都不會過甜, 十分滿足
甜品車

甜品車
  • Signature  cocktails
  • 餐車精緻甜品
2024-04-19 79 瀏覽
savvyhk 海港城食店非常多,而當中既太子酒店SAVVY 就非常受歡迎👏,裝修是優雅時尚風格,餐廳兼酒吧設計,令客人放鬆心情,又可吃一頓豐富的晚餐🥰今次點了一個SAVVY 特式分享二人餐 $798,偏健康食材😌🔹新蟹肉餅、中式素肉餃子 都是前菜類,蟹餅好推薦,中式素餃子既素肉好像真肉口感,不錯啊😌🔹北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯,上盤好精美,有不同口味既印度咖哩,手工烤餅配咖哩好好吃😙😙🔹香煎挪戚三文魚,煎後逼出的三文魚油更香更惹味,魚肉煎得外脆內軟更能增添口感🤤🤤🔹套餐還有特式雜菜湯、芝士汁焗大啡菇、蒜蓉炒菜心😊🔹Signature Earl Grape Iced Tea $78, 這個茶好香,用提子取代檸檬片,更顯酸甜味🤩🤩SAVVY (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖

🔹套餐還有特式雜菜湯、芝士汁焗大啡菇、蒜蓉炒菜心😊

SAVVY (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖
📍 SAVVY📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 海港城港威商場3樓3209A號舖 / 太子酒店3樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-《SAVVY》是尖沙咀Prince Hotel太子酒店的餐廳,也有入口通往海港城商場當年酒店重新裝修後,他們的餐廳《SAVVY》率先開幕當時經過覺得門面吸引,有進去看了一下菜單~看到是吃泰國料理等亞洲菜式的 (?),蠻特別這次終於來一試!-裝潢時尚、以黑色為主調,令人感覺舒適在佔地接近一萬呎的空間裡集合了酒吧、lounge跟餐廳,空間十分寬敞也有VIP房間可供預約~-從海港城進入SAVVY以後,因為一進門口就是酒吧區,沒有reception位置,所以可能要等一下服務員來協助先經過酒吧區、酒廊區,最後進入到餐廳的位置想不到雖然這晚不是週末,但也有蠻多食客~-餐廳提供的菜式非常多元化,特別主打亞洲美食及特色燒烤,如泰式、印度、中式美食;和西式燒烤、日式鐵板燒比起一般酒店餐廳,價位更親民、氛圍更casual而且侍應都十分友善,令人感覺賓至如歸整體來說是一個很適合跟朋友聚會的地方~現在在OpenRice上訂座還有a-la-carte menu 7折優惠~
📍 SAVVY
〔 Follow me! ♥︎ 〕
當年酒店重新裝修後,他們的餐廳《SAVVY》率先開幕
這次終於來一試!
裝潢時尚、以黑色為主調,令人感覺舒適
也有VIP房間可供預約~
先經過酒吧區、酒廊區,最後進入到餐廳的位置
想不到雖然這晚不是週末,但也有蠻多食客~
比起一般酒店餐廳,價位更親民、氛圍更casual
而且侍應都十分友善,令人感覺賓至如歸
整體來說是一個很適合跟朋友聚會的地方~
SAVVY’s signature sharing menu ($798)
SAVVY 特色分享餐單 (二人用)
餐廳提供兩款二人套餐、一款四人套餐
二人套餐有一款是「健康版本」,多是素食、肉類是三文魚,最後還有炒菜心
這晚不走健康路線,選了「正常版本」的那一款,主食是鐵板印度香烤肉類跟烤羊扒,最後還有炸雜菜(印度pakora),比健康套餐邪惡得多🤣
Teppan sashimi-grade Hokkaido scallop
北海道刺身級帶子
帶子為刺身級數,好厚肉,而且肉質鮮嫩、富彈性

Japanese poke with sea prawns
日式海蝦蔬菜拼盤
色彩繽紛的蔬菜拼盤,可以自己拌成沙拉,超健康~
配料有海蝦、紫椰菜、青瓜、牛油果、青蘋果、蘿蔔絲、松子等
配上辣辣的乳酪醬,清新開胃
日式海蝦蔬菜拼盤

SAVVY beetroot and vegetable soup
紅菜頭雜菜湯也酸甜開胃

Sizzling tandoor combo + Naan
鐵板印度香烤拼盤 + 印度烤餅
再來是印度香烤拼盤,上桌時,鐵板還在嘶嘶作響,非常吸引
烤免治羊肉、魚柳、雞肉,非常惹味
鐵板印度香烤拼盤
另外還配上印度烤餅(可選牛油或蒜蓉味)
香口煙韌;蘸上印度薄荷乳酪醬同吃,特別滋味~
蒜蓉烤餅
蒜蓉烤餅

Australian milk-fed lamb chops
烤澳洲乳飼羊扒
羊扒烤至半熟,色澤粉嫩
肉質柔軟、juicy;惹味、帶香烤味道,但羊羶味不突出
對不喜歡羶味的朋友是一大福音,但喜歡吃羊羶味的話,可能會嫌味道不夠哈哈
配上Sarawak black pepper sauce(馬來西亞砂拉越黑胡椒汁),甜甜的,像照燒汁
羊扒以豆芽蘆荀墊底,同樣惹味,只是與豆芽的配搭有點奇怪🤣

North Indian vegetable pakora
炸物很不健康嗎?如果是炸蔬菜會感覺良好一點點吧🤣🤣
混合蔬菜,蘸上炸漿,炸至金黃酥脆,香口好吃
北印度香炸雜菜
套餐吃畢,當然是甜品的時間~
很不幸的,二人套餐並沒有包含甜品
於是侍應就推著【甜品】過來,看看我們想吃哪一款蛋糕❤️
每一款都賣相精緻,最後我們選了栗子蛋糕蘋果芝士蛋糕
SAVVY甜品餐車
Mont Blanc ($58)
栗子蛋糕
賣相好美~~~!
以蛋白脆餅為基底,擠上鮮忌廉,再以栗子泥覆蓋,最後放上一顆糖漬栗子
很好吃,只是糖漬栗子有點太甜啦~
栗子蛋糕
Apple Pie ($58)
蘋果芝士蛋糕
餐廳招牌之一;甜品車裡沒有,但外面蛋糕櫃有的一款
蘋果造型的芝士蛋糕也太IG-able!
蘋果芝士蛋糕
裡面也十分有誠意,以芝士蛋糕包裹著肉桂蘋果內餡
有點像蘋果批(難怪名為「Apple Pie」),好好吃喔!
至於飲品,酒店的酒品和無酒精飲料的選擇很多
我們點了兩款mocktail - 【Yellow Kite】跟【Ring A Bell
Ring A Bell】加入了甜青椒,每一口都喝得到青椒蓉,味道跟口感都相當特別🫑
Yellow Kite
Ring A Bell
〔 Follow me! ♥︎ 〕
SAVVY甜品餐車
2024-04-18 70 瀏覽
下午茶時間去吃個打卡下午茶,跟朋友過一個悠閒下午😎。這次去到尖沙咀覓食,去了家挺美der餐廳,這裡有Tea Set可以慢慢吃欵。這裡環境挺大的,每個位置用了不同裝飾🙈。-▪︎膠原活膚下午茶 HKD$568/2位這個挺有儀式感,因為人有仙境打卡一下📸。 二人份量Tea Set是用了金色層架,每一層點心精緻,邊吃邊談天挺享受🤭。這個套餐包括4款鹹點和6款甜點,另有自選咖啡或茶2杯。-💞鹹點💞燒帶子配芒果汁 比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果酱炸蝦餃子-💞甜點💞士多啤梨芝士蛋糕香茉芒果蛋卷柚子蛋白撻紅桑子朱古力條經典馬卡龍英式鬆餅配忌廉及果醬藍莓瑪德蓮蛋糕-這裡der鹹甜點各具特色,顏色鮮艷充滿夏日氣息☺️。鹹點喜歡迷你芝士撻,芝士味道濃郁,撻皮鬆脆口感豐富。甜點喜歡士多啤梨芝士蛋糕,酸酸甜甜der組合,中和到芝士膩感感覺較清新。-💞飲品💞這裡有咖啡和茶飲選擇,點了熱鮮奶咖啡和伯爵茶。熱鮮奶咖啡味道香濃,奶味較重口感順滑。伯爵茶是原個茶壺上,茶味香濃不苦澀。

▪︎膠原活膚下午茶 HKD$568/2位

💞鹹點💞
燒帶子配芒果汁
比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬
意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果酱
炸蝦餃子

💞甜點💞