2018-04-08 2749 瀏覽
忙裡偷閑~~ 香港愈來愈多coffee shop, 大規模式的,連鎖店式的,小規模式的⋯⋯適合不同年齡階層,總有一間適合你的。今天來的K11的Segafredo Zanetti Espresso, 竟帶來驚喜!歎完這「絕配」,感覺個人refresh左!Mocha + plain cheese cake☕️Mocha, exactly既價錢忘記了,只記得同S字頭coffee shop差不多,但味道正好多!朱古力味很香濃!🍮Plain Cheese Cake $38咖啡配原味芝士蛋糕,簡直絕配!芝士味濃而不膩!
忙裡偷閑~~
Mocha + plain cheese cake
🍮Plain Cheese Cake $38
咖啡配原味芝士蛋糕,簡直絕配!芝士味濃而不膩!
2018-03-06 2551 瀏覽
今日小編去尖沙咀K11 mall 開會, 因為一樓嘅Angus B冇晒位。所以唯有去地下嘅Segafredo Zanetti Espresso 搵位同客開會。因為太早起身嘅關係, 叫咗杯 single macchiato佢醒醒神。點知杯咖啡苦到有啲打冷震嘅感覺,到最後坐左一個鐘只係飲咗杯水。真懷念以前holly brown 呀!
2018-03-05 2464 瀏覽
週末四處逛,行得累了,真的想找個地方歇一下。在尖沙咀要找家安靜的咖啡店一點也不易,今天發現在k11的角落有家來自意大利的咖啡店。下午茶的時間,客人唔多,還有Tea set 供應-$60任選一件西餅及一杯細杯熱飲。這兒除了提供旦糕外,還有三文治和麵包。Cappuccino and cheesecake Tea set$60cappuccino:這cappuccino 泡沫細膩,入口滑溜,充滿咖啡的香味,細味之下,仲有帶甘醇的味道。唔落糖更能體味它的香。奶同咖啡的比例剛好,是一杯十分不錯的cappuccino.原味芝士蛋糕plain cheese cake這芝士旦糕是傳統的new York cheese cake 風味。芝士旦糕的口感creamy,質地結實,配以消化餅底。旦糕滿有芝士味,但味道有點偏甜,吃罷成件感覺有點甜膩。這兒的咖啡真的有水準,加上環境幽靜,是歇息的好地方。

原味芝士蛋糕plain cheese cake

這兒的咖啡真的有水準,加上環境幽靜,是歇息的好地方。
2018-03-01
2017-12-10 2617 瀏覽
經過K11見到有新口味飲品,雖然我鍾意飲咖啡,但今次奶茶口味吸引啲,所以試咗棉花糖薄荷鮮奶奶茶,就要最大的size, 果然真係好大杯,兩人份糧。奶茶味道唔同一般茶味,加上少許薄荷味及棉花糖,都算ok。
棉花糖薄荷鮮奶奶茶
2017-12-10
$48 (其他)
棉花糖薄荷鮮奶奶茶
2017-10-29 2567 瀏覽
k11 is a good place for spending time in the weekend. After window shopping around one hour, I felt very thirsty. I want to go to Holly Brown to have a cup of coffee and a huge bread with ice cream, but this shop is closed and replaced by this coffee shop, let's have a try.Many sandwiches and drinks for choosing, but no huge bread with ice cream, so I just ordered a Mezzo Mezzo for tastingThe coffee is full of fruity smell, the ice is blended soft and small, easy for drinkThe setting and the arr

The setting and the arrangement of this coffee shop gave me a warm, clean environment for tasting my drink. Great experience.

2017-08-18 2638 瀏覽
香港Coffee Shop呢個餅比Starbucks 同 Pacific Coffee 食咗九成,剩底嘅都係玩Specialty Coffee嘅小店,甚少見到其他連鎖店嘅踪影,Segafredo Zanetti Espresso係僅餘之一。我一路都好鍾意嚟SZE小歇,佢地係曾經係香港獨家代理Cheesecake Factory嘅Coffee Shop,件件空運直送,雖然依加尖沙咀開咗Flagship Store,不過佢地依加仲有賣Cheesecake Factory嘅Cheesecake,價錢仲平啲添,其實洗乜去尖沙咀排長龍同人爭。咖啡用嘅都係歐洲三大牌子嘅豆,質數真係好過Starbucks多多聲,可惜product attribute向來並唔係最賺錢嘅野,branding先係賺錢,SZE開嘅大多都係商廈同屋苑,實在唔夠人爭,所以我都幾surprised新店選址竟然係商場。新店地方寬敞而且私人空間亦都好足夠,今次叫左杯K11分店獨有嘅【紫薯沙冰】。SZE嘅沙冰做得好過兩大連鎖店嘅地方就係啲冰blend得好細,唔會飲到落尾啜唔到又變到稀呢呢,每一啖都有冰又有味。沙冰用上真嘅紫薯,並唔係用色素同syrup呃神騙鬼,even篤cream都係用咗真紫薯,真材實料,奶味亦都好香,不過飲完一杯真係可以唔洗食飯,因為真係好飽。我希望多啲人認識Segafredo Zanetti Espresso,要知道意大利係無Starbucks,無意大利人會飲Starbucks,真正鐘意飲咖啡嘅人係會飲得出個分別。
2017-06-23
1K
天時暑熱,在街逗留一會已汗如雨下,所以就走到K11內的 Segafredo Zanetti Espresso嘆番杯凍飲,環境亦算坐得舒服,行街行到累都可以係度hea一陣。作為紫薯控,一見到紫薯沙冰就二話不說點來試試!朋友選了一杯加cream,我不愛cream的就選走cream好了。淺淺的粉紫顏色很夢幻,不過很可惜地奶味偏重,紫薯味的存在感很薄弱,一絲絲紫薯蓉亦都欠奉,幸而沙冰質感打得幼涼,一喝冰爽透心,暑氣全消,可能選其他味會較好飲。

紫薯沙冰
2017-08-05
2017-07-10 4853 瀏覽
咖啡,從來都是提神的良伴。時近午飯時份,在K11商場內只想找家咖啡店閒坐一會,無意中發現Segafredo Zanetti,以後在K11嘆咖啡又多個選擇了。店不好找,在Hyatt入口處另一邊的地鋪位置,不過Segafredo確是個嘆啡好去處,只因那落地窗加上特高樓底,是K11少有的日光咖啡店。紅白的主色簡約而明朗,店內播放的是韓文的情歌,是「藍色海洋的傳說」的原聲,還以為自家走進了韓式咖啡店。天氣炎熱,選了杯薄荷朱古力咖啡($46),這家的咖啡豆經深層烘焙,啡香較深沉,甘苦而不帶酸,巧克力香亦濃,薄荷糖漿甜度是有點過了,濃重的口味是其不足之處,下次還是選焦糖咖啡或Latte試試。近來愛上不同口味的蛋糕,選了Citrus Cake($38)。芝士蛋糕以外的清新選擇。面層是輕柔的忌廉,檸檬蛋糕濕潤而厚實,檸柑餡醬酸度高,吃起來感覺refresh,也很有飽肚感,十分不錯。向來喜歡有個性的咖啡店,若然只有Starbucks和Segafredo兩家可選,我會毫不猶豫地選上Segafredo。

天氣炎熱,選了杯薄荷朱古力咖啡($46),這家的咖啡豆經深層烘焙,啡香較深沉甘苦不帶酸,巧克力香亦濃,薄荷糖漿甜度是有點過了,濃重的口味是其不足之處,下次還是選焦糖咖啡或Latte試試。

薄荷朱古力咖啡

Citrus Cake