2017-08-18 3773 瀏覽
香港Coffee Shop呢個餅比Starbucks 同 Pacific Coffee 食咗九成,剩底嘅都係玩Specialty Coffee嘅小店,甚少見到其他連鎖店嘅踪影,Segafredo Zanetti Espresso係僅餘之一。我一路都好鍾意嚟SZE小歇,佢地係曾經係香港獨家代理Cheesecake Factory嘅Coffee Shop,件件空運直送,雖然依加尖沙咀開咗Flagship Store,不過佢地依加仲有賣Cheesecake Factory嘅Cheesecake,價錢仲平啲添,其實洗乜去尖沙咀排長龍同人爭。咖啡用嘅都係歐洲三大牌子嘅豆,質數真係好過Starbucks多多聲,可惜product attribute向來並唔係最賺錢嘅野,branding先係賺錢,SZE開嘅大多都係商廈同屋苑,實在唔夠人爭,所以我都幾surprised新店選址竟然係商場。新店地方寬敞而且私人空間亦都好足夠,今次叫左杯K11分店獨有嘅【紫薯沙冰】。SZE嘅沙冰做得好過兩大連鎖店嘅地方就係啲冰blend得好細,唔會飲到落尾啜唔到又變到稀呢呢,每一啖都有冰又有味。沙冰用上真嘅紫薯,並唔係用色素同syrup呃神騙鬼,even篤cream都係用咗真紫薯,真材實料,奶味亦都好香,不過飲完一杯真係可以唔洗食飯,因為真係好飽。我希望多啲人認識Segafredo Zanetti Espresso,要知道意大利係無Starbucks,無意大利人會飲Starbucks,真正鐘意飲咖啡嘅人係會飲得出個分別。
2017-06-23