銅鑼灣覓食期間 經過times square歎下冷氣 冇諗到times Square內會有餐牌吸引到我😂😂首先銅鑼灣商場內$200唔洗可以食到晚餐都算唔錯 重點係仲要係超豐富嘅晚餐 我係好鍾意呢種主菜外再有幾小碟嘅定食 之前食過幾間小出名嘅都唔算好驚喜 今餐冇咩期望反而印象幾深刻😆🍻自選六道菜晚餐($198)晚餐嘅玩法係A+B+C+D頭盤 前菜 主菜 配菜各選一項再配龍蝦湯 同 漬物淨係要頭盤/前菜是但一樣就平$20我建議要埋 因為頭盤同前菜都好特別 唔係普通沙律🤓🤓🥗頭盤日本A5和牛肩胛 韓式牛肉汁冰鎮清酒鮑魚 芝麻柚子汁睇名都知非同凡響 份量黎講和牛會多啲 用一個小砵裝住 鮑魚原隻上切開左做4片作為頭盤用呢啲食材絕對係幾震撼超豪華的😯🥙前菜火灸吞拿魚 泰式辣汁蟹肉 梅酒釀啫喱 魚籽基本上前菜同頭盤嘅選擇每一樣都好有心思好吸引 詳情睇相有餐牌 而且煮法係西日fusion 又係中我嘅喜好 所以一上菜我已經好期待開餐當然作為跟餐前菜份量真係唔多 吞拿魚三片 配辣汁係惹味嘅 都食到吞拿魚原味 蟹肉正常發揮 反而啫喱真係好少見 口感特別 但梅酒味唔算濃😆🥩主菜時令魚 西京燒 海苔醬慢煮澳洲M

🍻自選六道菜晚餐($198)

晚餐嘅玩法係A+B+C+D

蟹肉 梅酒釀啫喱 魚籽

🥩主菜
時令魚 西京燒 海苔醬
慢煮澳洲M7和牛板𦟌扒

主菜都超吸引!!
又係好難先揀到兩個 豬雞嘅煮法同醬都好特別都想試

先講魚係比目魚 咁比目魚西京燒就大家都成日食 特別要提海苔醬 係有啲提鮮作用 襯托比目魚本身嘅香味 份量有三塊係非常多 平時食日式定食最多都係兩小塊🤤🤤

和牛顏色超靚 上菜都嚇親 靚過唔少扒房 食落都真係有個種半生嘅香味 如果真係要彈就可以再腍多少少 但我本身好鍾意牛個種肥同筋嘅口感同油香 所以非常喜歡😀

🍧甜品
Affogato(焙茶) +$48
Tiramisu +$38

甜品係優惠價另加 鍾意食甜品一定要加 因為真係平過平時 雪糕係用北海道8.0牛乳 就咁食都好香 加埋焙茶味又係另一種風味 超正!

平時唔特別鍾意Tiramisu 但見到自家製就即管試一試 唔係成舊蛋糕一樣味同質地嘅tiramisu 起碼都3個口感層次 有餅有蛋糕有層cream cheese質地仲有啲奶蓋咁嘅物體淋喺上面 超級好食 賣相又靚 必試😌

🍵飲品
Matcha milkshake ($68)
金萱烏龍latte ($48)

同朋友試左一凍一熱飲品
其實matcha milkshake 都有啲似凍嘅matcha latte但個質地當然再creamy滑啲 但想慳啲都可以叫凍matcha latte 味道應該差不多 因為本身都採用靚牛奶同茶🤣

熱飲會拉花 但隻杯就爭少少唔太靚haha 但金萱烏龍latte本身都名特別 值得一試🥸🥸
2023-08-31 74 瀏覽
Sensu Time square Dinner menu可以有好多款式唔同種類既配合A+B+C+DA日本A5 和牛肩胛.韓式牛肉汁B石蝦天婦羅.香蒜蛋黃醬C時令魚•西京燒.海苔醬D煙熏鴨胸.椰菜花沙律.芥未籽沙律汁日本A5 和牛肩胛牛味香濃肉質嫩滑好味道😋時令魚•西京燒.海苔醬肉質細緻多汁,配埋海苔醬仲惹味。A冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁B蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽C慢煮澳洲M7 和牛板腱扒。 紅椒香蒜牛油D日本南瓜.蕎麥沙律.杏仁,蜜糖乳酪 慢煮澳洲M7 和牛板腱扒。 紅椒香蒜牛油冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽Affogato Matcha抹茶白桃烏龍嘆埋杯嘢飲真係大滿足。
Sensu

D煙熏鴨胸.椰菜花沙律.芥未籽沙律汁

日本A5 和牛肩胛
牛味香濃肉質嫩滑好味道😋

時令魚•西京燒.海苔醬
肉質細緻多汁,配埋海苔醬仲惹味。

A
冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁
B
蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽
C
慢煮澳洲M7 和牛板腱扒。
紅椒香蒜牛油
D
日本南瓜.蕎麥沙律.杏仁,蜜糖乳酪

慢煮澳洲M7 和牛板腱扒。
紅椒香蒜牛油

冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁

蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽

Affogato Matcha
抹茶
白桃烏龍
嘆埋杯嘢飲真係大滿足。

2023-08-28 814 瀏覽
主打西日風味餐點嘅🌟Sensu🌟,日式木系簡約風🇯🇵嘅裝修,美觀好看!Dinner 4️⃣ Course Menu,4個Course都可以自選,夠晒flexible😆!仲奉送漬物,同埋濃郁嘅🦞龍蝦湯!4️⃣Course Dinner $198/person🥚蒲燒鰻魚.玉子🦀蟹肉.梅酒啫喱.魚籽 +$8🐠比目魚.西京燒.海苔醬 +$12🍚越光米飯.溫泉蛋鰻魚玉子🥚既香且滑!🦀蟹肉啫喱清新鮮甜!🐠比目魚嫩滑多汁富味噌嘅香氣!🍚日本米同埋🥚溫泉蛋,加埋🌶️日式辣醬,超開胃🤩!🥘日本A5和牛肩胛.韓式牛肉汁 +$12🐟火炙吞拿魚.泰式辣汁🥩慢煮澳洲M7和牛板腱扒.紅椒香蒜牛油 +$28🥗煙熏鴨胸.椰菜花沙律.芥末籽沙律汁 +$8🇯🇵A5和牛煮到軟滑,入晒味!🐟吞拿魚幾綿滑!🇦🇺M7和牛扒香郁可口!🥗沙律清新爽脆!🥤Matcha Milkshake $68幼滑中帶🍵抹茶嘅甘香!🫖金萱烏龍(凍) $40由嚴選嘅🫖台灣茶葉沖泡,清幽而可口!🍦Matcha Affogato $58除咗expresso☕️之外,仲有多款口味選擇,配matcha🍵都唔錯啊!

4️⃣Course Dinner $198/person

🐟火炙吞拿魚.泰式辣汁

🥩慢煮澳洲M7和牛板腱扒.紅椒香蒜牛油 +$28

🥗煙熏鴨胸.椰菜花沙律.芥末籽沙律汁 +$8

🥤Matcha Milkshake $68

幼滑中帶🍵抹茶嘅甘香!

🫖金萱烏龍(凍) $40

由嚴選嘅🫖台灣茶葉沖泡,清幽而可口!

🍦Matcha Affogato $58

2023-08-27 52 瀏覽
今次黎到銅鑼灣試咗佢哋嘅Dinner Menu 有Starter+ Appetizer+Main+Side加上仲有龍蝦湯同漬物所以好豐富 唔使怕唔夠食!🥰Starter 🔴揀左冰鎮清酒鮑魚配芝麻柚子汁同埋日本A5和牛肩胛配韓式牛肉汁冰鎮鮑魚都算大隻 而且口感彈牙 配上芝麻柚子汁 好啱夏天食既前菜!🤤日本A5和牛肩胛,雖然比較薄身 但食落有好重嘅牛味 配上牛肉汁食好香好Juicy!😋Appetizer 🟠揀左火焰吞拿魚配泰式辣汁同埋蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽吞拿魚好新鮮,配上泰式辣汁食 酸酸辣辣好醒神!😚鮮甜嘅蟹肉配上酸酸甜甜嘅啫喱 帶有少少梅酒嘅味道,再加上蟹籽 食落感覺好得意 好開胃嘅感覺😋Main🟡揀左燴牛肋條配紅酒西梅汁同埋慢煮澳洲M7和牛板腱扒配紅椒香蒜牛油牛肋條好淋好入味 而且都好大舊 帶有淡淡的紅酒香 配上酸酸甜甜嘅西梅汁 必試🤩澳洲M7和牛板腱扒大概7成熟 煎得好香好入味 肉質嫩滑 配上蒜香牛油汁 呢板腱扒嘅味道更加突出 必食呀!😋Side 🟢揀左小木耳 涼拌蒟蒻麵同埋地中海燴雜菜好清新嘅蒟蒻麵,加上小木耳 酸酸甜甜好開胃 減輕返頭先食肉消滯嘅感覺😚地中海燴雜菜有好多不同嘅蔬

今次黎到銅鑼灣試咗佢哋嘅Dinner Menu
有Starter+ Appetizer+Main+Side
加上仲有龍蝦湯同漬物
所以好豐富 唔使怕唔夠食!🥰

Starter 🔴
好香好Juicy!😋

Appetizer 🟠
揀左火焰吞拿魚配泰式辣汁同埋蟹肉.梅酒醋啫喱.魚籽
吞拿魚好新鮮,配上泰式辣汁食 酸酸辣辣好醒神!😚

Main🟡

Side 🟢
揀左小木耳 涼拌蒟蒻麵同埋地中海燴雜菜

地中海燴雜菜有好多不同嘅蔬菜
有冬菇,翠玉瓜,茄子等等嘅配菜
混合埋一齊好香好健康😝
啱晒鍾意食菜或者唔想食咁飽嘅朋友仔!😎

飲品方面飲左蘋果汁同白桃烏龍
蘋果汁好清甜 但唔會有死甜的感覺 飲落好refreshing 😍
好香嘅白桃味配上茶味極濃嘅烏龍
消滯又解渴 😝

甜品方面試左個affogato 🍦
揀左特濃咖啡 ☕️
咖啡味真係超香超濃!淋上香滑嘅雪糕上面 再加上紅莓乾 煙煙韌韌酸酸甜甜 好好味呀!!🤤
返工冇咩自由度,所以食飯就梗係要有得揀!呢間餐廳有幾間分店,同樣不變係舒適嘅空間!👍🏻Create Your Own✨Starter : 冰鎮清酒鮑魚、蒲燒鰻魚玉子帶有微微嘅酒香嘅鮑魚,用冰爽嘅溫度呈現,肉質爽彈清甜,令人齒頰留香;鰻魚略有少少幼骨,但係玉子味道非常之香,入口帶有章魚燒嘅醬汁味道✨Appetizer :石蝦天婦羅、蟹肉梅酒醋啫喱天婦羅嘅外皮非常酥脆,炸粉用得適量,香蒜蛋黃醬,絕對係畫龍點睛,惹味非常;蟹肉一絲一絲的,底部的啫喱相當誘人開胃。✨Main : 慢煮澳洲M7和牛板腱扒、西京燒和牛入口非常軟柔,色澤相當粉嫩,咬落有肉汁同時亦不失牛肉的油脂感,輕輕的調味已經足夠;兩大塊嘅西京燒肉質嫩滑,魚邊位油份滿溢。✨Sides : 南瓜蕎麥沙律、炸芝士泡菜飯團南瓜好香,帶點硬身的口感,拌上蜜糖乳酪,味道清新又夠健康;飯團帶點玩味嘅配搭令人期待,飯團炸得金黃,咬落去嘅香脆聲非常清晰,泡菜帶上點辛口,芝士亦有輕微嘅拉絲效果,口感豐富!✨Affogato用呢個作為甜品實在係相當恰當,用上Hokkaido 8.0 嘅雪糕,奶香濃郁香滑。有別於一般嘅咖啡店,小店提供其他口味嘅醬汁以供選

👍🏻Create Your Own

✨Starter : 冰鎮清酒鮑魚、蒲燒鰻魚玉子

✨Appetizer :石蝦天婦羅、蟹肉梅酒醋啫喱

✨Main : 慢煮澳洲M7和牛板腱扒、西京燒

✨Sides : 南瓜蕎麥沙律、炸芝士泡菜飯團

✨Affogato
用呢個作為甜品實在係相當恰當,用上
Hokkaido 8.0 嘅雪糕,奶香濃郁香滑。有別於一般嘅咖啡店,小店提供其他口味嘅醬汁以供選擇:白桃烏龍、綠茶、焙茶、烏龍~

✨Drinks
分別叫咗一杯抹茶沙冰同焙茶鮮奶,用上台灣嘅茶葉,沙冰打得好幼細,茶底非常非常之出眾,絕對係有質素嘅味道!

👍🏻👍🏻非常喜歡這一個點餐嘅模式,因應自己嘅喜好,係唔同範疇當中揀選合適自己嘅再拼砌成晚餐嘅全部。

👍🏻👍🏻餐廳環境實在太舒服,令人置身喺慢活嘅節奏,品嚐住用心烹調嘅每一道小菜。

• Affogato
2023-08-23 52 瀏覽
呢間餐廳裝修設計都好靚, lunch set又幾抵, 叫咗2份set試吓Starter: 慢煮墨魚墨魚口感幾好, 湯就比較鹹似係醬汁溝水😅Appetizer: 炸雞配黑松露蛋黃醬唔夠脆, 唔似新鮮炸起, 一般般Main: 烤雞扒雞扒好厚身, 幾嫩幾juicy, 加埋牛油果醬, Keto friendlySide: 炸飯團呢個好食呀, 外面卜卜趣, 入面係芝士泡菜飯😋另一份揀咗豚肉生薑燒, 用咗豬腩肉, 所以好淋🤤加埋煮到好淋嘅洋蔥, 同甜甜地嘅汁, 好味甜品Tiramisu我覺得係必試, 中間係好鬆軟嘅蛋糕, 同好滑嘅cream, 面頭嘅忌廉鹹鹹地, 令到成個蛋糕唔會咁溜

Starter: 慢煮墨魚
墨魚口感幾好, 湯就比較鹹似係醬汁溝水😅

Appetizer: 炸雞配黑松露蛋黃醬
唔夠脆, 唔似新鮮炸起, 一般般

Main: 烤雞扒

Side: 炸飯團
呢個好食呀, 外面卜卜趣, 入面係芝士泡菜飯😋

甜品Tiramisu
銅鑼灣時代廣場入邊~ 11:30 am 叫咗兩個lunch set🔸#冰鎮清酒鮑魚 ▫️#芝麻柚子汁鮑魚煮得軟硬剛好, 有鮑魚鮮味🔸#吉列豬排 ▫️ #洋蔥醬 🧅豬扒炸得非常Juicy, 好細心又切開一件件🔸 #日本南瓜 🎃▫️#蕎麥沙律 🥗▫️#杏仁 ▫️#蜜糖乳酪 見到個樣已經好想食,橙色同綠色日本南瓜好香甜,沙律菜都好新鮮又爽脆🔸 #americanocoffee 香濃👍🔸 #homemadetiramisu 好欣賞服務員為我地送寫生日牌同埋蠟燭賣相非常之精美🔹#蟹肉▫️#梅酒醋啫喱▫️#魚籽 味道好豐富,酸酸甜甜嘅啫喱上面有蟹肉味魚籽脆卜卜,口感特別🔹 #烤雞扒▫️#牛油果醬 ▫️#黑蒜油 雞扒皮仲煎得脆口,皮薄沒有肥油做得好好,雞肉嫩最鍾意個牛油果醬⋯⋯🔹#小木耳▫️#涼伴蒟蒻麵上枱白雪雪,好似冇乜味不過食落真係冇乜味全碗食淨喺度🔹白桃烏龍 用小茶壺奉上😍😍😍🔸#凍朱古力 我哋三個人叫多杯嘢飲香濃嘅朱古力味#坐得舒服 #服務貼心
銅鑼灣時代廣場入邊~
11:30 am 叫咗兩個lunch set

🔸#冰鎮清酒鮑魚 ▫️#芝麻柚子汁
鮑魚煮得軟硬剛好, 有鮑魚鮮味
🔸#吉列豬排 ▫️ #洋蔥醬 🧅
豬扒炸得非常Juicy, 好細心又切開一件件
見到個樣已經好想食,橙色同綠色
日本南瓜好香甜,沙律菜都好新鮮又爽脆
🔸 #americanocoffee 香濃👍
🔸 #homemadetiramisu 好欣賞服務員
為我地送寫生日牌同埋蠟燭
賣相非常之精美

🔹#蟹肉▫️#梅酒醋啫喱▫️#魚籽
味道好豐富,
酸酸甜甜嘅啫喱上面有蟹肉味
魚籽脆卜卜,口感特別
🔹 #烤雞扒▫️#牛油果醬 ▫️#黑蒜油
雞扒皮仲煎得脆口,皮薄沒有肥油
做得好好,雞肉嫩
最鍾意個牛油果醬⋯⋯
🔹#小木耳▫️#涼伴蒟蒻麵
上枱白雪雪,好似冇乜味
不過食落真係冇乜味

香濃嘅朱古力味

#坐得舒服
#服務貼心
2023-08-21 44 瀏覽
Sensu 係銅鑼灣既第五間分店裝修以純粹同自然既不完美「侘寂」為主題既概念店 環境舒適優雅👍🏻✨Create Your Own 呢個Dinner menu 有4個columns可以每個column自揀一款 種類都算多 有得自由配搭鍾意食既好好💯🌟水牛芝士配車厘茄 新鮮既Mozzarella 配上鮮甜車厘茄同basil 油醋汁 好醒胃🌟日本 A5 和牛肩胛 油花分布佈好豐富 脂肪入口即溶肉質嫩滑再配上韓式牛肉汁💯🌟石蝦天婦羅 蝦肉爽嫩彈牙 加上香蒜蛋黃醬汁酸酸甜甜好滋味🌟火炙吞拿魚 吞拿魚肥美甘香 輕炙後將魚油逼出再加泰式辣汁更惹味🌟慢煮澳洲M7和牛板腱扒牛味濃郁 肉質鮮嫩有彈性肉汁豐富😋🌟慢煮豬腩 豬腩肉肥瘦均勻 配上青咖哩汁同香草油食落減低膩感👍🏻🌟炸芝士泡菜飯團🍙軟糯既飯團夾住滿滿既芝士同泡菜🌟日本南瓜蕎麥沙律香甜南瓜加上杏仁同蜜糖乳酪好開胃🌟Hojicha Affogato用上北海道8.0牛乳製成既雪糕配上焙茶既affogato 茶味香濃🌟金萱烏龍茶🌟金萱烏龍拿鐵茶味香醇帶回甘 純茶/latte都好好飲
Sensu 係銅鑼灣既第五間分店

🌟金萱烏龍茶
🌟金萱烏龍拿鐵
茶味香醇帶回甘 純茶/latte都好好飲
2023-08-21 27 瀏覽
成日行ᴛɪᴍᴇ ꜱQᴜᴀʀᴇ見到呢間日系ᴄᴀꜰᴇ都會停低望下原來係 @hksensu 係今年年初開嘅新分店呢間銅鑼灣店特別以日本侘寂風作主題裝修都係偏素色木系 打造大自然嘅氛圍(*´∇`*)餐廳除咗提供普通西日ꜰᴜꜱʜɪᴏɴ料理外仲特別加入ᴄʀᴇᴀᴛᴇ ʏᴏᴜʀ ᴏᴡɴ日式定食套餐由前菜到主食都可以俾客人自由配搭 多種類得黎質素都唔錯啊~𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒 ❝ ᴄʀᴇᴀᴛᴇ ʏᴏᴜʀ ᴏᴡɴ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ❞ ‣ $𝟙𝟡𝟠 ❀ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ﹆ 蒲燒鰻魚 • 玉子♡﹆ 冰鎮清酒鮑魚 • 芝麻柚子汁 ‣ +$𝟠凍食嘅鰻魚玉子特別清新鮑魚本身煮得好腍 配埋芝麻柚子汁 可以做到提鮮效果外都幾開胃❀ ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ﹆ 火炙吞拿魚 • 泰式辣汁♡﹆ 石蝦天婦羅 • 香蒜蛋黃醬火炙吞拿魚有好濃魚油香 同泰式辣汁亦異常地夾天婦羅都平時常見有啲唔同 一粒粒咁好似炸蝦球咁❀ ᴍᴀɪɴ﹆慢煮豬腩 • 青咖哩汁 • 香草油﹆慢煮澳洲 ᴍ7 和牛板腱扒 • 紅椒香蒜牛油 +$𝟚𝟠 ♡推薦牛板腱.ᐟ.ᐟ 好香和牛味 五成熟情況下非常嫩ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )紅椒香蒜牛油調味都好惹味 成功減輕油膩感❀

原來係 @hksensu 係今年年初開嘅新分店
呢間銅鑼灣店特別以日本侘寂風作主題
裝修都係偏素色木系 打造大自然嘅氛圍(*´∇`*)
餐廳除咗提供普通西日ꜰᴜꜱʜɪᴏɴ料理外
仲特別加入ᴄʀᴇᴀᴛᴇ ʏᴏᴜʀ ᴏᴡɴ日式定食套餐
由前菜到主食都可以俾客人自由配搭
多種類得黎質素都唔錯啊~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

﹆日本南瓜 • 蕭麥沙律 • 杏仁 • 蜜糖乳酪
﹆炸芝士泡菜飯團 ‣ +$𝟙𝟘 ♡
呢個沙律全部都係我鐘意嘅配菜 好豐富
炸芝士泡菜飯團外表炸到好脆
入面每一啖都有好濃嘅泡菜同芝士味 邪惡之選(⁎˃ᴗ˂⁎)

❀ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ

慢煮澳洲 ᴍ7 和牛板腱扒 • 紅椒香蒜牛油
日本南瓜 • 蕭麥沙律 • 杏仁 • 蜜糖乳酪
炸芝士泡菜飯團
焙茶 ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ
📍 Sensu📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 時代廣場B2樓B224A號舖 (Multiple locations)〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-從銅鑼灣地鐵站一上到時代廣場,往前走幾步就可以看見這間《Sensu》餐廳裝潢走木系、溫暖風,帶休閒感覺每天從早上8:30營業到晚上10:00,營業時間好長!晚市除了提供單點菜單,還有「Create Your Own Dinner Menu」,可以自選配搭〔三/四品料理〕,配以龍蝦湯跟漬物每一樣菜式都以小碟盛載,最後拼在一個木盤上,成了令人滿足的配搭跟IG-able的畫面即使是一個人用餐,都可以盡吃多款菜式,超級滿足🥰選擇中有不少素食或生酮友好菜式,抵讚✨-A/B + C + D ($178)可在頭盤或前菜選其一,配主菜及配菜;加$20 (即$198)就可以A、B、C、D全都要我們這晚就A+B+C+D全都要~還加配了飲品跟甜品,超級滿足!❤️✨-【龍蝦湯 | 漬物】龍蝦湯味道滿濃郁;漬物有韓式泡菜、醃蘿蔔、牛蒡•【A - Starter】.冰鎮清酒鮑魚 | 芝麻柚子汁 (+$8
📍 Sensu
餐廳裝潢走木系、溫暖風,帶休閒感覺
每天從早上8:30營業到晚上10:00,營業時間好長!
晚市除了提供單點菜單,還有「Create Your Own Dinner Menu」,可以自選配搭〔三/四品料理〕,配以龍蝦湯漬物
即使是一個人用餐,都可以盡吃多款菜式,超級滿足🥰
選擇中有不少素食或生酮友好菜式,抵讚✨
【龍蝦湯 | 漬物】
龍蝦湯味道滿濃郁;漬物有韓式泡菜、醃蘿蔔、牛蒡
龍蝦湯

【A - Starter】
冰鎮清酒鮑魚 | 芝麻柚子汁 (+$8)
Marinade abalone | Sake | Sesame yuzu sauce
爽口彈牙的一道冷盤~配上芝麻柚子汁,感覺滿清新
冰鎮清酒鮑魚
日本A5和牛肩胛 | 韓式牛肉汁 (+$12)
Japanese A5 Wagyu flat iron | Korean beef sauce
A5和牛肉質軟嫩,伴著味道濃郁的韓式牛肉汁跟入味的洋蔥,好好吃~這個撈飯吃應該一流!
日本A5和牛肩胛

【B - Appetizer】
炸豆腐 | 黑麵豉醬
Deep-fried tofu | Black miso sauce
一口炸豆腐外皮微脆、內裡濕潤
配上黑麵豉醬,加點鹹香滋味
炸豆腐
石蝦天婦羅 | 香蒜蛋黃醬
Tempura rock shrimp | Garlic mayonnaise
石蝦天婦羅外酥內彈牙🍤;配上香蒜蛋黃醬,十分惹味
石蝦天婦羅

【C - Main】
時令魚 | 西京燒 | 海苔醬 (+$12)
Seasonal fish | Saikyoyaki | Seaweed paste
是日時令魚為〔比目魚〕,魚肉嫩滑、有彈性。而且還有足足兩件,滿慷慨😋
只是味道略嫌鹹了一點~
時令魚西京燒
慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 | 紅椒香蒜牛油 (+$28)
Sous-vide Australian M7 oyster blade steak | Paprika garlic butter
擺盤美美的澳洲M7 oyster blade,顏色粉嫩,十分吸引
吃上去帶嚼勁、豐富牛味跟肉汁,十分滿足🥩

【D - Side】
配菜的話,主要是飯、麵、沙律的選擇;生酮款式是蒟蒻麵
喜歡吃香脆飯糰的話,一定要嚐炸芝士泡菜飯糰
煙燻鴨胸 | 椰菜花沙律 | 芥末籽沙律汁 (+$8)
Smoked duck breast | Cauliflower salad | Grain mustard dressing
已去皮的煙燻鴨胸啖啖肉,吃起來也太方便~
搭配著椰菜花、爽脆沙律菜,清新健康;只是椰菜花lover表示椰菜花份量多一點也可以😌
另外沙律汁好像不是芥末籽沙律汁~
煙燻鴨胸 椰菜花沙律
炸芝士泡菜飯糰 (+$10)
Kimchi arancini | Mozzarella
飯糰炸得外皮酥脆,內裡的飯滿有咬口
配上一點點韓式泡菜的酸辣風味跟mozzarella芝士,有點泡菜炒飯的感覺!

甜品 Dessert】
Affogato w/ hojicha | Hokkaido 8.0 milk soft ice cream (+$48)
點晚餐的話,可以以優惠價加配甜品,包括tiramisu跟affogato
一般的affogato是雪糕配特濃咖啡;這裡竟然可以選配茶類~
雪糕特地選用北海道8.0牛乳製成,特別香滑;而且份量滿大
選配了茶味香濃的焙茶醬,倒下去後竟然有點變成脆皮了😆
另外還有莓乾作配搭~

【飲品 Drink】
Mango milkshake ($68)
Matcha milkshake ($68)
超邪惡、超好喝的飲品!
味道不會過甜,可以嚐到芒果跟抹茶實在的風味✨
特別是抹茶真的好香!抹茶控一定會喜歡💚
用上食用花瓣跟檸檬乾作裝飾,打卡一流~
Mango milkshake
Matcha milkshake
石蝦天婦羅
Mango milkshake
Matcha milkshake
2023-08-17 32 瀏覽
環境舒適,空間感充足服務態度好,食物質素高!每一道菜,連前菜也很好味。值得一提的是上餐後我不慎弄掉了溫泉蛋,但侍應好好人願意給我一隻新的。溫泉蛋令到整碗飯昇華了。
環境舒適,空間感充足
服務態度好,食物質素高!

2023-07-23
午餐
2023-08-14 32 瀏覽
銅鑼灣time square 新開幾chill 嘅日式Cafe,仲有好多分店。Cafe 走日本木系風格,坐得好舒服⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆Set with 4 choices A+B+C+D🥗🥩🍤🍨 $197 Starter叫咗A5和牛肩同埋蒲燒鰻魚玉子,和牛煮得幾入味而且肉質幾嫩,推薦!蒲燒鰻魚配玉子就正常Appetizer 叫咗火炙吞拿魚同埋石蝦天婦羅,火炙吞拿魚配泰式辣汁好開胃,石蝦天婦羅會配埋香蒜蛋黃醬亦都幾夾,蝦仁炸得幾鬆脆同埋彈牙😘Main 叫咗慢煮澳洲M7和牛板腱扒同埋時魚西京燒,係比目魚,外層煎得幾脆,肉質好嫩,油脂感max💯和牛肉質鮮嫩亦夠厚切,推薦!Side叫咗溫泉蛋越光米飯同鴨胸沙律,越光米撈埋溫泉蛋好正,鴨胸沙律好fresh,食咗咁多肉要食下沙律😆甜品叫咗Tiramisu 同Affogato,雪糕選擇都多,今次叫咗焙茶配特濃北海道牛乳雪糕,焙茶味幾濃唔錯。Tiramisu唔會太甜,不過手指餅唔夠濕潤
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

❀ SENSU #銅鑼灣 ❀❗️銅鑼灣木系Cafe 晚市套餐超抵食❗️——————————————————唔好以為銅鑼灣Times Square剩係得貴嘢食,最近發現呢一間日系Cafe ,休閒舒適、價錢合理,想同朋友平平哋搵個地方傾偈就啱晒💓主打日式fusion set,可以喺冷盤、前菜、主菜、配菜各選一款自由配搭,總有一款啱你😆.☞ Dinner Menu (ABCD) $198♥ A (Starter)✦ 水牛芝士•車厘茄.羅勒油醋汁✦ 冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁 +$8兩款冷盤都非常開胃😚尤其冰鎮清酒鮑魚口感彈牙,同芝麻醬又幾夾。.♥ B (Appetiser)✦ 火炙吞拿魚、泰式辣汁✦ 蟹肉 .梅酒醋啫喱。魚籽 +$8火炙吞拿魚不過不失。相比之下蟹肉更有驚喜🤩有唔少嘅蟹肉絲、魚子,底層鋪滿酸酸甜甜嘅梅酒醋啫喱,非常refreshing🥰.♥ C (Main)✦ 燴牛肋條、紅酒西梅汁✦ 時令魚 .西京燒。海苔醬兩款主菜都頗有水準,媲美西餐廳質素。牛肋條大大條非常軟腍,紅酒汁入晒味😋另外西京燒比目魚都非常出色。最怕西京燒太過甜,依家啱啱好,更能帶出魚嘅鮮甜🐟而且肉質滑溜,表面仲有少少燒過
❀ SENSU #銅鑼灣 ❀
❗️銅鑼灣木系Cafe 晚市套餐超抵食❗️
——————————————————

☞ Dinner Menu (ABCD) $198

♥ A (Starter)
✦ 水牛芝士•車厘茄.羅勒油醋汁
✦ 冰鎮清酒鮑魚.芝麻柚子汁 +$8
兩款冷盤都非常開胃😚
尤其冰鎮清酒鮑魚口感彈牙,同芝麻醬又幾夾。
♥ B (Appetiser)
✦ 火炙吞拿魚、泰式辣汁
✦ 蟹肉 .梅酒醋啫喱。魚籽 +$8
火炙吞拿魚不過不失。
♥ C (Main)
✦ 燴牛肋條、紅酒西梅汁
✦ 時令魚 .西京燒。海苔醬
兩款主菜都頗有水準,媲美西餐廳質素。
牛肋條大大條非常軟腍,紅酒汁入晒味😋
另外西京燒比目魚都非常出色。最怕西京燒太過甜,依家啱啱好,更能帶出魚嘅鮮甜🐟而且肉質滑溜,表面仲有少少燒過,更加香!

♥ D (Sides)
✦ 小木耳.涼拌蒟蒻麵
✦ 日本南瓜.蕎麥沙律。杏仁,蜜糖乳酪
鍾意佢哋嘅配菜非常健康💖居然有零卡路里嘅蒟蒻麵選擇,同埋蕎麥沙律!
唔好以為健康就唔好味,蒟蒻配上冷麵汁清涼美味。
沙律加咗南瓜同埋乳酪,一啲都唔單調。
♥ Drinks
✦ 葡萄烏龍 +$25
超級好飲,葡萄味好突出!
☞ Affogato
(Hokkaido 8.0 Milk Soft Ice-cream served with Espresso or Tea)
第一次見Affogato有咁多種味道選擇,除咗傳統嘅Expresso,仲有金萱烏龍/白桃烏龍抹茶/焙茶😍
採用特濃北海道8.0牛乳雪糕,特別香滑。
揀咗金萱烏龍,微微苦澀可以中和牛乳雪糕嘅甜膩。

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
鍾意呢間Cafe嘅食物選擇豐富美味,而且價錢,環境又夠晒舒適,真係幾啱同朋友相聚😆
今日介紹嘅呢一間餐廳位於銅鑼灣時代廣場,係香港都有唔少嘅分店,而呢一間比較特別, 以侘寂作為主題,可以打卡之餘都比人一種好舒適嘅感覺。另外餐廳唔單止飲品加入茶類元素,就連甜品都有比較特別嘅培茶口味。🌟晚市套餐 $198今次叫左2個晚市套餐 ,套餐已經包左龍蝦湯、潰物、前菜、配菜、頭盤同埋主菜,每款都可以自己選擇。頭盤- 有 4款選擇 日本A5和牛肩胛 ,用韓式牛肉汁調味。天婦羅蝦配香蒜蛋黃醬,總共有5隻蝦,但煮法唔似係天婦羅煮法,食配埋香蒜蛋黃醬甜甜地同埋有d蒜香味。主菜時令魚西京燒 +$12今日嘅時令魚係比目魚,比目魚外層都有燒過,配以海苔醬。慢煮澳洲M7和牛板腱扒 +$28和牛7成熟,每舊都厚切,肉質嫩滑,配埋香蒜牛油醬,伴菜配有粟米。配菜越光米飯 溫泉蛋越光米一向係日本都好出名,加埋溫泉蛋半熟狀態,撈埋飯食一流。🌟Affogato $58雪糕選擇都幾多,例如可揀選Expresso/金萱烏龍/白桃烏龍抹茶/焙茶配特濃北海道8.0牛乳雪糕。雪糕好重奶味同好滑,可以配埋紅梅乾,再倒茶落去食。🌟焙茶拿鐵培茶嘅拉花好有心思,拉花花出咗一隻馬,味道香濃,培茶味道好出。📌SENSU @hkse

🌟晚市套餐 $198

頭盤- 有 4款選擇
日本A5和牛肩胛 ,用韓式牛肉汁調味。

主菜
時令魚西京燒 +$12
今日嘅時令魚係比目魚,比目魚外層都有燒過,配以海苔醬。

慢煮澳洲M7和牛板腱扒 +$28

📌SENSU @hksensu
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖
🚇 港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約2分鐘
2023-08-11 690 瀏覽
銅鑼灣食肆林立,適逢廸士尼100週年既關係在時代廣場打卡留倩影,真心呢個暑假可以到此一遊,應該大人小朋友都會喜歡。影完相之後不如到附近食個便飯,經過SENSU有日本木系小店既感覺,相當舒適又柔和的燈光。餐牌上有細小碟又有多元化選擇,可以試一下。其中有頭盤、前菜、小食、主菜、龍蝦湯及漬物只需要 $198 ,另外亦有咖啡及甜品。Kabayaki Eel Egg 頭盤有蒲燒鰻魚,以一口鰻魚肉質鮮嫩底層以厚蛋為主,濃郁蛋香並有芝士在內,份外美味。Marinade Abalone sake 冰鎮清酒鮑魚配上芝麻柚子汁,以冷盤來說帶有清新並爽口彈牙,唔錯。Deep-fried Tofu炸豆腐令我想起細小的椒鹽豆腐,不過這個配上黑麵豉醬濃郁又惹味。Tempura Rock Shrimp石蝦天婦羅份量恰到好處,外層沾滿濃郁的蛋黃醬汁,鮮蝦富有嚼勁並帶有口感。Saikyoyaki Seasonal Fish西京燒有兩塊香煎,魚肉軟腍並帶有海苔醬略嫌少許咸味,不過若連同飯粒同吃也不錯。Seared Blade Steak 澳洲M7和牛牛板腱扒一上桌相當吸晴,厚切七成熟肉質豐盈帶有口感,每件都能夠入口溶化。

Kabayaki Eel Egg

Marinade Abalone sake

Deep-fried Tofu

Tempura Rock Shrimp

Saikyoyaki Seasonal Fish

Seared Blade Steak

Japanese Pumpkin Buckwheat Salads Almonds
日本南瓜沙律份量頗多,菜底藜麥合符追求健康既女士,醬汁改以蜜糖乳酪更美味頂層有杏仁碎富有口感顏色更色彩繽紛。

Kimchi Arancini
細小的飯糰炸至金黃色脆,輕輕切開又脆身,帶有拉絲的芝士滿有泡菜味道,令人津津有味。

White Peach Oolong Latte
白桃烏龍拿鐵,白桃甜香與茶香撲鼻烏龍好夾,頂層更有海馬拉花絕對令人留下深刻印象。

Latte
一杯能夠吸引的咖啡,最重要啡香而不苦澀。若然喜歡甜味道,旁邊更有紅桑子中和口感。

Affogato Matcha Latte
北海道牛乳雪糕配上抹茶,無論打卡或味道都是一絕,大人或小朋友都會喜歡。

2023-08-06