週末將軍澳探親,Seoulmate Cafe驚喜邂逅!上週末帶著媽媽到將軍澳探親,順便在附近尋找一家餐廳吃午餐。係Google Map搜尋附近餐廳,見到Seoulmate Cafe的韓式餐廳,環境同評價似乎不錯,於是就決定去試試。點了兩份主食和兩杯飲品:- 藍柑薑汁西柚梳打 $46 :漂亮的漸層藍色,清爽解渴,薑汁和西柚的比例恰到好處。- 日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山 $48 :濃郁的抹茶味,綿密的奶蓋,最上面還有一層像雪山一樣的厚厚奶泡,甜度剛剛好,推介!- 黑松露芝士農夫包配炸雞 $158 :黑松露和芝士的香味濃郁,農夫包烤得酥脆,炸雞外皮香脆,肉質鮮嫩多汁。- 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168:海鮮種類多,龍蝦汁味道鮮美。份量也足夠,整體來說是一次非常愉快的用餐體驗。如果想在將軍澳享受美食並拍照打卡,Seoulmate Cafe絕對是個不錯的選擇!📸🍽#將軍澳美食 #首爾風情 #打卡餐廳 #精緻擺盤 #美味食物 #週末聚餐 #朋友聚會 #推薦餐廳 #將軍澳海濱 #SeoulmateCafe
週末將軍澳探親,Seoulmate Cafe驚喜邂逅!

2024-07-28
用餐優惠
試食活動
  • 藍柑薑汁西柚梳打
  • 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
  • 日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山
  • 黑松露芝士農夫包配炸雞
已經係第二次嗰嚟呢間位於將軍澳的韓式餐廳「Seoul Mate」每次嗰嚟都令人充滿驚喜!👍🏻 餐廳餐的裝潢設計融合了現代工業風與自然元素。木質桌椅搭配黑白幾何圖案,營造出簡約舒適的用餐環境。🤤 首先是「韓式醃菜八爪魚冷拌稻庭烏冬」($98)。醃菜的辣香氣息和海鮮的鮮味完美融合,稻庭烏冬夠曬彈牙,喺呢個炎熱嘅天氣,簡直一流。🤤 另一道主菜「椰香叻沙雞肉意粉」($88) 同樣精采。濃郁的椰香與叻沙香料相得益彰,雞肉鮮嫩多汁,整個組合既豐富又美味。🤤 跟餐有兩杯嘢飲,韓山什莓和紅棗茶,不過不失。對於喜愛韓式fusion 料理的朋友,呢度絕對值得一試!

🤤 跟餐有兩杯嘢飲,韓山什莓和紅棗茶,不過不失。

對於喜愛韓式fusion 料理的朋友,呢度絕對值得一試!
2024-08-04
午市時間得一個樓面,搞咩?12/1:00 lunch time好多人,得一個侍應,然後網上落單QRcode壞左,侍應要逐個逐個落單,又要等佢再行去電腦入機,根本佢做唔切 ,完全冇人手幫其他客人去廚房拎餐/點餐😿重點來了:其實將軍澳南好多餐廳都做緊優惠,例如依間惠顧午市送自家製甜品/飲品免費升級美式咖啡我哋叫起甜品佢話OK,今日係抹茶布丁。等左15分鐘 我地忍唔住催下,然後5分鐘後行過黎:叫左飲品所以係無甜品下?無唔緊要 但我等左20分鐘後先講?Btw係唔係我理解能力有問題?我叫普通飲品咋喎…如果真係冇呢個優惠就唔好咁寫誤導人…成個用餐體驗好差,最嬲係直至離開一刻 由頭到尾一句抱歉都冇講過我住樓上,以前都會落嚟幫襯下😽表示永遠唔會再落嚟幫襯😽由於我係今日第一枱客人入去食,所以留意唔到其後其他客人點~.吉列豬扒滑蛋飯 $78豬扒厚都香脆,有滑蛋,飯底好多。正常滑蛋豬扒飯.野菌緹魚忌廉汁意粉 $58好重忌廉汁味,剩係得菇菌,不過佢都多菇菌,經濟跟餐包埋嘅果茶,凍飲加$3食物正常唔差,但服務態度真係好差,無論幾好食都冇用,唔建議幫襯!

我哋叫起甜品佢話OK,今日係抹茶布丁。
下?無唔緊要 但我等左20分鐘後先講?
Btw係唔係我理解能力有問題?我叫普通飲品咋喎…
如果真係冇呢個優惠就唔好咁寫誤導人…

我住樓上,以前都會落嚟幫襯下😽表示永遠唔會再落嚟幫襯😽
由於我係今日第一枱客人入去食,所以留意唔到其後其他客人點~

.吉列豬扒滑蛋飯 $78
豬扒厚都香脆,有滑蛋,飯底好多。正常滑蛋豬扒飯
.野菌緹魚忌廉汁意粉 $58

好重忌廉汁味,剩係得菇菌,不過佢都多菇菌,經濟

跟餐包埋嘅果茶,凍飲加$3

已經去過呢間餐廳食過幾次,貪佢坐得舒服而且Menu成日都會轉,啱晒我呢啲成日想食新嘢嘅人。值得一提嘅係,店員真係好殷勤同有禮貌。三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵👂呢款係期間限定意粉,平時好少西餐廳會有貓耳朵選擇,我就好鍾意呢款意粉嘅質感,細粒得來煙煙韌韌,每一粒都沾滿明太子醬,三文魚子鹹香得來同明太子醬好夾,魚皮脆卜卜帶點辣味,夠晒特別!Seoulmate 3 味酸種包多士🥪呢款係另一款期間限定嘅食物,有三款特色酸種多士,分別係蟹肉牛油果、醬油蛋芝士吞拿魚,同埋烤豬腩肉泡菜他他,三款配搭都好有新鮮感,個人覺得烤豬腩肉泡菜他他口味最清爽,泡菜酸酸地帶點辣味,中和到豬腩肉嘅脂肪,會越食越開胃。墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🌮除咗兩款期間限定嘅食品之外,仲嗌咗一款小食,但估唔到份量係咁多!兩個人真係食唔晒,但係都推介大家試吓,原因係出邊好少見會有肉鬆海苔口味嘅墨西哥粟米片,加上再配上芝士醬同埋黃金鹹蛋醬,夠晒特別,會令人一啖接一啖咁藥食越多!榛子忌廉配焦糖香蕉麻糬窩芙 配 雪糕🧇餐廳都有唔少甜品嘅選擇,我就揀咗比較特別嘅麻糬窩夫,煙煙韌韌好鬼正!加埋焦糖香蕉同朱古力雪糕,完全滿足到我

三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵👂

Seoulmate 3 味酸種包多士🥪

墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🌮

榛子忌廉配焦糖香蕉麻糬窩芙 配 雪糕🧇
餐廳都有唔少甜品嘅選擇,我就揀咗比較特別嘅麻糬窩夫,煙煙韌韌好鬼正!加埋焦糖香蕉同朱古力雪糕,完全滿足到我個甜品胃!
2024-07-24 388 瀏覽
Seoulmate📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖佢喺Donki隔籬,一入到去見到彩色嘅畫,同埋有好多公仔喺上面嘅吊椅(小朋友見到應該勁開心🤣),空間感夠大,所以都坐得幾舒服,啱曬同一大班朋友聚下🫡⭐️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138成餐覺得最好食就係呢碟🐱耳朵!魚皮炸到脆卜卜✨ 煙靭嘅貓耳朵配上滿滿嘅三文魚籽,加埋忌廉汁,每啖都好豐富同濃郁,好有層次!⭐️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108紫菜飯卷都好足料,每一嚿上面都擺咗炸到好酥脆嘅軟殼蟹。飯卷入邊應該係有沙律醬,所以個飯唔會好硬好乾身👍🏻⭐️牛肉壽喜燒鍋 $198絕對唔會出錯嘅壽喜燒味!好快就已經bulubulu煲滾食得,食壽喜燒鍋,我最鍾意就係食佢啲蔬菜🤣 尤其係金菇同埋娃娃菜,吸晒啲汁好甜。除咗有韓式年糕,裏面自帶香港人打邊爐必食嘅公仔麵🤣 ⭐️三味玉子串燒$ 78有車打芝士、明太子醬、同埋美乃滋醬係面,個玉子都幾厚實 🧀 🥚 ⭐️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52 正常黑加侖子嘢飲味,上面有隻熊啤啤造型嘅冰,幾得意 🐻 ⭐️士多啤梨奶昔奶蓋雪山 跟餐+$38 🍓呢個奶蓋我覺得
Seoulmate

⭐️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138

⭐️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108

⭐️牛肉壽喜燒鍋 $198

⭐️三味玉子串燒$ 78

⭐️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52
正常黑加侖子嘢飲味,上面有隻熊啤啤造型嘅冰,幾得意 🐻

⭐️士多啤梨奶昔奶蓋雪山 跟餐+$38 🍓
呢個奶蓋我覺得幾好飲,唔係死甜。除咗士多啤梨味仲有抹茶味,仲要跟餐平啲,推薦!

⭐️韓國米酒韓意芝士蛋糕 $53
都幾重酒味同埋咖啡味,芝士蛋糕唔會太甜,為呢餐飯畫上完美嘅句號 ☕️

三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵
三味玉子串燒
黑加侖子冰極乳酸梳打
士多啤梨奶昔奶蓋雪山
韓國米酒韓意芝士蛋
《 ☁️ 將軍澳海旁打卡韓式Cafe—📍Seoulmate💞 》之前成日都見到有人介紹呢一間餐廳🤭🩷今日行經將軍澳海旁 🌊 決定嚟試一試!! 餐廳主打韓式食物 餐廳環境好闊落而且裝修得好靚🩵裏面仲有啲Jelly cat公仔 🐱1️⃣ 🔥🍚 煙霧瀰漫火山炒飯 $218(9/10)一上枱煙霧彌漫🤣🩵山上面有一粒完整嘅蛋黃好得意💞真係好似一個火山 🌋 絕對岩晒打卡!然後裏面竟然係炒得好香口嘅泡菜炒飯 雖然有啲濕 但係裏便嘅配料eg蘑菇🍄‍🟫令到個炒飯更加惹味 酸酸甜甜!成個飯份量好多 雖然出邊嗰層泡泡 🫧 冇乜特別味道 但係 勁Cute2️⃣ 🍝🔥 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168 (10/10)材料好豐富!有蝦🦐帶子❣️青口😆蜆☺️魷魚🦑好鍾意佢個龍蝦汁 濃郁得黎加埋煮到煙煙韌韌嘅貓耳朵 口感彈牙! 3️⃣ 🍟💖 墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆 $108(9/10)滿滿一大份 非常抵食!栗米片脆卜卜 個人就超鍾意個酸忌廉🤫熱量爆燈!同平時唔同嘅位係佢配有芝士醬🧀同黃金鹹蛋醬!加埋側邊一大堆肉鬆一齊食 層次特別豐富!4️⃣ 🍫🍌 榛子忌廉焦糖香蕉麻糬窩夫配雪糕$82 (8/10)不嬲都好鍾意香蕉🍌朱

1️⃣ 🔥🍚 煙霧瀰漫火山炒飯 $218
(9/10)

不嬲都好鍾意香蕉🍌朱古力🍫同埋焦糖嘅配搭💖🥹雖然唔係好食到麻糬既口感🤣但係欣賞佢啲窩夫整到外脆內軟!配上雪糕🍦冷熱交融 為成餐飯畫上一個完美嘅句號😝

5️⃣ 🍹🌷洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52(10/10)

一上枱有個絲絨圍住 然後職員就會過嚟幫你用火槍燒佢🔥裏面仲有一個好大舊嘅🐻熊熊冰
打卡一流!!飲落去好清爽 有洛神花酸酸甜甜嘅味道😝🌷好解渴!

6️⃣🍹🍧 日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山 $48 (8/10)

雖然上面嘅奶蓋芝士味冇想像中鹹香🧀但係底下面嘅焙茶嘅香味都幾突出 特別嘅位係佢底下有堆朱古力醬☺️❣️撈埋一齊嚟飲好滿足

————————————————————————
📍 Seoulmate (MONTEREY Place) (將軍澳)

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_tko

🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:9/10
🔆會唔會encore: yes

#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #將軍澳美食 #將軍澳 #cafe #coffeeshop #日式
經過見到比餐牌吸引左,入面係比較可愛既裝潢,食物成品都好可愛,仲有盪鞦韆設計位置,放晒好多公仔,小朋友見到一定好中意😆✨墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆叫左個小食,份量好大份~栗米片好脆,重點係個醬,同時配有芝士醬同黃金鹹蛋醬,交換咁點醬,愈食愈開胃~✨香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵一碟有幾款海鮮,帶子、青口、蜆、魷魚等等,龍蝦汁滿滿掛晒每一種配料😍貓耳朵少有食到,煮得幾有口感彈牙~~✨煙霧瀰漫火山炒飯絕對岩晒港女打卡,勁Cute既灰色小火山🗻到碟陣容煙霧瀰漫,好治癒,山頂係蛋黃,切開係泡菜炒飯,辣辣地幾惹味~✨洛神花冰極熊西柚白桃梳打又一打卡飲品,營造到杯被圍著一層層冰川咁,職員會用火槍圍住杯燒冰川,好有儀感😆,燒完著飲仲有啲外暖內凍既口感!✨芒果奶昔奶蓋雪山邪惡之選😆😆 奶蓋好綿密,混埋芒果奶昔咸咸甜甜多種口感~~✨宇治抹茶奶蓋•瀑布奶油蛋糕由自己拉開圍紙睇住啲奶蓋慢慢流落黎😍,抹茶味都好濃郁,帶點甘而唔死甜,係我中意食既抹茶~~佢做到好似梳乎厘既外型,內𥚃口感就係更實在既蛋糕~軟綿綿,唔中意好似食空氣感既朋友呢間就岩晒你🫶🏻

✨墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆

✨香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
一碟有幾款海鮮,帶子、青口、蜆、魷魚

✨煙霧瀰漫火山炒飯

✨洛神花冰極熊西柚白桃梳打

✨芒果奶昔奶蓋雪山
邪惡之選😆😆 奶蓋好綿密,混埋芒果奶昔咸咸甜甜多種口感~~

✨宇治抹茶奶蓋•瀑布奶油蛋糕

店裡的甜品和飲料真的很不錯顏值口感同時在線✨✅主食烤虎蝦腐乳忌廉汁貓耳朵🐱忌廉汁很濃郁貓耳朵很軟嫩上桌後直接清盤的一道菜吃完都把碟子舔乾淨了火灸秘制雙醬炸雞🐣一份炸雞三種口味明太子醬 黃金皮蛋醬 廚師推薦醬料廚師推薦醬料每期不同~這次是甜辣醬個人特別喜歡明太子醬的味道!!✅小食墨西哥粟米片配酸忌廉海苔肉鬆配芝士醬和黃金咸蛋醬 此時此刻特別適合一邊看韓劇一邊吃粟米片零食✅甜品瀑布蛋糕放下瀑布的那一刻實在驚艷整個過程好治癒很享受!!😍特別creamy~奶fufu入口即溶✅飲品藍蝶花冰極熊柑桔梳打🌟無酒精梳打喝起來很fresh造型熊仔特別可愛~洛神花冰極熊西柚白桃梳打🌟粉粉嫩嫩高顏值飲料點燃火花的瞬間簡直被迷住了

店裡的甜品和飲料真的很不錯

火灸秘制雙醬炸雞🐣
一份炸雞三種口味
明太子醬 黃金皮蛋醬 廚師推薦醬料
廚師推薦醬料每期不同~這次是甜辣醬
個人特別喜歡明太子醬的味道!!

✅小食

特別creamy~奶fufu入口即溶

✅飲品
藍蝶花冰極熊柑桔梳打🌟
無酒精梳打喝起來很fresh
造型熊仔特別可愛~

洛神花冰極熊西柚白桃梳打🌟
粉粉嫩嫩高顏值飲料
點燃火花的瞬間簡直被迷住了

2024-07-07 219 瀏覽
這一間餐廳經常出現在我的社交平台版面,一路bookmark咗好耐。適逢最近天氣好,一於相約朋友前往將軍澳海旁旁邊的一間打卡Cafe。餐廳空間闊落,設有包廂,亦有鞦韆架,可以帶寵物前往。餐廳的餐牌種類豐富也不同選擇的韓式小食選擇最後我們叫了以下食品。1.意大利巴馬火腿脆片、溏心蛋、黃金皮蛋醬涼伴豆腐($88)夏日炎炎最適合叫涼拌豆腐,涼伴豆腐上配上大量的皮蛋醬汁,和爽口的糖心蛋,非常清爽的前菜2.煙霧瀰漫火山炒飯.鰻魚炒飯($218)餐廳signature 的主食,煙霧彌漫火山炒飯。職員為我們打開,一道火山噴發的煮食呈現在我們面前,非常可愛。火山上有一粒完整嘅蛋黃,貌似一道火山噴發熔岩流出的體驗,火山內原來是包含了香口的鰻魚炒飯,感覺像一道住家菜,非常有媽媽的感覺,外包滿了滿滿的泡泡,好似食空氣一樣。有驚喜的一道菜。 3.韓式炸雞(無骨)($188)蒜香蜜糖芥末➰黃金皮蛋醬➰明太子醬當然不錯過韓式炸雞,炸雞炸得酥脆內軟,非常香口之餘,亦非常Juicy。醬汁有多款的選擇,除了我們叫了三種口味之外,還有甜辣醬,原味,芝士味,和咕嚕肉廚師推介。我們住的三款口味,我最推介是蒜香蜜糖芥末醬。4.
餐廳空間闊落,設有包廂,亦有鞦韆架,可以帶寵物前往。
餐廳的餐牌種類豐富也不同選擇的韓式小食選擇
最後我們叫了以下食品。
2.煙霧瀰漫火山炒飯.鰻魚炒飯($218)
餐廳signature 的主食,煙霧彌漫火山炒飯。

3.韓式炸雞(無骨)($188)
蒜香蜜糖芥末➰黃金皮蛋醬➰明太子醬
當然不錯過韓式炸雞炸雞炸得酥脆內軟,非常香口之餘,亦非常Juicy。
我們住的三款口味,我最推介是蒜香蜜糖芥末醬。
4. 玫瑰草莓麻糬窩芙 配 雪糕($98)
當然不能錯過甜品,這一次我們叫了玫瑰草莓花香的窩夫,玫瑰醬汁甜甜的,配上草莓麻糬窩夫,外脆內煙煙韌韌的,口感非常特別。5.芒果奶昔奶蓋雪山($48)
6.洛神花冰極熊西柚白桃梳打($52)
這一種飲品最近經常呈現在社交平台上,一路都好想試。
原來這間餐廳亦有提供,這一道有絲絨鋪滿在杯外,由職員用打火機燒製而成的飲品,非常打卡able 。 熊熊冰用上洛神花製成,飲品非常清爽,非常適合夏天飲用。
2024-06-30
2024-07-06 192 瀏覽
今次去咗將軍澳海旁食嘢,可以坐住千秋食韓國食物🩷三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵:脆脆三文魚皮再配上三文魚籽,微微的辣既明太子加上煙韌既貓耳朵,口感層次豐富👍 沙茶醬厚切8安士西冷牛扒溫泉蛋🥚蓋飯: 西冷牛扒份量都好多,牛肉味濃,再配上溫泉蛋,食得滋味!芝麻蜜糖雞翼: 甜甜的蜜糖加埋雞翼一齊食,味道好夾!洛神花冰極熊西柚白挑梳打/黑加侖子冰極乳酸梳打🍹: 2杯賣相好可愛,有bear bear 🐻 冰塊做點綴,尤其係洛神花冰極熊西柚白挑梳打,首先店員會為有杯飲品點火,好靚🩷飲品亦好消暑解渴!韓國雜莓瀑布奶油蛋糕配雪糕:酸酸甜甜雜莓,蛋糕口感軟綿綿,入口即化!
今次去咗將軍澳海旁食嘢,可以坐住千秋食韓國食物🩷

芝麻蜜糖雞翼: 甜甜的蜜糖加埋雞翼一齊食,味道好夾!

2024-06-30 164 瀏覽
餐廳有小朋友最喜歡的千秋座椅,裝修設計簡約,即明亮又有輕鬆的感覺。᪥三文魚子和三文魚皮翠翠明太子忌廉貓耳朵粉全新推出的貓耳朵意粉,配上三文魚子和香脆三文魚脆脆,三文魚脆脆,炸得甘香,味道獨特,貓耳朵意粉混入了大量的明太子醬,是小朋友喜愛吃的主餐。前菜意大利巴馬火腿片配糖心蛋及黃金皮蛋醬,涼拌豆腐。是開胃的前菜。᪥煙霧彌漫烏卒卒火山炒飯呈上碟的外觀已經拿了滿分,完全做到煙霧瀰漫的效果,用蛋白製作成的雪山外層,內裡有調味的韓國風味飯,還有生雞蛋,用雞蛋漿伴入飯中,口感很好。᪥洛神花冰極熊白桃梳打可愛小熊造型,白桃梳打,情上碟時更加有火焰效果,酸酸甜甜,顏色配搭出眾,洛神花小熊冰溶化之後,令到飲品味道更濃。᪥乳酸冰極紅黑加侖子梳打另一杯小熊冰梳打,黑加侖子味比較甜,小朋友特別喜歡,顏色美麗,打卡一流。᪥士多啤梨奶蓋雪山外型討好的士多啤梨雪,上層鋪滿了芝士奶蓋,士多啤梨奶不會太甜,奶蓋上加上士多啤梨和玫瑰花瓣做點綴,是一杯令人心情愉快的飲品。᪥震到耳仔都可能斷埋北極熊奶凍可愛小熊奶凍,震騰騰的,起可愛,有兩隻味道可以選擇分別是奶凍味和朱古力味,妹妹選擇了奶凍味,不太甜,加點士多啤梨將一同吃,令

᪥三文魚子和三文魚皮翠翠明太子忌廉貓耳朵粉

᪥煙霧彌漫烏卒卒火山炒飯

᪥洛神花冰極熊白桃梳打

᪥乳酸冰極紅黑加侖子梳打

᪥士多啤梨奶蓋雪山

᪥震到耳仔都可能斷埋北極熊奶凍
可愛小熊奶凍,震騰騰的,起可愛,有兩隻味道可以選擇分別是奶凍味和朱古力味,妹妹選擇了奶凍味,不太甜,加點士多啤梨將一同吃,令味道更有層次。
2024-06-24
2024-06-27 248 瀏覽
假日朋友帶我去將軍澳的一間新派韓式餐廳——Seoulmate Cafe,這可是我期待已久的地方!一入門,兩邊牆角的可愛插畫就讓人忍不住打卡📸。**飲品🥤**🩵 **洛神花冰極熊西柚白桃梳打** $52外層有類似黑色海綿的裝飾,店員用打火機點燃,瞬間火光四射,冰熊清新,帶有白桃香味。🩵 **藍蝶花冰極熊柑桔梳打** $52清香的柑桔味道與冰熊相得益彰,每一口都清爽無比。**主菜🥘**🩵 **香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵** $168 貓耳朵形狀的麵食配上帶子和濃郁的龍蝦汁,鮮味十足。**甜品🍮🧁🍦🍭🍨🍧**🩵 **韓國雜莓奶蓋瀑布奶油蛋糕配雪糕** $108粉紫色的蛋糕賣相可愛到讓人心心眼💖!一手拉開蛋糕中間的封紙,醬汁緩緩流下,搭配鮮果和一球雪糕及忌廉,完美融合,少女心爆棚!🎈Seoulmate Cafe地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G25B-G26A號舖(MONTEREY Place) (將軍澳)

**飲品🥤**
🩵 **洛神花冰極熊西柚白桃梳打** $52

🩵 **藍蝶花冰極熊柑桔梳打** $52
清香的柑桔味道與冰熊相得益彰,每一口都清爽無比。

**主菜🥘**
🩵 **香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵** $168
貓耳朵形狀的麵食配上帶子和濃郁的龍蝦汁,鮮味十足。

**甜品🍮🧁🍦🍭🍨🍧**
🩵 **韓國雜莓奶蓋瀑布奶油蛋糕配雪糕** $108

🎈Seoulmate Cafe
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號

洛神花冰極熊西柚白桃梳打
藍蝶花冰極熊柑桔梳打
香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
2024-06-10
5 分鐘 (堂食)
洛神花冰極熊西柚白桃梳打
藍蝶花冰極熊柑桔梳打
2024-06-24 81 瀏覽
餐廳以木系為主,有兩枱仲有韆鞦造型嘅櫈,周圍仲擺滿可愛cushion!除咗cushion,仲有一板手繪得意壁畫,喺入面可以搵到一啲香港特色建築物,仲有餐廳特色-火山炒飯。除咗裝修,就連一啲嘢食造型都好得意🤩🤩∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 墨西哥粟米片配酸忌廉同海苔肉鬆 $108芝士醬|黃金鹹蛋醬香脆粟米片配酸忌廉愈食愈開胃,同朋友仔邊傾計,食食下就清晒鍾意芝士就點芝士醬,夠香濃黃金鹹蛋醬就鹹中帶甜❥ 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168帶子煎到啱啱熟,唔韌有咬口嘅貓耳朵意粉,由於卷埋嘅形狀,每啖都掛上鮮味十足嘅海鮮龍蝦汁❥ 煙霧彌漫火山炒飯 $218用蛋白整成外層如火山般嘅造型,包住入面用帶子同蟹膏一齊整嘅炒飯,仲有粒橙黃色嘅蛋,配合埋一上枱嘅煙,真係好似一座隨時爆發嘅活火山,造型好可愛❥ 烤日本麻糬棉花糖窩夫 $78窩夫同麻糬一樣,口感煙靭,仲有朱古力味雪糕同燒過綿密棉花糖,豐富❥ 洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52❥ 黑加倫子冰極乳酸梳打 $52兩個熊仔造型嘅冰,梳乎咁瞓係兩杯野飲上面,得意可愛,分別用咗洛神花茶同乳

❥ 墨西哥粟米片配酸忌廉同海苔肉鬆 $108
芝士醬|黃金鹹蛋醬
香脆粟米片配酸忌廉愈食愈開胃,同朋友仔邊傾計,食食下就清晒
鍾意芝士就點芝士醬,夠香濃
黃金鹹蛋醬就鹹中帶甜

❥ 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168
帶子煎到啱啱熟,唔韌

❥ 煙霧彌漫火山炒飯 $218

❥ 烤日本麻糬棉花糖窩夫 $78

❥ 洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52
❥ 黑加倫子冰極乳酸梳打 $52
兩個熊仔造型嘅冰,梳乎咁瞓係兩杯野飲上面,得意可愛,分別用咗洛神花茶同乳酸去整。前者酸甜開胃,偏重白桃味,仲有閃爍小型煙火效果;後者較甜少少,陣陣黑加倫子果香

2024-06-24 88 瀏覽
將軍澳都出名多餐廳,尤其是近海濱位置,大家可以食飽飯,行下海濱吹吹海風,又或者去 #將軍澳跨灣大橋 打打卡,絕對是寫意!提到打卡,今次介紹這間將軍澳餐廳,打卡絕對一流!無論裝修,甜品,飲品,全部都好igable,而主食也相當吸睛!環境方面:這間餐廳有不同座位,2人聚餐,家庭聚會,三五知己都可以滿足到你,尤其是近門口這2張長枱,圍住好多公仔,除此之外,更可以一邊打韆鞦,一邊進餐!絕對可以令你童心爆棚!食物方面:食物,飲品及甜品,全部創意無限,尤其是主打招牌“煙霧瀰漫火山炒飯•帶子蟹膏炒飯”,可惜探店當日,剛剛售罄,是有點點可惜!飲品:洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52上枱嘅時候,店員會用火槍,燒著杯身上嘅絨棉,從而呈現出火花嘅效果,儀式感滿滿!杯上有粒極可愛嘅冰極熊,隻冰極熊就好似游緊背泳咁,好打耳!這杯飲品的味道,不會太甜!很重西柚和白桃,打卡和味道滿分(推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟/5)台灣竹炭芝麻拿鐵($46) / 日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山 ($48)日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山 造型打卡一流!台灣竹炭芝麻拿鐵熊貓拉花勁可愛!(朋友話幾好飲)甜品:日本宇治抹茶奶蓋・瀑布奶油蛋糕配雪糕($108)呢

環境方面:

食物方面:

飲品:
洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52
(推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟/5)

甜品
日本宇治抹茶奶蓋・瀑布奶油蛋糕配雪糕($108)
呢個絕對是近期人氣之作,我最期待就係啲瀑布跌落去蛋糕嗰刻!蛋糕頂部鋪滿厚身軟滑的奶蓋,漿狀奶蓋只有封膜作固定,當膠膜拉走一刻,奶蓋便猶如瀑布般傾瀉下來,勁有儀式感!蛋糕很重宇治抹茶的味道,蛋糕別緻的同時亦好好味道!
(推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟/5)

玫瑰草莓麻糬窩芙配雪糕 $98
不要以為是普通的窩芙,這個窩芙外層有煙韌窩夫餅夾著麻糬,絕對有外在美的同時亦有內在美!鮮甜的草莓加上窩芙,已經是絕配!

主菜:
唔好以為,我只係講甜品,主菜,其實主菜同樣出色!

墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆跟芝士醬和黃金鹹蛋醬 $108
一大盤粟米片,配上兩種不同的醬,口感相當豐富

韓式炸雞(無骨) $188
可以自选不同酱料,而我就选择了(明太子酱 / 黄金皮蛋酱 / 蒜香蜜糖芥末)绝对适合开心share!私心推荐蒜香蜜糖芥末,芥末配以蜜糖之後,味道就變得香甜,蜜糖和芥末絕對是最佳組合!

鮑魚海膽醬忌廉意粉 $158
大大隻嘅鮑魚配上海膽醬忌廉意粉,忌廉味很重。意粉彈牙充足,有口感。
(推薦指數🌟🌟🌟🌟/5)

整體來說:無論打卡或食物質素都相當不錯,其實餐廳在將軍澳這個餐廳競爭很大的地方,䇄立多年,所以絕對一定有成功嘅因素,絕對值得推薦給大家!
墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🇲🇽是一道混合了韓式風味和墨西哥風情的創意開胃菜。香脆的粟米片搭配濃郁的酸忌廉,再撒上滿滿的海苔肉鬆,每一口都帶來多層次的口感和豐富的味覺享受。融合了韓式的獨特風味😀香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵🦞是一道高雅且極具創意的主菜。北海道帶子煎得外酥內嫩,鮮美多汁,配上濃郁的海鮮龍蝦汁,香氣四溢。貓耳朵意麵吸飽了龍蝦汁的精華,每一口都充滿了海鮮的鮮美與豐富的風味😀韓式炸雞(明太子醬,黃金皮蛋醬)🍗是Seoulmate的招牌之一,這裡的炸雞使用了兩種獨特的醬料,明太子醬和黃金皮蛋醬。明太子醬帶著微微的辣味,提升了炸雞的鮮味,而黃金皮蛋醬則增添了炸雞的濃郁香氣。炸雞外皮酥脆,內裡多汁,兩種醬料各有特色☺️韓國雜莓奶蓋・瀑布奶油蛋糕🍰視覺與味覺雙重享受的甜品。蛋糕鬆軟細膩,奶油綿密香甜,再加上新鮮的雜莓點綴,既有甜美的口感,又帶有一絲酸甜的果香。奶蓋如同瀑布般覆蓋在蛋糕上😀每一道菜都充滿了驚喜與美味。合理的價格和高品質的料理,使這裡成為韓式料。創意十足又美味的韓式料理🤩🥳
墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🇲🇽

香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵🦞

韓式炸雞(明太子醬,黃金皮蛋醬)🍗

韓國雜莓奶蓋・瀑布奶油蛋糕🍰