2021-10-29 335 瀏覽
每次想食都會想搵呢間 味道又吸引🥰食過幾次,覺得比連鎖千層蛋糕店好食❗️價錢都算合理❗️款式都多👧🏻玫瑰士多啤梨千層蛋糕呢間唔千層蛋糕層次勁靚,入面仲有士多啤梨🍓底層仲有一層海綿蛋糕,食落更加多層次👧🏻黑芝麻拿鐵作為黑芝麻控,一定要飲呢杯拿鐵☕️飲落黑芝麻味好出仲好滑口!一試難忘
每次想食都會想搵呢間 味道又吸引🥰
👧🏻玫瑰士多啤梨千層蛋糕
👧🏻黑芝麻拿鐵
2021-07-09 1047 瀏覽
好耐之前食過佢哋嘅千層蛋糕覺得一般,今次有個短break又嚟呢度食個tea🍰但已經太晏,剩低嘅cake唔太吸引,廚房又過咗last order食唔到鹹點,唯有叫個scone試試·<𝘙𝘢𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦> ʜᴋᴅ 28Reheat過再配埋士多啤梨jam🍓同牛油🧈,甜味屬大眾接受程度🍬質地未到紮實但都唔酥鬆,最大嘅敗筆係食落痴牙😿雖然唔係食過好多scone,不過都知口感唔應該係咁🚫·朋友叫咗onion & cheese bagel,配埋garlic & herb creamcheese🧄試咗少少creamcheese,蒜頭味好濃,食完小心口臭😂

<𝘙𝘢𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦> ʜᴋᴅ 28

👧🏻女人永遠都有兩個胃 總會留返一個去食甜品今次我哋特登去咗呢間coffee shop 好多人都話同Lady M 有得揮 但係食落就有少少失望啦😪 如果專登去食就冇乜必要啦🙈🌟伯爵千層蛋糕 $68相對來講就比較失望 價錢黎講又唔算好貴 但係有更好嘅選擇 👧🏻會更加鍾意第二間多啲 下次同大家介紹吓😆🌟港式奶茶千層蛋糕 $58奶茶嘅味道非常之濃厚 真係做到港式奶茶嘅味道☺️📌 Shaz Confections (西環)西環西營盤第一街21號地舖🚇港鐵西營盤站B1出口, 步行約2分鐘📌 Shaz Confections (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖🚇港鐵尖沙咀尖東站N4出口, 步行約1分鐘📌 Shaz Confections (北角)北角渣華道123號北角匯二期地下G11-G12號舖🚇港鐵北角站A1出口, 步行約2分鐘
👧🏻女人永遠都有兩個胃 總會留返一個去食甜品

🌟伯爵千層蛋糕 $68

🌟港式奶茶千層蛋糕 $58
奶茶嘅味道非常之濃厚 真係做到港式奶茶嘅味道☺️

📌 Shaz Confections (西環)
西環西營盤第一街21號地舖
🚇港鐵西營盤站B1出口, 步行約2分鐘

📌 Shaz Confections (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖
🚇港鐵尖沙咀尖東站N4出口, 步行約1分鐘

📌 Shaz Confections (北角)
北角渣華道123號北角匯二期地下G11-G12號舖
🚇港鐵北角站A1出口, 步行約2分鐘
2021-03-10 1457 瀏覽
店舖售賣好多款精品千層蛋糕,散件買或原個蛋糕買(要預訂)都得。兩個人叫咗件「冧酒提子」千層蛋糕 (HKD58)、一杯黑芝麻latte (HKD42)和一杯凍Americano (HKD32)作為飯後甜品。「冧酒提子」千層蛋糕以海綿蛋糕做餅底,每一層都充滿Rum酒忌廉和薄班㦸。我鍾意酒味夠香濃但就覺得忌廉就多得濟😆 我隔離嗰位先生食到津津有味囉,話鍾意班戟夠薄夠軟喎😉餐廳環境都幾光猛,啲擺設都幾靚。Weekend去飲杯咖啡食個甜品感覺都幾舒服嘅。

2021-02-06 1282 瀏覽
本身好鐘意食千層蛋糕,所以特登過黎試下。Cream 係好滑既, 皮都夠薄。 但味道黎講唔係太大特別,因為價錢本身唔係平而佢size 都比較細,整體性價比唔夠高 。Scone 就一般,就真係試唔試都得喇。坐得都舒服,女性客路為主,環境都好靜。
本身好鐘意食千層蛋糕,所以特登過黎試下。
Scone 就一般,就真係試唔試都得喇。
坐得都舒服,女性客路為主,環境都好靜。
2021-01-29 1107 瀏覽
比店內動物圖跟環境吸引到的,黑松露蛋沙律牛角包配上Cappuccino剛好做個下午茶💕味道都很不錯環境舒服乾淨嘅小店有溫度感,店員都好有禮貌。Menu以小店來說算挺多選擇。有蛋糕有貝果 沙律🥗等等嘅食物而當中戚風蛋糕係佢哋店內製嘅~ 但店內座位唔算好多,可能都要等下位嘅。下次會想再去試其他精品咖啡同Cake

前排見到唔少人推介呢間主打多款口味千層蛋糕嘅小店,餐廳由新加坡人創立,小編見到佢哋以新加坡🇸🇬飲食概念嘅Tea Set幾吸引,最近趁得閒終於同朋友嚟咗試吓😀估唔到味道有驚喜😋_Tea set供應時間由14:00pm-17:30pm 包括一件千層蛋糕、一款精緻鹹食、精品咖啡/花茶都只係$138,價錢真係好抵食😊_#手工堡 可以選擇免治雞肉堡或海鮮蝦堡,小編今次就揀咗海鮮蝦堡,食落去都幾特別,採用蝦同魚製作而成,爽口彈牙,配埋醬汁份量啱啱好_#千層蛋糕 可以自選口味一款,款款口味都係限量供應㗎小編今次就揀咗士多啤梨玫瑰千層蛋糕🍰,班戟皮薄,奶油份量適中,值得一讚係真係好重玫瑰香味,食落去不會過甜_甜點仲有全港獨創以新加坡傳統菠蘿酥改良製作嘅鬆化金豬菠蘿酥🍍外型真係非常可愛,食落去甜度亦有減低,配埋奶味濃郁嘅莓香奶凍,酸酸甜甜幾開胃🌸_套餐仲會包括一杯咖啡飲品/ TWG新加坡紅茶,另外呢度店員服務態度都非常好,有主動介紹亦有比新產品我哋試吓,整體用餐體驗不錯👍🏻

Tea set供應時間由14:00pm-17:30pm

#手工堡

#千層蛋糕
可以自選口味一款,款款口味都係限量供應㗎

2021-01-13 754 瀏覽
當日食完午餐記得shaz係附近就諗住去試吓佢哋嘅千層蛋糕🍰好難得喺西營盤都搵到間有啲名氣嘅千層蛋糕🤣.斑蘭椰子 $58港式奶茶 $58.當日去到見到大約有八款唔同口味店員服務都好好有主動問使唔使介紹👍🏻店員話因為老闆係新加坡人所以特別整咗斑蘭椰子口味🥥佢哋啲口味都幾吸引當日仲見到有🌹玫瑰荔枝同埋🥭芒果柚子...個人覺得佢哋啲千層蛋糕有啲偏細件好似細件過ladym.兩款口味我覺得都幾滿意👍🏻😋Crepe煎得好薄啲cream都好smooth🥥斑蘭椰子口味幾新鮮 真係食到斑蘭椰子味唔會得個樣 仲食到有啲椰絲幾特別☕️港式奶茶奶茶味幾濃又唔會太甜我就鍾意港式奶茶多啲🤣濃味啲⭐️多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️希望大家可以關注我嘅ac “thegrainyspace “咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
當日食完午餐記得shaz係附近
有主動問使唔使介紹👍🏻
店員話因為老闆係新加坡人
所以特別整咗斑蘭椰子口味🥥
佢哋啲口味都幾吸引
當日仲見到有🌹玫瑰荔枝同埋🥭芒果柚子...
個人覺得佢哋啲千層蛋糕有啲偏細件

2021-01-11
外賣自取
  • 港式奶茶千層蛋糕
2020-11-21 848 瀏覽
Purple sweet potato crepe cake 😍Really love the texture of the crepe layers here! 🤤 The purple potato flavour is quite natural but still a bit too sweet for me. The crepe cake looks atteactive and I like the pink colour which is made of purple potato. The portion is enough for me. Wannt try other flavour next time! The service is also good, staff is friendly.Pretty nice environment for chill out and afternoon tea!
2020-11-06 773 瀏覽
近期比較少外出這裡試那裡試不同餐廳/cafe的用心傑作,但想一想,如果繼續維持“憂心不敢出外堂食”的諗法,只是將一間間想去的餐廳名put on the to go list而在等等等,恐怕最終有很多都去不了,因可能有些店已敵不過現實經濟環境狀況而要停業。所以我決定開始NEW NORMAL,再次出來堂食支援飲食業。當然前題是要做好個人防疫衛生準備。今天就去朋友推介的Shaz Confections 享受休閒下午茶。店內裝修、燈光及擺設都很cozy,令客人都很放鬆。平日下午不算多人,靜靜跟朋友傾下食下多滿足!下午茶每份$138,我選擇mini chicken patty burger, hazelnut crepe cake. Tea set 還包括自家製菠蘿酥跟Panna Cotta 及coffee or tea.Burger 個chicken patty煎得剛好,肉質亦有彈力。汁醬有層次,是微酸微辣,有特色。可惜個bun略硬,可能是焗熱時焗乾了點。菠蘿酥酥皮跟菠蘿餡肉比例適當,外層是cookie皮,餡料是有菠蘿纖維的,不是罐頭菠蘿肉,所以不是死甜而是帶果酸味。Good!Hazelnut

平日下午不算多人,靜靜跟朋友傾下食下多滿足!

Hazelnut crepe cake面層有濃郁橙香,有點點蓋過hazelnut味。但食兩、三口後,hazelnut 味又超前,有趣!Crepe cake入口後會感覺到有層次crepe的口感,不是糊糊的一口餅皮,層與層之間的cream很輕身,不帶膩感。看似用來裝飾的DIY橙乾果也不能錯過,質感非常好!一讚!

最後亦要讚揚店員很有禮貌,亦很主動介紹每款食物的特色給客人。各位繼續努力,一定得!!

2020-09-03 1232 瀏覽
等待朋友來臨就到此一遊。五顏六色的千層蛋糕😍不知如何選擇是好。最後選了這個小清新,一層層薄薄的皮,入口即溶,甜而不膩😋😋好味的。千層糕看似簡單其實工夫什多😆再加上一杯cappuccino☕一甜一苦剛剛好,一定要再和朋友來一起品賞。
2020-09-02
2020-05-08 1990 瀏覽
星期六唔使返工, 大食妹決定行遠啲去西營盤買之前bookmark左好耐嘅Shaz Confections千層蛋糕做甜品終於的起心肝行到去Shaz, 去到先發現好多嘅款式都已經賣曬 最後大食妹就揀咗港式奶茶口味, 睇下佢做唔做到香港嘅風味<港式奶茶>Shaz嘅千層蛋糕最低有一層海綿蛋糕, layer 比一般嘅千層蛋糕少啲每一層嘅餅皮都做得好薄, 睇得出廚師相當有料到夾係中間奶茶味嘅cream都打得好綿密, 蛋糕聞到 有好香嘅奶茶味, 但食落去就冇乜味

最後大食妹就揀咗港式奶茶口味, 睇下佢做唔做到香港嘅風味

<港式奶茶>
每一層嘅餅皮都做得好薄, 睇得出廚師相當有料到
#灰到西營盤 #灰到食甜品買過幾次外賣,今次是第一次堂食~-🔻班蘭椰子千層蛋糕 $58班蘭味是店舖的signature~班蘭和椰子的味道平衡得剛好,不會互搶風頭。千層蛋糕皮和忌廉厚度相約,唯一扣分位是底下的海綿蛋糕,質地偏乾且有點甜。-👅食後感:我自己覺得是可以跟Lady M看齊(除了那層海綿蛋糕外🙈),而且蛋糕的味道都比較特別!(試過港式奶茶味,都好好食😋)-👀個人喜愛度:8.5/10-🚩Shaz Confections西環西營盤第一街21號地舖-#美食#香港美食#hkfood#food#hk#hkfoodie#foodie#甜品
#灰到西營盤 #灰到食甜品
買過幾次外賣,今次是第一次堂食~
🔻班蘭椰子千層蛋糕 $58
👀個人喜愛度:8.5/10
🚩Shaz Confections
西環西營盤第一街21號地舖
午餐
2020-03-23 1164 瀏覽
西營盤 · 《 Shaz Confection 》 🙈 #飲品篇1️⃣Rose Latte ($42):性價比很高的Latte 。Expresso 、奶泡同奶既比例做得剛好,奶味唔會重到蓋過咖啡既回甘,香醇易入口,奶泡營造豐盈綿密感。加埋玫瑰,淡淡花香味增添咖啡層次感,苦中帶清香,大愛❤️2️⃣Iced chocolate ($48):依杯朱古力一般,偏甜,而且口感不幼細,可可味欠奉,偏甜。總結來說,Rose latte係值得你黎依間cafe chill既日子,但朱古力不推薦。如果你同我一樣鐘意飲較輕盈既咖啡,rose latte 係你好選擇
1️⃣Rose Latte ($42):

2️⃣Iced chocolate ($48):
依杯朱古力一般,偏甜,而且口感不幼細,可可味欠奉,偏甜。

• Rose  latte
2020-03-10 1049 瀏覽
呢間小店近期大火,因為它們推出了鹹蛋黃千層蛋糕🍰說真的,肥豬很想很想試一試,因為它抹茶和奶茶味道的蛋糕 實在 太 好 吃 了‼️‼️‼️ 本來期望不大,因為朋友嘗過一個味而覺得普通,但我這兩個味道是很好很好吃的😆😆 首先,奶茶蛋糕最上面的那一層,吃到滿滿的茶香,不太甜不太苦澀,剛剛好👏🏻👏🏻🌈 每一層都很薄,夾在中間的cream不會太多,但又剛好嘗到奶茶的香味🌿🍃 抹茶也很好吃,上面的抹茶粉的苦味恰好不會蓋過抹茶本有的香和澀,再配上一點點的甜味,令甜澀同時在舌頭融化,慢慢把整個蛋糕吃完🤤如果非要我在Lady M和Shaz Confections選一個,這兩個味道我一定會選後者,除了價錢比較便宜,還有口感、味道上都比較出色💯當然,兩個都很好吃💝
呢間小店近期大火,因為它們推出了鹹蛋黃千層蛋糕🍰

當然,兩個都很好吃💝