今天來到小島獨遊!出發前已搜羅好一些想要試的餐廳,{Shelly Cake Express}便是其中一家!{Shelly Cake Express}是在南丫島榕樹灣碼頭到洪聖爺灣泳灘的路上,位置其實不難找。店內環境不大卻有滿滿小島風情,也有種自家製小店的親切感和舒適感。下午五時左右從洪聖爺灣泳灘回來,本想到店內堂食,吃件蛋糕喝杯咖啡好好休息一下,不過原來小店已經打烊,抱歉沒有留意到門外的Closed掛牌就把半掩的趟門拉開了,還好店主沒有介意,反而親切的對我說抱歉已關門,最後,決定硬著頭皮問店主還有蛋糕可以外賣嗎?還好店主說可以,而且還有我最想品嘗的招牌「豆腐芝士餅」!就這樣,我就小心翼翼地把芝士餅帶上船踏上歸途。回到家,先把芝士餅放到雪櫃冷凍一下,然後正好是宵夜時間!首先必須稱讚的是,芝士餅從南丫島回到我家需要快兩個小時,它跟著我乘船又搭車的,用沒有附加乾冰的蛋糕盒盛載著的芝士餅並沒有半點溶掉或碎裂,只是芝士餅上的兩三片玫瑰花瓣和一點點餅碎掉落到盒子內而已,証明了芝士餅是蠻實淨經得起一些折騰呢!從外觀上看就是美麗又漂亮的,玫瑰花瓣搭配雪白蛋糕讓人
今天來到小島獨遊!

出發前已搜羅好一些想要試的餐廳,
{Shelly Cake Express}便是其中一家!

位置其實不難找。
店內環境不大卻有滿滿小島風情,
也有種自家製小店的親切感和舒適感。

下午五時左右從洪聖爺灣泳灘回來,
本想到店內堂食,吃件蛋糕喝杯咖啡好好休息一下,
不過原來小店已經打烊,
抱歉沒有留意到門外的Closed掛牌就把半掩的趟門拉開了,

還好店主沒有介意,
反而親切的對我說抱歉已關門,
最後,決定硬著頭皮問店主還有蛋糕可以外賣嗎?

還好店主說可以,而且還有我最想品嘗的招牌「豆腐芝士餅」!

就這樣,我就小心翼翼地把芝士餅帶上船踏上歸途。

回到家,先把芝士餅放到雪櫃冷凍一下,
然後正好是宵夜時間!

豆腐芝士餅
首先必須稱讚的是,
芝士餅從南丫島回到我家需要快兩個小時,
它跟著我乘船又搭車的,
用沒有附加乾冰的蛋糕盒盛載著的芝士餅並沒有半點溶掉或碎裂,
只是芝士餅上的兩三片玫瑰花瓣和一點點餅碎掉落到盒子內而已,
証明了芝士餅是蠻實淨經得起一些折騰呢!

從外觀上看就是美麗又漂亮的,
玫瑰花瓣搭配雪白蛋糕讓人少女心爆發!

用叉從上到底刮一口吃。
首先是滿滿的豆腐清香,
繼續細味下芝士的味道會慢慢滲出,

原本擔心用豆腐和芝士做成的芝士餅味道會不會過淡,
或是芝士的味道會否太過香濃而蓋過豆腐的味道,
不過這款芝士餅並不會,
豆腐和芝士的味道都很清新誘人,
而且兩種味道都可靠味蕾辨別得到,誰也不爭風頭。
清甜得來帶一絲微咸,兩種味道配搭得很不錯,
整個就是清香味美。

質地方面,芝士餅口感幼滑,濕潤度適中,
餅底也夠牛油香,而且不會油膩或太過易碎,
配合著吃啖啖幼滑又可輕輕咀嚼,很是不錯。

{Shelly Cake Express}這個招牌「豆腐芝士餅」,
從外觀到內在,再考慮到價格,
個人覺得絕不比L品牌大蛋糕店的蛋糕失色呢!
特別推薦給喜歡吃清香不太甜的蛋糕的朋友,務必一試!
下次再來南丫島,必定會堂食再品嚐!
2020-12-30
豆腐芝士餅
𝘚𝘩𝘦𝘭𝘭𝘺 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘦𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴 @ 𝘭𝘢𝘮𝘮𝘢 𝘪𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥 - 𝘈𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳🙉食完個brunch之後就走左去附近嘅榕樹灣後街打算食個甜品 見到哩一間都都幾多人試嘅cake shop就打算入去食個cheesecake再出發去行山 入到去先發現原來每位最低消費要$75😿但係我地嗰陣已經非常飽所以唯有takeaway左一件招牌豆腐芝士蛋糕攞上山食(大家記得要講所有垃圾帶翻落山喔❗️)🌟𝘛𝘰𝘧𝘶 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 $55網上食評好壞參半 所以肥Glor決定自己試試佢 個人認為豆腐同芝士味道都好出 可能我本身expect豆腐甜品會比較淡喇 未去到完全食唔到芝士味 反而幾鍾意佢慢慢滲出嚟嗰陣豆腐香味 清新得嚟有一種淡淡嘅甜味😽蛋糕上面嘅食用花雖然唔識落冇味但係聞落就好香 美中不足就係個餅底偏薄 一切就散哂 同埋冇得坐底慢慢食 overall我覺得性價比一般喇 6.5/10🙌🏻

🌟𝘛𝘰𝘧𝘶 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 $55

Tofu  cheesecake
Tofu  cheesecake
  • 招牌豆腐芝士餅
2020-12-23 399 瀏覽
疫情下跟友人行山,選定了多年沒有踏足的南丫島,行了一整個上午,吃罷意大利午餐,捧着肚子再遊走片刻,經過這間被網民推介的咖啡店,門口貼上最低消費每位$75.-,沒想到離島小店會有這個要求。餐牌有不少蛋糕、雪糕、曲奇、花茶之類,以自家手工製作為賣點。 點了招牌豆腐芝士蛋糕、靜崗焙茶雪糕和洋金菊菜。招牌豆腐芝士蛋糕-口感很特別,有點像吃硬豆腐,不是滑豆腐那種,淡淡的芝士味和豆腐的質感,配搭得不錯。最欣賞是放在蛋糕上的點點玫瑰花瓣,散發出陣陣香氣,十分吸引,忍不住全部吃掉了。靜崗焙茶雪糕-這個雪糕茶味濃郁,只有微微甜味,有質感不鬆散,不會快速溶掉,個人十分推介這個雪糕!洋甘菊茶-這個有點美中不足,茶味偏淡,真的有點可惜!

洋甘菊茶-這個有點美中不足,茶味偏淡,真的有點可惜!
2020-12-07
5 分鐘 (堂食)
  • 靜岡焙茶雪糕
2020-10-04 405 瀏覽
十年無去過南丫島 之前見foodie介紹呢間cafe嘅cake已經bookmark要去😂 趁假期去行山順便去左啦😛小店都幾細間 大概得6張枱 不過入面都dec得幾靚 雖然無乜位打到卡😂 可能平日去會好d🙊. Tofu cheesecake . $60專登黎就係試招牌cheesecake🥰蛋糕好靚襯埋隻碟好igable 乳白色嘅豆腐cheesecake 上面審左d玫瑰花碎勁有美感 食落好濃豆腐味又有淡淡清香玫瑰☺️ 餅底都好食 可惜厚左少少 . Hojicha basque cheesecake . $65超creamy嘅basque cheesecake!! 食落好滑唔會好漏 口感濕潤 不過茶味其實無乜😂但點埋個超滑cream同焦糖醬 正. Strawberry smoothies . $42超推介!!! 好大杯好解渴超夠凍 入口好細滑 一d都唔傑 仲要士多啤梨一d都唔藥水😍😍相係我已經飲左幾啖嘅樣😂😂推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)

. Tofu cheesecake . $60

但點埋個超滑cream同焦糖醬 正

. Strawberry smoothies . $42

推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)
  • 豆腐芝士蛋糕
🍰數到南丫島有咩好味嘅美食!當然唔小得充滿田園風既Shelly Cake express💐呢個招牌豆腐芝士餅,係我食過咁多間蛋糕店最好味嘅!原因係香芝士味同時又唔會掩蓋左豆腐嘅清香味道!而且蛋糕上有少少乾花令到蛋糕嘅層次更加清香!所以要做到呢個咁完美嘅balance係真係好考功夫😋😋😋所以入到黎南丫島就一定要食呢一個咁好味嘅豆腐芝士餅推介菜式:招牌豆腐芝士餅 ($60)味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟注意~店內嘅最低消費為$65,以一件芝士餅$60嚟計都算幾貴!不過我覺得都值得一試!已店內約有10個座位,所以如果假日嚟到有機會要等位😂😂😂而且店主亦都非常nice, 好樂意為客人推介菜式仲有介紹南丫島有咩美食同埋好玩嘅地方俾~所以大家都可以同老闆娘傾吓計🥰除咗叫咗蛋糕,我亦試咗hazelnut latte& ice cappuccino! 咖啡黎講我就比較失望,因為咖啡豆雖然比較苦澀但係就唔夠香,所以我諗其他嘅飲品會比較出色!
🍰數到南丫島有咩好味嘅美食!

推介菜式:招牌豆腐芝士餅 ($60)
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟

2020-04-18
5 分鐘 (堂食)
2020-06-30 338 瀏覽
招牌豆腐芝士蛋糕 $60初嚐蛋糕有好濃郁嘅豆腐香,但芝士味唔太突出,食耐咗更會被消化餅餅底搶走豆腐味,略為可惜。質感上較厚實但濕潤度適中,伴以食用玫瑰花,入口添一分花香。55%朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $78心太軟流出醇厚黑朱古力醬,熱燙口感伴上冰涼雲呢拿玫瑰花雪糕,交替溫度差令人上癮,口腔充滿玫瑰香,乃驚喜之作。Mix版本袋裝手工曲奇 $65聽老闆娘講袋裝版係隨心mix,所以唔會有齊咁多款口味,當日佢mix咗4款比我,包括:法式牛油、燕麥雜莓、伯爵紅茶、特濃咖啡。伯爵紅茶味道最為突出,茶香餘韻飄香。其他口味就不過不失,如果可以濃郁啲會更好。
招牌豆腐芝士蛋糕 $60
招牌豆腐芝士蛋糕

55%朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $78
55%朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
Mix版本袋裝手工曲奇 $65

2020-06-26
55%朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2020-06-01 916 瀏覽
每次嚟南丫島,一定要到訪呢間Cake Shop,回想第一次嚟,已經係14年前,每次都見證住小店嘅小變化,感覺好窩心🥰記得我第一次嚟嘅時候,佢主要都係賣cakes為主,不過依家已經多咗好多唔同嘅選擇,有雪糕、有曲奇、仲有其他特飲。Follow小店仲有小禮物送「豆腐芝士蛋糕」仍然係佢嘅鎮店之寶仲有自家製嘅曲奇🍪每次嚟到,我都會叫我最鍾情嘅豆腐芝士餅,有啲人會expect芝士餅就要好似New York cheesecake咁有濃厚嘅味道,所以會覺得佢好淡冇乜味,但其實呢個餅係要你去細味豆腐嘅豆香,再配一杯花茶,慢活一下,就可以在這小島上享受洗滌心靈嘅感覺☺️當然,好多朋友仍然會最鍾情於New York cheesecake嗰種厚實香濃嘅味道,包括我隔離嗰位,老公就對呢個芝士餅讚不絕口啦,佢覺得New York cheesecake 唔需要加其他材料,先欣賞到最原始嘅味道。 小朋友話要食雪糕,所以叫咗呢個Crème Brûlée 配雪糕,法式焦糖燉蛋充滿濃濃嘅雲呢拿味和蛋香,面層係剛剛燒嘅脆脆焦糖,燉蛋內仲見到有一粒粒嘅雲呢拿籽,所以咁香滑。夏日炎炎,最好飲番杯冰凍沙冰,呢杯蜜桃沙冰好香桃味,飲
Follow小店仲有小禮物送
「豆腐芝士蛋糕」仍然係佢嘅鎮店之寶
仲有自家製嘅曲奇🍪
每次嚟到,我都會叫我最鍾情嘅豆腐芝士餅
紐約芝士蛋糕
焦糖燉蛋配雪糕
夏日炎炎,最好飲番杯冰凍沙冰,呢杯蜜桃沙冰好香桃味,飲完真係透心涼!
蜜桃沙冰
小朋友就揀咗杯凍朱古力奶,上層係白色奶泡,下層係凍朱古力,飲完成個醒神晒添!
凍朱古力
每次嚟到都見到老闆娘好用心製作每一道甜品俾客人品嚐,所以我每次入到南丫島,第一站一定嚟支持佢!
紐約芝士蛋糕
焦糖燉蛋配雪糕
蜜桃沙冰
凍朱古力
2020-04-05 534 瀏覽
男朋友知我鍾意食野,尤其係甜品,所以佢先前做定南丫島有咩係必食既資料搜集,專登帶左我黎食豆腐芝士蛋糕。餐牌選擇唔多,除左招牌豆腐芝士蛋糕$60必食之外,仲叫多個紐約芝士蛋糕$60。今日係我生日,所以問下有冇得寫Happy Birthday,老闆娘話可以,加$15就得。我地覺得價錢合理,所以加左。老闆娘將兩件蛋糕擺埋一齊,好俾心機寫,蠟燭都係靚蠟燭,滿意。豆腐芝士蛋糕令我都好滿意。勁有豆腐味,好似食緊豆腐花,好滑,令人驚豔。紐約芝士蛋糕係預想中既味。兩件蛋糕既瑕疵係餅底都比較碎。

招牌豆腐芝士蛋糕 & 紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕係預想中既味。兩件蛋糕既瑕疵係餅底都比較碎。
招牌豆腐芝士蛋糕 & 紐約芝士蛋糕
2020-03-28
下午茶
2019-11-23 569 瀏覽
果然名不虛傳一開始已經做了資料蒐集知道這間的蛋糕好吃, 所以一在榕樹灣下船就馬上找到這間店子他店內的空間較細所以我們沒有選擇堂食把它外賣拿到附近的沙灘吃豆腐芝士蛋糕一開始擔心只是強烈的味道會搶了豆腐風頭, 吃上去卻意想不到地和諧, 豆腐味很香, 真的有豆腐的軟滑, 不太吃得出芝士味。餅底香, 配合忌廉一個濃烈一個淡然非常配合, 蛋糕上還有一顆顆粉紅玫瑰, 幾食得又睇得南丫島的確是有種與世無爭的感覺, 親切的老闆娘也跟我搭話,笑着說最近很多人都說南丫島是平行時空。聽着沙灘的海浪聲和遠方有橘子色漸變到黃色無盡的天空, 就不禁認同她的話
果然名不虛傳

他店內的空間較細所以我們沒有選擇堂食
把它外賣拿到附近的沙灘吃

• 豆腐芝士蛋糕
快閃之旅-1年多沒有入南丫島了,7月1日趁有假期,到島上逛逛,回程途中,被這問Cafe 吸引停下來,當然第一時間order 招牌蛋糕 ~豆腐芝士餅啦! 果然一試難忘,濃濃的豆腐味道加上芝士餅底,好特別,好好味。
先聲明,我係食野非常求其也甚少投訴的人,係十年都唔比一次負評的果類人,而今日好難得我要寫一個負評。是日我見到一張好靚的食品圖,係豆腐芝士蛋糕,寫明南Y島必食美食,講到咁犀利,咪入去食啦。室內裝飾很可愛,餐具絕美,食物賣相很講究還灑上了玫瑰花,但食物味道方面太走心了。打卡再靚,真的不能當飯食呀。我彷如練了絕世武功一樣,輕輕一叉叉落去,那餅底馬上碎裂成千千萬萬顆碎粒粒,半粒半粉狀,成堆浮沙咁,貓沙都比佢粗!那餅底吃上去又淋又軟似是放了三日三夜,其鬆散的程度可以令人知道佢落得唔夠料,密度太低,厚度也太薄,根本壓不實。好多人都很中意食餅底(包括我),一個好的餅底真係好重要,甚至可以救到/毀了成件CAKE的評價,店家唔應該忽視佢,求其整了就算。我見到果堆神沙時,真係好絕望,覺得倒錢落海。完全零芝士味,大概是為了突出豆腐味掛,咁不如直接叫豆腐蛋糕算啦,唔好亂比個希望人,反正食唔出。

題外話/補充資料: 質素對不起個價錢,$58,四捨五入都$60,呢個價錢我EXPECT非常好食的CAKE,結果令人失望。這價錢夠在MCCAFE食兩件,人地個餅底實在好多。 寫去FB後,有朋友都話來過,她當年仲叫了兩款,一樣係同一意見,話日後唔會再來食。 咁都好意思叫南丫島必食?唔咁寫都冇咁嬲,強力建議唔好再咁寫,冇咁既實力,唔好老吹。
2019-05-11
2019-03-13 500 瀏覽
咁遠黎到南丫島,一定要黎朝聖!之前見到有介紹過南丫島有一間逼食嘅豆腐芝士餅,經過大路,再轉左就會見到。鋪面非常非常細,只有3張檯嘅位置,如果撞正多人可能要行幾轉先會有位。係一間小小嘅甜品店,有蛋糕、沙冰、咖啡等等。注意哩度有最低消費,至少每人要叫兩杯咖啡同一件蛋糕,如果啱啱食完飯食唔落甜品就要遲d先去啦!藍色碟配粉紅格仔檯布好有童話嘅感覺,芝士餅上面有幾塊玫瑰花瓣。切落去好軟熟,冇溝好多魚膠粉,好重豆腐味!質感比較淋,入口即融。餅底都唔係厚實,鬆鬆地嘅餅碎,食落好light。Shelly都有訂蛋糕嘅訂單,食完太難忘,之後都訂左一個,好似係六寸,Shelly仲好好人幫手畫朱古力牌同ice bear哈哈!

2017-07-22
下午茶
2019-01-08 421 瀏覽
南丫島好細,其實大半日已經可以玩晒。今日同朋友落船(榕樹灣)後直接行入大街,之後轉上風車山,大街除左手信鋪外,其實有好多特色餐廳,不過我地因為食飽左先入來,無坐底食。落山時經過呢間招牌寫住豆腐芝士蛋糕即刻停底睇睇,老闆娘介紹我飲呢杯玫瑰黑糖薑茶,佢話冬天特別煲,重要預時間焗,好滋潤,我就覺得好好味la, 玫瑰味好清新,暖粒粒行完山飲一杯好爽😁我見門口仲有d佢地自家製嘅手作曲奇,買來做南丫島手信啱晒,唔使次次都買蝦膏 / 辣椒油😝
南丫島好細,其實大半日已經可以玩晒。

2018-12-29 310 瀏覽
來Shelly Cake Express 不知不覺已有8年了,每次入南丫島總要來坐一坐,大概是一種情意結吧。店很小,但很雅緻,我們兩個女仔被安排坐在靠門口的位置,老實說是有點迫,但我們一點都不介意。餐枱布是白底紅碎花,和cheese cake 和花茶的感覺很匹配,店內暖暖的,靜靜的,是看書和談心的好地方。在一年的第一天,就是要找一個這樣的地方,讓自己沉澱一下內心,組織過往一年經歷的總總,再展望新一年。能夠一邊沉澱,一邊吃一口清甜豆腐味的芝士蛋糕,呷一口暖暖的花茶,內心也是苦甜交集,大概是人生吧。

2016-01-01
2018-11-11 369 瀏覽
Won't come again. After a long walk, I stop by this little shop and want to relax and have some food. The service is horrible. They won't ask you to move to another table nicely and take it for granted. I was asked to move to a very tiny table in front of the water bar where I cannot face the table and sit properly. I ordered a tofu cheese cake and a cappuccino. The tofu cheese cake is disappointed. It is soft but not much taste of cheese . The tiny piece of cake costs $55 which is not wort
. The tiny piece of cake costs $55 which is not worth. When I leave , I was given the wrong change for the food ordered.