2018-08-24 391 瀏覽
坐係室外,環境感覺幾好!但啲野食就麻麻了!叫左水牛城雞翼,黑松露芝士薯條,set dinner的帶子意粉和牛扒。雞翼炸得耐左,有點乾,雞翼的本身都冇味,而且只有兩兜醬點,味道完全欠奉。芝士薯條幾好,熱辣辣岩岩炸起,真係勁多黑松露醬,多啲芝士會好啲。帶子意粉的帶子冇味又唔香,意粉個味就正常。牛扒好薄,而且有筋,係多配菜既,個汁既味都可以。野食係大份,但唔好食就再大份都冇意思......黎坐低飲野好,啲野食就不了
黎坐低飲野好,啲野食就不了
港島綫西延開通後,過黎呢頭好方便,Shop9位於西營盤的第三街,紅磚既外牆,英式風格,餐廳設有outdoor位,夜晚係室外用餐感覺格外寫意,望住薄扶林道街景🌃 ⭐澳洲安格斯牛扒配紅酒汁🥩🍴,肉味濃厚,加上紅酒汁,令味道提升,食到牛扒既肉香,伴碟配有焗薯&BB露筍😋🌟最值得推介係串燒拼盤(雞翼2串, 雞軟骨2串,大排菇2串, 牛柳粒2串,豬頸肉2串)好豐富,只係$128🍺英國Samuel Smith Organic Pale Ale啤酒,使用有機Hallertau酒花,飲落口先有奶油糖味,後有藥草苦韻,配串燒好夾❣️未試過朋友黎到呢度可以品嚐下英國啤,唔係好多餐廳有🍻🍽️食物有質素👍氣氛唔錯,服務幾好,會再encore💖

串燒拼盤

未試過朋友黎到呢度可以品嚐下英國啤,唔係好多餐廳有🍻

🍽️食物有質素👍氣氛唔錯,服務幾好,會再encore💖
2018-05-18
2018-05-23 260 瀏覽
西環一代開咗好多西餐廳已經唔係咩新聞,不過搵食就要行少少斜路~今次去呢間餐廳都係o係斜路上面~  成間餐廳都係用紅磚砌成,仲有室外位~  好適合 happy hour 飲返杯~晚餐包餐湯/沙律 + 主菜 + 飲品餐湯係味增豬骨湯,估佢唔到~竟然唔系西湯沙律唔hea, 菜新鮮,又有麵包脆脆+煙肉碎Mint Chocolate唔會太甜,夠滑油甘魚+蟹肉+牛油果他他配山葵油醋 $108清新之選~ 好適合夏天食,開胃餐前小食~ 覺得點中間d醬撈埋一齊食澳洲安格斯肉眼配紅酒汁 $238份量十足~ 憑佢牛扒上面有新鮮香草 + 旁邊伴碟蔬菜就知道有誠意牛扒唔醋德國咸豬手配蜜糖芥末 $198好大呀~ 遠處已經聞到香味,仲要係鐵pan上,滋滋聲~ 皮燒到好脆! 肉質唔會太乾,睇到好多骨膠原~ 正~有我超愛的薯仔蜜糖芥末醬~ 一定要點醬食!豬手下面 有酸椰菜~ 我覺得唔夠酸~ 朋友就話ok菠蘿汁嘆多杯咖啡~ 好飽的一餐~

晚餐包餐湯/沙律 + 主菜 + 飲品

餐湯係味增豬骨湯,估佢唔到~竟然唔系西湯

沙律唔hea, 菜新鮮,又有麵包脆脆+煙肉碎

Mint Chocolate
唔會太甜,夠滑

油甘魚+蟹肉+牛油果他他配山葵油醋 $108

澳洲安格斯肉眼配紅酒汁 $238
牛扒唔醋

德國咸豬手配蜜糖芥末 $198
好大呀~ 遠處已經聞到香味,仲要係鐵pan上,滋滋聲~

皮燒到好脆! 肉質唔會太乾,睇到好多骨膠原~ 正~

有我超愛的薯仔

蜜糖芥末醬~ 一定要點醬食!

豬手下面 有酸椰菜~ 我覺得唔夠酸~ 朋友就話ok

菠蘿汁

嘆多杯咖啡~ 好飽的一餐~
2018-05-21 276 瀏覽
首先 呢個跟set dinner既餐湯:粟米忌廉湯 已經十分impress到我 超級香濃、幼滑、豐富主角出場了:安格斯牛扒 好大塊 未食過紅酒汁 一試愛上 同牛扒好夾 牛扒叫5成真係剛剛5-6成 非常有水準 絕對對得起$238dinnerset呢個價錢呢個薯條亦係十分impressive 點解呢佢個芝士醬係用佢個煲仔煮熔 比客人自己點 仲有提醒我地唔好店到煲仔 因為好熱黑松露一啲都唔吝嗇 大大pat用薯條先沾芝士、再痴下啲黑松露簡直係100/100分呢個串燒真係不得了每樣野有兩串:大啡菇、豬頸肉、牛肉粒、雞翼、雞軟骨即係有10串 平均$12.8一串 講真 旺角都未必食得到啦 佢仲係配個酸酸咸咸既汁架 好味仲叫左杯啤酒送薯條🍟食環境好舒服我下次會再帶朋友同家人黎食!
餐湯:粟米湯

澳洲安格斯牛扒配紅酒汁

黑松露芝士薯條

呢個薯條亦係十分impressive 點解呢
黑松露一啲都唔吝嗇 大大pat
用薯條先沾芝士、再痴下啲黑松露
簡直係100/100分

呢個串燒真係不得了
每樣野有兩串:大啡菇、豬頸肉、牛肉粒、雞翼、雞軟骨

仲叫左杯啤酒送薯條🍟食

環境好舒服

我下次會再帶朋友同家人黎食!

餐湯:粟米湯
澳洲安格斯牛扒配紅酒汁
黑松露芝士薯條
2018-05-19 158 瀏覽
自己一直都想衝出九龍,去港島食嘢,尤其係西環上環呢邊,終於有朋友肯同我過海,好滾動😭真心好少嚟呢邊,第二街再轉個彎先會見到第三街。平日夜晚唔多人,都有幾枱客坐outdoor。我好喜歡佢掛燈嘅設計,佢外牆磚頭,好夠raw。有啲似去咗歐洲,環境係幾好,重點係唔嘈。8點前happy hour,買一送一,呢樣絕對係抵。對於一個薯條怪,呢間有驚喜。薯條新炸,唔會過油,剛剛好。佢嘅醬係芝士,係小小結,超香口,要快啲食,好快就結哂。黑松露無慳,完全係一碟仔俾你點,超夠味,薯條即時昇華哂。西班牙海鮮飯,煮得好好食,而且每啖都一定有餸。佢都有啲人工啤係幾好飲呢個好啱女仔飲,酒精5%度,又帶啲麥味,而且佢地個杯好靚。氣氛唔錯,服務幾好,會繼續去搵好嘢食。

真心好少嚟呢邊,第二街再轉個彎先會見到第三街。

有啲似去咗歐洲,環境係幾好,重點係唔嘈。

8點前happy hour,買一送一,呢樣絕對係抵。

西班牙海鮮飯,煮得好好食,而且每啖都一定有餸。

佢都有啲人工啤係幾好飲

呢個好啱女仔飲,酒精5%度,又帶啲麥味,而且佢地個杯好靚。

氣氛唔錯,服務幾好,會繼續去搵好嘢食。
2018-05-18 213 瀏覽
黎左台灣幾日 都開始有啲掛住香港嘅美食尤其是係呢餐係西環嘅Shop9好有氣氛 最岩一大班人黎Chill下🍻先黎一個串燒拼盤 ($128)雞軟骨同大啡菇 都好味啊 推薦🐣之後就來了個Fish & Chip ($98)魚魚炸得脆卜卜 薯條份量都好夠然後那個北京填鴨的薄餅 ($78)風味十足 稍為甜左少少🙈最後要左個Set dinner ($128)忌廉三文魚牛油果天使麵味道稍為清淡一點 可以一試喔最後mint chocolate ($18) 好味😍________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
黎左台灣幾日 都開始有啲掛住香港嘅美食
尤其是係呢餐係西環嘅Shop9
好有氣氛 最岩一大班人黎Chill下🍻
先黎一個串燒拼盤 ($128)
雞軟骨同大啡菇 都好味啊 推薦🐣
之後就來了個Fish & Chip ($98)
魚魚炸得脆卜卜 薯條份量都好夠
然後那個北京填鴨的薄餅 ($78)
風味十足 稍為甜左少少🙈
最後要左個Set dinner ($128)
忌廉三文魚牛油果天使麵
味道稍為清淡一點 可以一試喔
最後mint chocolate ($18) 好味😍
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
北京填鴨薄餅
Set  Dinner
Mint  Chocolate
2018-05-12 130 瀏覽
一早忙碌處理雜事,錯過了午餐時間。在告一段落後,飢腸轆轆的我來到Shop 9吃頓午茶。店內環境氣氛好,也有室外露天座位! 座位頗舒適。英倫風的裝潢感覺有格調,輕鬆的氛圍讓人頓時忘卻繁雜事務,沉浸於此。簡單的下午茶套餐,種類精簡,卻也簡單挑選,我選擇了西多士,再搭配friut punch。西多士,外頭脆內心軟,份量適中。西多士裡夾有一塊Parma ham與香滑芝士,佐上煉奶,這種鹹甜滋味,真的好好吃。搭配清甜爽脆的沙律吃可解解油膩,也健康些。酸甜的friut punch喝上一口接一口,透心涼爽暢快無比,十分喜歡它的滋味

2018-05-10
3 分鐘 (堂食)
2018-05-12 107 瀏覽
平日吃下午茶的機會不多,湊巧在西營盤附近閒逛,發現有著紅磚牆的門面是家餐館店名SHOP9,觀望了一會便決定在這家餐館吃下午茶。步入店內濃濃的英式格調,很喜歡這種樸實的異國情調,令人置身國外的錯覺!優雅舒適的氣氛,亦令人感到輕鬆自在。SHOP9也有室外露天座,晚上在戶外用餐,想必浪漫氣氛十足!平日吃下午茶的機會不多,湊巧在西營盤附近閒逛,發現有著紅磚牆的門面是家餐館店名SHOP9,觀望了一會便決定在這家餐館吃下午茶。步入店內濃濃的英式格調,很喜歡這種樸實的異國情調,令人置身國外的錯覺!優雅舒適的氣氛,亦令人感到輕鬆自在。SHOP9也有室外露天座,晚上在戶外用餐,想必浪漫氣氛十足!吉列豬鞍漢堡包伴薯條漢堡包,中間夾用了紅菜頭真令人訝異!這也是其特別的地方,第一次嚐到這樣的組合。紅菜頭酸甜滋味調和了炸豬肉的油膩感,豬肉炸得外酥內嫩與芝士的香濃真是好搭配。薯條亦是炸的酥脆,這樣的組合真的美味。apricot ale水果酒,淡淡水果香氣,冰涼飲用真是消暑解渴。吃完漢堡包已有七成飽的感覺,再喝下水果酒整個飽足感強烈。對於這餐十足滿意,有機會推薦同事友人們再一起來享受優閒午茶時光。

2018-05-11
1 分鐘 (堂食)
下午茶
轉下地區,去下西區食飯,試下自己未試過的,西餐見到「Shop 9」好評,所以試下。鍾意佢有得坐outdoor,係天氣未熱時,坐outdoor其實好舒服開揚。Set dinner 百幾蚊,好抵食。兩個人叫一個set,另外再散叫。首先送上餐包,好軟熟,配埋香濃creamy嘅南瓜忌廉湯,正!!澳洲黑安格斯牛西冷扒,肉眼扒燒至表面焦香,約七成熟,中間呈粉紅色,肉質嫩腍而且有肉汁,肉味濃郁,好味推介!!另外特別一提,旁邊有燒菠蘿做配搭,好香,中和食完肉嘅味蕾。香煎帶子扁意大利粉,帶子大大粒,鮮甜;意粉彈牙有口感。另外仲散叫左個串燒拼盤,好豐富,有鷄軟骨,牛肉,鷄翼,菇等,燒得好香。食物有質素好味,價錢仲要好抵食,個女侍應自己一腳踢都服務好好,推介,會再encore!!

另外特別一提,旁邊有燒菠蘿做配搭,好香,中和食完肉嘅味蕾。

香煎帶子扁意大利粉,帶子大大粒,鮮甜;意粉彈牙有口感。

肉眼扒燒至表面焦香,約七成熟,中間呈粉紅色,肉質嫩腍而且有肉汁,肉味濃郁,好味推介!! 另外特別一提,旁邊有燒菠蘿做配搭,好香,中和食完肉嘅味蕾。
2018-04-10
2018-05-03 83 瀏覽
寫意西餐@西環舊區西營盤老店林立,喺第三街轉角見到紅磚牆嘅建築物就顯得格外醒目~今日放假特登同朋友嚟食下午茶傾下計。入面裝修好cozy,令人不自覺都放鬆埋心情 😆 仲有 Outdoor Seating,可以飲返杯 chill 下!Tea Set 價錢都 ok,份量足而且有飲品,所以唔算太貴。兩款下午茶都配有新鮮沙律菜,食得清爽又健康 🥗 Egg Benedit with Bacon 賣相精緻,好吸引!Egg Benedict 整得好流心好好食,相當有驚喜!英式鬆餅+煎得香脆嘅煙肉+流心水煮蛋+酸甜荷蘭醬,我畀100分 💯Pork Chop Burger 都好足料,吉列豬鞍十分肥厚,但肉質嫩滑唔會好嚡口 👍🏻 配料有芝士蕃茄生菜同酸洋蔥,層次豐富,食落好清爽惹味!薯條炸到脆卜卜都好正,不知不覺就食晒~最後嘆返杯熱嘅檸檬薑蜜同薄荷朱古力,完美的句號 😌
寫意西餐@西環

Egg Benedit with Bacon

Cutlet Pork Chop Burger with French Fries

薯條炸到脆卜卜都好正,不知不覺就食晒~

檸檬薑蜜
薄荷朱古力
最後嘆返杯熱嘅檸檬薑蜜同薄荷朱古力,完美的句號 😌
檸檬薑蜜
薄荷朱古力
2018-05-03 94 瀏覽
去西營盤探新居入伙的朋友,晚飯時間,我呢位特別鍾意西餐的朋友,話帶我去附近一間非常唔錯嘅餐廳,咁當然跟住去試下啦!去到餐廳,原來有分室內室外,呢日天氣開始有啲熱,於是揀左室內,位置非常闊落舒服,真係好適合三五知己食下嘢,傾下計BBQ 豬肋骨 + 薯條 + 手工啤酒傾計就當然唔少得薯條,啤酒,呢 set 個啤酒係手工啤,倒出嚟顏色偏黑,飲落有好香嘅麥味,一啲都唔澀,好好飲,薯條係粗身㗎,我特別喜歡,主角豬肋骨當然毫不遜色啦,燒到邊位微焦,唔錯澳洲黑安格斯牛肉眼扒配紅酒燒汁叫左呢個牛扒晚餐,牛扒要 7成熟,嚟到切開,果然做到,唔會過熟,入口充滿肉汁,水準之作香辣水牛城雞翼呢款雞翼上枱會配埋兩款醬汁,一款係配辣醬,另一款係酸乳酪醬,兩款醬都令呢個水牛城雞翼更惹味

BBQ 豬肋骨 + 薯條 + 手工啤酒

澳洲黑安格斯牛肉眼扒配紅酒燒汁

香辣水牛城雞翼
Sunday... of course to chill and enjoy the day!!朋友成日激讚呢間小店,果然係非常好。遠遠見到紅磚塊就認到shop9😻Font design + overall look of the shop gives me a very Londoner impression..環境好悠閒 一坐低已經覺得好舒服放鬆 Perfect vibe !!望一望Menu, 一d都唔貴,tea set $38-8x不等 有野飲 加十零蚊有coffee special / black tea 非常底食😝見到'西多士' 咁得意,叫左份;友人叫左egg Benedict + salmon等野食果陣周圍望周圍影...從裝潢到店內細節感覺到店家非常用心打造一間咁精緻有taste既餐廳..perfect iced coffee , not too sweet blending with great scent of caramel / mint chocolate 🤤🤤 cool down the start of summer OMG 🤤🤤🤤🤤🤤fit 120% Hong

朋友成日激讚呢間小店,果然係非常好。

遠遠見到紅磚塊就認到shop9😻

Caramel   +  Mint  Chocolate  chip  iced  coffee

OMG 🤤🤤🤤🤤🤤fit 120% Hongkong Taste, feel it best modified
西多士 實在太癲! 一上枱好有驚喜,食落去更驚喜!😋😋 個名可以改得浮誇d e.g. Shop9 French Toast / 松露西多士 如果唔係好易miss左呢樣咁好味既野!!

好香脆、入面有黑松露、芝士、煙肉
外面淋上煉奶,一咸一甜意想不到咁惹味...完全停唔到口🤤💯👌🏻really surprised !!
去toilet果陣行過見到佢地個室外場都好正,打算下星期收工同同事拉大隊黎chill1chill!
vast choice of craft beer available ... imma come soon!✨
really made my day....
大力推薦的小店best for all time .... 試完dinner / hh 再寫🤤😍looking forward
2018-04-29
2018-04-26 78 瀏覽
途徑西環第三街有不同大街小巷,文青小店進駐此地,星期日經過此地有室內及室外之分,舒適度甚高。室內有Bar位不同種類的酒精類飲品,連手工啤都有相當多元化。餐牌內有Lunch Set..A-F餐,總有一款適合客人。凡惠顧Lunch set包餐茶飲品,只需要另加$28則有甜品,加多$18有特飲。我倆點了2個set lunch,各有特色不俗。豬柳荷蘭汁玉子漢堡配薯條 $68上桌後貌似大型連鎖店的漢堡,不過咬下來確實有點不同,包身鬆軟夾有兩塊豬柳滋味無比,玉子煎得呈流心,芝士的芝心滋味無比同吃非常美味。即叫即整的香脆薯條,帶點鹽份相當美味,旁邊配上沙律可減漢堡的膩度。日式咖哩吉列豚肉飯伴溏心蛋 $88你可能以想不到為何有日式食物?不過確實有所驚喜,吉列豚肉炸粉與肉質平均香脆。咖哩味道不算太辣與粒粒飯粒融為一體,咖喱汁美味如果添多少許飯會更好。溏心蛋呈現流心效果出色,$88相當有質素。最後普通一杯熱檸水,杯身以藍白色為主調滿帶悠閒感。下次到西環第三街可以再次光顧Shop 9 Restaurant也是不錯選擇。

豬柳荷蘭汁玉子漢堡配薯條 $68

日式咖哩吉列豚肉飯伴溏心蛋 $88

在西營盤的第三街,有間已開了4年的 <Shop 9 Restaurant and Lounge>,喜歡其紅磚牆門面,擁有英式風格!3月頭的週末來到,原來這裡還有露天茶座,當日 20~25度,天氣和暖舒適,我們便決定坐在室外;除了方便吸煙食客之外,亦方便帶狗食客!兩位靚女店員很有禮,甜美的笑容給人良好印象!餐廳每兩星期轉一次 menu,也有廚師推介!午餐:先上餐包溫熱的餐包質感鬆軟而密度高,味帶微甜!蕃茄湯熱辣辣的蕃茄湯,酸香開胃!夾雜蕃茄粒及牛肉,口感豐富!大啡菇芝士漢堡配薯條 $78店方選用大啡落代替牛肉漢堡,就算是素食者及好像我不吃牛都可以食得到!加入大啡菇,整體口味不單調,配上淋上黑醋的沙律菜;即炸金黃色的炸薯條,我不禁食薯條先!挪威三文魚白酒忌廉天使麵 $88天使麵份量適中及帶有彈性,加入忌廉烹調,食落尚算夠味,熟透的三文魚細細粒,卻不會嚡口!配料還有芝士、彩椒及蘑菇!令賣相及口感也生色不少呀!熱薄荷朱古力 (轉特飲+$18)奶泡綿密豐厚,滲出薄荷獨特的清香,入口是朱古力的甜美,整體不算甜膩!

我們便決定坐在室外;除了方便吸煙食客之外,亦方便帶狗食客!

兩位靚女店員很有禮,甜美的笑容給人良好印象!

餐廳每兩星期轉一次 menu,也有廚師推介!

午餐:
先上餐包
溫熱的餐包質感鬆軟而密度高,味帶微甜!

餐包

蕃茄湯
熱辣辣的蕃茄湯,酸香開胃!夾雜蕃茄粒及牛肉,口感豐富!

蕃茄湯

大啡菇芝士漢堡配薯條 $78

大啡菇芝士漢堡配薯條

挪威三文魚白酒忌廉天使麵 $88
配料還有芝士、彩椒及蘑菇!令賣相及口感也生色不少呀!

挪威三文魚白酒忌廉天使麵

熱薄荷朱古力 (轉特飲+$18)

熱薄荷朱古力
2018-03-03
$111.1 (午餐)
大啡菇芝士漢堡配薯條
挪威三文魚白酒忌廉天使麵
熱薄荷朱古力
2018-04-23 71 瀏覽
西環越來越多外國人居住,又有很多新屋苑,也因此多了很多特色餐廳。朋友有次行完山來過這裡食lunch,覺得好食又抵食,今天就與我來這裡食晚飯。Set Dinner由$108起,價錢合理。也許因該是星期三的關係,人不多,餐廳氣氛很好,員工的服務態度也很好,絕不似在西環的住宅區呢!我們二人各選了set dinner,頭盤我點了沙律,菜,新鮮,朋友點了餐湯,是日為洋蔥湯,份量屬於正常size。朋友點了烤原條豬肋骨配洋蔥圈,肋骨好好味,好大件,果然是原條上,我們還笑說這是一隻生得很高大的豬,所以肋骨長!黑豚豬扒漢堡很特別,平時吃牛肉漢堡吃得多,其實豬肉的也不錯,老實説,肉質真的與牛肉有所不同,但賣相精美而且感覺豬肉無牛肉那麼「毒」,不失為一個好選擇!不得不說,百多元的晚餐,絕對抵食,環境又舒適,我們覺得,就算在金鐘、中環放工後坐的士來吃也會抵食,又可避開人多的區域!果真有「西區soho」的感覺。
Set Dinner由$108起,價錢合理。

2018-04-18
  • 原條豬肋骨