2016-10-03 2235 瀏覽
題外話/補充資料: 我地低頭食緊野,並無示意叫飲品,負責水吧位置呢位女侍應,走埋我地度,唔出聲放低飲品餐牌,企係度不斷掀佢手上既柯打紙,即係點呀?問客人飲咩餐飲都唔識用廣東話問?佢可以講英文或者普通話向客人溝通。基本服務禮貌都無,根本無資格做服務行業。呢位負責水吧位置女侍應知道我對佢惡劣態度有微言,我地柯打嗰兩杯飲品到來,發覺飲品內有異物,然後我地無飲。餐廳 Siam Al Fresco Dining 電話經常都打唔通訂位,終於明白點解,原來係有態度惡劣既侍應同餐廳負責人。
2016-10-02
2016-09-26 7697 瀏覽
泰國菜一向係我心目中排名排第一位,前幾日上Openrice 既時候發現到依間泰國菜餐廳,而且巧合地在公司附近,所以一於就同同事一齊放工後去試一試。成間餐廳既外圍由大大嘅落地玻璃建成,感覺樓底好高,而且都有種好高級嘅感覺。我地就被安排坐係𥦬邊食,咁就可以一邊食嘢一邊欣賞窗外的風景,十分寫意。出面就有個沙律吧可以自己出去拎沙律食,有泰式鳳爪沙律、泰式青木瓜沙律、同扎肉沙律,我個人覺得三個都相當不錯,酸辣度都夠。湯底係火鍋嘅精髓,而我哋就揀咗椰子雞湯底,湯底呈現奶白色,椰子味好香好濃,甜味同咸味都適中,相當不錯。因為係火鍋仼食嘅關係,所以我哋差不多每樣食物都叫咗d試一下。依度嘅落單紙上清楚寫明話會一份有幾多件,咁落單既時候就知道應該要叫幾多嘅份量,可以避免造成浪費。肥牛脂肪分布得不錯, 而且肉味都幾濃,沒有牛的羶味。丸類就是一般凍肉舖可以買到嘅貨色,丸入面尤其芝士丸質素不錯。海鮮方面,蜆大大粒而且每粒蜆都相當飽滿,食落口好鮮甜,我地encore左幾次!魷魚都相當大條,而且都頗新鮮,咬落好彈牙,配埋個湯底十分正!另外仲送左一碟泰式生蝦,生蝦分量唔算多,但係食落非常新鮮,蝦肉好爽而冇散嘅感覺,再

另外仲送左一碟泰式生蝦,生蝦分量唔算多,但係食落非常新鮮,蝦肉好爽而冇散嘅感覺,再加上佢佢哋嘅泰式辣醬,酸酸甜甜十分開胃。呢碟生蝦好快就俾我哋用左五分鐘清晒了!

珍多冰不過不失,甜度適中,而且有椰果同啫喱等配料可以咬下,幾過癮。
2016-09-05 3632 瀏覽
Lunch出去同同事慶生,又黎左食泰國野的半自助餐,主菜98蚊起係九龍灣黎計算抵食。椰子雞湯,今日好辣呀幾香椰子味。冬蔭功湯,意外地無椰子雞咁辣太奇怪了,好濃香茅味幾正。涼盤依然好味,辣香腸,辣札肉,無骨鳳爪同青木瓜沙律,辣得好滋味,除左辣味仲帶少少酸酸甜甜咁,好開胃。自己要左海南雞飯,雞件同飯的份量亦頗多。是日的雞完全無味而且太生了,全是血水,飯亦很硬又未熟透,好似食沙咁,失望了,上次好好味㗎……放棄主菜改攻甜品,芒果糯米飯甜美,椰汁糕很香滑,正。除左主菜,其他都好好味
椰子雞湯,今日好辣呀
幾香椰子味。
冬蔭功湯,意外地無椰子雞咁辣
太奇怪了,好濃香茅味幾正。
自己要左海南雞飯,雞件同飯的份量亦頗多。
是日的雞完全無味
放棄主菜改攻甜品,芒果糯米飯甜美,椰汁糕很香滑,正。

除左主菜,其他都好好味
2016-08-17
2016-08-07 3514 瀏覽
今日第一次試呢間泰式自助餐位於九龍灣一個角落頭位置, 由地鐵站行, 就好似做步兵咁行最少2公里, 上兩三層電梯先搵到去到, 一望...嘩D野少到, 不過98蚊是旦啦首試酸辣蝦湯, 即係Dong陰公, OK唔辣偏甜生菜包就冇咩特別, 都係偏咸呢間野的菜式味道係偏濃而甜, 可能就番香港人的口味就算叫個生蝦刺身都係有好重, 好明顯的鹽水味而冇蝦味食左兩個round都唔食, 因為D野太少札肉同腸仔就少少辣, 不過唔係好勁泰式青口同豬肉(定牛肉, 理得佢), 都係偏咸, 變相冇咩特色生蝦刺身都係咸...甜品果D, 冇咩特出的味道, 椰汁大菜糕就有少少椰子味我就叫左個泰式奶茶...嘩苦到阿媽都唔認得(簡直係廿四味黎)如果98蚊任食3個鐘, 都OK, 不過我會選俾多少少食多D選擇好唔好食見人見智啦, 不過味道係偏咸, 重椰汁(隻隻菜都食到椰汁味)服務就一般, 主動性欠左D, 可能一分錢一分貨(我自已食完, 番到屋企都有點喉嚨痛...可能味道太重的關係...)
今日第一次試呢間泰式自助餐

去到, 一望...嘩D野少到, 不過98蚊是旦啦

首試酸辣蝦湯, 即係Dong陰公, OK唔辣偏甜

生菜包就冇咩特別, 都係偏咸

呢間野的菜式味道係偏濃而甜, 可能就番香港人的口味

就算叫個生蝦刺身都係有好重, 好明顯的鹽水味而冇蝦味

食左兩個round都唔食, 因為D野太少

札肉同腸仔就少少辣, 不過唔係好勁

生蝦刺身都係咸...

甜品果D, 冇咩特出的味道, 椰汁大菜糕就有少少椰子味

服務就一般, 主動性欠左D, 可能一分錢一分貨

2016-08-07
2016-07-08 2437 瀏覽
之前話有lunch任食果陣就打過電話book 但就full曬 見今日黎開九龍灣 就試下佢個晚餐啦一入黎 見到冇乜人 就知有伏啦 跟本就唔泰式 邊爐放題選擇好少 仲衰過普通酒樓打邊爐泰國野就係得椰汁糕同bar枱嘅鳯爪 沙律 見其他comment話有串燒 但完全冇見到有 有生蝦刺身送 個珍多冰坐左9個字都未上到 一定冇下次

蜆 猪肉 蟹柳 丸
2016-07-08
紀念日
2016-06-14 1933 瀏覽
一到六月天,陽光普照,便心思思想到一些Open Area午飯;但,又怕熱。所以,九龍灣國際交易中心平台,便是理想地點:既可在室內嘆冷氣,又可在高樓底大窗戶的環境下午飯。這裡是半自助午餐。前菜和沙津都很吸引!新鮮,款式多!色彩鮮豔!泰式前菜,有豬頸肉、腸仔、洋蔥絲和無骨鳳爪,全都美味!微辣、酸酸甜甜的,很開胃。還有兩款湯。我們飲冬陰公湯,微辣,但挺酸。主菜方面,Honey選無骨海南鷄飯。海南鷄很嫩滑,啖啖肉!但,油飯就麻麻哋,太乾身!油「 噏」味。我選紅咖啡豬頸肉飯。紅咖哩不辣,甜甜的。椰汁好香!咖哩汁很「送飯」!甜品也有三四款選擇。差不多每樣都好味!尤其椰汁黑白糯米飯,軟糯,又有嚼口!但,拉椰糕不太好,太「鞋」,不煙韌。單單看自助吧枱,已「心曠神怡」。主菜也精致!滿足的午餐!
這裡是半自助午餐。

前菜和沙津都很吸引!

新鮮,款式多!
色彩鮮豔!
泰式前菜,有豬頸肉、腸仔、洋蔥絲和無骨鳳爪,全都美味!
微辣、酸酸甜甜的,很開胃。
還有兩款湯。
我們飲冬陰公湯,微辣,但挺酸。
主菜方面,Honey選無骨海南鷄飯。
海南鷄很嫩滑,啖啖肉!
但,油飯就麻麻哋,太乾身!油「 噏」味。
我選紅咖啡豬頸肉飯。
紅咖哩不辣,甜甜的。
椰汁好香!
咖哩汁很「送飯」!
甜品也有三四款選擇。
差不多每樣都好味!
尤其椰汁黑白糯米飯,軟糯,又有嚼口!
但,拉椰糕不太好,太「鞋」,不煙韌。
單單看自助吧枱,已「心曠神怡」。
主菜也精致!
滿足的午餐!
2016-06-14
2016-06-12 1545 瀏覽
大半年前黎食過晚市打邊爐,當時覺得啲自助泰菜都幾正,但款式很少,而且太夜進場食物都差唔多去到尾聲。今日晏晝同一班同事黎食brunch,雖然放lunch得一個鐘,但絕對夠食到飽,唔知係咪第一圍到步,個人覺得比晚市更多款,店員亦refill得好快。椰子雞湯,勁濃勁香椰子味。沙律新鮮芒果糯米飯一定要食,超正!芒果好甜,糯米飯煮得夠淋夠黏,加上甜甜椰汁無得輸。泰式鳳爪已去骨,酸辣度剛好,正。仲攞左其他野食,淨係食自助bar已超正。主菜之一的炒金邊粉,夠鑊氣。主菜之二海南雞飯,雞件滑溜已去骨,個醬汁好味,唯油飯較乾身唔夠油喎。仲叫左其他主菜,掛住食唔得閒影相了

椰子雞湯,勁濃勁香椰子味。
沙律新鮮
泰式鳳爪已去骨,酸辣度剛好,正。
仲攞左其他野食,淨係食自助bar已超正。
主菜之一的炒金邊粉,夠鑊氣。

仲叫左其他主菜,掛住食唔得閒影相了
2016-06-03
2016-06-09 8615 瀏覽
之前睇報紙見到九龍灣呢間WEEKEND BRUCH 98 蚊位, BOOK 左2個月先BOOK 到! 今日就同左呀嫂同埋姪仔一齊黎!!位於MEGA BOX 隔壁, 餐廳都易搵, 但係黎既過程就有D 轉折. 我就先去左德福再坐SHUTTLE BUS 去MEGABOX 再行過黎. 依家天氣甘熱, 德福等SHUTTLE BOX 時真係出晒汗!姪仔未夠4歲, 免費~BUFFET 1130- 1430. 我地11點就到左, 侍應話仲有10MINS 先開始, 但見我地帶住小朋友, 而且出面甘熱, 都比我地坐係入面等.成個BRUNCH 選擇唔多. 湯就有冬陰公同埋椰汁雞湯.冬陰公唔太辣, 夠酸, 而且都足料, 有磨姑同蝦.而椰汁雞湯.就係冬陰公唔辣版. 除左唔辣之後味道一模一樣.無椰汁味. 而且個湯都幾濃, 唔係清雞湯.前菜方面以沙律為主. 泰式沙律就有青木瓜沙律同泰式鳳爪等. 我覺得都係偏香港人口味, 唔會太辣, 而且偏甜其他沙律有薯仔沙律, 青紅蘋果沙律, 沙律菜等.熱食選擇唔多, 而且好多都係炸野. 雞翼, 春卷, 炒蜆, 炒菜, 咖啡牛.. 之後就拎左D蒜容焗生蠔出黎. 只係拎到2隻. 味道
姪仔未夠4歲, 免費~
成個BRUNCH 選擇唔多. 湯就有冬陰公同埋椰汁雞湯.
冬陰公唔太辣, 夠酸, 而且都足料, 有磨姑同蝦.
而椰汁雞湯.就係冬陰公唔辣版. 除左唔辣之後味道一模一樣.
無椰汁味. 而且個湯都幾濃, 唔係清雞湯.
其他沙律有薯仔沙律, 青紅蘋果沙律, 沙律菜等.
熱食選擇唔多, 而且好多都係炸野. 雞翼, 春卷, 炒蜆, 炒菜, 咖啡牛.. 之後就拎左D蒜容焗生蠔出黎. 只係拎到2隻. 味道OK, 但有D咸
最後, 甜品都係泰式糕點. 係馬蹄糕, 椰汁糕等. 而我最中意係綠色果舊應該係班蘭椰汁糕, 非常煙UN 小朋友其他野全部唔岩食, 只係食左6舊呢隻班蘭椰汁糕. 好在佢係免費…..
每人包一杯餐飲. 除左檸茶檸水果D之外. 仲可以揀柑桔蜜同菊花柚子蜜
食到1點時已經好飽, 點知每台再送一個芒果米需米飯. 真係飽到大叫我不行了.
食完就去MEGA Box 行街消化下. 食物選擇雖然唔多, 但我地hea 左3個鐘, 出面又甘熱, 算係甘啦~
2016-06-04
2016-06-08 1278 瀏覽
放假特登帶晉豬去食呢間泰式自助餐,好平好低,雖然款式少,但味道算唔錯,最推介係個冬陰公湯,夏天飲真係好醒胃,服務員態度良好,環境又光線充足,不過都預左晉豬無野岩食,提議做多幾款小食給小朋友,好彩4歲以下唔收錢😁
冬陰公湯
沙津
2016-06-04
10 分鐘 (堂食)
冬陰公湯
沙津
  • 冬陰公湯底
2016-05-15 4625 瀏覽
最愛泰菜終於book到食brunch喇…撞正今日超好天…心情都特別開懷好!開餐~~~~~先食沙律~賣相幾吸引…但味道總覺得未到位咁…每個味總係差少少…差少少咁…食完第一轉就無再encore喇…之後轉攻熱食~presentation勁靚!其實係南瓜咖哩…個汁似平時咖哩炒蟹果隻咁...有少少蛋花做汁...內裡有炸魚柳、洋蔥、紅綠椒…味道唔錯。其餘熱食…一般啦…未去到難食...但又未去到添食又添食咁囉…呢一餐...出現好多腸仔、丸類、煎雞翼...頹食物囉…每枱會送上2人share一碟嘅芒果糯米飯...糯米係幾軟身...但無乜煙韌口感..好在芒果係甜嘅…甜品都係大路嘢…選擇唔多…湯類...我覺椰子雞湯相對地好飲...冬陰公就…一小碗都飲唔哂凍奶茶好飲...總結:對於非常鍾意食泰菜嘅我嚟講,今餐真係好失望首先~食物味道唔對題(即泰式)第二~出現好多hea物(司華力腸、廚師腸、丸)每人$98可以任食三粒鐘...(要加一)如果只為填飽肚係幾低食...但講享受程度,今餐貴咗d囉
最愛泰菜

終於book到食brunch喇…
撞正今日超好天…心情都特別開懷

好!開餐~~~~~
先食沙律~
食完第一轉就無再encore喇…
之後轉攻熱食~
其餘熱食…一般啦…
未去到難食...但又未去到添食又添食咁囉…
呢一餐...出現好多腸仔、丸類、煎雞翼...
頹食物囉…
每枱會送上2人share一碟嘅芒果糯米飯...
糯米係幾軟身...但無乜煙韌口感..
好在芒果係甜嘅…
甜品都係大路嘢…選擇唔多…
湯類...
我覺椰子雞湯相對地好飲...
冬陰公就…一小碗都飲唔哂
凍奶茶好飲...
總結:
對於非常鍾意食泰菜嘅我嚟講,今餐真係好失望

首先~食物味道唔對題(即泰式)
第二~出現好多hea物(司華力腸、廚師腸、丸)

每人$98可以任食三粒鐘...(要加一)
如果只為填飽肚係幾低食...
但講享受程度,今餐貴咗d囉

2016-05-14
2016-05-14 1213 瀏覽
3月11喺facebook見到某網站推介緊此餐廳周末可以用$98任食3.5泰式buffet,於是開始相約朋友,打算搵一日一齊前往去試試,4月7日第一次打電話去,點知對方告知成個4月ge星期六及日都已經full booking,咁唯有問佢5月仲有冇呢個優惠,對方話未知住 要到月中先知下個月做唔做優惠;一直到4月18號終於知道5月都有做呢個優惠,於是乎book左佛誕呢日四大一小打算一齊去食下。或者係因為一開頭期望太大,所以當食物一放入口時,嗰皇失望真係.........好大下冷盤篇泰式鳳爪:呢樣得個樣,個樣好吸引,但食入口唔辣又唔酸扎肉有膻味,我都好奇怪點解扎肉都會膻,青木瓜絲好難食,最正常係薯仔沙律,薯仔又淋,粟米雖少,但味道好突出,略嫌沙律醬少左d湯品有2種,一隻冬陰公一隻椰汁雞湯;唔知當中所指ge任飲,係唔係d湯任你飲熟食樣樣都食d,當中炸肚雞亦好似好受歡迎,因為一登場,一堆食客即走去排隊,但其實好咸,落鹽好似重手左,但加埋泰式辣醬一齊食還算可以啦。另一樣又係一出場即大把人去排隊係串燒,呢樣真係好受歡迎,因為就算我地極速出到去排隊,但未到我地已經俾人清晒;熟食中仲有一樣不得不提ge係
冷盤篇
泰式鳳爪:呢樣得個樣,個樣好吸引,但食入口唔辣又唔酸
湯品
熟食
樣樣都食d,當中炸肚雞亦好似好受歡迎,因為一登場,一堆食客即走去排隊,但其實好咸,落鹽好似重手左,但加埋泰式辣醬一齊食還算可以啦。另一樣又係一出場即大把人去排隊係串燒,呢樣真係好受歡迎,因為就算我地極速出到去排隊,但未到我地已經俾人清晒;熟食中仲有一樣不得不提ge係青咖哩豬勁肉,我地出去餐廳食豬頸肉,好少可以食到保持到肉質爽口,但呢度做到,而且椰奶味濃,咖哩冇咁突出,最緊要係唔辣,可以俾小朋友食
是日有三種
粉紅色係啫喱,有時會食到係藥水味,綠色係好煙韌千層糕點,口感偏硬,味道正常。最好食係椰汁西米糕
食食下,侍應送黎芒果糯米飯,大概2個大人送一份,呢個真係好好味
最後最後,網上所介紹ge:
泰式生菜包,推介熱盤包括泰式青咖哩羊腩、辣椒膏炒大蜆、黃咖喱軟殼蟹、香茅雞翼
通通都唔見,我明白,佢個buffet長達3.5鐘,食物當然要分批登場,所以我地食嗰段時間唔好彩見唔到啦~

題外話:店內有兒童椅,但好似客人唔主動提出侍應係唔會問你需唔需要的,即使你帶住幼童。是次優惠滿4歲或足100cm的兒童都係收小童價$58,我地帶去ge小朋友不足100cm,亦未到4歲,但入去時侍應冇刻意叫我個小朋友去度身高,而係等我地坐好後,有個應該係經理的行過黎話:小朋友冇收到錢,只會收4個大人錢,所以埋單時$98x4x1%服務費=$431
生日
2016-05-13 3091 瀏覽
上年,看食評才發現九龍灣國際交易中心有間餐廳 SIAM AI Fresco Dining 供應泰式半自助餐,聽起來既特色又吸引!  就算怕辣的我也蠢蠢欲動想試! 於是,趁天氣尚未熱的 3月頭,加上九龍灣工作的好姊妹約我到 MCL 睇 <埃及神戰>,我們順路一齊去食泰式半自助餐!  提早 Book 枱較穩陣! 由她帶路,找出國際交易中心的所在,原來 2 樓別有洞天!  有間舉辦婚宴的酒家、有間日式餐廳、還有食泰式半自助餐的 SIAM AI Fresco Dining! 令我想起 IFC 4樓平台的玻璃屋!  泰式半自助餐泰式火鍋 & 自助沙律甜品吧早鳥全包價 $158抵食全包價 $188任食兩小時我們在下午5:30 入座,食到 7:30  早鳥全包價 $158除了泰式火鍋之外,還有自助沙律甜品吧!嘩!一次過嚐盡多元化的泰式美食! 自助沙律甜品吧,不乏泰式沙律及甜品,卻是兩者選擇偏少!  作為食客的確有點失望! 落地玻璃屋的餐廳,在日光之下光猛開揚!樓底高,地方寬敞舒適!在沒有壓迫感的環境下享用美食,感覺悠閒寫意!   連餐廳外也有露天的餐桌!
 就算怕辣的我也蠢蠢欲動想試!
 提早 Book 枱較穩陣!

由她帶路,找出國際交易中心的所在,原來 2 樓別有洞天!

令我想起 IFC 4樓平台的玻璃屋!
 泰式半自助餐
泰式火鍋 & 自助沙律甜品
早鳥全包價 $158
抵食全包價 $188
任食兩小時
我們在下午5:30 入座,食到 7:30

早鳥全包價 $158

自助沙律甜品吧,不乏泰式沙律及甜品,卻是兩者選擇偏少!
 作為食客的確有點失望!
 連餐廳外也有露天的餐桌!
桌上已備有餐具及 Gas 爐。
飲品
椰青 $28
若非催促店員,才珊珊來遲送上來!

椰青以保鮮紙包裹,可能是來自泰國入口吧!
椰青椰青以保鮮紙包裹,可能是來自泰國入口吧!
喝一口,清清甜甜,超冰涼透心呢!不知雪了多久!
椰青
沙律
泰式煙肉洋蔥沙律味帶酸辣,相當醒胃!

青紅蘋果沙律口感青爽!配上提子乾,口味不會那麼單調!

沙律菜色彩繽紛又夠新鮮爽脆!
沙律
湯底有 3款選擇:冬蔭公湯/ 椰子雞湯/ 冬瓜排骨湯
椰子雞湯底
我們兩人不食得辣,選了這款湯底!

雪白的椰汁湯底,感覺上滋潤又潤喉,卻是入口微微的酸辣,攪拌湯底才得知,混合了香茅…等多種香料,美味又濃郁!
 真材實料!
 風味滿載!
椰子雞湯底
火鍋配料選擇琳瑯滿目!
 蔬菜:
娃娃菜 ~ 清甜爽身,如果浸在火鍋裡,讓娃娃菜吸收湯底後,變得清甜柔軟!

南瓜片 ~ 烚熟的南瓜片,質感粉而甜美!

蕃茄~ 浸過湯的蕃茄,皮還皮,蕃茄肉還蕃茄肉;
 含有茄紅素的蕃茄,給我感覺會令皮膚好,令人百食不厭!
娃娃菜
蔬菜
蔬菜
 其他:
響鈴卷 ~ 浸一浸便要撈上來,否則,太軟身而缺乏口感!由於本身質素一般的關係,香脆欠奉!

山水豆腐 ~ 滑溜程度稍遜,純粹可保留水份而已。

芋絲 ~ 我喜歡芋絲那種彈牙質感!
響鈴卷
 海鮮:
鮮蜆 ~ 蜆肉飽滿,肉質鮮甜!

蟹柳 ~ 熟了的蟹柳,一絲一絲的!
 肉類:
選用美國肥牛牛肉可能是有點過火的關係,顯得略帶韌口!
可能是有點過火的關係,顯得略帶韌口!
肥牛
 甜品

椰汁千層糕 ~ 入口煙韌,是我喜歡的口感!十分討好!

蛋花大菜糕 ~ 微爽微甜,最美味突出為表面的蛋花部份,
 整體不過不失!
椰青糕 ~ 口味清新怡人!
椰汁千層糕、蛋花大菜糕、椰青糕
芒果椰汁糯米飯 $28
黑白糯米飯兩者仍是熱辣辣!

白糯米飯柔軟煙韌,黑糯米飯則有咬感,雙重口感!
 配上鮮甜多汁的芒果,飽肚又滿足!
芒果椰汁糯米飯
這裡環境舒適悠閒,食物質素卻屬於一般,
 以不足 $200 的價位來說,確是抵食!以價錢取勝!
 一試無妨!
2016-03-05
響鈴卷
肥牛
椰汁千層糕、蛋花大菜糕、椰青糕
2016-05-03 1274 瀏覽
本來睇到之前的食評和相片都覺得不錯,因為除左普通打邊爐料之外,仲有串燒,泰式沙律,其他炸野食都幾好,$188一位都可以接受,理想同現實有十分大分別,去到門口見到個牌寫得自助沙律吧,望入去得番張好少位放左幾個盤得d沙律菜果d。因為之前bk 左位所以唯有入去。我地一家去呢到食主要為左泰式串燒同炸野果d,入到去坐底一問,係咪有串燒嫁,侍應話之前係有不過而家冇啦。我就知中左伏,去間泰國餐廳食平時屋企或者酒樓都食到打邊爐,之後佢就上左一碟生蝦同每人有杯三色冰叫做有番少少安慰,但是之後成餐我地都係食最普通丸,肥牛果d 出面都食到一d 都吾泰式的打邊爐。食得打邊爐個爐就緊係最重要,但是我地打左一個鐘都吾夠就要換左兩次gas ,我地兩個爐總共換左4枝。佢個泰式打邊爐唯一最有特色的冬陰功湯底,都不係人地所講咁好,吾夠濃冇咩冬陰功味,完全吾得我地bk 8點,咁任食兩個鐘,通常都最後半個鐘就last order ,但是我地食到9點就過黎同我地講有冇野加,因為廚房要收,心諗下仲有成個鐘喎,如果你係要咁早收就吾好比人bk 咁晏啦,不過都冇咩好食算數,就話冇啦。跟手睇到d 侍應係出面個自助吧到收野,但是仲有好多台

我地bk 8點,咁任食兩個鐘,通常都最後半個鐘就last order ,但是我地食到9點就過黎同我地講有冇野加,因為廚房要收,心諗下仲有成個鐘喎,如果你係要咁早收就吾好比人bk 咁晏啦,不過都冇咩好食算數,就話冇啦。跟手睇到d 侍應係出面個自助吧到收野,但是仲有好多台都未走,有個人走出去諗住拎沙律都話冇晒啦,但是果個時只是9點,距離佢收鋪時間仲有成個鐘,你吾補充d野都吾應該收晒d 野,人地吾洗食呀!食左一個鐘都已經冇心機再食,就比錢走人,咁有人渣車黎拍左係停車場,諗住最基本都有得cup 番停車場飛,係附近食開野次次都有,但是今次都係食成千蚊佢話冇得cup 喎。對渣車人士黎講更加吾推介。

比$188食平時酒樓$100 鬆d 的打邊爐你話抵吾抵,選擇仲要冇人地咁多,質素仲要差,唯一可以讚就係落單之後好快黎到d 野食。 我諗呢間野之前係ok 但是今時今日就吾值得推介。
普通到吾普通打邊爐
2016-04-30
5 分鐘 (堂食)
母親節
2016-04-28 1175 瀏覽
一個朋友話想食泰國菜,一個話想打邊爐,上openrice揾到呢間,滿足晒2個願望!沙律吧係要自己出去拿的,有酸辣鳳爪-不過冇辣味既,青木瓜沙律-夠酸夠辣但冇生蟹仔係入面!火窩有三種湯底,我地選左冬瓜排骨湯,打邊邊選擇唔算多,但肥牛(正常濃牛肉味),芝士丸(有拉絲果種),娃娃菜,正常野都係任食2小時,我地7:30入座仲送特飲一柸,同生蝦兩隻(唔好祈望太高,並不是太新鮮),啤酒氣水都係任飲,坐得舒舒服假,食物質素一般般!不過不失啦!
個人一向超喜歡泰國菜愛其惹味濃郁!!!最近在雜誌看到有泰式半自助餐另外還有火鍋可以一同享用價錢又不貴所以這天就拉了爸媽去試~~~這間餐廳名叫SIAM AI Fresco Dining名字夠地道~~~雖位於九龍灣國際交易中心內位置不算太方便 (因要坐接駁車到)但去到覺得環境相當不錯坐得很舒服再加上食物全都美味都是值得的!!!場地又大又闊落而且地方很乾淨外面還有個很大的花園吸煙人仕可以安排到出面進食不錯!入場後, 店員送上菜單這個是半自助餐來的大家可以在這張點餐紙上先點上湯底(可揀冬蔭公, 椰汁雞湯或冬瓜排骨湯)餐紙上還有多款肉類, 海鮮, 丸丸和其它雜類另外汔水是可以任吃的但要留意椰青, 珍多冰, 特色飲品需另加錢.~點好餐後, 交給店員就可以來到中間的自助餐區拿沙律和甜品了!!!枱面放上多款泰式小吃和沙律配料如蕃茄菠蘿菜等等選擇很多而且全都很新鮮另外refill亦很快手差不多沒有, 勤快的店員又會去補給有時亦會換上新款要時常留意住呢~~很多大路的沙律和配料都可以找到...單吃這沙律/甜品bar都夠飽了!~~~食物質素相當不錯沙律很嫩綠爽脆!!而且除了大路的沙律醬外這裡還可以 加入不同的
個人一向超喜歡泰國菜
愛其惹味濃郁!!!
最近在雜誌看到有泰式半自助餐
另外還有火鍋可以一同享用
價錢又不貴
所以這天就拉了爸媽去試~~~
這間餐廳名叫SIAM AI Fresco Dining
名字夠地道~~~
雖位於九龍灣國際交易中心內
位置不算太方便 (因要坐接駁車到)
但去到覺得環境相當不錯
坐得很舒服
再加上食物全都美味
都是值得的!!!
場地又大又闊落
而且地方很乾淨
外面還有個很大的花園
吸煙人仕可以安排到出面進食
不錯!
入場後, 店員送上菜單
這個是半自助餐來的
大家可以在這張點餐紙上先點上湯底
(可揀冬蔭公, 椰汁雞湯或冬瓜排骨湯)
餐紙上還有多款肉類, 海鮮, 丸丸和其它雜類
另外汔水是可以任吃的
但要留意椰青, 珍多冰, 特色飲品需另加錢.~
枱面放上多款泰式小吃和沙律配料如蕃茄菠蘿菜等等
選擇很多而且全都很新鮮
另外refill亦很快手
差不多沒有, 勤快的店員又會去補給
有時亦會換上新款
要時常留意住呢~~
很多大路的沙律和配料都可以找到...
單吃這沙律/甜品bar都夠飽了!~~~
食物質素相當不錯
沙律很嫩綠爽脆!!
而且除了大路的沙律醬外
這裡還可以 加入不同的泰式汁醬
令到更有泰國風味!!!
除了沙律外, 特別喜歡這個泰式炒粉絲
少少辣多多脆
除了 粉絲非常入味外
配料超豐富超多~~~~
蕃茄粟米生菜青紅椒等等
再加上特色泰式辣法魚露
我多添了二回呢~~~
甜品的你千萬要留肚吃它們的甜品!!
選擇有3-4款
但味道全都極好!
很好味~~~
疍花大菜糕入口清甜順喉
大菜糕夠煙靱和有彈性
再加上疍花的花和甜
多吃幾件都不滯!
而粟米椰汁糕都是必吃項目!!!
鋪底放了滿滿的粟米
粒粒飽滿,而上層的椰汁入口軟滑亦清甜無比
比坊間甜品店做的還要好
必吃~~
之后餐廳竟添了碟泰式無骨鳳爪!!
這個是無限添食的!
對於是 鳳爪迷的我實在是太驚喜了!!!
味道方面, 鳳爪相當入味又夠彈性
酸酸辣辣, 相當開胃
另外它的配料亦一樣多
味道真的地道又正宗~~
問問店員, 原來廚師正是 泰國人
也難怪食物質素如此高又夠正宗地道呢~~
接着上了火鍋湯底了!!
我點了清清地的 冬瓜排骨湯
因為這才可以嚐到材料的鮮味!!
湯底又鮮甜又清
上面灑上了芫茜
而下面則放了排骨肉和冬爪來吊味
味道適中, 不濃不淡
因為放多了肉後湯底會漸變濃和咸
所以湯底清些會較好~
打頭陣我們先點了些海鮮, 粉絲和水尤~~
海鮮我選了蜆子~~~
一客6只, 二人先小嚐一下都不錯~~
蜆子肉質肥美又夠大隻
而且廚房清洗得相當乾淨
一點砂都沒有
味道鮮美亦很甜
就算不沾醬汁都好好味!
另外亦點了些海蝦和帶子!~~
上桌時全不欺場
真的又大件又新鮮!
海蝦應該是剛弄好的
肉質夠爽口又彈牙~~~
而帶子則充滿甜味和煙韌感覺
每隻都要吃上2-3口才可把它們吃掉
很痛快!!!
肉類方面選擇都有好幾款
美國肥牛, 豚肉和雞胸肉片也有
另外還有腸類~~~
美國肥牛以薄片來上
肥廋適中, 以7:3的完美比例來切成片
用滾水拖拖就可以吃了~~
入口鮮味非常, 少許肥油混和嫩嫩的牛肉
令到口感增加不少豐膄感覺
牛肉味都夠突出, 不會吃而冇味
是不錯的肉類好選擇!
吃完一輪海鮮肉類後
也是時候吃些菇類素清清腸胃了~~~
響鈴、竹生, 山根全都在水準之上
滾熟后入口沒有油益油
山根吸收了肉湯后
甜甜的很好吃呢~
菜方面Order 了幾款
總體蔬菜全都新鮮
綠悠悠顏色未見枯黃
新鮮程度高, 令食客放心呢~
由於是有時間限制
我們最後再狂風掃落葉般重覆點了幾樣
上餸效率高
亦沒有漏單情況
侍應服務親切友善
給我的感覺真的很不錯
相信我短期內會再光顧~~~
最后我以這裡的名菜- 芒菓黑粫米作結
芒菓很甜很香滑
黑栭米夠黏粫, QQ的很好吃
再加上它甜味適當
不會太甜, 為這餐飯來個完美句號!
2015-12-03
1 分鐘 (堂食)