2022-08-19 574 瀏覽
Sift 嘅 cupcake 真係花多眼亂,次次都好想豪豪地大叫一聲我全部都要 😂不過作為一個奉行健康飲食 (?!) 嘅人,我每次都係乖乖地食一個當比自己一個小獎勵,咁樣先會有動力期待下次再食㗎嘛~ 😆我都幾鍾意呢種 mini size 嘅 cupcake,幾可以過下口癮,但又唔會好好 heavy,因為有時候一個大 size 嘅 cupcake d butter cream 都幾漏 🙈今次揀左芒果乳酪味,甜甜酸酸咁幾 fresh,食完都無罪惡感 😂

芒果乳酪蛋糕
芒果乳酪蛋糕
2022-05-15 867 瀏覽
平時行開希慎都有留意開既cupcake店,全部都好似好好味。除左cupcake之外,其實佢都仲有其他唔同既蛋糕,有whole cake 同埋一啲sesonal 既蛋糕,今次就襯住屋企人生日,自告奮勇去訂左個whole cake慶祝。因為唔想食太多cream所以訂左個一磅既Red Fruit Tart有士多啤梨同rapsberry 鋪面,底下係有果醬同almond cream! 餅底好好食呢~成個蛋糕都唔太甜。生果都唔太酸,成個感覺都好開胃,係幾好食。下次可以試下cupcake !

生果都唔太酸,成個感覺都好開胃,係幾好食。

下次可以試下cupcake !
2022-04-16
慶祝紀念
生日
2022-04-23 469 瀏覽
經過這間cupcake 店,見到件件cake都好靚,就買咗一件試吓係咪同個樣一樣咁正😎揀咗這件Lemon Meringue $32蛋糕好鬆軟,有檸檬味。個蛋白cream好滑,但扁甜😝
揀咗這件Lemon Meringue $32

蛋糕好鬆軟,有檸檬味。

個蛋白cream好滑,但扁甜😝
2022-04-13
2022-02-28 526 瀏覽
1️⃣紅桑子味唔會酸,唔會太甜,但味道好淡 佢寫係有埋荔枝同玫瑰味 但唔食得出有咁多味💰HKD$322️⃣香濃朱古力真係好香濃但佢唔會苦,中意朱古力嘅人一定滿意💰HKD$32賣相靚 價錢就唔係話抵架啦可以一試
1️⃣紅桑子味
唔會酸,唔會太甜,但味道好淡
佢寫係有埋荔枝同玫瑰味 但唔食得出有咁多味
💰HKD$32

2️⃣香濃朱古力
真係好香濃但佢唔會苦,中意朱古力嘅人一定滿意
💰HKD$32

賣相靚 價錢就唔係話抵架啦可以一試
2022-01-30 495 瀏覽
:📍 Sift Desserts𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_shop 。🍋 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐌𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐮𝐞 𝐂𝐮𝐩𝐜𝐚𝐤𝐞 ($32)No doubt that Sift produces some of the best cupcakes in Hong Kong! This cutie contains the best parts of a lemon meringue pie - the lemon filling and the nicely toasted swiss meringue frosting. Lemon zest was added to the cake to give a light, but not overwhelming lemon flavour. Once bitten, it bursts in your mouth with a rich and creamy lemon curd filling, giving you a fluffy yet luscious delight to enjoy! . 食呢個cupcake真係有食檸
📍 Sift Desserts
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_shop

食呢個cupcake真係有食檸檬蛋白批嘅感覺! 蛋糕中間有加左質地幼滑嘅檸檬酪, 所以成個蛋糕體鬆軟得嚟好濕潤💦 蛋糕入面仲加入左適量嘅檸檬皮, 每一啖都有檸檬香味撲鼻而來, 同蛋白糖霜互相平衡翻, 令個cupcake整體嚟講唔會太酸或者過甜

🫐 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐂𝐮𝐩𝐜𝐚𝐤𝐞 ($32)
The blueberry one was a bit disappointing compared to other high quality cupcakes of Sift. Was expecting juicy blueberries studded throughout the cake, yet, the vanilla cake base was only garnished with a few, small pieces of blueberries, making it a bit dry and dull. Fortunately, it was topped with a silky and flavourful swirl of blueberry buttercream frosting, compensating some of the marks lost.
比起其他口味, 呢個藍莓cupcake就失色左少少啦 由於佢係用雲呢嗱蛋糕嚟做個底, 但又淨係加左幾粒好細嘅藍莓, 食落好乾之餘同面頭嘅藍莓忌廉糖霜好似分開兩部分咁💔不過好彩個忌廉都幾重藍莓味, 加上質地柔滑細膩, 都叫左加翻少少分啦
Lemon Meringue Cupcake, Blueberry Cupcake
外賣自取
同事散水餅派左呢間,2件🧁🧁一盒獨立包裝,喺疫情下比較衛生,派都派得方便,食又食得安心啲!值得一讚!👾①Oreo (左)主要都係味道都係朱古力味🍫,都幾濃dark chocolate味,但oreo可能淨係得上面既少少碎,所以算係個普通朱古力味cupcake😌。②Red Velvet (右)上面係芝士cream🧀,酸酸地既芝士味。第一次食紅絲絨蛋糕,幾新奇,朱古力味但又酸酸地,幾特別,不過俾屋企人食佢就覺得麻麻🧐。
Oreo & Red Velvet

①Oreo (左)

②Red Velvet (右)
2021-07-30
外賣送餐
Oreo & Red Velvet
2021-07-31 1094 瀏覽
之前公司同事請食sift已經覺得好好味,今次係Smartone送俾用戶既生日優惠,可以憑app QR code响生日當月免費換一個cupcake,於是放工後嚟咗希慎廣場既Sift拎免費cupcake。原本以為係換好細個既mini cupcake,點知原來係正常size既cupcake任揀一款,我揀咗carrot味,個cupcake原來有個細盒裝住,換完拎返去第二朝做早餐。Carrot cupcake 表面有層vanilla cream,味道稍甜,底下既胡蘿蔔蛋糕有一絲絲紅蘿蔔絲,質感結實,味道只係微甜,加埋面頭既cream十分配合,咬一啖可以感受到幼滑既cream同胡蘿蔔蛋糕粗粒既質感,好好味!

,個cupcake原來有個細盒裝住
,換完拎返去第二朝做早餐。

Carrot cupcake
2021-06-30
Carrot cupcake
2021-07-21 1028 瀏覽
同事特地去了依間出名既餅店買蛋糕~她買了Mini Pastry Set有六款小蛋糕:包括:Sift Chocolate Cake, Hazelnut Crunch, Mojito, Mango cheesecake, Ceylon Rose Cake, and Apple Caramel。賣相精緻,當中最喜歡Apple Caramel, 味道香甜不膩~mousse 好幼滑!非常推介!
下午茶
2021-04-20 1808 瀏覽
因為電訊商送左一個 cup cake 做生日禮物 ,所以買多一個今晚做飯後甜點。朱古力嗰個,頂部系d好似梳乎厘旦白嘅野,但系冇乜味。另一個嘅頂部系芒果忌廉,這個忌廉比較硬身,有點點芒菓香味。至於兩個嘅旦糕質地都係比較鬆散同冇乜香味,完全吾知食緊d乜野,基本上系比嘉X 嘅双宝旦糕好少少。整體來說,應該不會再有下次!
朱古力嗰個,頂部系d好似梳乎厘旦白嘅野,但系冇乜味。
另一個嘅頂部系芒果忌廉,這個忌廉比較硬身,有點點芒菓香味。
整體來說,應該不會再有下次!
2021-04-20
$16 (其他)
慶祝紀念
生日
2021-03-25 1368 瀏覽
今次揀左Sift Desserts既Cup cake,明明已經有一件,見到個盒兩個位又覺得個一件好alone,最後買多左件陪佢Triple chocolate*外層係Dark chocolate,包住有啲甜有啲起沙感既chocolate cream cheese,苦而唔澀既黑朱古力味中和番甜既cream cheese味,不過就唔係好食到芝士味*一直都諗下層個蛋糕入面應該都會有啲驚喜有chocolate chips,但無,不過都有濃濃既朱古力香Tiramisu*好香既咖啡味,再加埋幼滑濃芝士味既cream cheese,一定要連埋蛋糕一齊食先平衡番個味道

Triple chocolate

Tiramisu

2021-02-20 1356 瀏覽
大年初五有屋企人生日,平時都有食開sift嘅蛋糕,今日去買個返屋企慶祝下,店內有三位店員在慢慢咁工作,唔緊要等咗一陣終於見到我,我指住個蛋糕同男店員講「唔該要一個」,你要咩蛋糕,當時個櫃得一個蛋糕,我仲可以要邊個,跟住佢就幫我打包個蛋糕啦,我問有冇得寫生日牌?有$8一個手寫,都好啦咁幫我寫一個唔該,然後佢就走去同另一個類似senior啲嘅女店員講,女店員就拎住一盒牌同一支雙頭筆過嚟,一落筆我就知瀨嘢,支筆冇墨水好淺色,其實$8一個牌我唔會expect係咁囉,仲有啲字係唔對嘅,佢寫完問我係咪唔滿意,其實小姐講真好難會滿意,差啲個y寫唔到,佢又再寫一次今次有好少少,但全程全間鋪所有店員都係黑口黑面,買嘢唔該多謝都冇句,以前我都會買cupcake食下,經過今日送比我都唔會食,再見👋🏻
2021-02-14 1136 瀏覽
 食完一定篩走佢?農歷年收到細妹一份禮物,梗係開心啦!通常賣相同個鋪頭名一定系好野來咖!原來查翻,佢有5間分店,都系d出名大商場,咁大家都明白佢的價錢定位,哩盒cookies網上$328 得30件。打開個盒蓋,乜野保護牛油紙或膠袋都無咖,然後食用期系少過一個月(29/2),啊妹話月底前要食,但其實今日試食都只系年初三(14/2),已經食落吾鬆脆啦。本來有6種吾同同幾吸引的外型賣相,應該個價錢都勉強OK啦,但摟走面果件,下面原來系吾同,只系一個平凡的cookies。網站寫6種味道有short bread, sesame, chocolate, sesame, orange, lemon 味道,但好老實,只食到sesame同chocolate味,系seassne合格,chocolate普通到吾普通,其他就好plain,然後texture 真系好粗同鞋口,睇相就知道啦,總之比普通去超市買的難食。最後查到原來哩間店名sift 在Cambridge字典的其中翻譯就是篩,可能叫我食完一定篩走佢?

食完一定篩走佢?

2021-02-14
2021-01-25 961 瀏覽
生日果陣朋友請左我食呢間既蛋糕,賣相好精緻好靚呀。最中意鏡面朱古力蛋糕,朱古力味濃郁,質感creamy,唔太甜;另外蛋香檸檬tart都好味,有清新既檸檬味,係稍為甜咗少少。
2020-12-25 917 瀏覽
-聖誕節快樂🎅🏻好人一世平安收到呢個聖誕小蛋糕真係開心到不得了喺呢個疫情之下送左一d聖誕氣氛比我🎁🎄💛聖誕樹🎄🤤係朱古力香橙成棵樹俾我食咗啦朱古力香橙唔會過分甜而且仲有香橙果肉喺入邊橙香同果肉少少苦澀再加埋朱古力甜味同埋苦澀味香橙味完全融為一體非常好味睇得又食得🤤-靚靚Christmas ball🤤白色嘅外皮係好薄好薄白朱古力入邊係檸檬同埋musses 🤤初頭我好怕白朱古力會好甜但係佢嘅檸檬真係又香又酸食完仲好開胃下面嗰塊曲奇超級趣口有濃烈牛油嘅香味🤤💛🎁
聖誕節快樂🎅🏻
但係佢嘅檸檬真係又香又酸
食完仲好開胃
下面嗰塊曲奇超級趣口有濃烈牛油嘅香味🤤💛🎁
2020-12-13 1016 瀏覽
之前東亞信用卡少有咁有簽賬額外禮物。其中一個level就是換呢間sift的cupcake。今日才就到時間專登出銅鑼灣去希慎廣場的分店取啦。就是呢四件cup cake。原來$32一個咁唔值。我揀左1.cream係lychee rose raspberry,個蛋糕好似黑芝麻咁灰色的, 2. cream係tiramisu個蛋糕應該係朱古力, 3.lemon味唔知乜, 4.蛋白打出來的cream加朱古力夾心蛋糕。本身我都食得好甜。都覺得太甜。蛋糕上面cream又唔香。又唔係靚到可以呃like。蛋糕又鞋口唔香。完全搵笨。仲cheap過嘉頓雪芳蛋糕。真係呃人。
2020-12-13
用餐優惠