2008-11-05 238 瀏覽
麵包做得鬆軟,並散發着淡淡麥香。包裝上説明用的是車打芝士,味道較鹹。但芝士粒分佈不太均勻,初嚐在外圍的麵包片,一粒也沒有,還以爲名不副實。吃到中間那幾片,才發現内裏乾坤。麵包本身已經切成七八塊厚片,適宜用來做 open face 三文治,因爲其厚度能承托一定份量的配料,若烘作多士底,亦不至太乾硬。當然,麵包本身帶鹹味,若果只是伴以紅茶淨吃,口感和味道上亦會很合得來。

2008-09-25 139 瀏覽
去尖沙咀,見店內蛋糕外形幾得意,買了幾件試吓,當做宵夜.意式鮮奶凍$15 : 外形似雞仔,幾可愛.淡淡的鮮奶味,口感軟滑,幾 fresh,內裏還有海綿蛋糕.雜果撻$10 : 底層脆,有幾種生果,幾好食.至尊芒果蛋糕$10 : 海綿蛋糕質感軟綿綿,唔錯.意式咖啡芝士蛋糕$10 : 口味較為普通 .

去尖沙咀,見店內蛋糕外形幾得意,買了幾件試吓,當做宵夜.

意式鮮奶凍$15 : 外形似雞仔,幾可愛.
淡淡的鮮奶味,口感軟滑,幾 fresh,內裏還有海綿蛋糕.

雜果撻$10 : 底層脆,有幾種生果,幾好食.

至尊芒果蛋糕$10 : 海綿蛋糕質感軟綿綿,唔錯.

意式咖啡芝士蛋糕$10 : 口味較為普通 .

正,意式鮮奶凍, 外形似雞仔,幾cute
正,雜果撻,幾好食
正,至尊芒果蛋糕,軟綿綿,唔錯.
正,意式咖啡芝士蛋糕
$15 (宵夜)
正,意式鮮奶凍, 外形似雞仔,幾cute
正,雜果撻,幾好食
正,至尊芒果蛋糕,軟綿綿,唔錯.
正,意式咖啡芝士蛋糕
  • 意式鮮奶凍
  • 雜果撻
  • 至尊芒果蛋糕
2008-08-07 53 瀏覽
this is sponge cake with a few pieces of mango inbetween, wrapped around with danish pastry. Really filling, but the sponge cake is tasteless. The mango makes the sponge cake very soggy, and the pastry is too sweet because there's too much icing on top.Therefore, in conclusion, I don't think the 3 things are a good match.

2008-07-24 56 瀏覽
一直都覺得美心的西餅不太行,所以見同事請西餅是請高檔版的simply bread也難免擔心。點知呢件餅,一食落,嘩好正喎,最外層是朱古力mousse,入面有些脆豆,內層有幾層間隔,有海綿蛋糕又有兩層脆榛子,餅底是塊脆脆底 (好似美心之前的脆心系列那塊),成個好有層次,好好味!另外芝士波香濃之餘口感煙韌,正!另外這家simply bread 最近也開始賣美心包裝products好似排包咁,想變返做美心?

另外芝士波香濃之餘口感煙韌,正!

快樂小王子
快樂小王子
  • 芝士波
2008-06-27 36 瀏覽
又走過這1間麵包店我這個麵包迷上次因缺錢而忍口了今次就不會再忍了上次係OR到見到有人推介忌廉棒1進去後就2話不說的和小龜夾了它之後再夾我們的最愛*肉鬆包這裡叫做廿香鬆 還有個辣的小龜不喜歡 所以就夾了不辣的忌廉棒外層脆脆的 入面的吉士不夠多 小龜說似奶油好味 卻覺得不太值$6.5 肉鬆包*表面好多肉鬆 超級吸引咬1口包的質感和肉鬆配合得超級棒肉鬆下還有酸酸甜甜的醬沒有涵的 口感卻頗豐富!um 好味差點把整個吃完 哈 那小龜就不能吃了下次有機會會再去!略嫌收銀姐姐手腳很慢客人站在前面都只顧和同事聊天要改善1下喇笑臉給我的最愛 肉鬆包包
又走過這1間麵包店

表面好多肉鬆 超級吸引
咬1口
包的質感和肉鬆配合得超級棒
肉鬆下還有酸酸甜甜的醬
沒有涵的 口感卻頗豐富!
um 好味

差點把整個吃完 哈 那小龜就不能吃了

下次有機會會再去!

略嫌收銀姐姐手腳很慢
客人站在前面都只顧和同事聊天
要改善1下喇

笑臉給我的最愛 肉鬆包包
2008-05-14 16 瀏覽
前幾日個friend生日去有骨氣食飯,臨急臨忙買個生日蛋糕本住是但買既心態, 揀中左一個朱古力mosses蛋糕(每一個蛋糕都有一個特別名 忘了).心諗$168一個都幾貴又唔係大個結果係超~~好食 每個friend都激讚!!
前幾日個friend生日去有骨氣食飯,臨急臨忙買個生日蛋糕
結果係超~~好食 每個friend都激讚!!
2008-04-26 10 瀏覽
作為逛街小吃,這兒的「忌廉棒」($6.5)是很好的選擇,那吉士餡料很香甜滑溜,那麵糰外皮亦很香脆可口。售價便宜,方便逛街時食用的小吃。
2008-04-20 8 瀏覽
今天要轉下口味...這磅麵包我是在朗豪坊的Market Place 買的, 為什麼上載於此店, 因為我亦在此店發現過它的影! 它只有三塊, $15, 其實好貴, 但牛油味好香....有少少似丹麥酥, 但有保留麵包既煙韌, 唔錯, 不過, 一小塊成$5, 都唔可以成日買!
bread
2007-11-19 8 瀏覽
吞拿魚軍艦($8): 個吞拿魚軍艦整到好似吞拿魚壽司咁.外形係幾得意既.不過食落..就一般啦!其實同食吞拿魚包冇嘜分別.但係佢又衰在d包可能擺得太耐..搞到d紫菜淋晒.咬極都唔爛..唔好食囉!芝士波波($10-4個): 其實芝士波波正常都唔會難食得去邊.但係佢真係唔係好食囉~A1/山崎果D好食過佢多多聲!

2007-07-05 15 瀏覽
自由某一次生日飲食過呢度d餅後, 大家都念念不忘, 再有人生日, 就黎買佐個蛋糕啦個蛋糕$168, 雖然冇第一次食咁好味, 但都係好好味, 一定有下次

2007-05-12 4 瀏覽
到TST Branch 開會後,女同事帶我來這兒買特色麵包。因為風和日麗,陽光普照,我要了個「睛天娃娃」($7)。賣相cutie 透,足料但量少。
(非會員)
2007-05-06 9 瀏覽
剛巧路過SIMPLY BREAD被廚櫃的CAKE吸引著,結果買了兩個麵飽試下(吉士冬乜+ "脆皮芝士飽?"), 吉士冬乜好味到不得了, 質地軟綿綿, 味道就香香甜甜。店員姐姐服務態度殷勤有禮, 抵讚!
2007-05-01 3 瀏覽
食過午飯經過Simply Bread,就買d bread番去畀自己同細佬做聽日o既早餐買o左個北海道朱古力,tuna fish飯團,同一個三隻色o既包 (forgot abt its name...)只食o左其中兩樣,因為個飯團係細佬o既,佢話好好味喎...個北海道朱古力幾軟綿綿,幾香,朱古力餡o吾算多,但分佈得平均,至於個三色包,就ok有趣,黑芝麻面o既裡面係紅豆,白芝麻裡面係奶黃,咖啡紛下係朱古力...每砧都咬都o吾同味值得一讚的是,店員的服務態度超級友善有禮!

值得一讚的是,店員的服務態度超級友善有禮!
2007-04-21 3 瀏覽
次次行經金馬倫道都要入去呢度睇睇,未入次次買,但係今次又好想買個有特色既包包食下,所以買左好可愛既菠蘿油蟲蟲。佢既外型真係好似一條毛蟲,由三個細細個既菠蘿油組成,每個小菠蘿包都cut開左放左一片四四方方既牛油,我係擘開三個包咁分開黎食,即係好似食左三迷你菠蘿油咁,我覺得果片牛油既分量足夠,唔會食到最後只有包而無牛油,但係個包既質素的確差少少,包面唔夠脆,個包本身亦唔算軟熟,嗯...只係ok咁啦!
2007-02-04 11 瀏覽
訂了一個2磅黃昏戀人(芒果栗子蛋糕), 面頭舖滿好酸的芒果. 入面一層蛋糕, 一層芒果粒栗子醬. 整體成個蛋糕好淋, 唔夠硬身.