招聘中
月薪
$16,000-$19,000
月薪
2020-02-10 476 瀏覽
呢間餐廳除咗有正餐食之外 玻璃櫃仲擺左好多款蛋糕同埋麵包😍切件同埋原個蛋糕都有 全部都整得好靚 好吸引💓每次經過都會望兩眼🤩咁啱有朋友生日 所以就買咗兩件黎試吓😋-無花果乳酪雪芳蛋糕 $36佢係由蜜糖乳酪忌廉同埋海棉蛋糕 一層一層隔住😚因為係乳酪忌廉所以食落酸酸甜甜😋佢中間仲夾左啲士多啤梨同埋無花果肉🍓面頭都有兩舊無花果同埋碧根果😛雖然聽落好似有好多無花果咁 但係食落真係冇無花果嘅味😣反而士多啤梨同埋乳酪味仲更加濃🧐其實個蛋糕係海綿蛋糕但係唔知點解佢叫做雪芳蛋糕🤣不過蛋糕都好鬆軟 幾好味嘅👍🏻成件蛋糕個味道都幾清新😝-草莓芝士撻 $32呢件蛋糕嘅賣相好靚‼️面頭鋪滿晒士多啤梨🍓仲有啲白酒啫喱同埋忌廉✨睇落好豐富😍佢原本成個撻都好薄 但係芝士同埋忌廉嘅比例接近1:1....芝士味都唔係太濃😣如果芝士厚身番少少應該會比較好🙈不過佢啲忌廉係幾輕盈 芝士嘅質感幾軟滑 士多啤梨唔會好酸都幾多汁 個撻皮都好脆🤤味道不過不失啦~不過性價比唔高 三十幾蚊可以買啲高質啲嘅🤭
無花果乳酪雪芳蛋糕 $36
草莓芝士撻 $32
外賣自取
2020-02-07 733 瀏覽
想輕輕鬆鬆食個tea, 但好無奈, 坐低0左叫杯朱古力, Waitress 話無朱古力, 想點個綠茶斑戟蛋糕又話無, 0甘我問有咩Cake? 佢叫我自己出去睇, 我出完去睇, 返埋位order blue berry cheese cake, waiter 又答無, 我話出面明明有, 佢再double check 先答我有, 本來輕鬆0既心情真係變得好燥, 打開門做生意, menu 0甘多野比人選擇, 但原來大部份都無, 如賣晒點解唔落單前同客人講聲先, 真係無奈。不過勞氣還勞氣, 點0左個榛子紅莓麵包, 0的Almond 好香, 個包都軟熟, 又幾好味。
2020-02-02
係疫症之下仲要做野,於是想搵間坐得舒服d既餐廳去到差唔多兩點,唔洗等位,望落好舒服,自成一閣咁呀,仲有天然光,感覺開揚好多選擇,因為唔太餓,無跟湯,叫左個魚d staff好好,會留意住你有咩需要,因為地方算大,d staff唔會話企定定係一個位,我一枱頭想落order, 即刻有 staff黎, good ar飲品果茶好快到,係百香果,好 fresh既感覺,岩晒做野做到攰既我~叫左馬面魚柳·香草燒薯·法邊豆·榛子牛油汁呢款馬面魚柳質地略似雞肉,油份少,幾特別,不過本人係鐘意有魚油香同滑身既魚,所以對我黎講就一般。另外值得講既就係榛子汁好特別,同薯仔好夾,個榛子汁令牛油充滿果仁香,應該煮既時候有一齊爆一爆,用煎過既薯仔沾上果仁油,入口順滑非常!只餘下法邊豆,本人對粗纖維麻麻地。總括黎講都ok, 係環境舒適係賣點!
係疫症之下仲要做野,於是想搵間坐得舒服d既餐廳

1986 瀏覽

好多選擇,因為唔太餓,無跟湯,叫左個魚

叫左馬面魚柳·香草燒薯·法邊豆·榛子牛油汁

只餘下法邊豆,本人對粗纖維麻麻地。

總括黎講都ok, 係環境舒適係賣點!
2020-01-23
2019-11-10 969 瀏覽
香港的麵包鋪不常見有賣bagel,行過呢度有就買黎試下。 當日見到有3種口味,冇記錯的話有芝士,藍莓同士多啤梨。Strawberry bagel入面有士多啤梨果肉,帶點濕潤感,類似果醬裏面的果肉,酸酸甜甜,但不會過甜。Bagel做得不錯,惟獨包面烤得太焦。而當日收銀的員工態度亦不太友善。
香港的麵包鋪不常見有賣bagel,行過呢度有就買黎試下。
當日見到有3種口味,冇記錯的話有芝士,藍莓同士多啤梨。
2019-11-03 896 瀏覽
唔知點解呢間食肆成日都咁多人,次次都要等位,價錢又唔算平, 要快靚正未必揀佢了,但相對食物質素是可以的,性價比就一般般啦,凍啡普通茶餐廳貨式, 雖然今次食唔到佢嘅cake, 但下次一定會試試看。
2019-07-14
  • 餐湯
2019-11-03 551 瀏覽
Simply Life嘅蛋糕一向出名好味,今日唔食蛋糕,買咗個全麥法包,諗住返屋企當午餐,最鍾意佢外邊脆內面軟,加埋啲牛油,再連埋杯咖啡,真係Perfect match。一個全麥法包,共有七片,只係$24,好抵食!😋😋😋
外賣自取
今晚同朋友聚舊傾計,去咗又一城,行左一排搵咗好多餐廳,一係就好多人冇位,一係就唔啱食,最後去左 Simplylife 鋸扒,夜晚嘅 Simplylife 其實都好多人,都幾嘈,唔係傾計嘅好地方,不過都照入去食啦我叫咗呢一份燒美國安格斯肉眼扒,七成熟,上到嚟先試佢嘅配菜,薯條炸到外脆內軟,加埋佢嘅伯納西醬汁,甜中帶微酸,好好味。至於蘆筍方面,都係好爽脆係時候食牛扒喇,切開見到微微嘅紅色,果然係七成熟。肉質都好嫩唔會韌,同埋牛肉味濃郁,肥瘦適中,整體質素都十分好食完之後我哋就好快就轉場去食甜品,搵間靜啲嘅一路食一路再傾計

2019-06-15
2019-10-31 483 瀏覽
Simplylife bakery cafe 蛋糕好睇又好食係又一城下午茶不異之選價錢亦相當抵唔洗$100餐飲果茶Passion fruits + mint好飲又唔太甜薄餅 crispy充滿芝士餡薯條好脆主角出場淡淡哈密瓜香啫喱層伯爵茶香慢慢滲出上面唔係cream係糖霜
係又一城下午茶不異之選

伯爵茶香慢慢滲出
上面唔係cream
係糖霜
2019-10-24
3 分鐘 (堂食)
果茶
墨西哥薄餅
哈密瓜伯爵茶蛋糕
2019-10-26 687 瀏覽
今次lunch又來到Simplylife,好彩等左10分鐘就有位,都可以接受~套餐價 $102,包一杯飲品,餐湯或沙律,配搭一個主食~我一直對雞胸嘅印象都係肉質比較粗糙,冇其他部位咁嫩滑~ 呢個燒雞胸雖然稱唔上嫩滑,但比起我食過嘅雞胸來講已經算好好,唔嚡口,仲鎖到肉汁,幾juicy~ 燒蔬菜都幾好食,唔會燒到乾哂,同雞胸味道好夾~冰茶就味道偏淡,唔算濃味,比較清新~蘑菇湯味道濃郁,口感creamy得來又有蘑菇粒可以食下,唔錯~總結,食過simplylife唔止一次,食物水準都仲keep到,值得推薦~😊

套餐價 $102,包一杯飲品,餐湯或沙律,配搭一個主食~

燒雞胸  .  巴馬火腿  .  烤薯  .  燒意大利黃瓜

冰茶

冰茶就味道偏淡,唔算濃味,比較清新~

蘑菇湯

10 分鐘 (堂食)
蘑菇湯
2019-10-24 393 瀏覽
We had three delicious tea sets here. Great coffee (you can choose which style you want) and the iced tea had passionfruit inside. It is very reasonable, only 58 Hk$ per set (+10%)。

上星期打完波揸車去咗又一城食嘢,周圍都好多人等位,見simply life 算係少啲人排就去咗食。平日食simplylife 嘅tea 係好抵食,最平嘅幾十蚊都有,一到星期六日就過百蚊一個alldaybreakfast,唔怪得啲人會揀其他餐廳🤢個all day breakdast 一黎到,見到個賣相都唔係好想食,擺盤都幾核突下,想影相呃下like 都唔得。一見到塊煙肉都覺得好油,一咬直程係成口油,真係唔係好開胃😞 諗住食塊多士中和返啲油,點知塊包超級硬,勁難咬開,都唔知係咪隔夜架😐個蕃茄就正常啦,煎得香,同埋食落口都仲啖啖蕃茄汁。個茄汁焗豆罐頭野無咩特別好講。炒蛋一啲都唔滑,炒到老曬。啲腸都係正常,因為其實佢都係現成買返黎煎兩煎就食得😂職員態度係好ok但食物咁嘅質素同咁嘅價錢,我仲有大把選擇👋🏻👋🏻

職員態度係好ok
但食物咁嘅質素同咁嘅價錢,我仲有大把選擇👋🏻👋🏻
2019-10-19 418 瀏覽
Simplylife petit cake系列嘅蛋糕大約4吋,細細個,啱晒同閨蜜2個人一齊食。呢個薰衣草黑加侖子蛋糕睇果樣就夠晒靚啦,淡紫色上面加左啲食用花同粉粉金箔,簡約又優雅。切開入面係雙色直間紋理嘅蛋糕,顏色配搭唔錯。食落口感就同出面嘅蛋糕有啲唔同。外層奶油有啲厚重,黏度高,加上本身自己唔太鐘意食奶油,有啲扣分。入面嘅蛋糕帶點酸酸甜甜嘅黑加侖子味,幾特別又開胃。蛋糕質地有啲鬆散,唔係果種軟身蛋糕,食落唔會令人好飽肚。因為佢嘅蛋糕外觀都好靚,有機會都會想試埋其他🙊.美味指數:2️⃣/5抵食指數:3⃣/5再食機率:20%
薰衣草黑加侖子蛋糕

薰衣草黑加侖子蛋糕

因為佢嘅蛋糕外觀都好靚,有機會都會想試埋其他🙊
美味指數:2️⃣/5
抵食指數:3⃣/5
再食機率:20%
2019-09-22 1173 瀏覽
平時嚟到Simplylife,通常都係食lunch~今日係第一次試佢嘅Brunch😚Brunch嘅選擇依然係非常多!我哋兩個人就嗌就一個set share再加多一件Cake,已經夠哂飽☺️我哋選擇咗All Day Breakfast🌞配上餐湯同Ice tea🍹餐湯飲得出係蘑菇忌廉湯,但係個人認為蘑菇味可以更加香濃,整體感覺可以更creamy一啲🙊另外附上嘅餐包嘅邊邊有烤烘過,所以會有啲脆口🤓All Day Breakfast入面包括咗有麵包、炒蛋、豬肉腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆同烤蕃茄🍅麵包嘅口感同餐包唔同,非常鬆軟,入面仲有橙皮同提子乾,口感🆙有驚喜!😆炒蛋煮嘅時間控制得好好,完全唔會過熟😛煙肉、豬肉腸同蘑菇都係正正常常,味道唔錯...至於烤蕃茄同樣有驚喜,非常juicy🥰惟有美中不足嘅地方係茄汁豆係凍😟不過整體嚟講都非常唔錯😋至於Iced tea就係熱情果冰茶~入面有薄荷葉,令到成杯嘢飲感覺更清新🍃不過唔知係唔係太多冰嘅關係,所以口感會比較淡😳Cake方面我哋就嗌咗法式綠茶茉莉班㦸蛋糕🍰蛋糕方面simplylife真係做得幾出色...永遠都唔會令人失望~綠茶同茉莉味都好出☺️一層層嘅蛋糕入

Cake方面我哋就嗌咗法式綠茶茉莉班㦸蛋糕🍰蛋糕方面simplylife真係做得幾出色...永遠都唔會令人失望~綠茶同茉莉味都好出☺️一層層嘅蛋糕入面都有啲餅乾碎🍪好好食,唔會話好甜👍🏼👍🏼
2019-09-22
午餐
  • All day breakfast
2019-09-21 633 瀏覽
一家良心西式簡餐廳,物美價廉,食材新鮮,服務也很周到。許多食客因店內的全日早餐慕名而來,分量實在,培根炒蛋配茄汁焗豆是最經典的搭配,蛋煎得金黃誘人,入口滑嫩香甜帶著淡淡的雞蛋香,培根的濃郁煙熏味恰到好處地起到了調味的作用,使整個菜品用的雖是普通的食材卻有別樣的風味。
夜晚收工時間黎,真係唔好講笑,少啲耐性都唔得,等左有個幾鐘先入得!點完餐即刻上麵包同湯,麵包都幾鬆軟,點埋野菌湯食,浸林啲麵包外皮,啱啱好。湯入面嘅菇菌blend碎左,但又冇blend哂,所以仍有一粒粒菇嘅口感。如果加多啲cream/牛油就更creamy喇,雖然就邪惡啲😈😈豬鞍架配奶油瓜蓉、牛油松子、意式乳清芝士 $208⚠️⚠️⚠️中意食騷味嘅可以試下個乳清芝士,佢令到側邊嘅汁都充滿騷味,受得嘅應該幾中意。但我就麻麻地😖豬鞍架煎到外表好香脆,其實唔錯南瓜蓉就甜甜地冇咩特別肉眼扒配薯條、蘆筍 $208見好多人都嗌呢個,的確幾抵食。五成熟牛扒好林,亦有肉味,冇雪藏味烤蘑菇忌廉汁闊條麵、香草燒雞胸 $128雞胸煮得太鞋喇,好有湯渣feel,雖然我問雞胸呢個部位冇咩脂肪好難煮得滑,但食材可以改用雞柳/雞脾肉,食落好啲手打闊條麵聽落好似幾勁咁,食落真係幾彈牙👍🏻題外話,4人枱都幾細下,放滿4碟,已經冇咩位

豬鞍架配奶油瓜蓉、牛油松子、意式乳清芝士 $208
豬鞍架煎到外表好香脆,其實唔錯
南瓜蓉就甜甜地冇咩特別

肉眼扒配薯條、蘆筍 $208

烤蘑菇忌廉汁闊條麵、香草燒雞胸 $128
手打闊條麵聽落好似幾勁咁,食落真係幾彈牙👍🏻

題外話,4人枱都幾細下,放滿4碟,已經冇咩位