2014-07-15 1236 瀏覽
打完書釘落返去食杯yogurt做晚餐~8點令唔算多人買~所以唔洗等~之前試過chocolate lover~今次試下清少少既the garden~ 終於食得啦~果然名乎其實~賣相比較清新~等我貼埋張guide一樣樣講下個味道啦~千層酥網:比想像中淡原本以為有類似焦糖既味道~食落鬆脆~但甜返些少會較好乳酪:奶味香濃,略甜由於份量較多,加上有其他甜既配料既關係,令甜度上升酸度適中,口感creamy 紅桑莓棒:微酸,醒胃上面佈滿紅桑莓乾,帶微酸,中和反乳酪中甜既味道,好match~桂花果凍:清新,爽口桂花本身比較淡,若果混合乳酪食,桂花香會比乳酪cover咗口感幾爽~但比較細粒~荔枝玫瑰汁:頗甜,有荔枝肉,無玫瑰味荔枝味濃郁食唔出玫瑰香味,太甜. . 即使混合乳酪食,都令甜度激增. . . 自家製脆粒:脆身既微粒,令口感變豐富脆粒口感有點似碎既粟米片,令乳酪咬落既質感唔同咗~最滿意這個配料~草莓蛋白脆:即使已經帶酸味,但仍然非常非常甜. . . 不太喜歡這個口感. . .淨底好多蛋白脆無食由於份量太多,自己一個食唔晒~食完好想食返啲咸野中和~不過食乳酪本身係想健康d,無甘肥~但衣杯乳酪糖份應
打完書釘落返去食杯yogurt做晚餐~
8點令唔算多人買~所以唔洗等~
[推介] 終於食得啦~果然名乎其實~賣相比較清新~
等我貼埋張guide一樣樣講下個味道啦~
千層酥網:比想像中淡
原本以為有類似焦糖既味道~
食落鬆脆~但甜返些少會較好

乳酪:奶味香濃,略甜
由於份量較多,加上有其他甜既配料既關係,令甜度上升
酸度適中,口感creamy

紅桑莓棒:微酸,醒胃
上面佈滿紅桑莓乾,帶微酸,
中和反乳酪中甜既味道,好match~

桂花果凍:清新,爽口
桂花本身比較淡,若果混合乳酪食,桂花香會比乳酪cover咗
口感幾爽~但比較細粒~

荔枝玫瑰汁:頗甜,有荔枝肉,無玫瑰味
荔枝味濃郁食唔出玫瑰香味,
太甜. . 即使混合乳酪食,都令甜度激增. . .

自家製脆粒:脆身既微粒,令口感變豐富
脆粒口感有點似碎既粟米片,
令乳酪咬落既質感唔同咗~
最滿意這個配料~

草莓蛋白脆:
即使已經帶酸味,但仍然非常非常甜. . .
不太喜歡這個口感. . .
淨底好多蛋白脆無食

由於份量太多,自己一個食唔晒~食完好想食返啲咸野中和~
不過食乳酪本身係想健康d,無甘肥~但衣杯乳酪糖份應該超晒標了~
如果甜度降低應該會更吸引我~

2014-07-14
2014-07-06 1210 瀏覽
大熱天時有冷氣嘅地方都超多人。唔怕熱嘅話都可以試吓呢間。雖然主要賣特色新地,但我就被Cake吸引咗。試咗個Earl Grey Garden同Peppermint Tea。之後有點後悔點了熱飲😔。個蛋糕嘅cream同Jelly有點surprised,香味好濃郁,但蛋糕部分略嫌太乾。小休的一個選擇。
,但蛋糕部分略嫌太乾。

小休的一個選擇。
2014-07-06
2014-06-14 1453 瀏覽
今日行街經過見到smile,之前已經食過幾次架啦,不過佢選擇都幾多,每次我都會選唔同口味既yogurt😀今次試 Smile Coffee !佢中間既配搭真係非常之好!有朱古力粒同啲果仁係中間!絕對唔會覺得太甜!好味👍👍
今次試 Smile Coffee !

2014-06-08 1406 瀏覽
smile yoghurt的yoghurt吃過數次了,雖然好吃但始終五六十蚊一個yoghurt其實挺貴,不可以經常吃。但是,經過美麗的店鋪又真的很想吃點什麼,那怎麼辦呢?幸好這兒有較便宜的mousse cup($28)!mousse cup的樣子都超漂亮呢!可是,朱古力mousse(右)比起栗子(左)真的好吃一截。三層朱古力由甜至苦排列,很濃而且很滑!栗子中間是有蛋糕的,栗子蓉其實也沒什麼特別,有點像一般的栗子蛋糕。既然價錢一樣,下次應該會再吃朱古力味的。

外賣自取
  • 朱古力mousse
2014-05-29 1629 瀏覽
店外擺放著的一個個精緻的froyo 相信只要是女孩子也會被吸引吧 我也不例外 剛在foodcourt吃過晚飯 就理所當然來點甜的吧 1.Banana split 巧克力遇冷結成了硬塊 脆脆的 採取黑巧克力感覺上較健康 但對愛甜的人而言也許不是一件好事 相反個人認為yogurt甜了點 帶點酸會更像yogurt 其餘的香蕉熱情果和低層的雜果也頗好 有清新的感覺 2.classic crunchy蛋糕質感鬆軟 帶點檸檬香 cream很滑 一口蛋糕配上一口crunchy 便提升了口感層次 焦糖味與檸檬味很相配 兩者能互相襯托 不錯 感覺上蛋糕比froyo更出色 值得一試

1.Banana split

2014-05-28
外賣自取
  • Classic crunchy
2014-05-24 1452 瀏覽
與友人一起來了光顧,因為吃過飯,也不敢一個人吃完一個,所以跟友人同享一件,我叫了我的最愛coffee$51。不是等了很久便來了,我們坐在出面吃,出面的位置很不錯,尤其晚上,有暗暗的燈光相伴。Smile coffee~yogurt的味道很棒,酸酸的,咖啡jelly味道非常重咖啡味,不帶甜的,加上酸酸的yogurt味道很配,上面有一枝有爆炸糖的百力枝,口感非常特別,上面又有咖啡合桃曲奇,又有一層是脆脆的,上面有一塊朱古力,味道不錯。雖然貴了一點,但偶然吃一次也是可以的。
smile coffee
雖然貴了一點,但偶然吃一次也是可以的。
2014-04-15
5 分鐘 (堂食)
$51 (宵夜)
smile coffee
2014-05-16 1218 瀏覽
希慎廣場5樓的Smile Yogurt,以LINE FRIENDS為主題的期間推出限定3款乳酪甜品,3杯分別以BROWN & SALLY、CONY和LEONARD為主題,每款都放著一塊印有他們抱著的Smile Yogurt的白朱古力牌。SMILE YOGURT LINE FRIENDS限定甜品 $78 each喜歡LINE公仔的我忙著拍照,滿滿的乳酪擠滿了杯子,杯子裡還有芒果肉、荔枝爆珠、新鮮士多啤莉、自家制脆粒、紅桑莓汁、蜜餞脆片、雪芭、白朱古力牌等等。乳酪酸度適中,不會太酸且帶微甜。柸子中央充滿荔枝爆珠,荔枝味道突出。乳酪雪葩味道清新,夾著芒果肉和脆粒,味道豐富有層次。可愛的cony白朱古力牌令我有點不忍心吃下去。LINE FRIENDS限定甜品只供應期截至6月4日,因此LINE FRIENDS fans快點把握機會,吃乳酪自覺不會太邪惡。

喜歡LINE公仔的我忙著拍照,滿滿的乳酪擠滿了杯子,杯子裡還有芒果肉荔枝爆珠、新鮮士多啤莉、自家制脆粒、紅桑莓汁、蜜餞脆片、雪芭、白朱古力牌等等。乳酪酸度適中,不會太酸且帶微甜。柸子中央充滿荔枝爆珠,荔枝味道突出。乳酪雪葩味道清新,夾著芒果肉和脆粒,味道豐富有層次。可愛的cony白朱古力牌令我有點不忍心吃下去。

LINE FRIENDS 限定甜品
2014-05-13
$78 (宵夜)
LINE FRIENDS 限定甜品
2014-05-04 1255 瀏覽
白色ge係chestnut mousse :栗子味重, 但係唔會好甜~ 有小小cake係入面, 個cake好鬆軟, 由上至下"筆".. 個味道好正~ 黑色係chocolate mousse :分三層..  最頂係white chocolate, 中間係milk chocolate, 最底係dark chocolate......  一小杯可以食到三隻味真係好正~ white同milk都唔係太甜.. dark又唔會苦到難入口.. 如果三隻同時食個味都好特別~ 黃色係peach moussepeach又係好重好香~ 又有好多果肉係面~  個人認為呢款比較普通...呢間D mousse好好食.. 好滑.. 比軟實小小~ 都算有口感~~~~~~~
mousse
白色ge係chestnut mousse :

黑色係chocolate mousse :

黃色係peach mousse

2014-04-30
$28 (宵夜)
mousse
2014-04-18 1171 瀏覽
每次經過希慎也忍不住買一杯smile的fro yo,因為賣相真的很漂亮呢,而且款式多,每次選擇也花多眼亂。另外,原來店旁的玻璃門外有幾張桌子,可以讓客人坐下慢慢吃呢。之前光顧好幾次也發現不到~這次我們選了Banana Split,從名字看上去,應該有很豐富的香蕉味,可是世事果然無絕對,這杯乳酪的香蕉味最多只佔10%!不過即使如此,其實它仍是很美味的,雖然「離題」了,但酸酸甜甜的熱情果醬配著乳酪吃也是十分搭配,表面上的巧克力淋漿也很棒,由於乳酪夠凍,巧克力淋漿很快便變為脆脆的外穀,好像在吃朱古力脆皮雪條呢。還有百吃不厭的餅乾碎碎,果然每次吃smile fro yo也很滿足!

2014-04-19
$51 (宵夜)
2014-04-06 1401 瀏覽
在Hysan行街,很多人去買天仁的茶,我可是不大興趣!於是去了買一令人心花怒放的yogurt! 我一向喜歡SOGO附近的yogurt店,三十多元已經令我心滿意足!這裡的要$51,對我而言是十分貴!可是貴是無極限的!可能之後有一些一二百元/杯也不出奇!!!味道是不酸的yogurt,上面有不少配料!有焦糖、朱古力、百力滋等,配合上來很好!令人回味!份量是很大的,可以2個人share一份都十分合適!
可是貴是無極限的!可能之後有一些一二百元/杯也不出奇!!!

題外話/補充資料: 1/另有生日蛋糕,如要生日牌,需要預先去訂~
2014-04-03
10 分鐘 (堂食)
2014-03-27 1164 瀏覽
今日同友人去補習前就去左呢度食因為之前聽到鄰居話呢間D yo一杯杯好靚所以久仰smile大名今日終於可以試下我同友人share左一杯The Garden最頂有一條類似士多啤梨百力滋嘅餅乾條友人食左話無咩味甜甜地仲有2塊杏仁脆片好脆好香吾太甜D yo真係好好食吾酸(我同友人好吾鐘意D好酸嘅fro yo)仲有粒桂花啫喱,不過食到最尾果幾啖先有少少桂花味同埋喺D yo中間有D類似士多啤梨脆脆嘅野,無咩士多啤梨味都係甜甜地咁呢杯51蚊都幾好味嘅不過又不至於好味到要我再專登去食,路過又得閒就係一個吾錯嘅選擇!
今日同友人去補習前就去左呢度食

仲有2塊杏仁脆片
好脆好香吾太甜
D yo真係好好食吾酸
(我同友人好吾鐘意D好酸嘅fro yo
仲有粒桂花啫喱,不過食到最尾果幾啖先有少少桂花味
呢杯51蚊
2014-03-17 1146 瀏覽
聽過呢間smile出名多野係杯yoga出面,今次真係大開眼界。點解可以放咁多野係上面架?成舊藝術品咁。我食左chocolate lover,朱古力味都算可以,有唔同既朱古力混合。下次都係揀個生果味既好似match frozen yogurt多d
2014-02-26 1434 瀏覽
Banana Split $51價錢就不便宜架啦不過見賣相幾吸引,同埋成日見到人排隊,就買左黎試外面既朱古力醬有d穀物片,變左脆皮,諗起以前M記果個脆皮雪糕熱情果+香蕉部分好足果肉,帶微酸,但我覺得唔係好夾蝴蝶酥薄而脆,層層分明Yogurt奶香不算太重,keep到清新感覺,同埋主要都係酸味大於甜味中間有脆粒,類似餅碎咁,偏甜,可以中和下酸味最底有d生果粒,冇咩特別:^|總結:試左算,冇再買既念頭,不過蛋糕可能會試
Banana Split $51
價錢就不便宜架啦
不過見賣相幾吸引,同埋成日見到人排隊,就買左黎試
熱情果+香蕉部分好足果肉,帶微酸,但我覺得唔係好夾
蝴蝶酥薄而脆,層層分明
中間有脆粒,類似餅碎咁,偏甜,可以中和下酸味
最底有d生果粒,冇咩特別:^|
總結:試左算,冇再買既念頭,不過蛋糕可能會試
2014-02-08 921 瀏覽
去完維園,經過這店就被他吸引住了。我無揀係display 入面既yoghurt 只要左一杯自選的配一款配料,揀左crumbs 出來的成品真係好大,有份量,絕不欺場。好彩是同呀妹share 如果吾係吾定食吾晒我地坐係出面的空中花園食,真係好舒服,簡直係一大享受。好怕食乳酪雪糕食到凍冰冰,或者吾夠凍就黎溶甘。呢間完全無呢個問題,雪糕十分結實,又吾會太凍,加埋crumbs,真係絕配。絕對係扺食,又大杯又好味。不過他們灑配料只係中間,面層並沒有配料,食落較單調,希望他們會改善la

我地坐係出面的空中花園食,真係好舒服,簡直係一大享受。
2014-01-02 828 瀏覽
趁有空,打回一個多月前的食評。每次走進希慎都是先嗅到holly brown的味道,結果都忍不住去吃當天沒受誘惑,目標明確地跟兩位好朋友去了smile yogurt我是第二次吃,她們皆是第一次由於只是突然想吃,所以也沒打算一人一杯選了幾分鐘,我們這些chocolate lovers選了"chocolate lover"裡面有一個像巧克力月餅的..忘了叫甚麼名字hahaaaa不過很好吃,下次如果吃這款要一人一杯了(為了這個)yogurt一如既往的好吃,比起雪糕我偏愛yogurt,酸酸甜甜的,感覺比較清新,所以很喜歡這家的yogurt最後順帶一提,那邊的位子是比較少的,大概只有二十個座位和四張高桌供人站著享用他們的食物不過邊走邊吃也是可以的
趁有空,打回一個多月前的食評。
我是第二次吃,她們皆是第一次
由於只是突然想吃,所以也沒打算一人一杯
Chocolate Lover
裡面有一個像巧克力月餅的..忘了叫甚麼名字hahaaaa
不過很好吃,下次如果吃這款要一人一杯了(為了這個)

yogurt一如既往的好吃,比起雪糕我偏愛yogurt,
酸酸甜甜的,感覺比較清新,所以很喜歡這家的yogurt

最後順帶一提,那邊的位子是比較少的,
大概只有二十個座位和四張高桌供人站著享用他們的食物
不過邊走邊吃也是可以的
題外話/補充資料: 服務難以給分 因為也只說了幾句話 就是「請問要咩」「$42多謝」
2013-11-24
Chocolate Lover