2021-07-03 516 瀏覽
由前身針車行改建而成的咖啡店,位於深水埗布業的街上,針車行來到第三代傳人,將店鋪的定位和功能進行大革新,鋪位就如經歷了傳統布業走向式微,迎來的是充滿咖啡豆味的文青風。要在大時代上屹立,也許都需要加入一些新元素。雖然店鋪改建成咖啡店,但店主仍然保留了不少衣車行的歲月足跡,牆上掛有不同型號大小的針線,展覽了一些有歷史的衣車,像置身於博物館裡。店鋪樓高兩層,亦是一間寵物友善的餐廳。不過如帶狗狗進店,就要在上層用膳。走上長長樓梯迎來一朵會發光的雲。這間咖啡店都有vegan 和keto menu 供用膳時有不同需要的市民選擇。另外,除左咖啡,這裡還可以飲Gin,cocktail,whisky等等酒精類飲品。還有一些fusion 飲品,例如雪菊清酒芝士奶蓋和威士忌茶,很有趣的地方是,咖啡店的營業時間是至晚上六時,喝酒就只能在白天小斟。香煎虎蝦冬蔭功意粉 $88 坊間有不少冬蔭功意粉,這款冬蔭功醬則比較清新,沒有cream的濃稠感,反而多了一些herbs 和檸檬味,加了不少九層塔,令意粉味道更有層次,不過辣度可再重一些,配料和份量都可以多一些。鮮菇菠菜黑麥包 vegan $48menu 上見到有一些

香煎虎蝦冬蔭功意粉 $88

鮮菇菠菜黑麥包 vegan $48
menu 上見到有一些輕食,於是試試這款鮮菇菠菜黑麥包,份量都很足夠,還有沙津伴碟,,不過沙津菜很一般,不爽脆有一些苦澀。這款黑麥包都做到麵包皮脆身,內裡軟熟,配上炒過的菠菜,大啡菇和蕃茄,都很飽肚,不過這些配菜都略淡味,有一些鑊味,若然加一些醬汁能令麵包更豐富和融合,現在就是各款食物只是夾在一起,但就沒有將它們和麵包融合。

威士忌茶 $52
點了一杯non-alcohol drink,但是飲品是叫威士忌茶,用上貴州綠茶,laphroaig 10 years。不過名字雖然吸引,但是飲上口則沒有太大的感覺,氣味是有一點帶有威士忌,但味道則沒有。忘記訪問一下這杯飲品的來歷和選茶故事,但對這杯茶是失望的。

Coffee Tonic Iced $48
而這杯coffee tonic 都還不錯,tonic water 和咖啡比例合適,有咖啡味。

店員服務態度很好,但對於在上層用膳需要用即棄餐具碗碟則需要改善。

Ps: 店名的So我猜是用了縫製sewing 的同音。
2021-07-02 63 瀏覽
真係唔係講笑,在盛夏中穿梭在深水涉的街道中,真是一個挑戰。 而我好明顯係輸的一方。。。。為了降溫,我走入了這間cafe。它門面樸實,沒有大大而彩色的招牌, 店內的裝修也是行工業風,水泥牆、鐵支不缺乏。冬陰功大蝦意粉(88元)雖然好熱但都想食啲辣嘢,所以點了這個。蝦有三隻,size大大的,味道上不是太濃冬陰功味道。我都另外加了辣汁,因為我覺得佢唔夠辣。 我可以咁放肆食辣意粉,是因為我點了凍朱古力( 跟餐 +20元)。 朱古力奶味濃,就算加冰也不會溝淡了原本的味道。愛人點了凡人手打牛肉漢堡(88元)一上可以枱,就畀佢融化嘅芝士吸引了眼球,味道正常,牛很大塊和中間比較生。 如果你不喜歡太生,可以在落單時稍微跟他說一說要熟一啲。另外,一杯Hazelnut Latte (跟餐+20元)很香hazelnut 味。他也是寵物友善餐廳,有很多好可愛的狗隻出入。

冬陰功大蝦意粉(88元)

愛人點了凡人手打牛肉漢堡(88元)

他也是寵物友善餐廳,有很多好可愛的狗隻出入
🥪黑毛豬叉燒滑蛋三文治黑麥包就是烘脆的多士但黑毛豬叉燒才是焦點!! 炒蛋份量正常 配上黑毛豬叉燒醬汁鹹中帶甜適合重口味+叉燒愛好者黑毛豬軟嫩但較一般叉燒肥膩或許更加帶出叉燒的香味?yummyyyyy

🥪黑毛豬叉燒滑蛋三文治

黑麥包就是烘脆的多士
但黑毛豬叉燒才是焦點!!
炒蛋份量正常
配上黑毛豬叉燒醬汁鹹中帶甜
適合重口味+叉燒愛好者
黑毛豬軟嫩但較一般叉燒肥膩
或許更加帶出叉燒的香味?
yummyyyyy
  • 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
🐷黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88(8.2/10)依個很惹味✨✨黑毛豬叉燒肥瘦適中好juicy🐖!而且個汁有少少酒香同甜甜地嘅燒汁味,令成個包好惹味。黑麥包烘得很好,脆得黎唔會好難咬好硬~滿滿的麥香味。🐟煙三文魚忌廉意大利粉 $88(7.6/10)冇諗到依個意粉係乾炒的👀未食已聞到超香~配料主要有紫洋蔥、香草同三文魚碎💓味道全部啱啱好但唔知係咪炒嘅關係,冇咩忌廉味同有少少乾。☕️Iced latte $40(6.8/10)咖啡味比較淡~比奶味cover晒。再加上有冰,好快就變得更淡。📍坐樓上以自助形式為主。食物會用即棄餐具盛載🍴📍可以比💳

🐷黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88(8.2/10)
黑麥包烘得很好,脆得黎唔會好難咬好硬~滿滿的麥香味。

🐟煙三文魚忌廉意大利粉 $88(7.6/10)

☕️Iced latte $40(6.8/10)

📍坐樓上以自助形式為主。食物會用即棄餐具盛載🍴
📍可以比💳
-<<🐽🍳>>比佢個叉燒炒蛋多士吸引🤩咖啡店有多款keto-friendly菜式適合生酮飲食人士🌯服務好好~準備左生日驚喜.1️⃣黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 (8.6/10)每粒叉燒都沾滿蜜汁🍗加埋洋蔥冇得彈~~個人覺得叉燒少許過肥麵包烘得剛好☺️唔會被浸淋麥香味幾重 食得出唔係普通多士韌度高 同人分切開有啲難度👀整體份量幾多😍蛋夠嫩滑推薦! 🥳.2️⃣冬陰功大蝦意粉 (8.3/10)有正常麵同青瓜麵粗幼適中👏🏼唔會過分油膩加咗幾隻蝦 爽口彈牙但蝦肉份量可以再多啲🤩集齊鹹酸辣👅調味相當出色.3️⃣辣椒朱古力蛋糕 (8.2/10)講明慶生點可以冇蛋糕呢款口味非常特別🌶辣椒味唔係好搶戲 微辣易入口朱古力唔會過甜🥰可可控天堂.💰1️⃣2️⃣: $88💰3️⃣: $58.📍SO Coffee & Gin 深水埗荔枝角道221號地舖
<<🐽🍳>>
比佢個叉燒炒蛋多士吸引🤩
咖啡店有多款keto-friendly菜式
適合生酮飲食人士🌯
服務好好~準備左生日驚喜
1️⃣黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 (8.6/10)
每粒叉燒都沾滿蜜汁🍗
加埋洋蔥冇得彈~~
個人覺得叉燒少許過肥
麵包烘得剛好☺️唔會被浸淋
麥香味幾重 食得出唔係普通多士
韌度高 同人分切開有啲難度👀
整體份量幾多😍蛋夠嫩滑
推薦! 🥳
2️⃣冬陰功大蝦意粉 (8.3/10)
有正常麵同青瓜麵
粗幼適中👏🏼唔會過分油膩
加咗幾隻蝦 爽口彈牙
但蝦肉份量可以再多啲🤩
集齊鹹酸辣👅調味相當出色
3️⃣辣椒朱古力蛋糕 (8.2/10)
講明慶生點可以冇蛋糕
呢款口味非常特別🌶
辣椒味唔係好搶戲 微辣易入口
朱古力唔會過甜🥰可可控天堂
💰1️⃣2️⃣: $88
💰3️⃣: $58
📍SO Coffee & Gin
深水埗荔枝角道221號地舖
聽講深水埗依家好多文青cafe shop,洗weekend 就特登約fd試下、睇左好多個post睇左好多間,最後揀中依間、結果好失望 好伏依間嘅sale point 係 動物友善餐廳我哋點左羽衣甘藍沙律沙律洗唔乾淨 見到黑色一點一點、菜葉好老 咬唔到同埋好苦澀、本身我已經係好少浪費食物嘅人都打算勉強食完佢,但係我發現佢嘅難食係唔可以勉強Flat white 聞起身已經冇咖啡豆香味、飲落去似放左好耐嘅咖啡、咖啡偏苦酸 不易入口、完全唔係係度enjoy 緊一杯咖啡牛油果三文魚Fd話三文魚唔夠新鮮一個字:伏、絕對唔會再去

依間嘅sale point 係 動物友善餐廳

我哋點左
羽衣甘藍沙律

Flat white

牛油果三文魚
Fd話三文魚唔夠新鮮

一個字:伏、絕對唔會再去

Finally got a table for a friend and I inside SO Coffee & Gin on a late Saturday afternoon! This newish cafe is always so popular with a queue outside, and I could definitely see why after visiting once. I would definitely love to come back again too!My friend and I ordered two pieces of cake to share. The Yuzi Cheesecake on the left was so refreshing! Right amount of yuzi and cheese flavour, a perfect piece of summer dessert without any stuffiness. The Orange & Chocolate Cake on the right was v
My friend and I ordered two pieces of cake to share. The Yuzi Cheesecake on the left was so refreshing! Right amount of yuzi and cheese flavour, a perfect piece of summer dessert without any stuffiness. The Orange & Chocolate Cake on the right was very delicious in a different way. It had a richer citrus flavour. And the hint of chocolate could definitely satisfy your sweet tooth.

I wanted to order the sake cocktail of Chrysanthemum Cheese Milk Cover with Sake to try, but it wasn’t available, so I got this Hazelnut Latte. It’s quite standard and enjoyable. The Espresso Tonic my friend ordered was a much better choice for a hot summer afternoon.

The food looked quite attractive too. Would love to visit again for brunch.
2021-06-19
下午茶
2021-06-16 63 瀏覽
今日同朋友嚟到一間位於深水埗,新開無耐嘅So Coffee & Gin,佢前身係一間有70年歷史嘅民興針車行,現改為咖啡店☕Cafe樓高兩層,入面以工業風作裝修,樓梯間有一大舊雲作裝飾,亦保留咗一啲針車行舊有啲縫紉針車,成為唔少嘅打卡位📸一入到Cafe,職員就同我哋講,因為疫情關係,餐廳現時暫時全改用即棄餐具,但當然唔會影響我哋啦😚 我哋上咗樓上坐低,打開餐牌,發現呢間Cafe係Keto Friedly,有Keto Salad🥗Keto Baking🍞Keto Noodle🍝Keto Coffee☕ 進行生酮嘅朋友仔就最啱喇😍 我同朋友叫咗兩個主食,兩杯飲品😍😍 1️⃣ 黑毛豬叉燒滑蛋三文治 $113 以黑毛豬製作叉燒,肉質好腍又多汁,配上滑蛋,而三文治嘅麵包係生酮麵包,有少少杏仁味道,烘到脆卜卜,呢個配搭簡直一流😋😋2️⃣ 北海島帶子伴黑松露雜菌意炒 $98 帶子嫩滑新鮮,但只有一塊薄切,唔係好夠喉😅,不過意粉口感煙韌,再加上淡淡嘅黑松露忌廉醬,好香好好味👍🏻3️⃣ Keto Hazelnut Latte $25 (原價$50) Hazelnut Latte有分正常版同Keto版,今次我就揀咗K

3️⃣ Keto Hazelnut Latte $25 (原價$50) Hazelnut Latte有分正常版同Keto版,今次我就揀咗Keto版,但飲落去好少Hazelnut味道,似只係飲普通Latte多啲😂

4️⃣ Iced Motcha Latte $40 呢杯Iced Motcha Latte嘅奶好滑,但抹茶味略為較淡,整體不過不失🙂

🥰🥰 Cafe仲有不少嘅Keto Cake,但今日就食得太飽,下次會再嚟試下。👏🏻👏🏻
2021-06-11
  • 黑毛豬叉燒滑蛋三文治
2021-06-16 129 瀏覽
位於深水埗具有簡約工業風設計既café 由於café前身為針車行 設計方面採用咗紡織業主題 帶有衣車縫紉擺設🧵 食物方面亦提供多項生酮選擇 而且仲係pet friendly既餐廳🐶 更值得一提既係店員都超級friendly!🥳👥 不過檯凳就比較細 小小既兩層鋪位好有特色🐚🪄𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗽𝗼𝗿𝗸, 𝗲𝗴𝗴𝘀, 𝗰𝗵𝗮 𝘀𝗶𝘂 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝗿𝗼𝘀𝗲 𝘄𝗶𝗻𝗲, 𝘀𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 ($88) [😋8.2/10]黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包呢個combination一聽已經夠哂特別 黑麥包烘得剛剛好 外脆內軟 口感有啲似sourdough 略嫌麥香唔夠重 麵包厚薄適中🍞! 黑毛豬叉燒肥瘦適中 肉質非常嫩滑好淋🐷 不過醬汁有些少太鹹 比較重味🙊 滑蛋好滑好香蛋味 合格🥚! 整體真係唔錯😙𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗯𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁 𝘀𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 ($58) [😋7.9/10] 𝙬/ 𝙡𝙤𝙬 𝙘𝙖𝙧𝙗 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 (+$25) 滑蛋雞胸片三文治 轉 低碳比高烘包見有low carb bagel所以決定黎個新嘗試轉黎試下 對bagel口感真係有啲要求既我對於呢個low c

黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包

𝙬/ 𝙡𝙤𝙬 𝙘𝙖𝙧𝙗 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 (+$25)
滑蛋雞胸片三文治 轉 低碳比高烘包
見有low carb bagel所以決定黎個新嘗試轉黎試下 對bagel口感真係有啲要求既我對於呢個low carb bagel有啲反感因為佢完全係似麵包🤧 做唔到bagel既煙韌 性價比亦比較低 不過點都應該試下既~ 如果想cut carb既呢個就啱哂你啦🥯
至於雞胸片比較薄身所以口感夠嫩 份量超多🤩 帶少少煙燻味 偏鹹 如果無煙燻我會更鐘意🐔 加埋好多好多夠哂滑既蛋🥚 令到整體就算無額外醬汁都唔會乾 幾鐘意呢個配料🥰
滑蛋雞胸片三文治 轉 低碳比高烘包

☕️Iced Latte ($40)
☕️Cappuccino ($36) w/ almond milk (+$2)
咖啡豆偏nutty 咖啡香好濃帶點焦香 超喜歡💗
—————————————————————
😋 味道評分: 8.1/10
🥳環境評分: 8.3/10
🤑性價比: 7.3/10
🤩回頭度: 7.7/10
—————————————————————
📍 SO Coffee & Gin
No.221, Lai Chi Kok Road, Sham Shui Po
深水埗荔枝角道221號地舖
2021-06-14 36 瀏覽
🍴🥪●「滑蛋雞胸片三文治」($63)●café輕食黎講 算中價位滑蛋同雞胸都好多份量!唔會有太多包嘅狀況~ 係café食到咁飽肚嘅嘢真係好感動😍😍呢間café仲要生胴friendly! 不過就唔銀包friendly 😆😅😂比一般單品貴20蚊~~ 我嗌反正常就好😂💭💭💭好味(7/⑩)抵食 (6.5/⑩)💭💭💭
🍴🥪●「滑蛋雞胸片三文治」($63)●
café輕食黎講 算中價位
滑蛋同雞胸都好多份量!
💭💭💭
好味(7/⑩)
抵食 (6.5/⑩)
💭💭💭
2021-06-07
2021-06-06 57 瀏覽
#深水埗#特色2層高café#水泥風➡️《Coffee & Gin》☕️🍵💭如果有朋友進行生銅飲食,出街食其實都幾麻煩,飲食上好多限制,難得呢間見Menu有設普通版及生酮飲食版就唔使煩,( ⚠️但keto 版會貴啲)1️⃣冬蔭公大蝦意粉🍝呢碟粉份量還好,蝦彈牙但少,意粉夠彈牙,炒得唔會油冧冧,個冬蔭公味好咸酸,都算幾辣 ,開胃之選。👅:8.4/10💰:$882️⃣爆汁黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包面頭塊多士烘到脆卜卜,底部個塊吸哂配料就變濕潤。半肥瘦叉燒好軟熟👍🏻,個叉燒醬味好突出,個醬咸咸甜甜好味,蛋夠滑不過蛋味已被叉燒醬掩蓋左,感覺好中式嘅一款包。👅:8.7/10💰:$88 3️⃣ #香煎帶子黑松露意粉呢碟粉量多番d,帶子好嫰滑但太薄切,好似得3舊仔😅。淡淡既黑松露味,意粉感覺似有先輕微炒過,再加黑松露忌廉醬,整體不過不失。👅:8.4/10💰:$884️⃣ #香煎帶子黑松露扁豆麵 (keto)款同上面一樣,只係轉左麵底。但個醬係再稀啲,偏奶香味,有啲甜甜地。個扁麵質感係有咬口,爽爽地鞋鞋地,唔係幾中意呢個口感🥶👅:8/10💰:$138❌ 🍵凍matcha latte轉左oat milk質地稠身啲,好簡單嘅一杯野飲

1️⃣冬蔭公大蝦意粉🍝
👅:8.4/10

2️⃣爆汁黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
👅:8.7/10

3️⃣ #香煎帶子黑松露意粉
👅:8.4/10
💰:$88

4️⃣ #香煎帶子黑松露扁豆麵 (keto)
👅:8/10
💰:$138❌

🍵凍matcha latte
轉左oat milk質地稠身啲,好簡單嘅一杯野飲,夠抹茶味,不太甜⭕️,大杯啲就好啦。
👅: 8.5/10
💰:$40

📝餐牌款式有時會微調
2021-05-29 133 瀏覽
位於深水埗 嘅 So Coffee & Gin, 有生酮嘅食物菜式和甜品選擇, 包括翠玉瓜麵、生酮麵包 嘅三文治、生酮咖啡、 低碳漢堡等。今次我嗌咗 香煎虎蝦翠玉瓜麵($88),加咗兩塊生酮麵包($25), 再嗌咗杯Iced Latte($46)配生酮杏仁奶(+$6)。生酮麵包有驚喜,好好食,有好香嘅杏仁味,少少脆脆地, 一定要趁熱食。虎蝦翠玉瓜麵有三隻蝦, 兩者剝咗殼一隻冇剝殼,翠玉瓜整成既麵唔淋有咬口, 口感爽爽地 , 汁就惹味,小小辣,個人認為汁少啲會好啲。Iced Latte 咖啡因撞上淡淡嘅杏仁人味,精神為之一振。適合低碳水化合物飲食 超低碳水化合物飲食生酮飲食總結: 感覺很好會再去,試下啲生酮甜品和生酮三文治。

適合
低碳水化合物飲食
超低碳水化合物飲食
生酮飲食

總結: 感覺很好會再去,試下啲生酮甜品和生酮三文治。

• 生酮麵包
2021-05-14 78 瀏覽
生酮後,出外搵食的確難咗,經谷友推介,今日終於黎朝聖。環境已先攞分,好舒服。職員亦每位都非常好禮貌,所以再加分。講番重點食物,今次試咗生酮黑毛豬滑蛋三文治、青檸芝士蛋糕。先講三文治,店員會好清楚講解叉燒可有3款醬汁,非常細心。份量望落唔多,但實在對我黎講太足夠,味道正常。蛋糕味道比較清,如果好似我咁,份三文治食完都好飽咁,呢個微酸清新應該會比較適合。可能會有人覺得$88比較貴,但如果打正旗號係生酮,應該係正常價位,起碼自己食咗都唔會擔心店家到底係咪真係keto friendly,相信酮學都會有同一想法。
生酮後,出外搵食的確難咗,經谷友推介,今日終於黎朝聖。
環境已先攞分,好舒服。職員亦每位都非常好禮貌,所以再加分。
2021-05-14
午餐
難得有個空閒既星期四😜趁放假入夜一人黎嘆返杯chill下先啦☺️🍸故事背景滿載既sᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ環境各有舊港紡織特色風格樓上仲有經典衣車展出俾啡友觀賞☺️充滿風格既啡香小角落☕️入夜卻搖身一變成嘆ɢɪɴ聖地🍸🤩LCK Road (Gin Cocktail)呢杯So coffee & Gin既Signature Cocktail😆Gin酒底既Cocktail🍸輕輕淋上蝶豆花糖漿打卡先行🤩蝶豆花吸引既深藍紫色😆微微清甜不失Gin香散發到味覺中😋口痕再加配雞翼小食餸下酒😆同朋友仔黎嘆返杯亦夠哂Chill呢☺️
難得有個空閒既星期四😜
趁放假入夜一人黎嘆返杯chill下先啦☺️🍸
故事背景滿載既sᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ
環境各有舊港紡織特色風格
樓上仲有經典衣車展出俾啡友觀賞☺️
充滿風格既啡香小角落☕️
入夜卻搖身一變成嘆ɢɪɴ聖地🍸🤩

LCK Road (Gin Cocktail)
Gin酒底既Cocktail🍸
輕輕淋上蝶豆花糖漿打卡先行🤩
蝶豆花吸引既深藍紫色😆
微微清甜不失Gin香散發到味覺中😋
口痕再加配雞翼小食餸下酒😆
同朋友仔黎嘆返杯亦夠哂Chill呢☺️
LCK  Road
2021-05-06
$150 (其他)
LCK  Road
2021-05-04 143 瀏覽
大南街近年有不少小店進駐,早在七、八十年代,這裡其實是紡織業的「心臟」地帶,而這間咖啡店的前身正是民興針車行,現由第三代傳人接手,變為現代風的𝑪𝒂𝒇𝒆。店名中的 “𝑺𝑶”取自英文“𝒔𝒆𝒘”的諧音,仔細一看,𝑶字上還有一根小小的針,很具心思。店裡也擺放了幾部舊式縫紉機,在型格之中保留懷舊的味道,加上自然的採光,成為這區又一嘆啡的好地方。🐽黑毛豬叉燒炒蛋黑麥包 $𝟖𝟖當然要嚐嚐這裡的招牌餐點 ♥ 叉燒肥瘦均勻,甜甜的醬汁還加了洋蔥絲更美味!烘脆後的黑麥包麥味突出,還有少少酸味很特別!黑醋沙律菜很新鮮,惟炒蛋可以再滑嫩一點。如果是生酮的朋友還可以點keto bread!☕️𝐏𝐢𝐜𝐜𝐨𝐥𝐨 $𝟑𝟐一個人吃完整份餐點已很飽腹,喝不下大杯的咖啡,所以配杯小小的短笛就剛好。咖啡香濃且易入口,很喜歡那微微的焦香☺️。

🐽黑毛豬叉燒炒蛋黑麥包 $𝟖𝟖

☕️𝐏𝐢𝐜𝐜𝐨𝐥𝐨 $𝟑𝟐