2022-02-27 696 瀏覽
疫情下成日屈喺屋企,呢幾日天氣冇咁凍,襯假日好天氣,近近哋去千島湖行下,呼吸一下新鮮空氣由掃管笏沿路行上千島湖方向就會見到「so good」,呢間泰菜都新開咗一段時間,大部分餐檯設於戶外,餐廳播住泰文歌,真係有啲置身泰國嘅感覺,下午嘅時候好多人會帶埋狗狗一齊嚟環境舒服自在,so chill呢度有午餐同下午茶供應,款式選擇都頗多,價位便宜炸豬扒凍檬吉列豬扒炸得鬆脆,檬粉彈牙爽口,酸甜醬汁加上大量蔬菜絲配料&蔥蒜,清新又惹味泰式豬肉炒粉絲鑊氣十足,粉絲條條分明唔會結埋一舊舊,而且都幾大碟套餐追加嘅芒果糯米飯值得一試,椰漿用新鮮打成嘅椰茸代替,黑糯米軟硬適中,飯粒分明有咬口餐飲龍眼冰&泰式奶茶都啱飲
疫情下成日屈喺屋企,
呢幾日天氣冇咁凍,
襯假日好天氣,
近近哋去千島湖行下,
呼吸一下新鮮空氣

由掃管笏沿路行上千島湖方向就會見到「so good」,
呢間泰菜都新開咗一段時間,
大部分餐檯設於戶外,
餐廳播住泰文歌,
真係有啲置身泰國嘅感覺,
下午嘅時候好多人會帶埋狗狗一齊嚟

環境舒服自在,so chill

泰式豬肉炒粉絲

芒果糯米飯

呢度有午餐同下午茶供應,
款式選擇都頗多,價位便宜

吉列豬扒炸得鬆脆,
檬粉彈牙爽口,
酸甜醬汁加上大量蔬菜絲配料&蔥蒜,
清新又惹味

泰式豬肉炒粉絲鑊氣十足,
粉絲條條分明唔會結埋一舊舊,
而且都幾大碟

套餐追加嘅
芒果糯米飯值得一試,
椰漿用新鮮打成嘅椰茸代替,
黑糯米軟硬適中,
飯粒分明有咬口

餐飲龍眼冰&泰式奶茶都啱飲

芒果糯米飯
2021-12-08 1008 瀏覽
星期五晚上6點半不是太多人,但一到7:30已經坐滿8成枱啦呢間So Good 泰國餐廳環境氣氛都No.1,雖然outdoor 比較寒冷,但東主都好體貼,每隔幾張枱已經開定暖爐俾客人取暖,真係要讚餐牌上食物都算多,你一定唔會選擇唔到心頭號最令我欣賞嘅係叫咗3串沙爹串燒時我哋想吃齊🐷🐮🐑三種口味,他們竟然話無問題我簡直估唔到你哋咁好人真係每款一串都願意燒烤給我呢個咁饞咀嘅食客囉真係好感動
星期五晚上6點半不是太多人,但一到7:30已經坐滿8成枱啦
餐牌上食物都算多,你一定唔會選擇唔到心頭號
我簡直估唔到你哋咁好人
冬蔭公蝦湯
沙爹串燒
燒墨魚咀
2021-12-04 803 瀏覽
正宗泰國菜好似去左泰國咁,環境好chill 好似去左泰國咁環境舒適,當晚慶祝生日order 左冬蔭功湯好正宗泰國味道,咖哩炒蟹加薄餅超大隻肉蟹汁好好味,香草燒烏頭魚非常正,燒魷魚,燒牛肉,Phai Thai 等等非常好味! 會再去食
泰國菜
2021-11-23 587 瀏覽
Planned my anniversary dinner with my boyfriend at So Good last Saturday as it was a convenient spot and the restaurant looks very chill. First of all, the vibe was great as expected with the lights and chilly breeze at night (looks like they have heater for winter so it’s ok!) we really love that we can enjoy dinner and drinks in the outdoor which is very decent!! Totally felt like we are on vacation.Also the food was yum! Traditional Thai food with a Thai chef - love the green curry and the sa

Also the food was yum! Traditional Thai food with a Thai chef - love the green curry and the salad, will totally come back.

You should drop by if you are in the area😊
2021-11-23 445 瀏覽
第一次過嚟食,嘢食好好味,價錢都幾合理,下次一定會返嚟再食過!另外個場環境幾chill,好適合放工過嚟休息一下,戶外環境一流,而家呢啲天氣去又唔會話太凍,係一個好好嘅享受體驗。
2021-11-21 488 瀏覽
第二次晚飯 保持水準沒有失望 價錢合理首先講講餐廳位置響掃管笏村路 大家記住村口 就轉左入路口都幾隱蔽 不過其實裡面好大有小朋友小型公園遊樂場户外位置舒適好靚仲有幾間貨櫃房設卡拉ok下次約多幾個朋友可以試下食物中規中矩 有誠意嘅樣樣都算睇得又食得最重要係價錢一啲都唔貴有車人士可以黎試吓大量車位供應今晚天氣好好 微風又清爽雖然有蚊 但餐廳服務週到有蚊拍燈 蚊香 蚊怕水供應所以基本上感覺唔到有蚊騷擾菜式方面泰國餐廳有嘅 佢都有辣椒膏炒大蝦🍤 啱我口味泰式拼盤牛油雞翼好味泰式生蝦必吃 醬汁可以再辣些Anyway 因為我住港島區所以路途係遙遠嘅 不過想同三五知己 去郊外户外用餐呢度確實係好選擇
第二次晚飯 保持水準
所以路途係遙遠嘅
不過想同三五知己
去郊外户外用餐
呢度確實係好選擇
環境係唔錯既,但係食物質素同服務都好差,尤其係一入門口見到個著便服既女職員,全程拎住電話處理booking,望到你都唔理你,直到我地行埋去同佢講訂左位佢先話等陣啦,睇唔到我講緊電話?啲態度差到爆,一場入到黎周圍冇餐廳先焗住幫襯馬拉盞通菜唔辣炒得又濕又勁重魚腥味燒魷魚燒得好香又嫩滑👍墨魚餅不過不失,唔特別試過就算海南雞呢個最差,雞肉好鞋又冇雞味,話就話半隻,實則份量好少串燒得牛肉合格,雞同豬都難食生蝦刺身好貴,得6隻唔抵食
環境係唔錯既,但係食物質素同服務都好差,
尤其係一入門口見到個著便服既女職員,
全程拎住電話處理booking,
望到你都唔理你,
直到我地行埋去同佢講訂左位佢先話等陣啦,
睇唔到我講緊電話?
啲態度差到爆,

墨魚餅
不過不失,唔特別
試過就算

海南雞
呢個最差,雞肉好鞋又冇雞味,
話就話半隻,實則份量好少

串燒
得牛肉合格,雞同豬都難食

生蝦刺身
好貴,得6隻唔抵食
2021-10-28 696 瀏覽
朋友介紹位於屯門的泰式餐廳果真是Chill一Chill及消遣的好去處....不單只是餐廳那麼簡單, 內裡的環境及佈置還十分有泰國feel呢....尤其是晚間室外雅座亮燈後的環境!亦有BBQ的地方, 還有小朋友的遊樂區及貨櫃屋的party room各適其式, 也可以一家大細共享歡樂時光的好地方!食物款式多及味道也真不賴😋👍特別喜愛的海鮮冬陰功湯,香味濃郁,口感creamy.大蝦柚子沙律更是餐前惹味之選,炭燒豬頸肉嫩口多汁😍
朋友介紹位於屯門的泰式餐廳
果真是Chill一Chill及消遣的好去處....

各適其式, 也可以一家大細共享歡樂時光的好地方!
食物款式多及味道也真不賴😋👍
特別喜愛的海鮮冬陰功湯,
香味濃郁,口感creamy.
大蝦柚子沙律更是餐前惹味之選,
炭燒豬頸肉嫩口多汁😍
  • 炭燒豬頸肉
2021-10-24 485 瀏覽
經朋友介紹,先知道附近有間新開泰國菜,即刻約埋成班friend去試。去到掃管笏村口,都要搵一陣先見到入口😅 一入到去,啲燈飾真係好有去咗泰國感覺👍🏻我哋嗌左成枱餸,樣樣味道都幾好,所有賣相都好靚😍😍 尤其是潮爆蟹,好惹味同乾身。可惜Menu 上面無我朋友想食嘅泰式鳳爪,飲品方面選擇較少,再加多啲泰式特飲就更好😉嗰日我哋坐室外比較涼,侍應都好貼心,喺落單嗰時詢問下我哋需唔需要嗌啲有火熱住嘅菜👍🏻真心值得一讚。總括同成班friend去chill 下都係唔錯既選擇!

2021-10-16
2021-10-22 491 瀏覽
🔺屯門泰Chill餐廳~So Good住喺深山嘅小編 平時想落街食飯都好困難🥲最近屋企附近開咗一間環境超有feel嘅泰國菜館😍嚟到一定要坐室外~感覺好似去咗泰國一轉咁😀呢度仲要有泰借廚師主理👍🏻. 冬蔭公湯🥘必點推介!酸辣開胃之余,飲落非常creamy,滲出淡淡椰奶香🥰兩只大蝦仲要好多膏~啖啖肉生蝦刺身🦐食落一啲都唔腥~肉質爽口👍🏻青咖喱雞配蒜蓉包🐤蒜蓉包覺得好香脆,青咖喱略咸左D沙嗲串燒🍢即叫即燒~唔會燒得好乾😌個人最鐘意系燒豬肉避風塘炒蝦🍤蝦肉彈牙淡淡肉!好岩配啤酒🍻炸墨魚餅🦑第一次試,入面除左墨魚之外仲夾住花生🥜幾特別嘅配搭
🔺屯門泰Chill餐廳~So Good
生蝦刺身🦐食落一啲都唔腥~肉質爽口👍🏻
青咖喱雞配蒜蓉包🐤蒜蓉包覺得好香脆,青咖喱略咸左D
沙嗲串燒🍢即叫即燒~唔會燒得好乾😌個人最鐘意系燒豬肉
避風塘炒蝦🍤蝦肉彈牙淡淡肉!好岩配啤酒🍻
2021-10-03 720 瀏覽
即興即日book位食晚飯,由於無室內坐位只有室外,怕太熱本想打消念頭下次再試,但訂枱那位承諾會安排風機。1.由於提供Openrice地址是錯,結果揸車,正確地點在村頭BBQ近洗車屋入口,結果被老點去到小巴總站,來回幾次,再問村民先找到入口。泊車免費,車位充足。2.入坐非常混亂,但接待並無笑容,全程黑面,而且在門口接待只有兩枱客,包括我們,先安排第一枱入坐,之後一去不返,再等十分鐘,問其他人先至有人帶我們入坐。3.入坐後枱面還未清潔好,最重要沒有安排風機給我們,我想講,總共問了七至八次先有人安排,問的期間十問九唔應,安排好亦全無交待,最重要我聽到佢地對話,驚電負擔不到🤪4.到點餐,只有幾張列印的餐牌,睇嘅途中不停問我地用完未?要俾其他人,點解唔印多幾份?點嘅食物十樣都有三至四無,所以點餐時間非常耐,而且時應非常唔熟悉餐牌,最後用左15分鐘點餐,confirm左有的食物,點知轉頭都可以出嚟話冇兩樣,結果又要重新嚟過😓5.等食物嘅途中,多左一個活動拍蚊,我想講d蚊,多到真係嚇死人,我屋企人仲帶埋個BB去,可想而知幾驚嚇。6.等嘅途中留意周環境都係唔錯,仲發覺有啲獨立房可以唱卡拉OK ,就係咁

6.等嘅途中留意周環境都係唔錯,仲發覺有啲獨立房可以唱卡拉OK ,就係咁就出事,由於哩個地方喺一棟村屋,相信獨立房響一樓同二樓,結果發現露台起碼最少有45個大隻佬出左去食煙,我離遠見到啲煙灰飛落嚟,雖然有啲距離,但真係有落雪既感覺,唔係點咗餐都走左。

7.食物到左,生蝦唔凍,雖然泰國菜,但係冇諗過生菜包肉喺酸,串燒不過不失有點硬,叫左一塊牛扒,overcook點咬都咬唔開,通菜非常老食落有渣,我未食過咁難食嘅墨魚咀,唯一最正常係杯龍眼冰,個椰青都仲可以,但係唔知點解,開個椰青要九個字。

總括而言貼錢買難受,員工黑口黑面,食物難食,唔會有下次
2021-09-19
2021-08-22 981 瀏覽
首先, 地圖位置是錯的搵死人, 行到鬼咁入先知原來餐廳在路口第二, 行到餐廳前三名員工明明在面前, 並不是很忙但對剛剛到達的食客完全沒有招待直頭係透明嘅一樣唯有自己行入餐廳, 自己搵位坐枱面上還有水灘和飯粒沒有人清潔, 侍應們水準極低食物方面, 還算正常, 不過不失價錢不算親民, 但可接受+6蚊, 龍眼冰味道唔錯+10蚊, 特色飲品係雜果冰, 等於雜果罐頭水龍眼冰可以叫, 雜果冰就千萬不要試泊車FREE, 停車場車位算充足 , 值得一讚
首先, 地圖位置是錯的搵死人, 行到鬼咁入
先知原來餐廳在路口

第二, 行到餐廳前
三名員工明明在面前, 並不是很忙
但對剛剛到達的食客完全沒有招待
直頭係透明嘅一樣
唯有自己行入餐廳, 自己搵位坐
枱面上還有水灘和飯粒
沒有人清潔, 侍應們水準極低

食物方面, 還算正常, 不過不失
價錢不算親民, 但可接受
+6蚊, 龍眼冰味道唔錯
+10蚊, 特色飲品係雜果冰, 等於雜果罐頭水
龍眼冰可以叫, 雜果冰就千萬不要試

泊車FREE, 停車場車位算充足 , 值得一讚
2021-08-21
2021-08-15 681 瀏覽
今晚友人探訪,見新開了一間Villa風的泰菜餐廳,於是一起前往品嘗。1. 明爐烏頭烏頭滑溜,不過湯底味道略嫌較為單一,主要著重酸味,若然可以多一點蔥蒜等會更香。2. 燒豬頸肉豬頸肉不錯,尤其點既醬汁調味非常好味!3. 冬陰功湯冬陰功湯味道香濃、濃郁,惟湯入面嘅蝦肉不彈牙,略嫌失色,但湯既味道很不錯。4. 豬肉生菜包🥬生菜包肉碎炒得頗為乾身,份量足。調味夠惹味,酸辣度適中。👍🏻5. 串燒(豬/牛/雞)串燒嘅沙嗲醬調較得非常好👍🏻牛肉略嫌少少乾,雞肉和豬肉串燒燒得好食,不會太柴。6. 馬拉盞炒通菜分量充足,炒通菜夠惹味,推薦👍🏻飲品方面點了椰汁冰和泰式奶茶。椰汁冰相當濃郁,兩者可以少甜一點。整體餐廳食物質素很高,相當推薦👍🏻😝

1. 明爐烏頭
明爐烏頭魚

2. 燒豬頸肉
豬頸肉不錯,尤其點既醬汁調味非常好味!
燒豬頸肉

3. 冬陰功湯
冬陰功湯

4. 豬肉生菜包🥬
豬肉生菜包

5. 串燒(豬/牛/雞)
串燒(豬/牛/雞)

6. 馬拉盞炒通菜
分量充足,炒通菜夠惹味,推薦👍🏻
馬拉盞炒通菜

飲品方面點了椰汁冰和泰式奶茶。
椰汁冰相當濃郁,兩者可以少甜一點。

整體餐廳食物質素很高,相當推薦👍🏻😝

明爐烏頭魚
燒豬頸肉
冬陰功湯
豬肉生菜包
串燒(豬/牛/雞)
馬拉盞炒通菜
係開業第4日去試一試😍🌟環境: 好Cill 地方幾大 Outdoor亦有啲燈飾✨好有渡假feel 👩‍❤️‍💋‍👨情侶去拍下拖都幾浪漫💕有免費泊車比食客好方便🚗🚗🌟食物: 上菜速度快 而且重點係夠熱👍🏻食物味道亦都值得一讚 仲要係好大碟 🤣🌟價錢: 價錢合理 一般泰國餐廳嘅價錢唔好見佢地點好似比較偏僻,其實都幾多人食平日夜晚七點幾 室內已經full左好多人book左如果想有冷氣嘆就要早啲book位👍🏻不過座outdoor都OK嘅 有幾部大風扇🌬
係開業第4日去試一試😍

🌟價錢: 價錢合理 一般泰國餐廳嘅價錢

唔好見佢地點好似比較偏僻,其實都幾多人食
平日夜晚七點幾 室內已經full左
好多人book左