2018-08-15 23 瀏覽
終於食到咸蛋黃炸雞朋友之前食過Sodam Chicken的咸蛋黃炸雞後,一直說很好吃,所以我就決定一定要來試試!咸蛋黃炸雞新鮮即炸,好熱!吃下去肉很嫩滑。咸蛋黃味很足,調味後很夠!.另外都叫了蜜糖芥末味炸雞,是意想不到的好吃!本身只是衝著咸蛋黃炸雞來,但原來蜜糖芥末味的也很好吃,味道更有層次。.跟餐的芝士薯條是必點!跟餐薯條可選原味或紫菜或芝士,選芝士一定不會失望!芝士粉是甜甜的,芝士粉份量落得多,令到人一條薯條接一條薯條的吃,吃不停啊!我吃到一半才記起要拍照.朋友也推薦一定要叫太陽芝士炸雞。炸雞也是幾嫩滑,炸雞擺了好一段時間還是熱的芝士控不會失望農夫包也要盡快吃,不然外面會變不脆這頓晚餐好像叫的不多,但我們四個人吃也吃不完,食物份量真的好多!
終於食到咸蛋黃炸雞

咸蛋黃炸雞新鮮即炸,好熱!吃下去肉很嫩滑。

咸蛋黃味很足,調味後很夠!

另外都叫了蜜糖芥末味炸雞,是意想不到的好吃!
跟餐的芝士薯條是必點!

跟餐薯條可選原味或紫菜或芝士,選芝士一定不會失望!

朋友也推薦一定要叫太陽芝士炸雞

炸雞也是幾嫩滑,炸雞擺了好一段時間還是熱的

芝士控不會失望

農夫包也要盡快吃,不然外面會變不脆

2018-08-14 40 瀏覽
一大班人最好食咩?梗係叫成檯嘢share啦!😆原味烤雞🐔 $158唔好以為原味就會淡茂茂其實好夠味!😆雖然雞係焗嘅但係外脆內軟,一啲都唔差過炸嘅⚪️蜜糖蒜香焗雞$175同原味一樣咁脆,外表有一層薄薄嘅蜜糖包住每一件雞🐔甜甜地🙈而蒜香係另上一碟蒜香沙律醬,如果能夠做到原本雞件都有蒜味更佳🤔⚪️四式芝士薄餅$145薄批餅底焗到好似餅乾一樣咁薄咁脆,呢款Pizza冇太多配料,所以芝士味同埋番茄醬嘅味特別突出🙆⚪️芝士薯條拼麵包粒$65芝士薯條係用甜甜地嘅芝士粉而非芝士醬,有啲似shake shake 薯條🤔,薯條係粗薯條,有好多薯肉😆。麵包粒焗到好鬆化,入口就化開,如果有更濃調味會更好。🙆餐廳好適合同多個朋友👬仔一齊去,吹下水食下嘢唔錯選擇
一大班人最好食咩?梗係叫成檯嘢share啦!😆

原味烤雞🐔 $158
唔好以為原味就會淡茂茂其實好夠味!😆
雖然雞係焗嘅但係外脆內軟,一啲都唔差過炸嘅

蜜糖蒜香焗雞$175

四式芝士薄餅$145

芝士薯條拼麵包粒$65
麵包粒焗到好鬆化,入口就化開,如果有更濃調味會更好。
🙆

餐廳好適合同多個朋友👬仔一齊去,吹下水食下嘢唔錯選擇
2018-08-14 88 瀏覽
韓風未退,韓式食品就大行其道,而韓式炸雞更加係一改我地幾十年食炸雞乾爭爭嘅習慣,帶入左芝士炸雞,蔥雞,蜜糖芥末等等多款口味開心止牙市面上有唔同韓國炸雞品牌打入市場,我們倆星期日就去左中環嘅Sodam Chicken試下呢間係韓國開左好多分店而香港都有兩間嘅炸雞啦。好想試而家大熱嘅咸蛋炸雞但太陽芝士炸雞又係佢嘅熱推,唯有放棄二人餐轉為散嗌。太陽芝士炸雞兩個人叫左太陽芝士炸雞,基本上都飽左一大截,賣相十分吸晴,鐵盤上排列成個太陽咁款,八大件原味炸雞加上農夫包同三色芝士,炸雞配上無限拉絲芝士,趁熱食一流,咬落雞肉嫩滑,一讚去韓國冬天街頭必定要係街邊食嘅魚串湯,勾起我對韓國嘅思念。四大塊魚片伴以不同蔬菜,減低剛剛食芝士食炸雞嘅油膩,清湯就略微淡少少。魷魚圈併薯角,呢個有驚喜,其實係薯條同佢中間掙扎好耐,不過最後無揀錯。魷魚圈同薯角都炸得剛好,炸粉及調味不多,熱騰騰上枱配啤酒正呀野飲方面叫左一杯藍乳酸燒酒,一杯薑蜜同埋一杯荔枝啤酒,韓式逆插燒酒帶益力多味,燒酒味唔重,飲多可能會醉架(笑)荔枝啤酒略帶荔枝香味,不錯。整體此行大成功

太陽芝士炸雞

去韓國冬天街頭必定要係街邊食嘅魚串湯,勾起我對韓國嘅思念

魷魚🦑圈拼薯角
藍乳酸燒酒
熱薑蜜
2018-08-05
魷魚🦑圈拼薯角
藍乳酸燒酒
2018-08-14 27 瀏覽
番工最開心就係收工,眾約晒幾個中環FD去老蘭飲野直落食飯. 個人向來愛食炸雞. 即諗起去SODAM. 聽講話有新口味炸雞,想試試:) 嘩,去到門口好多人,我地6點已到。我地今次醒目呀,幾日前都訂左枱。去到即入得 見餐牌一定會有選擇困難症,因為隻隻炸雞味都想食。見到原本而家有套餐,正呀因為可以雙拼叫兩隻味的炸雞。最重要我要黎食黃金咸蛋味炸雞都可以用這個套餐叫。最後叫左黃金咸蛋味同蜜糖芥末味。套餐再跟番芝士薯條,Caesar Salad 同飲品兩杯。我地係老蘭未飲夠。套餐加$10可以轉樽裝啤酒。有韓國黑啤簡呀,正呀喂。早知係到HAPPY HOUR都得啦。另外我地4個人都大食再加個泡菜豬骨湯鳥冬先黎個Caesar Salad,佢外觀唔算係好特別。但菜食得出係好新鮮,鮮甜同脆口。佢個沙律醬碟上我覺得係細心既,沾多沾小由你喜歡。芝士薯條好正好配啤酒呀。最鐘意係粗薯條,好香既芝士味夠濃又唔會太咸。泡菜豬骨湯鳥冬湯底都花過心思的!配料都絕對唔輸蝕。豬骨味濃厚帶有泡菜味眾有牛肉及超彈口的鳥冬。主角炸雞出動。蜜糖芥末味我食過幾間炸雞店,這間係無骨,蜜糖味甜味剛剛好。痴住大蒽絲食好野味,係食唔停口。黃金咸

去到即入得

人都大食再加個泡菜豬骨湯鳥冬

豬骨味濃厚帶有泡菜味眾有牛肉及超彈口的鳥冬。

好野味,係食唔停口。黃金咸蛋味炸雞第一次食,個種咸香又係食唔停口。令我諗起係新加坡食的
咸蛋魚皮同港式黃金蝦球。兩隻味都真心推荐因為最重要係炸出黎外脆內軟而家爆JUICY。2人餐加個烏冬都夠我地4個人食。

下次會再黎食
用餐優惠
試食活動
2018-08-13 24 瀏覽
第一次黎呢到食,我地就叫左呢個二人套餐,呢個套餐真係好抵食,又有炸雞又有唔同野食,仲有野飲。 炸雞係今晚嘅主菜所以我地諗左一陣,最近都係想食多雙併炸雞,分別係雪花芝士同埋黃金鹹蛋炸雞。一次過可以食到兩種味道既炸雞,仲要有最新出既黃金鹹蛋炸雞,真係好正。炸雞炸得好香脆,咬落熱辣辣,加埋芝士或者鹹蛋味,好香口惹味。間唔中仲可以食下墨西哥脆片。 另外仲有個紫菜薯條,薯條炸得好脆,咬落外皮會咔一聲,入面就好香薯仔味。而且紫菜好足料,每一條都鋪滿哂。 呢個魚串湯唔算好特別,但味道清甜,配埋炸雞薯條食岩岩好,唔會太熱氣。 食完炸雞再食多個韓式涼拌水冷麵,水冷麵唔會太凍,食落岩岩好。而且好簡單,得蛋同配料,但就煮得好好,麵硬身得黎好有軔性,好正宗。而且食完仲可以中和返炸雞既肥膩。 飲品都好特別,呢個桂花花茶茶味好甘,唔會得花香味,飲落喉嚨桂花既香味先慢慢出返黎,好甘香清甜。 而柚子梳打嘅柚子味好濃,而且杯底既柚子肉好多好足料,清新之餘又好甜,配埋梳打既口感好正。

2018-08-13 737 瀏覽
[雞嫩滑x創新做法]友人介紹必試韓國雞,所以一行多人一齊黎食!預訂了8點的時間食飯,人都多,坐滿了~有兩層,裝潢都算精緻,兩層都有酒吧位我們被安排坐在二樓位置,空間都大坐得舒服可以散叫食物也可以點套餐組合,我們就選擇了3-4人套餐再加散叫涼麵3-4人套餐,我們點了:黃金鹹蛋炸雞+辣味炸雞蜜糖蒜香焗雞涼拌蕃茄紫菜薯條魚串湯熱帶風情薄餅另加了涼拌水冷麵炸雞另有煙燻炭燒焗雞/韓風紫菜焗雞可以選~下次試點好餐,一邊傾計一邊等黑啤酒:少苦,配蜜糖炸雞一流菊花蜜特飲:不飲酒的朋友適合飲魚串湯令人很懷念在首爾旅行時的回憶一半鹹蛋一半辣味外脆雞嫩我叫了一杯藍乳酸燒酒配炸雞食,味道很特別蜜焗焗雞配蒜香一流,每人一兩件,大大啖甘食~真是爽!薄底pizza,很香涼麵的麵身很幼,食落卻很有彈性愉快的一餐
[雞嫩滑x創新做法]

有兩層,裝潢都算精緻,兩層都有酒吧位

我們被安排坐在二樓位置,空間都大
坐得舒服

3-4人套餐,我們點了:
黃金鹹蛋炸雞+辣味炸雞
蜜糖蒜香焗雞
涼拌蕃茄
熱帶風情薄餅

另加了涼拌水冷麵

炸雞另有煙燻炭燒焗雞/韓風紫菜焗雞可以選~下次試

點好餐,一邊傾計一邊等

黑啤酒:少苦,配蜜糖炸雞一流
菊花蜜特飲:不飲酒的朋友適合飲

魚串湯令人很懷念在首爾旅行時的回憶

一半鹹蛋一半辣味

外脆雞嫩

我叫了一杯藍乳酸燒酒配炸雞食,味道很特別

蜜焗焗雞配蒜香一流,每人一兩件,大大啖甘食~真是爽!

薄底pizza,很香

涼麵的麵身很幼,食落卻很有彈性

愉快的一餐
2018-07-25
  • 蜜糖蒜香焗雞
  • 芝士薯條
  • 韓式涼拌水冷麵
  • 黃金鹹蛋炸雞
2018-08-12 46 瀏覽
今日我又去接我男人收工喇,佢話會ot 一陣,咁我就施施然咁過去,今日口痕痕想食炸雞,就同男人一路行一路搵下附近有冇,最後去到蘭桂坊上面既呢間舖頭唔算大,不過好在有兩層,都唔怕要等得耐,上去二樓坐低睇到有個二人套餐,啲野食都係我想要既所以就來個套餐先,睇埋個main menu 有個出面冇咩見過既雞軟骨餃子,對於我呢個好雞之人緊係要試埋啦上菜速度都幾快,差不多一次過就上曬,最先來既係芝士薯條,薯條偏長同硬脆,表面灑滿濃濃既香草芝士粉,好味到不斷一條接一條緊隨其後再來既係雞軟骨餃子,表面炸得香脆唔會燶,咬落去有非常飽滿既免治雞軟骨,成個餃子有超強既咬感,單食已經夠好味,覺得膩既可以掂埋附上既甜酸醬咬住隻餃子個時,個魚串湯亦都上到來,呢個魚串湯來得真合時,食完個薯條同餃子呢類煎炸野飲番個清清地既熱湯,濕濕個咀真好,湯裏面有金菇娃娃菜魚糕串,加埋辣椒令到個湯有少許辣味,更開胃主菜終於泥喇,點左檸檬柚子炸雞拼黃金鹹蛋炸雞,檸檬柚子味唔算太濃,但每一啖食到柚子既清香味,張檸檬片榨汁加上炸雞令香味更加提昇,至於黃金鹹蛋炸雞味道比較濃郁,未放到嘴邊已經聞到濃濃既鹹蛋香,鍾意食鹹蛋炸魚片既一定要點呢個食下

雞軟骨餃子

魚串湯

主菜終於泥喇,點左檸檬柚子炸雞拼黃金鹹蛋炸雞,檸檬柚子味唔算太濃,但每一啖食到柚子既清香味,張檸檬片榨汁加上炸雞令香味更加提昇,至於黃金鹹蛋炸雞味道比較濃郁,未放到嘴邊已經聞到濃濃既鹹蛋香,鍾意食鹹蛋炸魚片既一定要點呢個食下,真係食過返尋味

黃金鹹蛋炸雞

檸檬柚子炸雞

2018-08-06
5 分鐘 (堂食)
雞軟骨餃子
黃金鹹蛋炸雞
檸檬柚子炸雞
2018-08-12 20 瀏覽
係蘭桂坊附近有一間食韓式炸雞嘅鋪頭喺網上面見到佢鹹蛋黃炸雞,睇到流晒口水,決定今日同朋友一齊黎食。我哋有四五個人一於叫一個三至四人套餐食啦每款雞有10件,即係共有20件,夠晒我哋食食炸雞梗係要配啤酒啦紫菜薯條,有啲似麥當勞嘅shake shake 薯條,但係更加脆好fresh 嘅蕃茄沙律,非常開胃再order 左魚糕套餐包嘅Pizza,有成六件,夠晒我哋分,淡淡芝士同肉好正蜜糖焗雞,雞肉非常嫩滑,就算係雞胸都一啲都唔鞋,焗雞雖然冇咁邪惡,但係唔會咁熱氣有好出名嘅鹹蛋黃炸雞,仲有韓式辣雞鹹蛋黃炸雞有鹹香味好香,建議食一至兩件就夠韓式辣雞,唔識食辣嘅朋友就唔好叫啦,因為真係有啲難,但係鍾意食辣嘅我真係好鍾意啦最後食埋呢個水冷麵就好滿足呀
係蘭桂坊附近有一間食韓式炸雞嘅鋪頭

我哋有四五個人一於叫一個三至四人套餐食啦
每款雞有10件,即係共有20件,夠晒我哋食

炸雞梗係要配啤酒啦

好fresh 嘅蕃茄沙律,非常開胃

再order 左魚糕

套餐包嘅Pizza,有成六件,夠晒我哋分,淡淡芝士同肉好正

有好出名嘅鹹蛋黃炸雞,仲有韓式辣雞
鹹蛋黃炸雞有鹹香味好香,建議食一至兩件就夠

最後食埋呢個水冷麵就好滿足呀
  • 蜜糖蒜香焗雞
2018-08-12 31 瀏覽
同同學食過一次、叫左炸雞同芝士薯條。lunch 食無人 可能佢個位唔幾起眼 係lkf tower/ hard rock cafe 附近。食物質素高 兩樣食物都幾香野飲唔記得左叫左咩 但夜晚食加埋啤酒就仲開心人均$150雖然炸雞都係咁上下價錢 同埋平食既kfc雞我都覺得一樣咁好食但呢間overall 都幾ok加上中環好多lunch 好唔好食加埋一都$120間唔中食餐巨多肉既炸雞餐都幾開心薯條味都幾好薯唔係間間好食 起碼好食過灣仔果間burger joy
同同學食過一次、叫左炸雞同芝士薯條。
食物質素高 兩樣食物都幾香
間唔中食餐巨多肉既炸雞餐都幾開心
薯條味都幾好
薯唔係間間好食 起碼好食過灣仔果間burger joy
2018-08-11 46 瀏覽
難得同朋友聚一聚,於是決定食我好耐冇食既韓國炸雞。入到去雖然地方細左d,但係環境非常浪漫,一邊食一邊聽到韓國音樂,感覺好似飛咗去韓國🇰🇷非常喜歡佢哋嘅環境同音樂韓式涼拌水冷麵 $80水冷麵真係一流,夠凍,又酸又甜既味道,好似係韓國食既一樣😍太陽芝士炸雞 $198呢個芝士炸雞不得了,芝士配炸雞絕對係絕配,芝士又夠溶,炸雞又夠脆又可口,真係食唔停口🙈蜜糖蒜香焗雞 (7件) $140夠蜜糖味,又帶點蒜香味,味道非常夾👍🏽墨魚仔辣炒年糕 $138味道小辣帶點甜,份量夠多,年糕夠煙韌,墨魚仔又夠淋,不過食年糕真係好飽肚🙈煙燻炭燒焗雞 (7件)$135焗雞雖然外表普通,但都有淡淡煙燻味,配埋佢個酸甜醬,味道比想像中更好食呢一餐韓國炸雞餐非常豐富,非常滿足價錢合理,由其坐落中環;而且選擇超多,配合唔同口味既朋友仲有套餐選擇同朋友食下又傾下計,時間都過得特別快,又過左一個美好既晚上🌃
難得同朋友聚一聚,於是決定食我好耐冇食既韓國炸雞

韓式涼拌水冷麵 $80
韓式涼拌水冷麵
水冷麵真係一流,夠凍,又酸又甜既味道,好似係韓國食既一樣😍

太陽芝士炸雞 $198

蜜糖蒜香焗雞 (7件) $140
蜜糖蒜香焗雞 (7件)

夠蜜糖味,又帶點蒜香味,味道非常夾👍🏽

墨魚仔辣炒年糕 $138
墨魚仔辣炒年糕

煙燻炭燒焗雞 (7件)$135
煙燻炭燒焗雞

呢一餐韓國炸雞餐非常豐富,非常滿足
價錢合理,由其坐落中環;而且選擇超多,配合唔同口味既朋友

仲有套餐選擇

2018-07-23
韓式涼拌水冷麵
蜜糖蒜香焗雞 (7件)
墨魚仔辣炒年糕
2018-08-09 29 瀏覽
今日星期六,我們幾個路過中環雲咸街,發現了「Sodam Chicken」,嘩!炸雞🍗,Our飛佛,便毫不猶豫走入去坐低。冇辦法啦!年青人就係喜歡吃香口的食物。睇下個餐牌,圖片清晰,又係真係好多種唔同嘅炸雞和焗雞,仲有湯鍋、薄餅、沙律、炒年糕、小食、飲品和套餐可以選擇,價錢都合理。Sodam Chicken分為兩層,有不同的座位,上層有落地玻璃窗,很光猛和開揚,室內裝飾有木吊扇和工業燈,簡單舒適,最適合傾計和閒談。服務員招呼也很好,好快便能配合客人的需求提供服務。韓風紫菜焗雞,單是賣相已經攞足滿分,顏色金黃不油膩,雞肉嫩滑又唔會太乾身,味道啱啱好,配上紫菜惹味香口,吃完還想再吃。我自己就喜歡蜜糖芥末炸雞,香脆的外皮帶著甜甜的蜜糖,裡面是嫩滑多汁的雞肉,吃上一口已愛上了它,真是極品啊!份量都很大件,而且是無骨的,啖啖肉,吃起上來非常滿足!還有一款是雙重芝士炸雞,香脆的外皮灑上芝士粉,味道香濃誘惑啖啖肉,真的很邪惡,所以我們代表地球消滅它,哈哈!魷魚圈,脆脆的外皮加上有咬口的魷魚,又是一款美味的小吃。脆身香軟的薯角,點上酸甜汁,好好味呀,絕對不能錯過!Sodam Chicken整體炸雞都好有
冇辦法啦!年青人就係喜歡吃香口的食物。

韓風紫菜焗雞

蜜糖芥末炸雞(無骨)

份量都很大件,而且是無骨的,啖啖肉,吃起上來非常滿足!
雙重芝士雞(無骨)

魷魚圈拼薯角

魷魚圈,脆脆的外皮加上有咬口的魷魚,又是一款美味的小吃。
魷魚圈拼薯角

脆身香軟的薯角,點上酸甜汁,好好味呀,絕對不能錯過!

Sodam Chicken整體炸雞都好有水準,味道又有好多款可以選擇,每款金香香脆,粉不會太厚,但仍能保持雞肉嫩滑,又唔會太鹹,味道、溫度控制得很好。我們幾個一邊吃一邊讚,真是美味又邪惡的一餐。
韓風紫菜焗雞
蜜糖芥末炸雞(無骨)
雙重芝士雞(無骨)
2018-08-08 22 瀏覽
呢日天氣唔多穩定,最好梗係行吓商場啦。同男朋友係ifc 睇完戲之後踏入食飯時間,因為ifc d 餐廳要等位,所以我地決定走去出面食。不經不覺行到去蘭桂芳,係斜路上面發現左呢間sodam chicken, 之前都聽講過佢地係食韓式炸雞既,附近又多數西式野多,都冇諗幾耐就入左去。餐廳分左兩層既,我地被安排坐係地下果層既窗邊高枱。我地點左一個2人套餐,揀左黃金鹹蛋同雪花芝士炸雞,芝士薯條同凱撒沙律,飲品方面我地加左$10 叫菊花蜜特飲同提子特飲。凱撒沙律份量都幾多,煙肉、芝士都落得足,冇欺場。芝士薯條主要用芝士粉調味,就咁食會乾左少少,有D醬汁點會好D。菊花蜜特飲同提子特飲,個杯好大,好似獎杯咁大,甜甜地都幾好味。終於到左重頭戲出場,左邊係雪花芝士炸雞, 右邊係黃金鹹蛋炸雞。芝士落左好多,岩晒我D芝士怪,雞肉好滑,炸皮好薄脆,唔會好似連鎖店果D咁痴埋一舊舊。右邊既黃金鹹蛋炸雞相信係受到鹹蛋魚皮既影響而開發既,好有鹹香,口感一流,加上dorito 食仲特別。
呢日天氣唔多穩定,最好梗係行吓商場啦。
同男朋友係ifc 睇完戲之後踏入食飯時間,
因為ifc d 餐廳要等位,所以我地決定走去出面食。
之前都聽講過佢地係食韓式炸雞既,
附近又多數西式野多,都冇諗幾耐就入左去。

餐廳分左兩層既,我地被安排坐係地下果層既窗邊高枱。

我地點左一個2人套餐,
揀左黃金鹹蛋同雪花芝士炸雞
芝士薯條同凱撒沙律,
飲品方面我地加左$10 叫菊花蜜特飲同提子特飲。
凱撒沙律份量都幾多,煙肉、芝士都落得足,冇欺場。
芝士薯條主要用芝士粉調味,就咁食會乾左少少,
有D醬汁點會好D。
菊花蜜特飲同提子特飲,
個杯好大,好似獎杯咁大,
甜甜地都幾好味。
終於到左重頭戲出場,
左邊係雪花芝士炸雞, 右邊係黃金鹹蛋炸雞
芝士落左好多,岩晒我D芝士怪,
雞肉好滑,炸皮好薄脆,唔會好似連鎖店果D咁痴埋一舊舊。
右邊既黃金鹹蛋炸雞相信係受到鹹蛋魚皮既影響而開發既,
好有鹹香,口感一流,加上dorito 食仲特別。
2018-07-15
係中環唔一定係要食西餐廳去酒吧架😆韓式炸雞sodam chicken係蘭桂坊附近,都幾就腳,一揾就揾到!店內環境都不錯喎有兩層,上層近窗口位望出去街景幾舒適💕我地叫左個2人套餐加一碟芝士太陽炸雞🍗點餐之後5-10分鐘就到齊哂!我地低估左炸雞既份量喇😆😆雙拼炸雞分別係蜜糖芥末同檸檬柚子,每款都有5隻左右,好鍾意食炸雞既我地都覺得份量夠哂!有柚子皮同檸檬片酸酸甜甜,可以更加開胃而且冇咁膩之選!炸雞好脆好多汁,份量咁多我地慢慢食都仍然keep到好脆身除左表面淋上蜜糖芥末汁,連個底都有好多汁,唔洗驚太乾或者唔夠汁🤪外觀真係冇得輸啦!就算芝士好邪惡都要點!包切落去鬆脆到爆,店員見我用叉切得好辛苦比左把刀我地💕想拉絲就要快啲食喇,新鮮出爐既車打芝士同水牛芝士可以拉到好高架😍👅

店內環境都不錯喎有兩層,上層近窗口位望出去街景幾舒適💕
檸檬柚子炸雞🍋

蜜糖芥末炸雞
芝士太陽炸雞
雙拼炸雞🍗
2018-08-05 17 瀏覽
近期香港熱門行程當中一定包括大館, 星期日放假同幾個朋友去參觀, 33度高溫下去行, 好鬼熱, 假日參觀者又特別多, 參觀完之後大家都好似打左場仗咁, 好攰.參觀完之後近近地係威靈頓街搵嘢食. 行左5分鍾見到Sodam Chicken. 因為天氣真係好熱, 我地又唔想再行, 而且幾個朋友都覺得食炸雞加冰凍啤酒都唔錯. 所以就走左入去了. 由於時間尚早, 所以都唔駛等位. 我地被安排坐係上層位置, 坐位較為寬敞.餐牌炸雞選擇多, 咸甜辣有骨無骨任君選擇. 仲有Pizza, 魚糕湯、年糕、水冷麵、薯條等, 要揀食咩都諗左一段時間!最後我地order左特別推介嘅黃金炸雞, 甜辣炸雞、水冷麵同埋芝士薯條.潮流興咸蛋乜乜乜, 連韓國炸雞都一齊湊熱鬧, 有黃金炸雞! 呢個黃金炸雞真係值得一讚, 咸蛋包住無骨雞肉炸得好均勻, 熱辣辣,脆口又夠咸香, 好惹味! 真心誠意推介!傳統一D嘅甜辣炸雞其實一D都唔輸蝕, 第一啖食落去甜甜地幾舒服, 但佢後來追上果股辣味,所謂嘅後勁凌厲是就如此這般! 食完一件, 飲左1/3杯飲品, 真係完全不能睇小! 水冷麵都做得唔錯, 冰涼嘅感覺完全做得到, 麵亦夠彈牙, 如

水冷麵都做得唔錯, 冰涼嘅感覺完全做得到, 麵亦夠彈牙, 如果能夠配備醋同芥辣就更加正宗喇! 不過大熱天時可以品嚐呢一碗冷麵, 真係好舒服嘅體驗!!

最後要講嘅就係芝士薯條, 雖然唔係咩特別食品, 但係佢係用粗薯條, 粗薯條面積較大, 可以黏到芝士粉嘅範圍亦都較多, 真係每一啖都食到芝士嘅味道!

整體用餐感覺良好, 一來人唔算太多, 完全唔需要趕住還檯, 二來waiter/ waitress服務態度親切良好 ! 而且星期一至日都有套餐, 包好多野食又包飲品, 真係好抵食!!!

2018-07-29
2018-08-05 38 瀏覽
今日同frd子襯假日到中環去食炸雞~Lee間炸雞店係正大館對面,相當易揾。為左食炸雞,我地連早餐都無食,留返quota~叫左一個2人餐,包一客炸雞、一客薯條、一客面、2杯飲品。我地選擇左雙拼炸雞,蛋黃炸雞+柚子炸雞,貪心嘅我地想試多一款味。蛋黃炸雞好香好脆,味道相當唔錯,不過食左2舊,有少少令人覺得好heavy;柚子炸雞就會比較清新,而且佢有少少酸味,令人無覺得咁漏。芝士薯條味道夠哂濃,而且份量都唔算少,啱哂未食早餐嘅我地。水冷面好適合夏日炎炎嘅時候去食,唔會食完一身汗,而且覺得配埋炸雞都幾爽~我地另外仲叫左一客田園沙律,伴埋炸雞一齊食,感覺無咁heavy。蜜桃汁有好濃蜜桃味,好好飲~呢度真係好適會假日小聚,一邊望住街上景色,一邊同朋友仔傾計~

雙併炸雞  (柚子+蛋黃)

芝士薯條味道夠哂濃,而且份量都唔算少,啱哂未食早餐嘅我地。

田園沙律

蜜桃汁有好濃蜜桃味,好好飲~

2018-07-29
下午茶
雙併炸雞  (柚子+蛋黃)
芝士薯條
  • 雙拼炸雞 (柚子+蛋黃)