2018-08-05 17 瀏覽
近期香港熱門行程當中一定包括大館, 星期日放假同幾個朋友去參觀, 33度高溫下去行, 好鬼熱, 假日參觀者又特別多, 參觀完之後大家都好似打左場仗咁, 好攰.參觀完之後近近地係威靈頓街搵嘢食. 行左5分鍾見到Sodam Chicken. 因為天氣真係好熱, 我地又唔想再行, 而且幾個朋友都覺得食炸雞加冰凍啤酒都唔錯. 所以就走左入去了. 由於時間尚早, 所以都唔駛等位. 我地被安排坐係上層位置, 坐位較為寬敞.餐牌炸雞選擇多, 咸甜辣有骨無骨任君選擇. 仲有Pizza, 魚糕湯、年糕、水冷麵、薯條等, 要揀食咩都諗左一段時間!最後我地order左特別推介嘅黃金炸雞, 甜辣炸雞、水冷麵同埋芝士薯條.潮流興咸蛋乜乜乜, 連韓國炸雞都一齊湊熱鬧, 有黃金炸雞! 呢個黃金炸雞真係值得一讚, 咸蛋包住無骨雞肉炸得好均勻, 熱辣辣,脆口又夠咸香, 好惹味! 真心誠意推介!傳統一D嘅甜辣炸雞其實一D都唔輸蝕, 第一啖食落去甜甜地幾舒服, 但佢後來追上果股辣味,所謂嘅後勁凌厲是就如此這般! 食完一件, 飲左1/3杯飲品, 真係完全不能睇小! 水冷麵都做得唔錯, 冰涼嘅感覺完全做得到, 麵亦夠彈牙, 如

水冷麵都做得唔錯, 冰涼嘅感覺完全做得到, 麵亦夠彈牙, 如果能夠配備醋同芥辣就更加正宗喇! 不過大熱天時可以品嚐呢一碗冷麵, 真係好舒服嘅體驗!!

最後要講嘅就係芝士薯條, 雖然唔係咩特別食品, 但係佢係用粗薯條, 粗薯條面積較大, 可以黏到芝士粉嘅範圍亦都較多, 真係每一啖都食到芝士嘅味道!

整體用餐感覺良好, 一來人唔算太多, 完全唔需要趕住還檯, 二來waiter/ waitress服務態度親切良好 ! 而且星期一至日都有套餐, 包好多野食又包飲品, 真係好抵食!!!

2018-07-29