2018-08-25 24 瀏覽
放假約朋友出中環試食炸雞!今期有咸蛋炸雞,期間限定到九月咋~ 所以就試下,揀左個2人餐雙拼,蜜糖芥茉+咸蛋炸雞;仲有一份薯條+魚串湯,飲品兩杯一碟雞有十件,份量都好夠。咸蛋味好足,d雞又嫩,另一款又的確有少少芥茉味,好有趣仲可以中和返咸蛋味。魚串湯少少辣辣地幾得意,薯條就冇咩特別啦~飲品叫左一杯蜜桃花茶,茶味都幾重,唔甜,幾好。朋友叫左杯菊花蜜特飲,好大杯仲有個菊花係到!勁surprise 😂😂 另外環境暗暗地,坐落聽住韓文歌幾舒服。店員仲好有禮貌添!整體呢個二人餐份量都好夠,兩位女仔黎食直頭飽哂😂
放假約朋友出中環試食炸雞

魚串湯少少辣辣地幾得意,薯條就冇咩特別啦~

另外環境暗暗地,坐落聽住韓文歌幾舒服。店員仲好有禮貌添!

整體呢個二人餐份量都好夠,兩位女仔黎食直頭飽哂😂
2018-08-25
午餐
2018-08-24 56 瀏覽
TGIF!!!! 終於等到星期五Happy Friday啦!突然好想食韓式炸雞,所以喺公司附近隨意選了一間。它位於雲咸街,附近都是大大小小的酒吧,我地決定先醫肚,稍後再決定是否暢飲狂歡到天光。我地叫左個$398二人套餐(有炸雞,薯條,水冷麵),而枝裝啤酒再加少少錢。食物份量好足,兩個人完全食唔哂!

先黎枝韓國啤酒!
雙併炸雞
2018-08-24
雙併炸雞
水冷麵
一直大熱的食物莫過於是韓式炸雞!愛雞心切如期被視為炸雞相愛是一種罪,那麼就把邪惡美食與肥胖一起糾纏下去!真的打從心底喜歡雞的美好的真諦,為帶出新意思改良不同新口味,加入鹹蛋這個概念嶄新更溶入零食,想想嘴裡嚼著熱騰騰的酥脆炸雞加咸香鹹蛋,這個畫面就已經讓許多人口水直流,配上上頭浮著碎冰的沁涼啤酒或飲料,一個充滿罪惡但這就是天堂的畫面。炸雞迷又怎能錯過鹹蛋炸雞呢?現在韓國炸雞店滿滿是,一件出色炸雞除了醬汁有出色表現外,更不能有雪味或者淡而無味,如果不小心中伏便掉進地獄。位於中環的新派人氣韓式炸雞店Sodam推出了邪惡的黃金鹹蛋炸雞,更成為一度熱話,今天有機會拉著某人前來一試,其間因某人忘了帶上充電線,手機餘3%的我只能將就使用,為此事而略為吵架不影響我的食慾。來這裡當然要食炸雞,我們選擇了套餐組合黃金鹹蛋炸雞并辣味炸雞$398******************************金黃色的炸雞面層鋪滿鹹蛋碎,炸雞香脆內嫩,利用上眾多數量的鹹蛋,讓味道如此濃烈的鹹香的惹味的,顏色金光閃閃的吸引著你,袪骨炸雞讓人食得更易,炸雞擁有黃金香脆的外層,脆皮下是新鮮嫩滑的雞肉,讓人享受著每一口。鹹

來這裡當然要食炸雞,我們選擇了套餐組合
黃金鹹蛋炸雞并辣味炸雞$398
金黃色的炸雞面層鋪滿鹹蛋碎,炸雞香脆內嫩,利用上眾多數量的鹹蛋,讓味道如此濃烈的鹹香的惹味的,顏色金光閃閃的吸引著你,袪骨炸雞讓人食得更易,炸雞擁有黃金香脆的外層,脆皮下是新鮮嫩滑的雞肉,讓人享受著每一口。鹹蛋黃跟雞油的香氣停留在口腔之中久久不散。
辣味炸雞雞肉沒有半點乾硬有打渣,雞肉同樣肉嫩有汁,食落沒有油膩感,橙紅色外皮的調味辣醬食落香辣不嗆喉,愈食愈惹味。
鹹蛋黃炸雞

**********
紫菜薯條滿滿一盤,金黃色外表灑上翠綠紫菜,陣陣紫菜香味撲入鼻中,薯條熱騰騰即叫即炸,薯仔薯香味四溢香脆可口,喜愛至極!

**********
韓國菜餐廳少不了清涼的水冷麵,碗中都有滿滿的冷麵汁,水冷麵吃著彈牙煙韌,配料有水煮蛋、青瓜絲、蘿蔔絲、秘汁同泡菜,淡淡地增添香濃開胃感,在炎炎夏日,吃完的確透心涼,這一刻是人生的享受!

蘋果特飲
**********
可愛非常的一杯韓式特飲,紅橙黃綠紫色彩繽紛的軟糖橫放在杯子上增添生氣有活力,蘋果清心芬芳撲鼻,綠色讓人心情清爽開朗
蘋果特飲

玫瑰花茶
**********
一年四季也喜愛喝一些玫瑰花茶,除了玫瑰能令女士心花怒放,笑逐顏開。更喜歡她的清香味道不濟胃,而且能夠溫養人的心肝血脈,舒發體內鬱氣,也有鎮靜、安撫、抗抑鬱的功效, 一杯清香怡仁的玫瑰花茶為一頓豐盛的晚餐完美落幕
玫瑰花茶

鹹蛋黃炸雞
2018-08-24 30 瀏覽
今天晚上和太太去吃點特別㸃的,想吃點平時少吃的,選擇了這間位於中環的韓式炸雞店,比較近蘭桂坊,就在藝穗會對面街角。 可以吃完晚餐和太太輕鬆喝一杯!地方很開揚,兩層樓高,裝潢以型格時尚的韓式酒吧style為主,二樓的落地玻璃窗可望到經典的大廈美景,地下的座位也一樣可以很舒服,看到蘭桂坊熱鬧的街景。店員很熱情招待我和太太,給我們拿上了餐牌,店員推介我們試試他們店的滋味套餐($398),點了雙拼炸雞(黃金鹹蛋炸雞拼蜜糖及芥末醬香蔥炸雞),另外選了芝士薯條和水冷面。小食方面我們也另外加了一份雞軟骨煎餃($45) 和 蜜糖芥末醬煙肉年糕條($58)。飲品方面我們就點了一杯blue yogurt soju 和冰凍玫瑰茶(飲品是套餐包的,很抵飲)。首先上枱的是炸雞雙拼,黃金鹹蛋炸雞的鹹蛋醬鋪滿每一件炸雞,炸得金黃香脆,內裏雞肉嫩滑,咬落咸香味十足,大大增強口感。至於蜜糖及芥末炸雞,蜜糖及芥末醬做混醬,炸雞面有香蔥,更加係絕配,酸酸甜甜,又帶有點微辣,值得推薦!炸雞份量都大大件,而且是無骨的,啖啖肉,吃起上來非常滿足!芝士薯條,每條都是用原隻薯仔制成,薯條炸得外脆內軟,表面灑上大量芝士粉,讓我和食到停

芝士薯條,每條都是用原隻薯仔制成,薯條炸得外脆內軟,表面灑上大量芝士粉,讓我和食到停不了口!真的非常好味哦!~

最令我難忘的是水冷面,看上去覺得很普通,和一般冷面沒什麼2樣,可是我們點了太多炸物,所以書冷面味道顯得格外突出,冷麵爽口彈牙,以泡菜、青瓜絲及雞蛋作伴菜,湯是酸酸的,很開胃,油膩感立刻沒有了。先喝一口湯,一口面,吃一口炸雞,一大享受!

雞軟骨煎餃煎的香脆,裡面的雞軟骨讓餃子的口感更好,另配上一個泰式辣醬讓客人可以點。

蜜糖芥末醬煙肉年糕條,煙肉炸的香脆,年糕彈牙“”煙UN“”,配上酸甜的蜜糖芥末醬味道很好。

飲品方面blue yogurt soju這個是必點的,單是外相已經夠打卡,藍色美美的,味道易入口,大熱天喝夠爽,而冰凍玫瑰茶不會過甜,也沒有化學糖水的味道,清甜消滯。

總結覺得這間韓國炸雞非常好味,餐廳有多款的炸雞,有10多種口味,地道的韓國街邊小食, 價錢中上,食物大大份,抵食又美味呀。
2018-08-21 34 瀏覽
夏天好想食炸雞飲啤酒放工附近有間SODAM 環境唔錯  而且價錢合理 同朋友六人 叫左個四人餐再加小食四人餐份量好多  其實都夠六個人食  因為炸雞食四件到就飽四人餐 $788 可選兩款炸雞, 一款都有十幾件, 都可以選三款唔同味, 件數加加埋埋都有廿幾件蜜糖加鹹蛋炸雞雞肉好juicy  辣味配合返香港人  唔會太辣唔想食太多炸 所以要左款蜜糖焗雞   份量好多好入味  個人覺得呢個無咁溜  食幾多都唔怕個餐仲有pizza 係薄皮  好夠脆個pizza 都幾大個  六個人都每人有而一到兩塊跟餐的薯條  上枱熱辣辣  好香口個蔥味粉好野味  正跟餐魚糕湯  份量就少左d  不過味道搭夠另外叫左個冷麵  用黎解辣  夏天食好岩d麵好彈牙  個湯甜酸酸 好開胃
夏天好想食炸雞飲啤酒

跟餐魚糕湯  份量就少左d  不過味道搭夠

另外叫左個冷麵  用黎解辣  夏天食好岩
d麵好彈牙  個湯甜酸酸 好開胃

2018-08-21 33 瀏覽
星期日同中同玩左成日,經過中環蘭桂坊見到呢間Sodam Chicken,記得係韓國都幾出名!中同好少食韓國野,尤其係炸雞,於是我地一行4人就入去試下啦!大約晚上8點鐘左右,都只係等左10分鐘左右就有位比我地了!餐廳環境唔算好大,不過有2層,侍應安排左我地坐上去上層,方便我地傾計!其實打開Menu佢地有好多款炸雞選擇,除左炸雞仲有水冷麵,Pizza 等等 ...我地叫左個2人滋味套餐,包括有: 雙拼炸雞 (蜜糖芥末味 & 檸檬柚子味)、紫菜薯條同冰泠面雙拼炸雞 (蜜糖芥末味 & 檸檬柚子味)熱辣辣新鮮炸出爐,蜜糖芥末味淡淡地,好好食;另外檸檬柚子味的柚子味較出!都十分吸引開胃!紫菜薯條薯條一直都是我的最愛! 又係熱辣辣新鮮炸出黎,份量岩岩好!配埋Apple Cider 真係好好食!水冷麵冰冰涼涼,夏日消暑一大選擇! 另外配上小小泡菜,酸酸辣辣十分開胃呢!太陽芝士炸雞呢款似乎幾出名,見到幾枱人都有人食! 芝士都係我最愛之一,當然要叫黎試下!總共有八件原味炸雞,配上農夫包同三色芝士,趁熱食一流,咬落雞肉嫩滑,值得推介!整體黎講都算不錯! 炸雞夠熱夠脆,好味道! 係地方窄左小小! 不過都值得推

大約晚上8點鐘左右,都只係等左10分鐘左右就有位比我地了!

雙拼炸雞 (蜜糖芥末味 & 檸檬柚子味)

太陽芝士炸雞

整體黎講都算不錯! 炸雞夠熱夠脆,好味道! 係地方窄左小小! 不過都值得推介!
2018-08-19
10 分鐘 (堂食)
2018-08-20 24 瀏覽
今日天氣不穩定,帶住小朋友去左中環shopping ,唔想再去咁遠,問兩個女想食乜?佢地話無所謂!經過雲咸街見到呢間啲圖片又幾吸引,所以就入去試試⋯⋯呢兩款滋味套餐原來係限定的,應該至八月尾,價錢合理好多款式都好吸引,真係唔知點揀好,最後我地三母女揀了一款二人套餐,再加一個太陽芝士炸雞套餐揀選了紫菜薯條雙併炸雞(檸檬柚子、蜜糖芥茉)味,超脆囗魚串湯:湯帶點微辣,唔錯太陽芝士炸雞我覺得呢個好好味,因為麵包好脆,夠熱,再配合芝士真係一流,趁熱食非常正套餐飲品:揀選了菠蘿汁、蜜桃汁個人認為這個價錢很合理,在這區內算抵食,每款食物都是熱烘烘上檯,呢個是佷重要的!在下雨天品嚐這頓晚餐,令沉悶的心情都消失了
呢兩款滋味套餐原來係限定的,應該至八月尾,價錢合理
套餐揀選了紫菜薯條
雙併炸雞(檸檬柚子、蜜糖芥茉)味,超脆囗
魚串湯:湯帶點微辣,唔錯
太陽芝士炸雞
套餐飲品:揀選了菠蘿汁、蜜桃汁
在下雨天品嚐這頓晚餐,令沉悶的心情都消失了

2018-08-20
  • 太陽芝士炸雞
2018-08-19 54 瀏覽
今日朋友話要同我去慶祝7月既生日 ~~ 哈哈 !! 都過左咁耐,冇所謂啦 ! 朋友話我好耐冇去過中環,訂左間餐廳,初時我仲以為食西餐 ~ 點知佢帶我黎食炸雞 !! BUT 我有改觀呀 !! 原來佢話上次有食過,覺得好食想帶我黎 !! 多謝你呀 !!我地選左4人餐,好多野選舉,乜都食到 !! 唔錯 ~~ 價錢都好抵食 !! 四人餐 $788飲品每人一杯,可以選有酒精既飲品,只需加錢,最多都係加 $25。叫左個 APPLE CIDER RITA 同 ORANGE SOJU,估唔到咁大杯,我好後悔叫左個唔駛加錢既可樂呀 ... 朋友仲叫左杯唔駛加錢既 蜜桃汁 !! 大家都同時有呢個感覺 ... 哈哈哈小食叫左 紫菜薯條,個薯條炸得好香脆,勁多紫菜粉 !!! 前菜叫左 水冷麵,同凱撒沙律,個人認為可以分先後上菜,哈哈 !! 水冷麵太快飽肚,不過可能當開胃,個湯汁酸酸甜甜係好開胃,不過麵都真係飽肚,哈哈 ~~ 我地 4個人都每人一碗架 !!沙律勁多芝士碎,蕃茄仔好清甜,沙律菜好新鮮。食食下雞搵佢黎清一清 ~~ 唔錯 !! 解滯 ~~炸雞黎喇 ~~ 我地叫左 雙併炸雞,呢款冇骨既 !! 我地點左

小食叫左 紫菜薯條,個薯條炸得好香脆,勁多紫菜粉 !!!

炸雞黎喇 ~~ 我地叫左 雙併炸雞,呢款冇骨既 !! 我地點左 蜜糖芥末同檸檬柚子,諗住叫呢兩個味冇咁漏,冇錯 !! 食落仲好清新添 !! 蜜糖芥末我覺得好正 ~~ 個芥末如果重手多少少會好D !! 炸雞炸得個時間同溫度都好好 !! 入面岩岩好 ~~ 勁 JUICE !! 個面鋪滿蜜糖,個大蔥仲好醒神 !! 不錯 ~~ 另外個檸檬柚子係我地平時飲既柚子醬,加多D檸檬再酸口D會好D,呢個有少少甜 !! 個人鍾意蜜糖芥末多D ~~ 呢個雙併炸雞啖啖肉 !!

我地好過份地選左 四式芝士薄餅,呢個都真係要襯熱食 ~~ 個芝士勁正,又拉絲 !! 同蕃茄醬好好朋友 ~~ 餅底好薄,好脆口 !! 麵粉味好夠 ~~ 正 !!

最後上既係太陽炸雞,呢個不得之了 !! 個麵包入面放滿芝士醬,仲可以拉絲 !! 個鐵盤已經放滿芝士醬汁 !! 呢個炸雞同我地頭先果個又有唔同 !! 呢個有骨既 ~ 原來有骨仲正呀 !! 個味道又唔同左 !! 雞味更濃又係好 JUICE ~~ 個麵包都真係攪唔掂,最後更係帶回家享用啦 !!

終於明白點解朋友咁遠都帶我黎喇 ~~ 多謝 !!
2018-08-12
慶祝紀念
生日
  • 太陽炸雞
2018-08-19 41 瀏覽
假日在中環往上進發,走過斜坡再步向餐廳的雅座,微喘地會合友人來這裡吃Brunchtea。點了二人套餐,另外單點了🤤涼拌蕃茄配沙律醋,既厚又大塊的蕃茄絲毫不酸且甜得像水果,切成粒狀的洋蔥竟然沒辛辣味只有爽脆,作為開胃小吃,你是當之無愧。再來的是🤤水冷面,涼涼的湯頭裡是彈力頗佳的麵條,還有爽脆的青瓜絲,酸比辣重的泡菜及一開二的水煮蛋佐吃,雖然是飽肚之物,但在夏天吃,絕對是消暑之選。上火一號過了一會來到,是🤤紫菜薯條,撒滿紫菜粉的薯條有少許薯肉,雖然是炸的,但沒有硬梆梆的質感。上火二號之主菜選了雙拼炸雞,口味分別是🤤檸檬柚子及黃金鹹蛋檸檬柚子酸味太少,柚子醬的清香咱們很喜歡,皆因他可令炸物多了一份清新,炸雞的炸皮薄且脆,內裡的雞肉不夠嫩滑。另一款🤤黃金鹹蛋,無論是上檯時及相機先吃也飄來陣陣香氣,同樣地炸皮很薄,而且以舌頭舔一下炸皮的話,便會感受到鹹蛋黃壓成蓉的沙沙感覺炸雞肉比柚子那款來得嫩滑尤其其中一件是炸皮內包著雞肉及脂肪層,那種滑溜的美味是最精彩的呢!由於鹹蛋黃口味始終是重口味,鹹度也略高,所以吃兩件已開始有膩滯的感覺。。。店家或許考慮一下,能否由鹹蛋黃炸雞改變成鹹蛋黃焗雞?可會令此物少

上火二號之主菜選了雙拼炸雞,口味分別是🤤檸檬柚子及黃金鹹蛋

炸雞肉比柚子那款來得嫩滑

尤其其中一件是炸皮內包著雞肉及脂肪層,那種滑溜的美味是最精彩的呢!由於鹹蛋黃口味始終是重口味,鹹度也略高,所以吃兩件已開始有膩滯的感覺。。。店家或許考慮一下,能否由鹹蛋黃炸雞改變成鹹蛋黃焗雞?可會令此物少了油炸的膩口,卻多了鹹蛋黃蓉的莎莎感呢?🤔

二人套餐包了果汁或汽水,但作為3又2份1個酒精人,還要這餐吃的是3高之皇者,再配合假期之悠閒,於是我倆也點了酒品。

同行者點的是🤤蜜桃啤酒,小的試了一口,蜜桃味淡淡的蠻好喝啊!

在下點的是🤤水蜜桃燒酒,水蜜桃的甜味比啤酒那款更突出,燒酒的酒精度為13%,酒精度比日本清酒(15-16%酒精度)為低,但感覺上酒味是濃烈得多!
大杯酒大塊肉的假日,成魔還是成波誰在乎?膽固醇?毫無疑問是你萬歲的了。
午餐
2018-08-17 27 瀏覽
開始吃生日飯了,兩位朋友居然話我今晚難得暫時回復單身(即仔仔老公留在家自己吃飯),要帶我去中環老蘭附近蒲😍。果然有番年輕時的感覺,其中一位朋友還帶我去Sodam Chicken吃正宗韓式炸雞🍗,啤酒一番🍻,因為她説之前食過太好味,今要來encore的。這間餐廳很火熱,平日唔book位可能無位。今晚聽到: 「Sorry, full reservation today」。話時話,這裏很多靚女棒場的。太陽炸雞($198)是店員强烈推薦👍,話係signature dish,但很大份,怕我們食唔哂。很「芝味」,實在太太太好味,我們仨很快就KO了它。另外,如果你愛吃辛辣麵,必定愛死辛辣焗雞($175),雖然我們辣到滴着汗,還是一件雞接一件雞地密密吃。為了解辣,我們都叫了特色啤酒(@$58),味道很不錯。

為了解辣,我們都叫了特色啤酒(@$58),味道很不錯。

2018-08-17 26 瀏覽
第三次食呢間炸雞了,一黎因為好鍾意佢個環境,一共有兩層,唔會太迫又唔會太嘈,好適合傾計,下層隔離就係吧台。我成日都覺得一堆倒吊既酒杯好靚😍😍木牌既menu都俾到人好有心思既感覺。 二黎就係佢最近出左個期間限定既黃金咸蛋黃炸雞!!!自從新加坡某隻出名既咸蛋魚皮開始係香港出現,周圍都越出越多各種唔同既咸蛋野食,例如蛋黃薯條,呢到都趕緊捉住潮流既尾巴,出番個蛋黃雞。2個人食,見個2人餐d野都岩食,就揀左個2人餐!($398) 2人餐可以揀蛋黃雞或者雙拼任揀一款其他炸雞,為左可以食多d唔同既野,梗係雙拼啦!芝士控當然另外個款係揀芝士啦!另外薯條都有3款味可以揀,分別係原味/芝士/紫菜,又係毫無疑問地揀芝士啦!最後個樣揀左個水冷面,要黎中和下頭2樣野既熱氣~ 跟餐飲品都好多選擇,我揀左蜜桃汁,朋友就揀左蜂蜜檸檬綠茶。 好!事不宜遲,馬上開餐!第一位出場既佳麗係芝士薯條。我好鍾意食連皮既薯條,薯仔味重d,面頭灑上香濃既芝士粉,熱辣辣好正!而且每一條都有痴到芝士粉,唔洗驚食到後面會冇哂芝士味。 之後就到主角:黃金咸黃炸雞出場啦!蛋黃真係夾咩都好好食!應該係蛋黃已經混合左係炸粉入面一齊炸,所以蛋黃味好

木牌既menu都俾到人好有心思既感覺。

好!事不宜遲,馬上開餐!第一位出場既佳麗係芝士薯條。

之後就到主角:黃金咸黃炸雞出場啦!

蛋黃真係夾咩都好好食!應該係蛋黃已經混合左係炸粉入面一齊炸,所以蛋黃味好足,亦食到一粒粒既蛋黃,熱氣死都值得,我地甚至後悔冇要全部都係蛋黃…….

食到呢到,其實已經飽,仲有個水冷面,

夏天食同埋配搭炸野食係好好既,冰冰涼涼咁,因為有泡菜所以有少少酸酸地,都好開胃,因為當時其實已經好飽,但朋友都堅持食哂,要俾個👍🏻呀真係!
因為實在太熱氣啦,忍唔住再每人叫多杯野飲,今次叫左玫瑰花茶同菠蘿汁。4杯野飲入面,玫瑰花茶係最有驚喜!推薦大家去食可以試下呢杯!
2018-08-13
  • 韓式涼拌水冷麵
  • 黃金咸香炸雞
2018-08-16 120 瀏覽
小弟人緣好,今年生日飯都唔知食到第幾餐,今次輪到去蘭桂芳一間韓國餐廳食炸雞。入到去,見到餐廳有2層,店員安排我地坐樓上。上到去樓上,見到有個調酒吧,望住調酒師調酒都幾治癒😆望望餐牌,都有幾多野食,其中仲有一些套餐可揀。我地叫左1個$398二人套餐,套餐包括黃金鹹蛋炸雞、檸檬柚子炸雞、芝士薯條、水冷麵、蜂蜜檸檬綠茶、甜橙燒酒。另外再點左個蕃茄沙律同埋炸雞軟骨餃子。黃金鹹蛋炸雞:非常有驚喜,鹹蛋碎將整個炸雞完全包圍,每吃一啖炸雞口中都滿有香濃的鹹蛋味,而且炸雞的皮脆肉嫩,吃了會繼續想吃。檸檬柚子炸雞:友人則喜歡吃檸檬柚子炸雞,覺得柚子檸檬和炸雞的味道很夾,脆脆的皮加上甜甜的柚子酸酸的檸檬,為炸雞帶來很清新的感覺。芝士薯條:原先以為有一堆芝士醬在面,放到枱先知係芝士粉,不過勝在薯條即叫即整,夠晒熱,味道不錯。水冷麵:麵條幼長,食落好爽很有口感,涼浸浸,配埋泡菜真係一流。涼拌蕃茄:好fresh,食完炸雞薯條食番涼拌野個人冇咁膩,而且簡簡單單蕃茄拌洋蔥粒,返屋企可以試下自己整。炸雞軟骨餃子:雞軟骨很脆,用黎做餃子料幾得意,而餃子炸得很香口,不油膩,很正。甜橙燒酒:見到個杯忍唔住即刻自拍一番,個倒

上到去樓上,見到有個調酒吧,望住調酒師調酒都幾治癒😆

望望餐牌,都有幾多野食,其中仲有一些套餐可揀。

檸檬柚子炸雞

涼拌蕃茄

雞軟骨餃子

甜橙燒酒

甜橙燒酒:見到個杯忍唔住即刻自拍一番,個倒杯勁似電燈泡,杯野好好飲,甜甜的橙汁加酒,很易入口;而蜂蜜檸檬綠茶則甜度適中,很有透心涼的感覺。

這兒的食物不錯,最後大家都捧住肚子離開

2018-08-08
檸檬柚子炸雞
涼拌蕃茄
雞軟骨餃子
甜橙燒酒
  • 黃金鹹蛋炸雞、檸檬柚子炸雞
2018-08-16 39 瀏覽
早幾天因落雨,約左朋友食炸雞都要改地方,今天趁天氣晴朗,專登去中環這間韓國炸雞店,入到店舖,設計、擺設和環境尚算舒適,而我們坐在2樓靠窗位置的坐位,感覺遊閒店員推薦食signature的太陽芝士炸雞,實在太邪惡,所以放棄惡魔而選擇了富有韓國風味的檸檬柚子炸雞所謂檸檬柚子炸雞,系放2片檸檬和淋上柚子蜜在炸雞上,而沒被醬汁淋到的部分是單純無味的炸雞,另外最失望😞是放入口的不是啖啖肉,而大部分是用炸漿制造的脆皮年糕選左不辣,所以蕃茄汁特別濃,兼且這2款醬汁的配合十足似熱狗🌭️醬,哈哈😂😂⋯⋯

煙肉年糕串

2018-08-16 32 瀏覽
今次黎到中環好出名既韓式炸雞(Sodam Chicken)。同3個朋友去叫左2大份炸雞同個湯同薯條中已經夠肚。有蜜糖芥末炸雞、蜜糖蒜香焗雞、魚串湯同芝士薯條同芝士麵包脆脆。炸雞黎到每一碟分別都有10件,每一件都幾大件。蜜糖芥末炸雞,無好強烈既芥末味,但加上蜜糖,令到味道唔會咁單調同埋每一件雞外皮都炸得好脆,炸粉亦唔會太厚。之後係蜜糖蒜香焗雞,蒜香係用左整到脆脆既蒜片去焗,每咬到一片蒜片都會有驚喜,焗雞用既蜜糖比較甜,但都好好味。魚串湯比我係韓國食到既更好味,一黎無咁多胡椒粉同魚串都仲好有口感。芝士薯條同麵包都沾上芝士粉加上蛋黃醬十分美味。

同3個朋友去叫左2大份炸雞同個湯同薯條中已經夠肚。
炸雞黎到每一碟分別都有10件,每一件都幾大件。

芝士薯條同麵包都沾上芝士粉加上蛋黃醬十分美味。

• 蜜糖蒜香焗雞
  • 芝士薯條
2018-08-15 93 瀏覽
抗拒不了炸雞的誘惑, 今日又重臨中環Sodam Chicken。同樣係二人套餐, 今次除咗必點嘅黃金鹹蛋炸雞, 仲併上蜜糖芥末炸雞。炸雞份量同以往相約, 但單件就巨型咗, 要分幾啖先食得晒。黃金鹹蛋炸雞厚脆炸粉外層沾滿鹹蛋黃油, 質感無上次食嘅咁乾爽, 咬開雞肉, 油份充沛。蜜糖芥末炸雞食落甜中帶點芥末刺激感, 如果炸粉薄一點就更好啦。水冷麵係食炸雞必點嘅一味。韓式蕎麥麵煙韌彈牙, 牛骨凍湯中加入白醋, 酸酸地非常解膩。可惜仍然同之前一樣, 冷麵中並無冰塊, 想食凍啲, 就要好似我咁另加一杯冰啦, 雖然湯底味道會變淡, 但冰感提升, 更加美味。加埋紫菜薯條, 雖然話係二人餐, 但呢個餐份量之大, 最少要三個人先食得晒呀!

二人套餐

黃金鹹蛋炸雞、蜜糖芥末炸雞

炸雞份量同以往相約, 但單件就巨型咗, 要分幾啖先食得晒。

蜜糖芥末炸雞
食落甜中帶點芥末刺激感, 如果炸粉薄一點就更好啦。

二人套餐
黃金鹹蛋炸雞、蜜糖芥末炸雞