2023-05-23 160 瀏覽
一直都好想食呢間烏冬店終於去咗食啦🥰但可惜個去到有好多嘢都已經買哂🥹建議大家早啲去食!!🔺安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋 $138壽喜燒味好足,湯底偏甜🍲而牛肉都好淋係半生熟,牛味唔算好濃🐄烏冬好彈牙,同埋係掛湯嘅🙌🏻配料仲有啲雜菜同半熟蛋,整體係超級豐富嘅😚🔺咖哩湯天婦羅烏龍麵🍤 $98咖哩好濃郁,每條烏冬都好掛汁同樣都係好彈牙😆天婦羅有蝦,番薯🍠南瓜同青辣椒,天婦羅都不錯同脆🙌🏻整體烏冬都偏重口味~🔺火炙半熟安格斯牛肉 $78同壽喜燒嘅牛肉係一樣但呢個就有再燒過🔥係令牛肉更加香,個人更鐘意呢個❤️牛肉同樣好淋同牛😚但如果有叫到壽喜燒不必叫呢個都得牛肉都得🫶🏻

🔺安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋 $138

🔺咖哩湯天婦羅烏龍麵🍤 $98

🔺火炙半熟安格斯牛肉 $78

2023-05-18 90 瀏覽
一個人喺銅鑼灣行街,咁啱經過登龍街見到主打獨食嘅烏冬餐廳,決定入去試吓。一入門口就見到有兩部點餐機,圖文並茂清晰列明餐點內容,點餐後即場以電子貨幣付款,操作非常方便!入到餐廳侍應帶我入座,並示意餐桌左/右下角有個掃描器,scan完收據嘅QR code就可以等候用餐。內部裝修簡約,獨立座位設計唔會令人覺得獨食尷尬👍🏻餐點準備快速,我叫咗一碗中size嘅蝦濃湯吉列蝦烏龍拌麵($98)🍜 送到枱,上面已經聞到濃郁嘅蝦味,令人流晒口水!炸蝦嘅麵衣好薄,炸得啱啱好,加上蝦嘅本身亦都好爽口😋 而烏龍面好煙韌彈牙,掛到好多湯,唔錯唔錯👍🏻不過配料有蔥同芫茜,唔食嘅話要花少少時間夾走佢哋🙈 如果點餐機有得自定配料會更加perfect! 呢碗會比較適合中意重口味啲嘅人🙈

2023-05-07
2023-05-18 104 瀏覽
平日時間晏就時段食,位置係銅鑼灣食街 登龍街,先下單再入去坐,完全唔洗排隊直入。UDON就好似普通餐廳常用嘅烏冬,牌子來來去去都係果幾種,質感煮得剛剛好,唔會過龍唔熟。$88 明太子溫泉蛋冷烏冬講到明冷烏龍麵,當然係入口清涼,好fresh,呢個組合係冇得輸嘅,岩哂夏天食。$98 吉列蝦蝦湯拌烏龍麵一開頭食都驚喜架,個湯好有蝦味,但食到後尾就略嫌太濃啦,岩重口味嘅人。最後,我建議可以參考下咁叫法,兩款一齊食可以中和下。

$88 明太子溫泉蛋冷烏冬

$98 吉列蝦蝦湯拌烏龍麵

最後,我建議可以參考下咁叫法,兩款一齊食可以中和下。
吉列蝦蝦湯拌烏龍麵
今日行開登龍街,試咗一間唔錯嘅餐廳。🍽️ 餐廳名叫SOLO UDON ソロうどん,係一間專食日式烏冬嘅餐廳。呢間餐廳嘅環境好特別,座位都係一人一座,私隱度好高。👤💺餐廳裝修簡約,環境舒適。我哋叫咗明太子溫泉蛋冷烏冬($88)同埋豚肉胡麻冷烏冬($88),兩款麵都好好味😋。兩個凍烏冬麵條都非常彈牙,凍烏冬凍冰冰嘅口感,清涼爽口,好適合夏天食去消暑!❄️🌞至於熱烏冬,我哋試過一次,但係味道普通,同凍烏冬比較差啲。😕總括嚟講,SOLO UDON ソロうどん係一間唔錯嘅日式烏冬麵條餐廳!👌

豚肉胡麻冷烏冬

2023-05-14
10 分鐘 (堂食)
豚肉胡麻冷烏冬
  • 明太子溫泉蛋冷烏龍麵
🍜SOLO UDON雞白湯叉燒烏龍麵湯底濃厚以不油膩🤤小編差唔多飲哂🤭🤭叉燒肉香大塊咬落啖啖口感豐富😋烏龍麵質好有咬口~彈牙又掛湯👍加埋每座位都會有天婦羅脆粉😋非常讚~打食評既時候已經想再食😜盛惠💰$8x好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:肯定再黎試埋其他款式~推介大家一定要黎試下~裝修格局好特別一人一個位好似去左日式拉麵店類似吧枱位咁😂唔講咁多你地黎試下啦😉溫馨提示💡全場吧位孤獨坐🤭每座位有隔板分隔·入座前係門口個自助大螢幕買定飛~~記得帶卡😂8達通都得😉
🍜SOLO UDON

盛惠💰$8x

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2023-04-27 64 瀏覽
偶爾到銅鑼灣,即刻search睇有咩好食🤩然後就見到依間,俾佢可以一個人食嘅solo udon🤤太好啦,咁啱我一個人(笑懷著好奇又忐忑嘅心情行過去一入去就係對住點餐機落單,清晰簡單用埋e-payment俾完錢就即刻有位,店員仲有帶位同講解要將收據上的qr code對著臺邊嘟一下就可以等食啦~等咗5-10分鐘就上嚟,咁啱喺內側,上餐嘅方式係眼前嘅簾會向上拉,然後上餐🤩哇!望下吉列豬排嘅色澤幾靚🤩唔好擔心,食落係超脆,接觸湯個麵都吸到咖哩湯底嘅味道,又脆又濃郁嘅咖哩味夾埋唔柴嘅豬肉,天,諗返都好想再去食多次🤤烏冬嘅量都夠一個女仔食,咖哩唔會太辣同感覺好熱氣,配埋烏冬都係好juicy😝好食!下次可以去試其他😍
偶爾到銅鑼灣,即刻search睇有咩好食🤩
然後就見到依間,俾佢可以一個人食嘅solo udon🤤
太好啦,咁啱我一個人(笑
懷著好奇又忐忑嘅心情行過去
一入去就係對住點餐機落單,清晰簡單
用埋e-payment俾完錢
就即刻有位,店員仲有帶位同講解
要將收據上的qr code對著臺邊嘟一下就可以等食啦~
哇!望下吉列豬排嘅色澤幾靚🤩
好食!下次可以去試其他😍
2023-02-12
5 分鐘 (堂食)
  • 咖喱湯吉列豬扒烏龍麵
2023-04-23 59 瀏覽
明太子溫泉蛋冷烏冬it was a massive bowl of udon and guaranteed will fill u up 😋 the flavour was quite nice but the udon was a bit too hard to chew 雞白湯叉燒烏冬麵the Cha siu was really tender and matched with the creamy chicken soup🤩明太子spring rollsIt was surprising good where the texture is really crispy and the cheese matched with the mentakiko sauce.Prob can try it once but won’t revisit again haha…Rating: 7/10

雞白湯叉燒烏冬麵

明太子spring rolls

Rating: 7/10
2023-04-22 69 瀏覽
一個人吃午餐又有新的選擇,每次經過這間店都總是出現長人龍,難得今次經過不是太多人就即刻排隊,店裡點餐是自動化的,像吃日本拉麵一樣,先在外面點餐然後坐下,再掃描坐位上的QR code,這樣美食就會自動送上。幸運地被安排坐到窗邊,可以一路吃一路看著街道上的人行走,十分寫意。店裡還採用透明屏風將枱與枱之間分隔,可以獨自享受美食。① 咖哩湯天婦羅烏龍麵 L 想選的人氣烏冬都已經售罄了,唯有選上也不會輸的咖哩烏冬,一上枱以為只有碗那麼大,原來烏冬的份量也同樣大,咖哩濃味,天婦羅脆口,烏冬粗厚彈彈,咖哩湯完全掛上😋② 火炙半熟安格斯牛肉 安格斯牛肉經火炙至半熟的狀態,入口帶有少少油香,肉質軟腍,份量尚算多🥓𖤥  SOLO UDON ソロうどん銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖

① 咖哩湯天婦羅烏龍麵 L

銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
咖哩湯天婦羅烏龍麵 L
火炙半熟安格斯牛肉
2023-04-14 119 瀏覽
諗住試新嘢嘅你,希望你睇到呢個食評。純粹係搵好多打手寫食評,真係唔好以為咁好食。1/ 咖喱湯天婦羅烏龍麵完全唔值$98,個麵ok 嘅,但overall味道同7仔咖喱烏冬一樣。2/ 麻醬豚肉撈烏冬 (唔記得exactly 個名但whatever)呢個仲好笑,同我自己去超市買麻醬撈烏冬一樣,真係唔值$883/ 抹茶罐裝蛋糕呢個世界級,入面層蛋糕散到嚡到,我食到懷疑人生;)最後我女朋友食完之後肚屙,所以試唔試就自己睇路了。
諗住試新嘢嘅你,希望你睇到呢個食評。
純粹係搵好多打手寫食評,真係唔好以為咁好食。

1/ 咖喱湯天婦羅烏龍麵

呢個仲好笑,同我自己去超市買麻醬撈烏冬一樣,真係唔值$88

3/ 抹茶罐裝蛋糕
呢個世界級,入面層蛋糕散到嚡到,我食到懷疑人生;)

最後我女朋友食完之後肚屙,所以試唔試就自己睇路了。
2023-04-13
2023-04-05 99 瀏覽
🍽️ SOLO UDON ソロうどん 📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖-💫 安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋配半熟蛋($138)牛肉份量多,好重牛味😍壽喜燒湯底味道較甜,配合多種蔬菜,兩者結合令成件事更香甜吸引,好滿足!呢碗烏龍麵口感彈牙煙韌!🫶🏻💫 雞白湯叉燒烏龍麵($88)叉燒厚薄適中,吸晒雞白湯嘅味道👍🏻配有海帶,但係呢碗既麵質較淋😅💫草莓罐裝牛乳蛋糕( $48 )罐裝設計,睇落好可愛🫶🏻cream有香濃有香濃牛乳味道,蛋糕質地微濕,草莓夠甜,不過由於係薄片,硬係有啲唔夠喉嘅感覺🤣💫炸蝦天婦羅(會員贈送禮物)炸蝦粉漿厚度啱啱好,蝦肉爽彈!-🌟 舖頭好細心,跟甜品上嘅餐具係冰凍嘅👍🏻👍🏻🌟 兩款都係烏龍麵,但係口感差好遠🌟 餐廳採用自助形式,客人自己揀嘢食,直接付款後坐低,廚師煮完食物後會直接打開面前既布送上食物,基本上唔需要同任何人接觸👍🏻👍🏻啱晒一個人靜靜地食飯推薦指數:3/5抵食指數:3/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #銅鑼灣 #CausewayBay #SoloUdon
🍽️ SOLO UDON ソロうどん
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
💫 安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋配半熟蛋($138)

💫 雞白湯叉燒烏龍麵($88)

💫草莓罐裝牛乳蛋糕( $48 )

💫炸蝦天婦羅(會員贈送禮物)
炸蝦粉漿厚度啱啱好,蝦肉爽彈!
🌟 舖頭好細心,跟甜品上嘅餐具係冰凍嘅👍🏻👍🏻
🌟 兩款都係烏龍麵,但係口感差好遠

推薦指數:3/5
抵食指數:3/5

2023-03-25 91 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣試咗一個好好味嘅咖喱豬扒烏冬🍜呢間餐廳全部都係單人位,自己一個人座一格😇係一間可以享受Me time 嘅餐廳首先要係餐廳門口自助機買左食物先,買完會岀張單,而每個座位都有個感應器,用張單嘅QR Code 嘟一下,甘廚師就知你座邊個位,係你果格遞個麵俾你😂十分有趣🍜咖喱湯吉列豬扒烏龍麵 $98咖喱呈現出金黃色澤,仲有塊豬扒炸得十分香脆,睇落好岀色🤤🤤🤤🐷豬扒好嫩滑,炸粉吾會太厚,一咬落去肉同炸皮吾會散曬咖喱湯底吾會太辣,係日式咖喱嘅味道🤙🏻烏冬麵口感有嚼勁,每一條烏冬都掛咗咖喱汁🤤🤤🐓雞白湯叉燒烏龍麵 $88呢款相對地就比較失色,湯底同叉燒都係中規中矩,無咩特別,不過烏冬依然都係好食🤤每張枱面都放左一罐天婦羅脆脆,加落去碗麵一齊食,正😄🤌🏻唯一嘅缺點係佢部自助點餐機冇得揀走蔥,因為碗麵係幾多蔥架🙁經過想享受一人時光嘅朋友仔可以試吓😌
今日嚟到銅鑼灣試咗一個好好味嘅咖喱豬扒烏冬🍜

🍜咖喱湯吉列豬扒烏龍麵 $98
🐷豬扒好嫩滑,炸粉吾會太厚,一咬落去肉同炸皮吾會散曬
咖喱湯底吾會太辣,係日式咖喱嘅味道🤙🏻
烏冬麵口感有嚼勁,每一條烏冬都掛咗咖喱汁🤤🤤

🐓雞白湯叉燒烏龍麵 $88
每張枱面都放左一罐天婦羅脆脆,加落去碗麵一齊食,正😄

經過想享受一人時光嘅朋友仔可以試吓😌

2023-03-12
  • 咖哩湯吉列豬扒烏龍麵
之前碌ig見呢間新開烏冬店,有時都會經過下個頭,有時間就試下。之前試過一次雞白湯味,係無乜記憶點嘅雞白湯,普普通通又有啲水。今日試佢嘅蝦湯,比起雞白湯好啲,湯底夠濃有蝦味,不過都係想像到嘅味道,未去到好驚艷。佢哋係用電子mon自助落單,但撳嘅時候驟眼睇似乎冇走蔥的選擇,本身唔食蔥的我表示呢到又扣了少少分加咗個抹茶罐裝蛋糕,抹茶味都唔錯,不過食到底有啲太濕潤,有啲水係底唔知係唔係啲慕絲?下次想試埋明太子撈烏冬,希望會比蝦湯更有驚喜啦。

唔知係唔係啲慕絲?

下次想試埋明太子撈烏冬,希望會比蝦湯更有驚喜啦。
蝦濃湯吉列蝦烏冬
抹茶罐裝蛋糕
2023-03-17
3 分鐘 (堂食)
蝦濃湯吉列蝦烏冬
抹茶罐裝蛋糕
SOLO UDON估唔到真係有一格格比一個人坐👀 真係好適合放工之後 一個人過來食飯 唔會尷尬😎🤞🏻雞白湯叉燒烏冬🧡 (M $88)佢哋大部分麵都有份M/ L 我個人覺得一個女仔食其實M已經好夠 個人覺得呢個價錢同埋份量性價比係超級高😛❤️‍🔥佢個湯底係有超濃既雞湯味 而且都比較厚 烏冬應該係用左日本稻庭烏冬 好彈牙同埋滑身 😚🍜叉燒都好野味 而且肥瘦比例都ok 唔會太膩 可惜我個人覺得薄左少少🫠配料方面有海帶 同埋蔥 其實檯邊仲有天婦羅脆脆可以加落碗麵到🍤

雞白湯叉燒烏冬🧡 (M $88)
佢個湯底係有超濃既雞湯味 而且都比較厚
烏冬應該係用左日本稻庭烏冬 好彈牙同埋滑身 😚🍜
成日去食嘢都明白一個人去食嘢係比較麻煩,唔單止係因為一個人食嘢,好難試曬所有想食嘅嘢,更是因為一個人成日都要搭枱,但係依到就唔會啦,不論你係幾多個人嚟,每一個人中間都係隔左一塊板(咁樣不知減少幾多閃光彈🙈🙈)可以選擇嘅款式都唔少,而且每一款都好吸引,真係恨不得可以一齊試曬🤤🤤首先你係屏幕點好餐之後,職員就會帶你去座位,之後再係角落頭掃描一下二維碼,咁樣唔洗好耐,就會有人從你面前的幕後送餐,全程基本上都唔需要同人講嘢,非常適合我呢啲社恐人士雞白湯叉燒烏龍麵(中)$88 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟唔好睇佢好似細細碗咁,但因為雞白湯比較,食到後期會好滯,所以一個人食(中)份剛剛好;雖然雞湯飲落去都好重雞味,但整體味道偏淡,所以鐘意食重口味嘅人就未必鍾意;而叉燒雖然只有兩片,但係入口即化(食嘅時候有少少後悔冇加到叉燒🙊因為真係好正)麵質係那種比較有彈性,而且粗身啲,掛湯一流!咖哩湯吉列豬扒烏龍麵(中)$98推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟叫咗一個清淡型嘅雞白湯,咁另一個就叫個重口味少少嘅咖喱湯;麵質和雞白湯那個一樣的,不過咖喱湯比雞白湯杰身,所以掛湯效果比雞白湯更加好!咖哩味濃稠,帶點辛辣,但係唔會過於重味;吉

雞白湯叉燒烏龍麵(中)$88
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

咖喱湯吉列豬扒烏龍麵

咖哩湯吉列豬扒烏龍麵(中)$98
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

叫咗一個清淡型嘅雞白湯,咁另一個就叫個重口味少少嘅咖喱湯;麵質和雞白湯那個一樣的,不過咖喱湯比雞白湯杰身,所以掛湯效果比雞白湯更加好!咖哩味濃稠,帶點辛辣,但係唔會過於重味;吉列豬扒炸到外皮好香脆,但裏面仍然保留到好Juice🤤,而且大大一塊吸曬咖喱味,簡直食唔停口,而且枱上面有個罐,裏面嘅係炸脆嘅天婦羅碎,加少許一齊食,成個感覺又唔同咗

明太子芝士春卷 $38 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

不得不說,我原本覺得佢哋嘅主食已經好出色,但係估唔到小食更加出色,春卷炸到香脆,一啖咬落去食到滿滿嘅明太子同芝士(啲芝士多到可以拉絲)雖然明太子嘅份量好足,但係食落都唔會過於重味,真心推薦嚟食的話一定要試吓佢啲小食!

草莓罐裝牛乳蛋糕

草莓罐裝牛乳蛋糕 $48 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

依個甜品真係唔食得都睇得,好似汽水罐咁樣嘅造型,加上整齊嘅草莓,未食嘅時候都已經流晒口水🤤一打開個蓋,滿滿嘅草莓香味就湧出來,一啖食落去,就食到忌廉好滑,但係唔會過甜,再配上香甜嘅草莓,簡直一絕!中間嘅蛋糕也鬆軟,唔會好乾,整體配埋一齊食,好襯!

整體來講,係可以一試嘅!🤤🤤🤤

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
2023-02-28
咖喱湯吉列豬扒烏龍麵
草莓罐裝牛乳蛋糕
2023-03-04 141 瀏覽
見到新餐廳 性價比又高 就捉咗朋友去試💕⭐️明太子溫泉蛋冷烏龍麵湯底好清甜 夏天食呢個真係會好涼爽明太子唔會好咸 但女仔食真係唔洗加大 叫咗加大飽到傻⭐️ 安格斯牛肉壽喜燒鳥龍麵鍋半熟蛋呢個真係必點 牛肉唔係入口即溶個種但好香牛味 好有咬口 壽喜燒湯都好出色𥚃面有好多菜 好多款式嘅湯料好好味😋呢個都係叫錯咗加大 低估咗佢嘅份量🫣🫣🫣⭐️SOLO TEA 炭焙烏龍⭐️SOLD TEA 玉山烏龍⭐️吉列海蝦(2本)無乜特別 可試可不試⭐️日式年糕福袋偏唸身 唔算好煙韌 但味道還可以嘅~⭐️明太子芝士春卷無乜特別 可試可不試⭐️日本番薯天婦羅用嘅番薯好甜 幾好幾好呢間真係好好食 一定要翻去再食😋😋😋
見到新餐廳 性價比又高 就捉咗朋友去試💕

呢個都係叫錯咗加大 低估咗佢嘅份量🫣🫣🫣
安格斯牛肉壽喜燒鳥龍麵鍋半熟蛋

⭐️SOLO TEA 炭焙烏龍

⭐️SOLD TEA 玉山烏龍

⭐️吉列海蝦(2本)
無乜特別 可試可不試

⭐️日式年糕福袋
偏唸身 唔算好煙韌 但味道還可以嘅~
日式年糕福袋

⭐️明太子芝士春卷