2024-06-22 444 瀏覽
大約下午三點去到,人有啲多,但就仍然有位坐嘅~點咗個全日早餐(鰹魚湯煙三文魚通粉)同一杯凍鮮奶咖啡。餐廳裝修唔算特別靚,但食物質素有保證,出餐算快,值得一試。食完嘢可以喺附近影吓相,因為附近建築環境其實幾靚㗎~~講返食物,雞胸沙律嘅雞胸因為慢煮所以唔嚡,沙律醬好似係柚子醋🤔🤔幾好食,香得嚟又開胃~ 通粉上面嘅煙三文魚應該係熱熏三文魚💭🤔,所以同通粉好夾,傻人我以為會係冷熏三文魚🤣🤣🤣。通粉個日式鰹魚昆布高湯係暖嘅,可能係因為想保持湯嘅鮮味💭🤔,因為見一般啲人教煮日式高湯個陣都係教用中火Latte豆味好濃,隻豆應該本身偏苦💭🤔鮮奶味無辦法完全沖淡咖啡本身嘅苦味,如果本身嗜甜或者接受唔到苦味嘅話,建議你加糖漿~~

鰹魚湯煙三文魚通粉(全日早餐)

Iced Latte
2024-06-22
鰹魚湯煙三文魚通粉(全日早餐)
Iced Latte
  • 鰹魚湯煙三文魚通粉
2024-04-12 592 瀏覽
主要以輕食為主,但係所有嘢都係真材實料,而且價錢對得住食物嘅質素,屬於區內CP值高嘅食店,今日係星期五晏晝1:30左右,過咗最繁忙嘅lunch時間,店入邊依然都有幾台客人,雖然店舖面積唔係好大,但係坐喺入邊亦都唔會覺得好逼夾,樓底非常高,最吸睛嘅就係喺廚房上面嗰幾幅畫,應該係畫屯門青山嘅,文青得來又唔做作跟住講吓啲食物,我覺得係全日餐ok抵食,樣樣都有啲有沙律有慢煮雞胸,而且慢煮雞胸真係廚師用兩日時間去準備,我相信喺區內其他店都比較少有,食得出係原形食物,而且好味道,呢個set全日都係$48另外最經驗嘅就係佢跟餐可以六折試佢其他嘅飲品,佢廚師推介我呢一杯水果酵母茶,我揀咗雜莓味,佢真係新鮮生果唔係用糖水溝出嚟嘅,雖然係熱飲,但係唔係細細杯,六折之後$18,呢個我一定要帶屋企人過嚟試總括嚟講呢一間餐廳值得推介👍

總括嚟講呢一間餐廳值得推介👍

SPORES地址 : 屯門海榮路22號屯門中央廣場地下G15號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:Waffle 等候時間:0分鐘位於中央廣場的 Spres cafe,店舖雖然不大,只有六七張枱,但是裝修簡約,設計獨特,很有休閒嘅感覺。All day Breakfast蕃茄濃湯蝦仁通粉這裏的蕃茄湯底很不錯,濃度適宜,有淡淡的番茄味,配上鮮蝦,感覺非常清新慢煮雞胸、沙律菜、日本溫泉蛋這裏的雞胸煮得很滑,不像平時食開的雞胸那樣。沙律菜非常新鮮。日本溫泉蛋,配上日本醬汁,非常有日本風味。Waffle每次光顧也愛吃這類的窩夫,一係最少要吃兩件,非常推介👍👍👍蜂蜜牛油多士All day Breakfast 只需要加兩元,便可以享有半份牛油多士,非常抵食,還非常醫肚餓呢!🤤🤤🤤🤤
SPORES
食物推介:Waffle
等候時間:0分鐘

All day Breakfast
蕃茄濃湯蝦仁通粉

慢煮雞胸、沙律菜、日本溫泉蛋

Waffle
每次光顧也愛吃這類的窩夫,一係最少要吃兩件,非常推介👍👍👍

蜂蜜牛油多士
2023-05-05
  • All day Breakfast
  • Waffle
2023-03-29 1058 瀏覽
試下分享我個人既感受🥰🥰早上來到想放空一下入到店舖感覺係 職員都有動力 令我充滿能量🙌🏻🙌🏻食物: 早餐 (讓我簡單來描述)煙三文魚通粉魚湯+慢煮雞胸沙律+溫泉蛋+呢個最好食微甜窩夫😊😊💯💯latte咖啡成為$23😝 因為佢有拉花所以令到我覺得值回票價😂😂 簡單真好今日通心粉有啲凍咗,不過其他都OK好食最緊要地方舒適😊😊下次再來 小店😄😄打晒字之後唔識送出😵‍💫😵‍💫😵‍💫暈證明我唔係打手🤭😜
試下分享我個人既感受🥰🥰
早上來到想放空一下
入到店舖感覺係 職員都有動力 令我充滿能量🙌🏻🙌🏻

食物: 早餐 (讓我簡單來描述)

latte咖啡成為$23😝

因為佢有拉花所以令到我覺得值回票價😂😂
簡單真好

今日通心粉有啲凍咗,不過其他都OK好食
最緊要地方舒適😊😊
下次再來 小店😄😄

打晒字之後唔識送出😵‍💫😵‍💫😵‍💫暈
證明我唔係打手🤭😜

早餐
充滿植物嘅舒服cafe🪴🌱🍃.▪️全日早餐-鰹魚湯煙三文魚通粉餐慢煮盬麴雞胸,沙律菜,日本溫泉蛋,窩夫 ($48)一上碟見到好豐富 擺碟都幾靚🥰鰹魚湯好濃味三文魚半生熟口感 配通粉好夾🍲溫泉蛋個蛋黃可以整得生啲~沙律菜配咗啲黑醋 有誠意雞胸肉唔會太鞋身容易入口!▪️和風味噌卡邦尼意粉 ($68)有巴馬臣芝士,白味噌,意式煙肉,日本溫泉蛋✨意粉多汁 唔會好乾🍝但溫泉蛋唔係好流心 煮得太熟啦🤣▪️奇異果水果酵素 ($29)健康之選✨甜甜酸酸嘅果汁😋▪️凍拿鐵 ($38+$5焦糖糖漿)咖啡都算濃味 記得搞均勻糖漿就會啱啱好甜度~飲完之後好精神🤣.✍🏻整體:平日8:30-12:00飲品先有6折優惠~呢間比較似日式x西式茶餐廳🤣食物唔算勁突出但可以值得一試☀️
充滿植物嘅舒服cafe🪴🌱🍃
▪️全日早餐-鰹魚湯煙三文魚通粉餐
慢煮盬麴雞胸,沙律菜,日本溫泉蛋,窩夫 ($48)
一上碟見到好豐富 擺碟都幾靚🥰
鰹魚湯好濃味三文魚半生熟口感 配通粉好夾🍲
溫泉蛋個蛋黃可以整得生啲~
沙律菜配咗啲黑醋 有誠意
雞胸肉唔會太鞋身容易入口!

▪️和風味噌卡邦尼意粉 ($68)
有巴馬臣芝士,白味噌,意式煙肉,日本溫泉蛋✨
意粉多汁 唔會好乾🍝
但溫泉蛋唔係好流心 煮得太熟啦🤣

▪️奇異果水果酵素 ($29)
健康之選✨
甜甜酸酸嘅果汁😋

▪️凍拿鐵 ($38+$5焦糖糖漿)
咖啡都算濃味 記得搞均勻糖漿就會啱啱好甜度~
飲完之後好精神🤣
✍🏻整體:
平日8:30-12:00飲品先有6折優惠~
呢間比較似日式x西式茶餐廳🤣
食物唔算勁突出但可以值得一試☀️
2023-02-21 559 瀏覽
中央廣場外圍的一間小清新cafe, 平日有午餐供應,可以點一個主菜加指定飲品,例如花茶,美式咖啡等。cafe內的座位不多,裝修令人感覺很舒服。點餐需要自己到收銀處點餐付款,食品即叫即製,要給一點耐性 。午餐時間去到,沒有點他們的招牌窩夫,點了一個鴨粒蔥油拌烏冬加花茶。本身不是愛飲茶的人,感覺杯花茶同普通暖水分別不大。鴨肉蔥油拌烏冬味道偏日式醬油風,拌開蛋黃後蛋汁包裹著烏冬,令烏冬的口感更加滑溜。鴨肉切成細粒,不會煮得太柴,入口沒有羶味。餐點整體不錯,加上餐廳的環境舒服,如果下次經過可能都會再試。

cafe內的座位不多,裝修令人感覺很舒服。

鴨粒蔥油拌烏冬
鴨粒蔥油拌烏冬
2023-01-20 488 瀏覽
餐廳四周都佈滿不同種類植物🌱🌵,其中一個特色喺連牆都有🤩👍🏻。我一開始被餐廳嘅窩夫🧇吸引,小小的,多個拼在一起的話好像蜂巢🤣。🥣鰹魚湯煙三文魚通粉All Day Breakfast:$48鰹魚湯陣陣清甜,清清地再最啱早餐食了😋!套餐還包括慢煮鹽麵雞胸,一啲都唔「鞋」,仲有藜麥沙律菜非常健康👍🏻。加埋日本溫泉蛋🥚,連all day breakfast 都有窩夫🧇!絕對喺個Perfect 早餐,份量對我啱啱好!🧇和風窩夫Janpanese Style Waffle:$78All day breakfast得一嚿窩夫唔夠喉,所以就叫多個甜品🧇😝。中間仲有大量忌廉,窩夫配埋紅豆搽茶雪糕再沾黑糖醬都唔會話好甜。🍝和風味噌卡邦妮意粉Miso Carbonara Pasta:$68意粉中加入了白味噌,味道完全不像在其他cafe食的Carbonara😯。而且還有鰹魚碎作點綴,唔怪之得叫和風味👍🏻🤣~———————————總結:我覺得絕對喺性價比高的cafe小店。提提大家餐廳❌晚市❌,唔好夜晚嚟摸門釘呀🥲。而且採用自助形式,買完後自己拎餐具斟水坐低等食🍽~

———————————
2023-01-19 227 瀏覽
星期日午餐時段來的,雖然滿座但至少不用排隊就很快能入座跟朋友一人叫左一個通粉餐,我叫個個係蕃茄通粉,+$2加大左個通粉,又真係好大碗喎🙈湯底濃郁,有幾隻大蝦仁我好鍾意佢個冷盤雞柳,味道酸酸,肉質鮮嫩👍🏻
星期日午餐時段來的,
雖然滿座但至少不用排隊就很快能入座
跟朋友一人叫左一個通粉餐,
我叫個個係蕃茄通粉,+$2加大左個通粉,又真係好大碗喎🙈
湯底濃郁,有幾隻大蝦仁

我好鍾意佢個冷盤雞柳,味道酸酸,肉質鮮嫩
👍🏻

1K
2022-12-11 759 瀏覽
今日中午一班朋友在聚會完後一起到樓下的餐廳吃午飯,因為當中有朋友吃過不錯,而且在那區來說是價錢合理,便六個人在此聚餐,只可惜不能坐在一起。📍位置:近屯門泳池輕鐵站,大約十分鐘步程。🏠環境:門口是落地玻璃,室內呈L字形,左邊是吧台,附近種植了來自馬達加斯加🇲🇬的植物,很特別,有點像脹大了的榕樹,而右邊則是卡座,空間不多,廚房佔了一半。🤵🏻服務:自行拿餐具和倒水,不收加一。🍽️午市:提供兩款全日的早餐,沒有套餐。鰹魚湯煙三文魚通粉 $48除了通粉,還有慢煮雞胸藜麥、溫泉蛋和窩夫仔,魚湯味道清淡,通粉軟韌,雞胸微煎,肉質有少少柴,但算嫩口,窩夫味道帶點甜,有蛋香,整體來講不錯👍🏻。蕃茄湯蝦仁通粉 $48這是另一款常餐,蕃茄通粉配慢煮鹽麴雞胸沙律、溫泉蛋和窩夫🧇仔,蕃茄湯非常濃郁,通粉硬度剛剛好,這一款湯底比鰹魚湯更棒,其他都一樣。牛油果醬蝦仁沙律🥗 $68這是朋友點,賣相吸引,有半隻糖心蛋、蝦🦐仁和沙律菜,沒試過,不清楚味道,朋友是滿意的。

📍位置:近屯門泳池輕鐵站,大約十分鐘步程。

🏠環境:門口是落地玻璃,室內呈L字形,左邊是吧台,

🤵🏻服務:自行拿餐具和倒水,不收加一。

🍽️午市:提供兩款全日的早餐,沒有套餐。

鰹魚湯煙三文魚通粉 $48

除了通粉,還有慢煮雞胸藜麥、

蕃茄湯蝦仁通粉 $48

牛油果醬蝦仁沙律🥗 $68
2022-11-20
2022-12-01 222 瀏覽
有日上網見到呢間小店野食幾得意 就專登去試下~ 地點喺屯門中央廣場好唔就腳 旁邊都冇野行🙈 但估唔到一去到要等位 應該好受街坊歡迎👏🏻鰹魚湯煙三文魚通粉 💰48一上枱好驚喜 成個set好豐富咁每樣細細份 個鰹魚湯通粉好入味 加埋溫泉蛋好夾🥰 慢煮雞胸好滑 感覺好似食緊雞髀咁 另外仲有個窩夫仔🧇 味道甜甜地有啲蛋香😋 估唔到成個餐都好好食☺️ 難怪鋪頭細細都keep住咁多人肯等位👍🏻希望快啲搬大啲同地點就腳啲啦😝另外值得一讚係小店好有人情味 因為我去當日係臨近萬聖節🎃 小店會準備啲糖仔比小朋友👍🏻

鰹魚湯煙三文魚通粉 💰48
希望快啲搬大啲同地點就腳啲啦😝

♡̴ 明太子忌廉意粉 $68明太子忌廉意粉賣相唔錯✨ 面頭鋪上紫菜絲同鰹魚絲增添口感😍 食落意粉夠彈牙同掛汁🍝 整體非常濃郁同creamy 仲有層次感😋 加上午餐配既凍美式咖啡 解膩之餘又醒神☕️ 以呢個價錢黎講絕對係抵食之選🔥 推介大家黎試下🙌🏻 Creamy mentaiko pasta was mouth watering🤤 Pasta served with Mentaiko rod was rich and appetising🤩 Seaweed and Bonito Flakes on top just leveled up the whole flavour😚 Creamy sauce clung to the Al dente pasta were pretty nice🥰 Besides, the lunch set included a cup of ice americano that was light and refreshing🧊 Loved the high quality of food with this friendly price🫶🏻, worth a
♡̴ 明太子忌廉意粉 $68
Creamy mentaiko pasta was mouth watering🤤 Pasta served with Mentaiko rod was rich and appetising🤩 Seaweed and Bonito Flakes on top just leveled up the whole flavour😚 Creamy sauce clung to the Al dente pasta were pretty nice🥰 Besides, the lunch set included a cup of ice americano that was light and refreshing🧊 Loved the high quality of food with this friendly price🫶🏻, worth a try!!🤎
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
Spores (屯門)
屯門海榮路22號屯門中央廣場地下G15號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff屯門

#hongkong #hongkongtravel #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodie #cafehopping #tuenmun #spores #香港美食 #美食攝影 #美食推介 #屯門美食 #屯門cafe #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
凍美式咖啡
凍美式咖啡
2022-11-13 233 瀏覽
一向食開,味道不錯。點知今日外賣自取,問佢點解平台加$2小窩夫個option按不到。佢話冇窩夫。咁算,但取餐時明明見到好多窩夫。佢話可以正價$15散叫。明明個歺不嬲包窩夫,一直用外賣平台買都係咁。依家外賣平台加$2個option灰左唔比買,但鋪頭大把叫你散買。咁不如以後唔好做歺啦。

2022-11-13
外賣自取
2022-08-24 289 瀏覽
傳聞話今晚打8號風球,咁就乖乖地留番喺屋企,襯未打到黎之前嘆番個靚早餐。打開delivery app見到野食都唔錯,上open rice comment又幾好,就試試佢日式炸雞窩夫炸雞送到黎仲熱同脆,雞炸得夠乾身,唔會油淋淋,肉質仲好juicy,配埋個沙律醬一齊食真係超yummy相信如果堂食會更加好味,但窩夫就有小小失望,可能因為外賣,黎到嘅時候係淋嘅,感覺係似麵包,味道其實幾淡,連蛋香,甜味都冇嘜,反而個菜有驚喜,好多時cafe嘅沙律菜都好求其,但佢個菜係新鮮翠綠嘅,加埋小小藜麥同柚子醋幾fresh又健康日本柚子湯力咖啡咖啡同tonic water做個base 再加柚子/檸檬/青檸etc…. 呢個混合風喺外國好hit,而家香港都越嚟越常見,我自己係超鍾意呢個組合💓咖啡嘅香,水果嘅甜同清新香氣,再加tonic water互相平衡,係傳統咖啡以外嘅另一種感覺。另外一定要讚舖頭嘅細心,成個外賣包得好仔細,好實淨。食物,醬汁全部分隔好。飲品亦包得好安全,一滴都冇留出嚟。見到Delivery app紙袋上面張單,有用螢光筆間住,相信係職員最後對單,睇吓有冇執漏嘢。呢啲小細節絕對值得再次幫襯🫶🏻

日式炸雞窩夫
日本柚子湯力咖啡

另外一定要讚舖頭嘅細心,成個外賣包得好仔細,好實淨。食物,醬汁全部分隔好。飲品亦包得好安全,一滴都冇留出嚟。見到Delivery app紙袋上面張單,有用螢光筆間住,相信係職員最後對單,睇吓有冇執漏嘢。呢啲小細節絕對值得再次幫襯🫶🏻🫶🏻
2022-08-24
30 分鐘 (外賣送餐)
$140 (早餐)
2022-07-30 305 瀏覽
今日嚟到屯門呢間隱世Cafe食個Brunch🥗一入去就覺得環境好chill好有田園feel🌱令人有種放假 好relaxing嘅感覺🥰-炸雞窩夫🧇🍗鹹鹹地嘅日式唐楊炸雞配上甜甜地嘅窩夫簡直係絕配!值得一試💥-卡邦尼烏冬🍝卡邦尼好creamy再加上溫泉蛋🥚令到成件事升華晒😃-All day breakfast ~ 蕃茄湯蝦仁通粉 配慢煮鹽麴雞胸沙律 日本溫泉蛋 蕃茄湯非常濃郁 通粉硬度剛剛好🍲 加隻溫泉蛋落去更好食🥚雞胸唔會話好韌 沙律仲有啲藜麥非常之健康🥗-墨西哥風薯條薯條非常惹味 而且有大量芝士🧀仲有辣辣地酸酸地嘅墨西哥辣椒平𧗾一下味道🌶️-Matcha Affogato 🍵☕️Affogato就見得多但係配上抹茶味嘅雪糕都係第一次見🍨咖啡非常之香濃又有少少抹茶味絕對係值得一試嘅飲品/甜品😻-總括而言 呢間Cafe嘅食物水準、環境、服務都非常好 性價比高 值得一試👏🏻
今日嚟到屯門呢間隱世Cafe食個Brunch🥗

一入去就覺得環境好chill好有田園feel🌱

令人有種放假 好relaxing嘅感覺🥰

炸雞窩夫🧇🍗

鹹鹹地嘅日式唐楊炸雞配上甜甜地嘅窩夫簡直係絕配!值得一試💥

卡邦尼烏冬🍝

卡邦尼好creamy再加上溫泉蛋🥚
令到成件事升華晒😃

All day breakfast ~
蕃茄湯蝦仁通粉 配慢煮鹽麴雞胸沙律 日本溫泉蛋

但係配上抹茶味嘅雪糕都係第一次見🍨
咖啡非常之香濃又有少少抹茶味
絕對係值得一試嘅飲品/甜品😻

2022-06-04 283 瀏覽
推門進內才發現裝潢比想像中樸實簡單,用上木系裝修感覺柔和,加上店內擺放左大量植物成件事好舒服。-🔸鰹魚湯煙三文魚通粉 $48完全係衝着呢份日式all day而來,見到咁平有兜通粉又有雞胸又有溫泉蛋又有窩夫好抵食咁~鰹魚湯夠味ok的,三文魚同通粉本來都屬於無乜味嘅野,就算加左湯整體味道都比較清淡,好似變左減肥餐咁🤫溫泉蛋無過熟剛剛好🧡雞胸ok唔鞋口,但個醬唔岩我口味🫠窩夫細細舊賣相精緻,味道算中上,不過就無其他人講到咁驚喜。-🔸明太子忌廉通粉 $68明太子同醬都不太夠有少少偏乾,同想像中的多醬多明太子版本有點出入,整體還可以。-🔸加拿大風薯條 $58好大兜!! 係完全對得住價錢的份量味道就正正常常no suprise-🔹ᴅɪʀᴛʏ $38🔹ʟᴇᴍᴏɴ sᴏᴅᴀ $29-總結:雖然環境舒適價錢亦合理,不過食物唔算太岩口味,只能歸類試一次系列。
推門進內才發現裝潢比想像中樸實簡單,
用上木系裝修感覺柔和,
加上店內擺放左大量植物成件事好舒服。
🔸鰹魚湯煙三文魚通粉 $48
溫泉蛋無過熟剛剛好🧡
雞胸ok唔鞋口,但個醬唔岩我口味🫠
窩夫細細舊賣相精緻,味道算中上,不過就無其他人講到咁驚喜。
🔸明太子忌廉通粉 $68
🔸加拿大風薯條 $58