2020-07-01 4057 瀏覽
呢間係朋友仔介紹既,我成日都同呢個舊同事/朋友交換情報XD今次呢間係柴灣,對於我地黎講話遠唔遠,話近唔近,行又唔係行唔到,好痛苦啫(條柴斜)XD我就覺得個意粉普通啦,同埋有少少“漏”,個漢堡就無特別但又幾好食,但要數好食既係個黑松露薯條!不過要提既係個凍檸茶入面粒冰! 係茶黎架,呢個真係好細心! 就算溶左都唔會淡,抵讚!豬+牛菠蘿漢堡 $103+黑松露薯條 $10雞肉卡邦尼長通粉 $80+2凍檸茶 $10但佢地好似會搬/搬左?
呢間係朋友仔介紹既,我成日都同呢個舊同事/朋友交換情報XD

豬+牛菠蘿漢堡 $103
+黑松露薯條 $10
雞肉卡邦尼長通粉 $80
+2凍檸茶 $10

但佢地好似會搬/搬左?
2020-04-12
午餐
2020-06-21 1551 瀏覽
之前堂食幫襯過,非常之滿意,亦係回頭客,可惜佢搬左鋪位變左只做外賣。之前堂食一直好想試佢個桂花蜜滑蛋叉燒飯,但次次都話賣哂,所以更加期待,覺得應該係好好食先會次次賣哂。今次嗌外賣終於試到,不過真係超級超級超級失望,兜飯真係難食到一個點,雖然係黃店,但轉左外賣之後咁難食,應該唔會再幫襯啦,又唔係平外賣65再加運費15,賣單80蚊首先個賣相普普通通,不過外賣我又唔expect佢可以擺得好靚既。其次個飯唔熱,可能因為係外賣,咁我都無得怪餐廳既。之後係味道,啲叉燒真係唔係好得,食落有味既不過唔好食。滑蛋就中規中矩啦,無乜味,有蛋味囉。個飯都唔係好掂,啲飯一粒粒散開,好似外國人煮既飯咁,個口感係一粒粒而唔係一啖啖唔知你明唔明我意思,我覺得自己形容有d差真係食左三分一就唔想再食了感覺好浪費,但食完心情真係好差希望鋪頭老闆見到可以改善下

外賣65再加運費15,賣單80蚊

其次個飯唔熱,可能因為係外賣,咁我都無得怪餐廳既。
之後係味道,啲叉燒真係唔係好得,食落有味既不過唔好食。
滑蛋就中規中矩啦,無乜味,有蛋味囉。

唔知你明唔明我意思,我覺得自己形容有d差

真係食左三分一就唔想再食了

感覺好浪費,但食完心情真係好差
希望鋪頭老闆見到可以改善下
外賣自取
2020-05-18 1106 瀏覽
柴灣一向都唔係覓食好地方🙈🙈🙈以前真係好少餐廳,全部都係連鎖餐廳:(近年黎先多左一d係工廈特色餐廳~~呢一間有水準得黎仲要係一班後生仔女負責💛💛💛也是志道合ge人的飯堂次次上到去都好多人坐十分唔錯💛呢碟唔記得名🙈但有五花腩~溫泉蛋白汁通粉,成碟都好creamy,十分肚飽,溫泉蛋都好好味。大菇漢堡,如果鍾意食素ge你一定會鍾意,雖然無肉,但大菇多汁Juicy 加上其他材料豐富,都十分滿足💛
柴灣一向都唔係覓食好地方🙈🙈🙈
以前真係好少餐廳,全部都係連鎖餐廳:(
近年黎先多左一d係工廈特色餐廳~~
呢一間有水準得黎仲要係一班後生仔女負責💛💛💛
也是志道合ge人的飯堂
次次上到去都好多人坐十分唔錯💛

2020-05-13 912 瀏覽
我自己係平日午市時段去,無唸過餐廳都幾Full。好彩自己算早個批入去,所以唔使等位。😚 每張枱都算幾闊落,放嘢食唔會好逼咁。--🍔 手撕豬肉烤菠蘿漢堡🍽 連餐湯 炸薯條 飲品 HK$75 .是日餐湯係南瓜忌廉湯,幾cream,y幾有南瓜嘅甜味。🍋 飲品加錢轉咗青檸茶 (+HK$5)。雖然呢個飲品貌似簡單,但有小心思,個冰係茶冰,而唔係普通嘅水冰。.漢堡包少少脆身。手絲豬肉第一次試,個汁係酸酸甜甜。雖然漢堡不錯,但薯條有啲失望,唔係脆身好香口個種。.🦀 蒜貝蟹肉南瓜意大利飯 HK$88係朋友嘅,淨係食咗一啖。 😂 已經唔係好記得味道。
手撕豬肉烤菠蘿漢堡

青檸茶

🍔 手撕豬肉烤菠蘿漢堡
🍽 連餐湯 炸薯條 飲品 HK$75 .

🦀 蒜貝蟹肉南瓜意大利飯 HK$88
係朋友嘅,淨係食咗一啖。 😂 已經唔係好記得味道。
蒜貝蟹肉南瓜意大利飯
午餐
手撕豬肉烤菠蘿漢堡
2020-04-08 3054 瀏覽
很夠沒吃過Pizza  ... 突然很想吃!就剛好記起之前點外賣時看到的這間店。雖然這店跟我住的地方算是同區,但由於是開在工廠大廈,相對地很少機會會和家人去吃。所以就襯著我媽也嚷著說想吃Pizza就試試這間囉!外賣餐點選擇不算特別多,就Pizza的話就剛好只有兩款便都點了。四重芝士香草薄餅 ($85) & 菠蘿什肉腸薄餅 ($75) 是手製10吋薄餅來喔個人來說喜歡前者的芝士!不論是口感還是芝士的味道均十分豐富後者的什肉腸遠看很像臘腸(?) ... 吃起來和平時吃開大片的那種不太一樣。薄餅批底不是那款薄得很脆的,有一些厚度~口感頗好。番茄蝦肉天使麵 ($85) 轉了做意大利飯 (+$10)另外還加了手打芝士漢堡 (+$25) - 其實加$25的漢堡稍微覺得有點少貴 ..但嘴饞於是加點了~幸好這漢堡吃起來不會失望,肉質嫩滑且多汁!蝦亦很大隻,口感幾彈牙。就那個汁偏酸一點,如果不喜歡吃酸的番茄就可能覺得太酸囉龍蝦汁海蝦意粉 ($88) - 相對之下,我會喜歡這個濃厚的龍蝦汁多點。蝦跟前者一樣頗大隻,另外還有魷魚圈!意粉則是扁身那款,吃起來的軟厚度適中。
所以就襯著我媽也嚷著說想吃Pizza就試試這間囉!

個人來說喜歡前者的芝士!不論是口感還是芝士的味道均十分豐富
薄餅批底不是那款薄得很脆的,有一些厚度~口感頗好。
四重芝士香草薄餅
菠蘿什肉腸薄餅

番茄蝦肉天使麵 ($85) 轉了做意大利飯 (+$10)
番茄蝦肉意大利飯 + 手打芝士漢堡

龍蝦汁海蝦意粉
題外話/補充資料: 經外賣平台訂購,需要$20運費。
2020-03-31
38 分鐘 (外賣送餐)
四重芝士香草薄餅
番茄蝦肉意大利飯 + 手打芝士漢堡
龍蝦汁海蝦意粉
2020-03-08 1763 瀏覽
最近食小西灣嘅餐廳已經食到厭,所以就擴大版圖搵柴灣餐廳,係openrice見到評價唔錯就嚟咗試吓,餐廳位置都容易搵,離柴灣地鐵站幾分鐘路程左右,店面環境都舒適明亮兩個人叫咗一個沙律,一個漢堡同一杯珍珠奶茶,份量啱啱好✌🏻個沙律完全唔會覺得好bland,配上南瓜同菇十分有風味,健康嘅食物都可以好好食~嗰啲菇切得好大粒好厚,有啲似帶子咁🤣咬落去勁juicy牛油果醬多士都好食Rating:叫沙律嘅話仲可以俾多$25加鱸魚柳不過個魚柳麻麻地,有少少咸,建議可以慳返個啲錢叫野飲好過Rating:一開始食個黑松露牛肉漢堡就真係唔覺有黑松露味,可以喺薯條上面借啲醬擺喺嗰度🤣🤣牛肉係幾好食嘅又多汁Rating:杯珍珠奶茶都ok,而且會吸到少少桂花嘅渣Rating:

兩個人叫咗一個沙律,一個漢堡同一杯珍珠奶茶,份量啱啱好✌🏻
醬燒杏鮑菇雜菌南瓜田園沙律

牛油果醬多士都好食

叫沙律嘅話仲可以俾多$25加鱸魚柳

不過個魚柳麻麻地,有少少咸,建議可以慳返個啲錢叫野飲好過

桂花烏龍珍珠奶茶

杯珍珠奶茶都ok,而且會吸到少少桂花嘅渣
醬燒杏鮑菇雜菌南瓜田園沙律
2020-03-04 955 瀏覽
柴灣一間唔易搵嘅小店比booking時間遲咗小小上泥,因為搵錯咗路坐咗係最角落嘅位置,好舒服等埋朋友泥都揀咗一大輪先決定到食咩因為有好多嘢都想試是日餐湯南瓜湯,濃郁朋友叫咗龍蝦湯,好creamy,但我自己就麻麻朋友叫咗法式燒春雞伴香烤雜菜肉唔算太嫩,好彩都唔算太乾我就叫咗個手打黑松露牛肉漢堡,好juicy我哋2個都好想食大啡菇,所以各自都加咗一隻烤得好淋好多汁黑松露炸薯條抵讚,因為唔係好似平時個d用黑松露醬,陣味香好多
柴灣一間唔易搵嘅小店
比booking時間遲咗小小上泥,因為搵錯咗路
坐咗係最角落嘅位置,好舒服
等埋朋友泥都揀咗一大輪先決定到食咩
因為有好多嘢都想試

是日餐湯南瓜湯,濃郁
朋友叫咗龍蝦湯,好creamy,但我自己就麻麻

朋友叫咗法式燒春雞伴香烤雜菜
肉唔算太嫩,好彩都唔算太乾

我就叫咗個手打黑松露牛肉漢堡,好juicy
我哋2個都好想食大啡菇,所以各自都加咗一隻
烤得好淋好多汁
2020-03-02 664 瀏覽
新年既時候,柴灣唔係咁多鋪頭開,幾經辛苦,揾到間工廈西餐廳。下午入到去時已差不多full house。可能大家都估唔到工業風既工廠大廈會收埋間咁文青既西餐廳,所以都想來試下。餐廳布置幾靚,文青mix工業風既裝修,有枱同bar枱,一人至一家大細黎食都ok。依間餐廳沿用美式點餐風格,要先睇餐牌,然後出去比錢,拎個牌仔,再會送餐。我地點左個蔬菜意粉+半隻燒春雞配黑松露薯條,再加多杯奶茶同麥茶。等左一陣,餐廳先送上免費蘿蔔糕,適逢新年,估唔到餐廳幾有心。之後先黎左燒春雞+薯條,燒春雞係半隻,唔會太大。食落去肉質偏實,我自己就麻麻地。而薯菜方面,算不過不失吧,都幾好食。最後黎既蔬菜意粉屬素菜,集合了不同蔬菜,加上炸蒜油炒,香到不得了,岩晒素食人士,幾好食。飲品方面凍麥茶幾refreshing,奶茶OK。總結,依間餐廳係柴灣黎講算少有,味道還可以,但性價比有待提高。如果口痕既話都會黎食下。

黑松露燒春雞配薯條

蔬菜意粉

飲品方面凍麥茶幾refreshing,奶茶OK。
凍麥茶
奶茶

蔬菜意粉
凍麥茶
  • 黑松露燒春雞配薯條款就
2020-02-27 641 瀏覽
今日同親人到這間柴灣西餐廳食,黃店之選!在工廠大廈3樓,環境一流,又大又寬又光亮,以木材為主,簡單裝修配有心思的擺設,好吸引!由12-15:00及18:00-22:00, 上次星期日想來但打電話無人聽,建議來前打電話問一下!食物都幾多選擇,有飯有意粉有沙律,也有漢堡!1. 是日餐湯周打蜆湯(一杯上,更餐可選飲品或餐湯,足料香滑,有薯仔紅蘿蔔蜆肉,好味道)2. 番茄雞肉意大利粉雞肉細細粒,有翠肉瓜片,番茄汁入味,意大利粉硬度適中3. 漢堡包薯條炸得好靚好炸,金黃色又粗身,質感好好;漢堡好大個,有番茄、生菜、紫洋蔥,牛肉漢堡好厚好多汁,正!4. 牛肉飯有滑蛋,牛肉片及日本飯都幾多,配有西蘭花、紅蘿蔔等配菜5. 沙律南瓜是燒過好香滑,有糖心蛋、牛油果醬多士、新鮮沙律菜、雞肶菇,好健康又豐富
今日同親人到這間柴灣西餐廳食,黃店之選!

食物都幾多選擇,有飯有意粉有沙律,也有漢堡!

1. 是日餐湯
是日餐湯

2. 番茄雞肉意大利粉
番茄雞肉意大利粉

雞肉細細粒,有翠肉瓜片,番茄汁入味,意大利粉硬度適中

3. 漢堡包
漢堡包餐

4. 牛肉飯
牛肉飯

有滑蛋,牛肉片及日本飯都幾多,配有西蘭花、紅蘿蔔等配菜

5. 沙律

牛肉飯
南瓜牛油果多士沙律
  • 牛果油多士南瓜沙律
2020-02-27 442 瀏覽
住在柴灣的朋友介紹的一間食店Springtime在區內很受歡迎,有時午市也會滿座,故需要在開門12點就入座午餐有12款選擇所有午餐食物配是日餐湯/雜菜沙律/冰凍鮮橙麥茶/熱紅茶(+$20升級龍蝦湯)手打黑松露牛肉漢堡 - $75薯條的份量很多是用鹽炸粗薯條茄汁的蕃茄味不夠,有點水狀漢堡厚得不能一口吃掉,要分成兩層吃有兩片蕃茄、紫洋蔥圈、生菜、芝士、茄汁、燒烤醬汁吃不出有黑松露味,可能在漢堡入面生的紫洋蔥圈有點太多有點辣沙律較為意式,用油醋汁,少許檸檬汁味是日餐湯 - 雜菜湯*入座時店員給的牌,要求所有客人注意個人衛生,所有用過的紙巾、口罩及其他個人衛生用品,要自行帶走棄掉
住在柴灣的朋友介紹的一間食店Springtime
在區內很受歡迎,有時午市也會滿座,故需要在開門12點就入座

午餐有12款選擇
所有午餐食物配是日餐湯/雜菜沙律/冰凍鮮橙麥茶/熱紅茶
(+$20升級龍蝦湯)

手打黑松露牛肉漢堡 - $75
薯條的份量很多是用鹽炸粗薯條
茄汁的蕃茄味不夠,有點水狀
手打黑松露牛肉漢堡
漢堡厚得不能一口吃掉,要分成兩層吃
有兩片蕃茄、紫洋蔥圈、生菜、芝士、茄汁、燒烤醬汁
吃不出有黑松露味,可能在漢堡入面
生的紫洋蔥圈有點太多有點辣
沙律
較為意式,用油醋汁,少許檸檬汁味
是日餐湯 - 雜菜湯
是日餐湯 - 雜菜湯
2020-02-26
2020-02-26 260 瀏覽
柴灣西式餐廳不多,但這家質素不錯,坐位寛敞,環境不會太嘈吵,適合談天。店內除了有文宣外還有黃店平凡媽媽的手工潤唇膏寄賣,喜歡購買有機和防敏產品可支持一下。Although there are not many Western style restaurant in Chai Wan, this one is recommended, given its great atmosphere. Lip balms are available for purchase.是次用餐我們點了它的晚餐推介和另一款主食Foodie Ghost ordered Dinner recommendation and another main dish.美式BBQ豬排骨伴黑松露薯條 Barbecued baby pork ribs, black truffle fries $120豬排骨配上BBQ醬汁味道佳,唯獨有點兒不夠入味。黑松露薯條新鮮熱辣,十分美味。Pork ribs are tasty with BBQ sauce, it would be better if more sauce are used

是次用餐我們點了它的晚餐推介和另一款主食

Pork ribs are tasty with BBQ sauce, it would be better if more sauce are used. Black truffle fries are fresh and delicious.
套餐還附上是日餐湯(蘑菇湯)和凍鮮橙麥茶。蘑菇湯是用蘑菇打碎而成的,並不是開粉的。鮮橙麥茶,味道既清新又健康。
Set dinner include mushroom soup and Iced Orange tea. Mushroom soup are creamy and Iced Orange tea is healthily refreshing.

温泉蛋卡邦尼長通粉伴醬燒豚肉 Rigatoni Cabonara with roasted pork belly & 63 degree egg $98

醬汁份量適中,配上温泉蛋,十分惹味。醬燒豚肉味道較淡,可選擇配上卡邦尼醬汁一起吃味道會更佳。長通粉份量適中。

The soft-boiled egg is awesome, surprisingly it is a great combination with the roasted pork and cabonara.
2020-02-09 430 瀏覽
以前喺柴灣返工,除咗食連鎖快餐店之外,好似冇咩好食。有一日朋友見到呢間餐廳嘅OpenRice Profile,send 畀我,就話好近公司,好想試!睇落好似幾吸引,個Menu對比起頹餐係fancy好多,可以話係另一個層次。於是兩個港女就即日去試一次。呢間鋪頭嘅入口喺工廠大廈入面,無返咁上下耐性都有少少難搵。搭呢啲工廈電梯係別有一番風味。去到嘅時候已經係下晝嘅兩點左右。入到去,個收銀姐姐就話畀我地知佢地下午收爐(好似四點),好婉轉咁叫我地唔好坐咁耐。整體來講鋪頭嘅佈置幾有心思,連餐具都符合佈置嘅風格。嘢食都幾大份,連野飲。價錢來講,如果唔係日日食,都幾高性價比嘅!每日嘅餐牌都唔同,有時有burger意粉燴飯等等⋯如果返工返到好悶想fancy,一下都可以嚟呢間餐廳,食飯加埋環境係柴灣少見!
2020-02-05 639 瀏覽
雖然餐廳位置有啲隔涉,加上呢個星期好少人出街食飯,但居然lunchtime過到來差唔多已經滿座。侍應好有禮貌,有講解到買野食嘅流程,仲好客氣咁提我地用過嘅口罩要自己帶走,睇到張枱同鋪面好乾淨好衛生👍🏻畢竟最近coronavirus疫情蔓延中🥺我叫左個手打黑松露牛肉漢堡配薯條($75)。一切開,塊漢堡有差唔多1.5cm厚。件漢堡有肉汁,唔會硬又有口感,食落好香黑松露味,但可惜有啲渣。餐飲叫左即磨咖啡,味道正常啦,落剩嘅牛奶我直接飲掉( ^∀^)男友BB就叫左隻半邊法式燒春雞($78)配黑松露薯條。可能男友太大食,覺得半邊太少,唔夠飽。春雞用香草醃過,夠味又唔太咸。雞皮邊微脆,但浸左一陣雞油之後淋晒⊂((・x・))⊃黑松露薯條都好新鮮,差啲燙親條脷(*´-`)
黑松露薯條都好新鮮,差啲燙親條脷(*´-`)
半邊法式燒春雞配黑松露薯條
2020-01-11 882 瀏覽
柴灣高質黃店💛😚.呢間位於柴灣黨鐵站步行3分鐘工廈入面既黃店真 心 推 介🤤 佢地有去遊行 響應左兩次擺市同店內貼文宣🎗成個區比9成藍店包圍 小店一定要支持💪🏻.講返野食🙈 雖然西餐廳真係黎黎去去都係意粉burger 但佢地既野食絕對唔馬虎 足料得黎兩樣都好食 絕對對得住個價錢😙 意粉同意大利飯都淡淡汁又多芝士🙈 住附近既要支持下呀🙌🏻.💰:溫泉蛋卡邦尼意大利飯配醫燒豚肉 HKD108 / 龍蝦汁蟹肉蟹籽海鮮意粉 HKD108
柴灣高質黃店💛😚

溫泉蛋卡邦尼意粉
2020-01-10
溫泉蛋卡邦尼意粉
2019-12-15 1399 瀏覽
柴灣呢啲比較偏嘅小區無咩黃店,難得見到一間,梗係要去懲罰下。入到去嘅格局好靚,而且仲有好多好文青嘅擺設。見到餐牌有好多嘢食,意粉 risotto 牛扒 燒春雞都有。今次就叫左個burger配薯條。每個lunch set都會跟餐湯或者嘢飲,當日嘅嘢飲係南瓜湯,我就麻麻地南瓜嘅味,所以叫左凍水果麥茶😂🥳本身以為呢個價錢個burger應該唔會大得去邊,仲擔心緊會唔夠飽,點知發現超大個,一個人食嘅話超飽。佢個包食落好脆,明顯有烤過,唔會話俾啲水蒸氣整到淋哂✌🏻啲牛肉食落唔會話好乾,好好食😌🍔下次黎可以試下其他lunch set先得!🤩🤩
下次黎可以試下其他lunch set先得!🤩🤩