2021-05-22
之前在大館試了Sushi Zo的高級omakase,感覺良好,再試裡面的其他餐廳,先來這間Statement ,不過就有點强差人意(我還可以,但我身邊位醃尖大少就踩到一文不值)。。。大堆頭頭盤:• 枝豆• 燒雞翼-- 又鹹又又乾又嚡• 吉列牛扒三文治 -- 醬汁甜甜酸酸幾開胃,肉又夠林,ok的• 天婦羅蝦 -- 炸皮鬆,合格的• 壽司卷併盤 -- 好唔掂,超行貨,尤其是青瓜卷乾柴柴• 生蠔是額外order的($18一隻) -- 超瘦細得可憐,怪不得$18隻,好彩總算新鮮 主菜我加$128叫了鱈魚 -- 魚肉太爽實,屬於低級數的鱈魚,個醬得個甜字,好甜的人會喜歡 大堆頭甜品• 綠茶雪糕 • 水果盤• 檸檬撻• 芝士蛋糕• 魚魚燒餅 -- 上枱已經放到林晒,毫無燒餅風味 通過Openrice 訂有free flow 香檳,但當然係淡茂茂的所謂香檳啦。我另外order latte,服務員一面為難,但仍能不知從那跑來一杯,味道就各人口味啦,但唔滑就死罪! 總括來說,是呃鬼佬的日本西餐廳,不能對食物有高的要求,全部都味太濃太甜,根本食唔到食物的原味(可能原味就無味!),份量太多失精緻,但如果份量
大堆頭頭盤:
• 枝豆
• 燒雞翼-- 又鹹又又乾又嚡
• 天婦羅蝦 -- 炸皮鬆,合格的
• 壽司卷併盤 -- 好唔掂,超行貨,尤其是青瓜卷乾柴柴
主菜
大堆頭甜品
• 綠茶雪糕
• 水果盤
• 檸檬撻
• 芝士蛋糕
• 魚魚燒餅 -- 上枱已經放到林晒,毫無燒餅風味
總括來說,是呃鬼佬的日本西餐廳,不能對食物有高的要求,全部都味太濃太甜,根本食唔到食物的原味(可能原味就無味!),份量太多失精緻,但如果份量又少質素又唔達標,我會踩多兩腳。
週六午餐都只有三四成入座,可想而知有幾吸引!。如果不講研食物,只為了吃環境和舒舒服的hea一餐是可以的選擇!