2019-02-13 1136 瀏覽
今日下午放工去咗依間樓上嘅文青cafe。門口有個甜點嘅餐牌,今日有焦糖布甸丶伯爵芝士餅丶黑加侖子芝士餅同朱古力忌廉香蕉蛋糕供應。.入面有一張長木枱丶幾張細枱同幾張圓枱。有圓嘅坐墊可以坐。.而且圓枱旁邊有個書架,可以拎果啲書去閱讀。.有個點餐枱,點完餐後付款,之後店員會拎食物比你,但用餐後要自己收拾乾淨。之後將餐具🍴放番點餐枱。.點咗個甜點🍮,焦糖布甸$40。同一杯蜜糖西柚烏龍茶$40。.首先,個焦糖布甸真係好滑同幾甜,而且焦糖整得啱啱好。👍🏻容易入口,而且甜而不膩。仲試咗佢嘅蜜糖西柚鳥龍茶,本身以為茶會濃同澀,但依杯茶清淡而有水果茶feel。雖然無回甘。有好多西柚,酸酸甜甜好開胃。係不限時用餐的。👍🏻
今日下午放工去咗依間樓上嘅文青cafe。

入面有一張長木枱丶幾張細枱同幾張圓枱。有圓嘅坐墊可以坐。

而且圓枱旁邊有個書架,可以拎果啲書去閱讀。

點餐枱

點咗個甜點🍮,焦糖布甸$40。同一杯蜜糖西柚烏龍茶$40。

係不限時用餐的。👍🏻
焦糖布甸
2019-02-13
焦糖布甸
2019-02-03 476 瀏覽
@storeroomsno.3 ————————————————————————可能適合對象:#布甸 #伯爵茶芝士餅 甜度(5星最甜):⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✖️ / 保溫袋 ✖️ / 紙盒 ✔️🏷:✖️💬:好少會咁講,食蛋糕送「黑口黑面」!兩位店員嘅態度相當唔welcome,面口黑到一個位係令我唔敢再問佢嘢,好得人驚,建議大家少去!🛒:旺角 #cakeup_旺角 #cakeup_荃灣線🔘:件裝💰:$40————————————————————————性價比:低起初睇IG,都覺得佢啲蛋糕幾靚,餐廳裝修有格調,location 又方便,所以一直想去試!但真心失望,先講一入去,Free Seating,環境係幾靚,不過冇人理你㗎喎,佢有佢繼續做嘢(都算,有時都怕太熱情)。自己睇完Menu,就嗌蛋糕啦。只收現金,自己要準備好Exact Amount放入錢箱!無錯,係放入錢箱。但係好搞笑,我冇Exact Amount佢開箱同我找錢(黑人問號.jpg)唸唔明,style?!(原來要避開法律責任)都算,咁我哋就Order咗兩件蛋糕,一個係佢哋招牌布甸,同埋伯爵茶芝士餅。每個$
可能適合對象:#布甸 #伯爵茶芝士餅
🔘:件裝
💰:$40
————————————————————————
性價比:低

都算,咁我哋就Order咗兩件蛋糕,一個係佢哋招牌布甸,同埋伯爵茶芝士餅。每個$40蚊,一睇,比我想像中細(當場都呆一呆)。如果好味都算,可惜.......先講個伯爵茶芝士餅,芝士味cover晒大部分伯爵茶味,餅底好散,$40對我哋嚟講,性價比低,唔值!

之後到個布甸,我唸個質素比係日本便利店買個種布甸還要差。我真係唔expect個食後感咁曳。$40?真係$40?可能佢係貴左佢個Signature布甸係用酒做!不過真係要remind吓食客,其實係幾危險,有酒,有nuts或者有花生成分,有部分人係會敏感,真係好應該要Remind食客。

回頭率 「零」 。
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕#birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #旺角 #伏
布甸
2018-12-28 442 瀏覽
P小姐趕住交功課🥺星期六返完工就去cafe陪佢趕deadline💪🏻💪🏻呢間餐廳環境好好 無乜人地方好寬敞 好適合靜靜地做功課叫左件蛋糕🍰.1. 香蕉忌廉朱古力蛋糕.味道Ok唔錯香蕉肉🍌唔係淨係得面嗰兩舊入面都有兩層🥈朱古力味就唔係特別濃😶而口感比較實淨 感覺唔係食緊空氣咁🌬攰攰地recharge下唔錯🌝🌝
P小姐趕住交功課🥺
攰攰地recharge下唔錯🌝🌝
香蕉忌廉朱古力蛋糕
香蕉忌廉朱古力蛋糕
2018-10-03 784 瀏覽
呢個地方係朋友帶我去,佢係樓上鋪 樓下又沒廣告牌標示,險些蕩失路⋯⋯食物種類極少,不適合填飽肚,只適合打卡聊天。店裏座位也非常之少,一個坐地上的小空間,兩張長桌⋯⋯完。幸好我是在他剛開門時就過去,等多一會兒已經慢慢滿座⋯⋯大家都是來打卡的呢?雖然食物種類不多但水準很高,偶爾吃一次不錯。裏面的食物沒有標價,問店員就是$40一款,付款的方式是放在捐款箱內,不知道他們是否真的只做慈善?由於我們是想填飽肚子的(失策),於是叫了一個冷烏冬,他們是即場製作,需要比較久的時間,到我們吃完蛋糕才有烏冬吃~店員不熱情,安安靜靜的⋯⋯大家自己照顧好自己好了~吃完東西盤子要記得自行放回去啊乖~因為店員就是廚師,一共只有兩位,要體諒一下他們!

食物種類極少,不適合填飽肚,只適合打卡聊天。
店裏座位也非常之少,一個坐地上的小空間,兩張長桌⋯⋯完。

雖然食物種類不多但水準很高,偶爾吃一次不錯。

店員不熱情,安安靜靜的⋯⋯大家自己照顧好自己好了~
  • 伯爵茶芝士餅
1K
2018-09-20 560 瀏覽
今日書癮發作🤓📚📖好想好想睇書,所以就係openrice搵一間可以畀人睇書又有咖啡飲嘅cafe。搵咗一陣就搵到間叫 “storeroomsno.3 ”見到佢哋蛋糕同咖啡又幾靚,環境舒適仲有書睇,啱晒我今日心情😁😁 不理天氣是好是壞,務必走去睇返夠本,一口氣睇了3本書,非常充實😎😎。唔只睇書架,仲有嘆埋杯🌹玫瑰咖啡☕同埋黑糖焙茶忌廉蛋糕🍰,飲品同食物尚算不錯,我只享受個人讀書嘅樂趣😁😁。
2018-09-17 337 瀏覽
是日慶本人生日 貫徹與友人的傳統 請食下午茶是常識吧 是次取地Storerooms No.3 在旺角鬧市堂樓上 樓梯很淺窄 到店子時卻變得寬闊而清靜 倒算是放空的好地方呢店子採自助形式 自取餐牌再睇埋是日精選就去點餐啦~備註:唔知點解全部都無價錢總數$140 餐盤碟子顏色都很療癒蜜糖西柚烏龍茶 充滿童趣的杯子 與這烏龍茶格格不入 味道太酸 烏龍茶及蜜糖味太薄弱 能入口但不值一試海鹽焦糖咖啡 OK伯爵茶芝士餅 味道OK 但伯爵茶味很淡 而且較想像中細件梳乎厘芝士磅蛋糕 味道OK 但無論賣相味道都找不到梳乎厘的影子 更像變形的newyork cheesecake 份量也是較想像中少店子作為放空或影相呃like倒是不錯 但論味道該有更多好的選擇 可以一試 但不會回頭了

店子採自助形式 自取餐牌再睇埋是日精選就去點餐啦~
備註:唔知點解全部都無價錢

梳乎厘芝士磅蛋糕

2018-09-15
生日
2018-07-07 529 瀏覽
Storeroom 令人失望的戚風蛋糕喺旺角嘅鬧市之中,竟然有一個寧靜嘅小角落,推門來津,一張長桌上裝滿了人,但氣氛帶點嚴肅,一丁點聲音也沒有,真的活像在自修室裏一樣,其實我個人覺得有點拘謹。走到去窗旁,兩位文青般的店員在默默耕耘地為食客條配咖啡,準備蛋糕。由於首次到來的關係,我們便詢問店員可否為我們安排座位,但他們木模表情的叫我們自己找座位,這個回應令我們不知所措。因為真的沒有想過,店員是這樣的冷漠。由於首次來到店舖的關係,便詢問店員有什麼值得推介,他們的反應也是10分的平淡和冷淡,令我不是味兒,可能由於我對這間店舖有着過大的期望,所以有點落差。完成點餐後,志在認識,就是自行把錢放進錢箱內,然後乖乖地等待蛋糕呢。草莓冧酒醬配伯爵茶戚風蛋糕$40(所有飲品/蛋糕$40)其實幾期待佢嘅蛋糕,可惜戚風蛋糕好乾身,亦不鬆軟幼滑。茶味欠奉。😩淋面嘅草莓醬,酸到一個點。但以顏色來睇,我以為係茄汁😂。唯有安慰自己,可能草莓醬係自家製,所以糖分不高,真材實料。全自助嘅Cafe,影相係唔錯,入到去有一種自修室嘅感覺,因為好寧靜,可以俾你hea足一日。食物令人有點失望,更加冇服務可言,說不至於差評,但短
Storeroom
令人失望的戚風蛋糕

草莓冧酒醬配伯爵茶戚風蛋糕$40(所有飲品/蛋糕$40)

全自助嘅Cafe,影相係唔錯,入到去有一種自修室嘅感覺,因為好寧靜,可以俾你hea足一日。食物令人有點失望,更加冇服務可言,說不至於差評,但短期內也不會再訪呢。
2018-06-27 478 瀏覽
香港想食精緻嘅下午茶或者搵個寧靜嘅地方去 High tea 就要識得搜羅樓上 Cafe 尋寶~呢間cafe 主打各種精緻嘅手作蛋糕同甜點。餐牌選擇會不時轉。平日去靜靜地唔多人。店內有小茶几同坐墊嘅座位同長枱一張,坐茶几嘅話可以自成一角有個空間自己做自己嘢慢慢嘆咖啡同蛋糕橙酒威風配焦糖香蕉 ❤️ ($40)評分:7/10.平日麻麻橙味甜品。不過當日餐牌上面呢款蛋糕好似最有睇頭於是決定放棄原本打算嗌嘅焦糖布丁改點佢。威風蛋糕好輕型乾身,有啲焦糖同 cream 點吓有層次啲。香蕉嘅點綴令差點更加豐富。整體嚟講呢間店都下就簡樸風格,唔鐘意花巧嘢嘅話一定會欣賞自家製玫瑰咖啡 ❤️ (凍/熱$40)評分:6.5/10.咖啡略嫌簡單咗啲,比起 cafe 飲品更似屋企自己沖嘅住家咖啡~不過味道方面都滿意嘅,玫瑰味淡好容易入口

橙酒威風配焦糖香蕉 ❤️ ($40)
評分:7/10.

自家製玫瑰咖啡

橙酒威風配焦糖香蕉

自家製玫瑰咖啡 ❤️ (凍/熱$40)
評分:6.5/10.
橙酒威風配焦糖香蕉
2018-05-30 455 瀏覽
夏日熱辣辣,唔想留係屋企出到街又唔知去邊好。原本想去另一間cafe食伯爵茶蛋卷,可惜今日冇,於是行行下就同朋友黎左storeroom。storeroom環境好寧靜,牆身係灰色,加上夢幻既雲雲燈,好似感覺處身於太空咁。有椅子同地下既座位可以選擇,我地揀左坐櫈。因為枱面係藍色花花磚pattern,好古色古香💮cafe唔會直接收錢,所以叫完食物後自行投錢入一個透明箱就ok啦。上面有寫甜品和飲品$40,而熟食$60。伯爵茶芝士蛋糕伯爵茶味比較淡,餅底crunchy脆脆地好好食。紅桑子慕絲蛋糕慕絲滑身,加上紅桑子醬,酸酸甜甜的開胃。storeroom焦糖布丁焦糖感覺稍苦,好似仲有少少酒味。布丁比較失色。熱情果香橙梳打小杯梳打要$40,唔係太抵食,而且熱情果少,感覺唔太足料。整體係食環境同享受同朋友傾計既寧靜時光💕

伯爵茶芝士蛋糕
伯爵茶味比較淡,餅底crunchy脆脆地好好食。

紅桑子慕絲蛋糕
慕絲滑身,加上紅桑子醬,酸酸甜甜的開胃。

storeroom焦糖布丁
焦糖感覺稍苦,好似仲有少少酒味。布丁比較失色。

熱情果香橙梳打
小杯梳打要$40,唔係太抵食,而且熱情果少,感覺唔太足料。

整體係食環境同享受同朋友傾計既寧靜時光💕
下午茶
小店就位於西洋菜南街42-42號三樓,不過地面無牌標示,所以我地逗左兩三個字先搵到😂上面環境超靚!可以坐大檯又可以揀坐地下啲cushion😆內部設計簡潔,頭頂仲有大大個月亮🌕同小雲☁️做裝飾。另外,佢地食物唔寫價錢,而係採取貼士制收錢,不過店員姐姐會提你每樣食品至少比$40☺️✅伯爵茶芝士餅:必食之選🌟餅底加左脆脆果仁好有口感!伯爵茶芝士味道清新,一啲都唔覺得濟🤤👌🏻忌廉磅蛋糕:好睇但味道無咩特別🤔磅蛋糕始終比較乾身...✅藍莓芝士蛋糕:有驚喜💕賣相平凡但口感非常獨特!芝士部份有啲海綿質感,比其他地方食到的更軟熟☁️而且味道較light,係暫時食過最好味既藍莓芝士蛋糕😍

忌廉磅蛋糕

藍莓芝士蛋糕

2018-04-28
藍莓芝士蛋糕
-旺角有一間環境寧靜,有文青氣息嘅樓上Cafe☺️,店舖沒有設消費上限和時間限制,可以坐幾耐都可以🤗-原來依間Cafe 受牌照關係,要以「貼士制」付款,每杯飲品和每款食物都係自由定價☺️,落單時,店員亦有講到每杯飲品嘅成本大約係$40😀而且無特定嘅Menu,次次都可以試新野👍🏻-Storerooms’ Rose latte🍵 (~$40)依杯係自家製玫瑰咖啡,見到依杯咖啡嘅拉花都好靚😍未飲都聞到好香嘅玫瑰花味🌹味道都唔錯😋-Uji Matcha Latte🍵 (~$40)宇治抹茶牛奶見到依杯Latte 拉花好靚,唔捨得飲😂,聞到抹茶味濃郁,但飲落就唔太飲到有抹茶味,只係飲到牛奶味😅,但飲落都唔錯嘅~-難得係旺角鬧市中有一間寧靜Cafe,可以享受下慢活生活🤗-

Uji Matcha Latte🍵 (~$40)
宇治抹茶牛奶

難得係旺角鬧市中有一間寧靜Cafe,可以享受下慢活生活🤗
2018-04-18 285 瀏覽
☕️焙茶草莓蛋卷🍓▪️這裡是很特別的樓上小舖🌿環境寧靜舒服 具文青氣息嘅佈置,很喜歡木枱上藍色的花紋💙這裡是採用貼士制,店員告知 甜點(~$40)咸食(~$60)最快送上嘅蛋卷仔😲切件比起 上物明顯薄身好多🙈茶類最喜歡伯爵茶和焙茶,見今日特別新款,都幾期待,老實說一句,如果以茶味卷蛋來說就真係不合格了🤭原味卷蛋都還可以接受嘅,其實賣相都有點捲得不好,內餡忌廉有點裂縫。首先說說可取之處,蛋糕質感蓬鬆軟熟,相比起 上物 旮旯都有彈性,食落空氣感d,味道甜甜地,有淡蛋香,但就零茶味。-忌廉係我不太喜歡嘅白忌廉,仲有點奶油味,有點膩,好彩有偏酸一點嘅草莓中和一下。希望會有改良版🙂🥫自家蕃茄醬🍳滑蛋蓋飯▪️依到叫滑蛋蓋飯唔叫蛋包飯👍好多地方求其有塊蛋蓋住d飯就叫蛋包飯,都唔係真。包飯🤓真係好大迷思。-一泥到覺得個蓋飯有點細,不過都有一小碗飯嘅🍚飯都壓得幾實,一塊薄蛋皮 蓋出半圓形嘅小山丘。蛋皮真係有d薄😂千層cake咁上下厚度,應該有混入牛奶整,煮得不算太老,但又不算嫩😲米飯係有五穀米咁🤔但就煮得有d過硬!好似未焗得透🤢欣賞飯底混有玉米粒和火腿,吃到點玉米嘅甜和火腿嘅咸香,吃起來味道不會太單調,還有一

☕️焙茶草莓蛋卷🍓
這裡是很特別的樓上小舖🌿
環境寧靜舒服 具文青氣息嘅佈置,
很喜歡木枱上藍色的花紋💙
這裡是採用貼士制,
店員告知 甜點(~$40)咸食(~$60)

最快送上嘅蛋卷仔😲
切件比起 上物明顯薄身好多🙈
茶類最喜歡伯爵茶和焙茶,見今日特別新款,
都幾期待,老實說一句,
如果以茶味卷蛋來說就真係不合格了🤭
原味卷蛋都還可以接受嘅,
其實賣相都有點捲得不好,內餡忌廉有點裂縫。

首先說說可取之處,蛋糕質感蓬鬆軟熟,
相比起 上物 旮旯都有彈性,食落空氣感d,
味道甜甜地,有淡蛋香,但就零茶味。
忌廉係我不太喜歡嘅白忌廉,仲有點奶油味,
有點膩,好彩有偏酸一點嘅草莓中和一下。
希望會有改良版🙂

🥫自家蕃茄醬🍳滑蛋蓋飯
依到叫滑蛋蓋飯唔叫蛋包飯👍
好多地方求其有塊蛋蓋住d飯就叫蛋包飯,
都唔係真。包飯🤓真係好大迷思。
一泥到覺得個蓋飯有點細,
不過都有一小碗飯嘅🍚飯都壓得幾實,
一塊薄蛋皮 蓋出半圓形嘅小山丘。
蛋皮真係有d薄😂千層cake咁上下厚度,
應該有混入牛奶整,煮得不算太老,但又不算嫩😲

米飯係有五穀米咁🤔但就煮得有d過硬!
好似未焗得透🤢
欣賞飯底混有玉米粒和火腿,
吃到點玉米嘅甜和火腿嘅咸香,
吃起來味道不會太單調,還有一點忌廉白汁調味?🤔
飯有點濕潤粘粘地不會太乾身。
最好食係自家蕃茄醬汁,
味道無一般茄汁咁濃味,味道天然微酸。
總結依到嘅食物質素麻麻,環境好
但未必會再去😣

☕️伯爵茶芝士餅
想試好耐🤤
但由於我一開舖就殺上去,
有些甜點未雪好,起碼要等多1.5hrs左右,
咁一場去到又無理由空腹而回,
咁就乖乖等待一段...長時間🤭

經過一段時間,苦苦等候...
終於送上了❤️
果然..真係比想像中細件( ・᷄ὢ・᷅ )/

一叉落去 芝士層質感幾軟滑,
入口好creamy🙈也有可能因為未雪夠,
芝士層用了忌廉芝士加伯爵茶碎打成,
肉眼可見點點伯爵茶葉碎,
但味道真的比較薄弱,除非是吃到那些茶葉碎,
餅底是可取嘅地方,酥脆不死實,甜甜有點牛油香,
還有脆脆口感,夾雜了杏仁片🤤
2018-04-18 250 瀏覽
係Instagram 見到呢一間 cafe小店,啲cake 好靚好精, 所以就上去試下。 一上到去, 有股寧静舒泰的感覺,被柔和燈光和音樂吸引住 ,同下面旺角大街嘅嘈吵成一對比。 我叫左個蛋白霜檸檬撻同埋一 杯岩鹽咖啡, 檸檬撻酸度適中 ,餅底好脆,仲有啲薰衣草放上面,岩鹽咖啡有拉花, 淡淡嘅鹽味加添咗咖啡嘅香味, 比起一般大品牌咖啡店好味好多, 食完飲完有種齒頰留香嘅感覺,令到我好想再試多次, 行過旺角不妨上去坐下, 安靜下自己, 睇下書, 係一個好好嘅慢活享受。
檸檬撻
2018-04-17
檸檬撻
  • 蛋白霜檸檬撻
2018-02-23 348 瀏覽
最休閒的事,在一個寂靜的咖啡室裡靜靜地品嚐蛋糕,享受每一秒的安逸。令人意想不到嘅係居然可以係繁華嘅旺角鬧市之中搵得到。我自己一向都好喜歡去STOREROOM呢間小店,呢次佢開放呢個休閒空間係今一向神經緊張的香港人,可以係精神上停頓下來。小店灰色的牆身配上各地的特式小擺設和燈飾,令整間咖啡室倍添韻味。店主用上自家製的甜點與人分享。檸檬撻,正正是淡淡的黃色令每一個味蕾都充滿刺激感,一點都不甜,假如你係一個檸檬愛好者,它一定能夠滿足到你。朱古力撻,濃厚的朱古力味,口腔充分地感受到那一份香醇,愛好朱古力的你,千萬不要放過個朱古力撻。

朱古力TART
Lemon Tart
2017-10-21
下午茶
朱古力TART
Lemon Tart
  • 檸檬撻
2017-11-21 2191 瀏覽
I love discovering new cafes. Ones that are hidden away always peak my interest. Some times they aren't too good but then some times you discover something fantastic.This is one such place.Storerooms No. 3 is actually an exhibition area/shop/cafe. Is that enough slashes for you? They have an art exhibtionarea on one floor where you can find some interesting items made by local artists and craftsmen. The cafe is on anothe floor where you can find more items for sale by local craftsmen. A lot of i

This is one such place.

Storerooms No. 3 is actually an exhibition area/shop/cafe. Is that enough slashes for you? They have an art exhibtionarea on one floor where you can find some interesting items made by local artists and craftsmen. The cafe is on anothe floor where you can find more items for sale by local craftsmen. A lot of items are a really beautiful and definitely one of a kind if you are one of those people that want to wear only one of a kind clothes. The cafe has a few tables and you basically help yourself to utensils and drinking water.

But the cafe has one thing that is different than others. They let you pay whatever you feel the food is worth. Thus menu is in Chinese only (but the drinks menu is in English and Chinese). They offer coffee and tea and whatever the daily desserts they've whipped up for the day.

The food menu changes daily or whatever is their whim. At the time I saw they were baking little cookie shots.

Order and pay at the cashier and they''ll call you when your food is ready.

Boyfriend and I ordered a few things. He had the pineapple oolong tea. It was pretty good with chunks of pineapple that have been sweetened in syrup. I assume canned as it had that texture. But the oolong was previously steeped in pineapple so it was seriously flavored with it.

I had a latte and was decent enough. No pretty latte art but it really wasn't needed. It was a good cup of coffee. Not fantastic as there was far too much foam. But the coffee was strong enough with  slight nutty taste.

This is the lemon Earl Gray bar. This was not only beautiful to look at but perfect. There was not too sour and not too sweet. It had a sharp lemon taste that was balanced by the Earl Gray cream on top. The bar was moist and sticky. It was great.

Originally I wanted the lavender lemon tart but as it appeared to be made to order, the staff couldn't get it to work out so apologized and asked us to choose something else. We chose the caramel flan. This was one of the best flans I've had in Hong Kong in a LONG LONG time. It was smooth yet creamy. The caramel sauce was sweet but not too much. The flan had a strong taste of vanilla.

At each table they have a box for you to drop off what you feel what you order is worth. I plunked down $100 each for our meal. The drinks were good. But the desserts were top notch. Perhaps one of the best I've had in a long time. I will be back.

2017-11-17