2022-12-11 23 瀏覽
🚩 SUN HARU 冬天就係睇韓劇嘅季節~我緊係要好似韓劇女主角咁樣食韓國餐啦😆一坐底已經上左小菜比我,有我最最最喜歡的大豆芽🥰〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈無骨炸雞半份 $98好鍾意食依款炸漿唔係好厚嘅炸雞感覺上冇咁熱氣人都健康啲🥹雖然係半份但都有成十件雞蜜糖芥末味醬汁都好jeng 夠濃不過雞本身就唔係話熱辣辣,有少少少少乾🌈傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78咁凍嘅冬天梗係食返碗暖笠笠嘅湯飯泡菜湯唔會太酸太辣撈埋啲飯一齊食都好舒服,唔會衝擊到你喉嚨不過豬肉略嫌就肥咗少少(大家都知我唔食肥豬肉)不過如果食到肥肉嘅人,應該會好滿意🌈泡菜煎餅 $78超級大塊煎餅底部同埋邊位都煎得焦香中間仲有泡菜件 食落酸酸辣辣 好香口
🚩 SUN HARU

🌈無骨炸雞半份 $98
好鍾意食依款炸漿唔係好厚嘅炸雞
感覺上冇咁熱氣人都健康啲🥹
雖然係半份但都有成十件雞
蜜糖芥末味醬汁都好jeng 夠濃
不過雞本身就唔係話熱辣辣,有少少少少乾

🌈傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78
咁凍嘅冬天梗係食返碗暖笠笠嘅湯飯
泡菜湯唔會太酸太辣

撈埋啲飯一齊食都好舒服,唔會衝擊到你喉嚨
不過豬肉略嫌就肥咗少少(大家都知我唔食肥豬肉)
不過如果食到肥肉嘅人,應該會好滿意

🌈泡菜煎餅 $78
超級大塊煎餅
底部同埋邊位都煎得焦香
中間仲有泡菜件 食落酸酸辣辣 好香口
2022-12-10 42 瀏覽
今晚收工約左老公長沙灣揾間韓式小店食,門面就有一隻大Figure幾型格😏 舖內牆壁同擺設都充滿韓國風味,兩邊牆身畫左前期魷魚遊戲同炸雞🍗壁畫,店員服務態度好好親切有禮👍🏿海鮮豆腐湯飯🍲湯底少少辣好開胃,清清地豆腐夠滑身,而海鮮就有青口、蜆肉、蝦🦐及蟹柳,仲有脆肉瓜份量多,隨湯會跟一碗白飯,湯飯配搭的確一流😋無骨甜辣炸雞🍗炸雞醬汁可選甜辣/蜜糖芥末/牛油蜜糖/芝士二重奏,我地揀左甜辣口味,雞肉大大件香脆可口,肉質嫩滑,外皮炸粉不厚身無油膩的感覺😝而且二人食份量剛好✌🏿韓式小食拼盤🥟炸餃子夠晒大隻外皮香脆,入面有蔬菜肉碎,咬開裏面肉汁滲出,春卷皮薄幼身脆卜卜,紫菜卷入邊有粉絲好好味🤤仲有紫薯餅香濃紫薯味必叫之選 藍天乳酸🍹感覺藍藍天空賣相幾靚,藍色的乳酸係杯底,加上有氣梳打有一個個小泡泡🫧,味道不錯😉薄荷青檸梳打🍸薄荷味微剛好搭配青檸一流,小清新,食完主餐剛好來一杯解解油膩的感覺👍🏿

前菜

• 無骨炸雞
  • 藍天乳酸
  • 薄荷青檸梳打
2022-12-10 20 瀏覽
今日約左朋友去拎野,順便去食晚餐。黎到長沙灣呢道比我地發現左呢間餐廳,就入去試下。呢間係韓國風味,有泡菜小碟送,味道都唔錯,唔會好辣,有少少甜甜地,食完十分開胃。之後我地點左芝士泡菜煎餅,呢個餅煎到金黃色,賣相十分吸引,非常鬆軟,容易入口,都唔會好辣,帶少少甜味,令到味道更加提升。味道都唔錯,值得一試。跟住再點左無骨炸雞甜辣味,呢款都唔會好辣,味道好,口感一流。外脆內軟,而且唔會好油膩。非常道地。唔使去韓國都食到非常道地風味。非常滿足。最後就叫多個石鍋牛肉拌飯,呢款一定要撈咪甜醬一齊食,十分好味,石鍋既熱力令到周圍都有飯焦,粒粒甘香,口感一流。真心好味。

2022-12-09 32 瀏覽
呢間韓式小店由小食到主食嚟講,款式選擇都算多,而且價錢仲好親民。餐廳有一幅特色牆,喺魷魚遊戲啊🙊仲有好多溫馨小擺設,好似韓式家庭經營咁🤔講返嘢食,我同朋友要去買嘢,所以9秒9揀咗三樣嘢食share韓國特色蛋卷-紫菜明太子味 $88大大條蛋卷,裏面捲住明太子醬,又有好多芝麻同紫菜,入口豐富泡菜煎餅$78每次食韓國菜必食,泡菜嘅份量唔算多,但味道係OK嘅,如果辣多少少就更加好牛肉大醬湯跟飯$62呢個湯夠晒熱好正,裏面有牛肉、豆腐、雞蛋同瓜,口感樸實而又不單調,同埋大醬係非常有益嘅食材,食多啲都冇咁多罪惡咁😂

韓國特色蛋卷-紫菜明太子味 $88
大大條蛋卷,裏面捲住明太子醬,又有好多芝麻同紫菜,入口豐富
韓國特色蛋卷-紫菜明太子味

牛肉大醬湯跟飯

2022-12-08
午餐
2022-12-09 26 瀏覽
平時好少去到長沙灣住宅區呢一邊韓國🇰🇷迷有韓國餐廳我都會試一試地方唔算大 塗鴉風🥳家庭式作業韓式餐廳價錢都幾親民招牌無骨炸雞配蜜糖芥末醬份量都唔少~~而且炸醬都算薄 都幾脆囗冇骨啖啖肉 啱晒唔鍾意有骨嘅人😌五花腩泡菜炒飯好多時出邊食泡菜炒飯會好多油但係呢個相對地係健康嘅~~炒飯好乾身而且唔會好油膩 仲配咗一隻荷包蛋蛋汁撈埋啲飯更加好入口 食落唔會有負擔😊泡菜煎餅新鮮熱辣上枱偏向係煎得軟熟一啲😊唔會好「介」口啱晒我呢啲唔鍾意食煎到硬掘掘嘅麻煩人🫶見到好多食客都係幫襯開嘅熟客😊多一份人情味
平時好少去到長沙灣住宅區呢一邊

😊多一份人情味
2022-12-09
午餐
2022-12-08 21 瀏覽
午餐試左呢間韓國菜,今日叫左有特價個牛肉炒粉絲,另外叫左大醬湯同冷麵。味道不錯,整體水準ok,再加上見到openrice有88折現金卷買,價錢相當抵,要支持小店👍
2022-12-08 24 瀏覽
最近天氣越來越凍,好想食返個熱辣辣既湯飯暖下身,搵野食既時候見到呢間新開sun haru,比佢門口既公仔吸引左🤣傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78泡菜湯內有豆腐、豬肉、泡菜、洋蔥🧅等既主要食材,湯味道小辣,係用韓式辣醬帶出既味道,將d飯倒入去湯內,飯吸收曬湯汁韓國特色蛋卷$88呢款係紫菜明太子,佢仲有另一款味道芝士二重奏,呢個蛋卷係韓國人食飯必備小食🤤蛋滑、明太子帶出些少鹹味牛肉石鍋拌飯$88呢個拌飯非常有食慾,好colourful,有牛肉,翠肉瓜、紅蘿蔔絲、芽菜同一個生蛋、加埋韓式辣醬mix埋好鹹香,怕太辣可以落少d辣醬🧏🏻‍♀️個底仲好有飯焦香👍🏻

傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78

韓國特色蛋卷$88

牛肉石鍋拌飯$88
2022-12-07 20 瀏覽
今日同朋友行完街,餓餓地所以走左去長沙灣搵好野食,而家長沙灣起左好多新樓,同帶該區都好多間新既食店,今次就搵左間新開既家庭式韓國餐試下🙆🏻‍♂️——————🐽 海鮮泡菜辣湯麵食韓國菜點小得拉麵,今次叫既黎款好足料,勁多海鮮配料,又有泡菜同娃娃菜,湯底辣得黎唔會接受唔到,好和味🐽 韓式泡菜豬肉烏冬份量好大既烏冬,同拉麵一樣都好多配料,菜同菇類,中有大大片既豬腩肉,好正🫣🐽 甜辣炸雞炸雞外脆內嫩滑,同埋面頭既甜辣汁一齊食好開胃,份量同樣好大份,2個人share勁飽🥸

——————

🐽 海鮮泡菜辣湯麵

🐽 韓式泡菜豬肉烏冬

🐽 甜辣炸雞
Lunch 想食韓國嘢,經過長沙灣見到一間都幾有特色嘅餐廳,決定入去試吓🤗海鮮豆腐湯$78呢個餐係陪一個白飯,配料有幾粒豆腐,魷魚,青口,蠔,等等組成。份量唔算特別多,味道不過不失,微辣🌶️海鮮煎餅$82顏色同之前喺韓國食開嘅,有少少唔同🤔不過幾香,麵粉有少少多,咬上去質感比較厚明太子蛋捲$88有得揀紫菜明太子或者芝士二重奏,揀咗明太子,鹹鹹地中和番蛋捲帶淡嘅味道🙌🏻捲得鬆左少少,如果實少少會更好SUN HARU (長沙灣)長沙灣順寧道65號地舖

海鮮豆腐湯$78

海鮮煎餅$82

明太子蛋捲$88

SUN HARU (長沙灣)
長沙灣順寧道65號地舖
2022-12-05 23 瀏覽
長沙灣好多隱世小店,A2出口沿東京街行,大約5分鐘就到順寧道,呢度有間韓國餐廳,裝潢別具韓國風味。食物種類多,有炸雞、韓式煎餅、年糕、拌麵/拌飯等等。今次就試左幾款招牌菜😋😋😋🍢甜辣年糕 $78醬汁濃郁,甜甜地,惹味醬汁包住每塊年糕,令年糕格外入味👍🏻年糕有咬口,份量算多,仲有一隻大大既雞蛋🍳 性價比高💕🍖芝士二重奏無骨炸雞(半隻) $98非常推薦芝士醬😍芝士味重,同炸雞既味道好夾。炸雞大約有7-8塊,炸粉唔會好厚,肉質嫩滑,並且保留到肉汁,外面既雞皮炸得脆卜卜❣️推薦選無骨,可以啖啖肉🤩🥘傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78味道少辣,酸酸甜甜好開胃😋入面食材包括豬肉、豆腐、泡菜。豆腐好滑,豬肉份量多,非常足料。泡菜湯唔會好鹹,單飲湯都唔會太重味,飲完唔會口渴👍🏻

🍢甜辣年糕 $78

🍖芝士二重奏無骨炸雞(半隻) $98

🥘傳統豬肉泡菜湯跟飯 $78

2022-12-04 14 瀏覽
最近天氣突然急降🥶🥶真係要食返啲暖胃嘅🤩🤩🔸石鍋拌飯(腩肉)($88)🔸石頭🪨鍋飯一直都係韓國嘢嘅美食,天氣凍食得特別滋味😋😋而且熱辣辣🔥🔥勁多蔬菜🥬🥬撈埋啲辣醬🌶️🌶️真係一啖又一啖,根本停唔到落嚟🤤🤤🔸金菇肥牛石鍋烏冬($53)🔸初嘗試,感覺一樣咁正👍🏻👍🏻啱晒我呢啲鍾意食粉麵類嘅人🍜🍜食到(雪雪)聲😄😄唔使多講😌😌就知好味兼抵食啦🤤🤤🔸牛油蜜糖無骨炸雞($98)🔸雞肉🐔🐔炸到金黃色🟡🟡香脆可口🤤🤤配合埋牛油蜜糖🍯🍯真係食到停唔到口🤤🤤雞肉肉質好鮮嫩👍🏻👍🏻入邊仲有好多肉汁,好正😋😋📍長沙灣順寧道65號地舖

最近天氣突然急降🥶🥶真係要食返啲暖胃嘅🤩🤩

🔸石鍋拌飯(腩肉)($88)🔸

🔸金菇肥牛石鍋烏冬($53)🔸
初嘗試,感覺一樣咁正👍🏻👍🏻啱晒我呢啲鍾意食粉麵類嘅人🍜🍜
食到(雪雪)聲😄😄
唔使多講😌😌就知好味兼抵食啦🤤🤤

🔸牛油蜜糖無骨炸雞($98)🔸
雞肉肉質好鮮嫩👍🏻👍🏻入邊仲有好多肉汁,好正😋😋

📍長沙灣順寧道65號地舖
2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
2022-12-02 17 瀏覽
去咗長沙灣呢間韓Cafe,裝修佈置帶點玩味,而食物主要係韓國食物,既可以打卡,又可以食到高質嘅食物,唔錯唔錯😍泡菜腩肉湯跟飯腩肉好香口,一啲雪味都冇,個湯好香泡菜味,但又唔會太辣,加埋啲滑捋捋嘅豆腐,呢排天氣涼咗,飲完之後成個人暖晒韓式拌飯拌飯上碟時賣相一流,而且好足料,有大量牛肉、五色菜、流心蛋,加埋個辣椒醬撈埋食,一流!炸雞炸雞香口鬆脆,好食😋Cafe仲有多款打卡凍飲,好飲,而且賣相一流😍

泡菜腩肉湯跟飯

韓式拌飯

炸雞
炸雞香口鬆脆,好食😋

Cafe仲有多款打卡凍飲,好飲,而且賣相一流😍
今日黎到一間韓式小店🇰🇷位置唔算十分大 枱數都唔多店內牆身既塗鴉畫畫得幾靚 令到店舖變得唔單調👨🏼‍🎨有種感覺似家庭式經營 見到好幾個屋企人係度🙂主打都係韓國既一啲地道食品 炸雞🍗年糕 鍋飯🍲等等想諗少啲既亦都可以選擇佢地既set餐🥢➷🪐 蜜糖芥末無骨炸雞份量係半隻 多人啲亦都可以選擇叫一隻🐓鍾意食得複雜啲既都可以選擇有骨炸雞 因應個人喜好炸雞香脆 芥末既味道好香濃 啖啖肉變得好惹味🤭§🪐 軟滑豆腐海鮮湯跟飯煲到滾熱既湯要黎送飯 暖笠笠既感覺真係唔錯🥰豆腐的確係幾滑 浸泡係辣味都算幾重既海鮮湯入面🍲入面有唔同既海鮮配料 蛋花同蔬菜🥒好適合送飯食👍🏼§🪐 豬肉炒粉絲足料既炒粉絲 配料既份量比粉絲還要多😲整個粉絲食起上黎都唔覺得油膩 加上豬腩肉都無乜問題因為蔬菜都係用上比較脆口既種類 所以可以增強口感😌§門口bar枱位置會比較食風 建議等入面既位置會比較好➷🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
今日黎到一間韓式小店🇰🇷位置唔算十分大 枱數都唔多

因為蔬菜都係用上比較脆口既種類 所以可以增強口感😌
門口bar枱位置會比較食風 建議等入面既位置會比較好

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
2022-12-01 24 瀏覽
長沙灣韓式餐廳小店🇰🇷SUN HARU,門口有公仔模型同韓式燈籠,進入餐廳裡面見到環境裝飾幾靚,塗鴉牆色彩繽紛,加上唔少公仔同裝飾品,感覺好韓式校園青春咁~枱凳都擺得好地道!睇餐牌都幾多選擇,價錢親民,我地就叫左兩份主食🍱.🧀芝士岩漿炒飯炒飯份量好多,成個都金黃色咁好燦爛😄 淋滿芝士醬汁炒既飯幾香,有幾片五花肉咁,灑上白芝麻同紫菜碎,幾香口.🦑魷魚辣伴冷麵估唔到辣伴冷麵都真係幾辣下🥵 冷麵本身都有其他食材例如蛋、青瓜絲、泡菜同紫菜等等,灑滿白芝麻,而魷魚係另外上,淋滿黃色既蜜糖芥末既炸魷魚好好食,好香脆!
🧀芝士岩漿炒飯
🦑魷魚辣伴冷麵
2022-11-21
2022-11-30 20 瀏覽
陪朋友黎開呢到睇樓,知道呢到附近有條街好多野食,就遇見呢間,全因阿姐好努力拉客,未入到門口都比佢叫左入去啦。坐低無耐就送上泡菜同豆牙,都好有正宗韓國餐廳feel. 無骨炸雞半隻 - $98 有幾款醬揀:甜辣/蜜糖芥末/牛油蜜糖/芝士二重奏,叫左甜辣。雞炸皮薄又脆,夠熱,雞夠滑,啖啖肉,份量多,甜辣醬味道唔太濃,可以比多少少更好。牛肉炒粉絲 - $78都算大碟,粉絲彈牙,入味,好多蔬菜伴碟,牛肉軟林林,醃得夠入味。泡菜五花腩炒飯拼太陽蛋 - $62炒飯夠鑊氣,加左泡菜炒都唔會太辣,五花腩都炒到好香口,太陽蛋仲要燶邊既,師傅手勢好。藍天乳酸 - $26呢個特飲夠晒靚,淺藍色既,加埋可爾必思味既乳酸飲,開胃解渴。

坐低無耐就送上泡菜同豆牙,都好有正宗韓國餐廳feel.

無骨炸雞半隻 - $98

牛肉炒粉絲 - $78