2017-03-27 164 瀏覽
我一向喜歡吃抹茶雪糕,特別是Via Tokyo的夠香濃回甘。但今天和媽媽來到這邊不想再多行了,所以到了Cha Cha吃抹茶雪糕。之前也吃過Cha Cha的抹茶雪糕,就是覺得不夠回甘。但今天吃這個抹茶x北海道軟牛奶雪糕,覺得回味無窮。雪糕質地香滑,抹茶和牛奶味配合得剛剛好,不會互搶風頭

之前也吃過Cha Cha的抹茶雪糕,就是覺得不夠回甘。

但今天吃這個抹茶x北海道軟牛奶雪糕,覺得回味無窮。

雪糕質地香滑,抹茶和牛奶味配合得剛剛好,不會互搶風頭
抹茶雪糕
2017-03-19
抹茶雪糕
  • 抹茶牛奶雪糕
2017-03-19 169 瀏覽
本是寒冷的天氣,又突然正常回暖起來。冷風不似預期,惟有找點涼意食物,透個心涼吧!雪糕固然是考慮的食物之一,不過擔心太甜又會令喉嚨乾癢問題更甚。正好,在Citysuper入面的Sweet House Cha Cha可以解決這個難題。Sweet House Cha Cha除了供應抹茶甜品外,也有供應雪糕沙冰。最近,更添置器材售賣即制的大判燒。好消息是,兩者一起購賣的套餐在做特價($52-8 -> $48) ,包括新登場的草莓和紫薯口味也可供選擇。紫薯大判燒正在制作中,需時等候,先來享用抹茶軟雪糕沙冰,上層雪糕奶味較重,非常香滑,下層的抹茶沙冰相對茶味濃,加起來既解渴,又有吃到甜品的感覺。推薦指數:5/5製作中 等了約8分鐘,紫薯大判燒終於有了!咬開可清楚看見大判燒中紫薯餡料和吉士醬,甜甜的吉士醬下是香味濃的紫薯餡料,而且餅皮做得軟熟乾身,相當出色!推薦指數:5/5趁特價時,不彷一試的甜品好去處!
抹茶軟雪糕沙冰
製作中
等了約8分鐘,紫薯大判燒終於有了!
紫薯吉士大判燒
趁特價時,不彷一試的甜品好去處!
2017-03-18
10 分鐘 (堂食)
抹茶軟雪糕沙冰
紫薯吉士大判燒
  • 抹茶沙冰
2017-03-13 189 瀏覽
知道做緊限定草莓味,特登黎試下糾結左一陣究竟食抹茶草莓定係原味草莓好呢顏色係淡淡嘅粉紅偏白色,上面灑左少少草莓醬同草莓粉。最初食落口好濃草莓味,不過食完面頭有醬嗰層後再食多幾啖就開始無咩味。至於威化筒香口且夠脆,唔會因為雪糕而淋。總括而然都係牛奶同埋抹茶比較優勝,草莓控會失望喔
知道做緊限定草莓味,特登黎試下
糾結左一陣究竟食抹茶草莓定係原味草莓好呢
士多啤梨牛奶軟雪糕
顏色係淡淡嘅粉紅偏白色,
上面灑左少少草莓醬同草莓粉。
最初食落口好濃草莓味,
不過食完面頭有醬嗰層後再食多幾啖就開始無咩味。
至於威化筒香口且夠脆,唔會因為雪糕而淋。
總括而然都係牛奶同埋抹茶比較優勝,
草莓控會失望喔

士多啤梨牛奶軟雪糕
今天和拉麵大哥吃完散太歳拉麵大餐後,本想吃少一點,但作為吃貨,最困難的事就是吃少一點所以連去幾間拉麵店巡禮後,快回家的時侯,忍不住吃個小甜品。宇治抹茶雪糕$34我推介給大哥的Sweet house chacha,連他也忍不住讚好呢。宇治抹茶甘苦剛好,濃郁帶餘韻,甘得帶微甜,苦得帶少澀,整體配合得宜,難怪好好吃哦宇治抹茶北海道牛奶雪糕$32便宜2塊的雙色雪糕,更適合貪心的我呢。北海道牛奶,奶味充足,滑身順囗,只是抹茶過於濃郁,一下子把牛奶蓋過,所以要先吃牛奶啦
今天和拉麵大哥吃完散太歳拉麵大餐後,本想吃少一點,

但作為吃貨,最困難的事就是吃少一點
所以連去幾間拉麵店巡禮後,快回家的時侯,忍不住吃個小甜品
宇治抹茶雪糕$34

宇治抹茶甘苦剛好,
宇治抹茶北海道牛奶雪糕$32

便宜2塊的雙色雪糕,更適合貪心的我呢。

北海道牛奶,奶味充足,滑身順囗,
只是抹茶過於濃郁,一下子把牛奶蓋過,所以要先吃牛奶啦
2017-02-19
2017-02-15 220 瀏覽
《Cha Cha大判燒》大判燒比我既感覺就好似叮噹餅即係豆沙燒餅,不過Cha Cha有好多味道可以選擇除左有抹茶吉士紅豆,抹茶紅豆,抹茶吉士,仲有原味可以選擇仲會係不同時節不時推出新既口味感覺好新鮮身為抹茶控就緊係食抹茶口味~紅豆定吉士好呢?算啦mix左吾洗諗抹茶紅豆吉士大判燒 $15吉士就像食緊杰身既抹茶cream 紅豆甜左d大判燒個皮煙煙un un 入面似抹茶蛋糕 整體還可以 只是有點過甜的感覺 不過因為我傍晚先去買 所以已經不是即叫即做 係翻熱的 有點失望
《Cha Cha大判燒》
大判燒比我既感覺就好似叮噹餅
即係豆沙燒餅,不過Cha Cha有好多味道可以選擇
除左有抹茶吉士紅豆,抹茶紅豆,抹茶吉士,仲有原味可以選擇
仲會係不同時節不時推出新既口味
感覺好新鮮
身為抹茶控就緊係食抹茶口味~
紅豆定吉士好呢?算啦mix左吾洗諗
抹茶紅豆吉士大判燒 $15
吉士就像食緊杰身既抹茶cream 紅豆甜左d
2017-02-15 176 瀏覽
吃完晚飯吃甜品,今次試試這間Cha Cha 的抹茶雪糕。急不及待用小匙羹“不“了一下來吃,才想起未拍照 Mmmm...很香的抹茶味, 很軟滑,而且很creamy。脆筒咬落夠脆,也夠香,牛油味不會太濃,好味
吃完晚飯吃甜品,今次試試這間Cha Cha 的抹茶雪糕。

急不及待用小匙羹“不“了一下來吃,才想起未拍照
2017-01-11 286 瀏覽
紫薯吉士大判燒 $16定期都會去chacha度睇下有無新口味😛 因為之前限定出過一隻焙茶 一食我難忘 好鐘意❤❤❤ 而佢地既抹茶味都好正 行經買泥攝牙罅係一流既😉但今次新春依個新口味令我好失望😢 只有紫薯吉士口味 無單賣紫薯 幸好係甘咋😕 一咬落去有啲藍邊 就係因為紫薯既花青素 覺得都無乜野😒 但係重點係紫薯個part係甜到飛起😵 誇張啲泥講就係好似落左成擔糖甘😅 有啲啲紫薯味既因為始終係紫薯蓉 但糖份係蓋左大部分既味道😣 好失望啊😔 都係食番抹茶味好過😭
紫薯吉士大判燒 $16
定期都會去chacha度睇下有無新口味😛
但今次新春依個新口味令我好失望😢
2017-01-08 159 瀏覽
今次試了北海道牛乳抹茶雪糕,抹茶味雪糕茶味十足,非常濃,但又沒有苦澀味回甘的那種茶味,所以很容易入口,不是很甜,味道不錯。可是北海道牛乳味的雪糕略厭遜色,牛乳味道淡淡的不是很出,與抹茶味雪糕一同食用像是消失了般,好像是用來中和溝淡抹茶味似的。最後是脆筒的部分,完全沒有牛油味,而且受雪糕影響很快便會變軟,不夠脆身,別家平價雪糕店的脆筒還比它好,最後脆筒都沒有吃完。下次還是要淨抹茶雪糕用膠碗載較好。

下次還是要淨抹茶雪糕用膠碗載較好。
北海道牛乳抹茶雪糕
2017-01-07
5 分鐘 (堂食)
$32 (其他)
北海道牛乳抹茶雪糕
  • 抹茶雪糕
2016-12-18 176 瀏覽
身為抹茶迷既我對於任何抹茶食品都唔會放過😆Sweets House Cha Cha既抹茶一向高質今日下午茶揀左個抹茶吉士紅豆大判燒($16)由於臨近聖誕 大判燒上面都印上聖誕圖案 攞上手唔係好熱 但暖暖地都仲可以接受都係果句:抹茶同紅豆係永遠既好朋友再加埋幼滑既抹茶吉士 無敵😍
身為抹茶迷既我
對於任何抹茶食品都唔會放過😆
Sweets House Cha Cha既抹茶一向高質
今日下午茶揀左個抹茶吉士紅豆大判燒($16)
由於臨近聖誕 大判燒上面都印上聖誕圖案
攞上手唔係好熱 但暖暖地都仲可以接受
都係果句:抹茶同紅豆係永遠既好朋友
再加埋幼滑既抹茶吉士 無敵😍
2016-10-20 401 瀏覽
Sweet Cha Cha House 期間限定 尊上抹茶精選 雪糕面有濃濃嘅宇治抹茶粉 好香有茶の環嘅金天閣抹茶粉蛋卷 好香好濃嘅抹茶味👍🏻仲有抹茶味Macaron 唔甜 好煙韌 小熊揀咗牛乳雪糕做base 我覺得咁樣可以更特出個抹茶味 如果用綠茶味雪糕 原本雪糕個味可能會蓋過咗配料嘅味 🙈🙈
雪糕面有濃濃嘅宇治抹茶粉 好香
有茶の環嘅金天閣抹茶粉蛋卷 好香好濃嘅抹茶味👍🏻
仲有抹茶味Macaron 唔甜 好煙韌
2016-09-18 406 瀏覽
是日好友們跟筆者吃過生日飯, 還想吃點甜食, 來到sweet house cha cha. 筆者從來也不是緑茶控, 也但想一試其甜品, 看看是否真的那麼吸引. 點選了緑茶牛奶軟雪糕, 試一口, 緑茶味沒有過份的苦澀或過甘, 反而牛奶味較特出, 整體沒有過分甜, 質感也很軟滑, 很不錯呢, 怪不得那麼受歡迎.

2016-09-07
10 分鐘 (堂食)
宵夜
慶祝紀念
生日
  • 緑茶牛奶軟雪糕
2016-09-02 403 瀏覽
很喜歡吃日式小吃,這家由日本到港的Cha Cha是綠茶迷必吃的大判燒餅! 開在銅鑼灣時代廣場City super內,全部燒餅都是即製的。 今日是星期日下午5時,先買飛,後取貨,人頭湧湧,付錢後等即製要等15分鐘。 終於都到了,熱呼呼,好香蛋香味,外層脆脆的。 點了綠茶mousse紅豆餡,𥚃面的餡料剛好,吃燒餅最好是熱吃! 看到嘛,還有一層綠茶mousse啊,mousse幼滑,綠茶味很濃有點苦,但配甜甜紅豆剛好!

終於都到了,熱呼呼,好香蛋香味,外層脆脆的。

2016-08-28
15 分鐘 (外賣自取)
2016-08-14 374 瀏覽
抹茶雪糕威化杯.又係sweet house cha cha 既綠茶雪糕 如果怕綠茶既甘味哩間店鋪應該選係其中一個不錯的選擇.茶味和牛奶雪糕既平衡 奶味中會有綠茶既味道 不會太甜但又包含牛奶既香滑味 所以是綠茶入門者既至愛 始終不是人人接受到甘香味啦.威化杯都很香脆 但略嫌紅豆蓉被遮蓋了 只有白玉賣相單調了一點 很寡的感覺😭性價還可以吧 偶爾一杯享受人生都不會太肉赤..
抹茶雪糕威化杯
2016-07-22 318 瀏覽
軟雪糕份量很多,不是求其「吱」兩嘢,食到最後一啖都仍有雪糕。味道不太甜,口感幼滑,兼且雪得夠凍,啲雪糕唔會呈現有啲溶溶地的狀態(最怕 ( > < ;))。但可惜食唔到有咩蜜瓜味...而個脆筒就很脆口,很好味。
北海道蜜瓜牛奶軟雪糕

但可惜食唔到有咩蜜瓜味...
而個脆筒就很脆口,很好味。

題外話/補充資料: 當天食晏時間去買,但都唔多人排隊。 所見到的地方都乾淨企理 (但整個過程唔駛好耐,所以並非望得仔細)。 店員態度都算nice。
2016-07-22
4 分鐘 (外賣自取)
一向都有食這間的雪糕, 抹茶口味更是至愛, 但見有新口味推出, 而且是季節限定, 不得不買來食.季節限定: 北海道蜜瓜牛奶軟雪糕 $28, 也有紐紋口味 $30, 抹茶口味$32. 可以選擇脆筒或膠杯, 為求影相效果好, 我當然要脆筒, 而且軟身雪糕配脆口的脆皮筒才完美.軟雪糕好快到手了, 顏色好像有點不同, 圖中是粉紅色也有點奇怪, 反而手上的淡橙色才更似蜜瓜口味.好濃好重蜜瓜味, 軟雪糕厚身又夠滑, 而且不易溶. 反而入口慢慢溶化開, 沒有冰粒太好了.脆筒也很脆身, 不是放久變潮, 所以是新鮮貨. 今次的新口味做得好好, 對口味又保持水準.
季節限定: 北海道蜜瓜牛奶軟雪糕

2016-07-04