2022-10-15 175 瀏覽
依間位於天后同炮台山之間嘅cafe,平日絕對唔會路過,網上見到餐廳嘅食物評價幾好同環境係日式木系cafe感覺,非常打卡,去到覺得自己好似去咗日本渡假咁呀😌🇯🇵,加埋食物質素,佢絕對係天后的Hidden Gem呀💎!⠀⁣⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣⁣1. 花椒拉麵($108) ❤️⁣以麻感為主的花椒拉麵🍜,清清哋又帶點小麻,仲有豚五花叉燒、豚面肉、溏心蛋、紫菜、芽菜同大蔥等配料,適合唔想食咁濃味嘅你!⁣2. 日式卡邦尼意太麵($138) ❤️⁣Carbonara就食得多,但真係冇試過用意太麵做底呢,麵質彈牙,配上自家照燒汁食落毫無違和感🍝!加埋切粒燒豚角五花同西班牙香腸,咸咸地中和返照燒汁嘅甜味👍🏻👍🏻⁣3. 柑橘胡椒日式炸雞($68) ⁣⁣日式炸雞加上柑橘胡椒粉同青檸汁,炸得香脆,雞肉唔會鞋而且味道非常清新!⁣4. Passion Fruit Fruit Tea & Espresso Grapefruit Soda ($58 & $42) ⁣❤️⁣熱情果凍茶甜度適中,而Espresso加上西柚同梳打份外清新,兩樣都非常啱我口味😌!.⠀⁣⁣📍 t2P (The Second Phase)天后

⠀⁣⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣⁣
1. 花椒拉麵($108) ❤️⁣

2. 日式卡邦尼意太麵($138) ❤️⁣

3. 柑橘胡椒日式炸雞($68) ⁣⁣

.⠀⁣⁣
📍 t2P (The Second Phase)
  • 花椒拉麵
  • 日式卡邦尼意太麵
2022-10-07 1146 瀏覽
之前經過見到呢間cafe 就bookmark 左 今日終於有機會黎試啦✨日式卡邦尼意太麵 $138用日式拉麵做嘅意粉 味道濃郁 好掛汁 都食到啲麵粉香👍👍 佢用左日式嘅燒豚角五花 咬落好香濃嘅肉味 西班牙香腸辣辣地咁都好惹味😋😋 ✨黃 $128佢係蘋果咖哩汁 我覺得個咖哩汁味道同稠身度都調得啱啱好 唔會太稠身太咸 非常香🤤🤤🤤 平時唔鍾意食沾麵嘅我都覺得呢個沾麵好食 🍹Sunset $62好靚好打卡able 都好飲👍👍 檸檬味比較重 有啲soda 有汽 食完啲漏嘅野飲落好fresh 可以中和返下😋🍻自家半生瓜手工啤酒 $68真係幾重苦瓜味 我覺得有啲苦🤣🤣 因為我本身都唔鍾意食苦瓜所以麻麻地呢個總括來講呢間嘢食物味道好有驚喜 會有想回頭幫襯嘅衝動👍👍👍仲有個前菜送 係蛋黃醬青瓜 都幾好食 環境雖然唔算大 都好舒服 不過如果有位放袋會更好味道❤️❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$200✅再幫襯

✨日式卡邦尼意太麵 $138

環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$200

✅再幫襯
  • 日式卡邦尼意太麵
【 奶 黃 油 畫 田 園 風 𝘤𝘢𝘧𝘦 • 表 現 全 面! 】꧁𝗧𝟮𝗣💛꧂ #黃店推介𝗧𝟮𝗣 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝗧𝗵𝗲 𝗦𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝗣𝗵𝗮𝘀𝗲第二人生,同時亦是𝗧𝗶𝗺𝗲 𝘁𝗼 𝗣𝗹𝗮𝘆的縮寫,我猜店主都是因為想及時行樂而決定開店?𝗧𝟮𝗣是我近日發現到的一間小店,本以為是新店但原來已開業一年,只是近日才獲得較多關注實在奇怪呢,小店內外兼備,食物飲品都出色、環境舒服兼𝘪𝘨-𝘢𝘣𝘭𝘦、服務不俗,而且是黃店,竟然要一年才彈起,可惜呀~𝗧𝟮𝗣主打創新多國菜式,以日式𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯菜為主,有拉麵、茶漬飯、丼飯等,選擇包羅萬有且每樣都好有特色!全部都好想試所以絕對有計劃回訪!༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄↬ 花椒拉麵 $𝟷𝟶𝟾推介✨熱辣辣湯底真的超麻但不會太辣!好正!吃到一半連嘴唇都有點麻 (笑)溏心蛋超好味!好有日本的原味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)拉麵內配一片豚五花叉燒和一片豬頸肉,炙燒過的五花腩肥瘦均匀,但豬頸肉就較乾柴↬ 日式卡邦尼意太麵 $𝟷𝟸𝟾用上燒豚角五花和西班牙香腸代替傳統的𝘱𝘢𝘯𝘤𝘦𝘵𝘵𝘢,西班牙香腸帶點點煙薰味,是我杯茶太麵有咬口,只是整體味道略為淡,不太嚐到照燒汁和芝士呢,如果

꧁𝗧𝟮𝗣💛꧂ #黃店推介

花椒拉麵

↬ 花椒拉麵 $𝟷𝟶𝟾
推介✨熱辣辣湯底真的超麻但不會太辣!好正!
吃到一半連嘴唇都有點麻 (笑)
花椒拉麵-溏心蛋

溏心蛋超好味!好有日本的原味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

↬ 日式卡邦尼意太麵 $𝟷𝟸𝟾

日式卡邦尼意太麵

太麵有咬口,只是整體味道略為淡,不太嚐到照燒汁和芝士呢,如果味道再濃郁點就𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵喇

↬𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚐𝚛𝚊𝚙𝚎𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚜𝚘𝚍𝚊 $𝟺𝟸
Espresso    Grapefruit  soda

清爽解渴之選!無我想像中的酸澀反而比較甜,略為蓋過了咖啡味

↬ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟼𝟸
Tiramisu

好飲!除了杯上的手指餅,味道都真的有像𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶!! 但又沒有酒味,難道是加了𝘮𝘢𝘴𝘤𝘢𝘱𝘰𝘯𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦?

💬 好食好飲好坐好影好靜仲要𝘱𝘦𝘵-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺的良心𝘤𝘢𝘧𝘦應該只此一家,想大推的同時又唔想下次去要排隊,真是矛盾只因深愛着( ・᷄ὢ・᷅ )

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦8.3/10 👱🏻‍♀️8.2/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 t2P (The Second Phase) (天后)
✎#cty_黃店
✎#cty_天后
✎#cty_cafehopping
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

花椒拉麵
花椒拉麵-溏心蛋
Espresso    Grapefruit  soda
Tiramisu
為左試佢地既花椒拉麵而嚟 平日14:00左右嚟到冇乜人😂可以直入花椒拉麵🍜估唔到呢個配搭新奇得嚟又幾好食!個湯好似係醬油湯底咁既顏色 飲落清清地但又好香椒麻味 唔肥膩又幾新鮮👍 麵係偏幼果種 但唔會太淋 不過叉燒就薄左啲 冇咩口感果日仲見到有是日限定 紅辣椒腐乳拉味拉麵😂另外仲試左個小食 柚子炸雞 幾脆幾香口👍好食另一個main叫左卡邦尼意太麵本身唔知意太麵係咩質感 食落就係比意粉粗啲加Al dente質感既面 都唔錯👍野飲試左水蜜桃 同蕃石榴水果茶 唔會太甜 幾fresh👍

花椒拉麵🍜
果日仲見到有是日限定 紅辣椒腐乳拉味拉麵😂
另外仲試左個小食 柚子炸雞 幾脆幾香口👍好食
另一個main叫左卡邦尼意太麵
野飲試左水蜜桃 同蕃石榴水果茶 唔會太甜 幾fresh👍
  • 花椒拉麵
同事聽聞天后同炮台山交界有間隱世小店好好食,所以有日lunch就約左去食餐晏🥰🥰門面係以日式木系設計既cafe,亦都明確表示係寵物友善嘅餐廳🐶🐱❤️👍🏻 成間鋪頭既設計絕對好適合打卡📸📸餐牌亦都好有心思,麵類都分左有分黃💛黑🖤白🤍麻🥵京🍶檸🍋,我自己就簡左「白」,即係牛油芝士拉麵,自家製日式炸雞🍗同豚五花叉燒🥰🥰 $118 朋友就叫左個日式拿坡里意太麵 $128,費用包左杯野飲,我地都叫左水果茶🍹🍹落完單先上一份開胃小食 - 一口青瓜蛋黃醬沙律🥒🥗,超清爽🤣🤣牛油芝士拉麵,黎到香味撲鼻🍜🍜🍜成個白湯好濃郁💛💛😋配埋特別燒過既叉燒同炸雞,口感超豐富😋日式拿坡里意太麵酸甜度適中,麵感非常唔q彈🍝🍝Last 飲埋杯唔會太甜既水果茶,叉足電之後又返返去開工👩‍💻🧑‍💻 如果Weekend 黎應該會再好d, 就可以hea下,唔洗食咁趕

一口青瓜蛋黃醬沙律

牛油芝士拉麵

日式拿坡里意太麵酸甜度適中,麵感非常唔q彈🍝🍝

午餐
一口青瓜蛋黃醬沙律
牛油芝士拉麵
2022-09-26 704 瀏覽
又去左另一間黃店叫做T2Pthe second phase第二人生另外仲有個意思係time to play及時行樂之前食古月都有提過佢地有開pop up店賣拉麵既後來真係開左實體店所以呢間並唔係一間正宗拉麵店算係比較fusion一d係天后近維園入口銅鑼灣消防局對面門口落地玻璃水吧檯木系擺設為主仲要樓底好高其實更加似cafe當時三月尾而呢個日子仲係禁緊晚市12點幾成間餐廳都無幾多人木檯普通size不過就會卡住隻腳而餐具都幾特別因為算係fusion菜所以就唔只淨止得拉麵同沾麵既另一種太麵即係類似撈麵但意粉口味仲有飯類小食提供餐廳唔係fine dining格局但竟然有餐前小食雖然只係青瓜沙律但係有落過心思既起碼唔係九流流中華沙律果類lunch set有玄米茶水果茶或者咖啡跟揀左水果茶雖然同拉麵唔係幾夾拉麵有四款沾麵只得兩款一款係蘋果咖哩一款係黑蒜醬油咁想食特別d當然係揀咖哩咖哩沾麵就唔係未試過好多年前去食隱家都有出過限定既咖哩沾麵咖哩本身就係杰身既加埋蘋果甜味認真我覺得同沾麵係一個好好既配搭每一啖都食到咖哩落肚而T2P麵條係正常冷麵雖然無寫係自家製但勁有咬口而且份量都多夠飽肚T2P大部份拉麵
又去左另一間黃店

下次會想試下佢地既意太麵
2022-03-30
水果茶
2022-09-22 134 瀏覽
< t2P >IG📸: myheasharings 隔日就曬到眼都開唔到 一係就落雨又淨咁 好難捉摸🙂 四圍去cafe坐下算☕️ 都有試野食 不過掛住同朋友傾計就無突登影相 普遍都好味 質素幾好🥢 可以試下個蜆同牛肉他他 幾正😚-Sunset (butterfly pea/citrus/lemon/soda) $62檸檬梳打咁上下🍋 味道無特別驚喜 不過打卡影相啲顏色好岀✨ 都唔少飲品選擇嫁!舖頭係木系裝修 地方都算寬落 坐得幾舒服😚-📍 t2P (The Second Phase)天后興發街100號
< t2P >
IG📸: myheasharings
📍 t2P (The Second Phase)
天后興發街100號
💭成日聽friend 講呢間餐廳好味,呢日lunch hr 就同附近office 返工既朋友黎試啦,座位舒服!野食都唔錯~餐廳有lunch menu 叫主食會包杯飲品~🌸日式卡邦尼意太麵 (HKD 138)🌟🌟🌟🌟呢個麵既texture 好彈牙!!!個面味道好濃郁,可能因為加左d 自家照燒汁係入面,呢個麵比起平時食到既卡邦尼麵多左份甜味!同埋有大大粒有鹹香味既燒豚角五花同西班牙香腸,讚👍🌸日式拿坡里意太麵 (HKD 128)🌟🌟🌟🌟同卡邦尼麵一樣既麵底,所以都係好彈牙既口感!每一啖都有微微既蕃茄同青椒既味道,係好味既,但係因為同卡邦尼一樣都有落燒汁,食食下就好快飽,因為有小小漏🌸肉汁芝士薯條 (HKD 68)🌟🌟🌟🌟🌟我覺得呢餐既MVP 就係呢個薯條!薯條加上份量多多既芝士配合埋好香既肉汁真係無得輸!平時我已經係炸薯條控,今日呢個薯條係有焗過既,就算食到飽飽地都係停唔到口!超級推薦!

🌸日式卡邦尼意太麵 (HKD 138)🌟🌟🌟🌟

🌸日式拿坡里意太麵 (HKD 128)🌟🌟🌟🌟

🌸肉汁芝士薯條 (HKD 68)🌟🌟🌟🌟🌟

肉汁芝士薯條

2022-09-13
5 分鐘 (堂食)
肉汁芝士薯條
天后.問:點解呢排d餐廳都咁好食高質🥹答:因為全部都係大幫手👩🏻揀嘅🙆🏻‍♂️位於天后嘅呢間餐廳不只是環境好好.. 座位寬敞.. 樓底高.. 木系又日式的設計一入黎個人就好放鬆..重點係.. 佢嘅Menu & 菜色 同環境一樣高質.. 並駕齊驅☝️.1.他人丼 $88 9.6/10(日式滑蛋+自家豚角).來了來了.. 其中一個名物就係佢哋嘅自家豚角..來一個classic嘅配搭先..豚角其實就似叉燒 不過因為磚塊狀令到個口感更爽嫩..🥹配搭埋份量都頗多嘅滑蛋洋蔥.. 飯控大滿足🥹.再者仲有三式醃漬小菜.. 隔離嘅唐揚炸雞你唔好以為係配菜就麻麻.. 好好味!皮脆肉嫩又入味.. 溏心蛋嘅部分都拿捏得好好無論係價錢.. Cp值..Quota滿足度.. 我都推薦☝️.2.日式卡邦尼意太麵 $1389.5/10Fusion的卡邦尼.. 我!鍾!意!第一個日式元素係拉麵取代意粉..好q彈..味道上除咗卡邦尼嘅風味 都融合埋燒汁.. 再加埋面頭嘅蛋黃..同埋頭先介紹過嘅豚角同埋些少煙肉粒..表示..ushhhh..唔錯唔錯😗😗..有驚喜.. 又幾滿足..相對第一款我覺得滿足度相若..雖然cp值低咗dd..
天后
問:點解呢排d餐廳都咁好食高質🥹
答:因為全部都係大幫手👩🏻揀嘅🙆🏻‍♂️
1.他人丼 $88 9.6/10
(日式滑蛋+自家豚角)
來了來了.. 其中一個名物就係佢哋嘅自家豚角..
來一個classic嘅配搭先..
豚角其實就似叉燒 不過因為磚塊狀令到個口感更爽嫩..🥹
配搭埋份量都頗多嘅滑蛋洋蔥.. 飯控大滿足🥹
好好味!
皮脆肉嫩又入味..
溏心蛋嘅部分都拿捏得好好
無論係價錢.. Cp值..
Quota滿足度.. 我都推薦☝️
2.日式卡邦尼意太麵 $138
9.5/10
Fusion的卡邦尼.. 我!鍾!意!
第一個日式元素係拉麵取代意粉..好q彈..
同埋頭先介紹過嘅豚角同埋些少煙肉粒..
表示..
ushhhh..唔錯唔錯😗😗..
有驚喜.. 又幾滿足..
相對第一款我覺得滿足度相若..
雖然cp值低咗dd..
但價錢合理 ☝️😌
3.椒 $108
9.3/10
(花椒拉麵)
又一款別出心裁嘅fusion拉麵..
花椒味真係出嘅.. 辣度好親民..
你會食到花椒風味但辣度算低..
🌶️
豚肉叉燒 筍 溏心蛋 🥚正常發揮..
係真係幾特別..
以一個辣拉麵黎講算幾清新 & 中濃度 (不算重口味)
毫無負擔☝️
價錢以set計我都覺得幾抵食👍
都係清一色嘅好評 同無伏..
有驚喜之餘.. 📷 & 環境舒適度都比個大大力嘅推薦..
但更多要mention嘅係 當日我哋帶🐶 店員們都好友善..
因為門口 & 室內窗口位都太值得帶主子們留倩影
多謝佢哋嘅體諒 & 友善
無論有主子與否.. 我都極力推薦🫡🥰
食得開心 & 放心 阿門
哩間𝚌𝚊𝚏𝚎行日式風格同埋創新料理✨裝潢以木制傢俬為主🪵有種日系鄉村風嘅感覺,樓底高所以顯得空間感十足,餐廳環境好好所以幾舒服🥰仲有門口有個小花園打卡位比大家打卡📷店鋪除左一般西式料理仲有日式既拉麵都同埋丼飯,夠曬特別🤣𝚋𝚝𝚠提提大家哩間𝚌𝚊𝚏𝚎長期多人𝚋𝚘𝚘𝚔🤣建議𝚋𝚘𝚘𝚔定先去,我地𝚠𝚊𝚕𝚔 𝚒𝚗等左好耐先有位🥲🍜麻一花椒拉麵$𝟷𝟶𝟾哩個食落有驚喜💕食落感覺同一般拉麵好大出入,湯底無咁油膩比較清爽,比一般拉麵既湯底冇咁杰身,湯底帶甜唔太辣,花椒味好突出,比想像中麻🫢有兩塊特別燒過既叉燒,但肉質偏瘦,肉都幾薄,吾好抱期望🤣推薦比鍾意麻味/四川風味既大家試下✨係個吾錯既提議👍🏻🍗柑橘胡椒日式炸雞$𝟼𝟾味道正常一般,覺得炸皮有𝚍厚同埋肥肉有𝚍多😂柑橘同胡椒味都幾出幾特別,食落會幾酸下🫢🍹水果茶(跟餐送)印落似係橙同芒果既果茶,幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑✨吾會好甜👍🏻雖然免費但比想像中好飲🥃𝙿𝚞𝚛𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚙𝚒𝚍𝚎𝚛$𝟼𝟸係包含提子🍇草莓🍓柑橘雪糕🍊既梳打~哩杯有𝚍小失望🥲因為得提子味冇草莓味,成杯野整體都有𝚍過甜,柑橘雪糕似雪葩多𝚍🤔可以唔使一定喊呢杯~
店鋪除左一般西式料理仲有日式既拉麵都同埋丼飯,夠曬特別🤣

🍜麻一花椒拉麵$𝟷𝟶𝟾

🍗柑橘胡椒日式炸雞$𝟼𝟾

🍹水果茶(跟餐送)

🥃𝙿𝚞𝚛𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚙𝚒𝚍𝚎𝚛$𝟼𝟸
係包含提子🍇草莓🍓柑橘雪糕🍊既梳打~
2022-09-15 114 瀏覽
話說今日放假,去咗搵朋友食個happy lunch,呢度都算近朋友工作嘅地點,於是乎就嚟咗呢邊。.我哋兩個人就order左:1. 和風牛肉丼 💲88 *跟餐玄米茶2. 鰹 - 燒五花泡飯 💲98 *跟餐水果茶3. 香芫美國牛板腱腸粉 💲108.首先我自己食和風牛肉丼,佢另外仲有一粒糖心蛋,兩件炸雞,同埋一個一式三款嘅醃物;個份量方面對女仔來講好足夠,基本上食晒已經好飽,加上牛肉丼嘅味道相當濃郁,略嫌佢嘅牛肉只有兩三片,性價比比較低。.朋友嗰個燒五花鰹魚湯泡飯,望落去都幾吸引,佢上面有紫菜,蔥花,木魚碎,加上幾快燒咗嘅五花肉,飯粒粒分明,感覺上真係幾高質。.而佢嘅牛板腱腸粉,原來係用牛包住芫荽,上面仲有芥末汁,成件事冇諗過幾match,大家可以一試!.而飲品方面就正正常常,冇特別。.如果喺附近經開想食飯,都推介可以來一戰ʕ •ᴥ•ʔ
我哋兩個人就order左:
1. 和風牛肉丼 💲88
*跟餐玄米茶
2. 鰹 - 燒五花泡飯 💲98
*跟餐水果茶
3. 香芫美國牛板腱腸粉 💲108
而飲品方面就正正常常,冇特別。
如果喺附近經開想食飯,都推介可以來一戰ʕ •ᴥ•ʔ
2022-09-15
2022-09-06 118 瀏覽
☕ | t2P (The Second Phase) | 📍天后興發街100號Cafe有種日系鄉村風嘅感覺,裝潢簡約,以木制傢俬為主,樓底高所以顯得空間感十足,餐廳環境好好所以幾舒服☺️佢門口已經有個仿似小花園嘅打卡位,擺得好靚,好有心思💕麻 · 花椒拉麵 ($108)這裡供應各式各樣的日式拉麵、沾麵、咖哩飯、泡飯等等,都幾多選擇。我諗住要飽肚啲所以叫咗個拉麵,入面有一塊火灸豚五花叉燒,幾好食但簿咗少少🤣溏心蛋都好好食。但係個湯底就比較普通,個人覺得佢好淡又唔夠麻,不過不失唔好抱太大期望。宮保日式炸雞($68)呢個有驚喜,面頭有辣椒粉同腰果,炸雞外層幾酥脆,雞肉嫩滑多汁,好惹味但唔會好辣。蜜桃水果茶($58)呢間餐廳都幾值得去,餐廳環境實在好好,包括燈光、座位、空間等唔同方面,唔會坐得好逼好唔舒服,餐廳內同門口都好適合打卡📷食物方面都唔錯,下次都會試一試佢哋嘅甜品🍨

麻 · 花椒拉麵 ($108)

宮保日式炸雞($68)

蜜桃水果茶($58)

🍜拉麵 - 麻 $108湯難得地清澈 花椒味突出 麻度十足 未算好辣少少似食台灣椒麻拌麵嘅感覺但變左湯麵叉燒🍖肥瘦恰到好處 肉2面有輕輕燒過 入口有微微煙燻味麵底選用幼麵 軟硬適中 神奇嘅地方係夠味得黎又個湯又清唔會好似平時食拉麵咁濃=鹹/味精🍜日式卡邦尼意太麵 $138起初無為意係意太麵上枱時先發現係拉麵Research過先知 太麵係日本粗身嘅拉麵戳破🍳蛋黃 將麵同醬汁拌勻係沾麵嘅效果麵口感煙韌 粗麵掛汁一流入口覺得少少神奇有日式壽喜燒🥘嘅味道同時又有🍝卡邦尼嘅影子麵入面有2款肉粒煙肉, 另一款類似日式叉燒肉粒厚切成四方體 食落好實在滿足🧇自家製窩夫(提拉米蘇) $78甜品相對上失色少少可以自選味道窩夫無烘焙嘅香味 (蛋/牛油/麵粉)整體偏軟 口感欠俸估計有用tiramisu入面嘅🧀mascarpone cheese, 咖啡 醬都好充足 Tiramisu味係有嘅 偏甜 ☕️咖啡味唔突出下次再黎未必再點甜品了
🍜拉麵 - 麻 $108

入口覺得少少神奇
有日式壽喜燒🥘嘅味道
同時又有🍝卡邦尼嘅影子
麵入面有2款肉粒
煙肉, 另一款類似日式叉燒
肉粒厚切成四方體 食落好實在滿足

🧇自家製窩夫(提拉米蘇) $78

甜品相對上失色少少
可以自選味道

窩夫無烘焙嘅香味 (蛋/牛油/麵粉)
整體偏軟 口感欠俸
醬都好充足
Tiramisu味係有嘅 偏甜 ☕️咖啡味唔突出
下次再黎未必再點甜品
自家製窩夫(提拉米蘇)

拉麵 - 麻
2022-08-25 146 瀏覽
天后💛。木系Cafe與本地釀造蜂蜜酒環境好舒服啊。食物特色有心思還有期間限定蜂蜜酒(´▽`)關於城釀「城釀是香港唯一一種可以使用當地原料釀造的酒精飲料」——十分欣賞他們的創意釀製不同口味蜂蜜酒.《蜜月沖繩》:香檬汁+苦瓜乾+本地蜂蜜酒沖繩香檬 #シークヮーサー 是當地特有的水果,檸檬酸含量比普通檸檬高兩倍,但不會過分酸澀,味道偏甜,很容易入口啊!好好飲啊。(´▽`)關於食物 期間限定:。紅腐乳辣味增拉麵(附有一碗白飯可作湯飯)。<蜜月沖繩>沖繩香檬苦瓜峰蜜酒 屬於微辣,腐乳味卻濃郁最特別拉麵的湯可以倒進白飯變成湯飯呢。.。日式卡邦尼意大麵麵條較粗,有別於一般吃到的口感,拌勻蛋汁很好吃啊。。香茜美國牛板腱腸粉牛板腱口感Q彈軟嫩,配搭創新啊!.(´▽`)碎碎唸:整體來說,食物配搭有心思,氛圍令人感到放鬆。…………………. ………. …………………. ……….
天后💛。木系Cafe與本地釀造蜂蜜酒
環境好舒服啊。食物特色有心思
還有期間限定蜂蜜酒

(´▽`)關於城釀
《蜜月沖繩》:香檬汁+苦瓜乾+本地蜂蜜酒

(´▽`)關於食物
期間限定:
。紅腐乳辣味增拉麵(附有一碗白飯可作湯飯)
。<蜜月沖繩>沖繩香檬苦瓜峰蜜酒
屬於微辣,腐乳味卻濃郁
最特別拉麵的湯可以倒進白飯變成湯飯呢。
。日式卡邦尼意大麵
麵條較粗,有別於一般吃到的口感,拌勻蛋汁很好吃啊。

。香茜美國牛板腱腸粉
牛板腱口感Q彈軟嫩,配搭創新啊!
(´▽`)碎碎唸:
整體來說,食物配搭有心思,氛圍令人感到放鬆。

…………………. ………. …………………. ……….
2022-08-25 108 瀏覽
一間好有心思嘅拉麵店。拉麵店係一班後生仔打理,睇得出佢地好有熱誠,食物好有心思。店員個個都好nice 好有人情味,個個都好關心、留意每個客人需要同反應。 食物係會覺得有少少貴,但係質素非常之好。睇得出餐廳好有心機去配搭每樣食材,每樣食物都配搭得恰到好處,食物非常特別,完全係餐廳自創,係其他地方一定食唔到。 餐廳環境好舒服,設計好有文青嘅感覺。只係地點比較偏僻,天后地鐵站出黎沿住馬路行8分鐘。 服務都食物都好令客人用餐時好享受,好滿足。