2024-07-30 1284 瀏覽
前陣子與朋友去逛黃竹坑的Southside,看見Table下午茶時段人龍不絕,走進店內卻有寬敞舒適的用餐空間,最意想不到的是Table餐點多元化,有中、日、西、泰、印等菜式選項,總有一款合心意。干炒牛河炒到油油亮亮,河粉保有彈性,非常入味,牛肉先醃過,吃起來口感鮮嫩,頗有味道。干炒牛河粉品嚐上來有著濃重的鑊氣,香氣十足,同時加入芽菜、韭黃及芝麻拌炒,滋味豐富。安格斯牛肉漢堡扒北海道咖哩蛋蓋飯現點現做的漢堡扒,真的是浮誇厚實,煎起來還有濕潤感,搭配旁邊的北海道咖哩吃更為惹味。切開來看到冒出的肉汁,扎實的漢堡扒肉,咀嚼時不乾柴不油膩,咬感軟嫩。安格斯牛肉漢堡扒北海道咖哩蛋蓋飯剛上桌時冒著白煙,熱騰騰的安格斯牛肉漢堡扒,滑蛋的滑嫩,北海道咖哩的濃郁,是值得一吃的美味,粒粒分明的蛋蓋飯混合北海道咖哩細嚐,香濃的日式風味使人不禁一口接著一口。澳式黑松露雞蛋沙律熱狗配田園沙律來Table必吃,黑松露雞蛋沙律給得大方,畫面澎湃,看著口水直流,那美妙的黑松露幽香不停的在口腔縈繞,再由香滑的雞蛋沙律、脆彈的熱狗腸、鬆脆的麵包充當嚼感擔當。不知道想喝甚麼的時候,點熱柚子蜜最穩的,熱柚子蜜淡淡的甜味,喝起來

不知道想喝甚麼的時候,點熱柚子蜜最穩的,熱柚子蜜淡淡的甜味,喝起來並不會感到負擔,喝上來甚為舒服,深受養生的女生歡迎,干炒牛河配熱柚子蜜挺解飽膩。

粉紅西柚烏龍茶果香四溢,每一口都充滿驚喜,個人特別喜歡粉紅西柚烏龍茶,因為粉紅西柚烏龍茶完美結合了茶香與西柚的酸甜,清爽又解渴,既能滿足口腹之慾,也能帶來一整天的好心情。

話梅柚子梳打入口即有濃厚的話梅梅香,與清新的柚子梳打搭配得宜,喝上一杯透心涼,還有些許話梅的回甘,話梅柚子梳打入可以說是消暑幸福,一喝念念不忘。

2024-07-24 2199 瀏覽
朋友同我嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣我哋叫咗2個鐵板餐,$98「帶骨豬扒 Pork Chop (with Bone)」同埋 $98「香草雞扒拼吉列蝦 Chicken Chop with Herb & Prawn Cutlet」🤣「鐵板餐」有「餐湯」,「餐湯」係「羅宋湯」,熱辣辣👍跟餐加 $10「熱港式奶茶,口味:多奶」:大大杯,幾香滑🤣跟餐加 $10「熱鮮檸檬茶🍋」:茶底夠濃🤣「帶骨豬扒 Pork Chop (with Bone)」:大大塊豬扒🐷🥩油脂極充足,所以幾甘香😋;配菜有 椰菜花、翠玉瓜、蕃茄、炸薯條 等😋「香草雞扒拼吉列蝦 Chicken Chop with Herb & Prawn Cutlet」:雞扒都係大大塊👍,吉列炸蝦就外邊脆脆哋炸得好香口👍
朋友同我嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣
「鐵板餐」有「餐湯」,「餐湯」係「羅宋湯」,熱辣辣👍
跟餐加 $10「熱港式奶茶,口味:多奶」:大大杯,幾香滑🤣
跟餐加 $10「熱鮮檸檬茶🍋」:茶底夠濃🤣
週末得閒去呢個新商場行吓,之後肚餓食下午茶,見到多人排隊,價錢抵食,所以揀咗呢度嚟食下午茶。4個人叫咗4個下午茶,全部都好抵大份,連埋嘢飲。望吓餐牌呢個好吸引,因為我哋好鍾意食蛋包飯,安格斯牛肉漢堡扒北海道咖喱蛋蓋飯,厚實漢堡扒,肉質緊實多汁,內裏保持嫩滑。搭配香濃的北海道咖喱,濃郁而不膩,與咖喱和牛肉完美結合,每一口都是味蕾的盛宴。呢度啲食物用蘭王蛋,所以要試吓呢個招牌菜,香煎蘭王蛋焗芝士牛肉醬意粉,頂部是用慢火煎制的蘭王蛋,蛋黃豐盈,輕輕一戳便流出金黃的蛋液;牛肉碎精心熬制的肉醬,配以新鮮番茄與香料,味道濃郁醇厚。義大利面拌入肉醬後,頂部覆蓋著一層厚厚的芝士,再放入烤箱直至表面金黃酥脆。芝士鹹牛肉飛碟,我幾鍾意呢個下午茶,因為而家冇乜地方有得食飛碟。每一口都能享受到鹹牛肉的鹹香與芝士的濃郁,是一道令人難以抗拒的小食。芝士安格斯牛肉漢堡配美式薯角,都好大份。脆炸雞中翼配田園沙律,炸至外表金黃酥脆,肉質依然保持多汁。既滿足了對炸物的渴望,又能享受蔬菜帶來的輕盈感,是健康與美味並存的選擇。飲品叫咗熱情果烏龍茶,熱情果的熱帶果香與烏龍茶的清香完美融合。烏龍茶的甘醇與熱情果的酸甜交織在一起,

4個人叫咗4個下午茶,全部都好抵大份,連埋嘢飲。

芝士安格斯牛肉漢堡配美式薯角,都好大份。

飲品叫咗熱情果烏龍茶,熱情果的熱帶果香與烏龍茶的清香完美融合。烏龍茶的甘醇與熱情果的酸甜交織在一起,既解渴又提神。冰鎮後飲用,更是夏日消暑的絕佳選擇。
2024-07-07
5 分鐘 (堂食)
下午茶
脆炸雞中翼配田園沙律
餐廳在商場外側 無需入商場同呀爸呀媽食飯最驚大家口味唔夾呢間餐牌睇黎咩都有 基本上難題只在我地選擇困難鐵板免翁牛柳 日式咖哩滑蛋吉列豬 紅酒燉牛尾 石鍋牛板腱烏冬 煎鮮肉餅 口水雞 酸甜松板豬 我全部都想試好在人夠多可以share最喜歡呢棵樹下嘅位置 有心思 一人食都唔尷尬我地幾個人所以坐梳化位 有cushion, 貼心樓面都忙 落單用二維碼唔駛等跟餐半價嘅熱情果烏龍特飲 少甜剛剛好 晚上飲茶都唔會訓唔著心心念念左一日要食蘭王蛋醬油飯 晚餐可以自選小吃(我們選:男爵薯餅) ,及主食(我們選:紅酒燉牛尾 酸甜松板豬) 配茶碗蒸蛋 燉湯湯足料 有好多蟲草花元貝仔 感覺沒味精煎肉餅是我老爸點的 足料馬蹄魷魚 原來個豉油先係畫龍點睛 意外地香口好食口水雞好多蒜醬微微辣 剛剛好食物都快上 係茶餐廳嘅速度見有人等位所以我地都唔坐咁耐唔駛加一 抵食會回頭同同事食
餐廳在商場外側 無需入商場

同呀爸呀媽食飯最驚大家口味唔夾
呢間餐牌睇黎咩都有 基本上難題只在我地選擇困難

好在人夠多可以share

最喜歡呢棵樹下嘅位置 有心思 一人食都唔尷尬

我地幾個人所以坐梳化位 有cushion, 貼心

樓面都忙 落單用二維碼唔駛等
跟餐半價嘅熱情果烏龍特飲 少甜剛剛好 晚上飲茶都唔會訓唔著
熱情果烏龍特飲(少甜)

燉牛尾  男爵薯餅  燉湯  茶碗蒸  蘭王蛋醬油飯

見有人等位所以我地都唔坐咁耐
唔駛加一 抵食
會回頭同同事食

2024-07-20
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
熱情果烏龍特飲(少甜)
燉牛尾  男爵薯餅  燉湯  茶碗蒸  蘭王蛋醬油飯
  • 紅酒燉牛尾
  • 酸甜松板豬
1K
2024-07-21 1246 瀏覽
“港式料理定食”($138)“粉紅西柚烏龍茶”(+$15)“熱情果烏龍茶”(+$15)第一次去黃竹坑新商場😆行吓行吓就當然要搵餐廳醫肚呢間table應該全場最多人一於睇吓係食咩嘅先🤣晚市提供嘅食物種類其實唔算多但最特別就係港式料理定食包咗燉湯,茶碗蒸,前菜,主食,飯,養生茶我地點咗2份定食前菜點咗蒜泥白肉,北海道男爵薯餅主食點咗川式口水雞,參巴醬爆炒牛柳粒其中一碗飯就+$12轉做蘭王蛋醬油飯主食前菜嘅水準都唔錯,而且份量仲超級多口水雞食落好嫩滑🐔牛柳粒幾入味又唔韌飲品方面跟餐有半價優惠所以我地就叫咗西柚同熱情果烏龍茶又係超級大杯好抵飲😝食完行返出去發現有條超長人龍😳咁抵食唔怪得咁多人支持
“港式料理定食”($138)
“粉紅西柚烏龍茶”(+$15)
“熱情果烏龍茶”(+$15)

第一次去黃竹坑新商場😆
行吓行吓就當然要搵餐廳醫肚
呢間table應該全場最多人
一於睇吓係食咩嘅先🤣
晚市提供嘅食物種類其實唔算多
但最特別就係港式料理定食
包咗燉湯,茶碗蒸,前菜,主食,飯,養生茶
我地點咗2份定食
前菜點咗蒜泥白肉,北海道男爵薯餅
主食點咗川式口水雞,參巴醬爆炒牛柳粒
其中一碗飯就+$12轉做蘭王蛋醬油飯
主食前菜嘅水準都唔錯,而且份量仲超級多
口水雞食落好嫩滑🐔牛柳粒幾入味又唔韌
飲品方面跟餐有半價優惠
所以我地就叫咗西柚同熱情果烏龍茶
又係超級大杯好抵飲😝
食完行返出去發現有條超長人龍😳
咁抵食唔怪得咁多人支持
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 黃竹坑搵食好去處 @ 🌟 Table 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:香草雞扒拼吉列蝦 HKD 98免翁牛柳 HKD 148參巴醬爆炒牛柳粒 HKD 138- 養生燉湯- 茶碗蒸- 茄子肉燥煮- 韓式泡菜飯 + HKD 12話梅柚子梳打 + HKD 15熱情果烏龍茶 + HKD 15紅豆冰 + HKD 15.👽 去新商場行下,都未到晚餐繁忙時段已經見到好多人,即刻被吸引過去,望一望餐牌,果然好抵食,難怪咁多人。.🔥 成個餐牌最吸引我地嘅就係有港式鐵板餐呀!揀左「香草雞扒拼吉列蝦」,同「免翁牛柳」,好大份!望住店員即場倒醬汁上去,熱辣辣嘅鐵板掂到醬汁之後發出渣渣聲,真係滿滿嘅懷舊回憶!.🍱 另外佢個港式晚餐上檯好似日式定食咁,有養生燉湯、茶碗蒸、前菜、主食、飲品,真係抵食。叫左「參巴醬爆炒牛柳粒」配「茄子肉燥煮」啲牛肉好大舊,全部食物份量唔少,味道亦都唔差,成餐飯食完都唔覺得口渴。.🍨 呢度飲品可以跟餐自由改配特飲,我哋就揀咗啲港式經典試吓,「話梅柚子梳打」、「熱情果烏龍茶」同「紅豆冰」,夠大杯,消暑解渴,尤其粒大話梅同紅豆真不錯。.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

鐵板扒餐

香草雞扒拼吉列蝦

參巴醬爆炒牛柳粒

話梅柚子梳打 & 紅豆冰

😉 呢度空間感十足,定價實惠,唯一要注意就係繁忙時間人多,可能要等位都唔一定。

📍 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG03號舖
📲 +(852)2865-6333
香草雞扒拼吉列蝦
參巴醬爆炒牛柳粒
話梅柚子梳打 & 紅豆冰
2024-07-18 982 瀏覽
The Southside開左,就嚟逛一逛,原來都幾多野行,我仲睇中左對Aigle rainboots仲有一間性價比高嘅cafe feel茶餐廳‼️環境都唔錯,下午茶餐一啲都唔貴「鐵板肉絲炒麵」用鐵板上嘅肉絲炒麵可以話係一個gimmick不過同時間都有個好處,就係可以保持到麵條嘅脆度❤️好欣賞個芡汁唔會太稠~~「吉列魚柳北海道咖喱蛋蓋飯」呢個北海道咖喱有微微嘅辣味,吉列魚柳一切開並唔係散的炸衣完美地包裏住魚柳,呢個咖喱飯好食「芥末雞扒漢堡」雞扒夠大塊,望落已經好有睇頭雞扒唔會乾爭爭不過就無咩芥末醬‼️勝在價錢好抵食❤️只係$4️⃣8️⃣咋
The Southside開左,就嚟逛一逛,
原來都幾多野行,我仲睇中左對Aigle rainboots

仲有一間性價比高嘅cafe feel茶餐廳‼️
環境都唔錯,下午茶餐一啲都唔貴

「鐵板肉絲炒麵」
用鐵板上嘅肉絲炒麵可以話係一個gimmick

不過同時間都有個好處,就係可以保持到麵條嘅脆度❤️
好欣賞個芡汁唔會太稠~~

「吉列魚柳北海道咖喱蛋蓋飯」
呢個北海道咖喱有微微嘅辣味,
吉列魚柳一切開並唔係散的

炸衣完美地包裏住魚柳,呢個咖喱飯好食

「芥末雞扒漢堡」
雞扒夠大塊,望落已經好有睇頭

雞扒唔會乾爭爭

不過就無咩芥末醬‼️勝在價錢好抵食❤️
只係$4️⃣8️⃣咋
2024-07-13
下午茶
2024-07-16 875 瀏覽
今日去咗新商場行吓,見到呢間餐廳,門面開陽,裝修清新,裝修都幾靚,座位都好闊落,估唔到原來係間茶記,真茶餐廳咁嘅價錢,cafe 嘅質素!好味煎肉餅飯煎肉餅飯,煎到香噴噴,又唔會太乾身,加埋超級蔥油,好味!❤️特別介紹,佢啲菜圃,我就好鍾意!加飯食一流!安格斯牛肉漢堡北海道咖喱蛋蓋飯好靚仔,咖喱汁夠香濃,蛋蓋滑滑,牛肉漢堡肉質鮮嫩!熱咖啡走平時飲茶走飲得多,今日飲咖啡走,即係咖啡加煉奶,有幾好飲喎,咖啡唔苦唔澀!
好味煎肉餅飯

安格斯牛肉漢堡北海道咖喱蛋蓋飯

好靚仔,咖喱汁夠香濃,蛋蓋滑滑,牛肉漢堡肉質鮮嫩!
熱咖啡走

2024-07-15 1087 瀏覽
放工去咗黃竹坑新開嘅商場食晚飯係一間好精緻既港式餐廳晚市定食足足有六樣野包括養生燉湯、茶碗蒸、前菜仲有主菜、米飯同埋養生茶同朋友一人一個Set燉湯幾足料,飲落無味精茶碗蒸D 料都幾多前菜揀左薯仔沙律同埋胡麻醬秋葵比較推薦胡麻醬秋葵主菜就係蝦醬四季豆炒黑毛豬蝦醬味好出,同黑毛豬幾夾咖哩牛肋肉就正常發揮,但份量好多米飯仲有唔同嘅款式可以升級加咗個醬油蘭王蛋,撈飯食幾香另外嗌左份鐵板餐免翁牛柳五成熟配黑椒汁食落幾軟腍,黑椒汁夠哂味整體食物水準唔錯,值得一試!
放工去咗黃竹坑新開嘅商場食晚飯
係一間好精緻既港式餐廳
晚市定食足足有六樣野
包括養生燉湯、茶碗蒸、前菜
仲有主菜、米飯同埋養生茶
同朋友一人一個Set
燉湯幾足料,飲落無味精
茶碗蒸D 料都幾多
前菜揀左薯仔沙律同埋胡麻醬秋葵
比較推薦胡麻醬秋葵
主菜就係蝦醬四季豆炒黑毛豬
蝦醬味好出,同黑毛豬幾夾
咖哩牛肋肉就正常發揮,但份量好多
米飯仲有唔同嘅款式可以升級
加咗個醬油蘭王蛋,撈飯食幾香
另外嗌左份鐵板餐
免翁牛柳五成熟配黑椒汁
食落幾軟腍,黑椒汁夠哂味
整體食物水準唔錯,值得一試!
2024-07-10
2024-07-15 685 瀏覽
同另一半去咗黃竹坑新開嘅商場行街,意外發現呢間超抵食嘅餐廳🍴港島人必食餐廳😎性價比超高Order:1️⃣安格斯牛肉漢堡扒北海道咖哩蛋蓋飯漢堡扒肉質鮮嫩,咬落去啖啖肉汁,食到好滿足呀😍😍😍熱辣辣嘅咖哩𣺉落香噴噴嘅滑蛋,加埋白飯,呢個組合簡直冇得輸!2️⃣招牌香煎肉餅飯厚身肉餅入面有好大粒嘅章魚🐙而且數量都有好多~配埋蔥油真係好邪惡呀😆最正係竟然會有菜脯🥺無論係撈飯定係撈肉餅都好好味!

Order:
1️⃣安格斯牛肉漢堡扒北海道咖哩蛋蓋飯

2️⃣招牌香煎肉餅飯
2024-07-14 524 瀏覽
黃昏6點半去到,已經好多人。點了兩份set dinner, 唔記得影餐牌,以下係憑記憶描述。小食1(幾揀一):麻醬秋葵/醉雞翼(有3隻咁多,好好味!)小食2:茶碗蛋(既定,略鹹)燉湯:有雞腳排骨海底椰?瓜,好好味。主食(幾揀一):冬筍黑椒醬爆雞柳(好多雞肉,個汁甜甜哋,好香口,冬筍好清新,香甜)/蝦醬豆角炒黑毛豚肉(又係好多肉,夠嫩口,好味,個蝦醬不會太鹹)飯:可選白飯或其他飯(加錢)飲品:養生茶(紅色的,微甜,估計係洛神花同山渣)另叫一杯凍飲加$12。整體感覺係好豐富,好滿足,環境都舒適,推介!
小食1(幾揀一):麻醬秋葵/醉雞翼(有3隻咁多,好好味!)
小食2:茶碗蛋(既定,略鹹)
燉湯:有雞腳排骨海底椰?瓜,好好味。
飯:可選白飯或其他飯(加錢)
飲品:養生茶(紅色的,微甜,估計係洛神花同山渣)
另叫一杯凍飲加$12。
整體感覺係好豐富,好滿足,環境都舒適,推介!

2024-07-12
2024-07-14 630 瀏覽
🐮免翁牛柳(跟餐湯) $148有蘑菇燒汁/ 黑椒汁 可以揀,牛牛鐵板上,現場淋上醬汁,炸炸聲好有氣氛🤣,牛柳粉紅粉紅咁,外面焦香裡面又林又軟,不費吹灰之力就KO晒2件👍🏻。 羅宋湯-真係好好好好濃,🥬🍅🥕🌶️蔬菜加牛肉,蕃茄酸香加上各種蔬菜甜味再以牛肉提鮮,大碗D就好啦🐷吉列豬扒北海道咖喱蛋蓋飯 $78貼心地有 少飯/多飯 揀,咖哩味道似辛口日式咖哩,香濃咖哩味,少少辣但好食,豬扒好有茶餐廳炸豬扒嘅味道,加麵包糠外皮,香脆實在有質感。🦪廣島蠔+🦐蝦球石鍋烏冬 $98有 雞白湯/ 蕃茄湯 / 黑蒜油豬骨湯揀,今次試雞白湯先。石鍋真係好滾好滾,烏冬滑lu Lu, 廣島蠔無得輸,肉質嫩滑蠔肉飽滿蠔味濃,蝦球彈牙爽口大隻,推👍🏻 石鍋勁熱記得小心🥤凍鴛鴦凍鴦係香港茶記特色,分層好靚,茶味啡味平衡👍🏻
🐮免翁牛柳(跟餐湯) $148
有蘑菇燒汁/ 黑椒汁 可以揀,

🐷吉列豬扒北海道咖喱蛋蓋飯 $78

🦪廣島蠔+🦐蝦球石鍋烏冬 $98

🥤凍鴛鴦
凍鴦係香港茶記特色,分層好靚,茶味啡味平衡👍🏻
2024-07-14 407 瀏覽
今日同我嫲嫲去左黃竹坑新商場試新野。去左間叫table嘅餐廳,價格偏貴,預佢似高級版茶餐廳。食左佢下午茶餐蛋面,份量偏少,不過ok好味。熱狗同沙律味道不錯,不過熱狗可以用紙包住會吸番啲水,令佢冇咁濕。總睇ok。價錢午餐同下午茶比較扺食。

價錢午餐同下午茶比較扺食。
2024-07-09 734 瀏覽
Hong Kong Style set dinner 港式料理定食 🇭🇰 $165呢一款一個定食有六樣嘢食嘅晚餐set 超級吸引🤩,今日嘅養生燉湯係滋潤椰子🥥🎃雞腳南瓜湯,煲得好入味又夠健康,仲有滑捋捋嘅蟹柳茶碗蒸🦀🍳、有得四款揀一款嘅appetiser 、開胃嘅芝麻醬撈烏Main course 🍜、甜甜地嘅蜜椒雞柳炒萵筍🍯🍗、同埋補血嘅自家製養生茶☕️,成個定食由碗碗碟碟去到食物嘅味道都充滿香港特色,而且非常豐富Filet Mignon 免翁牛柳 🥩$160性價比好高嘅免翁牛柳係個唔錯嘅主菜,鐵板牛柳可以揀幾多成熟,而醬汁就可以有兩款選擇,今次揀咗嘢味嘅辣辣地黑椒汁🌶️,配上新鮮粟米🌽、幾舊炸脆脆地嘅薯角🥔、養生嘅青椒🫑、椰菜花🥦等,連埋個羅宋湯一齊食,確實幾正!
Hong Kong Style set dinner
港式料理定食 🇭🇰 $165

Filet Mignon 免翁牛柳 🥩$160
2024-07-09 598 瀏覽
南區終於有大型商場啦!新商場The Southside 開幕,作為南區友當然要去潮聖一下!見到好多新開嘅餐廳都排哂隊,近近地就去左位於正門嘅餐廳 Table Café ,餐廳環境光猛,設有卡座坐得舒舒服服,晚餐 menu 都有好多款式選擇!今次我同家姐仔嚟 Dinner,就揀左:🌟 紐西蘭西冷套餐包餐湯及飲品,可或加錢轉特飲,今日餐湯係羅宋湯,杯上都幾得意!西冷牛扒7成熟配黑椒汁,都幾大份下,配有薯菜同粟米,肉質不錯,很有港式風味!🌟 安格斯板腱牛肉石鍋烏冬石鍋盛載住熱辣辣嘅烏冬,上枱時個湯仲係滾緊架,雞白湯底啱哂小朋友,烏冬又夠彈牙,安格斯板腱牛肉唔韌又夠牛味,不錯!飲品我哋都轉左特飲,柚子烏龍茶及熱情果梳打,消暑又解渴!
南區終於有大型商場啦!

今次我同家姐仔嚟 Dinner,就揀左:

🌟 紐西蘭西冷

🌟 安格斯板腱牛肉石鍋烏冬

飲品我哋都轉左特飲,柚子烏龍茶及熱情果梳打,消暑又解渴!
2024-06-22