2024-07-08 737 瀏覽
第一次忍唔住寫食評😮‍💨一間餐廳居然會冇外賣,必須要坐低食🤥講佢環保但係堂食坐低又居然可以嗌外賣盒自己裝🤔唔浪費食物呢樣野係啱嘅,但係一間餐廳冇外賣真係奇怪。天氣熱辣辣,外面排隊又係露天,想嗌翻屋企都唔得…或許對自家食物信心十足?但係食物質素可以話係冇咁貴嘅價錢食到中挺以下嘅質素。例如番茄湯底嘅烏冬,湯底濃郁但係味道口感一般。鐵板牛扒塊鐵板一上檯即加汁居然唔識"炸"一聲,有違鐵板嘅功能😟有次下午茶個火腿芝士飛碟亦有少少檸檬味🤔可能所有餐廳都會有的問題,但係第一次食下午茶感覺已稍不妥☹️第二次試埋dinner居然失望而歸。果然事不過三,第三次打算外賣卻失敗而回…
2024-07-06 639 瀏覽
黃竹坑站上蓋新商場The Southside終於正常開幕了! 今次去探朋友新居入伙,一齊行下新商場,食過靚晚,最後揀咗呢間裝修得優雅大方的Table祭五臟府😋係餐廳出邊排咗幾張枱,就到我地入座,鋪頭採用QR code落單形式,想食咩禁2禁就清清楚楚睇晒,不過我為咗想睇下d食物個賣相,就問咗waiter拎咗份有相的menu參考下。其實menu都幾多選擇,主要有鐵板餐(西冷 牛柳 雜扒 豬扒 雞扒)、北海道直送咖哩滑蛋蓋飯、石鍋烏冬 (安格斯牛,黑毛豬,廣島蠔,鹿兒島叉燒) 同埋最多人點的港式六道菜料理定食🤔定食: 燉湯+茶碗蒸+雞中翼+脆蝦球+腐乳葱油撈飯+養生茶雞翼正常操作,不會過咸。蝦球有酒樓水準,有成5-6件,香脆得來沒有雪藏蝦味,食材處理真係好緊要。腐乳真係大大粒Cube Size咁比你,DIY將腐肉同葱油撈埋白飯,將成個白飯層次提升了一級!定食: 燉湯+茶碗蒸+燒粟米+壽喜燒牛肉+韓式泡菜飯+養生茶燒粟米切成小片,方便入口。壽喜燒牛肉份量有點多,送飯一流,牛肉不會有過多肥膏泡菜飯有點兒令人哭笑不得,可能食返普通白飯/腐乳葱油較好燉湯幾足料,而家講求健康,飲完都唔會口渴,仲有湯渣

定食: 燉湯+茶碗蒸+雞中翼+脆蝦球+腐乳葱油撈飯+養生茶

雞翼正常操作,不會過咸。

燒粟米切成小片,方便入口。
壽喜燒牛肉份量有點多,送飯一流,牛肉不會有過多肥膏
泡菜飯有點兒令人哭笑不得,可能食返普通白飯/腐乳葱油較好

燉湯幾足料,而家講求健康,飲完都唔會口渴,仲有湯渣食😊

茶碗蒸有齊香菇、雞肉及竹輪,大人細跌都岩食。

養生茶就甜甜的,飯後清喉嚨岩晒。

鐵板牛柳連羅宋湯

用杯仔來裝湯,更方便飲用

鐵板除咗牛柳,仲有脆玉瓜,椰菜,蕃茄及薯條。蔬菜正常,入口不會乾憎憎。牛柳入口就非常腍身,切落去唔會大量血汁漏出,係火喉同味道中拎到個平衡👍。

飲品

紅豆冰: 紅豆份量巨多,甜度適中
話梅柚子梳打:2粒話梅浸得愈耐,味道愈出,留返最後食飽飽先飲,就岩岩好

2024-07-04
2024-07-06 451 瀏覽
黃竹坑開咗個新商場 為食妹👧🏻當然要去湊吓熱鬧🙌揀咗間平平哋性價比都唔錯嘅西餐廳 鐵板扒餐有五款 我哋分別點了免翁牛柳和紐西蘭西冷 醬汁可選擇黑椒汁|蘑菇燒汁 配埋餐湯 另外半價配飲品🍹熱情果烏龍茶🍹粉紅西柚烏龍茶羅宋湯細細杯 味道正常兩款鐵板上枱嗰刻 店員淋上醬汁 吱吱聲好過癮😆點了七成熟 牛柳同西冷肉質軟腍 兩款口感都唔錯👍🏿西冷size巨形 好滿足❤️我地大食仔唔夠喉 追加一份板燒厚切牛舌北海道咖喱蛋蓋飯開心share 😆厚切牛舌軟嫩徧淋 超鍾意🥰咖喱甜甜辣辣 惹味😛

配埋餐湯 另外半價配飲品
🍹熱情果烏龍茶
🍹粉紅西柚烏龍茶

羅宋湯細細杯 味道正常

2024-07-04 435 瀏覽
開頭睇menu以為係少少西餐嘅餐廳原來係無all day breakfast食嘅純粹茶記但裝修靚D好唔容易俾我等到2點30下午茶但都係唔啱食結果要叫返lunch窗口D長chair確實坐得唔多舒服好硬同要烏到好低食野值得一讚嘅係份量真係好大我覺得佢同樣價可以俾少1/3宜家完全食唔曬前後叫左3樣野煎肉餅飯配左咸酸菜但其實得D咸酸菜同豉油係有味個肉餅本身係無味咖哩牛舌滑蛋飯真係大到要打包咖哩偏咸同辣滑蛋好滑牛舌倖左4大條甘多可惜只有一條係juicyD其他都較乾最好食係個雞扒漢堡蜜糖芥末好食雞亦夠滑
開頭睇menu以為係少少西餐嘅餐廳

最好食係個雞扒漢堡
蜜糖芥末好食
雞亦夠滑
2024-07-04 293 瀏覽
週二與友人去Southside行行,  見環境唔錯, 入去食了兩個茶餐, 一份肉粒飯, 一份咸牛肉熱狗, 用料上佳,  整得好好味, 性價比奇高!  D侍應醒目勤快, 會主動講解配菜有咩選擇. 今時今日真係叫人驚喜。有衝動想問佢仲係邊區有開分店 : )
有衝動想問佢仲係邊區有開分店 : )
2024-07-02
2024-07-04 280 瀏覽
這間餐廳環境清靜雅致,光線充足明亮,悠閒舒適的氛圍。首先上了一客養生燉湯,湯頭清澈透亮,湯味清香回甘,入口滑順,暖心暖胃。搭配小巧可人的茶碗蒸,蒸蛋綿密滑嫩,入口即化胡麻醬冷菠菜,菠菜爽脆可口,淋上濃郁的麻醬,增添一股香濃醇厚的味道,清新爽口。桂花柚子蜜餞脆蝦球,蝦肉肥美彈牙,外層裹著香甜可口的糖漿,更添可口。廣島生蠔配蝦球石鍋烏冬,生蠔鮮甜多汁,蝦球彈牙飽滿,烏冬Q彈有勁,搭配一碗濃郁醇厚的黑蒜油豬骨湯,無一不讓人垂涎三尺。隨後上來的是瑞士汁雞中翼,外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁,淋上自家特製的瑞士汁,酸甜開胃。壽喜燒牛肉則是軟嫩可口,肉質Q彈有嚼勁,配上絲滑的蘭王蛋醬油飯,令人回味無窮。
這間餐廳環境清靜雅致,光線充足明亮,悠閒舒適的氛圍。

搭配小巧可人的茶碗蒸,蒸蛋綿密滑嫩,入口即化

2024-07-03 201 瀏覽
喺黃竹坑返工咁多年,終於最近黃竹坑開咗個新商場,我哋一班同事終於食晏嘅時候有多啲選擇喇,唔使再嗌工廈食堂或者熟食中心,因為天時暑熱真係好難頂,所以呢個商場,我哋真係期待已久。今次講呢間餐廳,我真係行咗幾次先搵到佢,因為佢喺個商場外面,無啦啦真係唔會點樣見到佢,只係有一次喺上面食完晏,諗住行出去「呼吸一下」,俾我知道佢嘅存在,跟住隔幾日再同啲同事過嚟食晏晝(因為冇諗過佢會值得我影相,下次再嚟食晏晝影相再出post),覺得佢幾正,所以今日特登過嚟試吓佢個早餐。想知一間茶餐廳掂唔掂, 就一定係試吓佢過沙嗲牛肉麵。佢個沙嗲牛肉麵唔會得個咸字,有沙嗲香味,少少辣,好惹味,值得一提,佢個公仔麵錄得幾好,唔會太過硬,但係又唔會一pat嘢咁。至於環境方面,冷氣夠,呢一點真係好重要,入到去完全唔似茶餐廳,個環境我仲諗住嗌個all day Breakfast 添,佢裝修成好似一間Cafe咁樣,坐得好舒服,好抵讚!黃竹坑終於有一間似樣嘅茶記,對於喺度返工嘅人嚟講,真係一件好事,更加開心嘅就係,終於有一間有誠意嘅茶記喇,下次再去食晏,再為大家報道!

至於環境方面,冷氣夠,呢一點真係好重要,

招牌沙嗲牛肉麵
$50 (早餐)
招牌沙嗲牛肉麵
2024-07-01 334 瀏覽
#西式简餐 #咖啡简餐 #西餐简餐 新開商場往往很多人一個人兩點幾想在這個新地標找個地方好好食點東西也不易於是走到地下行出商場無意發現呢間茶餐廳的cafe過了兩點半原來有下午茶套餐,選擇也很附心大心細點了澳式黑松露蛋熱狗及熱鴛鴦,可跟沙律或薯角,最後決定薯角下午茶份量來說真的不少澳式蛋其實是蛋沙律,加了點點黑松露,提升了不少薯角正常,炸得脆脆熱央不錯,兩者味道平均$45一個茶餐應該是這個商場差不多最抵食既地方,可以舒舒服服食個餐,環境又不錯,心情都靚靚
#西式简餐 #咖啡简餐 #西餐简餐

新開商場往往很多人
一個人兩點幾想在這個新地標找個地方好好食點東西也不易

於是走到地下行出商場無意發現呢間茶餐廳的cafe

過了兩點半原來有下午茶套餐,選擇也很附

下午茶份量來說真的不少

澳式蛋其實是蛋沙律,加了點點黑松露,提升了不少

薯角正常,炸得脆脆
熱央不錯,兩者味道平均

2024-06-29 466 瀏覽
有時間去新商場啦!今日約咗南區媽媽攞小朋友物品兼食晚飯,就諗住去行新地標黃竹坑The Southside!當然食埋飯傾下計啦!我哋就經過見到間西餐咖啡店☕️門口都好多人排隊,就決定食呢間 @Table!餐廳環境都唔錯,唔會好迫,同埋夠光坐得幾舒服!睇睇餐廳食物都好多元化!安格斯板腱牛肉🐮石鍋烏冬🍜個石鍋上枱仲熱辣辣,滾住咁上枱♨️入面嘅烏冬都幾彈牙,另外安格斯板腱肉好濃牛味,加上白雞湯底好香濃!免翁牛柳🥩好淋嘅牛柳,而且仲要係腱鐵板上,我就要5成,上枱啱啱好7成熟,唔難切唔韌!而且配菜都好豐富!而跟餐仲有個羅宋湯跟埋💕2個都可以轉做餐,我哋就order咗柚子烏龍茶同埋熱情果梳打,好適合炎炎夏日☀️🍴Table cafe (黃竹坑)📍 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG03號舖@tablecafehk#Table #Tablehk #黃竹坑美食 #西餐咖啡店 #TheSouthside

安格斯板腱牛肉🐮石鍋烏冬🍜
安格斯板腱牛肉🐮石鍋烏冬

免翁牛柳🥩
免翁牛柳

🍴Table cafe (黃竹坑)
@tablecafehk

2024-06-26
10 分鐘 (堂食)
安格斯板腱牛肉🐮石鍋烏冬
免翁牛柳
2024-06-27 365 瀏覽
今日去到地下間餐廳試一試有港式小菜窩燒烏冬牛扒餐 算係多元化而且價錢比喺商場上面 係比較便宜餐廳嘅環境絕對不比上面嘅餐廳差都坐得好舒服 座位之間闊今日叫叫了一份 西餐紐西蘭西冷(跟配餐湯)可以選擇黑椒汁或者燒汁今日揀咗七成熟 好有港式牛扒風味渣一聲既感覺 而且肉質唔錯 主食可以半價加配嘢飲吉列炸蝦北海道咖喱蛋蓋飯炸蝦一共有四隻個咖喱汁都唔錯 蛋都可以掌握到嗰時間都係好滑 同埋份量其實都唔少廣島蠔+蝦球石鍋烏冬選配:蕃茄湯石鍋烏冬仲可以揀要白湯黑蒜湯還是蕃茄湯?都算唔錯嘅選擇 今日揀咗蕃茄湯 仲有成個蕃茄選配廣島蠔 仲有蝦球 都好味話梅柚子梳打試咗杯特飲 好解渴好清爽
今日去到地下間餐廳試一試
有港式小菜窩燒烏冬牛扒餐 算係多元化
而且價錢比喺商場上面 係比較便宜

餐廳嘅環境絕對不比上面嘅餐廳差
都坐得好舒服 座位之間闊

今日叫叫了一份 西餐
紐西蘭西冷(跟配餐湯)
可以選擇黑椒汁或者燒汁
今日揀咗七成熟 好有港式牛扒風味
渣一聲既感覺 而且肉質唔錯
主食可以半價加配嘢飲

炸蝦一共有四隻

選配:蕃茄湯
石鍋烏冬仲可以揀要白湯黑蒜湯還是蕃茄湯?
都算唔錯嘅選擇 今日揀咗蕃茄湯 仲有成個蕃茄
選配廣島蠔 仲有蝦球 都好味

話梅
柚子梳打
試咗杯特飲 好解渴好清爽
廣島蠔+蝦球石鍋烏冬
近期陸續開咗幾個新商場,繼啟德Airside之後,南區黃竹坑地鐵站上蓋又有個SOUTHSIDE😬 趁放假,一於去行吓😎 呢度進駐咗好多唔同類型嘅餐廳,好多都大排長龍😆 我哋今次試咗一間係LG樓層平台位置嘅西餐Cafe 呢度空間感十足,坐得幾舒服,性價比好高🫶🏻 🌟鐵板扒餐 (免翁牛柳) $148呢個鐵板扒餐包助餐湯,可以半價加配飲品😃 我哋揀咗配黑椒汁, 上枱時店員會淋上黑椒汁,滋滋聲好吸引🤣 免翁牛柳份量好足,肉質非常軟嫩🫶🏻 配菜有西蘭花同埋薯條,唔錯🫶🏻 🌟吉列豬扒北海道咖喱蛋蓋飯 $78呢個好抵食🫶🏻 又係份量十足,而且賣相都好吸引🥰 豬扒炸到外脆內軟,我哋都幾鍾意佢嘅咖喱味道,日式咖喱味道唔會太辣,非常溫和🫶🏻 仲有海量滑蛋,呢個配搭幾正🥰 🌟凍奶茶🌟柚子烏龍茶半價加配飲品好抵,味道都唔錯呢🫶🏻呢度仲有中式嘅套餐可以選,我見都好多人叫,百零蚊就包咗前菜、主食、燉湯、飯、茶碗蒸同養生茶,真係幾抵😬

🌟鐵板扒餐 (免翁牛柳) $148

🌟吉列豬扒北海道咖喱蛋蓋飯 $78

🌟凍奶茶
🌟柚子烏龍茶
半價加配飲品好抵,味道都唔錯呢🫶🏻

2024-06-25
2024-06-24 611 瀏覽
黃竹坑全新商場開幕,商場不算好大,可是食肆比例偏多,而且各有特色,選擇頗多。今日去逛了一圈,發現這間table屬茶餐廳類,比較下似乎性價比最高。它的入口不在商場內,反而在香葉道巴士站對出,街客會更方便,但若要排隊則比較炎熱。幸好今日只排了幾分鐘便可入座。餐廳裝修簡潔,闊落企理,員工頗多和勤快。食物質素很高,值得再來。🏅蟲草花紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯($70)送熱飲🏅厚切蔥油豬扒煎蛋飯($68)送熱飲🏅花生醬西多士($40)凍飲(+$3)荷葉飯很好吃,糙米蒸得透不會過硬,吸收了蒸雞的雞汁後更是非常滋味。雞件、蟲草花、紅棗和雲耳都夠份量,好味。蔥油豬扒非常大塊,又嫩又滑,蔥油加蛋液,是白飯殺手。西多士炸得好靚,四邊金黃不硬,充滿蛋香,而花生醬亦足夠。奶茶是茶餐廳的靈魂,我們叫了一杯奶茶和一杯鴛鴦,都甚有水準。

🏅蟲草花紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯($70)送熱飲
🏅厚切蔥油豬扒煎蛋飯($68)送熱飲
🏅花生醬西多士($40)凍飲(+$3)

蟲草花紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯

蔥油豬扒非常大塊,又嫩又滑,蔥油加蛋液,是白飯殺手。
厚切蔥油豬扒煎蛋飯

西多士炸得好靚,四邊金黃不硬,充滿蛋香,而花生醬亦足夠。

2024-06-23
3 分鐘 (堂食)
蟲草花紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯
厚切蔥油豬扒煎蛋飯