2018-11-02 915 瀏覽
難得早放工,約咗朋友happy hour嘆下啤酒、傾吓計!發現旺角原來少咗好多飲啤酒嘅地方,只有去黑布街先搵到幾間有特色嘅酒吧!呢間Tap The Ale Project 勝在多酒款選擇!店員多後生靚女,會按你口味介紹唔同嘅啤酒俾你試!不過坐到七點已經全場爆滿,店員就太忙唔多得閒招呼你! 朋友試咗個帶酸味嘅淡啤酒,我就試咗一個濃度同苦澀度幾高嘅黑啤——英雄啤!送走小食就叫咗傳統嘅炸薯條同一個新穎嘅腐乳汁炸雞翼,你就都相當唔錯,最適合送啤酒!

不過坐到七點已經全場爆滿,店員就太忙唔多得閒招呼你!

2018-10-24 666 瀏覽
香港愈黎愈多地方有手工啤賣,不過我自己鐘意飲on tap既手工啤多d。第一次黎已經好鐘意呢個地方,環境舒服,bar既哥哥又好傾,最重要係啤酒同野食都好得!我本身比較鐘意偏苦既啤酒,今次就叫左Bierfest,趁秋天見識下所謂seasonal既啤酒。呢種啤酒after taste都幾持久,雖然唔係fruity路線,但幾岩個人口味。每次黎都會叫薯條食,因為即刻炸,好吸引人一食再食。我見到同場仲有人叫左佢地既包,望落好似幾得意,本身飲啤酒食包呢個concept都好有趣,下次一定會親身試下。無特別影室內環境,因為我覺得其實黎呢到同朋友傾下計係好正,強烈建議大家親自黎感受下呢到既氣氛。順帶一提,如果諗唔掂要揀咩啤酒,不妨問下staff既意見,又或者問下佢地有無得試下款啤酒既味,佢地會好樂意解答客人既問題!

2018-08-05 1321 瀏覽
Bypassed this shop under such hot weather, beer is just what we wanted. Tried their signature beer, refreshing with citrus taste. Main menu is mostly on toast. we ordered one w/ butter chicken n wagu beef burger. turns out very nice presentation, burger tastes good specially with deep fried coriander. will encore more beer
2018-07-15 1399 瀏覽
今日黎到旺角黑布街,呢間出名手工啤酒嘅酒吧happy hour。鋪頭面積不算大,但中間一大張share table可以坐到不少人。旁邊貼牆的大都係high table,枱很細小,坐就一定不太好坐ga喇,但如果淨係食小食同飲野都接受到嘅。飲品方面,以手工啤酒為主,有水果味、茶味等很多不同味道,而且有三個size供選擇。其次仲有mocktail同支裝啤酒。而食方面有薯條、雞翼、三文治和漢堡等。當日點都黃金炒薯條,Cajun腐乳辣雞翼。每一條薯片都沾滿鹹蛋黃,香脆可口,但始終係蛋黃,會愈食愈膩。雞翼就過鹹,但個腐乳汁好特別,並且中和到個雞翼嘅鹹味。價錢預大概200左右一個人,簡唔中試下都ok嘅。

2018-06-25 1050 瀏覽
夜晚收工約左朋友食飯,朋友提議去飲下手工啤酒食下小食,最後係openrice 揀左呢間餐廳!餐廳位於旺角麥花臣球場附近,無論係東鐵/港鐵行過黎都只係10分鐘路程,交通都幾方便。叫左好多人推介既吐司雞同炸茜漢堡,炸左既芫茜食落好爽口,口感有d 似韓式一塊塊既紫菜。吐司雞就無咩特別,純粹一件炸雞搭埋塊麵包度,可以不試。啤酒叫左 on tap, import 既 garage project imperial dark ale 同 double ipa. 味道當然係好 (本人不太喜歡本地啤)埋單每人$315, 都算偏貴。

埋單每人$315, 都算偏貴。
2018-06-13 798 瀏覽
又一手工啤酒好店,詳細介紹每一個手工啤酒嘅味道,香氣顏色亦提供,不同分量的選擇。 希望嘗試搵到自己喜歡的啤酒口味,可以到訪。店中的感覺比較隨意,感覺relax。送酒當然要有好菜色,他們是西式風味,但加入不少創意,最喜歡的是雞肝醬多士。這間店內有很多young master的手工啤酒。

店中的感覺比較隨意,感覺relax。

這間店內有很多young master的手工啤酒。

成日經過見到呢間手工啤酒已經好想試😍今日終於約埋朋友黎啤一啤🍻🍻大約7點幾黎到,入面d枱已經滿哂咁濟😱真係好popular!!! 好彩等咗一陣就有位。但就得中間高枱,無得挨,坐得無咁舒服😣啤酒嘅selection真係好多!睇到眼花繚亂😂😂唔知揀咩好最後揀咗cereusly ipa😜貪佢有花香又有果味🌷🍊好似好啱女仔貪😍❤️朋友就揀咗另一種都係果味嘅啤酒🍺到野食啦!飲啤酒一定唔少得佐酒小食,如果唔係好dry ga ma😂😂我地叫咗個nachos🤤配啤酒啱哂!另外仲叫咗個三文治(retired superman) 🥪見到好多人點,評價都唔錯就試下啦!除左個包有d硬得濟之外,入面係好足料,同埋好食嘅!😋😋總括而言,呢間野好適合同朋友飲野傾計!幾chill!! 但就可能有少少嘈,同埋坐得無咁舒服😉
成日經過見到呢間手工啤酒已經好想試😍
今日終於約埋朋友黎啤一啤🍻🍻

朋友就揀咗另一種都係果味嘅啤酒🍺

我地叫咗個nachos🤤配啤酒啱哂!

除左個包有d硬得濟之外,入面係好足料,同埋好食嘅!😋😋

2018-04-01 1382 瀏覽
Ale project 係朋友介紹既一間餐廳,如果冇做過功課係唔會知佢既存在,因為位置係旺角比較偏僻既地方。係地鐵站行去十分鐘左右,雖然條街好靜但入到去就不乏人流,張張臺都坐門人架,有咩咁吸引?裝潢都幾靚,個水吧位擺左好多beer type 既tap,仲有個書架擺放左關於啤酒既書,我一邊飲住啤酒,一邊睇左一本如何製造啤酒既書佢個menu都幾盞鬼,就咁望d名係唔會知係咩尼,要望埋用咩材料,朋友話炸茜漢堡麻麻,我地就叫左佢至愛,退役超人。如果唔係太肚餓,仲有其他小食選擇,好似係厚多士,薯條等,見到隔離臺食,都看得幾吸引,都幾大份架!會鐘意呢到,呢到十點後酒精有做discount如果鐘意飲酒既你實酒鬼menu,呢到sell既係draft beer,有超過10 款既手工酒,又有詳盡既介紹,成為呢到既賣點,所以尼到唔飲啤酒係罪過。於是年青的我簡左個花樣年華(係因為冇咁多酒精😂😂😂),有茉莉花桂花香既酒係點既呢?都幾好飲,但係花香唔係太濃。個退役超人終於尼到!個包好好脆,好多餡,煙肉同蛋味好香,係食得好狼狽,因為好多餡,打開哂個嘴都放唔哂落口,一路食,蛋啊,酸瓜一邊跌出尼,食前要預備定紙巾,浪漫既

會鐘意呢到,呢到十點後酒精有做discount

如果鐘意飲酒既你實

但係花香唔係太濃。

個退役超人終於尼到!個包好好脆,好多餡,煙肉同蛋味好香,係食得好狼狽,因為好多餡,打開哂個嘴都放唔哂落口,一路食,蛋啊,酸瓜一邊跌出尼,食前要預備定紙巾,浪漫既約會就唔好食呢個啦😂😂其實女仔食半個都好飽,因為真係幾足料,幾大份

同朋友劈酒尼呢到都唔錯,但係地方有點擠,同嘈吵,位唔算多,男女朋友就唔係好岩尼呢到😂
2017-11-08 2492 瀏覽
All about beer, the selection is wide and they taste great. The chicken wings with fremented tofu is awesome. Price is normal for craft beer bars, but still expensive, 70-100 per glass. The service was nice, but the waitress tried a little too hard to act as a foreigner, its ok i guess since this place is always packed with people from all around the world.
2017-07-07
15 分鐘 (堂食)
  • Chicken  wings  with  fremented  tofu
  • Craft  beer
2017-10-15 1968 瀏覽
約了朋友下晝食晏,跟住在約他的前一晚經過呢一間酒吧,見到個氣氛都唔錯,所以第日就來了這裡!服務非常之好,員工好有善會介紹每一種啤酒嘅特色,跟住又有小食呀同埋d好特別嘅美食。我叫左一杯啤酒,和個燒腩仔嘅三文治,味道好好,感覺環境好舒服。由於附近改變了好多,開左好多不同類形的餐廳,有置身於另類的旺角蘇豪區感覺⋯⋯
約了朋友下晝食晏
,跟住在約他的前一晚經過呢一間酒吧
,見到個氣氛都唔錯,所以第日就來了這裡!

服務非常之好,員工好有善會介紹每一種啤酒嘅特色
,跟住又有小食呀
同埋d好特別嘅美食。

由於附近改變了好多
,開左好多不同類形的餐廳
,有置身於另類的旺角蘇豪區感覺⋯⋯
腩排燒肉烤法包
腩排燒肉烤法包
2017-10-07 1425 瀏覽
There's truly no place like Tap The Ale Project.  Whether you’re looking for a beer to pair with food, or just want to grab a seat at the bar and get your beer drinking sesh on, Tap The Ale roject is your spot. There are rotating taps, cans and bottles, featuring local beers, like Young Master Ales, Gweilo Beer and Heroes Beer Co,  as well as internationally renowned brews, like Stone Brewing and Bridge Road Brewers. Feeling adventurous? Order their Beer Platter to get three beers in one go! Che

Beer Platter

Feeling adventurous? Order their Beer Platter to get three beers in one go! Cheers!
2017-09-30
Beer Platter
  • beer
2017-09-08 1301 瀏覽
其實已經系第二次黎喇,第一次系人地帶我,第二次系我推介朋友好鍾意呢度有好多種啤酒,本地既Draft,外地既craft....仲好貼心咁有小食佐酒推介二隻酒, 都系有After taste 既: Cereusly- 入口甜甜的,但很重回甘味Expresso Stout - 很重咖啡味的黑啤,入口唔苦,很重咖啡味,之後是淡淡的苦味再細心看一下,酒牌內的酒轉了愛新鮮的朋友可以持續關注一下這裡喔小食也是一般會有的雞翼、薯條,餓的可以試一下漢堡包,不錯的
其實已經系第二次黎喇,第一次系人地帶我,第二次系我推介朋友

推介二隻酒, 都系有After taste 既:
Cereusly- 入口甜甜的,但很重回甘味

再細心看一下,酒牌內的酒轉了
愛新鮮的朋友可以持續關注一下這裡喔

小食也是一般會有的雞翼、薯條,餓的可以試一下漢堡包,不錯的
2017-09-08
  • 本地生啤
2017-07-20 1587 瀏覽
是日約左中學老死見面食個飯,本身好想試附近新開既爆xx,點知要等成一百幾張枱。唉瀨哂野兩條友勁肚餓,周圍都冇枱咁係得旺角就唯有掃下街啦,求其買左碌司華力腸去附近公園坐低食,感覺好慘咁LOL所以食完碌腸就決定去飲返杯gur下自己條氣。由於時間尚早,所以去到附近既tap竟然有位拿拿入去坐低叫返杯ipa飲下先!😳(事關平日一到夜晚就冇哂位啲鬼佬要企街飲)呢間野我諗最大既好處係店員會細心問你口味然後推介邊款啤酒,其實之前都黎過一兩次但其實本人就唔係太好IPA果陣獨特既氣味,所以。。ok啦為左gur下條氣姐!飲杯啤就梗係要食啲野啦,上次試左乾炒牛河三文治感覺好過癮,今次就叫左個芝士薯波同友人share。黎到得三粒既,感覺有d灰,不過不失,正常薯波味道啦。失戀左無耐既友人仲睇中左一位長髮靚仔店員,結果坐係度gup左成晚仔😓😓😓

所以食完碌腸就決定去飲返杯gur下自己條氣。
(事關平日一到夜晚就冇哂位啲鬼佬要企街飲)

黎到得三粒既,感覺有d灰,不過不失,正常薯波味道啦。

ipa
芝士薯波
題外話/補充資料: 店員用心推介
2016-11-03
5 分鐘 (堂食)
芝士薯波
  • 小食
2017-06-09 1375 瀏覽
今天來到了黑布街,之前來吃過拉麵、甜品、咖啡,今天來試啤酒。一來到,原來有公司在這裏包場,因此要坐在吧枱,但是望着店員在倒手工啤也很有趣。🍻🍺今天叫了黑啤黑無常,麥味濃,記得之前試過日本黑啤,從此愛上了。今天試這裏的黑啤感覺更好,酒味濃,非常好飲!而且是made in Hong Kong,下次會來試其他啤酒🍺🍺🍺🍺叫了吐司雞,好味,好脆🙂叫了半份,已夠飽,也叫了啤酒包,有三種醬汁,👍👍👍
今天來到了黑布街,
之前來吃過拉麵、甜品、咖啡,
今天來試啤酒。

一來到,原來有公司在這裏包場,
因此要坐在吧枱,
但是望着店員在倒手工啤也很有趣。🍻🍺

今天叫了黑啤黑無常,麥味濃,
記得之前試過日本黑啤,
從此愛上了。
今天試這裏的黑啤感覺更好,
酒味濃,非常好飲!
而且是made in Hong Kong,
下次會來試其他啤酒🍺🍺🍺🍺

叫了吐司雞,好味,好脆🙂
叫了半份,已夠飽,
也叫了啤酒包,有三種醬汁,👍👍👍
2017-06-09
2017-05-17 1339 瀏覽
聽就聽左好耐TAP d手工啤好正,今次第一次黎!星期五晚無得book位,好彩6:45pm到,都唔使等。叫左紅蕃孖寶同椒鹽浦Boy,兩個女仔share~紅蕃孖寶嗰"孖寶"其實係指甜蕃薯同紅菜頭!炸甜蕃就好多地方食到,反而炸紅菜頭真係第一次試,最驚喜係側邊跟住上嘅薑汁,薑微辣,辟走咗紅菜頭嘅草腥味,亦都同甜薯幾夾,好味!跟住上左呢個椒鹽浦Boy,個法包其實真係好硬,中間啲炸蝦略嫌咸左啲,食完好口乾😞至於手工啤,今次揀左Rye on Wood,麥味好香,易入口,女仔都岩,友人就嗌左支Taboo Cha,其實係凍薑茶,希望下次再黎試下其他手工啤啦!

叫左紅蕃孖寶同椒鹽浦Boy,兩個女仔share~
紅蕃孖寶

椒鹽浦Boy