2011-04-26 171 瀏覽
放完復活節假,個日都特別冇精神,下午同事決定去呢間餅店買TEA~真高興!好好味呀!無論色同味都讚!有少少缺點就係個有點流,味道是好好的.上一次記得買佢的嘢食已經係上年十一月~~個的餅都係好好味,值得推介.
好棒
好好味呀!
無論色同味都讚!有少少缺點就係個有點流,味道是好好的.
2011-04-26
好棒
(非會員)
2011-03-20 124 瀏覽
今日去買餅, 換來一肚子氣, 店員態度差, 又唔helpful, 以為向店內設有的投訴部反映, 但一點幫助都沒有, 只會令人感到餅店不信任亦不重視客人, D餅幾好味都補唔番, 其實買餅只為開開心心, 價錢貴更要有好的服務質素, 否則整件事變成好掃興, 和沒有誠意!
2011-03-20
紀念日
2010-12-17 124 瀏覽
Passion Fruit Mousse Cake味道偏酸都幾好味要訂蛋糕先可以寫名...仲要早3日訂我去其他餅店都可以即時寫名...即克買款式都比較少得5-6款
Passion Fruit Mousse Cake
味道偏酸
都幾好味
要訂蛋糕先可以寫名...
仲要早3日訂
我去其他餅店都可以即時寫名...
即克買款式都比較少
得5-6款

Passion Fruit Mousse Cake
2010-12-16
外賣自取
$290 (其他)
生日
2010-11-23 132 瀏覽
Teresa嘅士多啤梨拿破崙蛋糕,賣相精緻吸引,以絲帶作裝飾,單看外型已酷似一份禮物。用料方面,質素上佳,士多啤梨新鮮甜美,夾層忌廉幼滑,最重要的是拿破崙夾層鬆化,整體配合調和美味。

[22/11/2010; Mon; Canon EOS550D]
士多啤梨拿破崙蛋糕
2010-11-22
其他
士多啤梨拿破崙蛋糕
2010-11-08 102 瀏覽
今日老細叫去飲茶...哈哈..大家係合和飲完茶之後....意猶未盡地去了對面的Teresa 度食cake依間我返工經常路過門口....都無正式入去睇下今日終於有機會了...一行6人....每人點了件,共6款....每款再分6件.....opera...層次分明...味道剛剛好好正宗的opera呢.......朱古力濃得黎又唔太苦...好味!!dark chocolate cake好濃的朱古力......少少苦味.....不過一戳落去就散哂..黑加倫子cake味道帶酸,麻麻地..感覺唔太好檸檬慕絲蛋糕未試過食mousse係唔漏...好fresh既檸檬味可以一試!!!!招牌雲石兩層蛋糕問店員有咩推介....佢推介了依個..但係味道麻麻地.....檸檬仲好食過佢呢!提拉米蘇正宗味道!不錯!!總括黎講: 我會再黎食檸檬mousse及opera!!!!!

今日老細叫去飲茶...哈哈..大家係合和飲完茶之後....
意猶未盡地去了對面的Teresa 度食cake
依間我返工經常路過門口....都無正式入去睇下
今日終於有機會了...
opera...
正!!!

層次分明...味道剛剛好
好正宗的opera呢.......
朱古力濃得黎又唔太苦...
好味!!

dark chocolate cake
好濃chocolate!

好濃的朱古力......
少少苦味.....
不過一戳落去就散哂..
黑加倫子cake
麻麻地!

味道帶酸,麻麻地..
感覺唔太好
檸檬慕絲蛋糕
正!!so soft!!!

未試過食mousse係唔漏...
好fresh既檸檬味
可以一試!!!!

招牌雲石兩層蛋糕
雖然係招牌野..但係麻麻地

問店員有咩推介....佢推介了依個..
但係味道麻麻地.....
檸檬仲好食過佢呢!
提拉米蘇

正宗味道!不錯!!

2010-11-05
5 分鐘 (堂食)
正!!!
好濃chocolate!
正!!so soft!!!
  • 檸檬慕絲蛋糕
  • opera
2010-10-13 52 瀏覽
Tea time 係 Teresa Festival 買餅食, 選了切餅 ~ Tiramisu Tiramisu 層次分明, mascapone cheese 十分幼滑, chocolate power 幾濃味, match mascapone cheese, 變得甜度適中, 至於酒味方面, 輕輕的, 小朋友都可食.裝飾方面, 餅面鋪上chocolate power, 餅邊加了一片chocolate, 都幾射別.價錢: 芝士味 Slice of cake ~ cheese $34, 略貴.

2 分鐘 (外賣自取)
2010-09-09 44 瀏覽
以前在central番工,lunchtime會去買。依家轉左工,我每次黎wc都會去買。睇番之前食評,出奇原來TF係出名: 層雲石蛋糕 ???可能我唔太中意cheese cake, 真係唔知+無留意woranyway, 我好中意佢果個chocolate mud cake、hazelnut mix在係入面的 tart ... TF起碼真係可以食得出佢地磨碎mix入mousse or cake到的fruit/ nut係新鮮,而且都唔係cheap 野。而且佢地 tart 雖然係朱古力造, 不過keep到唔會出水珠真係好難得~btw 食chocolate mud的朋友, 件野真係大左同實左d, 唔小心切真係會飛哂d碎去衫到今次同我好姊妹黎食,佢都大讚好我真係好欣賞佢地用料好捨得,又大大件 !!相反zoe係滑, 但真係太太太太細件,買去同朋友食都感覺寒酸~記得以前同仲係未婚fu的佢黎食,佢都大讚TF的strawberry tart佢話食到有strawberry的果肉wor!
睇番之前食評,出奇原來TF係出名: 層雲石蛋糕 ???

~

今次同我好姊妹黎食,佢都大讚好

我真係好欣賞佢地用料好捨得,又大大件
!!

佢話食到有strawberry的果肉wor!
2010-08-20
幾年前在太古坊返工,已經常光顧買蛋糕及曲奇,現在因公司鄰近灣仔,亦常幫襯此分店,它們的招牌雙層雲石芝士餅,始終都是哦的首選,亦是同事們不可不食的選擇,然而,始終口味是很個人及主觀的,總有支持或不愛好的,哦的同事是此店老闆的要好朋友,從她聽來的消息所知道,雙層雲石芝士餅一直以來都是該店最受歡迎及暢銷,其原因是能保持品質,外型及味道都討好,其兩層軟硬芝士味香濃,入口不太甜亦不太漏,今年是他們開業十週年,哦及一眾同事們也繼續支持及幫襯的
2010-07-23
外賣自取
既然係過海返學,當然趁放學既時間食下特別野啦。好多間出名蛋糕鋪都試過啦,唔爭在呢間啦。問左個餅店服務員,佢話呢隻好食,不過三十二蚊講真有點貴。蛋糕大就大舊啦,但隻芝士味基本上係一隻好重既味,另一隻真係食唔到,另外佢朱古力味都唔覺得有特別,係圍邊一塊囉@@"好少食蛋糕食到喊面,但今次真係避免唔到@@"
既然係過海返學,當然趁放學既時間食下特別野啦。
好多間出名蛋糕鋪都試過啦,唔爭在呢間啦。

問左個餅店服務員,佢話呢隻好食,不過三十二蚊講真有點貴。
另外佢朱古力味都唔覺得有特別,係圍邊一塊囉@@"

好少食蛋糕食到喊面,但今次真係避免唔到@@"
我同我妹都係蛋糕發燒友,老公話呢間cake shop成日都好多人幫襯,尋日佢生日,就買個呢間既招牌雙層雲石芝士蛋糕黎試下啦~賣相:幾靚wow~點知一食就 --- 中間同圍邊既朱古力都係d好渣既貨色,乳化劑或者氫化植物油呢類嘢落得重手咗嘞,無香濃朱古力味不特止,仲成口油脂味!無得同cova比,d朱古力只係比金幣朱古力好食少少咋!!上層既cream cheese同圍邊既忌廉都一樣好重油脂味,呢2樣嘢係應該落淡忌廉打架ma,點解一d忌廉香都無???cream cheese又無芝士味,感覺上只係食緊一埋質感似忌廉既油脂下層既new york cheese cake一樣都係油膩有餘而芝士味不足,芝士既濃度根本就稱唔上係new york cheese cake style!總括黎講,收cova同zoe既價錢而食d咁既食材同質素,真係失望爆!!都係文華東方同cova我最鍾意!平時一個蛋糕三個人可以一次過食晒,今次就......三個人食咗2轉都食唔到三份一個呀雖然我d狗狗都已經有幫口食!!
賣相:幾靚wow~
點知一食就 ---

2010-06-12 62 瀏覽
朋友仔送的生日蛋糕賣相一流味道ok~~~細細個都夠6,7人食~~~蛋糕多cream好軟身 ^^生日收到蛋糕真係好開心多謝我的朋友仔~~~~
朋友仔送的生日蛋糕
賣相一流
味道ok~~~
細細個都夠6,7人食~~~
蛋糕多cream好軟身 ^^
生日收到蛋糕真係好開心

多謝我的朋友仔~~~~
2010-03-11
其他
生日
2010-06-05 55 瀏覽
心情一般, 正好吃甜食加強腦能量, 正好去灣仔開會, 完事後, 在ZOE跟Teresa Festival之間揀左Teresa Festival原來依家正值Teresa Festival 10週年, 為慶祝10週年, 幾款餅有九折, 會員更有八折, 但可惜特價的都不吸引, 還是買傳統的好了先來一件藍莓芝士餅在公司同同事分享食, 再來一件招牌雲石雙層芝士餅回家跟老婆分甘同味 藍莓芝士餅的藍莓很多, 而且雖然看來是醬, 但醬中不難發現整粒的藍莓, 藍莓份量十足, 就連餅中間也有藍莓, 酸甜度剛好, 可惜芝士餅像忌廉, 之士味不夠, 餅底更加係太薄, 單以芝士餅黎講可說是不合格晚上回家, 飯後再嘗招牌雲石雙層芝士餅, 上層芝士餅似雲石, 紋理清晰, 帶有點點tiramisu之類既味道, 下層芝士屬New York Cheese類, 實得黎不失芝士味, 後面一塊薄薄朱古力味不重, 不會搶去芝士餅的味道雙層芝士的創意不錯, 各自味道亦不錯, 可惜兩款芝士沒甚共鳴, 跟各自分開沒想樣, 只屬穩打穩紮驚喜欠奉下次在灣仔想食餅, 還是去轉角的ZOE好了

下次在灣仔想食餅, 還是去轉角的ZOE好了
藍莓芝士餅
招牌雲石雙層芝士餅
另一角度
2010-06-03
  • 招牌雲石雙層芝士餅
I bought the baileys cake in this "well-known" cake shop, which left me a seriously bad impression of it in terms of its taste and its service!First, m particularly disappointed of the mousse they make, which does not have its smooth complexion that it should have. It is too much fluffy, light, and soft (almost melting, texturewise). The bailey's aroma of the cake is a bit too strong, and unbalanced, making it the bitterest one I ever taste.Servicewise, I meet two rude female staff, who do not g

Servicewise, I meet two rude female staff, who do not greet customers.

While I ask them to provide a fork, they make a big sigh to each other, who then give me changes in a bunch of one or two dollars coins, and then laughing to each other.

Afterall, I would never recommend it to anybody. Especially in HK, I think people may confuse food's quality by its window display and shop's design. In fact. there are many delicate cake shops around with good customer service provided. Like Cova, Agnesb, La Maison Du Chocolat.......
2010-03-16
2010-03-21 48 瀏覽
工作之餘... 當然要忙裡偷閒, 等自已再有energy 拼過!~ 今日老細買Jor Teresa Fextival d cookies 俾我地成班同事一齊試試!~我試Jor兩塊都OK, 但其他同事feedback都一致覺得唔值咁貴law~不過我自已覺得home make都差唔多la!~
2010-03-12
有D果jam係裡面!
好鬆化!~
好多椰c...
朱告力豆好多! Yummy!!~
2010-01-18 39 瀏覽
芝士餅必試,一試再試今日吃完潮興的牛坑腩,意猶未足,口寡寡。死黨知我喜歡甜品,話去食chessecake,才回公司。她說出名芝士餅店,在香港有三大間,在灣仔大道東,就有一間,包保滿意。我說為什麼我不知的,快帶我去,就是這一間「杜麗莎節日餅店」。嘩! 店小小,款式多,我喜愛的都有,散賣約HK$32.00一件,好吃的也不貴,起碼是西餅專門店,出品有保證。這裡有招牌雙層芝士餅、栗子慕黑餅、鮮草莓忌廉餅、霖酒車厘子黑森林、拿破崙、雲石cheesecake、tiramisu。樣樣我都喜歡:黑森林、拿破崙、雲石芝士餅、tiramisu,不過我對巧克力有敏感,一食就會變得年青了,哈哈,是面上會出暗瘡,百試百靈。上次在馬會只喝了杯泡沫咖啡,就爆了一顆很痛的暗瘡。店不大,櫃台擠著三位美少女服務生,兩個客人,當然招呼一流,介紹這介紹那。一個拿餅,一個打單,一個打包。使你春風得意,下次再試….。當然第一次試不了那麼多,就先要了一個招牌雙層芝士餅,賣相很吸引,忍痛不吃後面的大塊巧克力,然後一片片慢慢試,糕鬆料實,愈食愈想食,真是回味無窮。那其他的,下次一定要逐件試。每樣東西都是人人不同,有彈有讚。人說好,不要
芝士餅必試,一試再試

每樣東西都是人人不同,有彈有讚。人說好,不要太開心,要自勉;說差,不要太介懷。不要不理,要真的檢討,要做最好。這店有人讚好,也有人說很差,店是面向群眾,別人說不好,一定要即刻翻查,少一個客,他的網上口裨可能影響很大。
2010-01-14
  • 招牌雙層芝士餅