2025-01-15
去到Food Court 一眼卜就見到有間泰國野,又想食下泰式嘢就揀咗呢間,睇到炒金邊粉想回味一下太耐無去泰國既感覺,不景最近都未必太去泰國就叫嚟食一食。不過整體體驗真係一般般,有啲失望既感覺。份量方面,唔算特別多,對食量大啲嘅人嚟講可能未必夠飽。配料有幾隻蝦🦐,豆乾同芽菜,蝦一食就知係冰鮮無晒味得個樣個啲蝦,豆乾正正常常啦,食落感覺唔係泰式炒金邊粉個樣野,有啲似食西炒飯金邊粉,但加返少少泰式辣醬咁。整體魚露香味太淡,完全無泰式嘅濃郁香氣,檸檬味都唔突出,感覺調味比較單薄。辣度🌶️係有少少(真係少少泰式辣醬個隻辣),層次感就一般,炒粉亦無乜鑊氣,粉條炒得有啲濕。雖然係Food Court,不過有時Food Court 餐廳都會有驚喜,不過就應該唔係佢了~味道同質素都平平無奇。如果純粹想填肚又唔介意味道一般嘅話,可能會接受,但如果對泰國菜有一定期待,就可能會覺得失望。😕🍴