最近朋友帶咗👧🏽去呢間位於觀塘嘅日系cafe💛餐廳光線充足 裝潢以淺色木為主 連飲品餐牌都係木製😍亦擺放唔少乾花作佈置🌼令人感覺舒服 不過空間唔算大所以坐得有少少迫🙈 晚餐有日式定食同西餐提供 依家網上訂位仲有折添~🔸Hot Dark Chocolate <M>(跟餐半價 $21)🔸Iced Dark Chocolate (跟餐半價 $24)朋友超推介呢度嘅74%黑朱古力😍(可以選擇少甜喔)質感唔係好濃厚嗰種😮所以唔會膩 飲落係好pure嘅黑朱古力味 唔甜但帶點苦 今次分別叫咗熱飲同凍飲 👧🏽覺得熱飲較出色👅🔸西班牙橡果豬鞍扒🐷($178)🔸煙三文魚龍蝦汁意粉🍝($128)豬鞍扒睇落好細份 切開亦唔算粉嫩 但食落好香好juicy😍肉質有嚼勁 調味啱啱好🤤就咁唔加蘋果醬都好好食👍🏼反而薯仔味道較淡(同埋呢個擺盤食得有點狼狽🤣)意粉就正常發揮 配料有啲菇菌同洋蔥 份量適中🔸是日蛋糕🍰(+$22)🔸柚子芝士蛋糕🍊($28)是日蛋糕係抹茶慕絲蛋糕🍵食落好輕盈順滑 仲有啲紅豆粒 但抹茶味唔算突出🤧柚子芝士蛋糕質感就較硬身 甜度適中唔太膩 柚子味都好香👍🏼---------🍴食物:

Hot  Dark  Chocolate
Iced Dark Chocolate

🔸西班牙橡果豬鞍扒🐷($178)
🔸煙三文魚龍蝦汁意粉🍝($128)
西班牙橡果豬鞍扒

意粉就正常發揮 配料有啲菇菌同洋蔥 份量適中
煙三文魚龍蝦汁意粉

🔸是日蛋糕🍰(+$22)
🔸柚子芝士蛋糕🍊($28)
抹茶慕絲蛋糕

西班牙橡果豬鞍扒
煙三文魚龍蝦汁意粉
柚子芝士蛋糕
2021-05-06 853 瀏覽
本身想試封門柳定食,落完單先話賣晒可能我地8pm去太遲之後就叫左個鮑魚忌廉意大利飯一食個飯就好失望,因為同pizzaxut 個白汁雞皇焗飯一樣味.....特別係個種青椒粒同忌廉溝埋嘅味道,唔係話唔好食.....只係唔expect呢個價錢會食到呢個味道,真係有啲失望另外個鮑魚,其實就係鰹魚汁醃左幾特別,因為平時中式好少咁整,而日式又好少有鮑魚食。
本身想試封門柳定食,落完單先話賣晒
可能我地8pm去太遲
之後就叫左個鮑魚忌廉意大利飯

另外個鮑魚,其實就係鰹魚汁醃左
幾特別,因為平時中式好少咁整,而日式又好少有鮑魚食。

2021-04-19 1334 瀏覽
超期待黎呢間cafe 不過今次用餐經驗麻麻... 見到💛小店多人食都好開心... 不過感覺有D逼 唔係果種休閒舒服嘅Cafe (但其實裝修 Menu等等都似乎係想營造呢個感覺)點咗大家推介嘅 日式All Day Breakfast 同 慢煮封門牛柳定食... 再加個芝士釀大啡菇...味道... 正常 普普通通... 牛柳唔熱同無咩肉味...我唔覺得難食 但無咩值得推介嘅感覺...反而D咖啡... 真係... 都幾難飲mocha 無朱古力味 無咖啡味 無燕麥奶味... cappuccino 都一樣唔好飲... 幾失望我哋仲要唔知點解收咗正價 唔係套餐半價... 仲要無咗碗湯... so so so sad...

味道... 正常 普普通通... 牛柳唔熱同無咩肉味...
我唔覺得難食 但無咩值得推介嘅感覺...

反而D咖啡... 真係... 都幾難飲

2021-04-17
$184.5 (午餐)
2021-04-07 1389 瀏覽
藏身於工廈內,一間和風裝修配上同名花店的產品💐的餐廳。我公眾假期三點半上去都吾洗排隊。可以慢慢食休閑過一個下午,環境幾舒服,有free Wi-Fi 好多人都帶電腦上去做嘢。食物方面,我推介三文魚All-Day-Breakfast,三文魚好多舊好足料、黑松露炒蛋又滑又香、有沙律、有水果、有薯蓉沙律 好多元化👍🏼Toast係我近期愛上的sourdough 酸種包,外脆內軟熟有咬口的麵包但今日的外皮有點太脆刮嘴🙈。

藏身於工廈內,一間和風裝修配上同名花店的產品💐的餐廳。

我公眾假期三點半上去都吾洗排隊。
可以慢慢食休閑過一個下午,環境幾舒服,
有free Wi-Fi 好多人都帶電腦上去做嘢。

2021-04-01 759 瀏覽
餐廳環境相當舒服 一入去嘅感覺已經唔錯 環境黎講扣分位係座位隔離有假花擺設 食野切野之類都會拮到個擺設 所有店員都好有禮貌 服務好好 今次叫左牛肉定食同豬胺扒 個人覺得豬胺扒比較鹹 調味唔係太中意 但肉質唔錯 份量亦比較少 得一塊同一個焗薯 加少少沙律 而牛肉定食就好好味 牛肉嫩滑有牛味 而且有飯 味噌湯 沙律 比較滿足另外再叫左抹茶latte同coffee latte 但唔係專家亦唔係成日飲 唔識講啲咩評語而是日蛋糕係朱古力芝士蛋糕 覺得比較普通2個人黎講都算叫左唔少野 埋單320唔洗 覺得都算抵食

而且有飯 味噌湯 沙律 比較滿足

而是日蛋糕係朱古力芝士蛋糕 覺得比較普通

2個人黎講都算叫左唔少野 埋單320唔洗 覺得都算抵食
  • 慢煮封門牛柳定食
2021-03-27 906 瀏覽
*見到個page介紹觀塘cafe,俾呢間環境同野食吸引左*門口應該係同人合作既畫,色彩繽紛好有活力展示左香港特色*被安排坐邊位擺放左幾盤花,雖然假但都好有春天feel,而收銀邊邊位係小花店,有乾花同埋唔同既有肉植物,都幾靚,但因為有食客,行近唔到睇*店員都好有禮貌同好樂意幫忙影相*坐低覺得個餐牌好靚好colorful又係道影,個飲品牌係木刻嫁,幾靚,仲有食物上碟賣相都幾靚叫左兩個定食,都有*味噌湯味道正常*沙律既汁同醬調得岩岩好,唔錯*飯係珍珠米上面有飯素,幾好食**慢煮封門牛柳 💰108封門牛柳份量都唔少,但略嫌厚度不一,有啲好淋好嫩口,有啲一般**蒲燒鰻魚味噌滑蛋 💰108鰻魚燒得好香,好大塊,中間都好嫩滑,邊位略嫌有點鞋口;滑蛋賣相好靚,味道正常士多啤梨荔枝綠茶 💰42小杯仔加hightea茶壺加入茶包,沖左幾杯先沖到味,不過士多啤梨蓋過荔枝味,有啲酸抹茶鮮奶咖啡 💰47雖然綠色有啲假,但都有抹茶味柚子芝士蛋糕 💰28好香既柚子味,但食落芝士味偏多,有少許酸;餅底比較特別,唔係用餅碎,用左蛋糕
*見到個page介紹觀塘cafe,俾呢間環境同野食吸引左
*門口應該係同人合作既畫,色彩繽紛好有活力展示左香港特色
*店員都好有禮貌同好樂意幫忙影相

叫左兩個定食,都有
*味噌湯味道正常
*沙律既汁同醬調得岩岩好,唔錯
*飯係珍珠米上面有飯素,幾好食
**慢煮封門牛柳 💰108
**蒲燒鰻魚味噌滑蛋 💰108

士多啤梨荔枝綠茶 💰42

抹茶鮮奶咖啡 💰47
雖然綠色有啲假,但都有抹茶味

柚子芝士蛋糕 💰28

2021-03-26 650 瀏覽
🌟工廈日式咖啡店定食配有薯蓉,沙律, 味噌湯, 珍珠米. 好豐富🥰 味噌湯超級足料, 有好多菇菇👍🏻👍🏻👍🏻薯蓉不太濃味 好清新, 仲食到有薯仔粒👍🏻為一缺點就是飯淋左啲😟*Openrice book位Lunch time 有88折🤪.💛明太子雞翼定食 $98雞翼脹卜卜好香脆, 每一啖都好香明太子味😍💛慢煮封門牛柳定食 $108牛柳好嫩滑而且好Juicy, 一啲都吾乾👍🏻👍🏻.

🌟工廈日式咖啡店
💛明太子雞翼定食 $98
雞翼脹卜卜好香脆, 每一啖都好香明太子味😍

💛慢煮封門牛柳定食 $108
牛柳好嫩滑而且好Juicy, 一啲都吾乾👍🏻👍🏻
2021-03-25 473 瀏覽
觀塘區有唔少伏嘅工廈餐廳或cafe,今次朋友話試,所以膽粗粗去試新餐廳。呢間餐廳唔算特別大,但枱同枱之間唔會好密,而且店內光線充足,令人感覺舒適。我同朋友兩個人叫咗煙三文魚開心果醬沙律、西班牙橡果豬鞍扒、明太子雞翼、富士蘋果生芝士蛋糕、熱朱古力及鮮奶抺茶。個飲品menu係木雕的,很靚。Overall啲食物都好食,煙三文魚開心果醬沙律個開心醬好清新,而且配咗啲甜嘅柚子定橙肉,很開胃。個豬鞍煮到啱啱好,好juicy,幾好食。明太子雞翼都ok...個芝士蛋糕加咗蘋果唔會太甜,而且唔膩。

個豬鞍煮到啱啱好,好juicy,幾好食。
煙三魚開心果醬沙律
豬鞍扒
明太子雞翼
2021-03-23
煙三魚開心果醬沙律
豬鞍扒
2021-03-17 382 瀏覽
今日午餐,同事介紹呢間喺觀塘某工業大廈嘅Cafe,一入到去見到佢日式花系的裝修已經覺得令人好放鬆,餐牌上面嘅午餐都係日式食品,選擇唔多但應該每樣都係用心製作,價錢有啲貴,但應該係走緊精緻路線。我叫咗佢嘅煙三文魚忌廉意粉🍝,意粉係嗰隻彈牙嘅意粉,煙三文魚亦都好香,有水準。同事叫咗蒲燒鰻魚滑蛋定食,鰻魚同蛋煎得好香,配埋佢哋嘅鰻魚汁一流。不過,我最欣賞係佢杯嘢飲,每杯嘢飲都有個杯托跟埋,咖啡亦香濃高質。

2021-03-13 478 瀏覽
看到hk foodie is 介紹此觀塘隱世美食, 介紹相當吸引, 今天去開鴻圖道看展覽, 便上去試試午餐。星期六下午2點, 放晒工, 人流6成,不要等位。1) 鰻魚炒蛋定食丼配黑咖啡另+$18 配是日蛋糕<朱古力芝士蛋糕>定食沒有日本的蘿蔔配菜小食, 亦沒有麵豉湯<湯或茶只可選一>。 有點失望。😑定食份量不太多, 只是普通份量, 大胃d分分鐘要吃2個飯, 或1個飯再加小食才夠。幸好我們2個女子, 夠食。點了2個飯加一件蛋糕, 足夠。2)洋蔥牛肉溫泉蛋丼配黑咖啡<不愛黑咖啡, 可以問待應取糖及奶, 不用加收$>地方不算大, 坐位如不是疫情格開坐, 會覺有些迫及嘈。抵讚是員工服務好又有禮貌, 今時今日要服務員用心有禮, 肯開口說唔該, 多謝, 唔好意思。。真難。 所以侍應服務好加多幾分。
星期六下午2點, 放晒工, 人流6成,不要等位。
1) 鰻魚炒蛋定食丼配黑咖啡
另+$18 配是日蛋糕<朱古力芝士蛋糕>

幸好我們2個女子, 夠食。
點了2個飯加一件蛋糕, 足夠。

2)洋蔥牛肉溫泉蛋丼配黑咖啡
<不愛黑咖啡, 可以問待應取糖及奶, 不用加收$>

地方不算大, 坐位如不是疫情格開坐, 會覺有些迫及嘈。

2021-03-12 353 瀏覽
需要跟朋友食飯,所以在Open Rice上搜尋一下觀塘餐廳,發現了一間之前沒試過的。因為在工廠大廈的關係,入口不難找,只是在該層出電梯後有種找錯地方的感覺。餐廳外的佈置像晝廊一樣,看到的話不要猶豫,直行推門吧!今天試了明太子雞翼午餐,外加了大啡菇一客,午餐另包熱茶一杯。明太子雞翼不錯,啡菇也可以。總體來說,可以再次光顧的餐廳。

餐廳外的佈置像晝廊一樣,看到的話不要猶豫,直行推門吧!

明太子雞翼不錯,啡菇也可以。
總體來說,可以再次光顧的餐廳。

午餐
2021-02-15 1071 瀏覽
喜歡這裡日系舒適環境,店員有善親切,食物也不錯吃,我點了鰻魚All day breakfast, 沙律清新,我至愛多士加滑蛋同吃,鰻魚穩陣,朋友點了慢煮牛柳定食,我上次吃過,唔係好夠熱,不過朋友倒沒說什麼,朱古力熱飲係我指定飲品,朋友也覺得冇叫錯,上次拉了個小小兵嘅花紋 /圖案,今次普通啲,如果要求唔知得唔得!?餐廳裏面 有畫有花有肉肉,整體絕對讓人稱心滿意 ,OpenRice book方便有優惠,回頭客,給想靜靜享受嘅人推介!
2021-02-06
  • All  day  breakfast
2021-01-27 1054 瀏覽
同朋友慶祝生日,佢揀咗呢間餐廳,環境不錯,好友日式餐廳嘅感覺,餐廳內有好多乾花,適合同女仔朋友嚟食下野,嘆吓茶啊餐牌上選擇不多,我哋都揀咗蒲燒鰻魚滑蛋定食 $108鰻魚有驚喜呀,燒得好食,又幾肥美,加埋甜甜地嘅滑蛋,超有日本風味,個薯仔沙律都好味呀,仲有半日式白飯,上面加咗少少配料,睇得出餐廳有心思,抵讚👍🏻生日甜品揀咗蘋果芝士蛋糕🍰,印象中只需$25,仲可以免費寫字落隻碟,味道普通,但影吓相都好抵玩!喺觀塘返工嘅你,可以黎試吓呢度嘅午餐

餐牌上選擇不多,我哋都揀咗蒲燒鰻魚滑蛋定食 $108

喺觀塘返工嘅你,可以黎試吓呢度嘅午餐
2020-08-12
慶祝紀念
生日
2021-01-06 1072 瀏覽
✏️意式蟹肉配酸種包 味噌炒蛋 沙律 ($98)先講旁邊嘅配角 沙律菜好新鮮 配有特調嘅醬汁甜甜地幾配合🥗薯蓉幾乎接近冇調味有薯仔粒粒係入邊 但味道太淡個人唔算特別鍾意🥔炒蛋就幾好食 保留到啲蛋汁 又唔會過分油膩 簡單味噌調味已經好足夠🐤主角蟹肉sourdough比想像中更好食!🦀蟹肉食得出幾新鮮 而且係絲絲分明 份量好慷慨😛sourdough邊邊烘到好香脆 切佢嘅時候要小心啲如果唔係就會搞到成枱都係碎🤣 不過就略嫌sourdough應該要帶有嘅酸味唔突出 比較似好食香脆嘅多士🤭
✏️意式蟹肉配酸種包 味噌炒蛋 沙律 ($98)

2020-12-24 997 瀏覽
總之早上有點收打擊就打算去吃餐好的,問了朋友他們剛好可以出來就一起吃飯了,當時(11月10日)應該是4人一桌所以三人是OK的。豚肉生薑燒定食-$88第一個到的是朋友叫的豚肉生薑燒定食,看到配了紫薯泥整碟的顏色都好豐富!咖哩牛肉稻庭烏冬-$85然後朋友叫的烏冬也上來了,因為沒前菜所以配茶也可以放進盤中,咖哩感覺好棒哦!蒲燒鰻魚全日早餐(轉牛油酸包)-$128+8全日早餐加配是日蛋糕-$18因為心情收到打擊想吃餐好的就點了比較貴的鰻魚全日早餐,還轉配了牛油酸種麵包再加點了蛋糕!豪華!(一個人硬生生把人均消費拉高XD鰻魚安定地好吃,肉有口感醬汁也濃~然後最好吃是蛋!餐牌說是味噌炒蛋,又嫩又滑蛋味香濃!不過單吃一片分不出酸種麵包的特別XD一開始試了點紫薯泥覺得微妙,但吃完其他東西再吃就變順口了到底為什麼?或者一開始以為是咸的但其實是甜的?是家環境舒服,服務也不錯的餐廳~

豚肉生薑燒定食
豚肉生薑燒定食-$88

午餐SET-咖哩牛肉稻庭烏冬
咖哩牛肉稻庭烏冬-$85

全日早餐加配是日蛋糕
全日早餐加配是日蛋糕-$18
或者一開始以為是咸的但其實是甜的?

是家環境舒服,服務也不錯的餐廳~
2020-11-10
豚肉生薑燒定食