2021-09-03 406 瀏覽
觀塘工廈找美食😋除咗主食同五殼飯 仲有沙律 薯蓉 麵豉湯牛柳煮得適中 唔會過韌鰻魚相對之下遜色少少 但都一樣吸引🤤可能都關個人口味影響🤣🤣叫咗壺綠茶熱飲 聞到荔枝味好香 初頭未泡太耐 顏色比較淺味道較淡 到後期會好飲啲😉但就唔係好飲到草莓味😂😂
觀塘工廈找美食😋
慢煮封門牛柳定食
伯爵茶柚子梳打
富士蘋果生芝士蛋糕
2021-08-29 551 瀏覽
因為照片都有樣就不上傳了沒有訂位就來了來了才知道原來訂位有88折我坐下後才問職員能否現在訂位?職員回答不可以❌蕎麥麵的汁很好味豬鞍扒很有驚喜!大大份,嫩、鮮、香不過我嫌沙拉太少,我想要多點蔬菜!慢煮雞胸也很滑加了$22有是日蛋糕是朱古力蛋糕 太甜太杰 有點像brownie餐湯是味增湯 沒有選擇 要是客人不喜歡也沒有辦法下次要記得訂位🥲兩位晚餐埋單$3xx(忘了)我覺得性價比不錯是良心小店牆上很多照片平日還有插花班$600/位
因為照片都有樣就不上傳了
沒有訂位就來了
來了才知道原來訂位有88折
我坐下後才問職員能否現在訂位?職員回答不可以❌
蕎麥麵的汁很好味
豬鞍扒很有驚喜!大大份,嫩、鮮、香
不過我嫌沙拉太少,我想要多點蔬菜!
慢煮雞胸也很滑
加了$22有是日蛋糕
是朱古力蛋糕 太甜太杰 有點像brownie
餐湯是味增湯 沒有選擇 要是客人不喜歡也沒有辦法
下次要記得訂位🥲
兩位晚餐埋單$3xx(忘了)
我覺得性價比不錯
是良心小店
牆上很多照片
平日還有插花班
$600/位
2021-08-03 785 瀏覽
於假日相約了中學同學來個午餐聚會,我倆都喜歡選擇有{全日早餐}的餐廳!剛巧在網上發現這間位於九龍東工廈的Café,地點方便不難找尋的。Café門外光線充足並重新以木板蓋上原先灰沉沉的石屎地,怖置成迷你畫廊一樣~掛上幾幅靚畫~~非常有藝術感,頓時令人眼前一亮忘記這裡是工廈了Café內部座位有限,座位間的距離較為狹窄*若需放置BB車的家庭則要多加考慮這方面了!我和中同點選了2份{全日早餐}~~蒲燒鰻魚,味噌炒蛋,香腸,沙律,牛油吐司 ( 阿懵確實喜歡"鰻魚"~菜單上有它都會第一時間點選沒有令人失望的味道! )~~煙三文魚,黑松露芝士味噌炒蛋,沙律,牛油酸種包 ( 朋友仔覺得沒太大特別,還可以的!不過一定夠飽肚.. )工廈來說~~~是有驚喜的!值得一試!
我和中同點選了2份{全日早餐}

沒有令人失望的味道! )

工廈來說~~~是有驚喜的!值得一試!

2021-07-24
預訂左夜晚同朋友食生日飯,下午嗰陣已經預先打電話去留咗2件蛋糕同喺碟上寫生日之星個名。點左豬手、豬鞍、同比目魚。豬手好林,豬鞍又juicy , 魚都好好。每一樣食品嘅質素都好好,睇得出係好有心機煮嘅。飲品都唔錯,尤其係杯碟豆花檸檬梳打,顏色好靚。真心要讚下嗰2 件cake , 有子芝士蛋糕口感好好,味道又fresh; 蘋果芝士蛋糕有D果肉喺裏面好軟熟,最緊要係2 件cake 一D都唔甜同唔滯。店員招呼又週到,同埋佢哋真係記得我order 嘅cake 要寫乜名的,真係比個讚~ 環境又舒服,朋友食得好開心
飲品都唔錯,尤其係杯碟豆花檸檬梳打,顏色好靚。
環境又舒服,朋友食得好開心
2021-08-02
  • 豬手、豬鞍、柚子芝士蛋糕
2021-08-01 593 瀏覽
呢排收工冇野做就搵朋友食飯,朋友介紹左我一個💛良心餐廳,見都有人推介都膽粗粗試下係米真,結果令我岀乎意料💛💛📍慢煮封門牛柳定食 $128 🌟超級推介呢個定食有飯有湯真係價錢唔算貴,果碗飯仲要用日本既珍珠米,口感一流而且好香,配埋個牛柳真係好正,牛柳鎖住啲肉汁,而且d醬汁都好岀色👍🏻 📍雪花蟹肉西蘭花意粉 $88呢個意粉個味道好濃,蟹肉都係啖啖肉,絕對冇偷工減料,所以都不過不失📍柚子芝士蛋糕 $28 食完正餐仲留感個肚食甜品,柚子味都唔錯,對得上個價錢,都唔會話好甜👍🏻

📍慢煮封門牛柳定食 $128 🌟超級推介

📍雪花蟹肉西蘭花意粉 $88

📍柚子芝士蛋糕 $28

2021-08-01 332 瀏覽
剛剛開始喺觀塘返工,呢排都好致力發掘唔同餐廳嘅外賣😂,今日就搵到呢間喺工業大廈樓上嘅餐廳。OpenRice外賣自取有8折,包味噌湯/熱焙茶/熱黑咖啡,今次試嘅係明太子雞翼定食+味噌湯。白飯嘅份量正常,配上一個沙律加薯蓉,有菜有肉幾好。明太子雞翼脹卜卜,味道都OK,可惜外賣拎到返公司始終會凍咗少少,如果喺現場食應該會更加好味。至於個味噌湯,因為用飲品杯裝,所以睇落就好似好少,但其實份量OK,而且入面都好足料,唔錯!唔錯!❤️

2021-07-30
外賣自取
  • 明太子雞翼定食
2021-07-25 293 瀏覽
好味的,味道不錯,很有水準,但價錢方面比較貴,星期六日加飲品沒有特價方面不理想,應該星期六日加其他飲品都有優惠,意大利飲係好好食嘅,意大利粉都係好好食,整體水準不錯。
2021-07-22 469 瀏覽
又係hea的一天,只係想搵間唔趕人走,長坐cafe,食完openrice下先知係連鎖,佢嘅質素高,cp值高,可長坐,食物好食,服務好,員工都係幽默嘅型男美女一入舖頭,會有一個角落賣多肉植物,佢地好可愛呀!!!!!咁岩個位坐係旁邊,心情大好饅魚滑蛋定食,饅魚唔腥,滑蛋夠滑但係唔夠蛋味熱mocha,朋友話好飲(本人冇試)凍dark朱古力,非常濃郁完全唔甜,但係偏酸慢煮牛定食,非常好食!肉味中等偏濃郁,肉質非常tender,採用珍珠米,味噌味道濃,配飯一流,沙律菜+薯仔沙律正常

饅魚滑蛋定食,饅魚唔腥,滑蛋夠滑但係唔夠蛋味

熱mocha,朋友話好飲(本人冇試)
凍dark朱古力,非常濃郁完全唔甜,但係偏酸

2021-07-21
  • 慢煮封門牛柳定食
2021-07-21 333 瀏覽
黎到工業大廈搵食 因為知道呢間都幾full所以一早book左!去到門口見到一幅幅世界各地既手繪畫 認得有個地方自己去過!好興奮!入到去係一間日式既café 有5分1個場似係花店?workshop? 牆上都掛左好多手繪畫家庭式得黎又幾靚😊我地4個人分別嗌左:意式蟹肉配酸種包,味噌炒蛋,沙律 $108釀芝士大啡菇,秋葵,味噌炒蛋,沙律,+$8轉牛油酸種包 $108+$8煙三文魚龍蝦汁意粉 $128羅勒醬野菌香蒜欖油扁意粉 $1184杯野飲(matcha latte x2, dark chocolate,伯爵茶柚子梳打) ~$42/杯食物一上枱 嘩好靚好吸引 重有個木框框住杯咖啡打卡一流!我既意式蟹肉配酸種包 超足料 啖啖蟹肉酸種包唔會太硬少少煙un有一球薯仔沙律又係好好味 菜類沙律好fresh炒蛋好滑以為會唔夠飽 飲埋杯matcha latte perfect池~試飲左朋友既dark chocolate 好濃郁!最後加左個日本直送富士蘋果生芝士蛋糕 $28幾surprise幾清新!👍🏻食物+環境+服務都正評 係坐得有少少迫~
家庭式得黎又幾靚

我既意式蟹肉配酸種包 超足料 啖啖蟹肉
酸種包唔會太硬少少煙un
有一球薯仔沙律又係好好味 菜類沙律好fresh
炒蛋好滑
試飲左朋友既dark chocolate 好濃郁!

最後加左個日本直送富士蘋果生芝士蛋糕 $28
幾surprise幾清新!
👍🏻
食物+環境+服務都正評 係坐得有少少迫~
2021-07-17 396 瀏覽
呢日我倆又放下午假,揀咗呢間。坐定定睇餐牌,每個主菜都可揀麵豉湯/茶/咖啡,我哋都要湯。 揀好晒之後⋯⋯無端端有隻小昆蟲爬咗上枱,嚇死!我倆即時彈起身,好彩隔離坐位有又個勇敢又快手嘅男仕攪掂咗佢😗💨 服務員都好快過咗嚟處理,仲幫我哋轉左位添。我又要讚咗先,呢度啲服務員都好好,反應快又有禮貌,讚👍🏼 呢幾次出街食都幾開心,都遇上好客戶服務嘅餐廳,食都食得開心啲😃起菜都唔算快,應該係即煮,幾好👍🏼 傾傾吓,女友個日式芝士咖哩漢堡定食先到,賣相好ok,我倆都異口同聲⋯⋯”嘩!有成三件漢堡!” 伴菜有芝麻醬沙律菜加一球薯仔沙律,我倆最鐘意薯仔沙律,好味😋 我哋都揀咗湯。個湯好夠熱,又唔咸,唔錯😊👍🏼 塊芝士漢堡味道正常啦,肉味同芝士味唔算香,但加埋啲日式咖哩汁都算好味😊👍🏼女友飲飲下湯,我個炒野菜豚肉定食都到,豚肉就一般,味道都正常,好彩好多菜,我鐘意😁 仲有,Openrice 訂枱有88折,仲要唔加一😁👍🏼

日式芝士咖哩漢堡定食

炒野菜豚肉定食

仲有,Openrice 訂枱有88折,仲要唔加一😁👍🏼
2021-07-16
$74.5 (午餐)
2021-07-16 5276 瀏覽
基本上lunch搵到一間抵食又好味嘅,呢間觀塘樓上cafe係一定要食。好耐之前我已經寫過呢間,好食到要再寫update下先。又有新嘢啦,正,乜都好想食,揀唔到!呢間cafe勝在男女顧客唔會差好遠,雖然花做主題,重點係嘢食好味。Cappuccino ,配餐另加19元,同事話又靚又好飲。Lemonade soda ,半價23元,同事話靚得嚟唔會假味,飲落好舒服。我點咗呢個蟹肉all day,98元,上碟個下蛋好熱,蛋又滑又夠味,搞到自己覺得好似好耐無食過好嘅炒蛋(係事實)。蟹肉酸種包俾你感覺好豐富,每啖蟹肉唔係hea你,搽滿整片,包亦烘過。沙律有士多啤梨唔會怪,佢嘅沙律汁又夾到。薯蓉係一貫係有質素,唔駛講。呢點必須要讚,醒且嘅店員好重要,一早點定甜品同要求,全部都做到,重點係柚子芝士28元,好好食,柚子唔會搶flow,兩者平衡到,細細件,每人一啖仔就夠(個餐真係好飽)。Cafe用簡單線掛上唔同嘅相,一啲令人感觸嘅相片。好少cafe令我俾全高分,呢間係要,cafe仲要做到無油煙帶走。

又有新嘢啦,正,乜都好想食,揀唔到!

Cappuccino ,配餐另加19元,同事話又靚又好飲。

沙律有士多啤梨唔會怪,佢嘅沙律汁又夾到。

薯蓉係一貫係有質素,唔駛講。

Cafe用簡單線掛上唔同嘅相,一啲令人感觸嘅相片。

2021-07-02 900 瀏覽
位於觀塘嘅呢間花系cafe🌸🌼🌻主打日式定食同西餐!喺尖沙咀、荃灣、鰂魚涌、同紅磡都有分店喔!-🍽釀芝士大啡菇·秋葵·味噌炒蛋·沙律·牛油吐司($108)大啡菇新鮮juicy, 但比預期中細粒味噌炒蛋更能突顯蛋香,味道唔錯👍🏻整體嚟講份量唔算多,亦無好特別略覺定價偏高喔!🍱慢煮封門牛柳定食 ($108)識食一定係食封門牛柳🤤脂肪比較少,而且牛味濃郁💕伴碟有沙律菜同薯蓉沙律薯蓉加入咗青瓜,有口感又夠fresh個人幾鍾意喔❤️飯量未算好多,男生可能會唔夠飽呀!🍝煙三文魚龍蝦汁意粉($128)龍蝦汁香濃而不咸每條意粉都充滿醬汁,好味喔😋面頭以玫瑰花造型嘅煙三文魚做點綴好味之餘,又啱打卡呀😍☕️黑朱古力(跟餐半價$23.5)熱飲以小木盒盛載,別有一番風味呢📸朱古力味甘醇,唔會太甜推介鍾意黑朱古力嘅朋友仔可以試吓🍫㊙️OpenRice訂位有88折優惠喔!
位於觀塘嘅呢間花系cafe🌸🌼🌻
主打日式定食同西餐!
喺尖沙咀、荃灣、鰂魚涌、同紅磡都有分店喔!

🍽釀芝士大啡菇·秋葵·味噌炒蛋·沙律·牛油吐司($108)
大啡菇新鮮juicy, 但比預期中細粒
味噌炒蛋更能突顯蛋香,味道唔錯👍🏻
整體嚟講份量唔算多,亦無好特別
略覺定價偏高喔!

🍱慢煮封門牛柳定食 ($108)
識食一定係食封門牛柳🤤
脂肪比較少,而且牛味濃郁💕
伴碟有沙律菜同薯蓉沙律
薯蓉加入咗青瓜,有口感又夠fresh
個人幾鍾意喔❤️
飯量未算好多,男生可能會唔夠飽呀!

🍝煙三文魚龍蝦汁意粉($128)
龍蝦汁香濃而不咸
每條意粉都充滿醬汁,好味喔😋
面頭以玫瑰花造型嘅煙三文魚做點綴
好味之餘,又啱打卡呀😍

☕️黑朱古力(跟餐半價$23.5)
熱飲以小木盒盛載,別有一番風味呢📸
朱古力味甘醇,唔會太甜
推介鍾意黑朱古力嘅朋友仔可以試吓🍫

㊙️OpenRice訂位有88折優惠喔!
2021-06-23 926 瀏覽
雖然要走一段舊舊的路去到盡頭才能乘升降機上到所在的樓層,但沿途基本整潔而且升降機相當寛敞。餐廳地方不大但也有十來張桌子,門口還有小小的花店,裝潢不是很華麗但給人舒適的感覺,店員親切,食物也有水準牛肉壽喜燒配温泉蛋~牛肉有咬口,醬汁充足,美味慢煮封門牛柳~肉質鮮嫩多汁,配飯十分開謂,薯蓉及蔬菜沙律新鮮好味Macha Latte ~ 香滑順喉,完全不會苦澀朱古力芝士蛋糕~香濃美味,不會過甜,以她作結,完美

牛肉壽喜燒配温泉蛋~牛肉有咬口,醬汁充足,美味

Macha Latte ~ 香滑順喉,完全不會苦澀

朱古力芝士蛋糕~香濃美味,不會過甜,以她作結,完美

2021-06-22
2021-06-10 947 瀏覽
今日搵食搵到去觀塘工廈入面, The Artlab by Favilla係開聯工業中心B座, 行到最入個入口先岩, 唔好去錯! 餐廳座位唔算好多, 我地平日lunch time時間上去, 成場full晒, 好彩有book到位咋, 估唔到咁旺場!慢煮封門牛柳定食 $108定食可以揀跟味噌湯/焙茶/黑咖啡味噌湯味道幾好, 入面仲好多料添, 好多昆布, 菇, 同菜, 幾驚喜!主角慢煮封門牛柳份量都唔少, 切開咗大約有10件左右, 經慢煮後牛柳好嫩滑, 又Juicy! 都幾重牛味, 配上燒汁食好重口味! 跟餐配有珍珠米飯, 上面仲有飯素, 撈飯食好惹味呀! 伴碟仲有薯蓉同埋沙律菜, 薯蓉食到有薯仔粒, 口感有層次! 而沙律菜好新鮮, 有芝麻醬, 好清新! ☘️整體餐點份量十足, 男士都一定會夠飽, 而且味道相當唔錯, 嘢食有誠意, 坐得又舒服, 係一個傾偈嘅好地方, 推薦!

慢煮封門牛柳定食 $108
定食可以揀跟味噌湯/焙茶/黑咖啡

2021-05-25 1126 瀏覽
本身嚟呢度食晚飯,係睇中佢靚嘅環境,有乾花同畫作裝飾,對工廈cafe嘅食物冇太大期望,估唔到樣樣野食都出乎意料地好,唔輸好多餐廳💛先係小食,雞翼拆骨釀入明太子,外皮香脆又飽滿,裡面嘅肉嫩滑又帶辣,一啖咬落去漲卜卜好過癮牛柳雖然瘦但都冇渣,唔係話十分腍滑,但一分錢一分貨,肉味ok,起碼照燒汁調味幾好,伴碟沙律用芝麻醬撈左,配埋薯仔沙律同麵豉湯,樣樣都做得幾好呢個燒春雞真係好有驚喜,個雞皮非常薄又唔肥,雞肉熱氣騰騰,好入味又腍滑,肉汁滿瀉!portobello 亦都合乎期望嘅juicy , 伴碟仲有黑醋汁沙律。順帶一題,呢道每位staff都好nice,仲要好醒目咁配合嚟製造驚喜,又免費咁應我要求,用朱古力醬寫字喺蛋糕旁邊,實在係100分!唔嚟多啲都唔得💛

明太子釀雞翼

慢煮封門柳定食