2017-02-09 1919 瀏覽
除佐有happy Friday, 其實都可以係blue Monday 之後嘅星期二 enjoy下after work gathering嘅!呢間有賣好多唔同種類嘅craft beer,而且又有Burger, hot dog, chicken wings, etc.特別係逢星期二就 $3/PC chicken wings!!!雞翼迷應該會好鍾意叫佐其中三款buffalo wings, 各有特色呢款個未比較似BBQ sauce 嘅味度,甜甜呢又帶點咸,不過個醬比得太多所以咸佐少少,要整走啲醬先無咁咸比較啱鍾意食甜野嘅朋友,個蜜糖味都幾重,因為有Garlic所以帶啲鹹香!好香口,又唔會好濕,皮帶微脆。呢個絕對係必試!夠辣,而且辣得好過引!一入口係好香辣椒味,但唔覺好辣,一路食就開始辣出嚟。食到成身汗,不過好過引好爽麵包外面微脆,唔係好鬆軟包身,比較有份量,唔會食完都覺得好似無食咁。漢堡好厚,非常足料!調味唔多,可以食到免治牛本身嘅牛味配菜都新鮮,份量合理。睇落係真係好多汁,好似會好咸咁。但個調味幾好,而且真係好多菇!麵包同Burger 包一樣。熱狗腸好脆唔太咸,口感厚實而且同包身比例都恰當,

雞翼迷應該會好鍾意

叫佐其中三款buffalo wings, 各有特色
Wuss
Honey  Garlic
Hot
呢個絕對係必試!夠辣,而且辣得好過引!
The  big  bite
漢堡好厚,非常足料!調味唔多,可以食到免治牛本身嘅牛味

配菜都新鮮,份量合理。
Mushroom  dog
熱狗腸好脆唔太咸,口感厚實而且同包身比例都恰當,唔會覺得係咁食包無料。
Hazelnut craft  beer
榛子味都幾重,酒味唔太明顯,種意果仁嘅朋友可以試下。
2017-01-17
Hot
The  big  bite
Mushroom  dog
Hazelnut craft  beer
2017-02-01 942 瀏覽
Big bite 在這區可算是很出名,皆因佢每星期二晚雞翼大平賣,$3蚊隻,送酒一流,好抵食。 不過,這間美式酒吧feel餐廳,不只是賣雞翼及手工啤酒的。其實主要餐牌是有多款burger的。點了最basic的The Big Bite Burger,再加$52就有chilli cheese fries同飲品。Burger都等左好耐,可能因為是即整吧。等左約15分鐘, burger終於來到,都好大個,牛肉煎得好香及肉味好重,而且很juicy, 整體不俗的。至於chilli cheese fries ,唔係普通的芝士薯條,味道好特別,可能落左d 特別chilli,但唔太識欣賞,薯條也淋晒,要$52蚊實在太貴唔值。整體來說burger味道不錯,但價錢偏貴。但來這裏飲下野傾下計,氣氛倒算不錯的。

2016-12-30 868 瀏覽
I wasn't expecting a Canadian themed restaurant but it didn't disappoint! The beer selection was interesting (and delicious) and the burger was SO good.
2016-12-29
  • The  Fat  Bastard
2016-12-22 1963 瀏覽
在臉書上看到介紹這家餐廳$3/隻雞翼後,便相約了一群男生星期二出發(小女子是偏向多男性朋友…因為都沒幾個女生有意想去…)由於Wing’s night是不設訂位的,所以要先到先等位,而店內坐位不算太多,一行四人六點九左右等了約十五至二十分鐘便有位入座。店鋪採用櫃面訂單店員送餐的方式,第一輪四隻餓鬼共點了三枝手工啤、一杯沙士、一個Smoky BBQ chicken burger、一個Fish & Chips 和 三款雞翼。大家都對手工啤的認識不太多,都是較瓶子上的圖案和看得懂的字來選擇Gwei-lo(pale ale) - 早前聽說過很不錯,果然很容易入口,味道清爽有果味,女生也會很輕易就愛上了;Brother toffee apple - 不愛麥味的人很容易愛上,因為那拖肥味完全把麥味蓋過,簡直就不覺得自己在飲啤酒,而且那甜甜的拖肥味一直留在口腔內,但小心會喝多了噢;Flens burger(weizen) -來自德國的啤酒,是三枝中酒精濃度最高的一枝(5.1%),小麥味很香很清爽,最愛的反而是酒瓶本身的獨特性,陶瓷瓶蓋既不用開瓶器,「啵」的一聲十分清脆,其實我是很想把它帶回家去呢~~~

,但小心會喝多了噢;

Root Beer Float - 初時點的時候並不知道原來這是沒酒精的,只是單純被一堆有朱古力醬的忌廉吸引了…一罐沙士汽水+忌廉就是了,後來上網一查,原來有些店是用雪糕球代替忌廉的,不想接觸酒精的朋友可以一試
Smoky BBQ chicken burger($53) - 正在減肥的F為了是次聚會決定放縱自己,平常雞胸肉當晚餐的他,是晚他點了個雞堡(雞殺手!) 自私食,貪嘴的我切了少許雞肉試,以這個價錢來說這質素也是不錯的了,雖然我沒有吃到辣味,但愛辣的他說很不錯,而且還很飽肚呢!
Smoky BBQ chicken burger
Fish & chips($92) - 新鮮炸好的魚塊外形看起來好像小乳豬,以木砧版的方式起菜,有茄汁、酸忌廉和檸檬在一旁,一刀切下去的聲音脆得很,但肉質不是太新鮮,反而令我們失望
;薯條粗度一致,不會像快餐店的有淋身有脆身,大多都是香脆可口的,所以很快便被我們清光光了
Fish & chips
第一輪點的雞翼有Honey garlic,Caja,Wuss;這三款都是較小兒科程度的。
Honey garlic(12pcs/$36with beer) - 是我個人最喜愛的,炸好的雞翼配上甜甜的蜜糖味
,雖則知道這都雪藏雞翼不會太入味,但至少我們都吃不到那些雪藏味;
Caja(6pcs/$18with beer) - 老闆說此味道有點鹹、少許辣而且雞翼外表也有有點脆的,當時的理解應該就是像中式的椒鹽味吧? 果然沒有錯,不過製作時好像重手了點,大家都認為有些過鹹,若是輕手點絕對可以再次安歌!
Wuss(6pcs/$18with beer) - 這款是稍有醬汁的雞翼,醬有少許咸,配著啤酒吃是不錯的
後來第二輪我們多點了兩枝啤酒(吃得太高興這兩款實在完全忘記是甚麼口味了…)和一款Medium口味雞翼,是中等辣度,本擔心會接受不到(小女子在譚仔也只是吃十小辣的程度…
Medium(6pcs/$18with beer) - 看起來沒有很辣的紅色,但湊近一聞簡直就是鼻塞的都通了的程度!!!可是吃了一口卻又發現沒有聞起來那麼辣,入口先是一陣辣味,吃到一半因為不是十分入味所以不會辣。
Medium
題外話/補充資料: 逢星期二Wing's night特別$3/雞翼(必須點手工啤酒)
  • Brother toffee apple
  • Gwei-lo
  • Honey garlic
  • Caja
2016-12-13 919 瀏覽
Manager refused to honor employee's remark that we may add more wings on wings night without the need for more alcohol.He is rude and cocky and insisted that he is the manager and has the right to not honor any offers made by his staff.Please avoid this branch and head to the one at Kennedy town who provides much better service.

2016-12-10 825 瀏覽
朋友得知北角有間逢星期二六點後食雞翼三蚊雞, 仲有款火辣辣既雞翼, 就相約一班朋友一齊挑戰下當晚朋友7點去到已經大排長龍, 差不多排了兩小時, 約9點終於入得去喇買任何啤酒就可以任點 $18 有6隻雞翼, 同款味每次最少點六隻, 一場黎到, 當然每一隻味都要試啦由最低level講起,Wuss: 唔辣既bbq醬雞翼Honey Garlic: 蜜糖唔會落得太多, 少少蒜香味, 唔辣又惹味其次是Mild: 味道較酸, 有少少辣辣地再黎Hot, 好重tabasco味, 醬汁偏濃又辣而Suicide是用了非洲及印度辣椒醬汁, 味道有點酸酸辣辣, 好刺激最後是辣到噴火既Homicide, 見到個樣, 聞到陣味已經感到超辣, 猶豫左好耐, 決定點都要試一啖, 果然一啖已經令我心熱加速, 個肚有開party既感覺. 聽聞是加了全球最辣既辣椒醬汁漢堡包點了The Big Bite, 漢堡牛肉好厚, 好juicy, 夾埋生菜紫洋蔥蕃茄, 整體唔會太溜薯條即叫即炸, 有大量Mushroom sauce同芝士碎, 混上醬汁既薯條, 要趁熱食飲品方面, 點了Root Beer, 沒有酒精,味道有d似沙示, 面層

由最低level講起,
Wuss: 唔辣既bbq醬雞翼

其次是Mild: 味道較酸, 有少少辣辣地
再黎Hot, 好重tabasco味, 醬汁偏濃又辣

飲品方面, 點了Root Beer, 沒有酒精,味道有d似沙示, 面層有cream , 好有罪惡感
2016-11-16 905 瀏覽
今日去左北角呢間漢堡包店.間唔中都會食下漢堡包, 除左連鎖店之外, 但最近開既漢堡包店都比較貴.呢間可以咁平民, 當然要試一試啦點餐為自助形式, 之後有人送上.  調味料都是自助形式, 喜歡拿甚麼就自己拿.點了一個Cheese burger with set ($98)漢堡飽有手上咁大, 牛肉鬆軟.芝士味香, 半溶狀態最正!薯條剛炸起, 熱辣辣, 比連鎖店的薯條相對較粗. 有口感食完整個餐之後真係好飽. 這個價錢真係合格有餘. 遲下再黎可以試其他款

呢間可以咁平民, 當然要試一試啦
漢堡飽有手上咁大, 牛肉鬆軟.

芝士味香, 半溶狀態最正!

薯條剛炸起, 熱辣辣, 比連鎖店的薯條相對較粗. 有口感

食完整個餐之後真係好飽.
這個價錢真係合格有餘. 遲下再黎可以試其他款
2016-11-16
今日來個輕鬆美食開心share,看我瘦削的身材看似很節制飲食,其實我超愛吃漢堡包!不久之前就跟隊長一起在家附近發現了一間漢堡又超好吃,又價錢便宜的漢堡店—The Big Bite。好幾次閒日晚上經過都看見餐廳內人頭滿滿的,就知道食物有一定水準!看見餐牌,每款漢堡都不超過百元,未吃,已覺得價位合理又親民。我選了The Big Bite ($65),應該是餐廳的signature吧。​漢堡有充滿牛味的漢堡扒,還有芝士生菜,食材及份量都必定令你滿意。​不過「隔離飯香」,KAT就覺得隊長點的蘑菇漢堡比較好吃!Bak Goo! Mushroom Burger ($68)揭開是滿滿的蘑菇還有百忌廉,蘑菇豐富得可以用「爆餡」形容,超有分量。蘑菇醬帶有蠔油的味道,什是香濃,又不算太咸,令人吃不厭。不過咀小小的女生吃起來還有點狼狽,蘑菇一直往外跑,手指不經意就沾滿蘑菇醬汁 (吃​漢堡就是要手抓才夠美式),幸好餐廳設有專門洗手的位置,早已預算到客人用餐後要洗手。另外點了一份伴碟的薯條(+$30) 和汽水(+$8),​漢堡跟薯條分開送來,剛炸起的薯條以高高的紙筒盛裝,十分香脆可口,每條都是外脆內軟,很有薯味
今日來個輕鬆美食開心share,

看我瘦削的身材看似很節制飲食,其實我超愛吃漢堡包!

看見餐牌,每款漢堡都不超過百元,

未吃,已覺得價位合理又親民。
The Big Bite

不過「隔離飯香」,KAT就覺得隊長點的蘑菇漢堡比較好吃!
Mushroom burger

蘑菇醬帶有蠔油的味道,什是香濃,又不算太咸,令人吃不厭。
Mushroom burger
不過咀小小的女生吃起來還有點狼狽,蘑菇一直往外跑,
另外點了一份伴碟的薯條(+$30) 和汽水(+$8),
​漢堡跟薯條分開送來,

剛炸起的薯條以高高的紙筒盛裝,十分香脆可口,

每條都是外脆內軟,很有薯味。

每人不用$100 就吃到令人滿足的漢堡,

終於明白閒日都大排長龍的原因,

論價錢及食物質素,CP值超高!

哈哈,我已經跟隊長先報告:他出差我都會自己一個人再光顧XD
2016-10-03
5 分鐘 (堂食)
The Big Bite
2016-09-21 2380 瀏覽
北角工作已一段時間,知道附近的The Big Bite很有名,但一直沒有機會探訪。最近雜誌報紙報導此店逢星期二晚上6點起有Wing's night活動,只要點一枝手工啤酒,就能以$3一隻雞翼無限點,實在沒有不來的理由呢。6點準時到達,但餐廳已有不少客人用個人物品佔領桌子,等待朋友到來。還好,還有一張小桌子剩下,建議大家5點多就來,否則6點過後就要在餐廳外排隊了!是次隨意點了雪櫃內的兩枝手工啤,原來是蘇格蘭品牌BrewDog的Punk IPA和5am Saint,入口比生啤苦澀,個人不太喜歡。可是,Wings night主角顯然不是啤酒。雞翼有幾種口味選擇,每次最少點同一口味6隻。這次由於只有兩人,點了Honey Garlic和Cajun小試牛刀。Honey Garlic和想像中有點出入,這裡的是'鬼佬'版本!雞翼本身個子不大,炸漿不算太厚,肉質不太滑。其實所謂的Honey Garlic只是把原有的炸雞翼沾上醬汁,惟Honey Garlic偏向蜜糖,蒜味近乎零,而且蜜糖下得太慷慨了,甜得有點過份,吃了2隻已經停手!Cajun就比較乾身,只是用了乾的調味料點綴。味道方面就比較淡口,還是喜歡

Cajun就比較乾身,只是用了乾的調味料點綴。味道方面就比較淡口,還是喜歡港式炸雞
反而薯條方面炸得熱烘烘,香脆而且薯肉多,算是比較滿意。
2016-08-23
5 分鐘 (堂食)
2016-08-04 2850 瀏覽
同友人七點walk in 入the big bite,兩個人易搵位。自助形式,去Counter買完佢會送餐比你。兩個人叫左一個Set, cheese burger 加五十幾蚊有個Chilli cheese fries 同soft Drink! 個poutine有點失望,唔辣之餘又唔香,個汁come晒薯條整身既香味,又淋晒Burger 就好有驚喜,個牛肉燒得好香,D 汁同蔬菜都好fresh n juicy,佢仲有個位有好不同的醬汁同配料(粟米,欖,洋蔥)比你自取
Cheese  burger
Chilli  cheese  fries
2016-08-03
Cheese  burger
2016-07-26 2562 瀏覽
我地三個人每人一個Burger分別係CBC The jerk同Cheese Burger其中The Jerk係雞漢堡其他係牛漢堡呢間店嘅漢堡牛絕對無得輸用料頂尖新鮮 onion咬落香甜牛肉肉汁豐富口感鮮嫩再加上半融嘅cheese三者合一簡直係正到飛天至於雞肉就柴左少少好彩有好嘅青汁同配料補救嚴重警告唔好輕易選擇homicide辣度真心好好食但係太高估自己食辣能力係譚仔食大辣 得閒larn過去四川成都食川菜平時食辣椒都輕鬆無難度但係一野就俾呢隻雞亦收左皮可以堪稱香港第一辣 我食過最辣嘅野總之唔好輕易試 慢慢升級好啲不過酸辣combination真係無得輸!值得一試(其他辣度plz)開胃小吃cheese肉碎薯條可以係食辣之前用澱粉墊吓肚lol
我地三個人每人一個Burger
平時食辣椒都輕鬆無難度
但係一野就俾呢隻雞亦收左皮
可以堪稱香港第一辣 我食過最辣嘅野
總之唔好輕易試 慢慢升級好啲
不過酸辣combination真係無得輸!
值得一試(其他辣度plz)
開胃小吃
cheese肉碎薯條
可以係食辣之前用澱粉墊吓肚lol
      我听说有一家卖汉堡的小店,有超级变态辣鸡翅,于是立刻前往一试。      这家店的鸡翅辣度总共分为七个等级,最低的一个是“Honey”,即是几乎没什么辣度,倒数第二是“Wuss”,即是“胆小鬼、懦夫”,挺有意思。最高级别叫“Homicide”,杀人级别,一看到我就High了,这到底是怎样一种辣度?     一份鸡翅有6块,港币54元。一端上来我就感受到它的辣,整只鸡翅你看到的除了辣酱还是辣酱。      咬了一口,哇!!!!!!!!!!!真的好辣啊!!!!!!一咬辣感就涌入口腔,而且后劲很足,吃完两分钟内,整个口腔好像着火一般。我吃日本那个200倍辣面的时候还可以面不改色,但是这个我没办法镇定,它的辣很奇怪,不会下去喉咙,就像是一团会游走的火一样在你的口腔里来回窜动,我第一次吃辣吃到眼泪止不住往下流。所以吃完这6块辣翅,我给它另外取了个名字叫“辣到阿妈都唔认得”鸡翅。      平时吃辣我是不用喝饮料的,但这次受不了喝了一瓶啤酒。      这家店还有汉堡和其他小吃,但是因为开始先吃了辣翅,所以接下来我吃的汉堡和洋葱圈,除了口腔里残留的辣味,我什么味道也吃不出。     你
      平时吃辣我是不用喝饮料的,但这次受不了喝了一瓶啤酒。
     你敢来挑战吗?
     真的很辣,劝你三思。
2016-05-16 5002 瀏覽
Big Bite逢星期二有雞翼夜叫一支啤酒就可以無限叫3蚊一隻雞翼聽左好耐但未去過 今次終於一試由於晏左去既關係 好多人我地4人枱等左差唔多一個鐘啤酒種類有好多 全部係市砷上少見既手工啤每支大約五六十蚊 我地4個人飲左10支左右試下唔同種類飲左咩都唔係好記得其中最有印象既係ginger bear同鬼啤佬ginger bear好甜好易入口鬼啤佬就好得苦雞翼方面 全部都係炸既 只係用唔好sauce有6款揀 話就話唔同味但食落去我只係覺得分左冇汁, bbq汁, 普通新tabasco, 好辣既tabasco, tabasco加茄汁..我就比較鐘意食好辣既tabasco我地4個人食左60隻左右宜間野幾特別有機會再去 早d去 唔洗等咁耐
Big Bite逢星期二有雞翼夜
我地4個人食左60隻左右

宜間野幾特別
有機會再去 早d去 唔洗等咁耐
2016-05-10
50 分鐘 (堂食)
2016-04-06 4449 瀏覽
十點幾上完堂好想食d野滿足下自己, 見到呢間burger店就入去試下.裡面環境好有走美加風格,有d鹿頭,鐵牌掛喺牆上面,幾靚呢餐我叫左個Taters N Cream 同 The Big Bite 加多杯可樂先黎Taters N Cream, 見到就好開心,粗身薯條上面鋪滿好厚一層cream加埋煙肉同蔥,好正!!Burger 係即叫即做,所以我食左半碟薯條先到, The Big Bite 係一塊6oz牛肉加生菜同番茄,唔會好大個但係啱哂口形唔駛拆開食咁冇癮.牛肉漢堡外觀有d乾,但係咬落都幾juicy同好濃牛味,我幾鍾意佢唔會落大量醬汁,一來唔怕食都成手醬,二來唔會搶左漢堡扒既牛味
裡面環境好有走美加風格,有d鹿頭,鐵牌掛喺牆上面,幾靚
題外話/補充資料: 只有一點可改善地方係食完離開餐廳發現有陣油煙味
2016-04-01
2016-01-29 3989 瀏覽
之前2000黎過,結果排左一個中都未入到,改去左滕王閣。今次1900黎到,都係要排隊…但既然都黎到,就同你死過!結果都等左半個鐘…入到去,首先要彈同讚個收銀,彈既係覺得餐廳真係要請翻個識中文既,因為始终有太多講中文既客人,排隊俾錢要搞好耐,因為好多都雞同鴨講…我都搞到落錯左買左兩包薯條最后食唔曬…讚既係收銀幾令女,而且唔會因為你英文不太好而黑你面甘,仲要好有耐性解释俾你聽haha叫左三款雞翼:Medium, mild, honey garlicMedium 同mild無咩分别,都係酸酸辣辣甘,而且好咸…老實講一啲都唔好食,係真係好濃味幾好餸酒。Honey garlic反而幾好食,但都係宜家家私個隻貨色,唔係好食到要排隊食…薯條係粗切薯仔,幾好食但兩個人食兩包真係食唔曬…點honey garlic 好好食鱼柳包當然好食過麥記,但值唔值56就見人見智啦Apple cider就一如以往既好飲哈哈!見到其他人啲薯條會加啲芝士汁,乜乜肉醬,但勁贵…不過睇落幾好食既分數:6 分(10分滿分)
之前2000黎過,結果排左一個中都未入到,改去左滕王閣。

叫左三款雞翼:

Medium, mild, honey garlic

分數:6 分(10分滿分)

2016-01-19
30 分鐘 (堂食)
  • HoneyGarlicBuffaloWings