2024-05-15
長途跋涉過去搵稅局,所以一早規劃行程,完成任務後,先吃甜品再和朋友吃意大利。第一次來到啟得Airside 估唔都幾多shop 行,而且吾系大路野,行左2 個小時都未行曬 不過肚仔打哂鼓,直接去The Cipollini 坐陣就開餐。這裡氣氛幾好,傳統意大利小店裝潢,枱與枱之間都幾密集,亦設有戶外坐位,如果天氣唔系咁熱坐戶外真係正。頭盤火腿哈密瓜$148哈密瓜切得頗為厚身,以Parma ham 卷著,甜密瓜juicy ,一咸一甜的味道平衡得很好。八爪魚片$168以橄欖油封八爪魚片,八爪魚切得很薄,口感軟稔,朋友很喜歡它的鮮味,我嫌它有點腥。終於入戲肉Smoked salmon $248 (12 inch)意大利人果然對pizza 好講究,pizza 阿細分成三類,我哋揀咗比較高級Artisam 用上麪粉級別和其他是有分別的。店員端上來時,真心Surprised 煙三文魚片完全將pizza 餅底蓋過,足料到一個點;煙三文魚咸鮮足,芝士 也不hea,用上Mozzarella cheese and Creamy ricotta ,令味道更有層次,餅底又薄又脆,充滿麵粉香氣,令我地食到停唔到口
The Cipollini 坐陣就開餐。 這裡氣氛幾好,傳統意大利小店裝潢,枱與枱之間都幾密集,亦設有戶外坐位,如果天氣唔系咁熱坐戶外真係正。
頭盤
火腿哈密瓜$148
八爪魚片$168
終於入戲肉
Smoked salmon $248 (12 inch)
Artisam 用上麪粉級別和其他是有分別的。
店員端上來時,真心Surprised
煙三文魚片完全將pizza 餅底蓋過,
Creamy ricotta ,令味道更有層次,餅底又薄又脆,充滿麵粉香氣,令我地食到停唔到口。
朋友的奶昔Matcha Mahesty $58
Cream 又多又厚就必定,估唔到抹茶味都幾出,甜度又冇想像中咁高,不過都係高卡野,我飲咗一啖就交俾朋友獨享。