長途跋涉過去搵稅局,所以一早規劃行程,完成任務後,先吃甜品再和朋友吃意大利。第一次來到啟得Airside 估唔都幾多shop 行,而且吾系大路野,行左2 個小時都未行曬 不過肚仔打哂鼓,直接去The Cipollini 坐陣就開餐。這裡氣氛幾好,傳統意大利小店裝潢,枱與枱之間都幾密集,亦設有戶外坐位,如果天氣唔系咁熱坐戶外真係正。頭盤火腿哈密瓜$148哈密瓜切得頗為厚身,以Parma ham 卷著,甜密瓜juicy ,一咸一甜的味道平衡得很好。八爪魚片$168以橄欖油封八爪魚片,八爪魚切得很薄,口感軟稔,朋友很喜歡它的鮮味,我嫌它有點腥。終於入戲肉Smoked salmon $248 (12 inch)意大利人果然對pizza 好講究,pizza 阿細分成三類,我哋揀咗比較高級Artisam 用上麪粉級別和其他是有分別的。店員端上來時,真心Surprised 煙三文魚片完全將pizza 餅底蓋過,足料到一個點;煙三文魚咸鮮足,芝士 也不hea,用上Mozzarella cheese and Creamy ricotta ,令味道更有層次,餅底又薄又脆,充滿麵粉香氣,令我地食到停唔到口

The Cipollini 坐陣就開餐。

頭盤
火腿哈密瓜$148

八爪魚片$168

終於入戲肉
Smoked salmon $248 (12 inch)

Artisam 用上麪粉級別和其他是有分別的。
店員端上來時,真心Surprised
煙三文魚片完全將pizza 餅底蓋過,
Creamy ricotta ,令味道更有層次,餅底又薄又脆,充滿麵粉香氣,令我地食到停唔到口。

朋友的奶昔Matcha Mahesty $58

Cream 又多又厚就必定,估唔到抹茶味都幾出,甜度又冇想像中咁高,不過都係高卡野,我飲咗一啖就交俾朋友獨享。

📍 The Cipollini Pizzeria📍 啟德 𝗞𝗮𝗶 𝗧𝗮𝗸 • 協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-最近發現啟德的AIRSIDE商場內有不少美食選擇,當中連鎖餐廳佔少數,反而更多的是外面少見的餐廳,值得一訪呢這晚到訪了位於G層露天廣場的意大利餐廳《The Cipollini》餐廳裝潢富有色彩,座位圍繞著中央的酒吧位置,一邊對著草地,一邊對著AIRSIDE中庭,環境開揚、蠻寫意舒適-餐廳主打意大利美食,意粉、披薩總少不了,還有gelato呢🍨另外還提供各款飲品,Happy Hour時段部分酒品更有買一送一優惠🥂-Octopus carpaccio ($168)【八爪魚片】口感柔軟,但味道略淡🐙•Wagyu sirloin pizza (12") ($288) 🌟餐廳的12吋披薩都是薄底的,口感輕薄、香口,吃上去不會太飽膩【和牛西冷披薩】上首先塗上蕃茄醬,再來有mozzarella芝士、焦糖洋蔥,最後就是主角【和牛西冷牛扒🥩】!份量非常有驚喜,每一片披薩都至少有兩件牛扒,一點都不「hea」~牛扒肉質軟嫩,而且肉汁豐富,還有少量芥末醬作配
📍 The Cipollini Pizzeria
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Octopus carpaccio ($168)
八爪魚片】口感柔軟,但味道略淡🐙
Octopus carpaccio
Octopus carpaccio

牛扒肉質軟嫩,而且肉汁豐富,還有少量芥末醬作配搭,好吃!

Chicken parmigiana ($168) 🌟
這道【芝士烤雞】也很有驚喜!
雞扒與番茄醬跟芝士烤香,口感外焦脆、內軟嫩,啖啖肉,也很juicy
配上了忌廉汁闊條意粉,煙韌彈牙又掛汁
富奶香,多吃會膩,但份量剛剛好
Chicken parmigiana

Tiramisu ($58)
提拉米蘇】切成正方形呈上,伴上藍莓、草莓、薄荷葉作點綴
Mascarpone cream口感滑順,手指餅不會過軟,咖啡味、酒味平衡得宜,不錯不錯!
Tiramisu

Hoegaarden ($98/1 pint)
Happy Hour來一pint啤酒~(但啤酒是沒有HH優惠的)
Hoegaarden

Iced frappé - Matcha Majesty ($58)
另外這裡也有提供沙冰,我們點了【抹茶王朝
不知是否以餐廳自家製gelato製成的呢😛
質感綿密幼滑,但略嫌抹茶味道不太濃郁,味道偏甜~
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2024-05-14 228 瀏覽
前菜醃番茄布拉塔起司Burrata with Marinated Tomato 有火箭菜, 蕃茄仔, 和起司, 很清新很fresh, 而且很新鮮, 加上黑醋酸酸的味道非常適合作為開胃前菜香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條Squid-ink Linguine with Clams蜆肉份量非常多, 舖滿整個意粉上, 意粉口感彈牙Gelato有3個味道都好想試, 所以叫左三球加窩夫+2 toppings開心果、榴槤、牛油果大推榴槤!!超香的榴槤味而且味道真實, 絕對不是加香精造出來的味道, 又香又甜而且無負擔!牛油果都不錯, 比較偏甜一點蕃茄醬、莫札瑞拉起司、雞和紅蔥頭HAWAIIANTomato Sauce, Mozzarella, Chicken Tikka, Ham & Pineapple薄批比較脆口, 香濃芝士配上多汁菠蘿令人口水直流而且好處是不會太滯, 可以多吃兩塊沙冰榛果避風港Hazelnut Haven男朋友大愛, 喜歡甜飲品的不要錯過,
前菜
Burrata with Marinated Tomato
Squid-ink Linguine with Clams
蜆肉份量非常多, 舖滿整個意粉上, 意粉口感彈牙
Gelato
開心果、榴槤、牛油果
牛油果都不錯, 比較偏甜一點
HAWAIIAN
蕃茄醬、莫札瑞拉起司、雞和紅蔥頭
HAWAIIAN
薄批比較脆口, 香濃芝士配上多汁菠蘿令人口水直流
而且好處是不會太滯, 可以多吃兩塊

沙冰
Hazelnut Haven
男朋友大愛, 喜歡甜飲品的不要錯過,
醃番茄布拉塔起司
想講啟德airside開咗咁耐,都係第一次嚟呢個商場😆原來好大同好多野食!😋呢晚就同朋友嚟咗露天美食廣場嘅意大利餐廳,主打招牌意大利Pizza同意粉🍕🍝🌟𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐢𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧🍕 $𝟐𝟖𝟖 (𝟏𝟐-𝐈𝐧𝐜𝐡)呢個pizza係餐廳嘅招牌🤣上網見到好多人叫!餐廳嘅薄餅都係薄批做底,上面舖咗滿滿嘅和牛西冷牛扒同焦糖洋蔥✨超足料!咬落去薄餅好香脆,牛扒好粉嫩,而且肉質柔軟唔會韌,配埋焦糖洋蔥甜甜地,幾得意嘅配搭🤣🌟𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐏𝐨𝐩𝐜𝐨𝐫𝐧🍤 $𝟖𝟖有8隻炸蝦🍤外皮炸得酥脆,蝦肉都夠爽口彈牙👅🌟𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐑𝐚𝐯𝐢𝐨𝐥𝐢 𝐢𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟏𝟒𝟖呢款係松露忌廉醬餛飩🥰餛飩皮煙煙韌韌,中間嘅松露芝士餡好香濃😋重點係松露忌廉醬好creamy,而且松露味都好出,好食到想叫多碟🥹‼️🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $58Tiramisu賣相幾好,mascarpone cheese做得好軟滑,可惜食落蛋糕唔夠濕潤,而且酒味都未夠重😳🌟𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐇𝐚𝐯𝐞𝐧 $𝟓𝟖意大利招牌Iced Frappés🤓呢款係榛果沙冰,飲落味道好似milkshake咁,不過偏甜咗少少~

🌟𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐏𝐨𝐩𝐜𝐨𝐫𝐧🍤 $𝟖𝟖
有8隻炸蝦🍤外皮炸得酥脆,蝦肉都夠爽口彈牙👅

🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $58

🌟𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐇𝐚𝐯𝐞𝐧 $𝟓𝟖
自从楼下开了个Airside,每天都想在里面吃吃吃!整个商场美食真的太多了,之前给大家推荐过冲浪🏄🏻‍♀️餐厅,今天给大家推荐一家小朋友挚爱的手工pizza店,好适合周末溜娃聚餐。 这家餐厅就在大门口右转公共休息区这,设有户外座位,如果你有小宠物就太适合了!我们点了一份夏威夷pizza和一份大蚬意粉,味道都不错,pizza是偏的,口感特别好,不会那么有饱腹感,另外还叫了芝士烤鸡,奶香奶香的!一定要夸夸它家的🍧和饮品,饮品焦糖奶昔真的好香甜,雪糕是它家的一大特色,推荐🍫巧克力味!The Cipollini Pizzeria (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖

The Cipollini Pizzeria (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖
2024-05-08 40 瀏覽
📍 The Cipollini Pizzeria (九龍城)人寵共融既商場🏬又大又舒服😌其實我好鐘意呢個商場!每次都感覺好舒適😘每逢放假都會想係呢個商場食盡美食🥯🍝同時又可以帶{毛孩}行個圈~✨ 培根蛋黄卡邦尼意粉意粉煮得剛好彈牙,掛汁能力強,搭配濃郁的蛋黃醬,口感豐富。份量十足,口感味道俱備,讓人吃得滿足😌✨ 是日意大利燴飯{黑松露野菌}黑松露香和非常濃郁忌廉白汁,略有白酒味,同樣是大量的野菌,飯吸滿哂汁,且飯軟硬程度剛好,口感有層次🫠✨ 蕃茄醬、莫札瑞拉起司、雞蒂卡和紅蔥頭pizza整個pizza 為12吋,兩個人真係食哂整個pizza 都夠哂飽,蕃茄醬的酸甜與莫札瑞拉起司的濃郁配雞蒂卡帶來豐富的口感,而紅蔥頭的香氣為整個比薩增添了層次。批底以脆邊簿身為主🍕好岀色🫶🏻✨ 法式炸薯條外層金黃酥脆,內部蓬鬆柔軟,係一款最愛的小食🥔✨ Hazelnut Haven 榛果避風港棒子味好濃郁,而且好Creamy,仲有朱古力粒粒包圍着,令整杯感覺都甜而不膩🫗✨ Green tea 一杯熱綠茶,為早上打開{早晨}兩個字🍵
人寵共融既商場🏬
又大又舒服😌其實我好鐘意呢個商場!
每次都感覺好舒適😘
每逢放假都會想係呢個商場食盡美食🥯🍝
同時又可以帶{毛孩}行個圈~

✨ 培根蛋黄卡邦尼意粉

✨ 是日意大利燴飯{黑松露野菌}
✨ 蕃茄醬、莫札瑞拉起司、雞蒂卡和紅蔥頭pizza

✨ 法式炸薯條
外層金黃酥脆,內部蓬鬆柔軟,係一款最愛的小食🥔

✨ Hazelnut Haven 榛果避風港
✨ Green tea
一杯熱綠茶,為早上打開{早晨}兩個字🍵

2024-05-03 137 瀏覽
第一次嚟到啟德AIRSIDE,間間餐廳都幾多人,我揀左一間出名食Pizza嘅餐廳食dinner🤩✨火腿哈密瓜 - 前菜叫左個清清地嘅火腿哈蜜瓜,呢個配搭咁常見並唔係冇原因😂咸香火腿配上爽甜哈密瓜,一咬爆汁🍈中間仲有沙律菜加添色水,健康又好味!✨松露忌廉醬錕鈍 - 個汁好creamy,錕鈍幾有口感👍唔會好易散✨Chicken Tikka - 叫左個好特別嘅印度風薄脆Pizza,面頭鋪滿Chicken Tikka,仲有香草汁,賣相好得👍pizza底好脆,易入口又唔會太滯🍕✨Gelato - 要左1球開心果味 & 1球coconut味,仲加左個Waffle Bowl 同埋兩款toppings,雪糕球大大個,作為甜品好滿足😻✨Matcha Majesty - 杯野幾fancy,好啱小朋友😚感覺豆奶味幾香,有d似milkshake 多過沙冰🤭✨English Breakfast Tea - 食完咁豐富嘅野要飲杯茶解解膩,有一壺仔茶慢慢倒出嚟嘆,好寫意🫖

火腿哈蜜瓜

English Breakfast Tea

火腿哈蜜瓜
English Breakfast Tea
2024-04-24 66 瀏覽
The Cipollini Pizzeria以自家製薄餅,手工意粉 及自家製gelato為主打.半露天座位加上店內色彩繽紛壁畫,更令人食慾大增!加上當日有外藉客人半包場同小朋友慶祝生日,熱鬧氣氛更甚~🔸Prosciutto e Melone 火腿哈密瓜($148)三大條意大利巴馬火腿包裹長長哈密瓜,新鮮奪目.火腿鹹香加哈密瓜清新爽甜,非常適合作開胃菜🔸Beef Carpaccio 薄生牛肉($158)生牛肉嫩滑,好新鮮. 搭配上少許芥辣醬汁及新鮮沙律菜,增添牛肉風味🔸PEPPERONI($168)用蕃茄醬,莫札瑞拉起司和意大利辣香腸片. 薄批夠香脆,辣肉腸惹味.簡單卻經典🔸ICED FRAPPÉS • 士多啤梨旋風(58)🔸Gelato•Tiramisu x Pineapple coconut ($68)Waffle Bowl+2 toppings(+$18)色彩繽紛奶昔及雪糕令餐後愉快感倍增. Tiramisu味香濃,而Pineapple Coconut清爽

🔸Beef Carpaccio 薄生牛肉($158)

生牛肉嫩滑,好新鮮.
搭配上少許芥辣醬汁及新鮮沙律菜,
增添牛肉風味

🔸PEPPERONI($168)

🔸ICED FRAPPÉS • 士多啤梨旋風(58)
Waffle Bowl+2 toppings(+$18)

2024-04-23 56 瀏覽
餐廳供應多款羅馬薄餅,亦有各式各樣的頭盤、意粉🍝 這裏的員工親切友善,為是次到訪增加了不少分數呢😆.WAGYU SIRLOIN $288終於吃到朝思暮想的和牛西冷pizza🥹 Pizza表面舖滿Mozzarella芝士,上層再放着粉嫩的M7和牛及焦糖化的洋蔥,味道充滿層次🍕 可能是薄脆批以及醬料的關係,吃起來沒有想像中般膩呢~.Tuscan Salmon Steak $178蒜蓉忌廉三文魚扒外層煎香、內裏肉質軟熟,配上蒜蓉忌廉汁非常醒胃!.2 Scoop Cup $68除了pizza,自家製gelato也是餐廳招牌之一🍨 試了cookie&cream 和新推出的芋頭味,兩款也很不錯,升級窩夫(+$18)賣相美美的🥰.Hazelnut Haven | Matcha Majesty $58不喝酒精的可以考慮Iced Frappés!餐廳有六款口味的沙冰可供選擇,價錢亦相宜喔🍹

.WAGYU SIRLOIN $288

.Tuscan Salmon Steak $178

.2 Scoop Cup $68

最近唔少高質餐廳進駐啟德,當中有間意大利餐廳特別吸引😍 餐廳主打正宗手工Pizza、鮮製意粉﹑Gelato等,性價比十分高💯 餐廳設有室內外座位,裝潢充滿異國風情,仲可以帶埋毛孩黎用餐,環境夠哂chill🥳❝ 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑷𝒐𝒑𝒄𝒐𝒓𝒏 $𝟔𝟐 ❞炸蝦爽口彈牙🍤金黃香脆又唔會油膩,一口size形容做「爆谷」真係好貼切.ᐟ ❝ 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑹𝒂𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊 𝒊𝒏 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 $𝟏𝟒𝟖 ❞必試松露忌廉醬意大利餛飩💯 鮮製餛飩皮入口煙韌,皮薄餡靚,入面包住芝士,十分香口😍 呢道菜既靈魂在於個醬汁,黑松露味道突出,上菜時已經香噴噴,勁好食👍🏻❝ 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $𝟐𝟐𝟖 ❞Pizza即叫即製🍕有足足12吋,鋪滿煙三文魚真係勁誇張,上菜時忍唔住wow一聲😍 勁足料.ᐟ Pizza批底偏薄,比較脆身,食落都好輕盈,加埋煙三文魚更加健康.ᐟ ❝ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 $𝟒𝟖 ❞意大利餐廳唔少得Tiramisu😏 味道幾正宗,芝士香滑,帶有咖啡同酒香,仲有新鮮士多啤梨添😋❝ 𝟐-𝑺𝒄𝒐𝒐𝒑 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑾𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 & 𝟐 𝑻𝒐𝒑𝒑𝒊𝒏𝒈𝒔

❝ 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑷𝒐𝒑𝒄𝒐𝒓𝒏 $𝟔𝟐 ❞

❝ 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $𝟐𝟐𝟖 ❞

❝ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 $𝟒𝟖 ❞

❝ 𝟐-𝑺𝒄𝒐𝒐𝒑 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑾𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 & 𝟐 𝑻𝒐𝒑𝒑𝒊𝒏𝒈𝒔 $𝟖𝟔 ❞

餐廳有多款Gelato口味,仲係每日新鮮製作,誠意滿分💯 我地揀左coconut同rum Raisin味,味道好香濃,入口順滑🤤 記得加埋waffle同toppings,賣相好靚,打卡一流.ᐟ

❝ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑭𝒆𝒓𝒂𝒑𝒑𝒆𝒔 - 𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑯𝒂𝒗𝒆𝒏 $𝟓𝟖 ❞

夏天最岩叫杯冰沙消暑🥤 冰沙打得好幼細,泡沫綿密,完全唔會咬到一粒粒冰~
好似未出過𝗔𝗶𝗥𝗦𝗜𝗗𝗘入面餐廳食評😛 對呢個商場嘅印象係👉🏼 幾多多元化嘅餐廳,今次揀咗喺商場外圍嘅意大利餐廳𝗧𝗵𝗲 𝗖𝗶𝗽𝗼𝗹𝗹𝗶𝗻𝗶 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗲𝗿𝗶𝗮🇮🇹➿𝑩𝒖𝒓𝒓𝒂𝒕𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒂𝒕𝒆𝒅 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 ($148)食意大利菜,當然要食意大利芝士Burrata🧀 質地柔軟,奶香濃郁~ 配搭住火箭菜沙律一齊食,獨有嘅回甘味道冇咁強烈~➿ 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 & 𝑬𝒈𝒈 ($138)呢度嘅手工意粉標謗每日新鮮製作👍🏼 麵條較為扁薄,掛汁,煙肉量多而幾大塊的🥓➿𝑺𝑴𝑶𝑲𝑬𝑫 𝑺𝑨𝑳𝑴𝑶𝑵 (12-𝑰𝒏𝒄𝒉) ($228)呢度嘅pizza都有分三大種,我哋揀咗被譽為高檔嘅工匠披薩(Artisam Pizza🍕) 即係有拿坡里pizza風格,又會用意大利嘅“00”麵粉,同埋自家酵母製成餅皮,加上成本高啲嘅配料~ 如圖所見,多塊煙三文魚片完完全全覆蓋咗12吋薄薄脆脆嘅pizza皮,應該係我食過有最多煙三文魚嘅Pizza 😆 芥末醬同埋刁草嘅加乘都令到味道冇咁單一~➿ 𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑯𝒂𝒗𝒆𝒏 ($58)個晚冇飲酒🍻 見milkshake 幾多口味,就sh

➿ 𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑯𝒂𝒗𝒆𝒏 ($58)
個晚冇飲酒🍻 見milkshake 幾多口味,就share咗杯,榛果味同奶香平衡🥛🌰

➿ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ($58)
Mascarpone cheese嘅部分幾軟滑,甜度剛好☺️ 手指餅部分咖啡味微微滲出,酒香味突出~
2024-04-21 48 瀏覽
係airside 有間新店食pizza! ❤️🤩煙三文魚pizza mix 和牛pizza煙三文魚pizza以番茄醬、莫札瑞拉起司、煙燻三文魚、里科塔起司和酸豆為配料❤️❤️煙燻三文魚勁多塊🤝🤝和牛pizza則以番茄醬、莫札瑞拉起司、和牛西冷牛排和焦糖洋蔥😍😍,口感豐富且美味。勁多配菜,和牛味香👍👍🤩醃番茄布拉塔起司番茄的酸甜與起司的濃郁完美結合☺️☺️布拉塔起司的軟嫩質地與濃郁的奶香😀😀😀,醃製的番茄則帶來了濃郁的酸甜風味,增添了層次感。這道前菜給人一種輕盈而又豐富的口感😋😋😋墨汁蜆肉意粉🤩榛子沙冰榛子的香甜,是夏日消暑的絕佳選擇😎😎🤩英式早餐茶茶葉的濃郁香氣和深色的茶湯令人愉悅,帶來了一種舒適的感覺。這杯茶的醇厚口感和微苦的回甘讓人心情放鬆🥰🥰🥰
係airside 有間新店食pizza! ❤️
🤩煙三文魚pizza mix 和牛pizza

🤩醃番茄布拉塔起司

墨汁蜆肉意粉
🤩榛子沙冰
榛子的香甜,是夏日消暑的絕佳選擇😎😎

🤩英式早餐茶
位於啟德Airside的意大利餐廳。餐廳小小一家,店外就是一大片草地空地,當日不少人帶著毛孩們在外嬉戲,有幸坐到靠近門口的位置,便偶爾會有毛孩們上前逗你,心情大好!餐廳內色彩豐富的牆畫具有特色,而店員的熱情及好客更是使用餐氣氛良好。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ❅ Squid Ink Linguine $158❅ Chicken Parmigiana $168❅ Smoked Salmon Pizza $228❅ Matcha Majesty $58❅ Hoegaarden Peach $98 ___⋆ ⋆ ___ ✿ Squid Ink Linguine這道墨魚麵並非淋上墨魚汁醬,而是把墨魚汁加入麵條內搓成,因此在吃用時也沒那麼狼狽了!意粉的蒜香味濃,蜆肉份量不少,整體口感順滑。.✿ Chicken Parmigiana經典的意大利菜菜式。一大件已炸至金黃酥香的雞胸肉,上面舖滿厚厚的巴馬臣芝士及茄醬,切開時肉質嫩滑不柴,而且更有芝士拉絲呢!另外也會附上奶油扇意粉,厚厚的芝士奶油味道根本就是我的菜呢!.✿ Smoked Salmon Pizza手工薄餅批底較一般輕
 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ Squid Ink Linguine $158
❅ Chicken Parmigiana $168
❅ Smoked Salmon Pizza $228
❅ Matcha Majesty $58
❅ Hoegaarden Peach $98
 ___⋆ ⋆ ___
✿ Squid Ink Linguine
意粉的蒜香味濃,蜆肉份量不少,整體口感順滑。
✿ Chicken Parmigiana
經典的意大利菜菜式。
✿ Smoked Salmon Pizza
手工薄餅批底較一般輕薄,吃完一整個零罪惡感呢!
薄餅邊位焦脆,上面舖上大量煙三文魚、Mozzarella、Creamy Ricotta及酸豆等。最誇張是煙三文魚的量多得完全看不見餅皮,太足料了吧~ 而且以煙三文魚為主角的薄餅,口感比一般味濃的薄餅來得清新,味道也很鮮美。
 ✿ ᴅʀɪɴᴋꜱ:  Matcha Majesty
由於飯後尚要上班,薄餅理應配啤酒,我就只好選了抹茶口味的Iced Frappes。粉綠色再配上奶油忌廉及彩虹朱古力,大概女生都會喜愛吧~
本來以為會極甜,但把忌廉混入冰沙攪拌後飲用,甜度反而恰到好處呢。
2024-04-18 45 瀏覽
近排我哋去咗Airside行街 跟住就去咗食一間西餐 好似幾好食😚👅𝐻𝑜𝑡 𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟 $158佢嘅拼盤幾好食 好鍾意佢嘅蝦米爆谷 幾香口😍仲有脆香雞翼 肉丸嘅調味幾特別 食到啲香料味 幾好食😋👅𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑃𝑎𝑟𝑚𝑖𝑔𝑖𝑎𝑛𝑎 $168雞扒好大塊🤩仲有好大塊芝士 食落唔乾 隔離仲有啲忌廉意粉 唔錯👅𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐴𝑙𝑓𝑟𝑒𝑑 & 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 $138意粉都幾好味 幾creamy 闊條麵唔會煮得太淋 雞肉份量幾多😙👅𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 $58係近排食過幾好食嘅tiramisu 咖啡同mascarpone cream嘅比例啱啱好😝👅𝑆𝑡𝑟𝑎𝑤𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑆𝑤𝑖𝑟𝑙 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑎𝑝𝑝𝑒𝑠 $58👅𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑖𝑙𝑙𝑒𝑟 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑎𝑝𝑝𝑒𝑠 $58總括嚟講 呢間西餐廳唔錯 環境幾好 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:8.10/10🤑 價錢:7.75/10🤗 服務:7.88/10😝 環境:7.85/10😚 衞生:7.76/10🤩 整體:7.99/10

👅𝐻𝑜𝑡 𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟 $158

🤗 服務:7.88/10
😝 環境:7.85/10
😚 衞生:7.76/10
🤩 整體:7.99/10
知道AIRSIDE有文創市集當然要同朋友去下啦,順便睇下呢個開幕不久既商場,晚上就揀左呢間有氣氛既餐廳。蝦米爆谷 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)雖然呢個菜式叫蝦米,但蝦既大小就唔係蝦米咁細粒,反而十分大隻,每隻都爽口鮮甜,食得出用料好新鮮,唔會係比d霉左又或者得陣雪味既蝦你。加上餐廳既炸漿十分薄身,唔會粉仲厚過蝦,炸得外面酥脆,內面鬆化,配上酸甜既他他醬,食到唔停口。香草大蒜墨魚汁蜆扁意粉(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)筆者好喜歡呢個墨魚汁扁意粉,平時好多餐廳既墨魚汁都會係伴入醬料入面,食到成個咀都會變黑,但餐廳既墨魚汁扁意粉就係製作意粉麵條既時候已經加入墨魚汁,所以食個陣就無呢個尷尬情況,而且仍然保留到墨汁既咸香鮮味。另外雖然睇落意粉冇咩醬汁,但成碟既味道卻有著香濃既香草同蒜味,加上少少辣,好好味。培根蛋黃卡邦尼意粉(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)卡邦尼意粉就食得多,但要好食就唔容易,但餐廳煮得十分講究,意粉麵條煮得十分煙靱,唔會好軟好粉漿咁,而且條條分明瀝乾晒水,變左掛上醬汁既時間特別濃沃野味。醬汁方面有濃濃既蛋黃香氣,配上忌廉同培根既油香,提升左成個意粉既味道層次。Truffle Mushroom Pizza(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)唔好以為

蝦米爆谷 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

蝦米爆谷

香草大蒜墨魚汁蜆扁意粉(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

香草大蒜墨魚汁蜆扁意粉

培根蛋黃卡邦尼意粉(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

培根蛋黃卡邦尼意粉

唔好以為呢個松露pizza會比平時食開既蕃茄醬pizza淡口,未擺入口已經聞到呢個pizza十分濃既松露香味,而且菇香亦都十分有層次,唔會只係得松露味,pizza面頭都有好多塊蘑菇,加上拉絲既芝士,令到成個口味都唔會單調,2個人都食得晒呀。
Truffle Mushroom Pizza

開心果雪糕(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

食得意大利餐廳當然要試返個意大利雪糕啦,雪糕入口十分之軟滑,完全唔會有雪霜口感,而係啖啖都好似忌廉咁細滑。味道方面,有十分香濃既牛奶香甜味,加上開心果既果仁香味,簡直係味覺既高瑞享受!
開心果雪糕

洋甘菊茶(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)

食過美食,最好就配返杯熱飲解膩,餐廳既洋甘菊用左英國名牌子,配上銀色茶壺,令到個人都高格調左。好喜歡餐廳既洋甘菊,有好清香既花味,而且用銀色茶壺保暖,唔會飲飲下就放涼左,值得比like。
洋甘菊茶

榛果避風港(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)

友人就叫左一杯特飲,飲品好似奶昔咁既口感,但味道就十分有層次,除左有牛奶既香甜之外,亦都試到入面榛果既味道,配上面頭既忌廉,令到整個口感提升。
榛果避風港
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
The Cipollini Pizzeria 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖

👍出色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2024-03-19
5 分鐘 (堂食)