2025-06-03
今日去左元朗搵食,見到Openrice呢間餐廳都幾多人推介就一於去試下我地兩個人叫左:1. 炭燒紐西蘭肉眼扒 medium rare2. 炭烤美國IBP豬扒肉眼 炸洋蔥圈3. 法式紅酒牛肋肉 牛油飯跟餐三個餐湯:一個南瓜忌廉湯、兩個羅宋湯三片黑麥包三杯凍佛手柑檸檬茶加配小食雞翼三隻最後再加咗兩杯黑芝麻雪糕1. 炭燒紐西蘭肉眼扒 medium rare肉眼扒肉質嫩滑好tender,一啲都唔韌,而且好香濃嘅牛肉味,佢碟邊有少少鹽同胡椒,但我覺得唔使調味都好好食2. 炭烤美國IBP豬扒肉眼 炸洋蔥圈呢個豬扒肉眼扒,彈牙得來一啲都唔韌,亦都唔會黐牙,同普通豬扒一啲都唔同!拆破咗我對傳統豬扒嘅想法3. 法式紅酒牛肋肉 牛油飯紅酒牛肋肉炆得好腍,牛油飯印象最深刻,粒粒分明有好subtle嘅牛油香味4. 小食雞翼三隻佢即叫即炸,好香口,最誇張嘅係咬落去有啲肉汁彈出嚟5. 兩杯黑芝麻雪糕我係超級鍾意食黑芝麻嘅所有嘢,見到呢間舖頭有黑芝麻雪糕仲要係自家製,就一定要叫嚟試吓,佢嘅黑芝麻雪糕好香濃,比我食開嘅嗰間舖頭好食好多,問嗰個老闆原來個黑芝麻雪糕係佢自己整,因為落咗好重比例嘅黑芝麻粉,所以好香濃見到餐
我地兩個人叫左:
1. 炭燒紐西蘭肉眼扒 medium rare
2. 炭烤美國IBP豬扒肉眼 炸洋蔥圈
3. 法式紅酒牛肋肉 牛油飯
跟餐
三個餐湯:一個南瓜忌廉湯、兩個羅宋湯
三片黑麥包
三杯凍佛手柑檸檬茶
加配小食雞翼三隻
最後再加咗兩杯黑芝麻雪糕
1. 炭燒紐西蘭肉眼扒 medium rare
2. 炭烤美國IBP豬扒肉眼 炸洋蔥圈
3. 法式紅酒牛肋肉 牛油飯
4. 小食雞翼三隻
佢即叫即炸,好香口,最誇張嘅係咬落去有啲肉汁彈出嚟
5. 兩杯黑芝麻雪糕
見到餐牌佢有一杯黑芝麻latte,下次再去都要試吓!佢每個餐嘅擺盤都做得好精緻,而且配菜亦都好豐富
不過順帶一提,OpenRice個地鐵出口就唔係好準確,用B出口出會好好多