2024-09-05 0 瀏覽
🥃Golden GaiIngredients: Ketel one voka, passion fruit, ginger liqueur, pineapple, lime The tangy sweetness of the passion fruit and pineapple harmonizes perfectly with the citrusy notes of lime, creating a refreshing and balanced cocktail that lingers in the mouth. Hands-down the most delicious cocktail I have had lately<33🍹JadeIngredients: Tanquerary gin, plum sake, yuzu pineapple, basilThe aromatic basil adds a herbal complexity to the drink. It was a refreshing kind of sweetness!Very cozy
🥃Golden Gai

🍹Jade

Very cozy and spacious seats!
Balcony seats are also avilable for the perfect view!
Perfect place for a girl’s night out hehe🥂✨

📍The Dispensary
Shop 1, 1/F, Police Headquarters, Tai Kwun, 10 Hollywood Road, Central

喂喂喂,講真,今次去嗰間餐廳食咗個下午茶set,簡直係驚喜滿滿!第一,佢哋個中西fusion點心係真係好有水準!嗌咗個松露蘑菇包,咬落去松松軟軟,香氣四溢,真係令人心花怒放🌸。而家巴馬火腿玉棋就啱晒啲喜歡咸香口感嘅朋友,火腿嘅鹹香加埋玉棋嘅煙韌,食下去口感層次分明。第二層,有個蛋白杏仁霜配檸檬臘呢,酸甜中帶點杏仁嘅幽香,食落去真係開心到喊!Scones配上果醬同忌廉,經典組合,正到爆,脆卜卜嘅外皮包住鬆軟嘅內裡,一啖一啖都食得好滿足😍。講到Cocktail,餘韻綿長,夠晒kick!喺呢個充滿歷史味道嘅地方,飲返杯古典系嘅調酒,真係謂之「醉」意。簡單黎講,呢次嘅體驗,無論係環境、服務定係食物,都算係一流。得閒想放鬆下,同三五知己嚟呢度食個下午茶,chill下,真係話咁易🥳!

2023-12-29 536 瀏覽
這在大館內的酒吧,走英倫復古風,設計優雅華麗! 最近香港天氣超好,溫度在20度左右,坐戶外座感覺更爽,還可以望到整個大館建築,美得令人心動💓喝著酒,品嚐小食,聊聊天,這也太舒服了吧!選酒時,店員不是先給我menu ,而是一個小型「百子櫃」! 原來是這樣藥為題,創作一系列雞尾酒,而每一櫃桶都有一款,名字也很可愛,如口立濕、望閒問切、五味雜陳等,充滿創意!我好喜歡口立濕,熟悉嘅味道,加入tequila,熱情果、雲尼拿及辣椒等,飲落更有層次! 另外小食嘅FRIED AUBERGINE WITH STRING BEANS都好出色,即叫即炸,外脆內軟又香口!

2023-12-15 364 瀏覽
【享受摩登復古下午茶時光】地址: 中環荷李活道10號大館1座1樓1號舖來到中環的大館,我走進了一家融合了摩登與復古風格的英倫酒吧——The Dispensary。這裡的下午茶給人一種獨特的韻味,讓我彷彿穿越到了英國的古典時代。首先,我品嚐了他們家的招牌飲品——Melati Spritz。這款飲品結合了Melati花、橙汁和蘇打水,帶來了一種清新怡人的口感。花香和橙汁的結合讓這杯飲品充滿了芬芳,而蘇打水的氣泡則增添了一絲活力。接下來,我嘗試了他們的Not Guilty。這款飲品以清涼的Jemon茶為基礎,加入了香茅糖漿、青檸汁和荔枝,結果呈現出一種令人耳目一新的口感。茶的苦澀與香茅糖漿和荔枝的甜蜜交織在一起,帶來了一種平衡和諧的風味。除了飲品,他們家的點心也值得一提。廚師推薦的點心和松露餃子都非常美味。點心精緻可口,松露餃子則散發出迷人的松露香氣,讓人回味無窮。總的來說,The Dispensary提供的摩登復古下午茶體驗絕對不容錯過。他們精心調配的飲品和美味的點心,加上獨特的設計風格,讓我享受到了一段愉悅的時光。如果你想感受英倫風情,不妨來The Dispensary,絕對能讓你度過一
【享受摩登復古下午茶時光】
地址: 中環荷李活道10號大館1座1樓1號舖

總的來說,The Dispensary提供的摩登復古下午茶體驗絕對不容錯過。他們精心調配的飲品和美味的點心,加上獨特的設計風格,讓我享受到了一段愉悅的時光。如果你想感受英倫風情,不妨來The Dispensary,絕對能讓你度過一個美好的下午茶時光。
見到大館入面一向有好多間西餐廳同酒吧。今次終於有機會同朋友去試其中一間嘅high tea😍 10分欣賞佢嘅裝修,仲可以坐室內或者室外。而家坐室外仲可以睇到大館棵聖誕樹🎄超靚超浪漫!▪️Sketch tea box ($298/一人)一嚟到見到全部點心放喺一個類似大型化妝盒入面!側面仲放咗乾冰有煙霧效果~盒上面仲有塊鏡可以俾我哋自拍!點心有中式同西式~✨最上層: 叉燒酥、巴馬火腿玉棋、蘑菇包•叉燒酥十分酥脆入面粒粒叉燒整到好淋身•巴馬火腿玉棋上面係火腿下面係芝士加餅乾•蘑菇包充滿粒粒蘑菇整個包十分香濃✨中層: 蟹黃燒賣、三文魚芝士火腿三文治、檸檬半球蛋糕、提拉米蘇•燒賣入面有酸梅好特別•圓形三文治比較輕盈易入口•檸檬蛋糕酸酸地好開胃•提拉米蘇甜度剛剛好✨最底兩層: 意大利朱古力布甸、兩款scone (配cream& homemade jam)•布甸十分香滑精緻•鬆餅一款有提子乾另外一款係原味,沾上唔甜嘅忌廉同甜甜地嘅果醬就會更加濕潤同好食✨每人會有一壺茶&雞尾酒。茉莉花茶十分清新,雞尾酒帶有金橘橙味,酸酸甜甜。

▪️Sketch tea box ($298/一人)

✨最上層: 叉燒酥、巴馬火腿玉棋、蘑菇包
•叉燒酥十分酥脆入面粒粒叉燒整到好淋身
•巴馬火腿玉棋上面係火腿下面係芝士加餅乾
•蘑菇包充滿粒粒蘑菇整個包十分香濃

•燒賣入面有酸梅好特別
•圓形三文治比較輕盈易入口
•檸檬蛋糕酸酸地好開胃
•提拉米蘇甜度剛剛好

•布甸十分香滑精緻

依排港島區有好多唔同市集活動迎接聖誕 難得超嚟依邊就提議同朋友搵間餐廳chill下 傾下偈🤪(順便做下港女打下卡)依間餐廳bookmark咗好耐因為佢入面環境超靚 係用咗深色帶點型格調嘅裝潢而佢地有戶外位置 戶外位置可以正正望到大館整個廣場🤪好天嘅話真係好正Sketch tea box ($298pp)茶點都係用藍色着飾箱盛載住因為入面放咗乾冰 所以一打開嘅時候有陣平煙霧出咗嚟 視覺效果勁好😳另外盒入面仲有一塊鏡 用嚟打卡對鏡自拍好好而成個set係有兩個飲品 一杯係熱茶 另一杯就係cocktail盒入面嘅點心造型都非常精緻 而且係中西合璧盒分咗4層(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最上層係鹹食 有蘑菇包、叉燒酥同巴馬火腿玉棋再落一層就係蟹黃燒賣、三文魚芝士火腿三文治、芝士火腿餡餅當中蟹黃燒賣 同埋松露蘑菇包最記憶深刻蘑菇包嘅造型勁似蘑菇 而且入面松露味好香另一個就係巴馬火腿玉棋 因為個夾饃好脆同巴馬火腿好夾!和牛酥都唔錯而甜點有:炸蕃薯波、北意大利朱古力布甸、檸檬半球蛋糕、提拉米蘇、兩款scone(served with cream& homemade jam)而甜品嘅味道都幾好唔太甜總結:環境真心好靚超

依間餐廳bookmark咗好耐

因為佢入面環境超靚 係用咗深色帶點型格調嘅裝潢

Sketch tea box ($298pp)

茶點都係用藍色着飾箱盛載住
另外盒入面仲有一塊鏡 用嚟打卡對鏡自拍好好

盒入面嘅點心造型都非常精緻 而且係中西合璧

盒分咗4層(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
最上層係鹹食 有蘑菇包、叉燒酥同巴馬火腿玉棋

再落一層就係蟹黃燒賣、三文魚芝士火腿三文治、芝士火腿餡餅

當中蟹黃燒賣 同埋松露蘑菇包最記憶深刻
蘑菇包嘅造型勁似蘑菇 而且入面松露味好香

而甜點有:
甜品嘅味道都幾好唔太甜

總結:
環境真心好靚超打卡,服務都好好感覺嚟依度享受afternoon tea係真係冇錯!
而且最怕afternoon tea得個樣,但佢地係樣同味道都兼備!推薦!😛Hu
2023-11-26
2023-11-23 1125 瀏覽
上次嚟過之後,就覺得要同好友一齊著旗袍來食個afternoon tea ~ Chill 下~今次我地係BALCONY 位影同吧檯影左D 相,the dispensary 真係好好影~ 星期日 15:00 來說不太多人~Sketch Tea Box - $298 per person一上檯係一個方形手飾盒,店員好好知我地要相機食先,會等我地ready 好先打開,一打開側邊就仙氣滿滿,非常IGABLE …..(今次特登揀鹹點為主既tea,因為好友較中意食,,而且仲係以點心為主,中西式合壁又的確較為少有)一共4層設計 頂層( 鹹點 ): 松露蘑菇包, 叉燒酥 ,巴馬火腿玉棋 第1層( 右邊鹹點 ): 蟹黃燒賣 , 芝士火腿餡餅 , 三文魚芝士三文治第1層( 左邊甜點 ): Tiramisu , 阿瑪菲檸檬圓頂蛋糕 中層: 配搭SCONE 的2種果醬( 自家士多啤梨果醬 , 香橙柚子果醬 及 Clotted Cream)底層( 鹹點 ) : 中式奶黃煎堆仔 , 和牛泡芙底層( 甜點 ) : 意式朱古力布甸 (bunet piemontese) , SOCNESTea set每

星期日 15:00 來說不太多人~

一共4層設計
Sketch Tea Box - per person
頂層( 鹹點 ): 松露蘑菇包, 叉燒酥 ,巴馬火腿玉棋
底層( 鹹點 ) : 中式奶黃煎堆仔 , 和牛泡芙
Mocktail

Tea set每人包1款茶飲 + cocktail / moctail
另可加錢 1小時 free flow alcholo drinks
我地揀左2杯moctail , container 好似香水樽咁倒出來好有儀感~
Sketch Tea Box - per person

Overall 來講人均2百到尾,咸甜點都不錯,不枉我地著旗袍來CHIILL 下…的確係1個不錯的選擇~十分值得大家一試~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
中式奶黃煎堆仔
2023-11-05
中式奶黃煎堆仔
  • Sketch Tea Box
2023-11-23 648 瀏覽
又到下午茶時間 想同靚女朋友慢慢嘆世界要喺中上環區要搵一個特別嘅地點慢慢傾偈 可以去到大館搵一間呢間餐廳佢好啱食afternoon tea 室內燈光有點微燻 而户外空間又可以望到成個大館舊差館嘅風貌二話不說 同朋友二人同行叫了一個tea set box真係非常吸睛搶眼球 豪華奢侈到極致由於製作需時 在等待的過程我哋影相打卡無浪費一分一秒🤪🤪 細心留意呢度有好多獨特嘅擺設 有一個發光嘅牌面上面寫住一個故事….「1915年兩個警察喺上水 比一隻老虎咬斃,目前佢嘅頭部被製成標本展覽 現存於警察博物館」 細看之下 令人不禁投入其中極度華麗的下午茶終於到了 乾冰煙霧離漫的效果是打卡必備 而這個下午茶最特別的地方 是那個層架採用首飾箱的概念 逐層逐層打開 分作4個層次 每層也有驚喜 印象比較深刻的 有蟹肉燒賣 夠大粒仲伴隨貌似蘑菇包的真。蘑菇包🍄蘑菇餡料極為豐富 另外還有斑馬火腿多士薄薄一片 啖啖火腿鹹香 而提子鬆餅亦是必備之選 首飾箱裏居然還找到兩杯用香水樽盛載的水果味mocktail 粉紅的外表 俘虜了各位少女心甜店亦不容忽視!那些小蛋糕 款款相當精美 尤其那個朱古力和檸檬小tart 真的不會
又到下午茶時間

真係非常吸睛搶眼球 豪華奢侈到極致
由於製作需時 在等待的過程我哋影相打卡

無浪費一分一秒🤪🤪 細心留意
呢度有好多獨特嘅擺設 有一個發光嘅牌面
上面寫住一個故事….

極度華麗的下午茶終於到了
乾冰煙霧離漫的效果是打卡必備

而這個下午茶最特別的地方
是那個層架採用首飾箱的概念
逐層逐層打開 分作4個層次 每層也有驚喜
印象比較深刻的 有蟹肉燒賣 夠大粒
仲伴隨貌似蘑菇包的真。蘑菇包🍄
蘑菇餡料極為豐富 另外還有
斑馬火腿多士薄薄一片 啖啖火腿鹹香

而提子鬆餅亦是必備之選 首飾箱裏

甜店亦不容忽視!那些小蛋糕
款款相當精美 尤其那個朱古力和檸檬小tart 真的不會太甜而且味道好極👍🏻

吃了2小時左右才離開 確實不錯
要讚讚bar tender好靚仔 下次要再試下d cocktail 🤡🤡🫶🏻

2023-11-18
2023-11-20 101 瀏覽
如果你厭倦左傳統既三層英式下午茶,想搵啲新意思?! 咁就一定要試吓大館呢個”開箱”下午茶~逐格逐格打開睇吓有乜嘢食~儀式感滿滿~門既兩邊仲會冒煙~好Fancy呀~最頂個蓋仲係一塊鏡,一路食一路保持靚靚環境方面,好重哈利波特嘅英式風格,又有梳化位,坐得好舒服~由上至下,由咸到甜,有中式點心、意式鹹點,有英式鬆餅又有甜品,飲品可選茶或Cocktail中式點心Chinese蟹籽燒賣Crab roe siu mai松茸包Matsutake mushroom bao和牛酥Wagyu beef puff意式小吃Italian風乾火腿餅Gnocco with mortadella and stracchino迷你三文魚芝士三文治Salmon and mascarpone sandwich甜點Sweets炸番薯波Sweet potato lava orb北意大利朱古力布甸Bunet Piemontese檸檬半球蛋糕Amalfi Lemon dome提拉米蘇 TiramisuScones傳統口味及提子乾英式鬆餅Classic & raisin scones(Served with Cornish clo

環境方面,好重哈利波特嘅英式風格,又有梳化位,坐得好舒服~

中式點心Chinese

提拉米蘇 Tiramisu

Scones
傳統口味及提子乾英式鬆餅
Classic & raisin scones
(Served with Cornish clotted cream & homemade strawberry, orange & yuzu jam)
2023-11-20 113 瀏覽
今日同朋友遊大館,行到咁上下想搵野飲下食下chill一chill,走左入左大館1座1樓The Dispensary!餐廳嘅室外露台bar枱位可以望著街景,仲有唔少人坐空地長櫈望天打掛,途人百態睇落好有趣~適逢今日星期五,試下佢地free flow bar bite!餐廳提供唔少自助食物,cold cut,炸物,酥餅類小食。整體氣氛非常好,好適合同朋友,慢慢飲下食下傾下計~小食方面最鍾意係燒雞酥同春卷!每樣都係等客人食得七七八八再即製refill,所以食物都有一定溫度。春卷脆卜卜,燒雞酥夠哂香口。另外仲有happy hour優惠,啤酒買一送一!加支啤酒同朋友一邊飲下食下傾計,非常嘆!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 設計融入摩登與復古韻味大館,走入英倫風酒吧。來個下午茶🫖Enjoying our Chinese style afternoon tea on the first floor of the historic Police Headquarters Block with British style and vintage decoration to bring out a mysterious vibe 🤎𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ MELATI SPRITZMelati, orange juice and soda✨ NOT GUILTYRefreshing Jemon tea high ballinfusedwith lemongrass syrup, lime juice and lychee✨ Chef Selection Dim Sum ✨ Truffle dumplings

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

設計融入摩登與復古韻味大館,走入英倫風酒吧。來個下午茶🫖

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ MELATI SPRITZ
Melati, orange juice and soda

✨ NOT GUILTY

Chef Selection Dim Sum

✨ Truffle dumplings

2023-11-06 78 瀏覽
Sketch Tea box呢個寶盒好似衣櫃咁,一打開很驚喜,有塊鏡,可以寫字上去,畫畫又得☺️好玩又有gimmick ~茶點中意合壁~中式點心造型很精緻,特別係松茸包,神還原一粒冬菇。當然不少得中式點心的代表-燒賣。Puff 入面的牛肉用最上乘的和牛。意式美點撻上舖滿Parma ham,色澤嫩紅,如粉紅玫瑰般,香氣伴以鹹香。仲有三文治🥪夾住芝士,口感細緻輕盈。甜點🍮我最鍾意tiramisu,入面係流心的,造型好似一杯cappuccino~Amalfi Lemon dome上面更有閃閃發光的金箔,入口酸甜開胃。Scones 可以配 Cornish clotted cream ,自家製士多啤梨、橙、柚子果醬,多種風味。個scones不會好乾身,質感酥軟,仲有啲提子乾。High tea當然要有壺熱茶慢慢嘆,我揀咗帶有佛手柑柑橘氣味的Earl Grey ,另外仲有不少款式,例如:Peppermint,Camomile,Jasmine,English breakfast.Tea clock Cocktail外型好似一瓶香水,氣味都同香水一樣香,幾易入口,似檸檬酒,帶俾我清新的感覺。
Sketch Tea box

茶點中意合壁~

中式點心

意式美點

上面更有閃閃發光的金箔,入口酸甜開胃。

Tea clock Cocktail
2023-11-03 78 瀏覽
位於大館樓上嘅一間英倫風格酒吧,舒適嘅氛圍,仲有戶外景可以望到大館內園嘅位置。下午茶我地唔想飲酒,所以就黎試下呢個英倫風格sketch tea box $298/ person當我打開盒子,一陣迷人的香氣撲鼻而來,花香加上淡淡香檳味。盒入面嘅每樣點心都十分吸引。首先,中式點心,精緻嘅外觀,令我忍唔住影多幾張相。接下來,我嘗試了一些精緻嘅撻餡餅,包括左幾款撻餅,酸甜口感同清新風味真係好清爽同滋潤。當然,下午茶唔少得經典嘅英式茶同糖果點心。一杯香濃嘅紅茶,搭配著一塊塊精緻嘅鬆餅同自製果醬,呢個搭配簡直係天衣無縫。套餐仲包飲品同每人一杯cocktail,品想飲酒都可以揀mocktail。Overall黎講,呢個Tea Box真係好出色,每一舊點心甜品都睇得又食得。而且餐廳裝修令我感受到英倫風情嘅獨特魅力,好似置身係英國嘅酒吧入面咁。

當我打開盒子,一陣迷人的香氣撲鼻而來,花香加上淡淡香檳味。

2023-11-01 89 瀏覽
愉快既Happy Friday, 5pm 就黎到中環大館的 The Dispensary, 5-7pm 有 2-for-1 drinks 同加 $100 就有無限量供應的美點小食。雖然在星期一至日下午3點至7點都有Happy Hour,但無限量Bar bites限定只有星期五先有。餐廳裝潢是比較復古典雅英倫風,我揀左坐戶外,望住大館既大樓,5pm 睇住天色慢慢變暗,睇完日照睇夜景,都幾舒服。首先點左杯 MANGO TREE (入面有MANGO, PASSION FRUIT & PROSECCO) Prosecco 氣泡酒味道清爽、輕巧,迷倒不少人。另外,點左杯SAPPORO 日本啤,一樣好好飲。Happy Friday 黎大館係一個好選擇🙂

Happy Friday 黎大館係一個好選擇🙂
💙Enjoy The Dispensary’s Sketch Tea Box, the details are insane: from getting the box open, to the classic scones and sandwichSketch Tea Box - $298 per personTea Box一揭開會有乾冰煙霧, 伴隨就是一小杯Cocktail🍸#Fancy中西合璧係一系列創新嘅鹹點,由The Dispensary鄰近嘅餐廳The Chinese Library同Cantina提供,包括蟹籽燒賣、松茸蘑菇包、 叉燒酥、芝士火腿餡餅、三文魚芝士三文治等🥪🥙而甜點包括經典提拉米蘇、阿馬爾菲檸檬圓頂蛋糕、 中式奶黃煎堆仔,以及提子英式鬆餅和原味英式鬆餅🧈🥞#配上Jam或ClottedCream的Scone實在太好食喇 😋
2023-10-15