之前見到西貢新開咗間班戟專門店,主打梳乎厘班戟同特色smoothie咁啱成班frd去開西貢就一次過試下幾款口味全部都係即叫即製,落單後大概要等15分鐘-👍🏻蜜糖焦糖脆脆 $52呢款店員推介,班戟淋上用忌廉混cream cheese打成嘅奶蓋類似芝士奶蓋咁,有少少鹹味唔會太甜😌再加上海鹽焦糖漿同脆脆,不過略嫌啲脆脆唔夠脆口班戟兩層都算厚身,質地就較實淨,空氣感可以再重啲,但好在蛋香都唔錯味道:8/10性價比:7/10-👍🏻Tiramisu $58另一款招牌,店員介紹忌廉係用mascarpone cheese再加入酒而製食落都幾有酒味但唔會苦,同時亦有咖啡甘香,唔太甜,呢款比較啱食唔到太甜嘢嘅朋友😙味道:8/10性價比:7/10-👍🏻焦糖奶油蓮花餅 $55同焦糖脆脆類似,同樣配搭cream cheese奶蓋但配料換成Lotus餅同餅碎,味道比起焦糖脆脆更甜不過鍾意食Lotus餅嘅朋友就應該幾啱口味😆味道:7/10性價比:7/10-👍🏻奶油曲奇 $55同樣係cream cheese奶蓋底,鋪上大量Oreo餅碎,鹹鹹甜甜正常發揮味道:7/10性價比:7/10-👌🏻奶油士多啤梨 $50呢個味道比
咁啱成班frd去開西貢就一次過試下幾款口味
全部都係即叫即製,落單後大概要等15分鐘
👍🏻蜜糖焦糖脆脆 $52
類似芝士奶蓋咁,有少少鹹味唔會太甜😌
再加上海鹽焦糖漿同脆脆,不過略嫌啲脆脆唔夠脆口
蜜糖焦糖脆脆
👍🏻Tiramisu $58
Tiramisu
👍🏻焦糖奶油蓮花餅 $55
同焦糖脆脆類似,同樣配搭cream cheese奶蓋
但配料換成Lotus餅同餅碎,味道比起焦糖脆脆更甜
不過鍾意食Lotus餅嘅朋友就應該幾啱口味😆
味道:7/10
焦糖奶油蓮花餅
👍🏻奶油曲奇 $55
味道:7/10
奶油曲奇
👌🏻奶油士多啤梨 $50
呢個味道比較特別,忌廉以新鮮士多啤梨打成,質地杰身食到果肉感覺
唔似一般士多啤梨製品個隻人工甜味,微微酸甜味道天然,但略嫌有少少草青味
不過就冇咁漏,fresh啲
味道:6/10
奶油士多啤梨
👍🏻Oreo曲奇冰沙(加梳乎厘班戟) $55+$10
比起梳乎厘班戟,個人覺得佢地啲冰沙仲出色
呢款其實叫奶昔比較貼切,質地creamy但唔膩,混入唔少Oreo碎
有驚喜係除咗餅碎,仲有啲原粒朱古力,成杯嘢好好咬🤪
另外加咗$10塊梳乎厘班戟,啱晒想試下pancake但又食唔晒成個嘅朋友
性價比:6/10
Oreo曲奇冰沙
👍🏻菠蘿椰子冰沙 $58
呢個就真係沙冰狀,入口菠蘿味明顯,後勁滲出淡淡椰子味
唔會太甜,非常清新解渴😜
不過價錢稍貴,但去西貢當一日遊客咁就唔計咁多😂
性價比:6/10
奶油士多啤梨
Oreo曲奇冰沙
菠蘿椰子冰沙
2023-02-27 36 瀏覽
今日去咗西貢,諗住帶隻狗出去玩。喺巴士站對面見到呢間新開嘅pancake加smoothies,覺得好吸引。.最後叫咗三款pancake,有焦糖味、honeycomb,同埋tiramisu。整體嚟講,全部pancake都唔係好甜,食咗三個都冇覺得好滯。大推tiramisu,因為有咖啡味,所以成個層次感都好唔錯。.Smoothie我哋叫左oreo同益力多味share。如果想中和返啲甜味,可以叫益力多味,因為酸酸地幾開胃。

近年西貢成為不少人假期好去處,到訪各式各樣既小店品嘗美食咖啡,順道拍照打卡。📸 最近西貢就有間新開既輕食甜品店,主打各款口味既日式梳乎厘班戟及乳酪沙冰等。甜品店大門及廚房都採用開放式設計,午後既自然光配合室內簡約桌椅,感覺休閒。The Hut既日式梳乎厘班戟同乳酪沙冰,即叫即整,有多款不同口味可以選擇!除左原味奶油梳乎厘班戟,仲有蜜糖焦糖脆脆、Oreo & cream、士多啤梨、Tiramisu、百香果、芒果等,價錢由$48起。🥤乳酪沙冰口味同樣創新又多元化,有益力多、Oreo、菠蘿、薄荷朱古力、牛油果🥑等。假日西貢閒逛,又想吃甜品享受悠閒時光的話不妨一試!☺️✨ Tiramisu 梳乎厘班戟 $58好香咖啡同rum酒香,班戟口感好輕盈鬆軟,識落軟綿綿,唔膩,做下午茶一流!✨ Caramel & Lotus 梳乎厘班戟 $55淡淡既焦糖香味,加上比利時Lotus 焦糖餅乾酥香口感,甜甜鹹鹹既味道令甜品也變得甜而不膩~😋✨ Berries yogurt smoothie $58雜莓味道濃郁,食到好多雜苺籽粒同果肉🍓🫐,酸甜度啱啱好,感覺清新~🏠 The Hut📍 西貢福民路58-72號高富

✨ Tiramisu 梳乎厘班戟 $58

• Tiramisu 梳乎厘班戟
  • Caramel & Lotus 梳乎厘班戟
  • Berries yogurt smoothie
2023-02-25 31 瀏覽
🏖今日天氣好, 去西貢拍拖拖 ,見到福民路有一間好溫馨嘅白色小屋 The Hut ,專賣梳乎厘班戟同埋smoothies 。於是拖埋honey 一齊享受一個甜品大餐 。兩個人叫咗三款梳乎厘班戟, 提拉米蘇, 焦糖脆脆 ,仲有oreo朱古力, 現叫現做 ,製作需時 ,絕對新鮮。 餐廳裏有一排梳化椅, 有幾張精緻小巧嘅枱 ,可以擺甜品 ,慢慢歎 。當廚師摞出新鮮熱辣嘅梳乎厘班戟時 ,真有驚艷嘅感覺 ,🤗🤗梳乎厘班戟脹卜卜, qq彈彈 ,見到就流曬口水, 食慾大增 。 當然要相機先食 ,影低梳乎厘班戟嘅最佳狀態。提拉米蘇, 濃香嘅咖啡粉, 薄薄一層鋪喺梳乎厘班戟上面 ,發出誘惑的香味, 一啖食落去又香又軟 ,說不盡的美味 ,道不盡的享受, 第一次食咁好食嘅提拉米蘇班戟, 簡直係絕品梳乎厘班戟。 下面嘅蛋白餅 ,有濃香嘅蛋味, 質地鬆軟到入口即化, 齒頰留香。 焦糖脆脆同oreo朱古力都各有所長 ,焦糖脆,梳乎厘鬆軟 ,相映成趣 。黑色 oreo朱古力同雪白嘅 pancake 成鮮明對比 ,味道更是相輔相成 ,令 pancake 味道既和諧又突出。 食完pancake, 又想試下smoothi

食完pancake, 又想試下smoothies, 店主靚姐姐說菠蘿椰子味同雜莓乳酪味最受歡迎, 我哋一於又試下 ,一番操作之下 ,兩杯靚靚嘅smoothies又上檯啦, 先食菠蘿椰子味,柔和的米白色, 味道酸酸的菠蘿味, 加好香嘅椰子味, 混合喺沙冰入面, 簡直係舒服又清新

。😇 雜莓乳酪味都唔輸蝕 ,浪漫的紫粉紅色雜莓, 酸酸甜甜, 令人回味無窮。

今日的郊遊真係收穫好大, 美味嘅梳乎厘班戟要一再推薦, 食完班戟記得食番杯smoothies沙冰,好多味道揀, 食完覺得幸福升咗幾級。🥰🥰
2023-02-25 26 瀏覽
今朝一早就跟爸爸媽媽入嚟西貢去廟宇祈福,之後就去食粥行街街,行到差唔多時間就搵下午茶食,行大馬路隔離就見依間新開嘅Cafe,主打疏乎厘班戟同Smoothie🥤加咖啡☕️原味奶油$48🧁微咸嘅奶油味,配上疏乎厘班戟鬆軟空氣口感,非常唔錯👍提拉米蘇$58疏乎厘班戟配上提拉米蘇嘅味道,口感鬆軟濕潤食落好似提拉米蘇蛋糕🍰蜜糖焦糖脆脆$52🍯食到蜜糖嘅微甜,另外有脆口嘅焦糖塊增加口感,而且甜度適中唔會令人好膩雜莓乳酪$58🫐🍓🥤即叫即整,仲可以睇住成個製作過程,都落左唔少材料,飲落冰凍仲有沙冰同少少莓肉口感,雜莓味重酸甜度平衡得岩岩好👍薄荷朱古力$55🍃🍫🥤唔會太甜,加入薄荷朱古力打碎,可以一邊飲一邊𢳂嚟食整體來講,環境唔錯地方細細但係坐低感覺好放鬆,不過要留意就係原有野都係即叫即整,多人嘅時候就要等下啦

原味奶油$48🧁

微咸嘅奶油味,配上疏乎厘班戟鬆軟空氣口感,非常唔錯👍

提拉米蘇$58

蜜糖焦糖脆脆$52🍯

雜莓乳酪$58🫐🍓🥤

薄荷朱古力$55🍃🍫🥤

唔會太甜,加入薄荷朱古力打碎,可以一邊飲一邊𢳂嚟食

2023-02-18
下午茶
Soufflé pancakes with strawberries and cream is a popular dish that is often enjoyed for breakfast or dessert. The pancakes are light and fluffy, and the combination of sweet strawberries and creamy whipped cream creates a delicious balance of flavors. Some people may find this dish to be too sweet, while others enjoy the decadent taste and texture. Overall, it is a dish that is enjoyed by many people.
2023-02-18 31 瀏覽
之前上網成日見到介紹不同西貢美食既網頁,今日一於同朋友去行下街食下野。呢間近碼頭新開張既梳乎厘班戟店,採用開放式設計,可以望到店員製作沙冰和咖啡既過程。小店主打既梳乎厘班戟,有8款口味,全部即叫即整,確保空氣感十足,淨係等既時間,已經聞到濃郁蛋香;另外仲有不同款式既沙冰、咖啡、果汁,以供選擇。Tiramisu班戟好香咖啡同蘭姆酒香味,厚厚的班戟面層灑滿可可粉,令口感細膩飽滿,必食之選。Oreo & cream班戟賣相吸引,Oreo餅同餅碎鋪滿在飽滿的班戟上,原來底部都有好多,令我充分感受到Oreo既脆脆口感,味道一流。Pineapple Coconut沙冰,入口即溶,甜度恰到好處,估唔到味道出奇地夾,好清新既口味。益力多沙冰,充滿乳酸香氣,我見到員工落左2枝益力多,超級足料。我哋享受左一個豐富悠閒既下午茶,真係非常滿足。

我哋享受左一個豐富悠閒既下午茶,真係非常滿足。

下午茶
今日剛巧入西貢工作,工作完後在西貢市中心逛逛。路過這一間店舖,見到裏面坐滿了人,外面亦有差不多五至六人在等位,有人進來買外賣,所以估計這間店舖應該也頗受歡迎。不過,因為人實在太多,我們只好先離開一會兒,打算看看有沒有其他pancake shops. 逛了一會兒後,因為價錢比較合宜及地點比較就近附近的公共交通工具,我們較容易預計離開的時間,故此,我們還是選擇了在這間店舖進食。我們點了一個班戟及兩杯飲品。在等候時,我們看見我們其中一杯飲品 - 牛油果smoothies 的製作過程…原來是用了1個牛油果,加奶加蜜糖加冰,全天然,味道很好!另一個薄荷朱古力smoothies 也是薄荷+朱古力碎+牛奶+冰,完全像吃雪糕一樣,但少了很多的罪疚感。😆我們點的是蜜糖焦糖脆脆班戟,除了是即叫即整,非常鬆軟外,它的配料及味道也配合得很好,真的是非常好味!最後,忍不住買了另外兩款口味,作為西貢的手信給家人嘗嘗,外賣包裝也不錯,回到家裏, pancakes也完整無缺,而且感覺和在店裏吃的差不多。

2023-02-13 427 瀏覽
最近西貢開左間新cafe ☕️主打疏乎厘班戟🥞 而且只係$50幾蚊 非常抵食🤩呢日行完山去左掃街見到好多放學嘅小朋友都買黎食就知好受歡迎又親民👧🏻👦🏻.🌟Tiramisu Soufflé Pancake $58疏乎厘班戟非常鬆軟 而且又有空氣感 口感滿分👍🏻Tiramisu 味唔會太甜 感覺輕盈.🌟Honeycomb Soufflé Pancake $52呢款Honeycomb非常有驚喜 係我最鐘意嘅口味😍蜂巢脆脆味道同疏乎厘班戟好夾 類似帶有脆脆口感嘅固體嘅蜂蜜🍯.🌟Oreo & Cream Soufflé Pancake $55呢款味道賣相一流!🍪面頭有一塊Oreo cookie 仲灑上cookies 碎味道亦都好好.🌟Berries Yogurt Smoothie $58食左咁多款非生果口味嘅班戟 係時侯配返杯水果smoothie🥤見到店員姐姐放左材料落攪拌機即打雜莓味道濃郁 酸甜度啱啱好🍓🫐.🌟Pineapple Coconut Smoothie $58菠蘿🍍同椰子🥥嘅配搭好有南國風情味道清新 解渴又唔太甜夏天飲會好適合🌴.店舖有少量位置可以堂食不過就算冇位 西貢碼頭附近都有好多
最近西貢開左間新cafe ☕️

店舖有少量位置可以堂食
不過就算冇位 西貢碼頭附近都有好多地方可以食😃

由於班戟係即點即整 所以遇上多人嘅時候都要多啲時間等⏱️
而且即刻食嘅味道會更佳 所以買完唔好等啦!😋
30 分鐘 (堂食)
Honeycomb Soufflé Pancake
Oreo & Cream Soufflé Pancake
Berries Yogurt Smoothie
2023-02-12 277 瀏覽
今日同朋友路過西貢,見到呢間新開嘅pancake店,就毫不猶豫咁入左去!呢度嘅店員服務態度好好,好有禮貌咁拎個menu比你,會問你想坐定企,堂食定外賣,我地揀左堂食坐位以下係pancake menu, smoothie menu and drinks menu:以下係ordered food:Tiramisu pancake $58 呢個tiramisu pancake個賣相好吸引!食落有少少coffee and rum味,真係好似食緊tiramisu咁,幾好食!唔錯!Berries yogurt smoothies $58 開個以為呢間餐廳淨係主打pancake,點知呢個smoothies比到我驚喜!酸酸甜甜,又唔會太甜,食到好多苺嘅seed同果肉,同比到我清新感嘅感覺Oreo and cream pancake $55 呢個我比100分,有驚喜!唔單止佢超多oreo碎,佢個cream仲要係咸咸甜甜又有少少cheese geh味,超級夾,好好食!呢個係我心目中排名第一位!Pineapple coconut smoothies $58 呢杯smoothies真係好好飲!同Berries

以下係ordered food:

Tiramisu pancake $58

Berries yogurt smoothies $58

Oreo and cream pancake $55

呢杯smoothies真係好好飲!同Berries嗰杯唔同風格,係屬清甜味,我自己都幾鍾意!同berries比其實不相伯仲
比我二揀一可能都揀唔到,因為兩杯都唔錯!

Honeycomb pancake $52

呢個pancake同前兩個又有啲唔同,佢個cream冇咸味,甜甜地再架上焦糖脆脆,又幾好食!

整體而言,佢哋嘅食物質素超高,pancake整得啱啱好,有空氣感之餘,又不失口感。係我鍾意食嘅Texture
有物超所值嘅感覺!絕對會encore!!!
至於佢地嘅smoothies,都比到好大驚喜我!我平常唔係好飲smoothies,但呢間嘅smoothies我會好鍾意飲,下次再黎都會encore!!

另外佢仲有coffee今次太飽未試,下次再黎試下佢啲啡!

• Oreo  &  cream  pancake
  • Pineapple  coconut  smoothies
  • Berries  yogurt  smoothies
2023-02-01 183 瀏覽
The Hut Souffle Pancake, located at Shop 11,G/F, Ko Fu Building,  Fuk man road 58-72,  Sai KungWe ordered the original souffle panacke with honeycomb. Their panacke is super soft and creamy, with loaded Tiramisu cream with lots of cocoa powder. The honeycomb is so crunchy and it was a perfect match with the pancake!
Honeycomb Souffle Pancake
2023-01-31
Honeycomb Souffle Pancake
  • original souffle panacke with honeycomb
2023-02-01 124 瀏覽
今日同friend入左西貢行山,咁辛苦行完緊係要獎勵下自己! 試左呢間新開既THE HUT 梳乎厘班戟佢地有5款set好既口味,店員介紹tiramisu好受歡迎,於是我地叫左一份試下好有驚喜,咖啡同酒香味好濃,食落唔會好甜,表面既CREAM都落得好足。最重要係班戟底控制得好好,好有空氣感亦好大塊。由於我地行完山食 所以一份兩個人唔係好夠喉建議大家一人叫一個唔同味share~ 店員話黎緊會推出其他新味道,下星期黎再試~
Tiramisu梳乎厘班戟
最重要係班戟底控制得好好,好有空氣感亦好大塊。
由於我地行完山食 所以一份兩個人唔係好夠喉
建議大家一人叫一個唔同味share~
店員話黎緊會推出其他新味道,下星期黎再試~
2023-02-01
Tiramisu梳乎厘班戟
2023-01-30 115 瀏覽
今日試咗呢間西貢新開梳乎里班戟店THE HUT 班戟款式好多全部都好吸引 仲可以自選加配配料😍 另外仲有冰沙選擇 但可惜岩岩食完飯我地只係試左一款班戟我地叫左奶油芒果梳乎里班戟 比想像中大份表面有好多芒果好甜好新鮮  忌廉醬亦都好滑 班戟好軟綿綿 入面煎得岩岩好 亦好有蛋香味!完全唔漏!推薦指數: 8/10✨雖然外賣店但賣相都好認真 下次會再試埋其他味道地址: 西貢福民路58-72號高富樓地下11號營業時間:11:00am-1100pm Monday-Sunday
今日試咗呢間西貢新開梳乎里班戟店THE HUT
但可惜岩岩食完飯我地只係試左一款班戟
我地叫左奶油芒果梳乎里班戟 比想像中大份
表面有好多芒果好甜好新鮮  忌廉醬亦都好滑
班戟好軟綿綿 入面煎得岩岩好 亦好有蛋香味!完全唔漏!

推薦指數: 8/10✨

雖然外賣店但賣相都好認真 下次會再試埋其他味道

地址: 西貢福民路58-72號高富樓地下11號
奶油芒果梳乎厘班戟
2023-01-30
奶油芒果梳乎厘班戟
今日假期同友人入西貢 行過見到呢間梳乎厘班戟店 作為甜品控嘅我即刻入去試下我地一共嗌左兩款🤩🤩梳乎厘全部即叫即整 我地等左大概15分鐘 1.TIRAMISU 提拉米蘇梳乎厘班戟 $58班戟底好有驚喜好有蛋香味非常鬆軟空氣感十足😋表面淋左一層厚厚既忌廉 忌廉有好濃既咖啡酒香☕️表面可可粉令成個味道提升不少😍2.招牌原味奶油梳乎厘班戟加焦糖脆脆 $53加左焦糖脆脆賣相好吸引🥞🥞原味奶油醬唔會好甜,好香忌廉芝士味,淋係熱辣辣既班戟上面入口即溶,加上有焦糖脆脆增加口感,好夾好好味🤩整體黎講水準不錯,下次入黎西貢會再幫襯😀😋
我地一共嗌左兩款🤩🤩
梳乎厘全部即叫即整 我地等左大概15分鐘

1.TIRAMISU 提拉米蘇梳乎厘班戟 $58
TIRAMISU 提拉米蘇梳乎厘班戟

班戟底好有驚喜好有蛋香味非常鬆軟空氣感十足😋

2.招牌原味奶油梳乎厘班戟加焦糖脆脆 $53
招牌原味奶油梳乎厘班戟加焦糖脆脆

加左焦糖脆脆賣相好吸引🥞🥞

整體黎講水準不錯,下次入黎西貢會再幫襯😀😋
2023-01-29
TIRAMISU 提拉米蘇梳乎厘班戟
招牌原味奶油梳乎厘班戟加焦糖脆脆
2023-01-26 105 瀏覽
這間店終於開張了,仲要是Souffle pancake.這條街開了很多精緻甜品,每逢有舖裝修,都期待他是什麼食品。年初二,吃完晚飯好想有個圓滿結束,周圍搵甜品。路過這裡,我們一行7人迫滿了舖頭,這裡是吃Souffle Pancake。由於是即叫即整,所以大概等了10min,比預期快好多。Souffle最緊要有空氣感 ,鬆軟,升得高。用义𠝹開,的確有很多層。而Cream 似是酸忌廉,一解飽滯感覺。年青人說是他們第2人營業,新年真係要俾多多鼓勵。加油 💪💪💪
這間店終於開張了,仲要是Souffle pancake.
這條街開了很多精緻甜品,每逢有舖裝修,都期待他是什麼食品。

2023-01-23
宵夜